Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
Featured Video Play Icon

IELTS Hazırlık: İngilizce Sınav Tavsiyeleri

Tarih: 2017-08-24
Kategori: Eğitim

Önceki yazıda bahsettiğim gibi kararımı IELTS’ten yana vermiştim. Sınava çalışmaya başlamadan önce kafa olarak nasıl bir hazırlık yapmak gerekiyor bazı tavsiyelerde bulunacağım. İlk olarak şu lanet olası sözcüğün doğru söylenişini öğrenelim. /ayelties/ değil /ayels/ yukarıdaki videoda hocamız detaylı olarak okunuşunu açıklıyor.

Not: Bu yazı 5.5 ve 6.5 bant seviyesindekiler için faydalıdır. 5.5 altındakiler en yakın İngilizce kursuna 6.5 üstündekileri de yurt dışına davet ediyorum. İyi okumalar

Konular

Genelde bir çok aklıbaşında dil yeterliliğini ölçen sınav (burada Türkiye’de sadece Türkçe bilenlerin anlayabileceği anlamsız İngilizce sınavlarını eleştiriyorum) dört temel bölümden oluşur:

  1. Speaking (konuşma)
  2. Listening (dinleme)
  3. Reading (okuma)
  4. Writing (yazma)

Ve hepsi için belirli çalışma teknikleri vardır. Grammar (dil bilgisi) için ekstra bir bölüm olmayabilir ancak bu konu tüm sınav konuları içine dağılmış olarak düşünebilirsiniz fakat en çok writing konusu içinde ihtiyacınız olacağı da bir gerçektir.

Eğer ciddi düşünüyorsanız gidip bir İngilizce Hocası ile konuşun bence. Benim bu yazıdaki tavsiyelerim sahip olduğunuz dil eğitimini destekleyecek, bilginizi canlı tutacak ve biraz da geliştirecek online öneriler olacak.

Hedefinizi Belirleyin

Yurtdışı okullarının alt sınırı 6.5 üst sınırı ise 7.5. Türkiye’deki belli başlı okullar ise 6.5 istiyorlar. Benim çalışmaya başlamadan önceki notum 5.5 idi bir ayda 6.0’a çıkarabildim ancak yeterli değildi ve tekrar girmek durumunda kaldım.

Stratejinizi Belirleyin

Listening ve reading en kolay bölümler olduğu söyleniyor çünkü evde çalışması en kolay bu modüller. Speaking için konuşacak birine ve writing için de yazınız kontrol edecek bir hocaya gereksiminiz var. Fakat bu durum kişiye değişebilir, o yüzden başlamadan önce mutlaka bir deneme sınavı çözün ki puanınızı nereden nereye taşımanız gerektiğini bilin.

1. Speaking

Konuşmanın gelişmesi için mutlaka “native speaker”lardan yardım almanız gerekiyor. İki Türkçe konuşan insanını İngilizce iletişim kurması biraz saçma (awkward) bir durum. Faydası yok demiyorum ama telaffuz için mutlaka ecnebilere ihtiyacımız var.

Bunu için iki önerim var. Biri ispeakbetter sitesinden bir hoca ile skype üzerinden paralı sohbetler yapmanız diğer ise efortlesenglishclub sitesindeki hocanın tekniğini uygulamak. Yabancı filmlerden öğrenmek. Hepsi de ciddi efor isteyen yöntemler.

Youtube’de araştırıldığında Willem Dafoe suretli A. J.  Hoge dersleri gibi birçok kaliteli içeriğe erişebiliyoruz.

Örnek bir sınav aşağıda.

7.5 üzeri almak için artık ana dili İngilizce olanlar gibi akıcı konuşmak lazım. Fakat ESL(English Second Language) Yani İngilizce ikinci dil olanların 7.5 alması mümkün.

2. Listening

Bu bana göre en zor test çünkü sadece dinlemeyi değil duyduğunuz şeyin doğru yazılışını da iyi bilmek gerekiyor. Eğer “reference” yerine “referance” yazarsanız gitti bir puan. Bunu için güzel egzersizler var. Fakat yeterli değil.

3. Reading

Reading için bol bol kitap okumalısınız demeyeceğim. Çünkü zaten okumuş olmanız gerekiyor. Bu saatten sonra okuyacağınız İngilizce bir kitap bir iki hafta sonraki test için pek faydalı olmayacaktır. Siz yine de okuyun da asıl yapmanız gereken soru kalıplarını iyice öğrenmek. Mesela aşağıdaki sadece True, False, Not Given soru türü için verilen tavsiyeler.

4. Writing

Writing bölümü iki bölümden oluşuyor. Task 1 ve Task 2. İlk bölüm için 15 dk ikinci bölüm içinse 45 dk ayırmanızı öneriyorlar. Size ikisi için bir saat veriyorlar ve zaman paylaşımı tamamen size kalmış. 150 kelimelik bir yazı yazmanız gerekli. Aşağıda Adam Hoca güzel güzel açıklamış.

Task 2 ise en az 250 kelimelik ciddi bir essay yazmanız gerekiyor.

IELTS için Kitap Tavsiyeleri

Özellikle pdf’si bulunabilen kitapları seçmiş gibi görünebilirim; ancak size tavsiyem mutlaka orijinalini almanız ki yüce koruyucumuz küresel sermaye ve İngilizce kitapları ekonomisi güçlü muzaffer kalabilsin.

Temel Kitap: The Official Cambridge Guide to IELTS (Dört dörtlük bir kitap, sınavı düzenleyenlerin hazırladığı bu kitabın Listening için ipad uygulaması da var.)

Task 1: Visuals: Writing About Graphs Tables and Diagrams (Dikkat bu tavsiyeler hep “Academic” IELTS sınavına girecekler için)

Task 2: Essay Writing for English Tests (Aynı yazarın ölümsüz eseri.)

Genel ipuçları için: 101 Helpful Hintsfor IELTS Academic Module

Gramer: Cambridge Grammar IELTS

Zaten biri bile aylarınızı alacak. Başka da kitap ihtiyacı duymayacaksınız. Yukarıda örneklerini verdiğim EngVid ve IELTS Liz Youtube kanalları da gayet faydalı.

Özet

IELTS’ten bulunduğunuz levelin (5.5 B2) bir band üstünde (6.5) bir puan almak gerçekten ciddi bir efor istiyor. Temeli sağlam olanlar ortalama bir ayda, konuya çok uzak kalanların ise aylarca çalışması gerekebilir. Konuya göre değişecek bir durum.

Başarılar herkese.

Other Articles / Diğer Yazılar
  • Albert Einstein'dan İngilizce Konuşma ve Komplekslerimizi Yenme Dersleri
    Albert Einstein'dan İngilizce Konuşma ve Komplekslerimizi Yenme Dersleri
  • En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
    En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
  • Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
    Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
    Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
  • Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim
    Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim

Etiketler: İngilizce öğrenmek

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (8)
  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (4)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (3)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (3)
  • Dünyanın En İyi Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren OkullarıDünyanın En İyi Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (6)
  • Animasyon Yapımı Hakkında Kaynak KitaplarAnimasyon Yapımı Hakkında Kaynak Kitaplar (2)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (2)
  • Türkiye Üniversiteleri Haritası 2016 - Bilgilendirme Grafiği ProjesiTürkiye Üniversiteleri Haritası 2016 –… (2)

Seçme Yazılar

Amatör Telsizcilik TA2RS

Amatör Telsizcilik Başvuru Anısı – TA2RS

Afet anında tüm yerel iletişim (cep telefonları televizyon, internet) kesilir ve bu durumda merkezi sistemden bağımsız, radyo dalgalarını kullanan, telsiz iletişimini kullanırız. Telsiz kullanan herkesin bir kodu olur benimki de TA2RS. Bu kodu nasıl aldığımı bir yazıda anlatmışım. Düzce merkezli 1999 Marmara depreminden sonra toplumda arama kurtarma derneklerine olan başvuranlar artmıştı. Ben de onlardan biriydim. […]

#GörselGünlük 018 #Zıpla Nazlı, bugün #Formu #GörselGünlük 018 #Zıpla
Nazlı, bugün #Formula1 sıralama turları var, dedi. Dedim daha geçen hafta yarışmadılar mı? Evet, dedi. 1 hafta oldu. Sonra anladık ki 15 gün geçmiş; ama biz seçim haftasını zihnimizden silmişiz. Sonra aklıma "yaşandı bitti saygısızca" şarkısı geldi, günün çizim konusu belli oldu. Çok da saçma oldu. Bir civciv ne kadar politik olabilir ki çok zorluyorum bence.
#GörselGünlük 016 #Kutuplaşma Menfaatleri uğ #GörselGünlük 016 #Kutuplaşma

Menfaatleri uğruna yüzde ikilik fark ile koca ülkeyi kutuplaştırıp kendini kendine düşman eden politikalara lanet olsun! Bir tarafa yönelik söylemiyorum. Bu kötülüğü zora düşen herkes yapıyor. Biri başlatınca diğeri de kendi payını koruma amacıyla taşlamaya başlıyor. Trollüğü engellemek için karşı tarafın da trolleşmesi gibi. Kutuplaşmayı körüklemek sadece bataklığa davet değil insanlık suçudur. Artık ilk taşı atan vicdansızın kim olduğu değil, bu ayrımlaşmayı kimin sonlandıracağı önemlidir. Madalyon, iki yüzü ile barışmak zorundadır. 
Yurtdışında bulundum ve kendi halkından bu kadar nefret eden başka bir halk görmedim. Bu her gün aynaya bakıp kendi yüzüne tükürmek gibi, beynimin diğer yarısı gerizekalı demek gibi aptalca bir şey. Gelip başkası mı düzeltsin senin kişilik bölünmeni? Herkesin “biz kazandık” demesi, kazanamayınca diplere düşmesi de narsist kişilik bozukluğudur. Siz kazanmadınız yalan beyanlarınızla insanlık bir kez daha kaybetti. 
Hayatımda sadece AKP yönetimini tecrübe etmedim. Önceki dönemdeki yozlaşmanın da pek farklı olduğunu düşünmüyorum. İnanın kendi tarafınızın yozlaşmasını görmek kaybeden olmaktan çok daha beter. İki türlü de her şey çok güzel olamayabilir. Haydi şimdi tüm oylar Nihilist Partiye. Şaka şaka. Ama bugünkü çizim konusu belli oldu.
#narsizim 
#kutuplaşmayahayır
#GörselGünlük 014 Melek Yatırımcı Ortadirenk #GörselGünlük 014 Melek Yatırımcı Ortadirenk

Bugün aşağılık bankaların 1m dolar’ı olan zengin müşterilerine dolar’a %35’e varan özel faiz uyguladığın öğrendim. (Dolara fakir tarifesi %1) Orta sınıf olarak bu ekonomik krizden en çok etkilenecek olanlar bizleriz. Hem sen üretim yap ekonomiye katkıda bulun hem de emeğin vergilerle enflasyonla uçup gitsin. Melek yatırımcı mıyız biz! 
Ya aşırı zenginlere katılıp paraya para demeyeceksin ya da hiç bir krizden etkilenmeyecek kadar fakir olacaksın. Bu yüzden bu pisliği pisleten pisler gitsin istiyorum. Yeni gelenler de pislenene kadar bir süre kalabilir. Pislenme süresi de dünya yozlaşma ortalamasına göre 4 seneye tekabül ediyor. İşte benim seçim sistemim. 

#ortadirek
#ortasınıf
#GörselGünlük 013-2023.05.23 Yük Don Norman’ #GörselGünlük 013-2023.05.23 Yük
Don Norman’ın “Gündelik Şeylerin Tasarımı” kitabına başladım. Tabi önce Etkar Keret’ten bir öykü okuyorum. Keşke bu süreçte zaman dursa da her güzel kitaba, her güzel derse, her heyecan duyduğum fikre vaktim kalsa. Öğrenilmesi gereken şeylerin büyüklüğünü tahmin edebilirsiniz ancak yazmam ve çizmem gerektiğini düşündüğüm şeylerin yükünü ben bilirim. Yük derken acılı biberli şeyler de değil ha, hüznü sevmem. Lakin ne kadar eğlenceli de olsa tek kişinin bildiği şeyler o kişiye yük oluyor.

#tasarım
#kalem
#klavye
#çizim 
#yazı
Görsel Günlük 012 Her gün mutlaka en az iki p Görsel Günlük 012

Her gün mutlaka en az iki paragraf yazmak için gayret ediyorum. Günlüğe yazmadıysam da mutlaka ya öykü düzenlemesi ya da @azizkedi dersleri gibi derslerdeki notlarımı temize çekiyorum. Seçim stresi vb şeylerden dolayı uyku düzenim biraz kaydı, haliyle ağız yaralarım da arttı. Hava da ısındı, gündüz çayı içmez oldum. Sırf bunun için bile serin bir yere taşınılır. Onun yerine su mu? Su hemen çişe dönüşüyor. Vücutta bir tur bile atmıyor. Onun bile beklemeye tahammülü yok. Benim var. Ama yaşlandım. Sadece ben değil X+Y+Z=3 nesil birlikte yaşlandı.

#yaş
#xkuşağı
#ykuşağı
#zkuşağı
Görsel Günlük 011 #nazımhikmet #visualdairy # Görsel Günlük 011
#nazımhikmet 
#visualdairy
#civciv
#ağaç
Görsel Günlük 010 Eternals (2021) #visualdairy Görsel Günlük 010 
Eternals (2021)
#visualdairy 
#civciv
#Eternals
Görsel Günlük 006 🫶 Görsel Günlük 006 🫶
Once upon a time I created an NFT set. / Evet ne m Once upon a time I created an NFT set. / Evet ne modaydı öyle iyi ki de bitti ama çizimler de boşa gitti... 🥲 Bu da onun tanıtım videosu.  #nft #virus #digitalpainting
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe