Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
Typeface table

Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?

Tarih: 2013-04-09
Kategori: Grafik Tasarım, Tipografi

Tipografi ile ilk defa Web-Grafik kursunun düzenlediği bir seminerde tanıştım. Her afişin, her ilanın, her etiketin içinde duruma göre değişen font aileleri vardı. Anladım ki sadece sözcüklerin anlamları değil, harflerin şekilleri de duygu içerebiliyordu. O gün ‘type’ gözüm açıldı ve dünyayı daha farklı görmeye başladım. Biraz tecrübe kazandıktan sonra birkaç font seti bile yaptım. İsterseniz, tipografi nedir ve bu alanda kendimizi nasıl geliştirebiliriz bildiğim kadarını aktarmaya çalışayım.

Not: Bu makalenin gövde metni, tırnaksız “Open Sans” fontu ile yazılmıştır. Başlık metninde ise tırnaklı “Caudex” fontu kullanılmıştır. Her iki font da güzel yazıyüzlerine (‘typeface’lere) sahiptir ve ikisi de gerçek (true) italik görünümünü desteklemektedir. Hangi terimlerle mi konuşuyorum? Tipografi terimleriyle. Eğer çevrenizi saran harflerin oluşturduğu bu gizemli göstergeler dünyası ilginizi çektiyse okumaya devam edin. Çekmediyse siz bilirsiniz.

 

Tipografi Nedir?

Eski Yunancadaki ‘typos: form’ ve ‘graphia: yazmak‘tan türetilen tipografi, yazıyı belli tekniklerle belirli şekillere sokma sanatıdır. Fantastik bir tabirle tipografi harf bükücülüğüdür. Tipografi, kimine göre sanat, kimine göre bilim, kimine göre eğlence, bana göre hepsinin bir karışımıdır. Bu bağlamda tipografi, sesleri karşılayan harflere ve dolayısıyla metne görsel açıdan daha fazla anlam yükleme sanatıdır. Harfler arasında geometrik ve oransal uyumun bilimidir. Tipografi, harf içeren bir posterlerdeki duyguyu daha iyi aktarma yoldur.

 

Font – Typeface Ayrımı

İnternette en çok karıştırılan terimler font ve typeface (yazıyüzü) kavramlarıdır. Font .ttf .otf gibi uzantıları olan bilgisayara yüklenebilen dijital bir dosyadır. Yazıyüzü (typeface) ise o fontun biçimine, yani tasarımına göndermede bulunur. (Ayrıntısı İçin: Font Yazıyüzü Farkı)

 

Serif – Sans Serif Ayrımı

Serif ve Sans Serif Ayrımı“Serif” tırnak demektir. “Sans” ise Fransızca’da olumsuzluk (without) anlamı verir: “sans-serif” ise tınak-sız “Arial” fontu gibi düz fontlara verilen isimdir. Buna karşın “Times New Roman” tırnaklı (serif’li) bir fonttur. Aynı mantıkla “Sans Herif” herif-siz yani erkek-siz anlamına gelir ve feminist bir font olarak Elif Sans Herif buna eğlenceli bir örnek olabilir. (Fontumun reklamını yaparım.) Serif-Sans kullanım hakkında güzel bir yazı da bu linkte var.

 

İtalik – Oblik Ayrımı

Tipografi'de Dik İtalik Oblik Farki

Dik Fontlar: Roman = Regular = Book. Hepsi de yakın anlamlara sahiptir ve dik fontları karşılar. Office programında iyi tanıdığınız “Times New Roman” fontu, ilk olarak düz tasarlanmıştır. İtalik  yani doğal eğik durumu ayrıca tasarlanmıştır. Belirli programlarla biz onları açılı olarak eğdiğimizde hakiki bir italiklik elde edemeyiz, bu duruma ise oblik deriz, yani yapay eğik. Bu farkı en iyi küçük a harfinden anlarsınız, a harfi eğildiğinde boğulur ve okunaklı görünmez, içi geniş eğik a harfi daha rahat bir okunma sağlar. Yukarıdaki örnekte de açıkça görülmektedir.

 

Dikkat Komik Sans Çıkabilir!

Comic Sans Serif Neden Sevilmez?

İlginçtir tipograflar arasında en sevilmeyen font “comic sans serif” fontudur. Bu font aslında 1994’te, aynı zamanda Trebuchet MS gibi çok güzel bir fontun yaratıcısı Vincent Connare tarafından çizgi roman baloncuklarını doldurmak için üretildi. Fakat ilgili ilgisiz herkes bu sempatik fontu kullanmaya başladı. Obsesif tasarımcılar da bu meseleyi o kadar ciddiye aldılar ki bu fontun kullanımını yasaklamak için  “Ban Comic Sans” adlı bir site bile yaptılar. Siz siz olun bu fontu kullanmadan önce iki kere düşünün ya da gelecek eleştirilere hazırlıklı olun. Fakat bu fontun seveni de var. Aşağıdaki videoda gençler, fonta olan sevgilerini anlatmışlar.

Şahsen bu fontu ben de tercih etmiyorum; ama aşırı bir alerjim de yok. Zaten dünyada font kıtlığı da yok. Düşünün, benim bile tasarımlarımın bulunduğu ücretsiz font indirebileceğiniz bir çok site var. Buna en güzel örnek dafont.com sitesidir. Siteyi gezdiğinizde bana hak vereceksiniz. Comic Sans’tan çok daha comic bir sürü font var.

 

Font Kontrastı

Tipografi'de Font Kontrastı

Font kontrastı, harf içindeki hatların kalınlık değişimidir. Örneğin Helvetica fontunun kontrastı düşüktür; çünkü harfler özdeş kalınlıkta çizilmiştir. Diğer yandan Bodoni fontu yüksek kontrasta sahiptir. Yukarıda iki fontun da karakteristik yapısı net olarak görülmektedir.

Kontrast olayı çok derin bir konudur. Harf düzeyindeki kontrast ayrı, sayfa düzeni açısından kontrast ayrı ve renk kontrastı ayrı konulardır ve tasarımcıya birçok kombinasyon şansı sağlar. Şunu mutlaka yapın diye bir kural yoktur. Önemli olan metnin okunaklı olması ve gözü yormamasıdır. (Ayrıntısı için: Webdesignerwall)

 

Font İsimlendirme

Tipografi'de Font Adlandırma

Fontlara daha bilinçli yaklaşmak için onların isimlerinin ne anlama geldiğini de bilmek gerekiyor. Helvetica bir yazıtipi (font) ailesidir, Narrow genişliktir, Bold ağırlıktır, Oblique ise eğimdir. Book, Roman gibi tabirler ise o yazı tipini stilini belirtir.

 

Font Anatomisi

Typo Terms

Artık bazı terimler o kadar yerleşmiş ki Türkçeleştiremedim. Türkçeye özgü hatlar var ki onlara da henüz isim bulamadım. (Öneriniz varsa lütfen yorum yapın.) Fakat faydalı bir çizelge oldu. Aşağıdaki ise güzel bir siteden bulduğum çizelge, ayrıntısı için resme tıklayabilirsiniz.

Tipografi Anatomisi

 

Tipografide Duygu

Açıkçası tüm mesele duyguyu aktarabilmek. Göstergelerle dolu dünyamızda harfler de bu meselde büyük öneme sahip. Artık siz de fark etmişsinizdir ki bu yazıyüzlerinin belirli karaterleri var. Eğlenceli bir kaç örnek buldum, fontları hayvanlarla eşleştirmişler.

http://iwastesomuchtime.com/on/?i=24814

Hatırlarsanız, yazını başında belirtmiştim: bu sayfanın gövde metninde Open Sans Serif, başlık metninde ise tırnaklı Caudex fontları, @font-face yöntemiyle kullanılmıştır. Sanırım terimler biraz daha tanıdık geliyor. Ne dersiniz?

Öğrenmeye devam, iyi tasarımlar…

Ek 1: Ayırca ciddi ve klasik İngiliz fontu “Times New Roman” hakkında güzel bir video buldum.

 

Ek 2: Tipografi tarihi hakkında hoş bir video, yazı uzun geldiyse bari bunu izleyin.

Ek 3: Tipografik kar tanesi yapan bir site buldum harika bir fikir gibi geldi. Herkes kendi adına özgü bir kar tanesi yapabilir.

Aşağıdaki bölümde ise tipografide rastladığım birkaç kavrama daha değindim, mesela ‘dul’ ve ‘yetim’ nedir bilmiyordum, bu yazıyı yazarken öğrendim. Umarım geleceğin tipograflarına faydalı olacak bir yazı olmuştur. 

Tipografi Terimleri Sözlüğü

Uppercase (Majuscules): Büyük harfler. Otorite ve sağlamlık duygusu verirler. Hele ki aralarındaki mesafe açıksa kudretinden geçilmez. Kurumsal çalışmalarda iyi gider.
Lowercase (Minuscules): Küçük harfler. Tahmin edeceğiniz gibi daha sıcak sempatik samimi duygular uyandırır. Çiçekçi ya da bir anaokulu logosu düşünüyorsanız yakışabilir.

Leading: Bir paragraf içindeki satırlar arası boşluk.
Tracking: Bir satır içindeki karakterler arası boşluk.
Kerning: Harfler arası boşluk. Manşet gibi büyük yazı karakterleri kullanıldığında önemli etkiye sahiptir. Yan yana gelen “Ty” harfleri, “y” nin kuyruğunun “T” nin kanadı altına girmesi için ayar gerektirir

Dul: Paragraf sonunda kalan yalnız sözcük veya hece parçası.
Yetim: Çoklu sütunlu bir sayfa düzeninde sütun başında kalan sözcük parçası. Bunların sütun rengi açısından olmasını istemeyiz. Okunaklılığı olumsuz etkiler. Bu yüzden tracking (satırlar arası boşluk) çok önemlidir.

Espas: Karakterler, kelimeler ve paragraflar arasındaki boşluk.
Display Type (Başlık Metni): Gövde metninden daha büyük olan, manşet ve başlıklarda kullanılan yazı.Başlığın okunaklı olma gibi bir derdi olmadığı için her türlü şekilde seçebilirsiniz.
Text Type (Gövde Metni): Bir dokümanın başlık ve spotlarından ayrışan ana metni.Gövde metni bir mesaj iletme gayesi güttüğü için okunaklı olmalıdır ve fontları da ona göre seçilmelidir.

Bloklu: Metin genellikle sadece bir marja sola ya da sağa hizalanır. Metin hem sol ve hem sağ marjlarına hizalıysa bloklanmış olur.
Dikit: Bir yazı tipinde/k,b ve d harflerin diğer küçük harflerin x yüksekliğinin üstüne taşan kısmı.
Dingbat: Harf veya rakam (alfasayısal) olmayan karakter. Dingbant fontlar tamamen bu karakterlerden oluşur ve oklar, madde imleri ve araçlar gibi sembol ve diğer süslerin kaynağıdır.

Tipografik Ölçüler

Dijital Ölçüler: 12 punto (point) = 1 em (pica),
Baskı Ölçüleri:  1 punto = 0,376 mm, 72 punto (point) = 6 pika (pica) = 1 inç (inch)
Ölçü ayrıntısı için bu viki makalesine başvurabilirsiniz.

Web (Dijital) Tipografi Terimleri

Web Safe Fonts: Tüm bilgisayarlarda olduğu kabul edilen font aileleridir: Arial, Times New Roman, Courier gibi…

@font-face: Bilgisayarımızda kayıtlı olmayan ancak web sitesinin düzgün görünmesi için gereken fontları çağırmada kullanılan CSS yöntemidir. (Ayrıntısı: Font-face kullanımı)
Cufon Fonts: Web safe olmayan bir fontu sitemizde göstermek için kullandığımız başka bir yöntemdir. Font dosyası javascript dosyasına çevrilir. Bu durumda da yine Türkçe harf desteği olan fontlara dikkat etmek gerekir. (Ayrıntısı: Cufon Kullanım)
Google Web Fonts: Web Safe fontların yetersiz kaldığı durumlarda google’ın ücretsiz olarak kullanıma açtığı web fontlarıdır. En büyük sıkıntısı çoğunun Türkçe karakter desteğinin olmamasıdır. Bazı sitelerde gördüğünüz başına buyruk ş, ğ harfleri bunun göstergesidir. Bu fontlar hem @font-face hem de cufon yöntemiyle siteye çağrılabilir. (Kaynak: Google Web Fonts )
Görsel terim kılavuzu: https://www.supremo.tv/typeterms/

Ve dahası…

Poriodik Yazıyüzü Tablosu: Periodic Table of  Typefaces
Lynda.com – Tipografi Eğitimi: Foundations of  Typography
Ücretsiz font yapma sitesi: Fontstruct.com
Fontları sitenize gömmeye yarayan site: Fontsquirrel.com
Piyasadaki en detaylı font tasarım programı: FontLab Studio
FontLab’ın ücretsiz alternatifi: Fontforge
Evet, bu işin sonu yok…

Other Articles / Diğer Yazılar
  • Albert Einstein'dan İngilizce Konuşma ve Komplekslerimizi Yenme Dersleri
    Albert Einstein'dan İngilizce Konuşma ve Komplekslerimizi Yenme Dersleri
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
    Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
  • En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
    En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
  • UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
    UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
  • NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
    NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak

Etiketler: araştırma, font

Yorumlar

  1. FATMA ÖZGÜR

    2013-10-23 ile 19:47

    Bilgileri sıkmadan kısa kısa ve videolarla desteklediğiniz için teşekkürlerr.. Harika bir yazı dizisi olmuş emeğinize sağlık..

    Cevapla
    • Serdar A

      2013-10-23 ile 23:04

      Okuduğunuz için ben teşekkür ederim, öğrendiklerimi fırsat buldukça yazmaya çalışıyorum böyle olunca daha akılda kalıcı oluyor. Bir çeşit arşiv gibi:)

  2. Onur

    2014-09-28 ile 18:53

    Main line ile ascender arasındaki bölüme Türkçe olarak ”Çıkış”
    Base line ile descender arasındaki bölüme ise ”İniş” desek nasıl olur ?
    Bu arada çok güzel bilgiler ve paylaşımları olan bir site olmuş elinize emeğinize sağlık.. :)

    Cevapla
  3. rahmi

    2014-10-15 ile 11:06

    Harflere ve cizimlere ilgiliydim simdi hayranlikla okuyorum ogrenecegim cok sey var

    Cevapla
  4. Nida

    2014-10-31 ile 21:37

    Burası yeri mi bilmiyorum ama nette bulamadığım için yazıyorum.
    bir font oluşturmak istiyorum. Bu fontta iki harf aynı harf (aa, ff, gg gibi) yanyana geldiğinde ikinci harfin benim belirlediğim gibi olmasını istiyorum. fontcreator kullanıyorum.
    Bu şekilde karakter setleri mevcut . IJ ($0132), Dz ($01F2) gibi.
    örnek yanyana üç nokta koyduğumda word bunu tek karakterli üç nokta olarak … ellipsis ($2026) olarak kendisi otomatik yapıyor.
    mümkün müdür?

    Cevapla
    • Serdar A

      2014-11-03 ile 00:39

      Karakter setlerinin dışına çıkıp yeni bir karakter adresi verdiğimde (Örn: YTL) hepsinin yerinin kaydığını görmüş ve o işten uzak durmuştum. Üzgünüm, bu konuda net bir cevap veremeyeceğim, bana zor görünüyor. Font tasarımının en dip noktalarından bahsediyorsun.

  5. Cem

    2015-01-20 ile 01:46

    İnternette tipografi hakkında yazılar okumak için gezinirken rastladım sayfanıza. Harika bir yazı olmuş, baştan sona keyifle okudum. Ayrıca Open Sans Serif iyi bir seçim olmuş :)

    Cevapla
  6. Mustafa Barış Arslantaş

    2015-05-14 ile 05:05

    Çok gerekli bir içerik paylaşmışsınız öncelikle teşekkür ediyorum. Bir sıkıntım var, yardımcı olabilirseniz sevinirim. Biliyorsunuzdur meb eğitimde bitişik eğik yazı tipini kullanmaya başladı. Taramalarımda konuda 10 farklı font bulabildim, malesef tümü sıkıntılı fontlar. bu fontlardan herhangi birini otomatik olarak bold dönüşümünü yapabileceğim bir uygulama yada yöntem varmıdır. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    Cevapla
    • Serdar A

      2015-05-19 ile 01:10

      Maalesef bilmiyorum.

  7. Uğur

    2016-02-24 ile 06:01

    Bu güzel yazı için teşekkür ederiz, tipografi ile ilgili türkçe bir kaynak var mıdır? kitap vs.

    Tipografide derinleşmek için neler yapmalıyız?

    Kitap buldum :)
    https://serdara.com/grafik-tasarim-kitaplari/

    Cevapla
  8. Enis

    2016-02-27 ile 17:11

    Çok teşekkürler. Fontlar hakkında güzel bilgiler edindim.
    Dünya çapında bilinen bir font ailesi yapmanız dileğiyle.

    Cevapla
  9. ckur

    2016-10-18 ile 22:07

    Merhaba Serdar Bey, Yazınızı beğenerek ve ilgi ile okudum. Web tasarımı üzerine kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Bu konuda yazılan metinlerin, başlıkların daha etkili olması açısından bana tavsiye ve kaynaklar varsa yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler..

    Cevapla
    • Serdar A

      2016-10-18 ile 22:42

      Belki bu yazı yardımcı olur: serdara.com/grafik-tasarim-kitaplari/

  10. redwon

    2016-11-07 ile 17:50

    merhaba serdar bey kurallara bağlı kalmak doğru bişeymi çok kurallı matematik gibi

    Cevapla
    • Serdar A

      2016-11-08 ile 02:22

      bunlar kural değil, tasarım sırasında gerek duyulan ve kullanılan terimler. amaçları yardımcı olmak.

  11. hüsna

    2017-10-12 ile 02:21

    merhaba ben fontlar hakkında araştırma yapıyorum da black ıtc fontu hakkında bilginiz varsa paylaşabilir misiniz?
    teşekkürler..

    Cevapla
  12. fatih

    2020-08-22 ile 09:52

    merhabalar yazınız bilgiler çok güzel tez için konum font üzerine ve bu font hakkında yazılmış kitaplara ulaşamadım daha doğrusu kitap isimleri bulamadım kaynak bulmakta zorlanıyorum yardımcı olur musunuz ?

    Cevapla
    • Ozgur Serdar

      2020-08-26 ile 16:55

      Kusura bakmayın şu an İngiltere’de olduğum için pek yardımcı olamıyorum şu yazıdaki https://serdara.com/grafik-tasarim-kitaplari/#TipografiKitaplari
      önerilerim belki yardımcı olur. Bu da yetmez ise gen.lib.rus.ec sitesinde konu ile ilgili bir çok kaynağa erişebilirsiniz.

  13. Asuman

    2020-11-12 ile 21:12

    Tipografi ile ilgili araştırma yaparken bu sayfaya geldim. Her yönüyle harika. Konunun anlatımı, iletişim dili, örnekler, çeşitlilik, düşünsel birikim… Böyle bir blog yaratmayı sadece hayal etsem bu kadar güzel olmazdı. Teşekkürler.

    Cevapla
    • Ozgur Serdar

      2020-11-14 ile 01:19

      Çok teşekkürler :D

  14. Selahattin Özpalabıyıklar

    2021-10-19 ile 15:25

    Türkçe Tipografi Topluluğu’nun Facebook sayfasından: https://www.dropbox.com/s/64q4rs22yp2xvh4/TTTTipografikAnatomiI70x50.pdf?dl=0

    Cevapla
    • Ozgur Serdar

      2021-10-24 ile 14:38

      Harika bir Türkçe kaynak. Teşekkürler.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (8)
  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (4)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (3)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (3)
  • Animasyon Yapımı Hakkında Kaynak KitaplarAnimasyon Yapımı Hakkında Kaynak Kitaplar (2)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (2)
  • Türkiye Üniversiteleri Haritası 2016 - Bilgilendirme Grafiği ProjesiTürkiye Üniversiteleri Haritası 2016 –… (2)
  • Dünyanın En İyi Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren OkullarıDünyanın En İyi Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (4)

Seçme Yazılar

Wordpress Sırlarım

WordPress Sırlarım: Temalar, Eklentiler ve Framework’ler

Blogger, Tumblr, WordPress.com yerine inatla WordPress.org seçip, tasarımda özgür olacağım, kesenin ağzını da açacağım, kendi barındırıcımı (hosting’imi) kullanıp site yapacağım diyorsanız. Haydi eteğimizdeki taşları dökelim. Not: Bu yazıdaki teknik detayları uygulamak için asgari düzeyde HTML, CSS, CMS, DNS, hosting ve biraz da script (jquery, PHP) bilgisi gerekebilir. Teknik detay ve tasarıma girmeden ücretsiz blog açmak istiyorsanız, […]

#GörselGünlük 018 #Zıpla Nazlı, bugün #Formu #GörselGünlük 018 #Zıpla
Nazlı, bugün #Formula1 sıralama turları var, dedi. Dedim daha geçen hafta yarışmadılar mı? Evet, dedi. 1 hafta oldu. Sonra anladık ki 15 gün geçmiş; ama biz seçim haftasını zihnimizden silmişiz. Sonra aklıma "yaşandı bitti saygısızca" şarkısı geldi, günün çizim konusu belli oldu. Çok da saçma oldu. Bir civciv ne kadar politik olabilir ki çok zorluyorum bence.
#GörselGünlük 016 #Kutuplaşma Menfaatleri uğ #GörselGünlük 016 #Kutuplaşma

Menfaatleri uğruna yüzde ikilik fark ile koca ülkeyi kutuplaştırıp kendini kendine düşman eden politikalara lanet olsun! Bir tarafa yönelik söylemiyorum. Bu kötülüğü zora düşen herkes yapıyor. Biri başlatınca diğeri de kendi payını koruma amacıyla taşlamaya başlıyor. Trollüğü engellemek için karşı tarafın da trolleşmesi gibi. Kutuplaşmayı körüklemek sadece bataklığa davet değil insanlık suçudur. Artık ilk taşı atan vicdansızın kim olduğu değil, bu ayrımlaşmayı kimin sonlandıracağı önemlidir. Madalyon, iki yüzü ile barışmak zorundadır. 
Yurtdışında bulundum ve kendi halkından bu kadar nefret eden başka bir halk görmedim. Bu her gün aynaya bakıp kendi yüzüne tükürmek gibi, beynimin diğer yarısı gerizekalı demek gibi aptalca bir şey. Gelip başkası mı düzeltsin senin kişilik bölünmeni? Herkesin “biz kazandık” demesi, kazanamayınca diplere düşmesi de narsist kişilik bozukluğudur. Siz kazanmadınız yalan beyanlarınızla insanlık bir kez daha kaybetti. 
Hayatımda sadece AKP yönetimini tecrübe etmedim. Önceki dönemdeki yozlaşmanın da pek farklı olduğunu düşünmüyorum. İnanın kendi tarafınızın yozlaşmasını görmek kaybeden olmaktan çok daha beter. İki türlü de her şey çok güzel olamayabilir. Haydi şimdi tüm oylar Nihilist Partiye. Şaka şaka. Ama bugünkü çizim konusu belli oldu.
#narsizim 
#kutuplaşmayahayır
#GörselGünlük 014 Melek Yatırımcı Ortadirenk #GörselGünlük 014 Melek Yatırımcı Ortadirenk

Bugün aşağılık bankaların 1m dolar’ı olan zengin müşterilerine dolar’a %35’e varan özel faiz uyguladığın öğrendim. (Dolara fakir tarifesi %1) Orta sınıf olarak bu ekonomik krizden en çok etkilenecek olanlar bizleriz. Hem sen üretim yap ekonomiye katkıda bulun hem de emeğin vergilerle enflasyonla uçup gitsin. Melek yatırımcı mıyız biz! 
Ya aşırı zenginlere katılıp paraya para demeyeceksin ya da hiç bir krizden etkilenmeyecek kadar fakir olacaksın. Bu yüzden bu pisliği pisleten pisler gitsin istiyorum. Yeni gelenler de pislenene kadar bir süre kalabilir. Pislenme süresi de dünya yozlaşma ortalamasına göre 4 seneye tekabül ediyor. İşte benim seçim sistemim. 

#ortadirek
#ortasınıf
#GörselGünlük 013-2023.05.23 Yük Don Norman’ #GörselGünlük 013-2023.05.23 Yük
Don Norman’ın “Gündelik Şeylerin Tasarımı” kitabına başladım. Tabi önce Etkar Keret’ten bir öykü okuyorum. Keşke bu süreçte zaman dursa da her güzel kitaba, her güzel derse, her heyecan duyduğum fikre vaktim kalsa. Öğrenilmesi gereken şeylerin büyüklüğünü tahmin edebilirsiniz ancak yazmam ve çizmem gerektiğini düşündüğüm şeylerin yükünü ben bilirim. Yük derken acılı biberli şeyler de değil ha, hüznü sevmem. Lakin ne kadar eğlenceli de olsa tek kişinin bildiği şeyler o kişiye yük oluyor.

#tasarım
#kalem
#klavye
#çizim 
#yazı
Görsel Günlük 012 Her gün mutlaka en az iki p Görsel Günlük 012

Her gün mutlaka en az iki paragraf yazmak için gayret ediyorum. Günlüğe yazmadıysam da mutlaka ya öykü düzenlemesi ya da @azizkedi dersleri gibi derslerdeki notlarımı temize çekiyorum. Seçim stresi vb şeylerden dolayı uyku düzenim biraz kaydı, haliyle ağız yaralarım da arttı. Hava da ısındı, gündüz çayı içmez oldum. Sırf bunun için bile serin bir yere taşınılır. Onun yerine su mu? Su hemen çişe dönüşüyor. Vücutta bir tur bile atmıyor. Onun bile beklemeye tahammülü yok. Benim var. Ama yaşlandım. Sadece ben değil X+Y+Z=3 nesil birlikte yaşlandı.

#yaş
#xkuşağı
#ykuşağı
#zkuşağı
Görsel Günlük 011 #nazımhikmet #visualdairy # Görsel Günlük 011
#nazımhikmet 
#visualdairy
#civciv
#ağaç
Görsel Günlük 010 Eternals (2021) #visualdairy Görsel Günlük 010 
Eternals (2021)
#visualdairy 
#civciv
#Eternals
Görsel Günlük 006 🫶 Görsel Günlük 006 🫶
Once upon a time I created an NFT set. / Evet ne m Once upon a time I created an NFT set. / Evet ne modaydı öyle iyi ki de bitti ama çizimler de boşa gitti... 🥲 Bu da onun tanıtım videosu.  #nft #virus #digitalpainting
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe