Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
Altay Evrendogumu

Hacettepe Grafik Yüksek Lisans Bitti: I am the Master of Art

Tarih: 2019-08-16
Kategori: Animasyon Günlüğü, Eğitim, Grafik Tasarım

Evet, sonunda sanatımın ustası (master of art) oldum. Hacettepe Grafik Tasarım bölümüne giriş sınavından, aldığım derslerden ve bu arada Kanada VFS ACA’deki eğitim maceramdan bahsetmiştim. Geriye yarım kalan tezimi tamamlamak ve animasyon uygulamasını yapıp tezi savunmak kalmıştı. Hacettepe maceramın son bölümünü sizlerle paylaşıyorum.

Çok şükür, tezim hakkıyla bitti. Animasyon uygulamasını aşağıda izleyebilirsiniz. 1 dakikalık bir video. Uzun zamandır üç boyutlu animasyon konusuna da girmek istiyordum; ancak hangi yazılımı kullanacağımdan emin değildim. 3B animasyon yazılımları hakkında 2014, 2016 ve 2019 tarihli bir çok araştırma yazısı yazmıştım. Gördüm ki grafik tasarımcıları yani motion graphics ile ilgilenenler için en iyi 3B yazılım Cinema 4D imiş.  Her ne kadar Kuzey Amerika ekolü tarafında tercih edilmese de Avrupa’da popüler bir yazılım. Alman malı. Özel efekt konusunda da başarılı. Fakat benim amacım bambaşkaydı. 2.5 boyutlu animasyon için kullanacaktım.

Başlıklar / Contents

  • 1. Tez Konusu
  • 2. Uygulama Konusu
  • 3. Masraf
  • 4. Araçlar ve Sunum
  • 5. Hacettepe Bürokrasisi
  • 6. Uygulama Çalışması (Animasyon)

1. Tez Konusu

Hacettepe Üniversitesi’inde “Perspektif İzdüşüm Sistemlerine Bilgisayar Destekli Çözümler ve 2.5 Boyutlu Animasyon Uygulaması” başlıklı yüksek lisans tezim adından da anlaşılacağı üzere: perspektif, derinlik algısı, bilgisayar animasyonu ve 2.5 boyut üzerineydi. Sahneleme ve arkaplan boyamaları için çok önemli bir konu olan perspektif konusunu araştırmaya başlayarak yola koyuldum. Sanal gerçeklik konusunu seçecektim; ancak herkes bu konuyu çalıştığı için daha ekonomik bir animasyon türü olan ve aynı zamanda hareketli grafik (motion graphics) konusu ile alakalı olan 2.5 Boyut meselesini ele aldım.

2.5 boyutlu animasyon: Dragon Turk

2.5 Boyut kısaca, 3 boyutlu görünümlü ancak 2 boyutlu katmanların 3 boyutlu uzayda yerleşimi ile oluşturulan bir animasyon tekniği. Bu konuları anlatacak daha bir sürü makale ve video hazırlamayı planlıyorum, bu yüzden teorik ve sanatsal detayına şimdilik girmeyeceğim.

2. Uygulama Konusu

Sanat tezleri aynı zamanda bir uygulama çalışmasını gerektirir. Elbette ben de uygulama olarak animasyon seçtim. Bir arkadaş artırılmış gerçeklilik içeren çocuk kitabı yaptı, başkası çizgi roman, bir başkası projeksiyon haritalama (mapping) yaptı. Yüksek lisans mülakatına giderken aklınızda bir tez konusu olması size artı puan kazandıracaktır. İlla ki söylediğiniz projeyi gerçekleştirmeniz gerekli değil. Bir hedefiniz olsa iyi olur.

Ben ise tezde bahsettiğim derinlik efektlerini uygulama şansı edineceğim animasyon sanatını uygulama türü olarak seçtim. Konu olarak Türklerin en kapsamlı yaratılış söylencelerinden Altay (Evrendoğumu) Yaratılış Efsanesinin giriş kısmını düşündüm.

Efsanede geçen iki tanrısal güç: Tengri ve Ak-Ana ejderha (evren) olarak gösteriliyor. 2. dereceden tanrı olan Bay-Ülgen ise kameraya ara ara eşlik eden kartal olarak işlendi. Animasyonda ilk kara parçasını, hayat ağacını ve gökyüzüne değdiği noktayı simgeleyen kutup yıldızını (diğer adıyla demir kazık) görmek mümkün. Ödenek bulursam efsanenin tamamını canlandırma filmi olarak yapmayı düşünüyorum.

Poster ve Storyboard

3. Masraf

Yukarıda bu iş için hazırladığım 50×70 iki poster görülüyor. Okulda bastırdım 110 TL tuttu. 8 adet tez baskısı ise 246 TL tutmuştu. Enstitü 2 adet kağıt baskı + 2 adet CD mezuniyet için yeterli demişti. Ek olarak 3 adet jürilerim için, 3 adet de kendim için bastırdım. Herkes kuru pastadan ve şekerli içeceklerden bıktığı için sunuma meyve ve şekersiz limonata getirdim. (Bu ikram adetinden herkes şikayetçi ama kimse de vazgeçmeye cesaret edemiyor, işin ucunda diploma var. Amerika’da da böyleymiş: kahve kruvasan kurabiye…)

4. Araçlar ve Sunum

Teknik olarak bu sefer Photoshop ve After Effects bilgime ek olarak 2.5B’yi daha rahat deneyimleyebileceğim Cinema 4D yazılımını kullandım. Sunum da bildiğiniz bol resimli az yazılı bir Powerpoint idi. 1 saate yakın gevezeliğimden sonra oybiriliği ile tezim kabul edildi ve yüksek grafik mühendisi oldum. Geçici mezuniyet belgesi ve diplomadan daha çok geçerliliği olan fotoğraflarla olayı belgeledik. Aşağıda tez hocamı, tez juri üyelerini ve sunumuma gelen kardeşimi görebilirsiniz.

https://www.instagram.com/p/BzQTbbKAlt-/

5. Hacettepe Bürokrasisi

Hacettepe Grafik, Türkiye’deki en iyi bölümlerden biri; ancak yine de bürokrasi, diğer devlet kurumları ile aynı şekilde işliyor. Öğrenci işleri yardımcı olsa da birçok enteresan olay oldu. Tezi yazdıktan sonra, sunuma bir hafta kala bir de baktım ki tez yazım kılavuzu değişmiş. Bu 250 sayfayı tekrar düzenlemek anlamına geliyordu. Tez formatı, tüm okullarda büyük problem. YÖK insanları işinden edeceğine işini yapıp üniversiteler arası bir makale ve tez formatı oluştursa çok büyük hayır işlemiş olacak fakat yok. Okullar arası değil bölümler arası bile formatlar farklı. Neyse gider ayak başımı derde sokmayayım. Sonuçta oy birliği ile mezun oldum hocalara bir sürü  belge imzalattım. YÖK sitesinden veri giriş formu doldurdum. Aşağıdaki video bu konuyu açıklıyor. Belki işinize yarar. Benim yaradı.

Tezleri bastırdım, bu ve bunu gibi bir sürü belgeyi hazırlayıp enstitüye verdim ve bitti. Oh.

6. Uygulama Çalışması (Animasyon)

Tezde bahsettiğim konuları gösteren ve aynı zamanda bir kültürel misyonu olmasını planladığım animasyonum bulunuyor. Kısa ama mezuniyete yetti. Animasyon yapmak kolay değil, sabır ve zaman istiyor. Tezin yazılması 2 sene, konsept araştırması 2 ay, canlandırma aşaması ise 3 hafta sürdü. Araya giren Kanada macerasını katmıyorum bile. Sonuç olarak benim yüksek lisansım bu şekilde tamamlandı. Umarım bu süreç, arkadan gelen kardeşlere aydınlatıcı olmuştur. Kolay gelsin gençler. Sıkı çalışın.

Önceki Hacettepe Grafik Tecrübeleri için tıklayın.

Other Articles / Diğer Yazılar
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
    Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
  • En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
    En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
  • En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
    En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
  • Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
    Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
  • En İyi Ücretsiz VR Müzeler: Sanatçılar ve Sanatseverler için Büyük İmkan
    En İyi Ücretsiz VR Müzeler: Sanatçılar ve Sanatseverler için Büyük İmkan

Etiketler: 2.5B, 3B animasyon, Cinema 4D, Hacettepe Grafik, vitrin, yüksek lisans

Yorumlar

  1. Zazilli

    2019-08-16 ile 08:12

    Serdar Bey,
    Tebrikler! Teknik kisimlari anlatmanizi merakla bekliyorum.
    Sevgililer,

    Cevapla
  2. ILGIN

    2021-04-26 ile 02:05

    Çalışmalarınıza kusur aramak için baktım ?Fakat hiç bir kusur bulamadım. Süpersiniz tebrik ederim. ?

    Cevapla
    • Ozgur Serdar

      2021-04-28 ile 22:43

      İyi niyetli ve insaflı davranmışsınız kusur her zaman vardır istenirse bulunur. Ama yine de teşekkür ederim :D

    • Hilal

      2021-11-26 ile 18:25

      Sizin yazılarınızı okumak beni çok heycanlandırdı, özellikle yurt dışındaki animasyon okulları, siz grafik tasarım okumuşsunuz ancak animasyon yapıyorsunuz, ben de animasyon okumak istiyorum, bunun için en başından bir animasyon okuluna gitmeyi mi yoksa grafik tasarımdan sizin gibi animasyonu seçerek mezun olmayı mı tavsiye edersiniz , en başından yolculuğa yurtdışı ile başlamaya çalışarak mı yoksa önce türkiyede başlayıp geliştikçe yurt dışındaki bir okulda devam etmeyi mi tavsiye edersiniz? Türkiyede ise hangi okulları tavsiye edeceğinizi sormak istiyorum. Yanıtınızı büyük bir merakla ve heyecanla bekliyorum, şimdiden ve paylaştıklarınız için teşekkür ederim.

    • Ozgur Serdar

      2022-01-12 ile 20:31

      Güzel sözlerin için teşekkürler. Sırf bu soruya cevap olsun diye yazdığım bir yazı: https://serdara.com/animasyon-alaninda-kendimi-gelistirmek/

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (12)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (7)
  • IELTS Hazırlık: İngilizce Sınav TavsiyeleriIELTS Hazırlık: İngilizce Sınav Tavsiyeleri (10)
  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (3)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (3)
  • Animasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve FelsefesiAnimasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve Felsefesi (6)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (0)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (0)

Seçme Yazılar

Ressam: Funda Tarakçıoğlu (Horoz Zamanı)

Bir Horoz Öyküsü: Horoz Zamanı @ Gümüşlük Akademisi – Müge İplikçi Edebiyat Atölyesi

21 Haziran 2012 (En uzun gün) Müge İplikçi Edebiyat Atölyesi Bir edebiyat atölyesindeyim ve bir horoz öyküsü yazacağımdan henüz haberim yok. Hava sıcak. Su şişeleri, fanlar, açık pencereler, açık kapılar… Hiç biri serinlemeye yeterli değil ve atölye insanlarla dolu: 11 kadın 1 erkek. İlk ders olduğundan, herkes kendini tanıtmaya başlıyor, derken bir horoz sesi “Üürürüüü […]

Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı y Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı yapay zekaya karşı düzenlenen #NoAI protestolarına bir destek de bizden. 

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence, Episode 2: The Protests

1. So why are artists bothered? You see a striking comparison showing how the appearance differs when artist names are typed into the AI commands.
2. This means that without drawings by human artists, AI cannot produce any stylized output.
3. There are public databases like LAION-5B. Works by popular artists like @Loisvb have been added to this database without their permission. All AIs in the market started to produce works in the style of artists by taking advantage of this data. This is copyright infringement. 
https://laion-aesthetic.datasette.io/laion-aesthetic-6pls/images 
https://twitter.com/megraeart/status/1598806459004985363
4. So what do artists want? The artists rightly want their drawings removed from this database. The number of applications that use this data, such as Midjourney and DALL-E, are increasing.
5. What will they do? The Concept Art Association, led by Karla Ortiz, is preparing for an action. @kortizart @conceptartassociation
6. Their requests are at this link: https://www.gofundme.com/f/protecting-artists-from-ai-technologies
7. I consider these demands justified. It is ethically wrong for them to feed AI with haram data and make money from it. Laws are lagging here too. I hope necessary adjustments are made.
8. Because AI has entered our lives and will not leave. AI can be a useful tool even with just your own images and public domain content. I created the images in this series with ethical AI and old photo editing techniques to try if another way is possible.
9. “ART = IDEA” -Steve Huston There has to be another way. Because art is an idea. The story is king and the stories emerge from life.

 #yapayzeka #yahşizeka #yzroman #fotoroman #fotobashing #stablediffusion #AI #aiart #humanartist #lensa #midjourney #dalle2 #stablediffusion #artistrights
Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fus Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fusun.yaziyor) de dediği gibi “At a timeless zone, the story should start.” O zaman haydi buyurun. Hikayemiz 2009'da başlıyor. 
Hikayede bahsi geçen makale: https://serdara.com/go-oyunu-ve-kaos-teorisi/

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 1: The Go Defeat
1. Years ago, I wrote a passionate article on artificial intelligence (Bibliothec:2009).
2. The artificial intelligence that beat humans at chess had not yet beat humans at Go. In the article, I compared the subject with the popular chaos theory of that period and tried to explain why it could not be defeated.
3. Ten years later, the AI named "Alpha GO" defeated humans in Go as well in 2016.
4. But I took my part. From now on, I would not challenge AIs anymore, I would mind my own business.
5. When I couldn't find what I was looking for in engineering and philosophy, then I chose the digital art career path.
6. A news would wake me up from my peaceful sleep in my comfort zone called “concept art” and “storyboard”. A bloody AI-generated painting would return with an award from a competition in a fair.
7. Prompts are text commands for AI. Below are the pictures received from AI in response to these commands. Until last year, AI who made pictures like children with these commands…
8. By what time had he developed enough to win a competition in a few months? Beautifully drawn by a toast machine.
9. Will they take our jobs?

We will see.

 #ai #aiart #stablediffusion #photobashing #fotomanupulation #fotoroman #yapayzeka #photoshop #yzroman #yahşizeka #go
Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa o Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa olsa yahşi olan bu zekalar hakkında benim de diyeceklerim var. Bir kaç bölümde anlatmayı planlıyorum. Evet tüm görseller yapay zeka, fotoşop, Wacom ve sanatçı işbirliği ile üretildi.

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 0
1. Hello, this isn't me, this is my AI-trained Surrogate (2009). (Cool SciFi Movie: https://www.imdb.com/title/tt0986263/)
2. A great revolution has taken place in the art world.
3. There is total chaos and uncertainty right now.
4. But art history has witnessed many such turning points. *discovery of perspective 15th century.
5. With the invention of the camera, portrait painters were negatively affected. *the first photograph, 1826
6. Digital drawing tablets had forced artists in the industry to break away from paper.
7. And the internet… With an endless number of visual references, artists are now able to educate themselves without going through costly jobs such as visiting museums, working with live models, going to distant schools. Because they had an endless mine of knowledge in front of them.
8. There was another one feeding on this mine of knowledge while we slept. Artificial Intelligence! (AI) It climbed from the bottom of the mass data mines and came to the surface.
9. Now, here in these few series, I want to talk about them with you… To be continued…

 #AI #aiart #comics #çizgiroman #fotoroman #yapayzeka #YZroman #yahşizeka #stablediffusion #photoshop #wacom
Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan bir ceket ve şapka ile bilinmezliğe yürüdüm. #stablediffusion
Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. 2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. Not: Daha eskisini bulamadım. 😅#20yaschallenge / Year 2007 me.
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe