ABD turist vizesi veya Kanada vizesi konusu için Ekşi Sözlük gibi mecralara baktığınızda çok zor olduğunu ve green card gibi neredeyse şans işi olduğunu düşünüyorsunuz. ABD’yi sadece gezmek için başvuranların red alabildiği söylentileri insanın cesareti kırılıyor. Fakat durum öyle değil, en azından bana öyle olmadı; çünkü dersime iyi çalıştım.
Konsolosluk sitesindeki yazıları ve istekleri dikkatlice okuyun. Biyometrik fotoğraf standardına dikkat edin. Misal ben kendim çektim. Ayrıca destekleyici belgelerinizi iyi hazırlayın. Mülakatta İngilizce konuşursanız artı puan diyorlar ama bence şehir efsanesi. Benim mülakatta Türkçe konuşmaya çalışan bir ABD’li vardı. Riske girmedim Türkçe başladık öyle devam ettim. Belgeleri de inceledikten sonra onay verildi kağıdını aldım ve çıktım.
Üç gün içinde de PTT’den vizesi basılmış pasaportunuzu alıyorsunuz.
Neyse detaylara geçelim:
ABD Vize Öncesi Belge Hazırlığı
Benim başvuracağım vize türü B1/B2 Turist vizesi olarak geçiyordu. ABD herkese bu vizeyi 10 senelik veriyor. Fakat bu 10 sene orada vakit geçireceksiniz anlamına gelmiyor. Her girişinizde ülkede kalacağınız süreyi ABD gümrük memuru karar veriyor ve bu süre de 90 günü geçmiyor. Ve ancak bir senede 6 ay kalabiliyorsunuz. Bu da kabaca senede iki kere demek. Eğer bu süreyi geçerseniz kuralları ihlal ettiğiniz için bir daha vize alamazsınız. Süreyi uzatmak da mümkün tabi ama detayını bilmiyorum.
Temel Belgeler
Bunlar çok basit: Başvuru formları, pasaport ve biyometrik fotoğraf.
- Başvuru Formları: Elçilik web sitesinden alınan Confirmation formu ve randevu sitesinden alınan elçilik randevu formu.
- Pasaport: Pasaport aslında bir çeşit uluslararası kimlik belgesi oluyor. Bunu almak bile daha uzun sürüyor fakat riskli bir şeyi yok.
- Biyometrik fotoğraf için uluslararası bir standart olmadığından, ülkeye göre değişiyor. Meraklısını bu biyometrik yazısına alalım.
TC Pasaportu Almak: Önce epasaport.egm.gov.tr sitesinden randevu almanız gerekiyor. Randevuyu aldıktan sonra biyometrik fotoğraf çektirin. 8 tanesi 20 TL. Sonra harç yatırmanız gerekiyor. On yıllık alın bir daha uğraşmayın, 18 yaş üstü için max on yıllık alınıyor. Dünyanın en pahalı pasaportu için tarife şöyle: 10 yıllık harç + defter bedeli = 620,60 TL ülkemizin gider ayak yaptığı son bir güzelliği diye düşünmeyin, güzelliklerin sınırı yok. Havalimanında, pasaport kontrolüne girmeden bir de “Yurt Dışı Çıkış Harç Pulu” diye bir şeyi istiyor ülkemiz: 15TL. Bildiğin pul. Ülkeni unutma diye son bir buse niyetine.
Destekleyici Belgeler
Bu kısım tamamen size bağlı. Hiç belge götürmeden de gidebilirsiniz benim gibi kitap kalınlığında belge götürerek de gidebilirsiniz. Bu belgeler gidiş amacınızı doğrulayan ve oradan yine paşa paşa döneceğinizi destekleyen belgeler olmalı.
Misal iş görüşmesi veya konferans ise bir davet mektubu. Tatil yapacağınız bir yer ise rezervasyon belgeleri. Akrabanız veya arkadaşınızı görecekseniz onların orada olduğuna dair belgeler. Bunları ben uydurdum. Misal ben kız arkadaşımdan okuduğu okula ait transkriptini gösterdim bana gönderilmek üzere hazırlanmış. Dolayısıyla bir çeşit davet mektubu oldu.
Gerçi bunlara da bakmayabilirler. Efsaneye göre FBI her şeyi bildiği için siz gitmeden vize sonucunuz belli oluyormuş. (Cart kaba kağat.) Fakat hazırlamakta fayda var.
Mali durumunuzun bu yolculuğu rahatça karşılayacağına dair belgeler. Bankanızdan son üç aya ait hesap dökümü, bunu US dolar cinsinden ingilizce isteyebilirsiniz.
Geri döneceğinize dair kanıtlar. Düzenli bir işiniz varsa, sigorta dökümü. Öğrenciyseniz transkript. (Cidden öğrenci belgesi değil, transkrip istiyorlar.) Sigortanız, yatırım fonunuz, tapulu eviniz veya ruhsatlı aracınız varsa belgeleri. Yani bir turist gibi uslu uslu geri döneceğinize Türkiye’ya dair güçlü bağlarınız olduğunu katılayacak belgeler gerekiyor.
Ana fikri anladınız sanırım ne kadar kanıt o kadar rahat kafa.
Mülakat Günü
Temel belgeler kısmında açıkladığım randevu alma sitesinden hangi gün ve saatte gidecekseniz bir saat önceden gitmekte fayda var. Çünkü o saate yine onlarca kişiye randevu veriliyor, erken giderseniz o grubun en önünden numara alma şansınız olur.
Sıkı güvenlik önlemleri sonucunda içeri giriyorsunuz ve bankaya benzeyen bir yerde numaranızın gelmesini bekliyorsunuz. İlk önce parmak izinizi alıyorlar. Ardından mülakata alınıyorsunuz. Aşağıda konsolosluk videosu zaten güzelce anlatmış.
Gerilecek bir durum yok yani. Mülakat sonucunda da elinize “Tebrikler! Vize başvurunuz onaylandı!” yazan bir kağıt veriyorlar. Mutlu mesut evinize dönüyorsunuz.
Vizeli Pasaportum ne zaman gelir?
Elçilikteki ışıklı tabelada ABD vizeniz onaylandıktan sonra “5 iş gün içinde gönderilir” yazıyordu. Mülakat sonucunda vizem onaylandıktan sonra elime tutuşturdukları kağıtta ise “ortalama 5-7 iş günü içerisinde, seçmiş olduğunuz PTT ofisine gönderilecektir” ibaresi yazıyor. Fakat benimki 3 gün içinde ulaştı. Belki Ankara’da olmamın ve seçtiğim PTT ofisinin de Kızılay’a yakın olmasının etkisi vardır, bilmiyorum.
Umarım sizin de işlemleriniz sorunsuzca hallolur. Özet olarak turist olarak gidecek ve dürüst olarak döneceksiniz hiç bir sorun çıkmayacaktır diyebilirim.
Edit: Bu yazıyı yazdıktan bir gün sonra ABD’ye göçmenlik dışındaki tüm vizeleri süresiz durdurma kararı aldı. Akabinde Türkiye de ABD vatandaşlarına vize vermeyi durdurdu. Dolar yükseldi. Kacabaşların kavgası sonucunda olan yine masum vatandaşlara oldu. Özetle hiç bir şey garanti değil şu dünyada. Fırsat varken değerlendirmek gerek. Hiç umudunuz yoksa GreenCard loto‘suna buyrun.
EK: Gerçekten de gidilebiliyor mu?
Saçma sapan politik çekişmeler sonucunda oluşan ABD vize krizi vize almışları etkiliyor mu? Hayır etkilemiyor, gayet rahat bir şekilde Chicago’dan giriş yaptım. Herkese uygulanan prosedürleri uyguladılar. Umarım daha fazla saçmalamazlar.
https://www.instagram.com/p/BalOZI7jCl2/?taken-by=serdicim
Kanada Vizesi İşlemleri
Kanada vize işlemleri ABD işlemlerinden pek de farklı olmadığından detaylı anlatmayacağım. En büyük farkı vize başvurusunu VFS Global diye aracı bir kurumla yapıyor olmanız. Sanırım İngiltere ve Fransa vizelerine de aynı firma bakıyor. Gereken belgeler yine aynı. Fakat bu belgeleri bu kuruma verip işlem ücreti vermek yerine aynı belgeleri Kanada devletinin canada.ca sitesinden şahsen de yapabilirsiniz. Fakat site o kadar karışık ki aracı firma daha mantıklı görülebilir, seçim size kalmış.
Kanada vizesinin en büyük farkı mülakat yerine bir niyet mektubu hazırlamanız gerekiyor. Bu konuda iyi İngilizce bilen birinden yardım alsanız iyi olur. Örnek mektuplara internetten ulaşmak mümkün. Eğer ne yaptığınızı biliyorsanız ve bunu da iyi ifade edebilirseniz vizeleri sorunsuz alabileceğinizi düşünüyorum.
https://www.instagram.com/p/Bas5Szzj_Cv/?taken-by=serdicim
Good luck.
Bir cevap yazın