Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe

Böyle Buyurmamıştı Serduş…

Tarih: 2011-10-30
Kategori: Felsefe, İş Hayatı

Üç sene önce yazdığım yazımı yeni buldum ilginç geldi. Çalıştığım ilk işyerimde yaşadığım buhranı bu şekilde yazmışım. O zamanlar Felsefe okumama karşı çıkan babaya inat bir yarı-zamanlı iş bulup harcımı öderim demiştim…

5 Eylül 2008’deki yazı şöyle başlıyor:

İşteki ikinci hafta ve insanın insan haklarına aykırı bir yaratık olduğuna gönülden bağlılık.

AÜ‘ye kayıt edilen 6012 kişi. (Evet, okuduğum üniversiteme kayıt sırasında kullanılan numaratörü yapan bir Barkod firmasında çalışıyordum.) Sene MS. 2008 cahiliye devrine devam ve İlahiyat Fakültesine kayıt için resim veren kişi sayısı sayıyla da “1”, yazıyla da “bir”. Allah da bir! Ama kul birden çok olup kendini kaybetmiştir, tanrının vefatından çok önce. Fotoğraf günahsa, feysbuk kâfirliktir.

Ey iman edenler, tanrının öldüğünü duymadınız mı? Tanrı, insanlığı tanrısal kaotik düzenin güzelliğine terk edip gitti. Son peygamber neden son peygamberdi ki umudu kalsa göndermez miydi yenisini? (O zamanlar Niçe okunuyor tabi etkisi bol.)

İnsan, insan haklarına aykırı bir yaratıktır. Çoğaldıkça birbirlerinin dünya üzerindeki haklarına ortak çıkmakta ve hiç biri bu hakkından vazgeçmemektedir. Evet, sen ey yeni doğan. Bu tanrısız ve bol insanlı dünyada gereksiz bir bireysin. Bir anlık şehvet sonucu buraya geldin ve ne olup bittiğini fark edemeden okulu bitirdin.

Cebinde kelimelerin, sırtında inançların ve sevgilerin, ezildikçe ezildin. Nereye çektilerse çekildin, ne dedilerse yaptın, isyan etin atıldın, itaat ettin kapıldın. Sor kendine “ben, farklı ne yaptım?”

Ve nolur tanrı şahidin olsun bana dürüst bir cevap ver, sence tanrı hâlâ yaşıyor mu? O’nu hissedebiliyor musun?

6 Eylül 2008: (ve ertesi gün son yazı, sonra uzun süre yazmamışım)

İş süresince her aksilikte, her hor görülmede, her sıkıntıda, her beklenti çıkmazında yaşanan öfke patlamasının zamanla birikip mesai bitiminde buharlaşması. Gün boyunca şunu da yazacam bunu da yazacam çok pis koyacam derken yumuşak evin, yumuşak şevkati ile geç saatlere kadar mayışma. Sonra uyuma. Sabah erkenden kalkış, yol boyuca uyanamayış ve okunamayan kitaplar. Böyle mi buyurmuştu Zerdüşt? Böyle okunamadı o kitap, böyle böyle haftlarca çantada taşındı ve dış kabı yıprandı okunanlar da unutuldu Zerdüşt… Nereye gidiyor, neden bunu yapıyorsun? Nedir kendinle derdin? Neden felsefe, neden bu yaşa kadar bu inat, tanrını bile kaybetmişken nasıl yolunu buluyorsun serduş, yeme bizi…

Blog bu iki yazıyla noktalanıyor. Şimdi aldım, buraya koydum. Buraya, yani yıllar sonra araya araya bulduğum ve sevdiğim işimde çalışırken yaptığım siteme koydum.

