Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
  • İngilizce
What is Virtual Reality

En İyi VR Sanal Gerçeklik Çizim, Tasarım, Modelleme ve Animasyon Uygulamaları – 2019

Tarih: 2019-08-19
Kategori: Animasyon Günlüğü, Grafik Tasarım, Konsept Sanatı

Virtual Reality (VR) okunuşu /viar/ Türkçe adıyla Sanal Gerçeklik (SG) teknolojisi kapıda. Bu sadece oyun severler için heyecan verici bir gelişme değil; aynı zamanda biz tasarımcıların üretim boru hattında (pipeline) güncelleme yaratacak bir gelişme. VFS’te konsept sanatı okurken okul VR/AR Tasarım ve Geliştirme bölümünü açmak üzereydi. Şu sıralar ilk öğrencilerini eğitmeye başladı. Bu konuda uzmanlaşmış tasarımcı, zanaatçı ve sanatçılar seneye piyasaya çıkacaklar ve dönüşüm yavaş yavaş başlayacak. Artık dijital görselleri 2 boyutlu LCD monitörler yerine, 3 boyutlu sanal ve sonsuz çerçeveye sahip bir ortamda üretilecek. Çizim, tasarım, modelleme ve hatta animasyon bile SG gözlüklerini çıkartmadan yapılabilecek. Fakat önce sanal gerçeklik nedir onu anlatalım, sonra da tarafımca denenmiş yazılımları teker teker tanıyalım, yorumu siz yapın.

Başlıklar / Contents

  • Sanal Gerçeklik Nedir?
  • En İyi VR Cihazları
  • En İyi Çizim Modelleme Animasyon Uygulamaları
    • 1. Quill
    • 2. Tilt Brush
    • 3. Gravity Sketch
    • 4. Medium
    • 5. Sketchbox 3D
    • 6. Google VR Blocks
    • 7. AnimVR
    • 8. Masterpiece VR
    • 9. TVori
  • Sonuç

Sanal Gerçeklik Nedir?

Sanal gerçeklik konusunu tezimde ayrıntılı olarak anlatmıştım; ama size kısa bir özet yapayım. Sanallık ve gerçeklik iki zıt kavram ve bir oksimoron oluşturuyor. Bu kavram, edebiyat veya şaka değil. Bu kavram, teknolojide sıradaki adımın ismi. Sanal gerçeklik, tamamen bilgisayarlarla üretilmiş, çeşitli hareketli görüntüler ve seslerle insanda yaratılan yapay gerçeklik algısıdır. Ek cihazlar (SG gözlük ve kumandaları) ile bu yapay dünya ile etkileşime girilmesi bu gerçeklik algısının güçlenmesini sağlar.

3D gözlüklerle izlenen filmlerin teknolojisi (artırılmış derinlik), TV sunucularının hayali bir haritada hava durumunu göstermeleri (artırılmış görsellik), Cep telefonu ile Pokemon GO oynamak (artırılmış gerçeklik) bu yapay gerçeklik türlerindendir. Ancak sanal gerçeklik (SG veya VR virtual reality) diye tabir edilen gerçeklik türü aslında tamamen sanallaştırılmış yeni bir gerçekliktir. Dış dünya ile yer çekimi dışında hiç bir bağlantısı yoktur. Kişisel bir tecrübedir ve arkadaşlarıma denettiğimde aldığım tepkiler bunun anlatılandan çok daha öte bir deneyim olduğudur.

Yukarıda Disney’in duayen animatörlerinden Glen Keane, karakter tasarımını ve klasik tarzda canlandırmasını yaptığı küçük deniz kızını sanal ortamda (HTC Vive kullanarak Tilt Brush yazılımı ile) çizerken görülüyor.

En İyi VR Cihazları

Bu iş için sadece VR setini almak yetmiyor, bunu destekleyecek donanımda güçlü bir bilgisayarınızın olması şart. Bunun için de uyumluluk testi yapan ücretsiz uygulamalar var. Niyetiniz varsa önce bu testten bilgisayarınızı geçirmelisiniz. Program hangi donanım elemanını yenilemeniz gerektiği konusunda size fikir verecektir. (Misal aşağıdaki test sonucu bana ekran kartını değiştirsen iyi olur diyor.)

VR Test

Gelelim SG cihazlarına. Ben bu rüzgara Oculus Rift ile katıldım. Rakibi HTC Vive de bu iş için uygun. Sonuçta, Steam’de satılan uygulamaların çoğu iki cihazı da destekliyor ve şimdilik en uygun fiyata oradan alabiliyoruz. Aşağıda popüler markaları ve fiyatlarını listeledim (19.8.2019):

  1. Oculus: Facebook’un sahip olduğu firma. Rift, Rift S, Go ve Quest olmak üzere 4 modeli var ve fiyatları 400$ civarında.
  2. HTC: Tayvan çıkışlı global firma. VIVE VR, VIVE Pro iki ürünü var. 599€-1999€ arasında değişen fiyatları var.
  3. Playstation VR: Sony’in PS4 oyun istasyonu için tasarladığı gözlük 600$ değerinde.

Daha bir çok model (Windows Mixed Reality, Nintendo Labo VR, Lenovo Mirage Solo) var ama piyasada tutunmuşlar diyemeyiz. Yukarıda saydığım ilk ikisi ise hem tasarım hem de PC oyunları için kullanılabilir.

En İyi Çizim Modelleme Animasyon Uygulamaları

Bu yazılımların birçoğu geliştirme aşamasında, Photoshop gibi amaçlarında olgunlaşmış değiller. Her geçen gün yeni özellikler kazanıyorlar. Önceki en iyi yazılım araştırmalarımda olduğu gibi, bunları farklı kategorilerde anlatmak için henüz erken. Hatta çoğu uygulama çizim, modelleme ve animasyon araçlarını bünyesinde barındırıyor. Bu nedenle tek başlıkta bu sanatsal üretim uygulamalarını topladım. İncelemelerim devam ettikçe bu araştırmayı güncellemeyi ve gerekirse ek yazı ve videolarla beslemeyi düşünüyorum. Hadi başlayalım.

1. Quill

Firma: Facebook
Fiyat: Oculus cihaz seti ile Oculus Store’dan ücretsiz geliyor. Steam’de ise satılmıyor.
Kullanım Alanı: İllüstrasyon ve VR animasyon.
Özellikler: Sonsuz kanvas, layer, FBX export (Autodesk’in formatı ama Blender ve Unity’i de destekliyor.), ses ekleme. Facebook’ta görsel paylaşım özelliği.

En çok bahsedilen özelliği sonsuz kanvas olması. Bu projenin en büyük destekçisi sanatçı Goro Fujita, bu özelliği anlatan harika bir Quillustration (Quill ile yapılan illüstrasyon) yapmıştı. Aşağıdaki eserini yazılımı ve kendi tekniğini tanıttığı IAMAG seminerinde izlemiştim. Açıkçası beni bu cihazı almaya ikna eden de bu kişidir.

Ouill kodlama açısında da oldukça başarılı. Benim eski GTX 780 ekran katını bile destekliyordu ki VR testinde vasat bir puan almıştı Bu da yazılımın itinayla kodlandığını gösteriyor. Umarım geliştirilmesi devam eder ve VR dünyasının Photoshop’u olur. (Şimdi ise VR için en alt limit olan GTX 1070 ekran kartı kullanıyorum, yetiyor.)

2. Tilt Brush

Firma: Google
Fiyat: 31 TL (Steam Türkiye fiyatları sanırım dünyadaki en indirimli fiyatlar. Dolar bazında olsaydı batmıştık. Steam’i bu insaflı yaklaşımında dolayı tebrik ediyoruz ve Oculus Store, Microsoft Store, Viveport, Epic Store gibi yabancı marketlerin de bu yolu takip etmesini temenni ediyoruz.)
Kullanım Alanı: İllüstrasyon.
Özellikler: En güzel ve bol çeşitte fırçalar bunda. Obj ve Fbx import. (Katman (layer) özelliği şimdilik yok.)

İki programcının yaptığı bu Tilt Brush projesi Facebook sayfasından ilk duyurduğunda aşırı heyecanlanmış ve sahiplerine mesaj atmıştım. Bu yazılımı nasıl edinebilirim diye. Yakında duyuracağız diyip geçiştirmişlerdi, iki sene sonra projeyi Google’a sattıklarını öğrendim. Bir güzel köşe olmuşlar. Başta pahalı olur diye korkmuştum; ancak fiyatı gayet uygun.

3. Gravity Sketch

Ekip: Gravity Sketch Team (Londra’da 12 kişilik bir ekip.)
Fiyat: 49 TL (Limited) + (49 TL/aylık Pro veya 139 TL/aylık Studio paketi)
Kullanım Alanı: VR Modelleme
Özellikler: Modelleme konusunda en becerikli araç seti bunlarda. Araç tasarımı, konsept sanatı, ürün tasarımı için kullanılabilir.

Sanal gerçeklik modelleme konusunda endüstriyel standart olmaya en hevesli yazılım Gravity Sketch (GS) gibi görünüyor. Bizim okulda (VFS) bilgisayarlara bu yazılımı yüklemişler. Aslında aşağıdaki video araçlarının çeşitliliğini gösteriyor. Modellemenin kabasını GS’de yaptıktan sonra Blender’a atıp harika renderlar alan arkadaşlarım var. Yalnız programın ek özelliklerini açan aylık Pro paketi sinir bozucu. Bu durum onu listedeki en pahalı yazılım yapıyor. Ama limitli sürümü de bize yeterli. Bağımsız geliştiricilerin de yaşamak için paraya ihtiyaçları var diyor saygı duyuyoruz. Hayat zor.

4. Medium

Firma: Oculus (dolayısıyla Facebook)
Fiyat: Oculus cihaz seti ile Oculus Store’dan ücretsiz geliyor. Steam’da yok. Eski ve tekil fiyatı 30$
Kullanım Alanı: Organik SG heykel (VR Sculpture)
Özellikler: Sanal ortamda bir arkadaşınızla aynı proje üstünde ortak tasarım imkanı. (Herhangi bir 3D import özelliği olmaması, bu çok büyük bir eksi.)

Buna kısaca VR’ın Zbrush‘ı diyebiliriz. Gayet kullanışlı bir arayüzü var, adaptasyon sorunu yaşamıyorsunuz. Tez animasyon projemdeki cenin figürünü bu uygulama ile kısa sürede yapmıştım. Organik modellemeler için iyi bir taslak programı.

5. Sketchbox 3D

Firma: Sketchbox Inc.
Fiyat: Ücretsiz (Erken geliştirme aşamasında olduğu için)
Kullanım Alanı: VR storyboard, VR Powerpoint sunum.
Özellikler: Sahneler (layer ile frame arası bir şey), gerçek zamanlı toplantı (aynı dosya üstünde ortak çalışma), Google Poly, Sketchfab, FBX Export (bu aslında hepsinde olan bir özellik).

Bana en ilginç gelen özelliği sunum veya storyboard için düşünülmesi. Bu bakımdan masaüstü uygulaması olan Sketchbook Pro’nun VR versiyonu diyebiliriz. Geniş bir kütüphanesi olduğu gibi import özelliği ile enteresan sunumlar da gerçekleştirilebilir. Düşünün sanal gerçeklik ortamında Powerpoint sunumu. Lakin, çizim, modelleme ve animasyon için uygun değil.

6. Google VR Blocks

Firma: Google
Fiyat: Ücretsiz
Kullanım Alanı: Low-poly modelleme.
Özellikler: Ücretsiz ve çok pratik olması. Yapılanı anında paylaşma imkanı. 6 adet araçla çok güzel işler yapılabilir. Sevimli. Çocuklar için de 3D grid sayesinde mimari modellemeler için de uygun. Google Poly paylaşımı.

Başlangıç için en iyi yazılım. Google’ın, 3D dünyasına ücretsiz SketchUp ile yaptığını bu sefer de Blocks ile VR dünyasına yapmak istemiş. Yazılım o kadar kullanışlı ki ilk tasarımımı bununla yapmıştım. Bakınız aşağıdaki cami modeli (Ne biliyim aklıma ilk cami geldi).

Fakat her şeyi sınırlı bir küp kanvas içinde tasarlamanız gerekiyor, bu kısıtlama da programın aşırı yüklenmeden dolayı çökme gibi sorunlarını minimuma indiriyor. Aşağıda da Blocks tanıtım videosunu izleyebilirsiniz.

7. AnimVR

Ekip: Milan Grojetzki, Dario Seyb isimli iki geliştirici tarafından yapılmış.
Fiyat: 50 TL (Steam TR)
Kullanım Alanı: VR animasyon, çizim.
Özellikler: Timeline, virtual camera, ses kayıt, fading & editing.

Quill’in animasyon alanında en büyük rakibi bu program. Endüstriyel yazılım olma hedefi olduğu belli; ancak kullanımına alışması gerçekten çok emek istiyor. Ne kadar çok araç o kadar zorluk. Aşağıdaki tanıtım videosunda gördüğünüz güzel çizgilerin de yazılımın marifeti değil sanatçıların marifeti olduğunu aklıdan çıkartmamak gerekiyor. Yazılımlar kalem kağıt gibi birer araçtır, bunu unutmamak gerekiyor.

8. Masterpiece VR

Firma: Brinx Software Inc.
Fiyat: 49 TL (Steam TR)
Kullanım: SG Heykel (VR Sculpture).
Özellikler: Hoş bir sanal çalışma odası içinde küp şeklindeki bir kanvasta tasarım. Ortak çalışma imkanı (Colobration).

Zbrush türü SG dijital heykel yazılımı. Dokunma duyarlılığı (pressure sensitivity) gibi eksikleri yüzünden Medium’um gerisinde kalıyor. Aşağıdaki enfes görseller Blender gibi harici render ile yapılmış aldanmayın. Biraz zamana ihtiyaçları var gibi geldi. Aynı firma Masterpiece Motion diye yeni bir uygulama daha çıkartmış ki VR ile hareket yakalama (motion capture) imkanı sağlıyor. 3D sinemacıları için heyecan verici bir durum.

9. TVori

Firma: Tvori Team (Küçük bir  ekibin ürünü, umarım dağılmadan devam ederler.)
Fiyat: 32 TL (Steam TR) (Okullar için ücretsiz. Sanatçılar için 30 gün ücretsiz. Normalde 19$)
Kullanım Alanı: VR Animasyon
Özellikler: Sahneleme, kamera konrtolü, ışık kontrolü, ses ekleme, OBJ export.

Açıkçası animasyon konusunda en başarılı bulduğun yazılım bu oldu. Quill gibi fırçalarla değil direkt objeleri hareketlendiriyor. Işıkların tasarımına da olanak vermesi tüm rakilerinin geride bırakıyor. (Şaşıracaksınız ama Quill’de ışık ve gölge yok maalesef, açık ve koyu renklendirme ile sorunu çözüyorlar.) Derinlik ve atmosfer etkisi için ışık çok önemli. Arayüzü de kullanışlı. Umut vadediyor.

Sonuç

Sanal gerçeklik teknolojisi, tasarım olanakları açısından sağladığı büyüleyici gerçeklik deneyimi dışında, “şimdilik” masaüstü yazılımları aşamıyor. Fakat beklenti büyük. Gelecekte, cihazlar daha pratik hale geldiğinde bu teknolojiden tasarım dünyası da nasibini alacaktır. Bu nedenle geleceğin tasarımcılarının, zanaatçılarının ve sanatçılarının şimdiden bu gerçeklik boyutunu tecrübe etmesinde fayda var diye düşünüyorum.

Evet, yeni bir dünyanın kapısını aralayıp üşenmeden sizlerle paylaştım. Eğer işinize yaradıysa bu yazının linki paylaşıp yayılmasını sağlayabilirsiniz. Bu konuyla ilgili yeni içeriklerde görüşmek umuduyla esen kalın efendim.

Not: Kapak fotoğrafını çeken, Tolga Ulusoy. Fotoğraftaki de benim :)

Other Articles / Diğer Yazılar
  • En İyi Ücretsiz VR Müzeler: Sanatçılar ve Sanatseverler için Büyük İmkan
    En İyi Ücretsiz VR Müzeler: Sanatçılar ve Sanatseverler için Büyük İmkan
  • En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
    En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim
    Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim
  • En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
    En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
  • Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
    Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?

Etiketler: 3B modelleme, araştırma, sanal gerçeklik, yazılımlar

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (14)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (8)
  • IELTS Hazırlık: İngilizce Sınav TavsiyeleriIELTS Hazırlık: İngilizce Sınav Tavsiyeleri (10)
  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (3)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (4)
  • Animasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve FelsefesiAnimasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve Felsefesi (6)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (0)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (0)

Seçme Yazılar

Camış Terbiyecisi

Camış Terbiyecisi

Kaplumbağa Terbiyecisi, Osman Hamdi Bey‘in 1906 ve 1907 yıllarında iki farklı versiyonunu çizdiği tablosudur. Belinde sıkı bir kemerle bağlanmış kırmızı uzun bir giysi giyen bir adam, mavi çinilerle kaplı bakımsız bir odada, izleyiciye arkası yarı dönük biçimde dikilmektedir. Ellerini arkasında kavuşturmuş olan terbiyeci, bir ney tutmaktadır. Ayaklarının dibinde, yerdeki yaprakları yemekte olan kaplumbağalar vardır. Bursa’daki […]

Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı y Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı yapay zekaya karşı düzenlenen #NoAI protestolarına bir destek de bizden. 

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence, Episode 2: The Protests

1. So why are artists bothered? You see a striking comparison showing how the appearance differs when artist names are typed into the AI commands.
2. This means that without drawings by human artists, AI cannot produce any stylized output.
3. There are public databases like LAION-5B. Works by popular artists like @Loisvb have been added to this database without their permission. All AIs in the market started to produce works in the style of artists by taking advantage of this data. This is copyright infringement. 
https://laion-aesthetic.datasette.io/laion-aesthetic-6pls/images 
https://twitter.com/megraeart/status/1598806459004985363
4. So what do artists want? The artists rightly want their drawings removed from this database. The number of applications that use this data, such as Midjourney and DALL-E, are increasing.
5. What will they do? The Concept Art Association, led by Karla Ortiz, is preparing for an action. @kortizart @conceptartassociation
6. Their requests are at this link: https://www.gofundme.com/f/protecting-artists-from-ai-technologies
7. I consider these demands justified. It is ethically wrong for them to feed AI with haram data and make money from it. Laws are lagging here too. I hope necessary adjustments are made.
8. Because AI has entered our lives and will not leave. AI can be a useful tool even with just your own images and public domain content. I created the images in this series with ethical AI and old photo editing techniques to try if another way is possible.
9. “ART = IDEA” -Steve Huston There has to be another way. Because art is an idea. The story is king and the stories emerge from life.

 #yapayzeka #yahşizeka #yzroman #fotoroman #fotobashing #stablediffusion #AI #aiart #humanartist #lensa #midjourney #dalle2 #stablediffusion #artistrights
Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fus Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fusun.yaziyor) de dediği gibi “At a timeless zone, the story should start.” O zaman haydi buyurun. Hikayemiz 2009'da başlıyor. 
Hikayede bahsi geçen makale: https://serdara.com/go-oyunu-ve-kaos-teorisi/

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 1: The Go Defeat
1. Years ago, I wrote a passionate article on artificial intelligence (Bibliothec:2009).
2. The artificial intelligence that beat humans at chess had not yet beat humans at Go. In the article, I compared the subject with the popular chaos theory of that period and tried to explain why it could not be defeated.
3. Ten years later, the AI named "Alpha GO" defeated humans in Go as well in 2016.
4. But I took my part. From now on, I would not challenge AIs anymore, I would mind my own business.
5. When I couldn't find what I was looking for in engineering and philosophy, then I chose the digital art career path.
6. A news would wake me up from my peaceful sleep in my comfort zone called “concept art” and “storyboard”. A bloody AI-generated painting would return with an award from a competition in a fair.
7. Prompts are text commands for AI. Below are the pictures received from AI in response to these commands. Until last year, AI who made pictures like children with these commands…
8. By what time had he developed enough to win a competition in a few months? Beautifully drawn by a toast machine.
9. Will they take our jobs?

We will see.

 #ai #aiart #stablediffusion #photobashing #fotomanupulation #fotoroman #yapayzeka #photoshop #yzroman #yahşizeka #go
Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa o Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa olsa yahşi olan bu zekalar hakkında benim de diyeceklerim var. Bir kaç bölümde anlatmayı planlıyorum. Evet tüm görseller yapay zeka, fotoşop, Wacom ve sanatçı işbirliği ile üretildi.

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 0
1. Hello, this isn't me, this is my AI-trained Surrogate (2009). (Cool SciFi Movie: https://www.imdb.com/title/tt0986263/)
2. A great revolution has taken place in the art world.
3. There is total chaos and uncertainty right now.
4. But art history has witnessed many such turning points. *discovery of perspective 15th century.
5. With the invention of the camera, portrait painters were negatively affected. *the first photograph, 1826
6. Digital drawing tablets had forced artists in the industry to break away from paper.
7. And the internet… With an endless number of visual references, artists are now able to educate themselves without going through costly jobs such as visiting museums, working with live models, going to distant schools. Because they had an endless mine of knowledge in front of them.
8. There was another one feeding on this mine of knowledge while we slept. Artificial Intelligence! (AI) It climbed from the bottom of the mass data mines and came to the surface.
9. Now, here in these few series, I want to talk about them with you… To be continued…

 #AI #aiart #comics #çizgiroman #fotoroman #yapayzeka #YZroman #yahşizeka #stablediffusion #photoshop #wacom
Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan bir ceket ve şapka ile bilinmezliğe yürüdüm. #stablediffusion
Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. 2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. Not: Daha eskisini bulamadım. 😅#20yaschallenge / Year 2007 me.
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe
  • English