Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
Kinetik Tipografi

Kinetik Tipografi, Hareketli Grafik ve Tipografik Animasyon İncelemesi

Tarih: 2015-10-22
Kategori: Animasyon Günlüğü, Grafik Tasarım, Tipografi

Grafik bölümünün “Kinetik Tipografi” dersinin ilk ödevi beş adet kinetik tipografi çalışması incelemekti. Animasyon merkezli düşündüğüm için bu tür çalışmalara  Tipografik Animasyon diyordum. Fakat “kinetik tipografi” (çeviri önerisi olarak devimsel tipografi) kullanımının yabancı kaynaklarda daha yaygın olduğunu görünce kavramsal bir zemin oluşturmak gerektiğin fark ettim. Bu konuda Türkçe ilk tez Ekin Kılıç tarafından 2011’de yazılmış (tez.yok.gov.tr’den yazar adıyla teze ulaşabilirsiniz). Ekin Kılıç’ın Tipografi ve Hareket sınıflandırmasına göre aşağıdaki gibi bir gruplandırma söz konusu. (Ek: Tipografi nedir?)

Tipografi ve Hareket

a. Bakışın Yer Değiştirmesiyle Hareket Kazanan Tipografi

Daha güzel bir örnek de sınıf arkadaşım Doğu Gündoğdu’nun DİREN adlı çalışması.

b. Kendinden Hareketli Tipografi

i. Hareketli Tipografi
ii. Kinetik Tipografi (Devimsel Tipografi)
iii. Tipografik Animasyon

Tipografik Animasyon kısımını şimdi ben ekledim; çünkü öyle çalışmalar var ki onlara yeni bir adlandırma gerekiyordu. İsterseniz gelin teker teker bu uygulamalara bakalım ve tanımlamak istediğim tipografik animasyon türü neymiş görelim.

1. Ben Deli Değilim

Ben Deli Değilim çalışmasının senaryosu için Şizofreni Dernekleri Federasyonunun şizofreni hastalığına dikkat çekmek ve şizofreni hastalarını topluma kazandırmak amacıyla başlatılan “Gerçekler Maskelenmesin” isimli projenin öykü yarışmasında birincilik kazanan Süveyda Ölüdeniz’in öyküsü kullanılmıştır.

Seslendirme Atakan Arısoy, video ve animasyon aşaması ise Cem Arıkan tarafından gerçekleştirilmiştir.

Kinetik tipografi ile tanışmamı sağlayan ilk eserdir. Metin ustalıkla yazılmış ve duygu yüklü olmasına karşın kinetik tipografi biraz geride kalmaktadır. Seçilen görsellerin ortak bir dili yoktur ve sanki internetten indirilip kullanılmış izlenimi taşımaktadır. Fakat içerik şizofreni olunca bu yöntemin bilinçli yapıldığını da düşünebiliriz. Ayrıca çalışmanın 2010 yılında yapıldığını da hesaba katarsak kendi şartları ve kinetik tipografinin fazla bilinmediği yıllarda başarılı bir çalışma olduğunu söylemek gerekir. Sonuçta video bize derdini gayet güzel aktarmakta ve duygularımıza hitap etmektedir. Bu nedenlerden dolayı başarılı bir kinetik tipografi çalışması diyebiliriz.

2. Seda Sayan’ın Efsane Atarı

Bahçeşehir Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı bölümü öğrencisi Ecem Arıcan’ın okul projesi olan bu video 2015 Ocak ayında internette yayınlanmış ve uzun süre konuşulmuştu. Ecem Arıcan’ın Vimeo kanalında (Arıcan, 2015) anlattığına göre video metninin hikayesi şöyle:

(…) Zamanında Erol Köse, Seda Sayan’ın geçmişte çektirdiği müstehcen fotoğrafları paylaşarak kadırgalıyı kışkırtmıştı. Seda Sayan da bunun üzerine kendi gündüz programında, bu projede yalnızca 1.30 dakikasını kullandığım (…) monologla Erol Köse’ye karşılık vermişti (…).

Türkçe kinetik tipografi örneklerinden kamuoyunda en çok ilgi çeken çalışmalardan biri bu olduğunu söyleyebilirim. Sanatçı çalışmasında sarıyı zemin olarak belirlemiş ve tek tip tırnaklı bir font çeşidini After Effects vasıtasıyla hareketlendirmiş. Fakat harfler yazılımın yapısından dolayı sentetik duruyor Bunu aşmak için belki başka video düzenleme veya animasyon yazılımlarından yararlanabilirdi; ancak bunun ticari amaç gözetmeyen lisans seviyesindeki bir okul projesi olduğunu hatırlamak gerekir. Seda Sayan’ın agresif tonlaması ve vurgularıyla senkron bir biçimde tipografik hareketleri başarılı bir şekilde gerçekleştirmiş. Bu açıdan Ecem Arıcan kinetik tipografi çalışmalarına güzel bir Türkçe örnek sunmuş diyebiliriz. İleride yine güzel işlere imza atacağına eminim.

3. From Paper to Screen

“Form Paper to Screen”,  Thibault de Fournas’ın 2013 yılında hazırladığı tipografinin kağıt ortamından sinema perdesine uzanan kullanım şekillerine göndermelerde bulunan hareketli tipografi çalışması.

Bir metni ve duygusal bir mesajı olmadığı için Ekin Kılıç’ın doktora tezindeki tipografi ve hareket çizelgesine göre (Kılıç, 2011, s.3) kinetik tipografi olmayan ancak başarılı bir hareketli tipografi çalışmasıdır.

Video iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm “The paper”da tipografinin birkaç olanağından örnekler sergiler (Sarıkavak, 2014) ve efektler iki boyutla sınırlıdır.

İkinci bölüm olan “The movie screen” ise belli başlı sinema yapıtlarının başlangıç ve bitiş jeneriklerine çeşitli göndermelerde bulunur. Çalışma tipografinin hayatımızdaki kullanım alanlarına dikkat çekmesi açısından başarılı bir yapımdır. Teknoloji kullanımı, görsel efektler ve ara geçişleri ustalıkla gerçekleştirilmiştir.

4. Husbands – Dream (Cauboyz)

Fransız grafik tasarım stüdyosu “Cauboyz” tarafından hazırlanan Husbands – Dream video klibi. Bu yazıda incelenen beş çalışma içinde yapım tekniği açısından en farklı ve çok el emeği verilen eser. Yapım aşamasında After Effects yerine karanlık odadan ve ışık saçan kutucuklardan yararlanılmış.

Making Of Husbands

Tüm sahne kurulduğunda insan boyunda bir sete dönüşüyor. Yapımın diğer bir ayırt edici özelliği ise tipografi statik olsa da arkadan verdikleri ışıkla ekranda gözlerimize bir hareket kattığı gerçeği. Bu bağlamda eserin aynı zamanda bir müzik videosu olduğunu hesaba katarsak bu çalışmaya kinetik tipografi diyebiliriz.

5. ChildLine First Step (YCN Studio)

ChildLine, İngiltere’de 24 saat ücretsiz, 19 yaş altı çocuk istismarı konusunda hizmet veren bir sosyal hizmet hattı.

Yapımın kalitesinden de anlaşılacağı üzere çalışmanın arkasında büyük bir ekip var. On kişilik 2D animasyon ekibi ve üç kişilik 3D sanatçıdan oluşan ekibe BUCK yönetmenlik etmiş. Müzik ve ses tasarımını ise Antfood ekibi gerçekleştirmiş. Künye bilgileri ayrıntılı olarak Video sayfasında bulunmakta.

Çalışmaya gelirsek eser kinetik tipografi şartlarımızı fazlasıyla karışılıyor. Bir mesajı var ve bunu bize yüreğimizin içinden hissettiriyor. Sinematik geçişler bu rapordaki ilk verilen örneklerini ötesinde oldukça yumuşak ve sanatsal şekilde gerçekleşiyor. Bu düzeydeki bir çalışmayı belki de “tipografik animasyon” diye adlandırabiliriz. Çünkü video tipografi öğelerini oldukça gelişmiş animasyon teknikleri ile izleyiciye sunuyor. Kullanılan font çalışmaya gayet güzel yedirilmiş, arka plan ayrıksı görünmüyor. Yapım müziğiyle, konusuyla, görselliğiyle ve canlandırma efektleriyle tam bir bütünlük içerisinde.

Yapımda ve animede emeği geçen tüm animatörleri tebrik ederim.

Bu makale’nin pdf’i için academia.edu linki.

KAYNAKÇA
Kılıç, E (2011). Kinetik Tipografi: Bir Müzik Videosu Tasarımı. Hacettepe Üniversitesi / Güzel Sanatlar Enstitüsü, Ankara.
Sarıkavak, N.K. (2014). Çağdaş Tipografinin Temelleri.
Garfileld, S. (2012) Tam Benim Tipim. Sabri Gürses (Çev.)
Arıcan, E. (2015) https://vimeo.com/dekupemaster

Other Articles / Diğer Yazılar
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
    En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
  • UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
    UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
  • Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
    Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
  • NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
    NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
  • En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
    En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları

Etiketler: 2.5B, After Effects, araştırma, Hacettepe Grafik, tipografik animasyon (kinetik tipografi)

Yorumlar

  1. serter

    2016-06-17 ile 03:55

    Oha be abi! ne etmişin! süper özetler, tadınmaz yenmez kaynaklar… hürmetlerimle. ben de grafik tasarımcıyım. kinetik tipografiyle ilgili tüm paylaşımların için tesekkür ederim. söz ben de ilk elle tutulur çalısmamı paylasıcam:) işten kendi kafamdaki işlere vakit bulur bulmaz.

    Cevapla
    • Ozgur Serdar

      2019-08-16 ile 05:18

      Yolun açık olsun Serter :)

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (0)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (0)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (1)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (0)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (0)
  • Türkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa NotlarTürkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa Notlar (0)
  • Animasyon Endüstrisi: Dünyanın En Zengin AnimatörleriAnimasyon Endüstrisi: Dünyanın En Zengin Animatörleri (0)
  • IELTS Hazırlık: İngilizce Sınav TavsiyeleriIELTS Hazırlık: İngilizce Sınav Tavsiyeleri (0)

Seçme Yazılar

Trichrome - Lois van Baarle

Çalışacak Gücü Kalmayan Bilgisayar Grafiği ve Sanat Öğrencileri İçin Motivasyon

Bu yazıda bilgisayar grafiği (CG: Computer Graphics) sanatçıları için yani bilgisayarla üretim yapan herkes için hazırlanmış ama analog sanat öğrencileri için de geçerli tavsiyeler içeren motivasyon dolu bir video serisini tanıtacağım. İster hırs diyin, ister azim diyin, ister çalışkanlık… Size çalışma gücü veren şeye her ne isim takıyorsanız ona sıkı sıkı tutunun. Sürekli sızlanan yapamadığı […]

Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; a Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; ama birilerinin keyfi hiç bozulmuyor. #deprem #yük #yol
Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı y Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı yapay zekaya karşı düzenlenen #NoAI protestolarına bir destek de bizden. 