İşte o bunalımlı zamanlarda peder “gel” dedi, “Ostim’de benim yanımda çalış 500 TL için değer mi?” Bir ay o Barkod firmasında çalıştıktan sonra bir sene de Ostimde Elektrik Panosu yapmaya, öğle aralarında ise felsefe kitabı okumaya çalışıtım. Olmadı…

Bir çıkış yolu bulmalıydım, bir şeklide bu mühendis camiasından kurtulmalıydım. Mesleğimi duyan herkes beni insansız işlere sürüklüyor, ben de kendimden gittikçe uzaklaşıp kaybolucam diye korkuyordum. Sonra aklıma bir fikir geldi: Bilgisayar! Bilgisayarla daha nitelikli, içinde insanların olduğu bir ofis işi bulabilirim, dedim. Bilgeadam kursuna yazıldım. Öğrenme fetişi olduğumdan, aynı bir camış gibi Sistem ve Ağ kursundan başladım fakat 3D kursu da vardı. Daha cazip geldi, biter bitmez ona başladım. Bu arada Ostim’de çalışmaya ve DTCF’de Felsefe okumaya devam ediyorum. Ardından Web Grafik Eğitimi dikkatimi çekti. Hmmm web tasarımı? 3D bitince hemen ona başladım, sonuçta belli bir para karşılığı iki sene Bilgeadam’da sınırsız eğitim alabiliyorsun, benim gibi kararsızlar için güzel bir tuzaktı…

Neyse Web Grafik’te dikiş tuttu. Yayınevinde iş buldum. 1500 TL. Tüm bunları yaşamış biri için ideal bir para bence… Yakında bir sene olacak bu işe başlayalı. İşimi gerçekten seviyorum. Para kazandığım için artık kapitalist dünyanın dedikoducuları da beni seviyor. Ama kitabevinde çalıştığım halde kitaplara hâlâ uzağım. Yoksa?

Evet, editörlerle kanka olmak yetmiyor azizim, editör olmak istiyorum. Hem para kazanıp hem kitap okumak. Artık yeni hedefim bu. Üniversitede dikiş tutturamadık bari entellektüel camiada tutturayım diyorum nasıl?

Bakalım, hele şu internet projelerimin altyapıları bitsin de…

Other Articles / Diğer Yazılar
  • UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
    UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
  • Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim
    Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim
  • Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
    Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
  • Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
    Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
  • NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
    NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
  • Albert Einstein'dan İngilizce Konuşma ve Komplekslerimizi Yenme Dersleri
    Albert Einstein'dan İngilizce Konuşma ve Komplekslerimizi Yenme Dersleri

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (0)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (0)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (1)
  • IELTS Hazırlık: İngilizce Sınav TavsiyeleriIELTS Hazırlık: İngilizce Sınav Tavsiyeleri (2)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (0)
  • Türkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa NotlarTürkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa Notlar (0)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (0)
  • Animasyon Endüstrisi: Dünyanın En Zengin AnimatörleriAnimasyon Endüstrisi: Dünyanın En Zengin Animatörleri (0)

Seçme Yazılar

Dijital Video ile Sinema

Kitap: Dijital Video ile Sinema – İlker Canikligil

Animasyon ile ilgili kitapları incelemiştik; fakat canlandırma sineması ile ilgileniyorsanız sinematografi kitaplarının da size katacağı şeyler olacaktır. Bu yazıda tanıtım videosu ile dikkatimi çeken bir sinema kitabından bahsedeceğim “Dijital Video ile Sinema”. Yazar aynı zamanda yönetmen olunca kitabın tanıtım videosu da haliyle güzel oluyor.

Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; a Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; ama birilerinin keyfi hiç bozulmuyor. #deprem #yük #yol
Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı y Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı yapay zekaya karşı düzenlenen #NoAI protestolarına bir destek de bizden. 

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence, Episode 2: The Protests

1. So why are artists bothered? You see a striking comparison showing how the appearance differs when artist names are typed into the AI commands.
2. This means that without drawings by human artists, AI cannot produce any stylized output.
3. There are public databases like LAION-5B. Works by popular artists like @Loisvb have been added to this database without their permission. All AIs in the market started to produce works in the style of artists by taking advantage of this data. This is copyright infringement. 
https://laion-aesthetic.datasette.io/laion-aesthetic-6pls/images 
https://twitter.com/megraeart/status/1598806459004985363
4. So what do artists want? The artists rightly want their drawings removed from this database. The number of applications that use this data, such as Midjourney and DALL-E, are increasing.
5. What will they do? The Concept Art Association, led by Karla Ortiz, is preparing for an action. @kortizart @conceptartassociation
6. Their requests are at this link: https://www.gofundme.com/f/protecting-artists-from-ai-technologies
7. I consider these demands justified. It is ethically wrong for them to feed AI with haram data and make money from it. Laws are lagging here too. I hope necessary adjustments are made.
8. Because AI has entered our lives and will not leave. AI can be a useful tool even with just your own images and public domain content. I created the images in this series with ethical AI and old photo editing techniques to try if another way is possible.
9. “ART = IDEA” -Steve Huston There has to be another way. Because art is an idea. The story is king and the stories emerge from life.

 #yapayzeka #yahşizeka #yzroman #fotoroman #fotobashing #stablediffusion #AI #aiart #humanartist #lensa #midjourney #dalle2 #stablediffusion #artistrights
Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fus Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fusun.yaziyor) de dediği gibi “At a timeless zone, the story should start.” O zaman haydi buyurun. Hikayemiz 2009'da başlıyor. 
Hikayede bahsi geçen makale: https://serdara.com/go-oyunu-ve-kaos-teorisi/

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 1: The Go Defeat
1. Years ago, I wrote a passionate article on artificial intelligence (Bibliothec:2009).
2. The artificial intelligence that beat humans at chess had not yet beat humans at Go. In the article, I compared the subject with the popular chaos theory of that period and tried to explain why it could not be defeated.
3. Ten years later, the AI named "Alpha GO" defeated humans in Go as well in 2016.
4. But I took my part. From now on, I would not challenge AIs anymore, I would mind my own business.
5. When I couldn't find what I was looking for in engineering and philosophy, then I chose the digital art career path.
6. A news would wake me up from my peaceful sleep in my comfort zone called “concept art” and “storyboard”. A bloody AI-generated painting would return with an award from a competition in a fair.
7. Prompts are text commands for AI. Below are the pictures received from AI in response to these commands. Until last year, AI who made pictures like children with these commands…
8. By what time had he developed enough to win a competition in a few months? Beautifully drawn by a toast machine.
9. Will they take our jobs?

We will see.

 #ai #aiart #stablediffusion #photobashing #fotomanupulation #fotoroman #yapayzeka #photoshop #yzroman #yahşizeka #go
Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa o Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa olsa yahşi olan bu zekalar hakkında benim de diyeceklerim var. Bir kaç bölümde anlatmayı planlıyorum. Evet tüm görseller yapay zeka, fotoşop, Wacom ve sanatçı işbirliği ile üretildi.

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 0
1. Hello, this isn't me, this is my AI-trained Surrogate (2009). (Cool SciFi Movie: https://www.imdb.com/title/tt0986263/)
2. A great revolution has taken place in the art world.
3. There is total chaos and uncertainty right now.
4. But art history has witnessed many such turning points. *discovery of perspective 15th century.
5. With the invention of the camera, portrait painters were negatively affected. *the first photograph, 1826
6. Digital drawing tablets had forced artists in the industry to break away from paper.
7. And the internet… With an endless number of visual references, artists are now able to educate themselves without going through costly jobs such as visiting museums, working with live models, going to distant schools. Because they had an endless mine of knowledge in front of them.
8. There was another one feeding on this mine of knowledge while we slept. Artificial Intelligence! (AI) It climbed from the bottom of the mass data mines and came to the surface.
9. Now, here in these few series, I want to talk about them with you… To be continued…

 #AI #aiart #comics #çizgiroman #fotoroman #yapayzeka #YZroman #yahşizeka #stablediffusion #photoshop #wacom
Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan bir ceket ve şapka ile bilinmezliğe yürüdüm. #stablediffusion
Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe