Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
3D Kampüs Tasarım

En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları

Tarih: 2014-02-24
Kategori: Animasyon Günlüğü

Eğer 3D (üç boyutlu) animasyon işine girmek, 3D tasarımlar yapmak istiyor ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız ben de aynı durumdaydım. İşte size genel bir tablo, konuyla ilgili öneriniz varsa yorum kısmında tartışıp listemizi güncelleyebiliriz. Terimler anlaşılmaz gelirse en alta sözlük ekledim onu da zamanla geliştirebiliriz. Sizin için 4’ü temel olmak üzere 10 yazılım tanıttım, 3 tane de ücretsiz alternatif önerdim. Güzel bir derleme oldu. İyi okumalar.

Önceki yazıda 2D çizim ve animasyon programlarından bahsetmiştik. Minimalist bir animasyon içini klasik 2D (iki boyutlu) çizim bilgisi ve After Effects yeterliydi; ancak 3D teknikler de oldukça gelişti. Misal aşağıdaki 3D animasyonu Fransa’da 3 sene animasyon eğitimi almış 6 arkadaş yapmış.

Röportaja göre bu 3D kısa filmi yapan gençler, sadece 3Ds Max değil, ek olarak Maya, ZBrush, After Effects programlarını zehir gibi biliyorlar; ama belli konularda da uzmanlaşıp görev paylaşımı yapmışlar. Gördüğünüz gibi A sınıfı bir proje çıkmış ortaya. Bu kısa filmler genelde, para için değil, bilgisayarlı görselleştirme (CG) piyasasına atılan gençlerin marifetlerini sergilemesi için yapılıyor.

3D animasyon hakkında Türkçe çok az kaynak var. Ayrıca yenilikleri eğitim sistemimize adapte etme konusunda hantalız. Çeşitli kurslar, bir kaç kitap ve patlamak üzere olan animasyon lisans ve yüksek lisans programları kapıda, ama içerik ve hacim hâlâ zayıf.

Eğer bir animasyon bölümü okumak içini yaşınız geçtiyse lisans ve tezsiz yüksek lisanslarla vakit öldürmeyin. Fransa, ABD, Japonya gibi ülkelerdeki animasyon kültürü bizde olmadığı için ekolü olan bir usta bulmak çok zor. Çağı yakalamak istiyorsanız ilk işiniz İngilizce öğrenmek olsun, sonra youtube bile çok iyi bir rehber olabilir. Örneğin şu adam.

Adamın da gösterdiği gibi animasyon yapmak için 3D görselleştirme yazılımı şart değil. Eski Disneyciler tarafından ilk defa 1981’de ortaya atılan animasyonun 12 prensibi içinde yazılım yok. Gereken etkiyi sağlamanın yolunu bulun yeter. İki, iki buçuk veya üç boyut fark etmez. Birbirinden güzel destansı Japon animelerinde 3D efekt mi vardı? Emek vardı! Kareleri tek tek kağıda çizip tarıyorlardı. (Cel Animation) Fakat çağı yakalamak muasır medeniyetler gibi ciddi anlamda ve hızlı animasyon üretmek istiyorsanız 3D güzel bir yol.

Eskiden ajanslarda Photoshop bilmek geçimini sağlamaya yetiyordu; ama artık 2D çizim programları 3D ile bir arada kullanılmaya başladı. Bu sebepten 3D olayına mecburen girdim ve bir yığın programla karşılaştım. Bilgeadam sağ olsun 3Ds Max ve vRay anlatmıştı. Bu sayfanın en üstündeki görselde üniversite kampüsüne benzetmeye çalıştığım 3D tasarım, kurs bitirme projemdi. O zamanlar Maya’yı duymuştum ama ZBrush nerden çıktı? Derken liste aldı başını yürüdü. Çoğu lüzumsuz gibi ama yapılanları görünce insanın aklı gidiyor. Gelin şu programları yakından tanıyalım:

Ana Akım 3D Animasyon ve Tasarım Programları

Bu programları özenle seçtim ve en kullanışlı olandan başlayarak sıraladım. Dünya ZBrush öğrenedursun bizim inşaat ve mühendislik merkezli piyasamızda neler yapabiliriz ona bakalım. Aşağıdaki ilk üç program hem dünyada oturmuş hem de ülkemizde geleceği olan programlar, ayrıca eğitim için kaynak bulmak da kolay.

Not: Bu arada After Effects ve Nuke gibi kurgu (composing) programları olmadan animasyonuzu derleyip toparlayamazsınız. Her şey tek yazılımla bitmiyor. Hatta işin tadını veren o kurgu programları haberiniz olsun.

1. 3Ds Max

Aile: Autodesk
Kullanım Alanı: Genel Modelleme, Animasyon, Riging (iskeletleştirme), Mimari, İnşaat, Oyun Sektörü, ıvır zıvır. Ama eskidi artık bu yazılım ya. Devri kapanmak üzere.
Özellikleri: Bol Plug-in (Eklenti) desteği, bol yardımcı Türkçe kaynak, Mental Render, IP (Net) Render, Program sürümleri için ayrıntılı özellik karşılaştıma sayfası.

3D AnimasyonHalk arasında Max diye anılan 3Ds Max, başlangıç için çok sağlam bir program. Örneğin, yukarıdaki animasyonu hazırlamak iki dakikamı aldı, (gif yapıp buraya koymak ise iki saat, gifleri optimum web formatına sokmak problemli olabiliyor). Max’in kendi render’ı var ama kaliteli render için gereken vRay bilgisini de heybenize eklediniz mi piyasada kolaylıkla iş bulacağınızı düşünüyorum. Biz kursa giderken aşağıdaki Bruce Branit’in yaptığı “World Builder” kısa filmini izleyip gaza gelirdik. Gelecekte insanların 3Ds Max içine girip tasarım yapmaya başlaması an meselesi. O gün tasarım daha kolay olacak. Bekleyelim görelim.

2. Maya

Aile: Autodesk
Kullanım Alanı: Günümüzün en popüler 3D animasyon programı. Karakter Modelleme, Animasyon, Rigging, Film Efekt, Reklam Sektörü
Özellikleri: Script (kod desteği), bol renklendirme ve animasyon seçenekleri, fizik kurallarına uygun rigging (iskeletleştirme), Mac ve Linux platformları için sürümleri var.

Maya için Max’in animasyon için evrimleşmiş versiyonu diyebiliriz. Piyasada iş ilanlarına baktığınızda 10 tane Max bilen aranıyorsa bunlar içinden 2 tanesi Maya bilen arıyordur. Onlar da inşaat firması değil reklamcılık veya oyun firmasıdır ve %90 İstanbul firmalarıdır. Bu istatistik ülkemizdeki animasyonculuk durumu ve haritası hakkında fikir veriyor: İstanbul’da yaşayan yetenekli bir bebe daha avantajlı.

3. Cinema 4D

Firma: Maxon
Kullanım Alanı: Motion graphics (yani film dünyası için), organik modellemelerde yetersiz, burada Maya’nın yardımı gerekiyor. Ama filmcilikte lider.
Özellikleri: After Effects ile Cineware özelliği sayesinde tam uyumlu. Mac bilgisayarlar için de sürümü var.

Kısaca C4D, sade arayüzü sayesinde başlangıç için uygun bir program. Adından da anlaşılacağı gibi sinema (motion picture) endüstrisinde popüler fakat ülkemizde kullanılsa da bunu bilen adamı arayan iş ilanları göremezsiniz. Bunun iki nedeni olabilir: Ya Basit bir program diyip Maya veya Max bilen kolayca adapte olabilir diye önemsemiyorlar ya da işi bilen hemen kapılıyor. Anlayacağınız piyasası belirsiz, fakat kullanan arkadaşlar var, gördüm. Örnek aşağıdaki reklam videosu:

4. Blender

Firma: Blender Foundation
Kullanım Alanı: Blender yeni yeni keşfediliyor, benim gördüğüm başlıca alanı mobil oyun piyasası. Çünkü orada pipeline’a dahil olma sıkıntısı yok.
Özellikleri: En büyük özelliği açık kaynak kodlu olması, bu da ücretsiz demek oluyor. Diğer programlarla yapabileceğiniz her şeyi Blender ile yapmanız mümkün. Son bir kaç yıl içinde Blender, geriden gelip yukarıda saydığım üç büyük abisine kafa tutacak duruma geldi.

Blender sevgisi gittikçe artıyor ancak işverenlerin de pipeline’a dahil etmesi için biraz daha zamana ihtiyaç var gibi görünüyor.

Bonus: vRay

Yaratıcı Ekip: ChaosGroup (Bulgar asıllı bu iki yazılımcı deha Vladimir Koylazov and Peter Mitev, 3D dünyasını bu kadar etkileyeceklerini biliyorlar mıydı acaba?)
Kullanım alanı: vRay, tek başına bir program değil, 3D programlar için ‘Rendering’ eklentisi. Bu eklentiyi 3Ds Max, Maya, Softimage, Cinema 4D, MudBox hatta Google SketchUp’ın üzerine kurabiliyorsunuz. Bu program olmadan render alınmıyor mu? Alınıyor ama vRay ile daha güzel alınıyor. Işık, doku, gölge konusunda güzel seçenekler sunuyor. Bize kursta Mental Ray ile uğraşmadan direkt bunu anlatmaya başladılar öyle diyeyim. Rendering aşamasını izlemek bile keyifli.

 

Diğer 3D Animasyon ve Tasarım Programları

Bu programlar ise dünyada bilinen bizim realist piyasa gerçeklerinde ise karşılık görmeyen programlar. Dediğim gibi 3Ds Max veya Maya ile ekmeğini yiyin. Bunlarla da süsleyin.

5. ZBrush

Firma: Pixologic
Kullanım Alanı: Real Time 3D Modelleme, Karakter tasarım (Dijital heykelleme ve boyama.)
Özellikleri: Body painting
Ekşi sözlük yazarlarına göre piyasadaki en iyi dijital karakter modelleme yazılımı. Peki nasıl mı kullanılıyor. Aşağıdaki video yeterli sanırım. Tablet ve kalemle tasarım yapmak ilginç olsa gerek. Farklı bir arayüzü var, Autodesk ailesine alışanlar uyum sağlamakta güçlük çekebilir.

6. Houdini

Firma: Side Effects
Kullanım Alanı: Endüstriyel Kuvvet Modellemeleri, Rendering, Film Efekt
Özellikleri: VFX dünyasının kullanımı en zor ve en elit yazılımı. Animasyonu zayıf ama gaz ve bulut vs. işlemede üstün olduğu söyleniyor. Film endüstrisinde çok popüler. Mac ve Linux sürümleri var.

Kullanmadım ama aşağıdaki videoyu görünce kullanmak istedim. Yurdumuzda yine pek bilinmeyen ama dünyaca ünlü yapımlarda kullanılan bir 3D efekt programı. Evet, bunu da öğrenmek istiyorum her şeyi öğrenmek istiyorum! (Not: DigtalTutors eğitimleri torrente düşmüş, aramızda kalsın.)

7. Softimage ICE

Aile: Autodesk firmasının, Huodini ile baş etmek için ailesine kattığı yazılım. (Edit: 03.03.2014 Autodesk bu yazılımı 2015 Nisan ayında emekliye ayıracağını duyurdu. 30 Nisan 2016’ya kadar da ürün desteğini sürdürecekmiş. Niye aldın niye kapatıyorsun? Korkarım Adobe de aynısını Fireworks’e yapacak.)
Kullanım Alanı: Film ve Oyun Sektörü, Karakter Animasyonu
Özellikleri: Karakter animasyonu için kullanılan Face Robot özelliği ile detaylı mimik hareketleri sağlanabiliyor. 

8. MODO

Firma: The Foundry
Kullanım Alanı: Karakter Tasarımı, Mimari, Animasyon
Özellikleri: Cinema 4D özelliklerine ek olarak karakterlere yürüme hareketi özelliği, kod desteği, Mac sürümü var.

9. Lightwave 3D

Firma: NewTek
Kullanım Alanı: Çizgi film, Oyun, Film Efekt
Özellikleri: Pyton dil desteği, ZBrush ve Unity ile tam uyumlu, Mac sürümü var.

10. Mudbox

Aile: Autodesk firmasının ZBrush ile başedebilmek içini ürettiği yazılım.
Kullanım Alanı: Karakter Tasarım (Dijital heykelleme ve boyama.)
Özellikleri: Body Paint. İlk olarak Peater Jackson’ın 2005 King Kong filminde kullanıldı.

11. Vue

Firma: E-on Software
Kullanım Alanı: Doğa manzarası gereken her yer: Oyunlar, Filmler, Animasyonlar…
Özelliği: Üç boyutlu mekan tasarım konusundaki tek otorite diyebiliriz. Avatar filmindeki o gezegeni hangi programla tasarladılar sanıyorsunuz. Aşağıda E-on tanıtım videosu her şey çok kolaymış gibi gösterse de kanmayın işimiz çok zor.

 

Ücretsiz Alternatifler

3D SketchUp Bina ve vRayGoogle SketchUp: Listemizdeki öğrenmesi en kolay program. Google tarafından geliştirilen bu ücretsiz ve kolay kullanımlı araç ile çok rahat bir şekilde 3D modelleme ve çizim yapabilirisiniz. En güzel özelliği Google Earth üzerindeki binaların bu programla yapılıyor olması. Örneğin ortaokula giden kardeşim bizim evi yapıp yüklemişti, babam da şaşırmıştı. Yandaki bina tasarımını da ben yaptım. Tabi render alırken vRay kullandığımı itiraf etmeliyim.

Blender: Yukarıda tanıtmıştık.

Art of Illusion: Ücretsiz ve açık kaynak kodlu 3D modelleme programı. Türkçe kaynak yok denecek kadar az. Hatta yok.

 

Sektöre Göre 3D Öneriler

Oyun: 3Ds Max, Softimage, Maya, Modo, Blender…
Animasyon: Maya, 3Ds Max, Softimage, Modo, Houdini…
Sinema TV: Cineware özelliği ile After Effects ile uyumlu olduğu için Cinema 4D, Huodini…
Görsel Efekt: Softimage ICE, Houdini, Modo…
Karakter Tasarım: Özellikle ZBrush, MudBox ve diğerleri…

Yapılan İşe Göre 3D Öneriler

Modelleme: Maya, Softimage, Modo, ZBrush…
Rigging: Modo, Cinema 4D, Softimage, Maya…
Animasyon: Softimage, Modo, Cinema 4D, Maya…

 

Özet: Açıkçası belli bir emek karşılığı, bahsettiğim yazılımlarla istenilen tasarıma ulaşılabilir; sadece yöntemler ve birkaç ‘tool’ farklılık gösterecektir. Fazla maceraya girişmeden bir yazılımda karar kılıp başlamak gerekli. TopTen Reviews 2014: En iyi 3D Animasyon Yazılımları listesi de benzeri bir sıralama yapmış: 1) Maya, 2) 3Ds Max, 3) Softimge, 4) Cinema 4D, 5) Hudoni, 6) Lightwave, 7) Modo. Tabii bu liste dünya piyasası göz önünde bulundurularak hazırlanmış. Benim önerim saydığım ilk üç programdan birini öğrenmeden diğerlerine geçmemeniz. Gerçi ben de Max aşamasını geçemedim ama Türkiye’deki piyasaya bakınca ortaya böyle bir tablo çıkıyor. Kolay gelsin, başarılar.

 

CG Temel Terimler Sözlüğü

Çalışırken aldığım notlardan derlediğim önemli dijital tasarım terimleri. Yabancı kaynaklarda sürekli karşınıza çıkabilen bu terimler, İngilizce eğitim videolarını (tutorials) anlamanıza yardım edebilir.
Animasyonun 12 Prensibi: Squash & Stretch (ezmek sıkıştırmak ve germek esnetmek), Anticipation (önceden yapma, umma, sezme), Staging (sahneleme), Straight Ahead & Pose to Pose (dümdüz, doğru ve pozdan poza),  Follow Through (peşi sıra takip), Overlapping Action (üst üste binen hareket), Slow In & Slow Out (hızlanma ve yavaşlama), Arc (yay), Secondary Action (ikincil hareket), Timing (zamanlama), Exaggeration (abarti), Solid Drawing (net çizimler), Appeal (çekicilik)
Anti-Aliasing: Ani geçişlerinin yumuşak olması. Rendering süresi uzar ama kalite artar.
CG (Computer Graphics): Bilgisayarla yapılan görselleştirmelerin genel adı.
Dopesheet: 3D objenin transforming bilgilerinin x y z bileşenlerine ayırarak tek bir tablo üzerinde gösterilmiş hali.
FPS: (Frame per second): Saniyede görünen kare sayısı. FPS kadar yüksekse o kadar akışkan bir görünüm sağlanır. Online oyun severler iyi bilir. Standart saniyede 24’tür. Klasik animasyonda 12’ye kadar düşebilir çünkü tek tek kare çizmek zordur. 3D animasyonlarda ise bu sıkıntı yoktur.
Key Frame: Anahtar Kare,  animasyonda sizin belirlediğiniz kilit noktalar aradaki boşluğu yazılım tamamlar.
Rendering: Görseli (image veya video) oluşturma işlemi. Özellikle 3D tasarım aşamasında ve video düzenleme işlemlerinde cisimleri istediğimiz şekilde görmeyiz çünkü bu bilgisayar için zor bir süreçtir. Tasarımımızı bitirdikten sonra gerekli görüntüyü elde etmek için rendering işlemini uygularız.
Rigging: (İskeletleştirme) Animasyonların doğalarına uygun hareket etmeleri için içlerine iskelelt yerleştirme tekniği.
Transforming: 3D objelerin karakterine dokunmadan, Translate (konum), Rotate (yön), Scale (ölçü) olmak üzere x y z düzleminde değiştirilmesi.

Not: Daha sade ve güncel (2016) incelemesi için bu 3D Tasarım Programları yazımı öneririm.

Other Articles / Diğer Yazılar
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
    En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
  • Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
    Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
  • Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
    Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
  • UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
    UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
  • NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
    NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak

Etiketler: 3B modelleme, 3Ds Max, araştırma, Cinema 4D, Maya, SketchUP, yazılımlar

Yorumlar

  1. Serdar A

    2014-03-13 ile 23:52

    2014 Autodesk için verimli geçmiş anlaşılan:
    En İyi Film: 12 Years a Slave (Autodesk Maya)
    En İyi Görsel Efekt: Gravity (Autodesk Maya, AutodeskMotionBuilder, Autodesk Softimage, AutodeskFlame Premium)
    En İyi Uzun Metraj Animasyon: Frozen (Autodesk Maya)
    En İyi Kısa Metraj Animasyon: Mr.Hublot (Autodesk Maya, Autodesk 3ds Max) programları kullanılmış. Tabi diğer programlar da kullanılmıştır ama yazmıyor. After Effects, Hudoni, C4D olmadan Hollywood film mi olur?

  2. Barış

    2014-04-29 ile 14:58

    Ben sketchup kullanıyorum. Sketchup çok basit öğreniliyor ve çok profesyonel çizimler yapılabiliyor. Güzel bir program

  3. fatihmtlm

    2014-08-20 ile 12:20

    Blender e daha cok yer verilmeliydi. Arayuze cok önyargılı bakmissiniz oysaki hersey elinizin altinda . 3Ds max da gunlerce aldiginiz render blender cycles renderin gpu render ozelligi ile sadece saatler aliyor. Oyüzden yaziyi beğenmedim

    • Serdar A

      2014-08-20 ile 21:30

      Blender eski Blender değil, diğerleri gibi o da kendini geliştiriyor. Ayrıca 3Ds Max’in kendi renderi yerine insanlar vRay’i tercih ediyorlar. Blender’ın sevdiğiniz başka özellikleri varsa lütfen özetleyerek paylaşın. Tasarım programları organik varlıklar. Sürekli takip etmek gerekiyor. Mesela şimdilik benim favorim Cinema 4D; çünkü motion capture işiyle ilgileniyorum. Buradan da sektöre göre uygun olan program sonucu çıkıyor.

  4. Aman

    2014-11-30 ile 06:06

    merhaba Serdar Says bey ben Türkmenistanlıyım ismim Aman TACHLYYEV 28 yaşındayım çok zamandır araştırıyordum yazdıklarınızı okudum çok süper bilgileriniz için teşekkürler. Şimdi bilyırsunuz böyle Şeyler Türkmenistan’da asla bilinmiyor okulu falan yok. Sizden ricam yazdıklarınız konusunda ayrıntılı bilgi almama lütfen bana yol gosterirmisiniz?
    Cevabınızı beklerim!

    Çok Teşekkürler Serdar Says bey!

    Saygılar.

    • Serdar A

      2014-11-30 ile 16:58

      Merhaba Aman, açıkçası bildiğim her şeyi fırsat buldukça bu kategori https://serdara.com/category/animasyon/ altında topluyorum. Ama sana önerim mutlaka bir şekilde İngilizce öğrenmen, sonra daha çok kaynağa ulaşacaksın emin ol.

  5. A. Karaman

    2014-12-12 ile 12:08

    Bir oyuna teklif amaçlı o oyunla ilgili karakter çizimi yapmak istiyorum. Böyle bir şeyle ilgili tecrübem yok ne gibi bir yol izlemeliyim?

    • Serdar A

      2014-12-12 ile 12:21

      Tecrübeniz hangi alanda yok? Karakter tasarımı mı? Teklif kısmı mı? Teklif kısmında benim de bir fikrim yok. Karakter tasarımı da heykelden başlayıp 3D tasarım eğitimine kadar uzun bir yol. Hangi program iyidir hangisini öğrenmemi öneriyorsunuz diye soruyorsan da cevabım Maya olacaktır. 3D karakter tasarımı ve animasyonu için en iyisi o. Ama sadece karakter tasarımı yapacaksan bu kağıt kalemle olacak bir iş, taslağını 3D tasarımcısına gösteriyorsun o da modelliyor. Genel işleyiş böyle.

  6. Yavuz Bulut

    2014-12-13 ile 21:00

    Ben Pacific Rim (Pasifik Savaşı) ,The Avangers (Yenilmezler) ,Godzilla ve benzeri bü tür Bilim Kurgu filmi yapımcılığına girmeye çalışıyorum internet üzerinden eğitim alıyorum ben şu an kadar Cinema 4D kullandım onu araştırdım bu konuda en iyisinin hep onun olduğunu söylüyorlar siz hangi programı önerirsiniz .

    • Serdar A

      2014-12-13 ile 21:53

      Önemli olan hangi program değil programı nasıl kullandığın. C4D ile başlamışsın sonuna kadar götür ilerledikçe ne demek istediğimi anlayacaksın.

  7. abdullah

    2015-01-07 ile 04:26

    Çok güzel bilgiler aktarmışssınız istifade ettik genel olarak bir bakış atmamıza programların detayları hakkında bilgi sahibi olmamıza vesile oldu.after effectin 3D elementide birçok işe yarıyor ds maxdan zada C4 d den obj sequence olarak çıkarıp orda üzerinde çalışıp biraz daha hızlı render alınabilir.gönlünüze saglık teşekkürler bilgiler için slm.

  8. Zeynep

    2015-01-21 ile 19:00

    Yaşım 16 ve çizimlerim iyi. Tabi bunları hep kağıt üstüne döktüm. Uzun süredir kafamda hep küçük animasyon filmleri yapmak var. Birkaç program araştırdım ama işime yarayacak hiçbir şey çıkmadı.Kullanabileceğim ücretsiz Proğramlar önerebilir misiniz ?

    • Serdar A

      2015-01-22 ile 17:33

      2D tasarım programlarından pikseler olarak Photoshop, vektörel olarak Illustrator, animasyon olarak After Effects öğrenirsen ilerde çok ekmek yersin şimdi korsanını kullan ilerde elin ekmek tutunca orjinalini alıp Adobe ile helalleşirsin çünkü herkes öyle yapıyor. Adobe de öğrencilerin korsan program kullanmasına göz yumuyor ;) Çünkü onlar geleceğin müşterileri. Nereden nasıl bulurum diye bana sorma ben de bir arkadaştan (Google’dan) öğrendim, sen de öyle yap. Bu temel programların üzerine ilerde ihtiyacın olacak daha çok program var. Şimdiden temelin sağlam olsun kolay gelsin. Ayrıca bu üç temel programın internette Türkçe eğitim videolarını bulmak da çok kolay.

  9. Emre

    2015-02-02 ile 17:15

    Serdar Abi ben burdaki programların nerdeyse hepsini aldım ve bilgisayarıma yükledim . Hepsini almamın nedeni programlar arasında etkileşmli çalışarak animasyon yapmaktı. Fakat herhangi birinde tasarladığım karakteri bir diğerinde kullanamıyorum. Ayrıca iClone 6 ,Fuse Universal Character Creator,Poser 2014 gibi programlarıda yükledim.BEn birkaç programı kullanarak çlışmak istiyorum.Etkileşimli çalışmak için ne yapmalıyım ?

    • Serdar A

      2015-02-04 ile 02:05

      Çok önemli bir konuya değinmişsin ama etkileşimli çalışmak isteğe bağlı değil zorunlu olan bir durum. Programlar arası geçiş dosya akatarımı ortak bir format bulmak tüm bunlara “pipeline” (payplayn) deniyor, Türkçesi boru hattı. Ve bir animasyoncu eğitiminin önemli bir kısmını kendine uygun pipeline’ı bulmak için harcıyor. Etkileşim için tek önerim bir ana program belirlemen ve diğer programları onun çevresine kurman. Özetle bir kaç programla çalışmak marifet değil. Eksiklik hissettiğinde bunun başka bir programla kapatmak normal olan davranış. Ayrıca pipeline meselesine ayrı bir yazıda değinmek gerekir buraya sığmaz.

  10. Ömer

    2015-02-11 ile 23:44

    Selamun Aleykum;
    Öncelikle “Hangi proğramı öğrenmeliyim” Sorusu için arkadaşlara bir kaç önerim olacaktır.

    Herşey ihtiyaçtan doğar. Yani ihtiyacınız ne ise öncelikle o önceliğinizi giderecek proğramlardan başlamalısınız. Bu hangi proğram olursa olsun. Benim size önerebileceğim başlıca proğramlar.

    1- “Adobe İllustrator” ( Vektör çizim proğramıdır ne yaparsan yap buna ihtiyacın var)
    2- “Adobe After Effects” ( Görsel efek proğramıdır olmazsa olmazlardan)
    3- “Adobe Photoshop” ( Söylememe gerek yok sanırım :)
    4- “Cinema4D” ( Kullanımı en basit 3d animasyon ve çizim proğramıdır )

    Ben bu proğramları kullanarak neler yapıyorum? Reklam ajanslarında yapılan tüm tasarımlar, 3D mimari projeler ve animasyonlar, Tanıtım filmleri, Web sitesi (Kodlama ihtiyacını Dreamviewer destekliyor)

    10 yıllık tecrübem bunlar faydalı olması dileğiyle…

    • Serdar A

      2015-02-12 ile 00:25

      Tamamen katıldığım öneriler teşekkürler.

  11. Halil

    2015-02-20 ile 17:03

    Serdar abi Blender’ı daha çok oyun yapımında kullanıldığını yazmışsın fakat ben katılmıyorum. Animasyon ve modellemede daha fazla kullanılıyor bende animasyon için kullanıyorum ve oyun yapmak için dersler çok az. Blender açık kaynaklı ve çok güzel bir program herkese kullanmasını tavsiye ederim.

  12. onur

    2015-03-07 ile 14:59

    abi çok faydalı bi paragraf olmuş öncelikle teşekkürler
    benim youtubeda bir sayfam var videolar yüklüyorum onun için videoların başına intro ekliyorum ama güzel animasyonlar çizebileceğim bir program bilmiyorum.2D veya 2.5 animasyonlar yapabileceğim animasyon çizmek için başlangıç olan kullanımı kolay bir program önerirmisin bana.

    • Serdar A

      2015-03-11 ile 00:47

      2D ve 2.5D için elimde bunlar var: https://serdara.com/en-iyi-manga-ve-anime-cizim-programlari/

  13. Beytullah

    2015-03-22 ile 16:49

    Serday bey. Öncelikle böyle paylaşımlar yapıp bizi bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim. Ben 3D Studio Max programını kursa giderek öğrendim. Ama şuan ne yapabilirim bilmiyorum. Kurs’da sana programı nasıl kullanıldığını anlatıp geçiyorlar. İş hayatına nasıl atılırım bilmiyorum. Veya ne yapabilirim, başka programlarda öğrenmem gerekir mi? Kendimi nasıl daha çok geliştirebilirim. Bana öneriniz nedir. Teşekkür ederim.

    • Serdar A

      2015-03-22 ile 18:15

      Aklına bir şey gelmiyorsa bir işe gir ve 3DsMax biliyorum de. Onlar ne yapcağını söylerler bu arada neler yapabilceğini kendini nasıl gelişitirebileceğini de öğrenme fırsatın olur. Boş durma yani para kazanmasan da çalış.Başka programa geçmeden önce bildiğin programda uzmanlaş, ustalaşınca zaten ihtiyaç hissedeceksin yeni programlara.

  14. istanbul

    2015-04-18 ile 16:36

    Bizim bir proje ödevimiz çizgi film yapacağız Ama maalesef nasıl yapacağımızı bilmiyorum açıkçası biz buradaki programlarla değilde Flash programı ile yapacağız çünkü biz programlama öğrencisiyiz sadece flash gördük o yüzden bu programla yapmayı karar verdik ama nasıl bilemiyorum son senemizde 1 ders yüzünden dönem uzatmak ta istemiyorum projeyi de değiştiremiyoruz bize bu konu yardım ederseniz fikir açısından çok memnun kalırız.

    • Serdar A

      2015-04-18 ile 18:54

      Flash içlerinde en kolay olanı. Derslerinizi sıkı çalışın, sürekli araştırın ve bol bol okuyun. Bunlar iyi zamanlarınız. Dönem uzaması kötü bir şey değil daha iyisini yapmak için vaktiniz olur. Benim gibi yanlış üniversite tercihi yapıp 8 sene kaybetmediğiniz sürece sıkıntı yok. Kolay gelsin.

  15. Yusuf

    2015-04-29 ile 22:08

    Hocam selamun aleykum.bende yansil tercih yaptim.4 yil universite 3 yil da bosuna calisma.yas oldu 25.6 aydir 3ds maxla ugrastim artik bi yere getirdim 3d i ama asil hedef animasyon.Gec degildir insallah yani yas olarak :)

  16. emrah kaya

    2015-05-14 ile 19:53

    Selamlar,siteniz gayet bilgilendirici bir yer,emeğiniz için teşekkür ederim,beniz size bir kaç sorum olacak.Normalde dj lik ve aranjörlük yapıyorum ama ezeldendir görsel efekt işinede çok hevesliyim,hayal gücümün kuvvetli ve yaratıcı özelliği olan biri olduğumu düşünüyorum:D bu bağlamda benim size sorum şu; ben kendi müziklerim için kısa, 2 veya 3 dakikalık animasyon filmleri hazırlamak istiyorum,öncelikle basitlik açısından Cinema 4d ve yanınada houdini ve modo yu katmak istiyorum ,sizce hedeflerimi gerçekleştirmek için bu programlar bana yeterli gelirmi? after effect i de kullanabiliyorum,teşekkürler

    • Serdar A

      2015-05-19 ile 01:08

      Programlar yeterli tabi ama ömrünüz yeter mi bilmiyorum, hepsini öğrenmek çok zaman isteyen bir süreç :/
      Tavsiyem: Animasyon için birini tutun siz de müziklerini yapın.

  17. mali

    2015-05-22 ile 22:04

    mrb. öncelikle vermiş olduğunuz bilgiler için elinize emeğinize sağlık diyorum. çocukluğumdan beri çizgi roman kahramanlarını sever kopyalarını çizerdim.şimdi resim öğretmeniyim hobi olarak çizimler ve süper kahramanlar yapıyorum.bunlara birde senaryo (hayat hikayeleri) yazıyorum.bir çizgi roman oluşturma aşamasındayım. pc ortamına aktaracak profesyonel program üstünde çalışmak istiyorum. 3d max denemesi yaptım bir aralar ama tam olarak başlamadım. araştırmalarım maya üzerinde yoğunlaştı daha çok. çok fazla zamanım olmadığı için birinde başlayıp onunla devam etmek istiyorum.yazınızı okuduktan sonra maya ağır geldi. 5 kişilik bir ekiple çalışmaya başlayacağız eylül ayında kısmetse.gidebildiğimiz yere kadar gideceğiz. sizin önerilerinizde bizim için çok değerli olacaktır. çalışmalarınızda başarılar diliyorum..

    • Serdar A

      2015-05-23 ile 12:20

      Çizgi roman yapacaksanız 3D programlar doğru bir başlangıç noktası gibi gelmiyor, hatta animasyon programları yerine Photoshop, Illustrator veya Manga Studio gibi çizim programları ve ardından PDF oluşturmak için Adobe Acrobat Pro hatta daha gelişmişi InDesign gibi programları öneririm. Maya 3D karakter animasyonu filmi yapmak için, sizin hedefiniz ise bambaşka.

    • mali

      2015-05-23 ile 13:13

      hocam tekrar mrb. sanırım biraz eksik yazmış olabilirim. photoshop ve corel draw vs. programları kullanıyoruz ders olarakta gördük zaten. benim anlatmak istediğim bir sonraki aşama için. karakterleri 3d haline getirmek ve canlandırma aşamasında kullanmamız gereken program vs.

    • Serdar A

      2015-05-23 ile 16:23

      Tamam o zaman maya olur, ama kuru kuru olmaz o heykel falan da öğrenin kursa gidip.

  18. ozan

    2015-07-13 ile 21:53

    serda bey çok önemli bir reklam filmi projesi aldım yanlız çaylağım 4 gün içinde profosyonel olmam lazım ne yapmalıyım sizce program olarak

    • Serdar A

      2015-07-14 ile 13:34

      4 gün içinde profesyonel olmak gibi konularda pek iyi değilim :/

  19. Burak asılöz

    2015-09-04 ile 05:01

    Serdar hocam merhabalar, ben bilgisayar ortamında, oyun karekter resimleri, ve daha sonra bu çizdiğim resimleri 3d olarak objeleştirmek istiyorum, hangi programları kullanmalıyım, teşekkürler.

    • Serdar A

      2015-09-05 ile 23:24

      Profesyonel bir karakter tasarımcı (oyun veya animasyon fark etmez) öncelikle tasarımlarını kağıt üzerinde sketch olarak tasarlar. Karakterin farklı açılardan görünümlerini çeşitli denemelerle gerçekleştirir. Bu aşamada çizimlerin güzel görünmesi gerekemez, bu aşama düşünmek için gereken adımdır. Karakter olgunlaştıktan sonra 2D çizim veya 3D tasarım programlarıyla karakter son halini alır. 2D için Photoshop iyi bir başlangıç daha sonra ihtiyaç hissedince diğerlerine geçersin. 3D için Maya benim kişisel tavsiyem, 3DsMax de olur, Blender da olur hangisi kolayına gelirse.

      Not: Ciddi anlamda bu işe gireceksen de plastirin hamuru alıp denemeler yaparsani, dijitalde 3D modelleme öncesi minyatür bir heykel çalışması da sana çok şey kazandıracaktır. Şu fotoğrafta yaptığım gibi https://instagram.com/p/0u8Ig2PS0K/

  20. Orhan

    2015-09-11 ile 11:19

    Merhaba
    Kardesim eline ve agzina saglik guzel bir anlatim olmus.. Benim ilgimi ceken web oyunu olan Dark Orbit oyununu D film haline getirebilmek muhtesem bir film olacagini dusunuyorum. Bu konuda bazi calismalarim oldu bunun icin en iyi 3d program olan Unity dir. Ben sketchup ve unity programlar uzerine kendimi gelistirdim. 3D boyutlu film yapmak isteyen arkadaslar buradan yazisabiliriz.

  21. Halil

    2015-10-24 ile 21:03

    Serdar abi yazın için çok teşekkürler fakat hepsini veya kullandığın birkaçını daha ayrıntılı bir biçimde anlatabilir misin?

    • Serdar A

      2015-10-25 ile 14:29

      Bu yazı eskidi zaten dediğin gibi daha detaylı yeni bir yazı yazmayı düşünüyorum.

  22. Memet

    2015-12-09 ile 13:57

    Serdar reis bi ricada buluncktm sıradan bir albüm animasyonu yapmak için ne önerirsin bunu bir siteden yapmak mümkün mü?

    • Serdar A

      2015-12-09 ile 14:49

      Eğer müzik albümünden bahsediyorsan kinetik tipografiyi araştır derim. Resim albümünden bahsediyorsan site, uygulama bir sürü seçenek var hatta ona animasyon demek de pek uygun olmaz, galeri uygulaması veya slayt gösterisi diye araştır derim.

  23. Ahmet

    2015-12-09 ile 20:00

    Merhabalar bilgiler için teşekkürler.Ben 1 senedir görsel efekt işiyle uğraşıyorum şuan sadece After Effects kullanıyorum.Şuan yaptıklarım şunlar kısa bir video zaten: youtube.com/watch?v=Y6sBe5zJUaM Fakat ben işi büyütüp motion capture veya 3d hayvan modelleme yapıp normal filmlere aktarmak istiyorum. Cinema4D yeterli midir?Bunları yapabilir miyim?

    • Serdar A

      2015-12-10 ile 00:50

      Aferin sana. Başlangıç için yeterli. Sonra ihtiyaç duyunca yenisine geçersin. Maya, Blender da yakın ayarda programlardır.

  24. credd

    2016-01-11 ile 13:08

    mesela yuzuklerın efendısınde ordu cok yapıyorlar ya programlarla onu hangı programda yapabılırım yardımcı olursanız sevınırım .

    • Serdar A

      2016-01-13 ile 15:55

      Massive Prime var aklıma ilk gelen ama Maya vb. 3d programları hakkında temel bilgin olması gerekli. Massive gibi programlar ek programlardır. Crowd Simulations diye aratırsan çıkar.

  25. serkan

    2016-01-13 ile 22:24

    Serdar Hocam merhaba..
    Bulunduğu şehirde animasyon kursları olmayanlar için, sıfırdan başlayanlara internetten hangi programı öğrenmemizi tavsiye edersiniz? Kolaylık ve pratiklik açısından size göre hangisi?

    • Serdar A

      2016-01-14 ile 00:40

      Kara kalem çizim kursuna başlamanı öneririm. Ama portre değil, detay değil, öncelikle “life drawing” tarzında günlerce aylarca çizimler yapmanı, karşına çıkan tüm hikayeleri storyboard’a taşımanı öneririm. Bilgisayar bir araç sıfırdan başlayacaksan ona ihtiyacın da yok. Eğer dediğimi yaparsan ki ileride faydasını göreceksin eşsiz bir tarzın olur. Bu sırada kendine yaşıtın ve benzer konularda ilgi duyan arkadaşlar edin. Animasyon tek başına olmaz ekip gerekir. Marvel ve DC’de çizen iki isim: Yıldıray Çınar, Mahmud Asrar, birlikte ÇAPA fanzin çıkartarak gittiler oraya. Kolay gelsin.

  26. ali

    2016-01-27 ile 16:25

    Serdar bey size bir sorum olacak şimdi blender gibi programlarda rigging yaptıktan sonra renderingi nasıl bir programda birleştiricez yani kısacası hazırladığımız karekterleri nasıl hareketli hale getirecez?

    • Serdar A

      2016-01-28 ile 03:52

      Kavramların hepsi birbirine girmiş. Şuradaki videoları izle, üyelik istiyor ama ücretsiz: http://www.digitaltutors.com/tutorial/711-CG101-General-3D-Terminology Blender ile rigigng yapan adam, aynı program ile hareket de ettirir render da alır. Hepsi sırayla ve çok zamn alan bir öğrenim süreci acele etme. Önce bir programı öğren. Bunun için de binlerce eğitim videosu var internette.

  27. Gökhan Kabakulak

    2016-01-30 ile 09:18

    Hocam söylediklerinizde haklısınız bende Ankara bilge adamda grafik tasarım eğitimi almıştım ve şuan bu işi yapıyorum benim size sormak istediğim bu iş için güzel bir temel ve imkan sağlayan lisan önlisan ve okullar hangileridir. Teşekkür ederim

    • Serdar A

      2016-01-30 ile 12:38

      Bu yazıda hepsini incelemiştim: https://serdara.com/canlandirma-animasyon-egitimi/

  28. tamerylmz

    2016-03-17 ile 08:54

    s.a hocam.. animasyonlu mimari modelleme yapmak istiyorum kolay öğrenilebilir program tavsiyesi verebilirmisiniz zahmet omazsa …

    • Serdar A

      2016-03-17 ile 21:15

      Google SketchUp, en kolayı bu.

  29. Fatih

    2016-04-06 ile 19:07

    S.a abi bende animasyon yapmak istiyorum https://m.youtube.com/watch?v=mRrztLsWeuA böyle bir animasyon yapmam için hangi programları kullanmalıyım kurgu ve senaryomuz hazır ama programlar hakkında fazla bir bilgimiz yok ne yapmalıyız şimdiden teşekkürler.

    • Serdar A

      2016-04-07 ile 12:55

      Mesela baktığın o yapımları daha dikkatli gözlemleyebilirsin. Başlangıç ve bitiş kısmında (credits) geçen en az 30 kişilik bir ekip adı var. Türkiye’de sadece animasyon yapan 30 kişilik bir ekip yok. Bence öğrenci animasyon çalışmalarını araştırıp yapan kişilerle irtibata geçmelisin. Bu araştırmanın sana çok daha faydası olacaktır. Storyboard’ın hazırsa zaten büyük bir stüdyoya yollayıp fikirlerini de alabilirsin. Fakat storyboard ne kadar önemli olduğunu bilen ve bunu hakkıyla yapan da çok az kişi var. Hepsi de meşgul ama iyi para kazanıyorlar çünkü reklam sektöründeler.

  30. emrah

    2016-05-08 ile 03:04

    Bu programların türkçe yaması yok mu veya nasıl kullanıldığıyla ilgili türkçe video çeken biri lazım bana ben bu programları öğrenmeyi istiyorum amacım bi şirkete felan girmek değil kısa animasyon filmler yapmak istiyorum bunun için önerdiğiniz bi program var mıdır Serdar Hocam ?

    • Serdar A

      2016-05-08 ile 13:07

      Adobe’lerin dil desteği var ancak programları İngilizce kullanmanı öneririm. Çünkü en güzel eğitim videoları da İngilizce. Animasyon yapan endüstrileşmiş ülkeler de genelde İngilizce dilini kullanıyor İngiltere, ABD, Kanada. Avrupa’da ise ikinci dil İngilizce. Asya’da farklı sadece. Geleceğin için İngilizce diyorum. Programlardan nasıl korkmuyorsan İngilizceden de korkma o da bir araç.

  31. Elçin

    2016-05-26 ile 14:23

    TEKRARDAN RAHATSIZ EDİYORUM AMA KUSURA BAKMAYIN BİR SORUM VAR
    DİSNEY VE DİSNEY PİXAR DİYE NEDEN İKİ KAVRAM OLUŞMUŞ? PİXAR DİSNEYİN BİR ŞİRKETİ Mİ ?BÖYLE GARİP SORULAR GELEBİLİR KUSURUMA BAKMAYIN.

    • Serdar A

      2016-05-29 ile 16:29

      Merhaba Elçin, Pixar, LucasFilm’den ayrılan CGI ekibi tarafından kurulmuş, Steve Jobs tarafından satın alınmış ve başarısından sonra bu sefer de Disney tarafından satın alınmış bir firma. Bu basit bilgi de internetin her yerinde var üstelik Türkçe. Pixar’ın tarihi Vikipedia bakarsan görürsün: https://tr.wikipedia.org/wiki/Pixar Soru garip değil, gördüğün gibi cevabı çok basit ve sadece benim cevaplayabileceğim bir bilgi de değil. Ayrıca internette büyük harfle yazmak da bu anlama gelir: http://zepp.blogcu.com/internette-yazisma-adabi/11556640

  32. esra

    2016-06-09 ile 13:23

    İyi günler Serdar Bey,
    Film efektleri, animasyon, çizgi film ve pc oyunlar geliştirmek istiyorum. Bunun için önce görsele ihtiyaç olduğunu düşünerek grafik tasarım kursuna gitmenin uygun olacağını düşünmüştüm. Açıkçası grafik tasarım bilmenin bu istediklerimi yapabilmemde kaçıncı basamak olduğunu veya gerekli olup olmadığını veya istediklerimi yapabilmem için almam gereken eğitimin grafik tasarım olup olmadığını bilmiyorum. Bu konuda ne tavsiye edersiniz? Nasıl bir yol takip etmeliyim? İlginiz için şimdiden teşekkürler

    • Serdar A

      2016-06-11 ile 01:10

      İyi günler bahsettiğiniz konuyu bu başlıkta tartışıyoruz: https://serdara.com/animasyon-alaninda-kendimi-gelistirmek/
      ve bu da okullar ile ilgili başlık: https://serdara.com/canlandirma-animasyon-egitimi/

      ve bu da eskiyen bu konunun güncellenmiş devam başlığı tartışmaya orada devam edelim: https://serdara.com/en-iyi-3d-tasarim-programlari-2016/
      buradaki yorumları kapatıyorum.

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (23)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (12)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (7)
  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (5)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (7)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (6)
  • Animasyonun 12 Prensibi ve Özeti 3 Temel İlkeAnimasyonun 12 Prensibi ve Özeti 3 Temel İlke (4)
  • Türkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa NotlarTürkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa Notlar (6)

Seçme Yazılar

Keçi inadı

İnat ve İnatçılar için Salt İnatçılığın Savunması

Ece Temelkuran, Kayda Geçsin adlı kitabının arka kapağında, şöyle diyor “Umut, pek güven duyduğum bir sözcük değil, ben inadı tercih ederim. Umudum yok olsa bile inadım var. İnsanın, yine de, her şeye rağmen iyi olabileceğine, bu ülkenin içinde, dövüldükçe içinin çok derinine kaçmış bir iyilik tohumu olduğuna dair bir inatçı imanım var. Benim de, benim […]

Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; a Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; ama birilerinin keyfi hiç bozulmuyor. #deprem #yük #yol
Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı y Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı yapay zekaya karşı düzenlenen #NoAI protestolarına bir destek de bizden. 

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence, Episode 2: The Protests

1. So why are artists bothered? You see a striking comparison showing how the appearance differs when artist names are typed into the AI commands.
2. This means that without drawings by human artists, AI cannot produce any stylized output.
3. There are public databases like LAION-5B. Works by popular artists like @Loisvb have been added to this database without their permission. All AIs in the market started to produce works in the style of artists by taking advantage of this data. This is copyright infringement. 
https://laion-aesthetic.datasette.io/laion-aesthetic-6pls/images 
https://twitter.com/megraeart/status/1598806459004985363
4. So what do artists want? The artists rightly want their drawings removed from this database. The number of applications that use this data, such as Midjourney and DALL-E, are increasing.
5. What will they do? The Concept Art Association, led by Karla Ortiz, is preparing for an action. @kortizart @conceptartassociation
6. Their requests are at this link: https://www.gofundme.com/f/protecting-artists-from-ai-technologies
7. I consider these demands justified. It is ethically wrong for them to feed AI with haram data and make money from it. Laws are lagging here too. I hope necessary adjustments are made.
8. Because AI has entered our lives and will not leave. AI can be a useful tool even with just your own images and public domain content. I created the images in this series with ethical AI and old photo editing techniques to try if another way is possible.
9. “ART = IDEA” -Steve Huston There has to be another way. Because art is an idea. The story is king and the stories emerge from life.

 #yapayzeka #yahşizeka #yzroman #fotoroman #fotobashing #stablediffusion #AI #aiart #humanartist #lensa #midjourney #dalle2 #stablediffusion #artistrights
Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fus Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fusun.yaziyor) de dediği gibi “At a timeless zone, the story should start.” O zaman haydi buyurun. Hikayemiz 2009'da başlıyor. 
Hikayede bahsi geçen makale: https://serdara.com/go-oyunu-ve-kaos-teorisi/

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 1: The Go Defeat
1. Years ago, I wrote a passionate article on artificial intelligence (Bibliothec:2009).
2. The artificial intelligence that beat humans at chess had not yet beat humans at Go. In the article, I compared the subject with the popular chaos theory of that period and tried to explain why it could not be defeated.
3. Ten years later, the AI named "Alpha GO" defeated humans in Go as well in 2016.
4. But I took my part. From now on, I would not challenge AIs anymore, I would mind my own business.
5. When I couldn't find what I was looking for in engineering and philosophy, then I chose the digital art career path.
6. A news would wake me up from my peaceful sleep in my comfort zone called “concept art” and “storyboard”. A bloody AI-generated painting would return with an award from a competition in a fair.
7. Prompts are text commands for AI. Below are the pictures received from AI in response to these commands. Until last year, AI who made pictures like children with these commands…
8. By what time had he developed enough to win a competition in a few months? Beautifully drawn by a toast machine.
9. Will they take our jobs?

We will see.

 #ai #aiart #stablediffusion #photobashing #fotomanupulation #fotoroman #yapayzeka #photoshop #yzroman #yahşizeka #go
Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa o Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa olsa yahşi olan bu zekalar hakkında benim de diyeceklerim var. Bir kaç bölümde anlatmayı planlıyorum. Evet tüm görseller yapay zeka, fotoşop, Wacom ve sanatçı işbirliği ile üretildi.

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 0
1. Hello, this isn't me, this is my AI-trained Surrogate (2009). (Cool SciFi Movie: https://www.imdb.com/title/tt0986263/)
2. A great revolution has taken place in the art world.
3. There is total chaos and uncertainty right now.
4. But art history has witnessed many such turning points. *discovery of perspective 15th century.
5. With the invention of the camera, portrait painters were negatively affected. *the first photograph, 1826
6. Digital drawing tablets had forced artists in the industry to break away from paper.
7. And the internet… With an endless number of visual references, artists are now able to educate themselves without going through costly jobs such as visiting museums, working with live models, going to distant schools. Because they had an endless mine of knowledge in front of them.
8. There was another one feeding on this mine of knowledge while we slept. Artificial Intelligence! (AI) It climbed from the bottom of the mass data mines and came to the surface.
9. Now, here in these few series, I want to talk about them with you… To be continued…

 #AI #aiart #comics #çizgiroman #fotoroman #yapayzeka #YZroman #yahşizeka #stablediffusion #photoshop #wacom
Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan bir ceket ve şapka ile bilinmezliğe yürüdüm. #stablediffusion
Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe