Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Hakkımda
  • PORTFOLYO
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
Featured Video Play Icon

Animasyon: Nâzım Hikmet’ten Dünyanın En Tuhaf Mahluku

Tarih: 2014-07-12
Kategori: Animasyon Günlüğü, Çizgi Roman, Grafik Tasarım

Nazım Hikmet’in Dünyanın En Tuhaf Mahluku şiirini, diksiyon kursunda Rüştü Asyalı sayesinde sevmiştim. Korkmayın, bir önceki projem İhtiyar Koç‘taki gibi şiiri ben okumadım:) Türkiye’deki en güzel seslerden Rüştü Hocamızın sesini Ableton ile kesip biçip klasik müzikle senkronlayıp animasyona entegre ettim. İçime sinen bir kompozisyon oldu. Umarım büyük şair Nâzım Hikmet’in de ruhu şad olur; çünkü bir şair için en büyük hediye şiirinin yıllar boyu okunagelmesi olsa gerek.

Arkadaş paylaşımları sayesinde iki gün içinde Vimeo ortamında 500’den fazla kişi tarafından izlendi. Bu benim için başarı İhtiyar Koç‘un 132’lik rekorunu da kırmış oldu.

Proje ortalama iki ay sürdü. Program olarak Photoshop, Illustrator, After Effects ve Ableton kullandım. Sanırım bunlar tarz olmaya başladı ancak gelecekte yeni programlar denemeyi düşünüyorum. Şimdi gelelim proje aşamalarına:

Başlıklar / Contents

  • 1. Animasyon Senaryosu ve Sinopsis
  • 2. Storyboard (Resimli Taslak)
  • 3. Seslendirme, Müzik ve Efektler
  • 4. Canlandırma
  • 5. İnternet Paylaşımı için Vimeo mu? Youtube mi?
  • 6. Çizgi Roman Versiyonu
  • 7. Festival gibisin katılmak istiyorum. (2015 2. El Film Festivali)

1. Animasyon Senaryosu ve Sinopsis

Açıkçası bu proje için bir senaryo hazırlamadım, gerek de yoktu. Senaryo gerektiren işler genelde proje aşamasındaki filmler, yapımcıları etkilemek için elinizdeki en büyük silah senaryo ve sinopsis. Filminizde olanı biteni geniş zaman kullanarak anlattığınız yarım sayfalık özete sinopsis (synopsis) diyoruz. Bu ikili sağlam olursa insanları projenize katmanız kolaylaşacaktır.

İnternette Türkçe senaryo örneği bulmak çok zor. Hele ki animasyon senaryosu bulmak imkansız. Ben de örnek olsun diye academia.edu hesabıma bu filmin sinopsis ve senaryosunu koydum. İsteyen oradan bakabilir. Hataları olabilir; çünkü bunlar ilk sinopsis ve senaryo denemem ve işin saçma yanı filmi yaptıktan sonra yazmış olmam. Normal insanlar önce senaryoyu yazarlar. Siz de öyle yapın. Senaryo yazmak için de hiç program indirmekle uğraşmayın. İnternet üzerinden ücretsiz olarak bir arayüz sayesinde senaryo yazılabiliyor: celtx.com sonra pdf olarak da indirebiliyorsunuz, denemeye değer. Araştırdım en pratiği bu, ben de bu yöntemi kullandım. En sevdiğim özelliği PC’den bağımsız olarak senaryonuz bulut içinde saklanıyor.

“Hayır, ben de senin gibi kendim çalıp kendim söyleyeceğim!” diyorsanız bu aşamaları boş verin, hemen storyboard aşamasına geçin. İki dakikalık animasyon için senaryoya pek ihtiyaç olmaz zaten.

2. Storyboard (Resimli Taslak)

Projeye başlarken öncelikle bir “storyboard” çıkardım. Sonra bu storyboard’ı çizgi roman formatına dönüştürsem hoş olabilir diye düşündüm. Photoshop ile yaptığım storyboard çalışması bir hafta sürdü. Storyboard sayesinde temel çizimleri halletmiştim ancak yapılacak daha çok iş vardı. Aşağıdaki görselden anlayacağınız üzere proje iki ay sürdü kahve, çay lekeleri, notlar, düzeltmeler, resimli taslak doldukça doldu.

Dunyanın En Tuhaf Mahluku Storyboard

3. Seslendirme, Müzik ve Efektler

Seslendirme için Rüştü Asyalı benim için tek seçenekti; fakat internet animasyonunda önemli olan hız olduğu için seslendirmeyi Ableton ile temizleyip kısaltmam gerekti. Altına da uyumlu bir müzik buldum ve akorlara göre vurguları eşleştirdim. Ses için efekt olayını en sona bıraktım; çünkü animasyonda önceliği belirleyen kurgu yani “storyboard”tır.

Animasyon kabaca bittikten sonra tekrar efetler devreye girdi. Mesela 2. sahnedeki lamba kapatma sesi odamdaki lamba kapatma sesi, gaz bombası sesi kendi sesim, koyunlar bir videodaki koyunlardan biri.

4. Canlandırma

Dünyanın En Tuhaf Mahluku AnimasyonAfter Effects ile bu işin olacağını düşünüyorum. En alta Rüştü Hocamın düzenlediği sesini yapıştırdım ve başladım sahneleri dizmeye. Toplamda 12 sahne vardı ve bir sahnede elemanı ciddi anlamda yürütmem gerekti bu da iki gün sürdü. Yürüme konusunun ne kadar önemli olduğunu da “Animator’s Survival Kit“in yazarı ayrıntılı bir şekilde anlatıyor. Bu kitap elinizde yoksa hemen alın.

Taslaktan internet yüklemesi aşamasına kadar ortalama iki ay sürdü diyebilirim. İki ay = iki dakika (1 dakika 55sn = 115 sn = 115 sn x 24 kare = 2760 kare) Evet 24 fps olarak yaptım ve bu 2760 canlandırılmış kare eder.

Bundan sonra bir süre digital drawing, sound ve 3D üzerinde çalışacağım. Bu işi yaparken hiç eğitim videosu izleyemedim içimde kaldı.

5. İnternet Paylaşımı için Vimeo mu? Youtube mi?

Bu konuda kararsızım. Vimeo temiz bir arayüze sahip, ama ücretsiz sürümünde bir yerden sonra limitler karşınıza çıkıyor ve para istiyor. Örneğin: 1080p, detaylı istatistik ve daha çok video yüklemek hep paralı hizmetler. Vimeo Pro için yıllık 200$ istiyor insafsızlar.

Youtube ücretsiz ama çok fazla reklam görünüyor ve ara yüzü göz tırmalıyor. Ama 1080p destekliyor. Tek kötü yanı yüklediğiniz videoyu  bir daha güncellemeniz imkanınız yok. Vimeo’nun ücretsiz sürümünde sürekli güncelleyebilirsiniz bu iyi, ama en fazla 720p çözünürlükte.

Bu projenin Türkçe versiyonunu Vimeo’ya yükleyerek başladım fakat İngilizcesini yüklemeye çalıştığımda ikinci video için 720p’yi desteklemediğini gördüm. Bir hafta beklemek gerekiyormuş. Vimeo’ya zaten Youtube yasağı yüzünden geçmiştim; ancak yasak kalktıktan sonra da Vimeo’yu kullanmaya devam ettim; çünkü URL (link) değiştirmeden filminizi güncelleme avantajı var. Sürekli proje güncelleyen obsesif arkadaşlar için çok önemli bir özellik bu.

 

6. Çizgi Roman Versiyonu

Hazır storyboard’ı varken geliştirip bir de çizgi roman versiyonun çıkarttım,  o da Gölge e-Dergi 2015 Ocak 88. sayısında yayınlandı.

Dünyanın En Tuhaf Mahluku Çizgi Roman

Şiirini çizgi roman versiyonunu okumak için tıklayın.

7. Festival gibisin katılmak istiyorum. (2015 2. El Film Festivali)

Her kör animasyoncunun kör festivali olurmuş. Bu animasyona uygun bir festival buldum. Önelemede elenmiş (bu film İstanbul Uluslararası Film Festivalinde elenmişti) 2. El Film Festivali.

2. El Film Festivali

Filmim kabul edildi ve Ankara Kızılay Büyülüfener Sinemalarındaki beyaz perdede kendi filmimi izleme şansına nail oldum. İyi ki kısa çekmişim biraz daha olsaydı heyecandan bayılabilirdim. Salonda on kişi (üçü yönetmen bir de candostum Tolga) olsa da büyük beyaz perde heyecan veriyor. İlk animasyon ilk heyecan…

Herkese canlandırma dolu heyecanlı günler.

Other Articles / Diğer Yazılar
  • Kitbull - Kedili Köpekli Bu Güzel 2B Canlandırma Kısa Filmi Nasıl Yapmışlar
    Kitbull - Kedili Köpekli Bu Güzel 2B Canlandırma Kısa Filmi Nasıl Yapmışlar
  • En İyi Animasyon, Konsept Sanatı ve Görsel Efekt Yazılımları: Endüstri Raporu 2018
    En İyi Animasyon, Konsept Sanatı ve Görsel Efekt Yazılımları: Endüstri Raporu 2018
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • VFS - Animation Concept Art 4. ve 5. Dönem Nasıl Geçti?
    VFS - Animation Concept Art 4. ve 5. Dönem Nasıl Geçti?
  • Hacettepe Grafik Yüksek Lisans Bitti: I am the Master of Art
    Hacettepe Grafik Yüksek Lisans Bitti: I am the Master of Art
  • Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
    Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri

Etiketler: After Effects, senaryo, şiirli animasyon, yapım aşamaları

Yorumlar

  1. bahattin avcu

    2017-03-29 ile 19:19

    güzel kardeşim, kitap için girmiştim. tesadüf yazını gördüm. internet satışı ve kitap siteleri üzerine idi. meraktan sayfana gittim. hazırladığın animasyonları izledim. notlarını okudum. inşallah bu emeklerin Pixar’a yol olur. tebrikler ve esen kal.

    Cevapla
    • Serdar A

      2017-03-30 ile 12:36

      Çok teşekkür ederim Bahattin Avcu.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (95)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (67)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (55)
  • Animasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve FelsefesiAnimasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve Felsefesi (42)
  • En İyi Video Paylaşım Siteleri: İnternete Yüklemek ve Sitenize GömmekEn İyi Video Paylaşım Siteleri: İnternete Yüklemek… (34)
  • IELTS Hazırlık: İngilizce Sınav TavsiyeleriIELTS Hazırlık: İngilizce Sınav Tavsiyeleri (32)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (29)
  • Online Kitap Satış Siteleri Raporu: Okurlar ve Satıcılar içinOnline Kitap Satış Siteleri Raporu: Okurlar ve… (29)

Seçme Yazılar

Sanatsal Gelişim

Sektöre Giriş: Storyboard Artist’in İşteki İlk Günleri

“Storyboard” /storibord/ (diğer isimleri ile hikaye panosu, resimli taslak, görsel senaryo) ve bunun videolaştırılmış hali olan “animatik” konusundan 2016’daki Storyboard ve Animatik yazımda bahsetmiştim. 5 yıl sonunda meyvesini verdi. Profesyonel olarak (annemin babamın da içine sinecek şekilde sigortalı) ISF Studios’ta “storyboard artist” olarak işe başladım. Haydi hayırlısı.

Ikınography: 2 days animation challenge. İki gü Ikınography: 2 days animation challenge. İki günlük (haftasonu) animasyon denemesi yaptım. Tool: Storyboard Pro olarak kısıtladım. Yoksa bitmezdi. Müzik malum: Capone - Oh No. Konu ise bendeki değil ekonomideki soyut dışa döküm... neyse açıklamayayım onu da. #storyboard #animation #ohno #economy
Cumartesi’ye olumlu başlamak istemişimdir. 😇🥲 #çayhan #goodvibes
I am not a #morning #teapot. #cartoon I am not a #morning #teapot. #cartoon
Bugüne kadar gif animasyonlarımın altına yazılmış en komik yorum. 😅🔥🔥 #gif #fire #atesbizicagiriyor #yanacaz #greasepencil #tumblr 
The comment says “when a girl person post a story. men: 🔥”
O mekikte ben de olsaydım açık uzaylarda yol a O mekikte ben de olsaydım açık uzaylarda yol alsaydım./ #3D #LowPoly #Blender experiments continue. I also add sound & #VFX (blur, shake, light, colour) on a short tutorial.
Hello Cezvi Let’s Go Party! Yuko Shimizu is our Hello Cezvi Let’s Go Party! Yuko Shimizu is our queen. / Seni Hello Kitty’e rakip marka yapmazsam bana da serdigül demesinler. Gerçi hello kitty’nin yaratıcısı @yukoart Yuko Hoca da yarattığı karakterden para kazanamamış. Tüm parayı firma kapmış ama olsun. Yuko Shimizu kırmızı mürekkepli çizgimizdir. #hellokitty #cezve #cezvi #characterdesign #party #coffee #turkishcoffee
Çayhan ve İnanılır Maceralarında 4. Bölüm. Hikayeye yeni bir kahraman dahil olur. Yoksa hep dahil miydi? Cezvi, içimizden biri. 🥳 / Tea Potter and His Totally Believable Adventures Part 4 is on-air. (PS: Cezve is a pot to make the tradational Turkish coffee.) #comics #comic #coffee #turkishcoffee #cezve #çahyan #teapotter #çizgiroman #kadraj #characterdesign #animation
I think this is a good demostration for what motio I think this is a good demostration for what motion blur is. #Blender cycles render supports this but takes more time to calculate. / Motion blur, hareket bulanıklığı (soldaki) nedir? Hareketli cisimlerin, gözün algı hızı nedeniyle, bulanık görünme durumu. Genelde sinematik animasyonlarda istenen ama 3D hızlı oyunlarda istenmeyen bir efekt. Blender öğrenirken oluştu, öğretici olabilir diye eklemek istedim. #3D #helicopter #render #motionblur #chopper #animation
Çayhan ve İnanılır Maceralarının heyecanla b Çayhan ve İnanılır Maceralarının heyecanla beklenen 3. Bölümü huzurlarınızda. / Tea Potter Part Three on air. #tea #teapotter #çayhan #comics #comics #TurkishTea #incebelli #animation #çizgiroman #kadraj #teacomicstrip #çay #çınaraltı #çengelköy
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2021

  • Türkçe