Kolay değil beş senelik bir emek söz konusu. İhsan Oktay Anar’ın efsaneleşen kitabının İlban Ertem tarafından resimlendirilmesiyle oluşan Puslu Kıtalar Atlası grafik romanı harika bir çalışma olmuş. Bu sene yüksek lisans giriş sınavında alan sorusu olarak çıkmıştı da göğsümü gere gere “okudum” diyememiştim. Şimdi okudum çok güzelmiş evet biraz pahalı ama baskı kalitesi bunun gerektiriyor, her güzelliğin bir bedeli var en indirimlisi 30 TL. Çizgi roman, grafik anlatım, görselli şeyler seven arkadaşlarınız varsa bu kitap güzel bir hediye olabilir, bana öyle oldu, hediye eden arkadaşlarımın gözlerinden tekrar öpüyorum.
Bkz: Aşağıdaki fotoğraf hem rapor yazıyorum, hem Türk kahvemi içiyorum, hem grafik romanımı okuyorum, kafamda fes, kaytan bıyığımı burarken fonda da Dede Efendi çalıyor. Türkiye’de grafik işleri böyle yürüyor azizim birazdan minyatür yapacağım. (Şaka, şimdi ciddiye alan olur, osmanlı ocakları paylaşır ama diyim.)
https://instagram.com/p/9Gfsv_vS-t/?taken-by=serdicim
Tamam artık neden Türkiye’de fazla bilimkurgu çizgi romanı yok, diye söylenmeyeceğim. (Aklınıza başka örnekler gelirse yorum kısmına bırakın.) Puslu Kıtalar Atlası, steam punk türünde (steam diyorum çünkü Newton mekaniğine dayanan bilimsel öğeler bulunuyor ve bunlar hikayeye çok güzel yedirilmiş) ve Osmanlı döneminde geçen harika bir grafik roman. Yazarın daha önce okuduğum Kitab-ül Hiyel romanı da benzer atmosferde, bunu sevenler onu da beğeneceklerdir; fakat Kitab-ül Hiyel’in henüz grafik romanı yok, belki birileri yapar, kimse yapmazsa cesaret edebilirim, belki de animasyonunu yaparız kim bilir, hayal etmek güzeldir.
Çizer ile yapılmış bir röportaj ve kitabın arka sayfalarındaki “Mutfaktan” başlıklı yazısına kitabın sitesi puslukitalaratlasi.com adresinden ulaşabilirsiniz. Özellikle nasıl yapmışlar diye merak edenler için önemli ip uçları var. Aslında yok, oturup da İlban Ertem’in “how to be comic artist” diye “tutorial” (eğitim videosu) yapacağını zannetmeyin. En büyük tutorial sabır ve çok çalışmak, diyor, ben yazıdan bunu anladım.
Özetle: İhsan Oktay Anar + İlban Ertem = Muhteşem özgün bir eser. Ustalara saygı diyerek, İlban Ertem’in çalışması hakkında Öner Biberkökü‘nün hazırladığı harika bir belgeselli ekliyorum.
Fakat yönetmen bu tanıtımı yapar da İletişim editörlerinden Levent Cantek durur mu yapıştırmış etkinliği. Ankara CerModern’de muhteşem bir etkinlik gerçekleştirmişler. Grafik romanın sergisi esnasında bizim yine hayranlıkla takip ettiğimiz çizgi roman sanatçıları gelmiş en sevdiği kareleri etkinlik süresinde tekrar resimlemişler.
Etkinlikte yapılan çizimlerin bulunduğu albüm ise bu linkte.
Cümleten tüm grafik tasarım, çizgi roman ve animasyon dünyası acemilerinin yolu açık olsun.
Ek: Önceki yazımda anlatmıştım ama eminim kimse bakmayacaktır, yüksek lisans grafik alan sınavında çıkan Puslu Kıtalar Atlası kitabı için hazırladığım kapak tasarımı da bu şekilde. Hazır görsel kullandığım için bir güzel azar işittim. İlban Ertem’in çizimine biraz fotomanipülasyon yapıp, bulut etkisi ve efekt koyunca kapağa çok yakıştı, sınavda da aklıma başka bir tasarım gelmedi :/ Neyse aldılar okula işte uzatmayalım lafı.
Aykız
Serdar bey, meraba. Sizi severek takip ediyorum. Kaytan bıyıklarınıza selamlar… :*