Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
Featured Video Play Icon

IELTS Hazırlık: İngilizce Sınav Tavsiyeleri

Tarih: 2017-08-24
Kategori: Eğitim

Önceki yazıda bahsettiğim gibi kararımı IELTS’ten yana vermiştim. Sınava çalışmaya başlamadan önce kafa olarak nasıl bir hazırlık yapmak gerekiyor bazı tavsiyelerde bulunacağım. İlk olarak şu lanet olası sözcüğün doğru söylenişini öğrenelim. /ayelties/ değil /ayels/ yukarıdaki videoda hocamız detaylı olarak okunuşunu açıklıyor.

Not: Bu yazı 5.5 ve 6.5 bant seviyesindekiler için faydalıdır. 5.5 altındakiler en yakın İngilizce kursuna 6.5 üstündekileri de yurt dışına davet ediyorum. İyi okumalar

Başlıklar / Contents

  • Konular
    • Hedefinizi Belirleyin
    • Stratejinizi Belirleyin
    • 1. Speaking
    • 2. Listening
    • 3. Reading
    • 4. Writing
  • IELTS için Kitap Tavsiyeleri
  • Özet

Konular

Genelde bir çok aklıbaşında dil yeterliliğini ölçen sınav (burada Türkiye’de sadece Türkçe bilenlerin anlayabileceği anlamsız İngilizce sınavlarını eleştiriyorum) dört temel bölümden oluşur:

  1. Speaking (konuşma)
  2. Listening (dinleme)
  3. Reading (okuma)
  4. Writing (yazma)

Ve hepsi için belirli çalışma teknikleri vardır. Grammar (dil bilgisi) için ekstra bir bölüm olmayabilir ancak bu konu tüm sınav konuları içine dağılmış olarak düşünebilirsiniz fakat en çok writing konusu içinde ihtiyacınız olacağı da bir gerçektir.

Eğer ciddi düşünüyorsanız gidip bir İngilizce Hocası ile konuşun bence. Benim bu yazıdaki tavsiyelerim sahip olduğunuz dil eğitimini destekleyecek, bilginizi canlı tutacak ve biraz da geliştirecek online öneriler olacak.

Hedefinizi Belirleyin

Yurtdışı okullarının alt sınırı 6.5 üst sınırı ise 7.5. Türkiye’deki belli başlı okullar ise 6.5 istiyorlar. Benim çalışmaya başlamadan önceki notum 5.5 idi bir ayda 6.0’a çıkarabildim ancak yeterli değildi ve tekrar girmek durumunda kaldım.

Stratejinizi Belirleyin

Listening ve reading en kolay bölümler olduğu söyleniyor çünkü evde çalışması en kolay bu modüller. Speaking için konuşacak birine ve writing için de yazınız kontrol edecek bir hocaya gereksiminiz var. Fakat bu durum kişiye değişebilir, o yüzden başlamadan önce mutlaka bir deneme sınavı çözün ki puanınızı nereden nereye taşımanız gerektiğini bilin.

1. Speaking

Konuşmanın gelişmesi için mutlaka “native speaker”lardan yardım almanız gerekiyor. İki Türkçe konuşan insanını İngilizce iletişim kurması biraz saçma (awkward) bir durum. Faydası yok demiyorum ama telaffuz için mutlaka ecnebilere ihtiyacımız var.

Bunu için iki önerim var. Biri ispeakbetter sitesinden bir hoca ile skype üzerinden paralı sohbetler yapmanız diğer ise efortlesenglishclub sitesindeki hocanın tekniğini uygulamak. Yabancı filmlerden öğrenmek. Hepsi de ciddi efor isteyen yöntemler.

Youtube’de araştırıldığında Willem Dafoe suretli A. J.  Hoge dersleri gibi birçok kaliteli içeriğe erişebiliyoruz.

Örnek bir sınav aşağıda.

7.5 üzeri almak için artık ana dili İngilizce olanlar gibi akıcı konuşmak lazım. Fakat ESL(English Second Language) Yani İngilizce ikinci dil olanların 7.5 alması mümkün.

2. Listening

Bu bana göre en zor test çünkü sadece dinlemeyi değil duyduğunuz şeyin doğru yazılışını da iyi bilmek gerekiyor. Eğer “reference” yerine “referance” yazarsanız gitti bir puan. Bunu için güzel egzersizler var. Fakat yeterli değil.

3. Reading

Reading için bol bol kitap okumalısınız demeyeceğim. Çünkü zaten okumuş olmanız gerekiyor. Bu saatten sonra okuyacağınız İngilizce bir kitap bir iki hafta sonraki test için pek faydalı olmayacaktır. Siz yine de okuyun da asıl yapmanız gereken soru kalıplarını iyice öğrenmek. Mesela aşağıdaki sadece True, False, Not Given soru türü için verilen tavsiyeler.

4. Writing

Writing bölümü iki bölümden oluşuyor. Task 1 ve Task 2. İlk bölüm için 15 dk ikinci bölüm içinse 45 dk ayırmanızı öneriyorlar. Size ikisi için bir saat veriyorlar ve zaman paylaşımı tamamen size kalmış. 150 kelimelik bir yazı yazmanız gerekli. Aşağıda Adam Hoca güzel güzel açıklamış.

Task 2 ise en az 250 kelimelik ciddi bir essay yazmanız gerekiyor.

IELTS için Kitap Tavsiyeleri

Özellikle pdf’si bulunabilen kitapları seçmiş gibi görünebilirim; ancak size tavsiyem mutlaka orijinalini almanız ki yüce koruyucumuz küresel sermaye ve İngilizce kitapları ekonomisi güçlü muzaffer kalabilsin.

Temel Kitap: The Official Cambridge Guide to IELTS (Dört dörtlük bir kitap, sınavı düzenleyenlerin hazırladığı bu kitabın Listening için ipad uygulaması da var.)

Task 1: Visuals: Writing About Graphs Tables and Diagrams (Dikkat bu tavsiyeler hep “Academic” IELTS sınavına girecekler için)

Task 2: Essay Writing for English Tests (Aynı yazarın ölümsüz eseri.)

Genel ipuçları için: 101 Helpful Hintsfor IELTS Academic Module

Gramer: Cambridge Grammar IELTS

Zaten biri bile aylarınızı alacak. Başka da kitap ihtiyacı duymayacaksınız. Yukarıda örneklerini verdiğim EngVid ve IELTS Liz Youtube kanalları da gayet faydalı.

Özet

IELTS’ten bulunduğunuz levelin (5.5 B2) bir band üstünde (6.5) bir puan almak gerçekten ciddi bir efor istiyor. Temeli sağlam olanlar ortalama bir ayda, konuya çok uzak kalanların ise aylarca çalışması gerekebilir. Konuya göre değişecek bir durum.

Başarılar herkese.

Other Articles / Diğer Yazılar
  • Albert Einstein'dan İngilizce Konuşma ve Komplekslerimizi Yenme Dersleri
    Albert Einstein'dan İngilizce Konuşma ve Komplekslerimizi Yenme Dersleri
  • En İyi Ücretsiz VR Müzeler: Sanatçılar ve Sanatseverler için Büyük İmkan
    En İyi Ücretsiz VR Müzeler: Sanatçılar ve Sanatseverler için Büyük İmkan
  • En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
    En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
  • Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
    Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
    Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?

Etiketler: İngilizce öğrenmek

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (4)
  • Dünyanın En İyi Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren OkullarıDünyanın En İyi Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (0)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (0)
  • En İyi Video Paylaşım Siteleri: İnternete Yüklemek ve Sitenize GömmekEn İyi Video Paylaşım Siteleri: İnternete Yüklemek… (1)
  • IELTS Hazırlık: İngilizce Sınav TavsiyeleriIELTS Hazırlık: İngilizce Sınav Tavsiyeleri (2)
  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (1)
  • Animasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve FelsefesiAnimasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve Felsefesi (1)
  • Animasyonun 12 Prensibi ve Özeti 3 Temel İlkeAnimasyonun 12 Prensibi ve Özeti 3 Temel İlke (0)

Seçme Yazılar

Font tasarımı

Tasarladığım Font Çeşitleri: Elif Sans, Okula Hayır…

Font Nedir? Font sözcüğü etimolojik köken olarak İngilizce’deki “fountain” su kaynağı sözcüğünden geliyor. Bir bakıma yazının kaynağı diyebiliriz. Düşünün bir harf çeşmesi var ve oradan kova kova harf doldurup kağıtlara dizerek metinler oluşturuyoruz. Font font diye Nietzsche’sine sarıldım, benim tipografik yârim, yazıyüzüymüş… Typeface (Yazıyüzü) ve Font Farkı Yazıyüzü (typeface) harf tasarımına göndermede bulunur, örneğin yukarıdaki resimlerde harflerin […]

Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. 2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. Not: Daha eskisini bulamadım. 😅#20yaschallenge / Year 2007 me.
Possum Play: This time I will discuss about firms Possum Play: This time I will discuss about firms which does not reply to applications. Tool: #StoryboardPro, Music: Scott Joplin - The Entertainer / Sözüm meclisten dışarı. İş bulsam da işsiz geçen (personal project) zamanlarımı unutmadım. Bu sefer, özellikle Türkiyedeki firmalarda gördüğüm “başvurunuz elimize ulaştı teşekkürler bile diyememe” hastalığına dikkat çekmek istedim. İşsizler fazla olunca değerleri de azalıyor. Oysa ki göz ardı edilmemesi gereken büyük bir ordu var dışarda. Paranın değer kaybetmesinden daha kötüsü bu yetenekli insanların zaman kaybetmesidir. Ey firmalar, işe almayacaklarınıza da olumlu veya olumsuz dönüş yapın. Merak ediyoruz mailimizi aldınız mı o pozisyon hala açık mı başka arayışlara geçelim mi? Di mi? #animation #unemployment #possumplay #playingpossum #işsizlik #animasyon #ölütaklidi
Ikınography: 2 days animation challenge. İki gü Ikınography: 2 days animation challenge. İki günlük (haftasonu) animasyon denemesi yaptım. Tool: Storyboard Pro olarak kısıtladım. Yoksa bitmezdi. Müzik malum: Capone - Oh No. Konu ise bendeki değil ekonomideki soyut dışa döküm... neyse açıklamayayım onu da. #storyboard #animation #ohno #economy
Cumartesi’ye olumlu başlamak istemişimdir. 😇🥲 #çayhan #goodvibes
I am not a #morning #teapot. #cartoon I am not a #morning #teapot. #cartoon
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2022

  • Türkçe