Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Portfolyo
    • Yazılar
    • Hakkımda
  • HİZMETLER
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
Altay Evrendogumu

Hacettepe Grafik Yüksek Lisans Bitti: I am the Master of Art

Tarih: 2019-08-16
Kategori: Animasyon Günlüğü, Eğitim, Grafik Tasarım

Evet, sonunda sanatımın ustası (master of art) oldum. Hacettepe Grafik Tasarım bölümüne giriş sınavından, aldığım derslerden ve bu arada Kanada VFS ACA’deki eğitim maceramdan bahsetmiştim. Geriye yarım kalan tezimi tamamlamak ve animasyon uygulamasını yapıp tezi savunmak kalmıştı. Hacettepe maceramın son bölümünü sizlerle paylaşıyorum.

Çok şükür, tezim hakkıyla bitti. Animasyon uygulamasını aşağıda izleyebilirsiniz. 1 dakikalık bir video. Uzun zamandır üç boyutlu animasyon konusuna da girmek istiyordum; ancak hangi yazılımı kullanacağımdan emin değildim. 3B animasyon yazılımları hakkında 2014, 2016 ve 2019 tarihli bir çok araştırma yazısı yazmıştım. Gördüm ki grafik tasarımcıları yani motion graphics ile ilgilenenler için en iyi 3B yazılım Cinema 4D imiş.  Her ne kadar Kuzey Amerika ekolü tarafında tercih edilmese de Avrupa’da popüler bir yazılım. Alman malı. Özel efekt konusunda da başarılı. Fakat benim amacım bambaşkaydı. 2.5 boyutlu animasyon için kullanacaktım.

Başlıklar / Contents

  • 1. Tez Konusu
  • 2. Uygulama Konusu
  • 3. Masraf
  • 4. Araçlar ve Sunum
  • 5. Hacettepe Bürokrasisi
  • 6. Uygulama Çalışması (Animasyon)

1. Tez Konusu

Hacettepe Üniversitesi’inde “Perspektif İzdüşüm Sistemlerine Bilgisayar Destekli Çözümler ve 2.5 Boyutlu Animasyon Uygulaması” başlıklı yüksek lisans tezim adından da anlaşılacağı üzere: perspektif, derinlik algısı, bilgisayar animasyonu ve 2.5 boyut üzerineydi. Sahneleme ve arkaplan boyamaları için çok önemli bir konu olan perspektif konusunu araştırmaya başlayarak yola koyuldum. Sanal gerçeklik konusunu seçecektim; ancak herkes bu konuyu çalıştığı için daha ekonomik bir animasyon türü olan ve aynı zamanda hareketli grafik (motion graphics) konusu ile alakalı olan 2.5 Boyut meselesini ele aldım.

2.5 boyutlu animasyon: Dragon Turk

2.5 Boyut kısaca, 3 boyutlu görünümlü ancak 2 boyutlu katmanların 3 boyutlu uzayda yerleşimi ile oluşturulan bir animasyon tekniği. Bu konuları anlatacak daha bir sürü makale ve video hazırlamayı planlıyorum, bu yüzden teorik ve sanatsal detayına şimdilik girmeyeceğim.

2. Uygulama Konusu

Sanat tezleri aynı zamanda bir uygulama çalışmasını gerektirir. Elbette ben de uygulama olarak animasyon seçtim. Bir arkadaş artırılmış gerçeklilik içeren çocuk kitabı yaptı, başkası çizgi roman, bir başkası projeksiyon haritalama (mapping) yaptı. Yüksek lisans mülakatına giderken aklınızda bir tez konusu olması size artı puan kazandıracaktır. İlla ki söylediğiniz projeyi gerçekleştirmeniz gerekli değil. Bir hedefiniz olsa iyi olur.

Ben ise tezde bahsettiğim derinlik efektlerini uygulama şansı edineceğim animasyon sanatını uygulama türü olarak seçtim. Konu olarak Türklerin en kapsamlı yaratılış söylencelerinden Altay (Evrendoğumu) Yaratılış Efsanesinin giriş kısmını düşündüm.

Efsanede geçen iki tanrısal güç: Tengri ve Ak-Ana ejderha (evren) olarak gösteriliyor. 2. dereceden tanrı olan Bay-Ülgen ise kameraya ara ara eşlik eden kartal olarak işlendi. Animasyonda ilk kara parçasını, hayat ağacını ve gökyüzüne değdiği noktayı simgeleyen kutup yıldızını (diğer adıyla demir kazık) görmek mümkün. Ödenek bulursam efsanenin tamamını canlandırma filmi olarak yapmayı düşünüyorum.

Poster ve Storyboard

3. Masraf

Yukarıda bu iş için hazırladığım 50×70 iki poster görülüyor. Okulda bastırdım 110 TL tuttu. 8 adet tez baskısı ise 246 TL tutmuştu. Enstitü 2 adet kağıt baskı + 2 adet CD mezuniyet için yeterli demişti. Ek olarak 3 adet jürilerim için, 3 adet de kendim için bastırdım. Herkes kuru pastadan ve şekerli içeceklerden bıktığı için sunuma meyve ve şekersiz limonata getirdim. (Bu ikram adetinden herkes şikayetçi ama kimse de vazgeçmeye cesaret edemiyor, işin ucunda diploma var. Amerika’da da böyleymiş: kahve kruvasan kurabiye…)

4. Araçlar ve Sunum

Teknik olarak bu sefer Photoshop ve After Effects bilgime ek olarak 2.5B’yi daha rahat deneyimleyebileceğim Cinema 4D yazılımını kullandım. Sunum da bildiğiniz bol resimli az yazılı bir Powerpoint idi. 1 saate yakın gevezeliğimden sonra oybiriliği ile tezim kabul edildi ve yüksek grafik mühendisi oldum. Geçici mezuniyet belgesi ve diplomadan daha çok geçerliliği olan fotoğraflarla olayı belgeledik. Aşağıda tez hocamı, tez juri üyelerini ve sunumuma gelen kardeşimi görebilirsiniz.

https://www.instagram.com/p/BzQTbbKAlt-/

5. Hacettepe Bürokrasisi

Hacettepe Grafik, Türkiye’deki en iyi bölümlerden biri; ancak yine de bürokrasi, diğer devlet kurumları ile aynı şekilde işliyor. Öğrenci işleri yardımcı olsa da birçok enteresan olay oldu. Tezi yazdıktan sonra, sunuma bir hafta kala bir de baktım ki tez yazım kılavuzu değişmiş. Bu 250 sayfayı tekrar düzenlemek anlamına geliyordu. Tez formatı, tüm okullarda büyük problem. YÖK insanları işinden edeceğine işini yapıp üniversiteler arası bir makale ve tez formatı oluştursa çok büyük hayır işlemiş olacak fakat yok. Okullar arası değil bölümler arası bile formatlar farklı. Neyse gider ayak başımı derde sokmayayım. Sonuçta oy birliği ile mezun oldum hocalara bir sürü  belge imzalattım. YÖK sitesinden veri giriş formu doldurdum. Aşağıdaki video bu konuyu açıklıyor. Belki işinize yarar. Benim yaradı.



Tezleri bastırdım, bu ve bunu gibi bir sürü belgeyi hazırlayıp enstitüye verdim ve bitti. Oh.

6. Uygulama Çalışması (Animasyon)

Tezde bahsettiğim konuları gösteren ve aynı zamanda bir kültürel misyonu olmasını planladığım animasyonum bulunuyor. Kısa ama mezuniyete yetti. Animasyon yapmak kolay değil, sabır ve zaman istiyor. Tezin yazılması 2 sene, konsept araştırması 2 ay, canlandırma aşaması ise 3 hafta sürdü. Araya giren Kanada macerasını katmıyorum bile. Sonuç olarak benim yüksek lisansım bu şekilde tamamlandı. Umarım bu süreç, arkadan gelen kardeşlere aydınlatıcı olmuştur. Kolay gelsin gençler. Sıkı çalışın.



Önceki Hacettepe Grafik Tecrübeleri için tıklayın.

Other Articles / Diğer Yazılar
  • En İyi VR Sanal Gerçeklik Çizim, Tasarım, Modelleme ve Animasyon Uygulamaları - 2019En İyi VR Sanal Gerçeklik Çizim, Tasarım, Modelleme ve Animasyon Uygulamaları - 2019
  • En İyi Animasyon, Konsept Sanatı ve Görsel Efekt Yazılımları: Endüstri Raporu 2018En İyi Animasyon, Konsept Sanatı ve Görsel Efekt Yazılımları: Endüstri Raporu 2018
  • Fantastik ve Bilimkurgu Farkı: Kavramsal Bir DenemeFantastik ve Bilimkurgu Farkı: Kavramsal Bir Deneme
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • Kitbull - Kedili Köpekli Bu Güzel 2B Canlandırma Kısa Filmi Nasıl YapmışlarKitbull - Kedili Köpekli Bu Güzel 2B Canlandırma Kısa Filmi Nasıl Yapmışlar
  • VFS - Animation Concept Art 2. ve 3. Dönem Nasıl Geçti?VFS - Animation Concept Art 2. ve 3. Dönem Nasıl Geçti?

Etiketler: 2.5B, 3B animasyon, Cinema 4D, Hacettepe Grafik, vitrin, yüksek lisans

Yorumlar

  1. Zazilli

    2019-08-16 ile 08:12

    Serdar Bey,
    Tebrikler! Teknik kisimlari anlatmanizi merakla bekliyorum.
    Sevgililer,

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (97)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (77)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (56)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (51)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (41)
  • Evde Biyometrik Fotoğraf Nasıl Çekilir (Çözümlü)Evde Biyometrik Fotoğraf Nasıl Çekilir (Çözümlü) (33)
  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (32)
  • En İyi 3D Tasarım Programları: Yeni Başlayanlar için 2016 DosyasıEn İyi 3D Tasarım Programları: Yeni Başlayanlar için… (27)

Seçme Yazılar

Wizard of Oz Remake - Ozart Design

VFS – Animation Concept Art 4. ve 5. Dönem Nasıl Geçti?

VFS ACA “Animation Concept Art” programındaki 4. ve 5. dönemlerin tamamlanmasıyla birlikte son dönemece de erişmiş olduk. Önceki dönemlerin yazılarını okuduysanız işte bu da sondan bir önceki halka. Bu yazıyı yazmak da Summer Break’e kısmetmiş.

Ozgur Serdar Altunoglu © 2021

  • Türkçe