Temel tasarım eğitimi aldıktan sonra kendimi online eğitim sitelerine bıraktım. Türkiye’de olmayan animasyon, görsel efekt sektörleri gibi alanlarda nasıl eğitim alabilirim ki? Aramızda kalsın iş yerinde bile ara sıra açarak çok şey öğrendiğimi itiraf etmeliyim. Lynda.com, DigitalTutors, Udemy ve son olarak Tuts+ sitelerini deneme şansım oldu. Bir yerden sonra eğitim videoları bağımlılık yapıyor. Gelin bunlar hakkında biraz konuşalım. Evet, üşenmeden otuza yakın eğitim sitesini inceledim ve evet obsesif kompulsif bozukluğumu bu gibi araştırmalarla faydalı hale getiriyorum.
İnternette videolar aracılığı ile eğitim veren bir çok site var. Çoğunluğu programlama ve tasarım konusunda. Alternatif eğitim seçeneği olarak “uzaktan eğitim” gittikçe daha geniş yelpazede bilgi sunmaya başlıyor. Ben faydasını gördüm belki siz de faydasını görürsünüz. Çoğunluğu İngilizce ama hani herkesin CV’sinde belirtilen o “orta seviye” İngilizce bile bu dersleri anlamaya yetiyor. Kursu tamamladığınızda diploma da veriyorlar ama pek geçerliliği yok, havaya girin diye veriyorlar, sertifikasyon insanların hoşuna gidiyor ondan sanırım. Lafı uzatmadan başlayalım.
Not: Fiyatları 26.11.2014 tarihinde aldım bunlar zamana ve kampanyaya göre değişebilir ancak aradaki oranlar görmeniz açısından önemli olacağını düşündüm. Her başlık aynı zamanda o sitenin linki.
Başlıklar / Contents
1. Lynda.com
İlk göz ağrım ve sektörün bir numarası Lynda Teyze. Illustrator ve Photoshop açığımı kapatmamda büyük yardımı oldu. Sadece ders değil, sektörün önde gelen tasarımcıları ve stüdyolarıyla yapılan röportajlar da var.
Eğitim siteleri yazılım türlerini de paylaşmış durumda, aşağıda sayacağım sitelerinin hemen hepsi 3Ds Max veya Maya gibi bilinen tasarım programların eğitimlerini verirken bazı yazılımlara hiç değinmez. Fakat Lynda ses alanında diğer sitelerde olmayan Ableton Live eğitimini de veriyor. Bu listedeki en geniş ve köklü arşiv Lynda Teyzenin elinde, mutlaka size uygun bir şeyler çıkacaktır. Araştırmaya buradan başlayın derim.
Konular: Developer, Design, Web, Photography, Business, Education, 3D + Animation, Video, Audio + Music
Fiyat: Aylık Basic 25$, Aylık Premium 37,50$, yıllık paket alınca da iki ay bedavaya geliyor. (Premium üyelik egzersiz dosyalarının indirme olanağı veriyor. Şart değil ama rahatlık.)
Özellikle web tasarım, WordPress ve After Effects eğitimleri kaliteli. Fakat “motion capture” ve VFX sektörüne girecekseniz size başka bir devi önereceğim.
2. DigitalTutors + Pluralsight
Animasyon, görsel efekt, 3D tasarım alanında en geniş ders arşivine sahip eğitim sitesi DigitalTutors. Şimdilik aldığım derslerin ağırlığını bu site karşılıyor. Lynda’dan farklı olarak Nuke, ToonBoom, Vue, RenderMan gibi programların eğitimleri mevcut.
Digitaltutors geçen sene diğer bir dijital eğitim sitesi Pluralsight ile evlendi. Ancak Pluralsight, yazılım, veritabanı ve donanım konusunda eğitim Cisco ve Microsoft sınavlarına hazırlayan önemli bir site. DigitalTutors’a üye olan Pluralsight’a da üye olmuş oluyor ya da tam tersi. DigitalTutors’ta Ses Mühendisliği alanında hiç bir eğitim yok. Yarım olacağını hiç olmasın demişler, Pluralsight’ta bir kaç ders var ama yeterli değil, bu durumda Lynda iyi bir seçenek.
Konular: Software, 3D, VFX, Design, Game Dev, Web, CAD, Dev/IT
Fiyat: Aylık Basic 29$, Aylık Plus 49$, yıllık alınca da bir iki ay bedavaya geliyor. (Plus üyelik egzersiz dosyalarının indirme olanağı veriyor.)
3. Udemy
Udemy, büyük uzaktan eğitim siteleri arasında farklı bir yere sahip çünkü burada kullanıcılar da ders verebiliyor. Daha doğrusu Udemy ders veren bir kurum değil, eğitim vermek isteyenler herkesin üye olup tecrübesini satabileceği bir pazar. Buradan da dersleri paket olarak almıyorsunuz tabi, tek tek alıyorsunuz. Fiyatlar da konuya hocaya ve insafa göre değişiyor. Ücretsiz dersler de var ama hepsi giriş seviyesinde. Buradan takip ettiğim bir kaç sanatçı var. Yılın belli zamanları (örneğin black firday ve cyber monday) %80 gibi büyük indirimler oluyor. Belli bir konuda eğitim almak isteyenler için düşünülebilir. Lynda ve DigitalTutors gibi bilgisayar bilimleri hakkında dersler içermiyor. Kişisel gelişimden heykelciliğe kadar farklı dillerde bir çok ders mevcut ve Türkçe arayüzü var.
Konular: Geliştirme, İşletme, BT ve Yazılım, Ofis Üretkenliği, Kişisel Gelişim, Tasarım, Pazarlama, Yaşam Tarzı, Fotoğrafçılık, Sağlık Fitness, Öğretmen Eğitimi, Müzik, Academics, Dil, Test Hazırlığı
Fiyat: Ücret derse göre değişiyor. Aylık üyelik yok, dersi bir kere aldın mı Udemy oluşumu yok olana kadar videolara sonsuz erişim hakkınız var.
4. Tuts+
Her ne kadar ilk iki büyük eğitim sitesi kadar olmasa da gözden kaçırılmaması gereken bir eğitim sitesi. Uygun bir eğitim paketi var. En farklı özelliği bazı dersleri Tuts+ Design adlı Youtube kanalında ücretsiz izleyebiliyorsunuz. Konuları Lynda ve DigitalTutors ile aynı hatta paralı kısmındaki video çekimleri daha kaliteli ve öğretici.
Konular: Design & Illustration, Code, Web Design, Music & Audio, Photo & Video, 3D & Motion Graphics, Bussines
Fiyat: Aylık 15$, Yıllık 180$, Yıllık Pro: 360$
5. Ücretsiz Bilgi Kaynakları
Başta yüce Google ve onun aracılığı ile ulaştığımız Youtube, Vimeo, Vikipedia hatta Ekşi Sözlük gerçekten çok kutsal bilgi kaynakları. Bu temel kaynakların yanında bilmenizi istediğim sevabına ücretsiz eğitim veren çok güzel projeler var:
Khan Academy: Bu akademinin amacı isteyen herkesin, istediği zaman, istediği yerde dünya standartlarında ve ücretsiz eğitim almasını sağlamak. Bu nedenle öncelikle temel konularla işe başlamışlar: Matematik, Fen, Ekonomi, Sanat, Sosyal Bilimler, Bilgisayar, Finans, Tarih… Alt yapıları Youtube ve işin en güzel yanı artık Türkçe dersler de var. Bu listedeki en büyük sevap puanını bu oluşum topluyor. Bill Gates, Google gibi dünya devlerinin de destek verdiği önemli bir proje. Aşağıda Salman Khan’nın yaptığı TED tanıtım konuşması, uzaktan eğitim hakkındaki duygularımı çok güzel açıklamış. (Benzeri bil okul da Class Central)
ARVE Error: src mismatch
url: http://www.ted.com/talks/salman_khan_let_s_use_video_to_reinvent_education
src in: https://embed.ted.com/talks/sal_khan_let_s_use_video_to_reinvent_education
src gen: https://embed.ted.com/talks/salman_khan_let_s_use_video_to_reinvent_education
w3schools.com: Web yazılımları kullananların kutsal bilgi kaynağı. HTML, CSS, JavaScript, SQL, PHP, JQuery alanında araştırma yapmışsanız mutlaka rastlamışsanız. En büyük farkı video olmaması, eskiden video mu vardı, yazı vardı yazı ve açıklamalar gerçekten çok başarılı. Vikipedi gibi önemli bir proje. İnternetin gelişmesine katkıları büyük.
Ünlü üniversite MIT de bazı derslerini içeriklerini internete koymuş durumda. Dijital tasarım için olmasa da dil eğitimi için de güzel siteler var aslında eskiden hazırladığım Ücretsiz Sanal Okullar listesinden konu hakkında biraz daha detaylı bilgi bulabilirsiniz. Şimdi bilgisayar bilimleri (CGI, VFX, Software, IT…) eğitimi veren sitelere geri dönelim.
6. Diğer Online Eğitim Sağlayıcıları
İngilizce’de “Online Tranining Providers” diye geçen bu siteler aslında o kadar çok ki aşağıda tam olarak deneyemediğim ama kısaca incelediğim online ders sağlayıcı sitelerini sıraladım. Benim gibi eğitim videosu bağımlısıysanız gözlerinizi şaşı edebilir dikkatli olun.
cmiVFX: Görsel Efekt endüstrisinin ihtiyaçlarına yönelik eğitim videoları barındıran site. Bilinen programların yanında Houdini, Mari, Fusion, Flame, Mudbox, Softimage, Davinci gibi programları anlatıyorsa o site dikkate değerdir. DigitalTutors’tan bıkarsam sıradaki hedefim burası olacak. Youtube kanalı da var ama pek zengin değil. Konular: VFX (Görsel Efekt) işlerinde kullanılan her programı anlatmışlar. Ama henüz denemedim görünüşe aldanmayın. Fiyat: Yıllık 299$ ayrıca eğitim paketlerini tek tek almak da mümkün.
fxphd: Post-prodüksiyon ve oyun endüstrisinde büyük projelerde çalışmış tiplerin oluşturduğu bir site. İşlerini ciddiye almışlar ki lisanslı programları VPN ile sağlıyorlar. Fiyatları tuzlu. iki kurs 299$, üç kurs 359$, dört kurs 459$, beş kurs 559$, altıncı kursa gelmeden Disney’de işe başlıyorsunuz. (Şaka!) Pahalı olduğu için deneyemedim.
iAnimate: Advanced Character Animation Training, 3D karakter modelleme üzerine eğitim veren bir site. Tek konuya odaklanmış eğitim sitesi bulmak gerçekten şaşırtıcı. Yedi alt dalı var: Feature Animation, Game Animation, Creatures, Rigging, Modelling, Surface & Lighting, Motion Capture. Öyle her isteyen üye olamıyor, kontenjan var, önce portföyünün olduğu bir başvuru formu dolduruyorsun. Temel programları Maya ve dersler internet üzerinden canlı olarak veriliyor, yılda iki dönem oluyor ve bir dönem 999$, evet pahalı ama kaliteli, hatta bu listede öğrenciye en çok ilgi gösteren eğitim sitesi diyebiliriz.
CGWorkshops: Dünyanın en popüler CG forumu aynı zamanda bazı sanatçıları yakalayıp eğitimi verdirtiyor. Eğitimler konuya ve eğitmene göre kontenjanlı, real time, 100-700$ ve 8 hafta civarında geziniyor. Konu içerikleri uzmanlara yönelik temel eğitim olmadan zorlayabilir. Ayrıca sürekli takip etmek lazım tam benlik dediğiniz atölyeler (workshop’lar) olursa düşünülebilir.
Coursera: Türkçe arayüzüyle karşılıyor bizi. Ders konuları bir üniversiteyi andırıyor: Sanat Tıp, Fizik, Sosyal Bilimler, İşletme, Hukuk gibi yüksek okul konularını içeriyor. İçlerinden Türkçe kurslar da var hatta Koç Üniversitesinin bir dersini bile gördüm. Khan Academy gibi temel konuları anlatmıyor ve ücretsiz dersler var ama hepsi değil, Udemy gibi kurs başına para veriyorsunuz.
Escape Studios: Bunlar gerçekten iyi eğitim veriyorlar; ama online eğitim sadece destek amaçlı. Asıl eğitimi Londra’daki sınıflarında veriyor namussuzlar. Fırsatı olan gitsin okusun. Mezunları Pixar’a falan gidiyormuş :P
Gnomon: Schools of Visual Effects, bu da aynı Escape Studios gibi Campus + Online kurs mantığıyla ilerliyor. Okulun adresi Kaliforniya arkadaşlar. Geçersem uğramak isterim. Ek 2015: Yeni keşfettim bunların Workshop videolarının olduğu başka bir site varmış. GnomonWorkshop.com Konular gayet güzel görünüyor sadece C4D eğitim yok.
CG Master Academy: Ders değil de sınıf ve dönem bazında eğitim veriyorlar. Eğitimler 2D ve 3D diye ayırmışlar 4 dönem (term) 8 sınıf’a (class) ayrılıyor. Bir sınıf ortalama 4 hafta sürüyor. 2 şer sınıflık paketler halinde satılıyor ve iki sınıf 1500$. Yani mezun olmak için toplamda 5500$ vereceksiniz. Evet, pahalı.
CGcookie: Blender ağırlıklı 3Ds Max, Modo, Concept Art, Unity, VFX eğitmleri. Aylık 14,33$
Code School: Yazılımcılar için 6 temel yol belirlemişler: Ruby, JavaScript, HTML/CSS, iOS, Git, Electives. İlk dersler ücretsiz ama tam ısınacakken paralıya bağlıyor. Aylık 29$
3D Buzz: Bir tasarım sitesi için kötü bir tasarıma sahip, Programming, Game Development, 3D Design and Animation, 2D Design konularında eğitim veriyor. Udemy gibi ders başına ücret veriyorsunuz.
3dMotive: DigitalTutors’un biraz daha üç boyut ağırlıklısı fiyatları bile aynı. Arayüzü güzel ama farklı bir şey sunmuyor.
Eat 3d: Bunlar işe eğitim DVD’si hazırlayarak girmişler ki sitelerinde de bunları satmaya çalışıyorlar. Kütüphanenin toplam fiyatı 3995,95$ Sadece DVD’den öğrenirim diyenler için ama kalmadı o usül.
LearnNowOnline: Eski adı AppDev olan ve adından da anlaşılacağı üzere uygulama geliştirme için gereken bilgilerin öğretildiği, Microsoft ürünlerinin ağırlıklı anlatıldığı site. Yıllık 49$.
Microsoft Virtual Academy: Yazılım ve Microsoft sınavlarına hazırlık için Türkçe kaynak, çoğu ders ücretsiz ama sınavları o kadar çok ve pahalı ki bu IT sektöründen uzak durun derim.
Safari Books Online: Bunlar da O’Reilly’in kalın bilgisayar kitapları üzerinden eğitme girişmişler, kitaplar ve kitapların eğitim videolarından bir havuz yapmışlar. Tüm kitaplar, video kurslar, sesli kitaplar, konferanslar aylık tek kişi 39$, yıllık 399$. Site de kitapları gibi soğuk geldi :/
SkilledUp: Creative, Technology, General Education ve Busines temel başlıkları altında, Udemy türü kurs başına ücret alan site. Şimdilik pek ziyaretçisi yok gibi.
Skillfeed: Ünlü dijital ünün pazarı Envato camiasının, Shutterstock tarafından servis edilen, Tuts+ ayarında eğitim sitesi, aylık 19$. Arkası sağlam ama sektöre sonradan girdiği için pek bir şey beklememek lazım. (Edit: Tahminim doğru çıktı site tüm içeriğiyle 30 Eylül 2015’te kapandı.)
Skillsoft: IT Sertifikasyon eğtimleri sitesi. Tasarımcı adamım, IT diyince hemen kaçıyorum meraklısı incelesin.
Thinkful: Frontend Web Development, Python, iOS, AngularjS, Node.js gibi özel konularda yazılım eğitim veriyor, fiyat vermiyor mail atıyorlar. Bu ne gizem anlamadım.
TreeHouse: HTML, CSS, iPhone apps alanlarında eğitim vermek istiyorlar. Aylık Basic 25$, Pro 49$. Geçen sene de bakmıştım sitelerine pek bir değişiklik yok.
Ek Mayıs 2015: Bu yazıyı yazdıktan sonra birkaç dikkate değer “digital art” sitesine daha rastladım: Schoolism, Skillshare, I Draw Girls, FZD School of Design…
Ek Temmuz 2015: https://medium.com/@kristynazdot/the-37-best-websites-to-learn-something-new-895e2cb0cad4
Ek Mart 2017: http://www.scoop.it/t/sanal-okullar
– o –
Özgür İnternet’e ve bilginin herkesle paylaşması gerektiğine inanan biri olarak bu yazının işinize yaradığını umarak bitiriyorum. Öneriniz varsa yorum kısmına yazın listeye ekleyelim. Eğitimli öğretimli günler bizlerin olsun.
ekber
ok saol sayende daha çok öğreniyorum teşşekürler birde hani şu video oyunu sinematikleri varya mortal x trailer gibi yada avengersdaki efektler
bu effect işni öğrenip oyun sektörüne sinema sektörüne birde anime sektörüne girmeyi düşünüyorum yardımcı olursan çok sevinirim :D
Serdar A
Efekt yani VFX işi, 3D Oyun sinematikleri işi ve Anime işi başlı başına farklı alanlar. Hepsinde başarılı olan bir insan evladı yok henüz. Öyle birine de ihtiyaç yok. Bunlar içinden en çok istediğinle başla bence sonra zamanın kalırsa diğerlerine geçersin. Örneğin aynı anda kepçeyi vinci ve traktörü kullanamazsın. Hepsi motorlu araç ama işyerlerinde birini ehliyeti yeterli…
Hakan
lynda’nın 10 day free durumunda faydalanıp üye olma fırsatı buldum. Şu exercise files olayı çok canımı sıkıyor buna warezden temin etme dışında bir çözüm bulabilir miyiz? Şart değil demişsiniz bu dosyalara yukarda ama bizim gibi beginner lar başka ne yapabilirler?
Serdar A
Eğer tutorial’ları ilk dersten birebir uygulayarak yaparsan exercise dosyalarına ihtiyacın olmaz beginner için en iyisi bu zaten. Exercise dosyası dersin ortasından başlayacaksan işe yarar. En kaçak çözüm de torent ama Lynda Abla da uyandı torentleri araştırıp kapattırıyor. Kadın haklı aslında ama bize de beleş eğitim şansı bırakmıyor mecbur verecez parasını.
Hakan
Teşekkür ederim cevabın için. Ama işimiz torrente kaldıysa yandık zaten. Ya seed problemi çıkıyo ya da içeriği zaten bulamıyorsun :/
mert
gnomon school of visual effectte eğitim almak sizce iyi olurmu ? bir bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim
Serdar A
Gnomon ara sıra karşıma çıkan kaliteli eğitim videoları da üreten Los Angeles merkezli bir okul. Oldukça da pahalı. Eğer çevrende bu alanda başvurabileceğin Grafik, Sinema Televizyon veya Animasyon gibi bölümler yoksa son çare olarak buna yazılabilirsin. Eğer DigitalTutors kadar ucuz olsaydı ben de düşünürdüm. Fakat neredeyse bir özel okul kadar para vereceksin. İnternetin, ekonomin, iraden ve İngilizcen yeterliyse ve bölgende başka da bir seçenek yoksa ve diğer lynda.com, digitaltutors.com, cmivfx.com gibi belli başlı online kurslar seni tatmin etmesiyse dene derim.
Nehar
Meraba lynda ile tutsplus. arasında gidip geliyorum ikisininde 10 günlük deneme olayı çok iyi gibi ıllustrator seviyem başlangıcın birkaç üstü belki orta ama usta seviyesinde değil sizce hangisine yatırım yapmalıyım bu arada ingilizce seviyemde çok iyi değil daha çok temel cümleleri anlayaibliyorum zaten grafikdede görerek yapmak çoğu zaman iş görüyor şimdiden cevabınız için teşekkürler
Serdar A
Üye olmuş gibi düşün ve verilen dersleri incele, hoşuna gidenleri listele, bak hangi liste ağır bastı? onu seç (ben öyle yaptım) Ücretsiz dersler var. Onlarla ingilizceni test edebilirsin.