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence, Episode 2: The Protests

1. So why are artists bothered? You see a striking comparison showing how the appearance differs when artist names are typed into the AI commands.
2. This means that without drawings by human artists, AI cannot produce any stylized output.
3. There are public databases like LAION-5B. Works by popular artists like @Loisvb have been added to this database without their permission. All AIs in the market started to produce works in the style of artists by taking advantage of this data. This is copyright infringement. 
https://laion-aesthetic.datasette.io/laion-aesthetic-6pls/images 
https://twitter.com/megraeart/status/1598806459004985363
4. So what do artists want? The artists rightly want their drawings removed from this database. The number of applications that use this data, such as Midjourney and DALL-E, are increasing.
5. What will they do? The Concept Art Association, led by Karla Ortiz, is preparing for an action. @kortizart @conceptartassociation
6. Their requests are at this link: https://www.gofundme.com/f/protecting-artists-from-ai-technologies
7. I consider these demands justified. It is ethically wrong for them to feed AI with haram data and make money from it. Laws are lagging here too. I hope necessary adjustments are made.
8. Because AI has entered our lives and will not leave. AI can be a useful tool even with just your own images and public domain content. I created the images in this series with ethical AI and old photo editing techniques to try if another way is possible.
9. “ART = IDEA” -Steve Huston There has to be another way. Because art is an idea. The story is king and the stories emerge from life.

 #yapayzeka #yahşizeka #yzroman #fotoroman #fotobashing #stablediffusion #AI #aiart #humanartist #lensa #midjourney #dalle2 #stablediffusion #artistrights
Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fus Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fusun.yaziyor) de dediği gibi “At a timeless zone, the story should start.” O zaman haydi buyurun. Hikayemiz 2009'da başlıyor. 
Hikayede bahsi geçen makale: https://serdara.com/go-oyunu-ve-kaos-teorisi/

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 1: The Go Defeat
1. Years ago, I wrote a passionate article on artificial intelligence (Bibliothec:2009).
2. The artificial intelligence that beat humans at chess had not yet beat humans at Go. In the article, I compared the subject with the popular chaos theory of that period and tried to explain why it could not be defeated.
3. Ten years later, the AI named "Alpha GO" defeated humans in Go as well in 2016.
4. But I took my part. From now on, I would not challenge AIs anymore, I would mind my own business.
5. When I couldn't find what I was looking for in engineering and philosophy, then I chose the digital art career path.
6. A news would wake me up from my peaceful sleep in my comfort zone called “concept art” and “storyboard”. A bloody AI-generated painting would return with an award from a competition in a fair.
7. Prompts are text commands for AI. Below are the pictures received from AI in response to these commands. Until last year, AI who made pictures like children with these commands…
8. By what time had he developed enough to win a competition in a few months? Beautifully drawn by a toast machine.
9. Will they take our jobs?

We will see.

 #ai #aiart #stablediffusion #photobashing #fotomanupulation #fotoroman #yapayzeka #photoshop #yzroman #yahşizeka #go
Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa o Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa olsa yahşi olan bu zekalar hakkında benim de diyeceklerim var. Bir kaç bölümde anlatmayı planlıyorum. Evet tüm görseller yapay zeka, fotoşop, Wacom ve sanatçı işbirliği ile üretildi.

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 0
1. Hello, this isn't me, this is my AI-trained Surrogate (2009). (Cool SciFi Movie: https://www.imdb.com/title/tt0986263/)
2. A great revolution has taken place in the art world.
3. There is total chaos and uncertainty right now.
4. But art history has witnessed many such turning points. *discovery of perspective 15th century.
5. With the invention of the camera, portrait painters were negatively affected. *the first photograph, 1826
6. Digital drawing tablets had forced artists in the industry to break away from paper.
7. And the internet… With an endless number of visual references, artists are now able to educate themselves without going through costly jobs such as visiting museums, working with live models, going to distant schools. Because they had an endless mine of knowledge in front of them.
8. There was another one feeding on this mine of knowledge while we slept. Artificial Intelligence! (AI) It climbed from the bottom of the mass data mines and came to the surface.
9. Now, here in these few series, I want to talk about them with you… To be continued…

 #AI #aiart #comics #çizgiroman #fotoroman #yapayzeka #YZroman #yahşizeka #stablediffusion #photoshop #wacom
Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan bir ceket ve şapka ile bilinmezliğe yürüdüm. #stablediffusion
Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe