Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
NFT Beeple 5000

NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak

Tarih: 2021-05-29
Kategori: Deneme

Merhabalar gençler, her trend’te olduğu gibi bu sefer de interneti karıştıran NFT modasını kaçırdım; ancak şimdi vakit bulup deneme fırsatı buldum. Dilerseniz hemen başlayalım.

NFT Nedir?

NFT /enefti/ (non-fungible token /nan-fancibıl tokın/), değiştirilemeyen veya sabit jeton, benzersiz dijital ürün anlamına gelen bu kavram ilerde hayatımızın bir parçası olabilir. Bir dijital verinin eşsiz olduğu bilgisini saklayan ve bu verilerin kendi altyapısında alınıp satılmasını sağlayan bir sistemdir. En basit örnekle bir .jpg resim sisteme eklendikten sonra aynı sistem içinde bir kopyası yapılamaz, bu sayede bu eseri istediğiniz gibi alıp satabilirsiniz.

NFT yapısını anlamak için öncelikle kriptopara sisteminin altyapısını iyi anlamak gerekmektedir. Kriptopara alıp satmış hatta bunları çeşitli cüzdanlarda saklamış kişilerin NFT konusuna kolaylıkla uyum sağlayacağını düşünüyorum. Çünkü NFT bir bakıma tek başına bir kriptopara türü oluyor. Bitcoin’den tek farkı ise non-fungible olması, yani bölünüp çoğaltılamaması. 1 BTC iki adet 0.5 BTC olurken, 1 NFT bozdurulamaz; fakat değeri zamanla değişebilir. Bir başka ifade ile dijital ürünlerin alınıp satılmasını sağlayacak güvenli bir yöntem diyebiliriz.

İlk başta kulağa hoş gelse de mantık olarak büyük boşluklar barındırıyor. Bir açık arttırma sitesine koyduğunuz dijital eseri yine başka bir sitede satışa sunabilirsiniz. Bu eşsizlik (unique) konusunda çuvallamasını sağlıyor. Örneğin tek bir mecra olsa ve bu ürünler orada sergilense bu sistem copyright yasaları için de mükemmel bir zemin oluşturabilir. Ancak maalesef şimdilik [2021.05.29] NFT furyası bu beklentinin çok gerisinde kalıyor. Düzenlenmesi de zaman alacak sanki.

Kriptoparalar ile NFT’nin Alakası

Kriptoparalara regülasyonun gelmesi ve son kullanıcı normal vatandaşın da bu paralar ile al-sat yapabilmesi on yıllar aldı. Hâlâ tartışmalı bir konu olan kriptoparalar bence geleceğin asıl para birimi olacaklar; çünkü daha pratikler ve yolsuzlukların takibini yapmak daha kolay. Tabi tamamen anonim para türleri de var; ancak hükümetlerin en azından açık bir şekilde bu örtülü kriptoları destekleyeceğini düşünmüyorum. Zira kripto kullanımı arttıkça ve daha az karbon üreten teknolojilere geçildikçe bu sistemin oturacağını ve uzun vadede çok daha stabil bir ekonomiye kavuşacağımıza inancım tam.

NFT Sergilemek için Ne Gerekli?

Tüm bunlara rağmen hâlâ dijital ürününüzü inatla sergilemek istiyorsanız. Öncelikle kripto paralarınızı harcayabileceğiniz bir metamask cüzdanınızın olması gerekiyor. Bu cüzdan oldukça hafif browser eklentisi olarak kullanılıyor, sistemi yormuyor ve Etherium blokzinciri altyapısını kullanıyor. Aynı zamanda kimlik görevini de görüyor. Bu cüzdan kripto ile merkeziyetsiz işlem yapan her sistemde kimlik kartı vazifesini görüyor. Misal: Cryptokitties de merkeziyetsiz borsa olan Pancakeswap da bu cüzdan ile çalışıyor.

Not: Eğer bu yazıdaki kavramların bir çoğu size yabancı geliyorsa NFT olayına girmenizi önermem. Öncelikle araştırmalarınız yapın, ondan sonra NTF olaylarına girin. Buna ek olarak bu yazıda benim eksiklerim varsa yorumlara bırakın, ben de düzelteyim.

NFT Sergilemek ve Satmak

Metamask cüzdanınız da hazırsa popüler bir açık arttırma sitesiyle başlamakta fayda var. Herkes adım adım anlatmış, buraya benim de bu seferlik kullandığım OpenSea üstünden NFT oluşturma videosunu bırakıyorum.

Aynı işlemleri uygulayıp ben de OpenSea’ye HÜ Grafik tasarım zamanında yaptığım el emeği göz nuru dijital posterlerimi koydum. Bu linkte NFT poster koleksiyonumu görebilirsiniz.

NFT'ler Kripto Paralar Sanat Eserlerini Sergilemek Satmak
https://opensea.io/collection/ozart-posters/

Fakat işin acı tarafı bu akıma kapılanların çoğunluğu, eserlerin estetik görünümüne önem vermiyor olması. Görünen o ki NFT’ler şimdilik sanata ve estetiğe pek katkı sağlamıyor; aksine, eseri borsalarda alınıp satılan dijital bir metaya indirgiyor. Bu da NFT’lerde gördüğüm ikinci büyük boşluk. Aynı durumun fiziksel sanat eserleri için de geçerli olduğunu söyleyebilirsiniz; ancak müzelerde yeri geldiğinde bu eserler sahiplerinden alınıp özel sergilerde gösterime sunulabiliyor. Misal Picasso’nun eserleri koleksiyonerlerden toplanıp sergilendikten sonra tekrar eser sahibine gönderiliyor. Bu durumun NFT’ler için geçerli olacağını sanmıyorum; çünkü burada asıl önemli olan para gibi görünüyor. Çünkü bir şekilde 11 Mart 2021’de 69 milyon dolara satılan bir kripto sanat eserlerinin içeriğinden çok paranın miktarı insanların dikkatini çekti. Bu yazının girişindeki kapak görseli, sanatçı Mike Winkelmann’ın 5000 gün boyunca yaptığı görsellerden oluşturduğu kolaj, yani 1 adet .jpg. Satın alan Singapurlu Vignesh Sundaresan da eserin copyright’ını edinmiş değil, sadece yüksek çözünürlüklü halini edinmiş ve duvarına asmış bulunuyor. (Aramızda kalsın, kişisel görüşüm gerçekten birilerinin parası gereğinden fazla ve ne yapacaklarını bilmiyorlar.)

Özetle sayılar o kadar büyük ki bahsi geçen fiyatların kırıntısı bile bizim gibi dengesiz ekonomilerde ezilenlerin aklını almaya yetiyor. Daha sonra da bu bir çılgınlığa dönüşüyor. Neyse fazla uzattık lafı. Herkese iyi satışlar.

Other Articles / Diğer Yazılar
  • Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim
    Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim
  • UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
    UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
    En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
  • En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
    En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
  • Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
    Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (0)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (0)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (1)
  • IELTS Hazırlık: İngilizce Sınav TavsiyeleriIELTS Hazırlık: İngilizce Sınav Tavsiyeleri (2)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (0)
  • Türkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa NotlarTürkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa Notlar (0)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (0)
  • Animasyon Endüstrisi: Dünyanın En Zengin AnimatörleriAnimasyon Endüstrisi: Dünyanın En Zengin Animatörleri (0)

Seçme Yazılar

Robotik Sandalye (Robotic Chair)

Robotik Sandalye (2006) ve Düşündürdükleri

Robotik Sandalye (2006), yönetmenliğini Peter Lynch’in yaptığı, sanatçı Max Dean‘ın, endüstriyel tasarımcı Matt Donovan’ın ve Cornell Üniversitesinden Mekatronik Profesörü Raffaello D’Andrea’nın 1984’te düşünüp ancak 2006’da gerçekleştirebildikleri projenin kısa filmi.

Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; a Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; ama birilerinin keyfi hiç bozulmuyor. #deprem #yük #yol
Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı y Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı yapay zekaya karşı düzenlenen #NoAI protestolarına bir destek de bizden. 

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence, Episode 2: The Protests

1. So why are artists bothered? You see a striking comparison showing how the appearance differs when artist names are typed into the AI commands.
2. This means that without drawings by human artists, AI cannot produce any stylized output.
3. There are public databases like LAION-5B. Works by popular artists like @Loisvb have been added to this database without their permission. All AIs in the market started to produce works in the style of artists by taking advantage of this data. This is copyright infringement. 
https://laion-aesthetic.datasette.io/laion-aesthetic-6pls/images 
https://twitter.com/megraeart/status/1598806459004985363
4. So what do artists want? The artists rightly want their drawings removed from this database. The number of applications that use this data, such as Midjourney and DALL-E, are increasing.
5. What will they do? The Concept Art Association, led by Karla Ortiz, is preparing for an action. @kortizart @conceptartassociation
6. Their requests are at this link: https://www.gofundme.com/f/protecting-artists-from-ai-technologies
7. I consider these demands justified. It is ethically wrong for them to feed AI with haram data and make money from it. Laws are lagging here too. I hope necessary adjustments are made.
8. Because AI has entered our lives and will not leave. AI can be a useful tool even with just your own images and public domain content. I created the images in this series with ethical AI and old photo editing techniques to try if another way is possible.
9. “ART = IDEA” -Steve Huston There has to be another way. Because art is an idea. The story is king and the stories emerge from life.

 #yapayzeka #yahşizeka #yzroman #fotoroman #fotobashing #stablediffusion #AI #aiart #humanartist #lensa #midjourney #dalle2 #stablediffusion #artistrights
Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fus Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fusun.yaziyor) de dediği gibi “At a timeless zone, the story should start.” O zaman haydi buyurun. Hikayemiz 2009'da başlıyor. 
Hikayede bahsi geçen makale: https://serdara.com/go-oyunu-ve-kaos-teorisi/

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 1: The Go Defeat
1. Years ago, I wrote a passionate article on artificial intelligence (Bibliothec:2009).
2. The artificial intelligence that beat humans at chess had not yet beat humans at Go. In the article, I compared the subject with the popular chaos theory of that period and tried to explain why it could not be defeated.
3. Ten years later, the AI named "Alpha GO" defeated humans in Go as well in 2016.
4. But I took my part. From now on, I would not challenge AIs anymore, I would mind my own business.
5. When I couldn't find what I was looking for in engineering and philosophy, then I chose the digital art career path.
6. A news would wake me up from my peaceful sleep in my comfort zone called “concept art” and “storyboard”. A bloody AI-generated painting would return with an award from a competition in a fair.
7. Prompts are text commands for AI. Below are the pictures received from AI in response to these commands. Until last year, AI who made pictures like children with these commands…
8. By what time had he developed enough to win a competition in a few months? Beautifully drawn by a toast machine.
9. Will they take our jobs?

We will see.

 #ai #aiart #stablediffusion #photobashing #fotomanupulation #fotoroman #yapayzeka #photoshop #yzroman #yahşizeka #go
Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa o Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa olsa yahşi olan bu zekalar hakkında benim de diyeceklerim var. Bir kaç bölümde anlatmayı planlıyorum. Evet tüm görseller yapay zeka, fotoşop, Wacom ve sanatçı işbirliği ile üretildi.

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 0
1. Hello, this isn't me, this is my AI-trained Surrogate (2009). (Cool SciFi Movie: https://www.imdb.com/title/tt0986263/)
2. A great revolution has taken place in the art world.
3. There is total chaos and uncertainty right now.
4. But art history has witnessed many such turning points. *discovery of perspective 15th century.
5. With the invention of the camera, portrait painters were negatively affected. *the first photograph, 1826
6. Digital drawing tablets had forced artists in the industry to break away from paper.
7. And the internet… With an endless number of visual references, artists are now able to educate themselves without going through costly jobs such as visiting museums, working with live models, going to distant schools. Because they had an endless mine of knowledge in front of them.
8. There was another one feeding on this mine of knowledge while we slept. Artificial Intelligence! (AI) It climbed from the bottom of the mass data mines and came to the surface.
9. Now, here in these few series, I want to talk about them with you… To be continued…

 #AI #aiart #comics #çizgiroman #fotoroman #yapayzeka #YZroman #yahşizeka #stablediffusion #photoshop #wacom
Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan bir ceket ve şapka ile bilinmezliğe yürüdüm. #stablediffusion
Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe