Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
grafik yetenek sınavı salonu

Grafik Yüksek Lisans Yetenek Sınavı ve Mülakat Maceram (Çözümlü)

Tarih: 2015-09-06
Kategori: Animasyon Günlüğü, Eğitim, Grafik Tasarım

Hacettepe Güzel Sanatlar Enstitüsü Grafik Yüksek Lisans. Evet, kodu kırdım ve sonunda hem grafikerlik mesleğime katkısı olacak hem de animasyon hedefime uygun, tezli bir bölüme kayıt hakkı kazandım. Çalışınca oluyor. Resmi olarak kayıt olduğuma göre bu gibi bir bölüme girmek için gereken tavsiyeleri sizinle paylaşabilirim. Takılın peşime gençler…

Önceki iç karartan Anadolu Üniversitesi Animasyon Yüksek Lisans başvuru hezimetinden sonra üslubumda ciddi bir değişikliğe gitmem gerektiğini farkına varmıştım. Online CV‘mdeki gibi ne varsa yazmak yerine hedefe yönelik bir CV ve portfolyo oluşturmaya karar verdim. Çünkü İtalyan rönesansında değiliz. “Aman tanrım ne geniş bir ilgi alanı! Lütfen gel bizle çalış. Lütfen!” demelerini beklemek gerçekten hayalperestlikti. Okul veya işyeri, onlara istediklerini vermek gerekiyor ki kendilerini mutlu hissetsinler. Sizi olduğunuz gibi sevecek kişiler bırakın aileniz, dostlarınız veya sevgiliniz olsun. İş yaptıklarınız ilk olarak buna bakmayacaktır. Eğer yol yaptıysanız sizin faşist olmanızı kimseyi rahatsız etmez; ama önce yol yapıp ardından hobi olarak vicdanınızı temiz tutarsanız bu pragmatist dünyada bir şansınız olabilir.

Hacettepe Grafik yüksek Lisans’ın keşfettiğimde seçmelere daha 1.5 ay vardı ve duyurular yapılmamıştı. (B planı olarak cepte tezsiz Bilgisayar Animasyonu ve Oyun Teknolojileri yüksek lisans kayıt hakkım duruyordu ama paralı ve tezsiz olduğu için akademik anlamda eksiklik hissediyordum.) Grafik sınav tarihleri tahmini için bir sene önceki duyuru arşivinden olası tarihleri çıkartıp bir çalışma programı hazırladım. Çoğu yetenek sınavında olduğu gibi “model desen” çalışması soruyorlardı. Renkli boyalı çalışmalara son verip çizim kursunda sadece desene yoğunlaştım. Sınav muhtemelen Eylül’ün başında olacaktı ve minyatür animasyonu için başladığım kursta geçirdiğim süre 1 seneyi bulacaktı. (Nevart Akademi’ye haftada bir gün devam ettim, en uygun fiyatlı program oydu.)

Neyse, yetenek sınavına geçelim. Hacettepe Grafik Yüksek Lisans giriş sınavı 3 aşamadan oluşuyor ve iki gün sürüyor: 1. Desen Sınavı (Model), 2. Grafik Alan Sınavı, ertesi gün 3. Mülakat (Sözlü Sınav)

Başlıklar / Contents

  • 1. Desen Sınavı
  • 2. Alan Sınavı
  • 3. Mülakat (Sözlü Sınav)

1. Desen Sınavı

Bu yazının başındaki fotoğraf, sınavın yapıldığı salon, aşağıdaki ise grafik yüksek lisans desen sınavında yaptığım çizim. Kursta 35×50 cm kağıtlarla çalışırken burada önüme 50×70 cm kağıt çıkartınca biraz afalladım ama 1 saatlik çalışmalara alıştığım için zaman yetti, kağıda da tam sığdırdım, oran orantıyı da tutturdum kısacası bir mühendis eskisi için aşağıdaki çizim yeterli oldu. Yanımdaki adam Ressam Goya gibi çizim yapınca biraz gözüm korktu ama o zaten sanatta yeterlilik (doktora) için gelmiş. Başvuru 16 kişiydi 7 kişi aldılar açıkçası önceki dönemlere göre daha az kişinin başvurması ayrıca avantajımaydı.

Grafik Desen Sınavı 50x70

 

Not: Yukarıdaki gibi fotoğraflar, yetenek sınavına girecekler için önemli bir referans, ben de bu gibi sınava girmişlerin çektiği fotoğraflardan yararlandım. Şimdi borcumu ödüyorum.

2. Alan Sınavı

İhsan Oktay Anar’ın Puslu Kıtalar Atlası kitabına yeni bir kapak tasarlamamızı istediler. Görsel araştırma için 1 saat internet hakkımız vardı ve ardından 2.5 saat ek tasarım süresi. Açıkçası bu sınav sorusu gerçekten çok hoşuma gitti, kitap kapağı yapmak keyifli iştir. Özellikle hazır görsel kullanmamamızı tembih ettiler ama ben bu kuralı ihlal edecektim, çünkü bulduğum görsel kapağa o kadar güzel oturdu ki onu foto manipülasyon dışında fazla değiştirmeden kullandım. Sanırım burada portföyümdeki kitap kapağı tasarımlarına olan güvenim beni böyle bir hataya sürükledi.

Grafik Yüksek Lisans Alan Sınavı

Mülakat aşamasında yapılan ilk eleştiri “neden hazır görsel kullandın?” oldu? Bunu savunmak zordu. Kitabın çizgi roman versiyonunda kullanılan bir görsel sıkıntı olmaz diye düşündüm üzerine biraz pus ekler arka kapağı da onun minyatürümsü versiyonu koyarsam hoş olacağını düşündüm. Grafik alan sınavında yaptığım bu çalışmaya portfolyomdan daha çok zaman ayırmalarını beklemiyordum. Yukarıdaki çalışmanın görselini orada tasarladığım bir figür olsaydı görüşme daha rahat geçecekti.

3. Mülakat (Sözlü Sınav)

Sınavın ilk günü desen ve alan sınavı yapılmıştı, ertesi gün ise sabahtan 9:30’da hazır bulunun denildi. O gün öğrenecektik ki ben listede sondan 3. olduğum için büyük bir sabır ve dayanıklılık testinden sonra 13:00’da görüşmeye alındım ve 15 dk’lık süre varmış ben bilmiyordum. Kendim tanıtıp alan sınavındaki çalışmamı tartıştıktan sonra nihayet portfolyana bakalım dediler.

İkinci sıkıntıyı bu aşamada yaşadım “nerede bu portfolyonun hardcopy (kağıda basılmış) versiyonu” demesinler mi? O an “ben koyu bir dijital devrim taraftarıyım, antimilitaristim, kağıda karşıyım, prensiplerime aykırı.” diyemedim. Çünkü animasyon site gibi şeylerin kağıda basılıp sergilenmesinin mantıksız olduğunu düşünüyorum. Fakat o kadar güler yüzlü hocalardı ki sivrilik yapamıyor insan.

Neyse ki pdf’i büyük ekrana yansıtma imkanımız oldu, benim de tek istediğim buydu. Portfolyomda 4. bölüme geldiğimde tamam, dediler, zaman doldu. Ama, dedim, daha var, bari animasyonlara bakın. Asistan arkadaş masaüstüne dosyaları atsın değerlendirme aşamasında bakarız, dediler. (Umarım.) Son olarak tezini hangi konuda yapmak istiyorsun? diye sordular tek kelime ile cevapla. “Tipografik Animasyon” dedim iki kelime oldu ama olsun, verilen derslere bakmıştım, amacıma en yakın konu buydu. Sonra odadan çıktım, üstümden büyük yük kalktı.

Kariyer planımın rotasını şekillendirecek önemli bir sonuç olduğu için heyecanla sonucu bekledim ve olmuş. Farklı disiplinden geldiğim için bir sene bilimsel hazırlık (lisans derslerinden artık ne uygun gördülerse onu) alacağım. Uğraşınca oluyor arkadaşlar. Size verebileceğim tavsiyeler bu şekilde.

Yolunuz açık olsun.

Other Articles / Diğer Yazılar
  • Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
    Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
  • NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
    NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
    Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
  • En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
    En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
  • En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
    En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları

Etiketler: Hacettepe Grafik, mülakat, yetenek sınavı, yüksek lisans

Yorumlar

  1. deniz

    2016-01-15 ile 18:00

    öncelikle merhaba.
    paylaşımınız benim gibi lisans eğitimi tamamen başka bir alandan olan ve bu bölümün yüksek lisansına başvurmayı düşünen biri için çok yararlı oldu. bunun için teşekkür ediyorum. ama merak ettiğim bir kaç soru var.
    mülakata giderken tam olarak yanımda ne götürmeliyim? bu konuda kafam çok karışık. kağıdı onların verdiğini söylemişsiniz ama? bir de grafik alan sınavı için kendi çizimimizi kullanacaksak onu nasıl dijital hale getiriyoruz orada bilgisayara tarama imkanımız var mı? son olarak sanırım siz çalıştığınız yer dolayısıyla hazırladığınız ve uygulanmış logo tasarımlarını koymuşsunuz portfolyaya benim evde amatörce yaptığım logo denemelerini portfolyoya koymam uygun olur mu?
    umarım sorularımı yanıtlayabilirsiniz. şimdiden çok teşekkürler.

    Cevapla
    • Serdar A

      2016-01-16 ile 20:47

      Yetenek sınavları okula özgü şeylerdir. Her okul kendi sınav yöntemini belirler. Bu nedenle en doğru bilgiyi yine o okulun ilgili bölüm sekreterinden ve bölüm hocalarından öğrenebilirsin. Ben en az üç hocaya mail attım, sınav hakkında hepsi de sağ olsun bir şekilde cevapladılar. (İşleri bu zaten, hocalık, yol göstermek.) Sınava gidince genelde kağıdı okul verir, kalemi de verirler ancak konu resim ise kendi kalem setini artık tazın neyse uçlu olur faber olur ona göre getirmende sorun yok. En kolay ve pratik, kara kalem olduğu için sınavlar da onunla yapılır.

      Alan sınavı için okuldan tarayıcı beklemek pek mantıklı değil. Hocalar demezler mi “niye evde tarayıp gelmedin” ya da “çıkar cep telefonunla çek bu kadar öğrenciyle nasıl uğraşalım?” Bunları dedirtmemek lazım. Logolar, eğer sizin yaptığınız işlerse ve güveniyorsanız koyun tabi, yayınlanmış olması değil, sizin yaratıcı olduğunuzu göstermesi gerekiyor.

      Bir de sorularınızdan hiç çizim kursu tecrübeniz olmadığı anlaşılıyor. Günümüzde çizim kursu öğrencileri iki gruba ayrılıyor. 1. Hobi için gelenler 2. Yetenek sınavı için gelenler. Sanat aşkıyla tutuşup Picasso olmak isteyenler gelmez, çünkü onlar ne yapacağını bilir. Sınav için gelenler arasında zaten eğitim görürken hocalar da bu konulardaki sorularınızı cevaplayacaklardır. Hangi okul ne tür sorar, bu gibi tüyolar hep çizim kursunun ana sohbet konularıdır. Sırf bu muhabbet için haftada bir kere gitmek iyi olabilir. Böylece ne çizebildiğinizi görmüş olur ve sizin gibi çalışan arkadaşlarınızla birbirinizi motive edersiniz.

      Kolay gelsin.

    • deniz

      2016-01-16 ile 23:19

      zaman ayırıp cevapladığınız için teşekkürler. belirtmeyi unutmuşum ama ben tam olarak hacettepe grafik tasarım bölümüne başvurmayı düşünüyorum zaten. çizim kursu konusunda tecrübem yok evet ama doğrusunu isterseniz desenime güveniyorum yani yıllardır elimde kalem kendi çapımda bir şeyler çiziyorum. ama haklısınız kurs gerçekten yararlı olabilirdi okul adına fakat şuan maddi olarak kursu karşılayacak durumda değilim o yüzden kendimce pratik yapmaya çalışıyorum.

    • Serdar A

      2016-01-17 ile 11:33

      Kendiniz tek bir bölümle sınırlamayın birkaç tane yetenek sınavına girin ki tecrübe olsun. Okulları, ortamları, hocaları da tanımış olursunuz. Umarım istediğiniz bölüme girersiniz. Kolay gelsin.

  2. Elif

    2016-02-28 ile 16:21

    Merhaba. Paylaşımınız çok yararlı olmuş, teşekkür ederim..
    Ben de alan dışıyım ve grafik tasarımda yüksek lisans yapmayı istiyorum. Ancak alan dışı kabul eden çok az üniversite var. Örn: Gazi bu sene alan sınırlaması getirmiş. Buna rağmen başvursam mülakatlar için kabul edilir mi? Belki mülakatta ikna edebilirim?
    Hacettepe de başvuru bilgilendirmesinde yds den en az 50 puan almış olmak yazıyor. YDS ye girmeden başvuru yapabilir miyim?
    Teşekkür ederim. Kolay gelsin.

    Cevapla
    • Serdar A

      2016-02-28 ile 19:18

      Bu soruların cevabı için doğru kişi değilim. Böyle kafama takılan sorularda ben enstitü öğrenci işlerini arıyorum çünkü en doğru bilgiyi ve son değişiklikleri onlar biliyorlar ve cevaplamakla yükümlüler.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (12)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (7)
  • IELTS Hazırlık: İngilizce Sınav TavsiyeleriIELTS Hazırlık: İngilizce Sınav Tavsiyeleri (10)
  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (3)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (3)
  • Animasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve FelsefesiAnimasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve Felsefesi (6)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (0)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (0)

Seçme Yazılar

Aya yolculuk 3. gün

Ay’a Yolculuk 3. Gün: Kırık Kalpler ve Bozuk Cihazlar

Kaptanın Seyir Defteri: 2014.06.18, üçüncü gün. Bu sadece benim değil, bozuk bir kelebeğinin de uçuş hikayesi. Tamir etmeyi severim. Çevremde bozuk cihazların varlığına katlanamam. Düzelmeli! Bozuk ekran, bozuk bilgisayar, ütü, musluk, kombi, mutfak robotu ne varsa yaşama döndürmek bana inanılmaz keyif verir. Bazen iki bozukluğu tek bir cihaza tamamlarım, onlar benim çocuklarım, emeğimden ne katarsam o kadar benim. Bu […]

Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı y Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı yapay zekaya karşı düzenlenen #NoAI protestolarına bir destek de bizden. 

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence, Episode 2: The Protests

1. So why are artists bothered? You see a striking comparison showing how the appearance differs when artist names are typed into the AI commands.
2. This means that without drawings by human artists, AI cannot produce any stylized output.
3. There are public databases like LAION-5B. Works by popular artists like @Loisvb have been added to this database without their permission. All AIs in the market started to produce works in the style of artists by taking advantage of this data. This is copyright infringement. 
https://laion-aesthetic.datasette.io/laion-aesthetic-6pls/images 
https://twitter.com/megraeart/status/1598806459004985363
4. So what do artists want? The artists rightly want their drawings removed from this database. The number of applications that use this data, such as Midjourney and DALL-E, are increasing.
5. What will they do? The Concept Art Association, led by Karla Ortiz, is preparing for an action. @kortizart @conceptartassociation
6. Their requests are at this link: https://www.gofundme.com/f/protecting-artists-from-ai-technologies
7. I consider these demands justified. It is ethically wrong for them to feed AI with haram data and make money from it. Laws are lagging here too. I hope necessary adjustments are made.
8. Because AI has entered our lives and will not leave. AI can be a useful tool even with just your own images and public domain content. I created the images in this series with ethical AI and old photo editing techniques to try if another way is possible.
9. “ART = IDEA” -Steve Huston There has to be another way. Because art is an idea. The story is king and the stories emerge from life.

 #yapayzeka #yahşizeka #yzroman #fotoroman #fotobashing #stablediffusion #AI #aiart #humanartist #lensa #midjourney #dalle2 #stablediffusion #artistrights
Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fus Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fusun.yaziyor) de dediği gibi “At a timeless zone, the story should start.” O zaman haydi buyurun. Hikayemiz 2009'da başlıyor. 
Hikayede bahsi geçen makale: https://serdara.com/go-oyunu-ve-kaos-teorisi/

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 1: The Go Defeat
1. Years ago, I wrote a passionate article on artificial intelligence (Bibliothec:2009).
2. The artificial intelligence that beat humans at chess had not yet beat humans at Go. In the article, I compared the subject with the popular chaos theory of that period and tried to explain why it could not be defeated.
3. Ten years later, the AI named "Alpha GO" defeated humans in Go as well in 2016.
4. But I took my part. From now on, I would not challenge AIs anymore, I would mind my own business.
5. When I couldn't find what I was looking for in engineering and philosophy, then I chose the digital art career path.
6. A news would wake me up from my peaceful sleep in my comfort zone called “concept art” and “storyboard”. A bloody AI-generated painting would return with an award from a competition in a fair.
7. Prompts are text commands for AI. Below are the pictures received from AI in response to these commands. Until last year, AI who made pictures like children with these commands…
8. By what time had he developed enough to win a competition in a few months? Beautifully drawn by a toast machine.
9. Will they take our jobs?

We will see.

 #ai #aiart #stablediffusion #photobashing #fotomanupulation #fotoroman #yapayzeka #photoshop #yzroman #yahşizeka #go
Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa o Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa olsa yahşi olan bu zekalar hakkında benim de diyeceklerim var. Bir kaç bölümde anlatmayı planlıyorum. Evet tüm görseller yapay zeka, fotoşop, Wacom ve sanatçı işbirliği ile üretildi.

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 0
1. Hello, this isn't me, this is my AI-trained Surrogate (2009). (Cool SciFi Movie: https://www.imdb.com/title/tt0986263/)
2. A great revolution has taken place in the art world.
3. There is total chaos and uncertainty right now.
4. But art history has witnessed many such turning points. *discovery of perspective 15th century.
5. With the invention of the camera, portrait painters were negatively affected. *the first photograph, 1826
6. Digital drawing tablets had forced artists in the industry to break away from paper.
7. And the internet… With an endless number of visual references, artists are now able to educate themselves without going through costly jobs such as visiting museums, working with live models, going to distant schools. Because they had an endless mine of knowledge in front of them.
8. There was another one feeding on this mine of knowledge while we slept. Artificial Intelligence! (AI) It climbed from the bottom of the mass data mines and came to the surface.
9. Now, here in these few series, I want to talk about them with you… To be continued…

 #AI #aiart #comics #çizgiroman #fotoroman #yapayzeka #YZroman #yahşizeka #stablediffusion #photoshop #wacom
Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan bir ceket ve şapka ile bilinmezliğe yürüdüm. #stablediffusion
Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. 2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. Not: Daha eskisini bulamadım. 😅#20yaschallenge / Year 2007 me.
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe