Hepsini ziyaret etme şansım olmasa da Türkiye Üniversiteleri ve eğitim sistemi özel ilgi alanım diyebiliriz. Ütopik gelebilir; ama ben üniversitelerin sosyal hayat ile uyum içinde işlediğinde, bulunduğu ortama ve ülkeye olumlu katkıları olacağına tüm kalbimle inanıyorum. Buradan yola çıkarak yüksek lisans GRA669 ders projesi için, Türkiye Üniversiteleri hakkında bir infografik yapmaya karar verdim.
Türkiye’nin neresinde kaç üniversite var ve dünyadaki başarı durumu nedir? Yani, okul yapıyoruz ama içini doldurabilmiş miyiz? Dengesizlik var mı? Bu vakıf okulları da sanki fazla mı? Bilgi, sadece parası olanın mı hakkı? gibi soruları sordurabilirsek bile ne ala…
Verileri, YÖK’ten ve THE: Times High Education‘dan 2016 Ocak’ta aldım, anlayacağınız bu dönem (2015-2016) geçerliliğini koruyacak bir bilgilendirme grafiği oldu. Burada ayrıca Hacettepe’den proje sorumlum Zülfikar Sayın Hocama sevgilerimi sunarım. Dönem bitti ve notumu da aldığıma göre gönül rahatlığıyla paylaşıyorum.
Kullanılan program: Illustrator CS6. Baskı boyutu: 500x820cm
Bilgilendirme grafiği, diğer bir deyişle “infografik” sayfalar dolusu bilgiyi tek bir çizeneğe sığdırabilmeye yarar. Bu infografiğin içerdiği bilgiyi tablo şeklinde sayfalarca verebilirdik ancak harita ve grafikle düzenleyince bakın ne kadar da rafine ve anlaşılması kolay oluyor. Dolayısıyla infografik bilgiyi aktarmanın en verimli yollarından biridir diyebiliriz. Tek eksi yanı hazırlamasının zaman ve emek istemesi. Bu yüzden paylaşacaksanız, kaynak olarak adımı ve bu sayfamın linkini vermeniz, sizin ne kadar ince bir insan olduğunuzun göstergesi olacaktır.
Not 1: Bu arada çizenekte dikkat ettiniz mi bilmiyorum ama bir şehirde ODTÜ gibi önemli başarılara imza atan bir okul varsa ortasından yol geçirmek yerine tüm yolları oraya çıkarmak daha mantıklı bir eylem olmaz mıydı?
Not 2: Gelecek versiyonlar için eklemesini istediğiniz önerileriniz varsa yorum kısmına bırakabilirsiniz.
Not 3: Evet, biz Hacettepe’de “çizinek” sözcüğünü kullanıyoruz. Zülfikar Hoca sağ olsun. Amaç varsıllaşmak.
Aze
Elinize sağlık, güzel bir çalışma olmuş.
Sevdiğim araştırma konularından, ben de sonradan alan da değiştirip okula dönen biri olarak ilgi alanım oldu artık üniversite yorumları.
Ben YÖK bilgileri için de, hangi okulda hangi yüksek lisans ve doktora bölümleri var ona ulaşamamıştım, ya da çok uğraşmıştım sanki
son zamanlarda bakmadım ama siz elinizin altında böyle bir bilgi var mı? Sosyal Hizmet için arıyorum:-)
Teşekkür ederim.
Serdar A
Yok maalesef :/ Okullar bu işleri hep son ana bıraktığı ve sürekli değiştirdikleri için takip etmesi de zor açıkçası. Okul okul bakmak lazım.