Bu yazı, üniversitede animasyon eğitimi almak isteyenler için faydalı olabilir. Türkiye’de lisans seviyesine animasyon eğitimi veren bulabildiğim şimdilik 7 üniversite var. Ama “okul” ama ekol diyebiliyor muyuz? İnsanlara yeterince ulaştı mı, bir kuşakta iz bıraktı mı? Bunlar için henüz erken ya da artık çok mu geç? Gelin birlikte inceleyelim. Üşenmedim bölümler ve anlatılan derslerin müfredatını aşağıda topladım. Tüm bu araştırmaya rağmen çoğu kapalı kutu olmaktan pek kurtulmadı.
Animasyon Yüksek Lisans Bölümleri (2 Senelik)
- Eskişehir – Anadolu Üniversitesi Çizgi Film ve Animasyon Yüksek Lisans (İlk büyük hezimetimi yaşadığım okuldur. İlkler unutulmaz.)
- İstanbul – Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Enformatik Bölümü BOST Yüksek Lisans: (İstanbul’da ne yapıyorlar bilmiyorum. Fakat okulun adı var, grafik yüksek lisansında da animasyon var ama yeterli bulmadım tek bir dersle geçiştirilmiş.)
- Ankara – Hacettepe Üniversitesi Bilişim Enstütüsü Bilgisayar Animasyonu ve Oyun Teknolojileri (Hem oyun hem de animasyon konusundaki şimdilik tek lisans üstü bölüm diyebiliriz.)
- Ankara – ODTÜ Bilişim Enstitüsü Oyun Teknolojiler (Oyun ağırlıklı, sanatsal animasyon isteyenler için uygunmuş gibi gelmedi)
- Bu arada neden animasyon için güzel sanatların Grafik Tasarım bölümlerini düşünmüyorsunuz? Bu da alternatif bir çözüm olabilir. Tabi özellikle 2D ve sanatsal animasyon alanında bir şeyler yapmak istiyorsanız. Mesela ben şansımı Hacettepe ile denedim işe yaradı.
Not: Grafik bölümü nasıl bir şeydir merak ediyorsanız grafik yüksek lisans ilk senemin yazısını okumanızı tavsiye ederim.
Animasyon Lisans Bölümleri (4 senelik)
- Eskişehir – Anadolu Üniversitesi Çizgi Film Animasyon Bölümü Lisans (1990): Ders Programı
- İstanbul – Marmara Üniversitesi Canlandırma Film Bölümü Lisans (2012): Ders Programı
- Kütahya – Dumlupınar Üniversitesi Çizgi Film (Animasyon) Bölümü Lisans: Ders Programı
- Ankara – İpek Üniversitesi Animasyon Bölümü Lisans (Ek: 15 Aralık 2016 Darbe girişimi yüzünden kapatılan okul, Ankara Sosyal Bilimiler Üniversitesine bağlanmış. Durumu belirsiz)
- İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi
- İzmir – Yaşar Üniversitesi Animasyon Bölümü Lisans: Ders Programı
- İstanbul – Maltepe Üniversitesi Çizgi Film Animasyon Lisans: Ders Programı
- Yüksek lisanstaki tavsiyemi burada da yapıyorum. Size uygun animasyon bölümü yok diye grafik tasarım bölümünü neden düşünmüyorsunuz? Grafik Tasarımı animasyonu da kapsar, çizgi romanı da kapsar. Hatta tarihsel açıdan döver bile. Tabi bu yolu seçtiğinizde daha çok çalışmanız gerekecek. Zaten animatör dediğin tembel olma şansına sahip değildir.
Özet olarak sadece grafik tasarım da değil size sağlam bir temel sanat eğitimi sağlayacak bir okul olsun yeter diyorum.
Animasyon Önlisans Bölümleri (2 senelik)
Lisans bölümleri yetenek sınavı ile alıyor, aşağıdakiler ise ÖSYM sınavıyla. Sitelerini incelediğinizde Platon MYO dışında, hepsi bariz kalite düşüşü gösteriyor maalesef. Aslında istenirse 2 senede de animasyon olayı anlatılabilir öğrenciye bağlı hepsi.
- İstanbul – Plato Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon Önlisans: Ders Programı (Edit 2017 Kapanmış)
- Aydın – Adnan Menderes Üniversitesi Söke MYO Bilgisayar Destekli Tasarim ve Animasyon Önlisans: Ders Programı
- Erzincan Üniversitesi Kemaliye Hacı Ali Akın MYO Bilgisayar Destekli Tasarim ve Animasyon Önlisans
- Hatay – Mustafa Kemal Üniversitesi Kırıkhan MYO Bilgisayar Destekli Tasarim ve Animasyon Önlisans
- Yozgat- Bozok Üniversitesi MYO Bilgisayar Destekli Tasarim ve Animasyon Önlisans
- Adana – Çukurova Üniversitesi Karaisalı MYO Bilgisayar Destekli Tasarim ve Animasyon Önlisans (Sayfaları çalışmıyor)
- Kırşehir – Ahi Evran Üniversitesi Mucur MYO Bilgisayar Destekli Tasarim ve Animasyon Önlisans: (Açıklayıcı bir sayfaları yok)
Haksızlık etmeyelim, eğitim sisteminin çoğu için aynı eleştiriyi yapabiliriz. Eğitimle pratiğin örtüşmediğini, teorik bilgini çok havada kaldığını, kalifiye eleman ve tecrübenin eksikliğini hatta tüm günahları eğitim sistemine atıp sütten çıkmış ak kaşık gibi hissedebiliriz. Nihilist felsefe böyle durumda hep hayatta kalır. Fakat ben nihilist değilim ve idealist anlamda nasıl daha iyi bir animasyon eğitimi verilebilir diye kendime sormadan edemiyorum. Birazdan hayalimdeki “animasyon eğitimi” müfredat taslağını kurmaya çalışacağım. Çünkü beyin bedava. Hayal kurmak da öyle. Gün olur da bir bölüm başkanı reform yapmak isterse ona da fikir verir belki.
Yukarıdaki listede gördüğünüz üzere ders ve içerikleri kuru kuru verilmiş. Bu işi gerçekten anlatacaklar mı yoksa hava mı atıyorlar, ders isimlerinin ardına mı sığınıyorlar belirsiz. Aslında hepsi öğrencileri ile yarışmalara katılıp derecelerin açıklasa, internette o animasyonlar ücretsiz dönse bundan herkes kazanır. Oxford Cambridge kürek mahkumları turnuvaları gibi. Üniversiteler üstü veya dışı bir kurum bu işi yapabilir. Hiç olmadı ben seçeyim yani, ama ödül işi sıkıntılı. Ödül, öğrenci motivasyonu için önemli; ama insanlar ödül için birbirini yiyor.
Neyse ben hayalimdeki müfredata geçiyorum, dört sene olarak düşündüm ama iki sene olacaksa da seneleri dönemlere çevirirsiniz hocam:
1. Sene: Temel Bilgiler
Temel Bilgisayar Bilgisi: Bu derste bilgisayarın donanımından tutun da kullanılan yazılımlara kadar her türlü bilgi verilmeli. Donamı ve yazılım diye ikiye ayırmalı dersi. Donanımda bir rendenr bilgisayarı için gereken bileşenleri oluşturacak kadar bilgi sahbi olmalı öğrenciler. Pratikte de kendi PClerini söküp takabilmeliler. Yazılımda ise torent ve krek bilgisi dışında hanig yazılım ne işe yarar 2D, 3D ve kurgu programları nelerdir soruları cevaplanmalı. Bunları ben anlatırım yeni sorun değil. (Hatta her öğrencime bir adet vimeo veya youtube kanalı ve blog açmasını söylerim daha ilk gün. Yaptıkları her şeyi adım adım paylaşsınlar gelişimlerini görsünler diye.)
Temel Çizim Bilgisi: İşte bu ders için gerçekten kağıt kalem gerekiyor. Fakat ikinci dönem tablete geçilmesi gerekli. Tablet için için okul elini cebine sokacak artık. Wacomları sınıfa dolduracak. İtiraz istemiyorum. Çizim dersleri, aşırı gerçekçiliğe girmeden anatomi ve taslak bilgilerini içermeli. Çünkü animasyonda çabuk çizmek detaylı çizmekten çok daha önemli.
2. Sene: Destek Bilgiler
Ses Mühendisliği Dersleri: İşte bu bilgi hiç bir bölümde verilmiyor. Çok acı bunu için bir stüdyoda ses mühendisi bulup mikrofon nedir, ses kartı nedir, hangi program iyidir, diye sormak zorunda kaldım.
Sinematografi ve Kurgu: After Effects veya Nuke eşliğinde sinematografik etki nasıl verilir ışık nereden gelir ışık sıkıntılıysa yazılımla nasıl telafi edilir. İşte burada anlatılır. Ve bir yeşil ekran montaj projesiyle bu dönem de biter.
Stoyboard ve Senaryo: Hayatını film şeridi gibi gözlerinin önünden geçirecek şekilde eğitiyoruz kardeşlerimizi. Storyboard bilsinler ki projeye hazırlanalım.
3. Sene: Projeye Giriş
Çocuklar taslak çizim, ses, kurgu ve dijital çizim öğrendiler, ne güzel şimdi var olan bilgilerini geliştirme ve projeye başlama zamanları geldi de geçiyor bile.
Bilgisayarlı 2D Çizim Eğitimi: Vektörel (Illustrator) ve Piksel (Photoshop) tabanlı tasarım programlarını öğretiyoruz bu derste.
Bilgisayarlı 3D Çizim Eğitimi: Üç boyutlu programlara hoş geldiniz. Maya ile başlıyoruz. Vray ile bitiriyoruz.
Bireysel Proje: Gözetmen bir hoca etrafında artık herkes kendi projesini hocasıyla paylaşıyor ve storyboard ve taslak çizimlerini bitiriyor.
4. Sene: Üretkenlik
Bu seviyeye gelen öğrenci 2D, 3D, ses kurgu gibi temel bilgilere hakim olduğu için artık kendi başınadır. Elle tutulur bir film sunmadan mezun olamayacaktır.
Bireysel Proje Final: Geçen sene storyboard aşamasında olan projeye artık canlandırma aşamasına geçiyor öğrenci önünde bir sene var.
Grup veya Sınıf Projesi: Bu projenin gözetmeni ise bizzat hocaları oluyor. Bu proje sayesinde hem eksik oldukları alanları görüp kapatma şansı buluyorlar hem de ortak projede çalışmayı öğreniyorlar. Bireysel ve ekip çalışmaları da dönem sonunda hop festivallere gidiyor, tamamlanmış bir projenin sahibi olmanın yanında gelecek ödüller de cabası…
Valla bak içime sindi bak bu eğitim.
Son Söz
Teknolojik gelişmelerle her sene ders programı yeniden incelenir. Okulun bilgisayar bölümü tarafından tüm yazılımlar yeniden güncellenir. Son sınıf öğrencileri bu işlerde kullanılabilir. Ancak öyle olmuyor. Bir ofis programı yüklemek için bürokrasiden onay almak yıllar sürüyor. Dünya tablet bilgisayara geçmiş okul tüplü monitörlerle geleceğe hazırlanıyor. Sebebi parasızlık da değil ha bürokratik hantallık!
Üniversiteleri bu yazıda da kurtaramayacağım ama üniversite ideasına olan inancımı sürdüreceğim. Bireysel işleri insanlar zaten hallediyor ama şu kapitalist dünyada büyük projelere kalkışmak isteyenler, devletin (örn: Kültür Bakanlığı destekleri), üniversitelerin veya imkanları geniş olan bir kurumların desteğine ihtiyaç duymuyor değil hani.
Not: Türkiye’dekiler size uymadıysa yurt dışındaki animasyon okulları yazımı öneririm.
Pelin
Merhaba.. Ben 2 yıllık tasarım ve animasyon bölümünden geçen geçen mezun oldum.. Lisans yapmak istiyorum bunun için ne yapmam gerekiyor
Serdar A
Bildiğim kadarıyla animasyon lisans eğitimi veren bir okula gidip dikey geçiş başvurusu yapmanız ve dikey geçiş sınavına girmeniz gerekiyor. Ayrıntısını bilmiyorum okula ve girilen döneme göre sürekli değişiyor. En doğru bilgiyi bu eğitimi veren okulların bölüm sekreterliklerinden alabilirsiniz.
taha gültekin
merhaba arkadaşlar ben lise son öğrencisiyim. önceden dersini almış olduğum almış olduğum z brush ve maya programları sayesinde 3d model yapıyorum. direk 3d modeller olmak istiyorum yani çizgifilm animasyon bölümüne giriyor ancak İstanbul – Marmara Üniversitesi Canlandırma Film Bölümü ile çizgifilm animasyon bölümü arasında ne farkı var bilmek istiyorum? marmara üniversitesine giriş yaparsam da bu yönde dersler alabilir miyim?
Serdar A
Marmara kapandı diye biliyorum, bölüm ile iletişime geçip sormanda fayda var. Eğer iyi bir modeller ise okula gitmene de gerek yok. Direk bir firmaya başvur işlerini göster onların görüşünü al.
bahar
Eminim içinizden güleceksiniz ama ben orta okul 1. Sınıftayım ve en büyük hayalim bir animatör olmak resimlerim güzel olsada sadece bu yetmiyor biliyorum asıl sorum hangi derslerimiz iyi olursa animatör olabiliriz
Serdar A
Derslerle alakası yok. Hepsi iyi olsa veya kötü olsa da olabilirsin ya da olmayabilirsin. Sen okulunu bitir ve konuyla alakalı bir bölüme girmeyi başar yeter. Mesela Eskişehir…
Kagan
Bende yaklasik 4.
Siniftan beri animator olmak istiyorum suanda 8 e gidiyorum ilk sansimi 2dde denedim resmim guzeldir kucuk 1dklik falan 2d animasyon bolumleri cikardim sonra 3d cok ilgimi cekti ve kendimi 3dde yaklasik 1yildir gelistirmeye calisiyorum artik istedigim seyi modelleyeek duruma geldim hatta bi tane cizim tabletide aldim kullaniyorum buyuyunce hangi okula gitmeliyim. 3d
Serdar A
O kadar şey yaptıysan okulu boş ver, okul zaten onları gösterecekti sana, direkt bir animasyon stüdyosuna işlerini göster, onlardan fikir al, belki işe alırlar olmadı fikir verirler. (Senin zamanına kadar zaten çok okul açılır kapanır çalışmaya devam et zamanı geldiğinde tekrar düşünürsün.)
Özge B.
Merhaba ben grafikerim İzmir’de reklam anımasyon eğitimi almak istiyorum bu konuda nereyi önerirsiniz. Çok Teşekkür ediyorum
Serdar A
Merhaba eğer İstanbul’da olsaydınız size önereceğim bir kaç atölye çalışması olacaktı ancak Ankara ve İzmir’de lisans dışında bir animasyon eğitimine rastlamadım. Kendi başımızayız. Bu konuyu ayrıntılı olarak şu yazıda incelemiştim. Belki fikir verebilir. https://serdara.com/animasyon-alaninda-kendimi-gelistirmek/
Serdar A
Burada yazılanlar dışında ek olarak ilgili bölümlerin sitesinde de ayrıntılı ve özet bilgiye ulaşabilirsin. Taşra üniversiteleri yerine 3 büyük şehirin üniversitelerini tercih etmeni öneririm. Mütevazı ve idealist bir hayata hazırsan bu bölüm sana çok uygun.
anıl ergenekon
merhaba, ben lise son senemi okucam. aklımda iki seçenek var. biri sinema televizyon diğeri ise çizgi film animasyon. sağdan soldan topladığım bilgilere göre çizgi film bi bakımı sinema televizyonu kapsıyo gibi geldi bana. daha doğrusu sinemada görülen dersler ve daha fazlası çizgi filmde görülüyomuş. lütfen bana daha detaylı bilgi verebilirmisiniz e-mailla ya da telefonda ya da beni daha ayrıntılı bilgi alabilmem için yönlendirebilirmisiniz. teşekkürler.
Serdar A
Bence tam tersi, teoride dediğin gibi görünse de pratik anlamda Sinema TV > Çizgi Film Animasyonu kapsar. Animasyon sektörü daha küçük olduğu için o eğer çok istiyor ve sadece çizgi film animasyon aşkıyla yanıp tutuşuyorsan seçmelisin. Sinem TV’den sonra farklı alanlara yönlenmen daha kolay olur. Çizgi film ayrıca yetenek sınavıyla alır, çizimin de kuvvetli olaması beklenir, Güzel Sanatlar fakültesine bağlıdır. Sinema TV ise İletişim Fakültesine bağlıdır, temelde de çok farklıdırlar aslında.
Derya
Bilgilendirici yazınız için çok teşekkür ederim. Animasyon ile ilgili bir sıkıntım olduğunda genel olarak sizin sitenizden okuyorum her şeyi.
Acaba dijital oyun tasarımcılığı/yapımcılığı/programcılığı üniversite bölümleri hakkında da bir yazı yazabilir misiniz? Eğer yazmışsanız linki atabilir misiniz? Şimdiden teşekkürler.
Serdar A
Evet lisansüstü için ayrı bir yazı yazmam gerekecek sanırım. Şimdilik bildiğim Hacettepe ve ODTÜ master’ları var. Lisans seviyesinde ise oyun için bir bölüme son araştırmamda rastlamadım. Fakat teknik ve sanat bilginize güveniyorsanız bir firmaya başvurup staj yaparak öğrenebilirsiniz. Daha faydalı olur.
Derya
Öncelikle yanıtladığınız için çok teşekkür ederim.
Ben şuan bilgisayar bölümü okuyorum ve son sınıf öğrenciyim. Staj yerimi ben bile seçemedim diyebilirim. Küçük bir şehirde yaşadığım için seçim şansının tanındığını söyleyemeyeceğim. Yanlış anlaşılmasın çok iyi bir çizer olduğumu da iddia etmiyorum. Sadece istediğim doğrultusunda bir şey olmadığını söylüyorum.
İleride oyunu ve animasyonu karıştırıp bir şeyler yapmak istiyorum. Yani hem oyun hem de animasyon üzerine okumak istiyorum. Büyük ihtimal bu bahsettiğiniz üniversitelerden birine gideceğim. Bu yüzden yazınızı dört gözle bekleyeceğim.
Serdar A
Tüm bölümler için bir araştırma yazısı yazmadım ancak girmiş olduğum Tezsiz Hacettepe Bilgisayar Animasyonu ve Oyun Teknolojileri bölümü için bir yazı yazmıştım: https://serdara.com/bilgisayar-animasyonu-ve-oyun/ belki ilgini çeker.
sevilay
Merhaba ben ODTÜ-Bilgisayar Öğretimi ve Teknolojileri Eğitimi bölümüne girdim.İyi karikatür çiziyorum.Animasyon filmi yapmak istiyorum ilerde. Bölümümde eğitimde grafik ve animasyon eğitimi dersi de var.İlerde küçük yada büyük filmler yapmak için bu ders yeterli olur mu? Extra animasyon dersleri almalı mıyım?Yada çok mu yanlış bi bölüm okuyorum?
Serdar A
İçgüdülerinde haklısın. Her bölüm adı neyse ona benzer mezun vermeye çalışır. Herhangi bir Animasyon ve Grafik bölümü müfredatına baktığında o aldığın derslerin ne kadar yetersiz olduğunun kendin de göreceksin. Ha kendini yetiştirebilir misin? Yetiştirirsin, o ayrı. Ama zaman bulman gerek. Peki bulabilecek misin?
çağla
Serdar abi sana bayılıyorum sayende animasyona olan ilgim arttı. neler yapmam gerektiğini belirledim. animasyon dışında ki konularda da bizi bilgilendirmen dileğiyle…
Serdar A
Fırsat buldukça yazıyorum, daha farklı konuları da serd.tumblr.com adresinde paylaşıyorum:) (Ayrıca egoma hoş gelen yorumun için teşekkür ederim, ara sıra teşvik edici şeyler duymak iyi oluyor.)
Ekin Su
Merhaba Serdar abi bilgilendirici yazınız için çok teşekkürler. Animatör olmak istiyorum ileride kalemim iyi ve hayalgücüme sınır yok. Yazınızda grafik tasarım da düşünebilirsiniz demişsinix acaba farkları neler ve sanatsal animasyon ile teknolojik animasyon farkları artıları eksileri neler anlatabilir misiniz ? Yani ben animasyon dan mezun olup mangaka olmak istesem mesela neler yapabilirim ? Ayrıca şu anda Eskisehir animasyon istiyorum bilginize ☺
Serdar A
Türkiye’deki genel animasyon eğilimi 3D’den ibaret. Lisans için Eskişehir iyi hedef. Fakat mangaka olmak ile animatör olmak farklı şeyler. Mangaka Japon tarzı çizgi roman yapan insandır. Türkiye’de çizgi roman yapanların içinde grafik mezunları da var başka alanlardan insanlar da var. Türkiye çizgi romanı hakkında bir yazı yazmıştım istesen onu oku. Eğer daha çok iş imkanı istiyorsan Grafik Tasarımı tavsiye ederim. Ne anlama geldiğini ise ilgili okulların bölüm sayfalarından öğrenebilirsin. Aslında okul her şey demek değil. Ama ilgi alanına yakın okulun faydası olacaktır.
Zeynep Carmine Alaca
Merhaba ben de ayni hayalleri paylasiyorum senin gibi istersen faceden ekleyebilirsin zeynep carmine alaca bende de bilgi var istersen birlikte bilgi paylasimi da yapabiliriz ??
Kıvanç
2016 Yılındayız hala bi umut yok mu sizce ?
peki bunlara ek olarak benzer bölümler nelerdir bende dijital oyun tasarımcısı olmak istiyorum açıkçası bölüme bağlı kalan bir tipde değilim zor adamım kısaca :)
Serdar A
Yurt dışındaki okulları deneyebilirsin. Bu konu hakkında bir yazı yazacağım yakında.
Selenay
ben de ekin su gibi mangaka olmak istiyorum ama hani hikaye bazlı oyunlar oluyor ya mesela undertale ya da heavy rain gibi o işlere de girmek istiyorum ek olarak nereden eğitim ya da bilgi alabilirim türkçe beni tatmin edecek bir kaynak bulamadım yardım ederseniz sevinirim bunlarda biraz acemi sayılırım
Nejla Türkmen
Serdar bey merhaba? Animasyon okumak isteyen ve buna sınava 5-6 ay kala karar veren oglum adına araştırma yaparken rastladım size. Acik anlasir ve samimi Paylasimlariniz için teşekkürler. Affiniza sığınarak almak istediğim bazı bilgiler var. Beni aydinlatirsaniz çok mutlu olacagim?Oğlum Amerika doğumlu bu sebeple üniversite sınavı ie degil
Animasyon bölümleri YÖS (Yabancı Öğrenci Sınavı) ile öğrenci alıyor mu?
Serdar A
Bu durum hakkında net bir bilgim yok. Okuluna göre değişilir. Eğer istediği bölüm sanat fakültesinde ise zaten yetenek sınavına girmesi gerekecektir ki bence de girmeli. Yetenek sınavları üniversiteye göre değiştiği için ilgili bölümlerin sekreterliklerine sormanız daha doğru olur.
Ebru
Merhaba Serdar Bey.. Ben lise son sınıf öğrencisiyim. Lisede Grafik tasarım Bölümündeyim. Üniversite tercihi olarak çizgifilm animasyon bölümünü istiyorum. Fakat yeteneğimin pek olduğu söylenemez. Sizden öğrenmek istediğim bu bölüme sadece yetenek sınavı ile mi girebilirim. yoksa yüksek bir ygs puanı alırsam öyle de girebilir miyim? Kafam gerçekten çok karışık yardımınıza ihtiyacım var. Umarım en yakın zamanda geri dönüş yaparsınız…
Serdar A
Güzel Sanatlar Fakültesindeki bölümler yetenek sınavı ile öğrenci alır bu genel bir kuraldır, fakat istediğin okulun web sayfasına da bakmakta fayda var, belki ek olarak portfolyo da isteyebilirler. Tabi ygs vs. sınavlardan da geçer not alma koşulu da vardır okula göre değişebilir lisans’ta tam ne istiyorlar bilmiyorum. Yeteneğin olmadığını düşünüyorsan da neden girmek istiyorsun onu anlamadım. Biraz kendine güven. Senelerce giremeyip inat edip en sonunda başaran insanlar var. Onların arasından sıyrılman gerekiyor çok çalışmak gerekli. Kolay gelsin. Başarılar.
Cansel
Merhaba serdar bey öncelikle verdiğiniz tüm bilgiler için çok teşekkür ederim.şu zamanda sizin gibi doğru bilgiyi zaman ayırıp paylaşan pek bulunmuyor çünkü.benimse konum apayrı ben myo turizm otelcilik mezunuyum o zamanlar gozume çok şaşalı görünen bu meslekten malesef bi bayan olarak erken yıldım insanlar hizmet sektöründe gerçekten çok acımasız olabiliyor.bu nedenle meslek degistirmek ve küçük yaşlardan beri ilgi duyduğum pek fenada sayılmayan çizim yeteneğimi yetenek sınavına öğrenci hazırlayan bi kursla destekleyerek güzel sanatlara hazırlanmak niyetindeyim.benim sorum bu fakültelerin sınavlarında da teknik çizimle ilgili bir aşama varmıdır?eğer varsa ayrıca birde grafik kursuna gitmem gerekir mi? Amacım animasyon üzerine eğitim almak ve iyi bir animasyoncu olabilmek.cevaplar ve yol gosterirseniz çok sevinirim saygılar..
Serdar A
Teknik çizim, benim bildiğim sadece mimarlık ve mühendislik bölümlerinde verilen bir ders. Yetenek sınavı ise güzel sanatlara öğrenci alırken uygulanan bir sınav. Güzel sanatlara girmek için kursa gitmekte fayda var. En azından bir iki hafta deneyin. Kurslar artık bu iş için var. Hobi için giden pek kalmadı. Animasyon ise ayrıca zorlu bir konu, hizmet sektörünü aratabilir. Fakat güzel sanatlar sınavına hazırlanırken başka seçenekleri de araştırın derim. Mesela grafik, resim, seramik, baskı…
Ek olarak grafik sınavına giriş yazım size yardımcı olabilir: https://serdara.com/grafik-yuksek-lisans-yetenek-sinavi/
Ayrıca illa animasyon diyorsanız bu da fikir verecektir: https://serdara.com/animasyon-alaninda-kendimi-gelistirmek/
Başak
Merhaba,
Ben çocukluğumdan beri çiziyorum.. meslek lisesine gittim ailem yüzünden güzel sanatlara girme şansım olmadı.yani en azından kendimi deneme şansım olmadı.meslek lisesinde grafik tasarım okudum.şimdi Doğuş üniversitesi grafik tasarımdan devam ediyorum.. bölümümü seviyorum yalnız mezun olduktan sonra animasyon (çizgi film) okumak istiyorum.Şuan okuduğum grafik tasarım bölümü 2 yıllık. Animasyon 4 yıllık okusam iş hayatına geç kalmış olur muyum?
Bu iki bölümden mezun olduktan sonra iyi bir iş beni bekler mi? Yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkür ederim şimdiden :)
Serdar A
Animasyoncu olacaksan iyi bir iş hayali kurma hele memur hayatı hiç düşünme. Grafik tasarım işi yapacaksan şansın var. İyi bir grafik tasarımcı olursan animasyon sektöründe bir yerden giriş yapabilirsin; fakat bu senin çabana kalmış bir durum. Eğer Eskişehir animasyon lisansını okuyacaksan değer; fakat oraya girmek zor. İş hayatına geç kalmak, para kazanmak gibi kaygılar zaten animasyonun önündeki en büyük engeller. Hiç bir şey yapamama riskini göze alıyorsan şansını dene derim. O kadar gözün kara değilse Grafik Tasarıma tutun ve bırakma, o senin kurtarır.
serkan
Hocam merhaba,
animasyon kursu için animaokul-bilişimeğitim-3dakademi arasında kaldım.
bu kurslar sizce sıfırdan başlayan birine faydalı olur mu? yoksa evde oturup eğitim setiyle mi devam edeyim. Vaktim çok bu arada günde 14 saat ayırabilirim.
teşekkürler
Serdar A
Bu ciddi bir soru ve benimki de sadece bir öneri unutma: Eğer bu işte kararlıysan bu kurslardan birine yazıl. Hepsinin sitesini incele olmadı kurslara kayıt olacakmış gibi git görüş. İçine hangisi siniyorsa yazıl. İyi bir temel al sonra üstüne internet tutorial falan eklersin.
Ozge
Merhabalar bilgilendirici yaziniz icin tesekkur ederim. Bir sey sormak istiyorum, universitede animasyonla alakali bir bolum okumayip sonradan masterlarla falan bu isi halledebiliyor muyuz? Yani ben Sosyal Bilimler Lisesi ogrencisiyim (son sinif) ve pdr ya da psikoloji dusunuyorum. Ama aslinda bu cizgifilm yapma olayi benim hayalim. Ha cizim yetenegim yok degil, olmazsa olmazlardan zaten :D Ama bu iste ilerleyebilir miyim bilmiyorum, yurtdisinda falan okuyablilir miyim bu alanda acaba?
Bircok soru sordum insallah hepsini cevaplayabilirsiniz :)
Serdar A
Mühendislik lisansından mezun oldum. Bilgisayar (Photshop Illustrator) kursuna gittim. 2.5 yıl yayınevinde grafikerlik yaptım. Sonra yetenek sınavına çalıştım. Hem animasyon hem de grafik tasarım yüksek lisansını kazandım. Grafik tasarımdan devam ediyorum. Tüm bunlara rağmen hala halledebildiğimi düşünmüyorum. Hayallerin uğruna tüm hayatını riske atabileceksen dene derim. Çünkü garantisi yok. Yurtdışı için de çok iyi dil bilip, okulları ve bursları araştırırsan bir çok bilgiye ulaşabilirsin. Giden ve başaran var. Fakat çok iyi bir portfolyo hazırlaman gerekiyor ki adamlar seni çağırsın.
Bahadır
Bozok Üniversitesi Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon bölümünden mezun oldum mükemmel bir eğitim sistemi var 3d max ve maya konusunda uzmanlaştım ayrıca çok güzel karakter modelleyip animasyon yapabiliyosunuz imkanları çok iyi inşallah bir lisans bölümüyle eğitimime devam edeceğim.
Serdar A
Umarım hayallerin gerçek olur.
asmin
Merhabalar ben asmin bu sene YGS sınavana girdim iki yıllık çizgi film animasyon okumak istiyorum bunun için hiç bir bilgim yok bana yardımcı olursanız çok sevinirim
Serdar A
İlk işin merak duygunu ve araştırmacı ruhunu korumak olsun. Merakın o kadar güçlü olmalı ki yukarıda tanıttığım tüm okulların sayfalarını üşenmeden incelemelisin.
Elçin
Türkiyede şu anda olan studiolar nelerdir?
Serdar A
https://serdara.com/turkiye-animasyon-tarihi/ burada araştırdığım dönemdeki stüdyolar yazıyor.
Eylül
Merhaba! ben henüz lise öğrencisiyim ve ileride animasyon sektörünün içinde olmak istiyorum ilerleyip disney gibi bir şirkette çalışmak falan…kendimi şimdiden geliştirmek istiyorum nasıl bir yol izlemeliyim üniversitede de hangi bölümü tercih etmeliyim? Kucukten bir adim atmak istiyorum.
Serdar A
Disney’de çalışmak istiyorsan ABD başata olmak üzere, Kanada, İngiltere veya Fransa’daki animasyon okullarına başvurman en iyi çözüm olur. Gençsen kesinlikle yurtdışı diyorum çünkü Türkiyede animasyon endüstrisi yok Disney Pixar gibi firmalar yok. Eğer burs bulursan ne güzel fakat bunun için de portfolyo oluşturman lazım. “Yurtdışı için imkanım yok Türkiye’de ne yapabilirim” diyorsan yukarıda yazdım zaten işimiz zor.
Eylül
Peki yurt dışında burs kazanma imkanını nasıl elde edebilirim?Nasil bi donanıma sahip olmam gerekir? Bir de grafik tasarım ve animasyon farkı tam olarak nedir? Sanki Türkiye için en azından grafik tasarimin calisma olanaklari cok daha fazla.Bir de kendimi meslek acisindan garantilemek icin bilgisayar mühendisliğine yönelip ordan animasyon sektörüyle ilgili çalışmalar yapmak daha mı iyi olur?
Serdar A
İlk önce yurtdışındaki üniversitleri tek tek araştıracaksın. Burs imkanlarına bakacaksın. Dünya çapında merkezi bir yerleştirme yok. Nasıl bir donanım değil, nasıl bir portfolyoya ihtiyacın var bunu sormalısın, istediğin bölüm neresiyse oraya uygun ki sitelerinde yazar ne istedikleri. Grafik Tasarım ile Animasyon farkını Türkiye’deki üniversitelerin ilgili bölümlerinin sitelerinde bulabilirsin.
Türkiye’de bil. müh. bölümünü seçip animasyona yönelmek de bir yol. Fakat herkes bu yolu seçtiği ve ileride sanatsal anlamda tökezlediği için bir fark yaratmış da olmazsın. Kendini çizim vb alanlarda geliştirmen gerekiyor. Özetle animasyon Türkiye’de yapmak geçekten çok zor. Ben hala sanatsal anlamda açığımı kapatmaya çalışıyorum. Eksiğimi giderdiğimde de iş bulabilecek miyim o da şüpheli.
Yolunu kaybetmis birisi
Ben fen lisesine gidiyorum. Fakat elime kalemi aldigimdan beri de resim ciziyorum , resim cizmek arkadaslarim icin LOL oynamak neyse benim icin de o kisacasi. son yillarda bazi kitaplar vs bazi kisilerden sosyal medyada resmimi gelistirmek icin yardimlar aldim ve kursa da gitmeyi dusunuyorum. E haliyle bu universitlerden birine gitsem cevreden tepki buyuk olacak ama istiyorum icimdeki ses bir animator ol diyor bir muhendis (beynim diyor ki is sahibi ol kıcını kurtar kalbim diyor kopekler gibi calis paran olmasa da sevdigin isi yap:) Ve gercekten ciddi bir durum liseye giris puanim da 492 azimsanacak birsey degil. Siz olsaydiniz ne yapardiniz tecrubelerinize dayanarak ?
Ayrica yurt disinda animasyon dalinda okumayi da cok istiyorum. Allah sizi inandirsin 2 haftadir her namazdan sonra dua edip Allahtan bi isaret bekliyorum o derece cikmaza girdim. Eger animasyon yoluna girersem baya din ehli sanata da deger veren tecrubeli cok degerli bir kisiden yardim alacagim.
Serdar A
Ben geç uyandım, 35 yaşından sonra kendim adayacağım alanı keşfettim ve bunu için elimden geleni yapmaya başladım. Ben olsaydım senin yaşında aklım bir karış havada olduğu için yine 35 yaşıma kadar akıllanmayı beklerdim, bir şey değişmezdi. Fakat senin için değişebilir henüz daha o yıllara gelmedin. (Ayrıca sana küçük bir sır vereyim sevdiğin işi yapmanın, arzuna kavuşmanın vb. din ile hiç bir alakası yok. Sadece kendini adamak ile ilgisi var. İşaret bekleme dünya çapındaki sanatçıların hayatların oku nasıl bir inanç sistemine sahip olduklarına bak. Kendin gör.)
Yolunu kaybetmis birisi
Din ve idealler bana destek oluyor ya yoksa o konuda hak veriyorum sana abi . Yani sen diyorsun ki ; ben olsam meslegimi elime alir ikinci bir brans olarak okurdum mu diyorsun ? Evet ben cok tecrube yasamis birisi deyilim (zaten Turkiye’de de sanat anlaminda pek birsey yapildigini dusunmuyorum) o yuzden sizlerin tecrubelerinden faydalanmayi umuyorum :).
Yolunu kaybetmis birisi
Eveeet ilk tepkiler gelmeye basladi. Ailemle hayatim hakkinda pazarlik yapiyorum :) Annem diyor ki doktor ol (ki hic bir zaman doktor olmak istemedim) . Simdilik orta bir yol bulduk bilgisayar muhendisi olup sonra animasyon okumama karar verdik. Ama daha bitmedi rovansi da var bu isin :)))
İbrahim GENÇ
Merhaba, ben de aynı durumun içerisindeyim. Çapa Fen’i çok istiyorum çünkü daha başlamadım liseye bu sene başlayacağım. Ama kalbim de senin gibi animatör olmamı söylüyor. Bir ara mimar olmak geçti içimden, ama benim için resim çizmek mimarlık değil. Durmadan oyun karakterleri falan tasarlıyorum. Ama senin gibi de puanım yüksek olduğu için (doğrusu 485 benim için çok az bir puan bu puanı nasıl aldigima inanamıyorum TEOG 1de 4, TEOG 2de 2 yanlışım var ama 6 ve 7. sınıf ortalamalarım azıcık düşük olduğu için bu puanı aldım.) yüksek hedeflerim de var. İçimden bir ses doktor olmamı, bir ses aşçı olmamı istiyor. Yemek yapmayı çok seviyorum, evet. Çok kararsızım tercihlerin bitmesine çok az kaldı. Bu arada sana bir sorum var aldıgın puanla mı bu liseye girdin (lisenin adi ne)? Yoksa boş kontenjanla mı? Bu kadar.
yolunu kaybetmiş başka biri
merhaba öncelikle.2021 den yazıyorum şuanda senin 2016 da yaşadığın kararsızlığı birebir yaşıyorum.annem doktor olmamı ısrar ederken(ki hiç bir zaman istemedim) ben animatör olmak istiyorum. suanda lise 4 e geçicem ve artık bir karar vermem gerek acaba senin kararın ne oldu ve özel değilse eğer yaptığın seçim sence doğru bir karar mıydı ? eğer görüp bir cevap yazarsan beni çok mutlu edersin :)
Yolunu kaybetmis birisi
Pardon yukaridaki cevaptaki soruyu sormamisim gibi say ne demek istesiginu anladim simdi. Gorusunuz be im icin onemli cok tesekkurler abi. Bir de eminem i hayatini incelemistim onun dersleri zaten kotuymus benim gibi tereddut yasamamis muzigi secerken :).
Bir de sanirim sansliyim ki fen lisesine gitmekle bayagi bi bilim ogrenmis oldum animasyonlarda cok ise yarar. Benim bazi animasyonlarda farkettigim su hata var; bur animator bazi seyleri mantikli yapmak isteyip de o konuda cok bilgisi olmadigi icin yapamamis sanki , malzemenin de saglam olmasi gerkeiyor sanirim :) neyse daha fazla mesgul etmeyim kolay gelsin Serdar abi :).
Zeynep Carmine Alaca
Mrhabalar ben de ekin su arkadasimiz gibi mangaka olmayi istiyorum bu sene lise grafik bolumunden mezun oldum bu ayin 30unda eskisehir animasyon sinavina girecegim daha sonra da yuksek lisans icin japonyaya gidecegim insallah. bu konular hakkinda herkes toplanip bilgi alisverisi yapabilir bence faceden ekleyebilirsiniz zeynep carmine alaca
Selenay
zeynep sana birşey sormak istiyorum japonyaya gitmek istediğine göre japonca biliyorsun sanırım peki öğrenirken nasıl bir yol izledin ben de öğrenmeye çalışıyorum çünkü (aslında faceden sorcaktım ama seni bulamadım)
İbrahim GENÇ
Merhaba, ben bu yıl liseye başlayacağım ve animasyon yapımcısı (oyun, film) olmak istiyorum. Bunun için hangi lise türünü tercih etmeliyim? Bu arada TEOG puanım da iyi sayılır. 485 aldım 500 üzerinden. Yani iyi fen liseleri için puanım tutuyor fakat ben animasyon yapımcısı olmak istiyorum. Sizden istediğim bana bunun hakkında neler yapabileceğimi söylemeniz…
Serdar A
Animasyona hazırlık için güzel sanatla liseleri olabilir. Ya da herhangi bir lise ve çizim kursu devam edip ilgili üniversite bölümlerinü düşünebilirsin. Önemli olan doğru lisans programını (4 senelik üniversite bölümünü) seçmek hala kararsız isen düşünecek zamanın var.
Hasan Öztürk
merhaba hocam ben 3 aydır çizim kursuna gidiyorum çizim yeteneğim var gördüğümü fotokopi gibi kopyalayabiliyorum çok çabuk geliştim normalde hayalgücümede güveniyorum ama böyle hayali karakterler üretemiyorum imgeselim yeni yeni gelişiyo bugün kütahyada bu bölümü kazandım galiba ama kazanırsam gitmekte tereddütlüyüm hayali karakter çok iyi çıkaramıyorum hemde hayalim grafiker olmak senelerdir ama bunda başarılı olabileceğimi gözüm keserse hemen giderim sizce napıyım hocam
Serdar A
Daha iyi bir seçeneğin yoksa zaman kaybetmeden git derim. Grafikerlikte çizim yeteneği ikinci plandadır, ilk planda tasarım vardır. Bunların hepsi de zamanla gelişir, karar senin.
Hasan Öztürk
daha iyi bi seçeneğim yok hocam bugün konyaya gidicem ordada grafik kazanabilirim ama animasyon grafikten daha iyiymiş galiba
Serdar A
Bölüm değil okul olarak bak, konya grafikten daha iyidir eskişehir animasyon, zaten başvuru sırasındaki gözlemlerinde fark ortaya koyacaktır.
Hasan Öztürk
hocam eskişehir değil kütahya animasyon demiştim ben orası nasıl
Serdar A
Orası hakkında pek bir bilgim yok, fakat bölüm araştırırken “okul kalitesi + iş imkanı + hocalar + eski öğrencilerin başarısı = tercih sebebi” formülünü kullanırsan bence daha kolay karar verirsin.
berra
Sizce üniversite için grafik tasarım bölümümü yoksa animasyon ve çizgi film bölümümü tercih edilmelidir? Eskişehir Anadolu üniversitesi iyi bir hedef midir?
Serdar A
Eskişehir Anadolu Animasyon iyi bir hedeftir. Fakat büyük şehirlerdeki grafik bölümleri de çok değerlidir.
Zeynep
radyo tv grafik animasyon bölümü okuyorum lise son sınıftayım
üniversitede bölümümü devam ettirip çizgi film animasyon okumak istiyorum hangi üniversiteyi tavsiye edersiniz ?
Serdar A
Eskişehir Anadolu iyi gibi görünüyor. İmkanın varsa Mimar Sinan’ı da deneyebilirsin.
Zeynep
puan olarak hangisi daha yüksek ?
Serdar A
O konuları hiç bilmiyorum ne biliyorsam yukarıda yazdım zaten.
Kararsız
Şuan tercih dönemindeyim ”grafik tasarım” bölümünü tercih etmeyi düşünüyorum bu üniversiteler yetenek sınavıyla mı alıyor?
Sıralamam şöyle :
-İstanbul Kemerburgaz Ünv.(Tam Burslu- Grafik Tasarımı)
-Fatih S.Mehmet Ünv.(Tam Burslu- Grafik Tasarımı)
-KTO Karatay Ünv.(Tam Burslu- Grafik Tasarımı)
-Anadolu Ünv. (Grafik Tasarımı)
-Başken Ünv.(Tam Burslu-Çizgi film animasyon)
Serdar A
Güzel sanatlar yetenek sınavı ile alır. Yetenek sınavına hazırlayan çizim kursları vardır. Her okulun yetenek sınavı farklıdır ve hangi tür sınava hazırlanacağına dair doğru bilgiyi okulun bölüm sekreterliği sitelerine bakıp veya telefonla arayarak öğrenebilirsin.
Asya
Serdar Bey, Marmara Üniversitesi Canlandırma Film bölümü şu an aktif mi? Web sitesinden baktım ama ne bir duyuru ne de etkinlik var; üstelik yetenek sınavları için hazırlanmış takvimlerde de ismine rastlayamadım. Bir bilginiz varsa çok memnun olurum.
Serdar A
Ben şuan Hacettepe’deyim, Marmara hakkında hiç bir bilgim yok. Böyle durumlarda sitelerinde yeterli bilgi yazmıyorsa bölüme telefon etmelisiniz. En doğru bilgi bölüm sekreterliklerinde olur.
Şenay
Benim kızım 10 yaşında Resme karşı yeteneği var ve şimdiden ben animasyoncu olmak istiyorum diyor. Bilsem de resim yeteneğinden kayıt hakkı kazandı. Sizce Bilsem in faydası olurmu. Evimiz Konak Bilsem e çok uzak. Yollarda harcadigi zamana değermi.Kararsız kaldık. Konu hakkinda bilginiz varsa yardimci olabilirmisiniz.
Serdar A
Hangi Bilsem’in hangi hocası ilgilenecek bilmiyorum. Eğer yapabiliyorsanız ve okul uzaksa kendiniz ilgilenin derim ben şahsen vaktim varsa öyle yapardım. Fakat kendinizin yardımcı olamayacağının düşünüyorsanız dışarıdan çocuğun yeteneklerini daha da parlatacak ve hakim olmasını sağlayacak uzman bir eğitimciden yarım almanız gerekir. Çocuk büyütmek bu ülkede zor kolay gelsin :/
meryem
merhaba serdar bey. yazınızı kaçıncı kez okuyorum bilmiyorum. her seferinde çok faydalı. Allah razı olsun ) ancak yine de çözemediğim bazı problemlerim var. 11. sınıf öğrencisiyim ve yıllardır animatör olma hayalim var. Ancak bu hedefe hangi yoldan gideceğim konusunda hala kararsızım. 1-bilgisayar müh. okuduktan sonra bu alana yönelmek 2- dört yıllık animasyon okumak 3- başka bölüm okuyup animasyonda kendi kendime gelişmek. direk animasyonda ilerlemek istediğim için 2. ve 3. seçenek bana daha mantıklı geldi. çizime daha fazla vakit ayırabilmek için fen lisesinden anadolu lisesine geçiş yaptım bu yaz. ancak doğru mu yaptım bilemiyorum. hele ki sizin mühendislik çıkışlı olduğunuzu hatırlayınca sorularım dayanılmaz bir hal aldı. sizce hangi yoldan yürümem daha mantıklı
Serdar A
Sana şöyle söyleyeyim eğer animasyon sektörüne atılacağımı bilseydim mühendislik ile vakit harcamazdım. Hiç akıllıca değil ve benim on seneme mal oldu. Benim yaptığım sadece mühendisliği işe yarar hale getirmek o da bir yere kadar. Sanat çıkışlı olmadığım için açığı kapatmak için aşırı çaba sarf ediyorum. “2. seçenek” asıl ve yegane olması gereken seçenek. Fakat sektör çok küçük olduğu için bu yolu seçsen dahi işinde en iyisi olman gerekiyor. Kolay gelsin.
Ali
Ben bozok üniversitesi bilgisayar destekli tasarım ve animasyon bölümünde okuyorum mükemmel bir hoca kadrosu var ve hepsi alanında uzman özellikle kendisini animasyondan ve 3 boyutlu alanda geliştirmek siteyen arkadaşlara tavsiyem bu bölümü yazabilirsiniz.Sektörel anlamda çok faydalı şeyler öğreniyorsunuz ve iş konusunda çok fazla yardımcı oluyor hocalar en son eskişehire animasyon fuarına götürdüler
kardelen
Ben 8. Sınıf öğrencisiyim ve hayalim üniversitede çizgi film ve animasyon okuyarak bir animatör olmak neler yapabilirim bu alanda başarılı olmak için
Serdar A
Belki bu yazı yardımcı olur: https://serdara.com/animasyon-alaninda-kendimi-gelistirmek/
asli
Merhaba ben 10.sinif ogrencisiyim ve daha bu sene karar verdim animator olmaya bu meslegi secmemin asil nedeni. Hani su bilinc altini olumsuz etkileyen cizgifiller varya iste oyuzden benim cocuklugumu zehirlemisler masum gibi gorunen fakat beni icten ice zehirleyenler iste ben onun tam tersini yamak insanlari birlestirmek iyilige yoneltme icin secicem bu meslegi
İlayda
Bu Üniversitelere gitmek için hangi liseye gitmek gerekir?Düz lise de olur mu?8.SınıftayIm animatör olmak istiyorum.Yardıma ihtiyacım var beni yönlendirebileceğiniz bir site ve ya benzeri bir şey var mı?
Serdar A
Her lise olur ama güzel sanatlar lisesi seni daha iyi hazırlar. Çünkü üniversitede animasyon okumak için yetenek sınavına girmen gerekiyor. Yetenek sınavı için de çizim kurslarından yardım alabilirsin. Türkiye’deki çizim kursları genelde güzel sanatlar fakültesine öğrenci hazırlamak için varlar. Not: Ben düz lise mezunuyum fakat kendimi kabul ettirmek için çok uğraştım.
Halil Türker
Merhaba
animasyon alanına verdiğiniz katkılar için çok teşekkürler.
Araştırmanıza biraz katkıda blunmak isterim. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğt.Bil.Enst. Resim-İş Eğt. Yüksek Lisans dersi olarak “Canlandırma Teknikleri I ve Canlandırma Teknikleri II” dersleri, yanısıra doktorada “3B Modelleme Teknikleri ve 3B Karakter Modelleme ve Canlandırma” (Cinema4D) dersleri yürütülmektedir
Buse
Merhaba ben lisenin son senesinde animasyon okumak/animasyona ulaşmak için büyük çaba veren biriyim. Bu işte kararlıyım ancak yetenek gibi büyük bir faktör ne yazık ki bende yok ama inanç ve azim var. Ygs yüzünden elimden çok bir şey geldiğini söyleyemem ama bittikten sonra 2. dönemim hep çizim kurslarında ya da kendimi geliştirmek adına yaptığım şeylerle geçicek. Üniversite konusunda da grafik tasarım ön lisans okuyup daha sonra neler yapabilirim diye düşünüyorum veya başka başka yollar var mıdır böyle olur mu ? Zaman içinde kendimi geliştirip animasyon okuyabilirim diyorum ancak animasyonla alakasızda bir şey okumak istemiyorum birde beni bu yönde geliştirsin istiyorum belki kısa bir basamak olur diye düşünüyorum. Çünkü gerçekten bu işte etkilendiğim şeyler var ve ne olursa olsun yapabileceğime inanıyorum ne kadar emek, çaba isterse istesin. Yani yardımcı olursanız çok sevinirim bir yol bulursam bu işi yapabilmek için :D
Serdar A
İdealist bir yol seçmişsin kolay gelsin. Yetenek değil zaten, işin özü azim. Yetenekli olduğunu düşündüğün anda gerilemeye başlasın.
Sibel
Merhaba ben 21 yaşındayım. Animatör olmak istiyorum. Ama aklımı kurcalayan bir şey var. Animatör olabilmek için illa okul okumak gerekir mi? Kazanabilmek için 3 yıldır hazırlanıyorum. Gerçi 1 yılı istemediğim bir bölümü okumamla geçti. Diğer 1 yıl da biraz boş geçti sayılır. Kendimi tam olarak hazırlayamadım. Belki de o yüzden olmadı. Ama yine de kendimi geliştirebileceğime inanıyorum. Ve okulun sadece formalite icabı olduğunu düşünüyorum. Etrafımda istedikleri bölümleri kazanan bazı arkadaşlarım var ve hepsi ödevlerden bıkmış durumda. Okul denilen şeyin çevre yapmaktan, hani kim ne iş yapıyor onu öğrenmemizden başka ne artısı var onu çok merak ediyorum.Ve sizce lise mezunu olarak bu alanda kendimi geliştirmek istemem çok mu hayal olur?
Serdar A
Tamamen doğru düşünüyorsun. Lise değil ilkokul mezunu olarak da kendini geliştirebilirsin. Okullar da zaten başta toplu olarak kendimiz geliştirelim diye yola çıktılar günümüzde ise özellikle niteliksiz okullar zaman kaybından başka bir işe yaramaz hale geldiler. Fakat çevre yapmak (network) de önemli. Eğer kendi stüdyonu kuracak kadar zengin değilsen bir stüdyoya başvuracaksın. Bu başvuru esnasında işvereni etkilemen gerekiyor. İşte o aşamada eğitim sistemi eleştirileri yerine elle tutulur projeler göstermen gerekecek. Türkiye’de zaten bırak animasyon-film endüstrisini, endüstri bile krizde, o yüzden çok iyi hazırlanman gerekiyor. Rakiplerin olacak ve onlar da bu okullara sıkıntısız girip çıkmış öğrenciler olacak. Tüm bunları çok iyi analiz etmen gerekiyor. Hepimizin işi zor. Çok çalışmak lazım. Ben buna inanıyorum.
Umran
Merhaba, ben öğretmenim. Animasyonla branş bilgilerimi online ortama aktarmak istiyorum. Eğlenerek öğrenme ortamı oluşturma düşüncem var. Ancak bahsettiğiniz okullara gitmeye vaktim de yok yaşım da uygun değil.
İçeriği ben vereyim, animeleri bilenler çizsin diye araştırdım ama sonuç alamadım.
Kısacası bu işi ögreten kurslar ya da online platformlar var mıdir? Kendim de bilgisayar destekli tasarıma_animasyona yatkınım. Öğrenmek istiyorum. Tavsiyeniz nedir?
Serdar A
Online platformlar hakkındaki yazımı öneriyorum: https://serdara.com/en-iyi-online-egitim-siteleri/
emir
ben lise 10.sınıf öğrencisiyim üniversitede animasyon okumak istiyorum bilgisayarda çko vakit geçiriyrum ufakta olsa şimdiden bişeyler yapmaya başladım yani seviyorum ama tek sıkıntım çizim benim kalemim kötü benim çizimim kötü diye animasyon okuyamazmıyım
Serdar A
Kendini ne kadar geliştirirsen o kadar rahat edersin. Ben hala çizimimi yeterli görmüyorum. Ayrıca şu yazıyı senin gibi meraklı gençler için yazmıştım bak istersen. https://serdara.com/animasyon-alaninda-kendimi-gelistirmek/
Betül
Bu siteyi bulduğuma çok sevinmiştim . Hatta dünyanın en güzel sitesi falan demiştim hala da öyle düşünüyorum. Bana bir yol gösterici olarak görüyorum sizi. Sizden başka insanlara böyle yol gösteren site gerçekten çok az ya da ben keşfedemedim bilmiyorum. Sizin sayenizde çok şey öğrendiğim çok şey borçluyum size. Lise 12.sınıf öğrencisiyim ben, çizim yeteneğimi ilk ilkokulda öğretmenlerim farketmişler o günden bu yana bütün öğretmenlerim bana söyledi yetenekli olduğumu sürekli desteklediler beni, bende 7.sınıftan bu yana hep animatörlük hayali kurduk, resim çizmeye de aşık olduğum için ve başka derslere hiçbir ilgim olmadığı için özellikle matematiğe bu hedefi koydum kendime . Üniversite olarak da mimar sinanı düşündüm. 6 yıldır hayalini kurdum her gün .. Ama gelin görün ki mimar sinan’da animasyon bölümünün olmadığını öğrendim bu bende büyük bir hayal kırıklığı oldu . Grafik Tasarım da okusam mı bilemedim sonuçta sadece animasyon. Eğitimi veren okullar kadar kapsamlı mıdır bilmiyorum . Amacım büyük olduğu için türkiyedeki en iyi animasyon eğitimi veren okulda okumak istiyorum sizin tavsiyeniz nedir peki ? Mimar sinan’dan vazgeçmeli miyim ? İstanbuldaki diğer animasyon eğitimi veren okulları da düşünmeli miyim ?
Animatörlük için istanbuldaki şu üç üniversiteden hangisini önerirsiniz . Grafik tasarım ve animasyon bölümlerinin arasındaki fark nedir?
– mimar sinan güzel sanatlar üniversitesi
– maltepe üniversitesi çizgi film animasyon bölümü
– marmara üniversitesi canlandırma film bölümü
7. Sınıftan beri hayalim ama listede mimar sinan’ın animasyon bölümü olmaması üzdü ?
Serdar A
Mimar Sinan’da yüksek lisans bölümü var animasyonu da kapsayan: http://www.msgsu.edu.tr/faculties/enformatik-bolumu Bence bir araştır. Türkiye’de okullarının durumu sürekli değişiyor o yüzden hangisini seçmelisin diye bir öneride bulunamam, ben de son durumdan uzaklaştım, yurtdışının araştırıyorum. Grafik Tasarım ile Animasyon farklı alanlar ama bunun da cevabını yine internette bulabilirsin. İlgili eğitimleri veren üniversite bölümlerinin sayfalarındaki görev tanımlarına bak. Orada cevabı bulacaksın. Sana sürekli araştırma ödevi veriyorum çünkü animasyon gibi zor bir alanı seçmişsin araştırmak hayatının bir parçası olmalı.
Ben senin yerinde olsam çoğu ünlü sanatçıyı yetiştiren Mimar Sinan’ı seçerdim. Ama diğerleri de dünyanın sonu değil. Misal ben hiç birini okumadım. Eğer işinde çok iyiysen okulun pek anlamı yok. Ne kadar kaliteli okul o kadar bonus puan olarak düşün.
Sanat dünyasında işverenler okulundan önce senin bu alanda yaptığın işlerine bakarlar. Nasıl bir portfolyo hazırlamışsın!? Hangi projelerde yer almışsın? Portfolyo sanatçıyı tanımak için çok iyi bir araçtır.
Yerinde olsam illaki animatörlük eğitimi veren bir okuldan önce iyi sanatçı yetiştiren okullara bakardım. Eğer sanatçı olamaz isen animatörlüğün de anlamlı olmaz.
Peki nasıl sanatçı olunur? Bu konu hakkında güzel kitaplar var ve faydası olur sana. Sanatçıların hayatlarını anlatan belgeseller ve yapılan röportajlar da çok iyidir.
Misal, dünya çapında başarılı animatörlerle röportaj yapan ve bu röportajları Youtube kanalında yayınlayan yine kendisi de çok iyi bir animasyon sanatçısı olan Bobby Chui var:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLeLw9TDyBUdV8dMeBjztgKMZtEG38LHVT
Şimdilik 44 video var. Senin hayalini gerçekleştiren 44 sanatçının bir saatlik röportajları. İngilizcen mi yok o zaman hemen gidip bir kurstan önce İngilizceni hallediyorsun. En azından şu röportajları anlayacak kadarını.
Bu röportajlara da zaten “Artist Interview” diye başlık atılmış yani animator demiyorlar, animatörlük bir meslek. Sanatçı diyorlar; çünkü sanat bir duruş, yaşam biçimi. Özetle sana temel sanatlar konusunda iyi bir eğitim verebilecek her türlü okul işini görür. Çünkü hiç bir okul iş garantisi vermez. Okula ek olarak öncelikle bağımsız çalışmaların, çizimlerin, katıldığın sergiler ve katıldığın ortak projeler daha önemlidir.
Kolay gelsin.
Selenay
serdar abi öncelikle yazın için teşekkür ederim ama hala tatmin olmadığım bir konu var bir yorumda da söylediğim gibi ben mangaka olmak istiyorum ama onun yanında ek olarak hikaye bazlı oyun (undertale, heavy rain vs.) yapmak istiyorum kendi karakterlerimi ve hikayelerimi hazırladığım için istiyorum ama bilgi yoksunuyum denebilir çok arasam da özellikle oyun sonuçsuz kaldı ha bir de şu aralar çizgi roman yapmaya merak saldım 1, 2 sene sonra da çizim tableti alarak dijital resme geçicem bana önerin var mı tekrar teşekkür ederim
Serdar A
Bahsettiğin oyun türünün bir aracı yazılımı var. Oyun yapma motoru da diyebiliriz. Örneğin “Game Maker Studio”. Şu videoda anlatmış adam: https://www.youtube.com/watch?v=S68ztkqbyZY
Türkçe kaynak ben de bilmiyorum. Fakat basit bir İngilizce ile istediğin bilgiye ulaşabilirsin. Bu türde asıl zor olan gerekli görselleri hazırlamak bunun için de sıkı bir dijital illüstrasyon eğitimi gerekiyor.
Sana önerim ise çizgi roman kalitesinde çizecek kadar kendini geliştirmen. Bu en az bir iki seneni alır. Sonra dijitalde çizmeye başlarsın. Oyun en son ve en kolay kısım. Bu arada da dilini geliştirirsin İngilizce kaynakları anlamak için gerekli.
Sahila
Merhaba.Ben Azerbaycanda 4 yıl bilgisayar mühendisliyini okudum.şimdi türkiyede yüksek lisans için çok istiyorum çizgi film ve animasyon bölümünü.çünki burda hiç öyle bir bölüm yok hiç bir universitete hem olsa da istediyim gibisi olmaz.Neyse.şimdi hangi universiteyi tercih edeceğimi bilmedim doğrusu.hem bir az para sıkıntısı da var.burs kazana bileceğim bir universite hangisidir bilemiyorum.burda lisansı bitirme balım yeterince iyi bence 100den 87.hangi universite benim için daha iyi olur ve bana burs verir sizce? Ve birde yüksek lisansla bitirdiyim lisans bölümü farklı.bu bir problem yaratırmı?
Serdar A
Burs meselesi ABD gibi tüm okulların paralı olduğu ülkelerde sıkıntı. Türkiye’de ise benim bildiğim yüksek lisans animasyon burslu bölüm yok ve buradaki devlet okulları zaten pahalı değil.
Bölüm değiştirmiş olman fark etmez. Sanat okuluna gideceksen yetenek sınavına girmen gerekecek. Onu da şurada anlatmıştım zaten. https://serdara.com/grafik-yuksek-lisans-yetenek-sinavi/
Ama mühendislikten ilerleyeceksen Hacettepe Oyun Teknolojiler tezsiz bölümü sana uyabilir. Fakat orası paralı, (tezsiz demek paralı demek). O bölümü de şu yazı anlattım. https://serdara.com/bilgisayar-animasyonu-ve-oyun/
Daha detaylı bilgi için okulun sayfaları ve bölüm sekreterlikleri ile iletişime geç. Son güncel bilgiyi onlar verecektir.
Kolay gelsin.
Iklim
Merhaba ben lise 2 öğrencisiyim türlü yer karakter tasarımı konuşun ilerleyebilecegim bir üniversite var mı? Emin olmak için soruyorum da.
Duzeltme: karakter tasarımı konusunda ilerleyebilecegim bir üniversite var mı?*
Serdar A
Maalesef, Türkiye’de animasyon alanında alt kategorilere dallanacak kadar gelişmiş bir sektör yok. Fakat animasyon, grafik tasarım gibi bölümlerde ilerlersen bu alanda dersler alabilme şansın olur. Misal Hacettepe grafik tasarım yüksek lisansında vardı böyle bir ders. Diğerlerini de sen araştır. En pratik çözüm de online dersler.
erdal özgür
merhaba ilk önce içerik gerçekten yararlı teşekkür ederim size bir sorum olacaktı ben görsel iletişim tasarımı bölümünü okuyorum ve seneye mezun olcam aklımda tezsiz yüksek lisans var ve ne yapsam bilmiyorum okulda bu sene 3d tasarım dersi alıyoruz kullandığımız programlar c4d ve maya ikinci dönem de zbrush öğreneceğiz ve ileride 3d animasyon işleriyle uğraşmak istiyorum oyunlara dizilere ve filmlere karakter modelleme gibi hayallerim var ama ne yapacağımı bilmiyorum lisans da öğreneceğim 3d bilgisinin yeterli olacağını sanmıyorum bu yüzden yüksek lisans yapmak istiyorum soruma gelince görsel iletişim tasarımı okuyup ta bu yüksek lisans programlarına girebilirmiyim giremiyorsam eğer ne yapmalıyım girebiliyorsam eğer hangilerini tercih etmem daha iyi olur
Serdar A
Her bölümün huyu suyu farklı olduğu için ilgili bölümlerin sitelerinde bakmalı sekreterliklerine telefon etmelisin. Ben öyle yapmıştım. Seçenekleri ve özelliklerini ayrı ayrı kağıtlara yaz ve sana en yakın olanı seç.
fatih
merhaba ben 16 yaşındayım ciddi anlamda çok istiyorum bunun için okul şu bu gibi bir imkanım kesinlikle yok kendim oturup uğraşabilirmiyim basit ama sadece düşündüğüm bir konu üzerinden basit bir şekilde yapıp bir şeyler başarabilirmiyim(anlamlı animasyonlar) filan bunu hangi videolar veya hangi proğramlarla yapabilirim gerçekten isteyip üzerinde emek verebilirsem yapabilirimiyim bana yardımcı olabilirmisiniz bu arada lisede okumaya devam ediyorum
Serdar A
Tabii ki yapabilirsin. Fakat herkesin beğeneceği güzel işler çıkartmak istiyorsan bazı bilgiler öğrenmen ve çok sabırlı olman gerekiyor. Bu alana yıllarını vermeye hazır mısın? Yapabileceğim tek yardım buraya yazdıklarım. Gerisi sana kalıyor. Bu site gibi diğer siteleri bulup daha çok öğrenmen ve bol bol çizmen gerekiyor.
lidya
ben meslek lisesinde grafik
tasarım okuyorum inanın bana bu bölüme nasıl geldim hiçbir fikrim yok çizimim berbattır fakat desen dersleri hep yüz alıyorum. kurgum iyidir ve bu yıl bilgisayar üzerinden tasarım dersi görmeye başladık. üniversitede bu bölüme girebilme ihtimalim yüzde kaç sizce
Serdar A
%50
Hilal Yaren
Merhaba ben 2 yıllık tasarım ve animasyon bölümü seçmek istiyorum arkadaşlarım bu konuda Bozok üniversitesi bilgisayar destekli tasarım ve animasyon bölümünün en iyi olduğunu söylediler sizlerin tavsiyesi nedir
Serdar A
Boyle bir seyi anlamanin en kolay yolu okulun eski mezunlarinin yaptigi islere bakmaktir.
Kararsız kişi
Merhaba, ben YTÜ sanat-tasarım fakültesinde fotoğraf ve video tasarımı 1. Sınıf öğrencisiyim. Ama animasyona daha çok ilgim olduğunu farkettim ve ne yapmam konusunda kararsız kaldım. Acaba İstanbul’da bölümüme devam Edip kendi kendime kurs vs.
birşeyler yapmaya devam etsem mi? Yoksa dokuz Eylül canlandırma film tasarımı yada zor da olsa Eskişehir animasyon’a geçmek için kassam mı? Ek bilgi: Eskişehir animasyon kesin olmasa da dokuz Eylül canlandırma film tasarımına geçebiliyorum. Sizce ne yapmalıyım?
Serdar A
tum olanakları dene
Arife
Ya mesela ben barbie ve anime yapmak istiyorum sizce ne yapmlıyım henüz lise 2.sınıftayım ve animasyon bölümü okumak istiyorum
Esra
Merhaba ben lise 2. sınıftayım çizgifilm animasyon okumak istiyorum ve seçtiğimiz bölümlerle bir alakası var mı mesela ben sayısal seçtim bu etki edermi yada hangi bölümü seçmeliyim?
Serdar A
Etkiler, animasyon isteyen genelde sanat ile ilgili bir yol (güzel sanatlar lisesi, ünivdersitede güzel sanatlar fakültesi gibi) seçer, eğer seçmez ise yolu daha da zorlaşır. Ne kadar erken o kadar iyi.
Mehmet
Merhaba Serdar bey; ben siyaset bilimi doktora öğrencisiyim. Ülkede okuma/yazma oranının düşüklüğü ve medyanın malum durumu gereği insanların farkındalığını arttıkmak için görsel anlatıların işlevsel olabileceğini düşünüyorum. Visual basic, access, photoshop gibi yazılımlar hakkında ortalama seviyede bilgiye sahibim, donanım konusunda yeterli bilgim var. Bu düşüncem doğrultusunda ne yapmam gerektiğine karar veremedim. Otodidaktik bir mizacım var fakat kendi başıma bu meşakkatli işin üzerinden gelebilir miyim? İngilizce ve üniversite sınavında puan tutturmak gibi bir sıkıntım yok; çizim/yetenek konusunda biraz yardımla özel yetenek sınavını geçebilecek yeterliliğim olduğunu düşünüyorum. Fakat bunca çabaya değer mi? doğrudan kursa yazılsam daha kısa zamanda bu işi kotarabilir miyim diye düşünüyorum. Sizde en rasyonel tercih ne olmalı burada?
Ozgur Serdar
Bu kişisel kararları kendiniz verebilecek düzeye gelecek kadar araştırma yapmaya devam etmek bence en mantıklısı.
Meryem
Merhaba serdar bey öncelikle bu site ve paylasimlariniz için çok teşekkür ederim benim gibi nereye başvuracağını bilmeyenler için ilaç gibi geldiniz
Ben çocuğu anadolu lise sesi 2. sınıfa giden bir anneyim benim çocuğum da çizgi film animasyon okumak istiyor. çizim konusunda çok yetenekli ama tam olarak ne yapacağını bilemiyor daha doğrusu güzel sanatlar lisesine gidemediği için bir şansı olmadığını düşünüyor. Ama yorumlarda okuduğum kadarıyla kurslara giderse bir güzel sanatlar fakültesi kazana bilir. mi?
Beni biraz bilgilendirirseniz çok sevinirim
Ozgur Serdar
Evet. Çalışırsa olur. Kursa gittiğinde zaten kendisi ile aynı sınava girecek insanları görecek ve bu sorunun cevabını kendisi verecek.
Ayşe Gül
Merhaba ben 11. sınıf öğrencisiyim üniversitede eskişehir animasyon bölümünü tercih etmek istiyorum desen konusunda sıkıntım yok ama sadece desen bilmenin yeterli olmadığını biliyorum o yüzden üniversite öncesi kendimi nasıl geliştirebilirim ne gibi özelliklere sahip olmam gerekiyor bu konuda bilgi verirseniz çok mutlu olurum
Ozgur Serdar
Desen sonsuz bir konu. Sadece kara kalem ile doğayı taklit etmeye desen değil bana göre. Animasyonda aranan bir özellik de değil bu. Bir öyküyü, bir tasarımı çizerek ifade edebilmek de önemli. Eğer kendini biraz daha zorlamak istiyorsan bilgisayarda önce 2D çizim (ki bu da desen bana göre) sonra da 3D tasarım işlerine girişebilirsin. Çok geniş bir dünya kolay gelsin.
Ziba
Merhaba ben irandan istanbula gelip animasyon okicam 11.ci sinif ogrencisiyim.hangi okulu oneriyorsunuz?yardim edersiniz memnun olurum
Alperen
Merhaba ben 9. sınıf öğrencisiyim animasyon filmlerinin yapiminda rol oynamak istiyorum bu mesleği yapabilmemiz için ne gibi yeteneklere sahip olmalıyız güzel resim çizme vs. Gibi yetenekler ve üniversiteye gelmeden önce bu konu hakkında yapabilicegim şeyler varsa söylerseniz sevinirim Teşekkür Ederim
Ozgur Serdar
Evet ne kadar erken yol çıkarsan o kadar avantajına olur. https://serdara.com/animasyon-alaninda-kendimi-gelistirmek/ Bu linke soruların bir çoğunu cevaplamıştım zaten. Her gün bir adet çizim yaparak başlayabilirsin yola. Kolay gelsin.
İklim
Merhaba. Merak ediyorum da başka üniversitelerden Eskişehir animasyona geçiş yapılabiliyor mu? Dumlupınar dan yapılıyor diye biliyorum ancak emin değilim. Başka hangi bölümlerden veya üniversitelerden geçiş yapılabilir?
Flyingtosea
Merhaba ben Hacettepe üniversitesi endüstriyel tasarım önlisanstan mezun oldum bu sene fakat çizim bilgim ve az buçuk da 3d cizim bilgim var.
Animasyona çok hevesliyim şuanda 20 yaşımdayım. Kendi senaryomu yazıyorum.
Fakat bir bölüm okumalı miyim bunu bilmiyorum ne önerirsiniz
Ozgur Serdar
Bu sorunun cevabını seni en iyi tanıyan, maddi ve manevi imkanlarını en iyi bilen, yeteneklerini az çok tahmin edebilen, yani bu riski almaya değer mi sorusunu cevap verebilecek bir kişinin cevaplaması gerekir. Yani senin. Eğer bu kararı başkasına bırakırsan, başarısız olduğunda kendi sorumluluğunu alma fırsatını da kaçırmış olursun.
Ada
Merhaba, ben lise öğrencisiyim, bu sene 11 oldum, Türkiye de animasyon bölümü pek iyi olmadığından gözüm biraz yurtdışına kaydı. Ama siteler çok karışık ve cidden iyi bir eğitim almak istiyorum, Eğer burada kalırsam Eskişehir’i deneyeceğim. Aslında animasyondan daha çok illüstrasyon yapıyorum ve Storyboard. Sormak istediğim Yurt dışında önerebileceğiniz Animasyon ve illüstrasyon bölümü olan iyi okullar (İtalya ve Kanada da mesela)
Ozgur Serdar
Burada: https://serdara.com/en-iyi-animasyon-okullari/ pandemi öncesi yurtdışındaki okulları incelemiştim. Pandemi sonrasında ise işler değişti. Bunu için ayrı bir yazı yazmak gerekiyor. Artık online olarak kendimizi geliştirebileceğimiz çok yer var. Gidebiliyorsan yurtdışına git ama gidemezsen de dünyanın sonu değil.
Naz
Merhaba Serdar abi, şu an lise sondayım ve yks sınavına hazırlanıyorum. Aklımda hep oyun sektöründe animatörlük yapmak var. Fakat nasıl bir yol izleyeceğimi bilmiyorum. Bazıları animasyon bölümü yerine görsel iletişim tasarımını öneriyor. Hedefim aslında üniversite zamanı iyi bir portfolyo hazırlayıp yurt dışına geçiş yapmak ve orada çalışmalarımı sürdürmek. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim? Yardım ederseniz çok sevinirim.
Ozgur Serdar
Oyun teknolojiler için yurtdışına gitmene gerek yok. Türkiye’de de çok iyi stüdyolar kuruldu ve kuruluyor. Eğer imkanın yoksa oyun firmalarını araştır derim. GameJam’ler oluyor onlara katıl insanlarla tanış çok faydasını göreceksin. İstanbul için Game Factory, Ankara için ATOM çok başarılı organizasyonlar düzenliyor onlar takip et. Ayrıca bu devirde okudun okulun önemi yoki herkes yaptığın işe bakıyor. İyi bir oyun prototipi ile tüm firmaları kolayca ikna edebilirsin. Bu prototipleri de Game Jam gibi etkinliklerde sunma şansınız oluyor.
Zeynep aksu
Merhaba ben animator olmayı çok istiyorum fakat animator olmak icin hangi aşamalardan geçmem gerektiğini tam olarak bilmiyorum söyleyebilirmisiniz ayrıca yeteneğim varmi bilmiyorum nasil öğrenebilirim yeteneğim varmi yokmu?tesekkurler