Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
  • İngilizce
cinematography storyboard

Sinematografi Notları 101: Film / Dizi / Animasyon Yapım Aşamaları

Tarih: 2017-11-15
Kategori: Animasyon Günlüğü, Konsept Sanatı, Sinematografi

Sinematografi, doğrudan çevirisi: (Yun.) kinema: hareket + (Yun.) graphein: kayıt yani hareketin kaydedilmesi, ama bana göre tam karşılığı: sinema sanatı demektir.

“Kuralları yıkmadan önce onları bilmen gerekir.” –  Blain Brown, Sinematografi: Kuram ve Uygulama.

Bu söze katılıyorum, aksi takdirde yeni bir şey buldum zannedip geçmişin tekrarından ibaret bir çalışmaya imza atmış olabilirsin. Sinematografinin derinliklerine inmeden önce film yapım aşamalarına değinmekte fayda olduğuna inanıyorum. Bu aşamalar sırasıyla: Geliştirim (Development), yapım öncesi (Pre-production), yapım / prodüksiyon (Production), yapım sonrası (Post-production) ve dağıtım (distribution).

Başlıklar / Contents

  • 1. Geliştirim (Development)
    • Konsept Sanatı (Concept Art)
    • Hikaye Panosu (Storyboard)
  • 2. Yapım Öncesi (Pre-Production)
  • 3. Yapım (Production)
  • 4. Yapım Sonrası (Post-Production)
    • Kesmeler ve Geçişler (Cuts and Transitions)
  • 5. Dağıtım (Distribution)

1. Geliştirim (Development)

Kullanılan araçlar: Hayaller, fikirler, kağıt, kalem ve/ya Photoshop.

Projenin ilk aşamasında bir fikre ihtiyacımız var. Örneğin Orhan Pamuk’un “Benim Adım Kırmızı” romanını filme uyarlamak istiyoruz. Fikir bu. Bunu için ne yapmak gerekir. Hikayemiz var fakat bunu senaryolaştırmak gerekiyor. Sinemanın diline uygun bir text yazılması gerekiyor. (Senaryo konusunu şu yazıda değinilmişti.)

Ardından konsept sanatı ve storyboard işlemi başlar.

Konsept Sanatı (Concept Art)

Konsept “konu” anlamına gelir. Konsept sanatı diğer adıyla görsel geliştirme (visual development), belirli bir konuya (projeye, senaryoya) göre tasarım görselleri oluşturmak ve projenin gerçekleşeceği dünyayı resmetmektir. Bu proje, film, animasyon, oyun veya dizi olabilir.

Not: Konsept sanatını “kavramsal sanat” (Conceptual Art) ile karıştırmamak gerekir. Kavramsal sanat soyut kavramları sanatsal eserlere dönüştürmeye çabalar, misal taharet musluğunu bir sanat galerisinde sergileyip bakın bu bir heykel demek gibi. Konsept sanatı, belki de zanaatı, ise somut projeleri yine somut görsellerle canlandırmaya çalışır. Misal, bir yolculuk hikayesini Star Wars evrenine adapte etmek gibi.

Konsept sanatı, fikri hayata geçirmek ve para kaynağı olan yapımcılardan destek almakta büyük role sahiptir. Eğer Star Wars’ın konsept sanatçısı Ralph McQuarrrie’in muhteşem çizimleri olmasaydı, George Lucas, yapımcıları ikna edemeyecek belki de Star Wars da hiç bir zaman olmayacaktı.

Geliştirme aşamasında yukarıdaki görselleri çizen Ralph McQuarrie aynı zamanda kendisinden sonra gelecek filmleri için de büyük bir görsel temel hazırlamış oldu.

“Benim Adım Kırmızı Film Projesi”nden yola çıkarak, konsept sanatçısı romanı geçtiği devri iyi inceleyip kostümleri, dekorları, taşıtları, binaları, şehir planını, karakterleri vb. tüm detayları hazırlar. Bu görseller ayrıca bir sonraki aşama olan storyboard’da da kullanılacaktır.

Hikaye Panosu (Storyboard)

Hikaye panosu, resimli taslak veya storyboardı ilk kullanan kişi Disney’dir. Çünkü storyboard senaryoyu ve çekim açılarını zihinde canlandırmak için en etkili araçtır. Storyboard aşamasına daha önce değinmiştim; fakat film, tv ve animasyon endüstrisinde storyboard sanatçısı olmak gerçekten başlı başına yoğun ve ağır bir meslektir.

Storyboard’ı animatik ile hareketli hale geçirdikten sonra yapım öncesi aşmaya geçebiliriz demektir.

2. Yapım Öncesi (Pre-Production)

Kullanılan araçlar: İnsan ilişkileri, kağıt, kalem, para, sabır…

Film, dizi veya animasyon hiç fark etmez tüm süreç hemen hemen aynıdır. Hatta animasyonda “geliştirme” ve “yapım öncesi” aşamaları çok daha yoğun yaşanır. Bunu sebebi filmlerde (motion-picture) kamerayla kısa bir çekim yeterli olabilir; fakat animasyonda tüm dekor baştan aşağıya tasarlanıp çizilmesi gerekir. Yani tam bir deli işi.

Yapım öncesi aşamasında filmin konsept sanatçısının öngörüsü ile hazırlanan görsellere bakılarak: oyuncu, kostüm, dekor, mekan ve set hazırlıkları yapılır. Konsept sanatçısı, senarist, storybordçu, yönetmen, sanat yönetmeni bu süreçte sürekli iletişimde olur. Yapım aşamasında geçmeden önceki gerekli son değişiklikler bu aşamada yapılır.

3. Yapım (Production)

Kullanılan araçlar: Motion-Picture ise kamera, set, oyuncu, ışık; 3D için mocap düzeneği, PC, render tarlası: 2D için kağıt kalem tarayıcı, ToonBoom…

Film yapılacaksa ham çekimler, 2D animasyon yapılacaksa tüm çizimler, 3D animasyon yapılacaksa tüm render’lar bu aşamada yapılır. Oyuncuların performansları bu aşamada devreye girer ve tüm filmi sanki onlar yapmışlar gibi övgüyü hep bu göz önündekiler alır.

4. Yapım Sonrası (Post-Production)

Kullanılan araçlar: Sanatçılar; kurgu için After Effects, Nuke; renk için Davinci Resolve; ses için Ableton, Pro Tools…

Müzik, ses efektleri (Foley art), görsel efektler (VFX), sahnelerin birleştirilmesi (compositing), renk düzenlemesi (color correction) bu aşamada gerçekleştirilir. Günümüzde bu aşama tamamen bilgisayar başında uzun saatler alan bir süreçtir.

Bu aşamalardan biri olan “kurgu” neredeyse çay kadar önemlidir.

Kesmeler ve Geçişler (Cuts and Transitions)

Fazla lafa gerek yok, Aşağıdaki video kurgunun etkisini harika anlatmış.

Kurgu (composition) aşaması gelen sahneleri birleştirmekten ibaret değildir. Birçok başarılı kayıt kurgu aşamasında berbat olabilir veya tam tersi vasat videolar iyi bir kurgu ile bir sanat eserine dönüşebilir. Star Wars kurgu ustalığı ve filme olan büyük katkısı açısından iyi bir örnektir.

Son kez incelendikten ve yönetmenin içine sindikten sonra filmimiz dağıtıma hazırdır.

5. Dağıtım (Distribution)

Kullanılan araçlar: Grafik tasarımcılar, Kargo firmaları, TV, Sinema salonları, İnternet…

Bu aşamaya gelmek her yiğidin harcı değil. Büyük yapımları, yapımcıların şirketleri dağıtır ve parayı da onlar toplar fakat amatör bir iş yapıyorsanız internet üzerinden Youtube da bir çeşit dağıtım mecrası olarak kullanılabilinir. Eğer işe yarayan bir kanal olmasaydı Youtuber’lık diye bir kavram olmazdı.

Bu aşamada grafik tasarımcılara güzel bir poster tasarlatmak, sosyal medya uzmanlarına titiz bir reklam planı hazırlatmak gibi küçük detayları da unutmamak gerekir. Tüm aşamalar itinayla gerçekleştirilirse bu işten ekmeğinizi çıkarmamanız için hiç bir neden yok.

Bol şans.

Other Articles / Diğer Yazılar
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
    En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
  • Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
    Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
  • Robotik Sandalye (2006) ve Düşündürdükleri
    Robotik Sandalye (2006) ve Düşündürdükleri
  • Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
    Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
  • En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
    En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020

Etiketler: animatik, Disney, senaryo, yapım aşamaları

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (12)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (7)
  • IELTS Hazırlık: İngilizce Sınav TavsiyeleriIELTS Hazırlık: İngilizce Sınav Tavsiyeleri (10)
  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (2)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (3)
  • Animasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve FelsefesiAnimasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve Felsefesi (5)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (0)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (0)

Seçme Yazılar

Tutorial Günlüğü 002: Kollektif Sitelerden Bağımsız Dersler

Önceki yazıda en büyük eğitim videoları sağlayıcıları ile nasıl tanıştığımı ve üç yıllık beraberliğimi anlatmıştım. Programlar hakkında temel bilgi için çok güzel kaynaklar; ancak tutorial batağına saplandıktan sonra, yetmiyor ve konuları daha detaylı öğrenmek istiyorsunuz. İşte bu ihtiyaç sonucunda Udemy gibi bağımsız yeteneklere bireysel ders hazırlama imkanı sunan siteleri keşfettim.

Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı y Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı yapay zekaya karşı düzenlenen #NoAI protestolarına bir destek de bizden. 

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence, Episode 2: The Protests

1. So why are artists bothered? You see a striking comparison showing how the appearance differs when artist names are typed into the AI commands.
2. This means that without drawings by human artists, AI cannot produce any stylized output.
3. There are public databases like LAION-5B. Works by popular artists like @Loisvb have been added to this database without their permission. All AIs in the market started to produce works in the style of artists by taking advantage of this data. This is copyright infringement. 
https://laion-aesthetic.datasette.io/laion-aesthetic-6pls/images 
https://twitter.com/megraeart/status/1598806459004985363
4. So what do artists want? The artists rightly want their drawings removed from this database. The number of applications that use this data, such as Midjourney and DALL-E, are increasing.
5. What will they do? The Concept Art Association, led by Karla Ortiz, is preparing for an action. @kortizart @conceptartassociation
6. Their requests are at this link: https://www.gofundme.com/f/protecting-artists-from-ai-technologies
7. I consider these demands justified. It is ethically wrong for them to feed AI with haram data and make money from it. Laws are lagging here too. I hope necessary adjustments are made.
8. Because AI has entered our lives and will not leave. AI can be a useful tool even with just your own images and public domain content. I created the images in this series with ethical AI and old photo editing techniques to try if another way is possible.
9. “ART = IDEA” -Steve Huston There has to be another way. Because art is an idea. The story is king and the stories emerge from life.

 #yapayzeka #yahşizeka #yzroman #fotoroman #fotobashing #stablediffusion #AI #aiart #humanartist #lensa #midjourney #dalle2 #stablediffusion #artistrights
Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fus Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fusun.yaziyor) de dediği gibi “At a timeless zone, the story should start.” O zaman haydi buyurun. Hikayemiz 2009'da başlıyor. 
Hikayede bahsi geçen makale: https://serdara.com/go-oyunu-ve-kaos-teorisi/

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 1: The Go Defeat
1. Years ago, I wrote a passionate article on artificial intelligence (Bibliothec:2009).
2. The artificial intelligence that beat humans at chess had not yet beat humans at Go. In the article, I compared the subject with the popular chaos theory of that period and tried to explain why it could not be defeated.
3. Ten years later, the AI named "Alpha GO" defeated humans in Go as well in 2016.
4. But I took my part. From now on, I would not challenge AIs anymore, I would mind my own business.
5. When I couldn't find what I was looking for in engineering and philosophy, then I chose the digital art career path.
6. A news would wake me up from my peaceful sleep in my comfort zone called “concept art” and “storyboard”. A bloody AI-generated painting would return with an award from a competition in a fair.
7. Prompts are text commands for AI. Below are the pictures received from AI in response to these commands. Until last year, AI who made pictures like children with these commands…
8. By what time had he developed enough to win a competition in a few months? Beautifully drawn by a toast machine.
9. Will they take our jobs?

We will see.

 #ai #aiart #stablediffusion #photobashing #fotomanupulation #fotoroman #yapayzeka #photoshop #yzroman #yahşizeka #go
Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa o Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa olsa yahşi olan bu zekalar hakkında benim de diyeceklerim var. Bir kaç bölümde anlatmayı planlıyorum. Evet tüm görseller yapay zeka, fotoşop, Wacom ve sanatçı işbirliği ile üretildi.

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 0
1. Hello, this isn't me, this is my AI-trained Surrogate (2009). (Cool SciFi Movie: https://www.imdb.com/title/tt0986263/)
2. A great revolution has taken place in the art world.
3. There is total chaos and uncertainty right now.
4. But art history has witnessed many such turning points. *discovery of perspective 15th century.
5. With the invention of the camera, portrait painters were negatively affected. *the first photograph, 1826
6. Digital drawing tablets had forced artists in the industry to break away from paper.
7. And the internet… With an endless number of visual references, artists are now able to educate themselves without going through costly jobs such as visiting museums, working with live models, going to distant schools. Because they had an endless mine of knowledge in front of them.
8. There was another one feeding on this mine of knowledge while we slept. Artificial Intelligence! (AI) It climbed from the bottom of the mass data mines and came to the surface.
9. Now, here in these few series, I want to talk about them with you… To be continued…

 #AI #aiart #comics #çizgiroman #fotoroman #yapayzeka #YZroman #yahşizeka #stablediffusion #photoshop #wacom
Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan bir ceket ve şapka ile bilinmezliğe yürüdüm. #stablediffusion
Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. 2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. Not: Daha eskisini bulamadım. 😅#20yaschallenge / Year 2007 me.
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe
  • English