En iyi blog sitesi yani internet günlüğü oluşturma servisleri hakkında bir çok makale var ancak konu hakkında fazla bilgi sahibi olmayan kullanıcıyı yönlendirecek, fikir verecek, zaman kaybından kurtaracak bir yazı bulamamıştım. Yazayım da faydası olur yıllardır yaptığım iş sayesinde öğrendiklerimi paylaşayım dedim. Fırsat buldukça bir çok sitede “alıntılanan” bu popüler makaleyi güncellemeye çalışıyorum. Keyifli bloglar.
Twitter, Facebook, Instagram ve Pinterest kendinizi ifade etmeye yetmiyor mu? Blog sitesi mi açmak istiyorsunuz? Kaleminizle dünyaya seslenmek mi istiyorsunuz? Ya da torunlarınıza hoş bir anı mı bırakmak amacındasınız? Buyurun o zaman. Aşağıda en gözde en nadide en iyi blog sitesi platformlarını tanıttım, iş icabı çoğunu deneme şansım oldu. En iyisi şudur diyemeyeceğim çünkü bu platformları kişilerin ihtiyacına göre değerlendirmek gerekiyor. En popüler olandan başlayalım.
Başlıklar / Contents
En İyi Blog Servisleri
1. Blogger (eski adıyla Blogspot)
Blogger.com Google firmasının Gmail ve dolayısıyla Google Plus hizmetiyle iç içe çalışan blog hizmeti. Ara yüzü biraz karışık ancak alışınca her şey çok güzel oluyor. Orta halli bir kullanıcıysanız ve google ürünleriyle (Gmail, G+, Earth, Android yüklü telefonlar, Analytics, Adwords gibi…) içli dışlıysanız bu hizmet tam size göre.
Zorluk Seviyesi: Eğer düz bir blog istiyorsanız 2, yoğun içerikli bir site istiyorsanız 5.
? Kimiler için: Acemi veya profesyonel herkese uygun ve sürekli geliştiriyorlar.
+ Artıları: Arkanızda koskoca Google firması var. Güncelleme sorunu yok. Tek bloga birden fazla yazar editör atayabiliyorsun. Gizli blog yaratıp sadece kayıtlı kullanıcılara açabiliyorsun. Facebook yorumları gibi ziyaretçi etkileşimi yüksek bir Google+ yorum kutusu var. Ek 14.12.2014: Tumblr’dan şimdilik en büyük üstünlüğü Pinterest’in Zengin Pin özelliğini destekliyor olması. Örneğin sitenizdeki bir sayfayı eğer Pinterest’e daha önce tanıtıysanız. Pinterest bunu hatırlıyor ve görselin size ait olduğunu paylaşımın altında belirtiyor. (Ek bilgi: Pinterest nedir?) Yakın zamanda https desteği vermeye başladı.
– Eksileri: Özgün tasarım istiyorsanız ve HTML bilginiz yoksa belli şablonlar ve eklentilerle sınırlısınız. Bunu yanında bir ara mahkeme kararı ile Google hizmetleri Türkiye’de yasaklanmıştı, aylarca blogger kullanıcıları sitelerinden mahrum kalmışlardı. Neyse ki artık böyle komik bir sorular yok ama ilerde olmayacağı garantisi de yok. Sosyal medyası yok. Google Plus bu iş için ideal ama ayrı hizmetler gibi görünüyor. Eğer bir alanadı kiralamışsanız bunu siteye bağlayabiliyorsunuz. Fakat başındaki o gıcık “www” ibaresinden kurtulamıyoruz: www.siteniz.com gibi. Olsun ücretsiz bir hizmet için makul. Https desteği tam verimle çalışmıyor ve özel alanadları için geçerli değil.
* Örnek: En popüler örnek dizüstü edebiyatın ilk starlarından Pucca, o sıkı bir Blogspot kullanıcısıydı, sonra kitabı çıktı ardından da köşe yazarı oldu. Emek harcanmış ve HTML bilgisi ile düzenlenmiş örnek için: aykenti.blogspot.com, gördüğünüz gibi harici tema ve HTML tasarım bilgisi kullanınca bir düz bir Blogger hizmeti bambaşka bir site gibi görünebiliyor, fakat uğraştırıyor.
2. Tumblr
Blogspot hizmetinin en büyük rakibi Tumblr. Özellikle sanatçılara ve ergenlere hitap eden bu blog servisi ayrıca kendine has bir sosyal medya hizmeti de sağlıyor. Tumblr’daki sanatçıların paylaşımları tekrar bloglanabiliyor (reblog: Facebook’taki “paylaş” butonu gibi), bu da sevdiğiniz paylaşımlarla dolu bir liste oluşturma olanağı sağlıyor, ayrıca paylaşılan içeriğin kime ait olduğu bilgisi korunuyor.
Zorluk Seviyesi: 2
? Kimiler için: Dediğim gibi ara yüzü çok sade ve görsel paylaşımlarda bulunmak isteyen veya teknik ayrıntıya kafa yorup site programlama hakkında her şeyi bilmek istemeyen, sadece işine konsantre olan, giriş seviyesindeki kullanıcılar için ideal. Otomatik RSS desteği var, ayırca eklentiye gerek yok. Kendine has bir sosyal medyası olduğu için de çevre oluşturmak kolay. Tumblr’ınız varsa görsel malzemenizin bol olması gerekiyor. Tumblr’da en çok gif (hareketli resimler), küçük aforizmalar gidiyor. Görsel işler yapan bir sanatçıysanız mutlaka bir tumblr’ınız olmalı.
+ Artıları: Blogger’dan daha çok site şablonu çeşitliliği ve HTML seviyesinde düzenleme imkanınız var. Açıkçası eskiden Blogger’da bu özellik yoktu fakat son güncellemekte bu yeteneği Blogger da edindi. Blogger’a nazaran yıllardır pek değişmeyen ve daha basit bir arayüzü var. Uyum sağlamak ve bloglar arası etkileşim çok kullanışlı. Tercih olarak daha çok görsel paylaşımlar yapılıyor ve blogda beğendiğiniz bir şeyi kendi blogunuzda paylaşmak çok kolay (reblog). Domain bağladığınızda sinir bozucu www eklentisini koymak zorunda değilsiniz. Az önce (28.12.2014) keşfettiğim bir diğer ayırt edici özelliği ise eski temalardan üç ay öncesine kadar yapılan revizyonları servisinde saklı tutması, misal yanlışlıkla temanızı değiştirdiğinizde tüm ayarlarıyla birlikte kurtarabiliyor olmanız, bu özellik gerçekten az önce hayat kurtardı, bu da linki: Özel Temayı Kurtar. Https SSL desteği çok iyi çalışıyor, eğer kullanıyorsanız Disqus yorum eklentisini taşırken eski http’leri https’e çevirmeniz gerekiyor.
– Eksileri: Net bir eksiği yok son güncellemelerle rakibi Blogger ile oldukça benzerler. İlk oluşturduğun bloga birden fazla yazar atayamıyorsun, bu nedenle çok editörlü bir blog yapmak için aynı hesapta bir alt blog oluşturmak gerekiyor. Belki tema çeşitliliği az diyebiliriz ancak Tumblr üyesi olduğunuzda zaten temaları görmüyorsunuz, arayüzden geziniyorsunuz.
* Örnek: Mesela bu siteye koymadığım gayri ciddi öykülerimi serd.tumblr.com sitesinde paylaşıyorum. Başka güzel bir örnek ise kitapkurdu ev arkadaşımın okuduklarını tanıttığı kişisel blogu: tolgaulusoy.tumblr.com sitesi öyle tuttu ki Tumblr mail atıp blogunu kendi kitap kategorisine eklediğini belirtti, evet bu olaya şahit oldum, şimdi (29.12.2014) 9000 civarı takipçisi var sayı gittikçe artıyor, o artık bir fenomen, benim ise 300’de sabit kader kısmet fırsat arz talep işleri bunlar :) Zamanla Tumblr sevgim daha da arttı ve okulahayir.net‘ten sonra feministmutfak.com‘u da Tumblr’a taşıdım, sitelere bakarsanız gayet de profesyonel görünüyorlar. Daha sonra portföyümü de bu serdara.com’dan alıp Tumblr’a aktardım: ozgur-serdar-altunoglu.tumblr.com, çökme derdi bakım sorunu yok. Zaten sanatçının SEO, CSS, domain, server gibi detaylarla uğraşacak vakti yok. Allah korusun asıl wordpress siteme bir şey olur tam da bir iş verene tasarımlarımı göstermem gerekir Tumblr hop devrede. Paranızı internetten kazanıyorsanız her zaman nette bir yedeğiniz olmalı. Yurt dışında zaten tasarımcı dediğin çizgi romanını hazırlıyor blogunda görsellerini paylaşıp geçiyor. Bizim gibi ne iş olsa yaparım diye kasmıyor dolayısıyla konsantre olabiliyorlar ve güzel işler çıkartıyorlar.
Not: Eğer sitenizi WordPress-Blogger-Tumblr arasında taşımak isterseniz ayrıntılı bir Site Taşıma Rehberi de yazdım. Yani bu blog oluşturma hizmetini seçtim pikaçu, kaderim helalim ilelebet bu durumu yok. İnternette çare tükenmez. Yürümedi mi geç başka blog servisine. Ama her taşınma gibi o kadar yorucu bir işlem ki hiç tavsiye etmem.
3. WordPress.com
WordPress.com, rakipleri blogspot ve tumblr hizmetiyle sundukları hemen hemen aynı, kullaniciadi.wordpress.com mantığıyla çalışıyor. Blog dünyasında bu hizmetlere üç büyükler diyebiliriz. WordPress.com’un özelliği ücretli wordpress hizmetinin ücretsiz ve biraz sınırlandırmış hali. Sınırlandırılmış diyince aklınıza işe yaramaz olduğu gelmesin belli güvenlik açıklarını engellemek için zorunlu sınırlandırmalar bunlar.
Zorluk Seviyesi: 3
? Kimiler için: Metin paylaşımcıları ve wordpress arayüzüne alışmış kişiler için uygun.
+ Artıları: Ağabeyi özgür ama harici server’a ihtiyacı olduğu için paralı WordPress.org’un gölgesinde kalsa da ücretsiz bir alternatif; çünkü hosting’i kendi içinde. Daha çok Blogspot’a benzeyen arayüzüyle yine kullanıcı dostu. Diğer üçü gibi DNS yönlendirmesi yapabiliyorsunuz fakat bu gibi küçük ek hizmetlerin ve diğer temaların ücretli olması can sıkıcı. Çökme sorunu yok güncellemeleri firma otomatik olarak gerçekleştiriyor. Tumblr gibi kendine has bir sosyal medyası olduğundan arkadaş edinmek mümkün.
– Eksileri: Tasarımsal yapılacaklar sınırlı, eğer WordPress.org kullandıysanız kendinizi çok sınırlandırılmış hissedebilirsiniz. Ücretli DNS yönlendirmesi ve ücretli eklentiler…
* Örnek: Takip edilesi tanıdığım bir örnek agraphadogmata.wordpress.com ayrıca başarılı bir pinner, sitenin gördüğünüz gibi tasarım mantığı grid yerleşimi aynı blogspot.
Profesyonel Blog Servisi Çözümü
4. WordPress.org
İşte bu profesyonel tasarıma imkan veren ve her bir şeyini özgürce düzenleyebileceğiniz bir blog sitesi. İnternet yoluna gerçekten baş koymuş ve her bir köşesini inci gibi işlemeye niyet etmiş kullanıcılar için öneriyorum. Fakat böyle bir imkanın da bedelini ödemek gerekiyor. Uygun bir sunucu ve alanadı kiralamanız gerekmekte. Dediğim gibi sürekli bakım istiyor ancak elinizde sürekli güncellenen harika bir scirpt var.
Zorluk Seviyesi: 5
? Kimiler için: WordPress.org sadece iyi bir blog hizmeti değil. Her yola gelebilen bir site tasarım ortamı. Bu site de diğer bağımsız sitelerim dahil hepsine wordpress ile başladım ve çok memnunum. Yazılım mühendisi seviyesinde kullanıcılar için tembelleştirecek kolaylıkları var. İnsan rahata alışınca kendini geliştiremiyor. Fakat sadece Web-Grafik veya WebMaster’lık işleriyle meşgulseniz bu ortam işinizi görecektir. Bunu dışındaki giriş seviyesindeki kullanıcılara tavsiye etmiyorum.
+ Artıları: Tasarım özgürlüğü HTML, CSS ve PHP bilginizle sınırlı. En çok tercih edilen ve sevilen blog temelli site tasarım arayüzü. Ücretli ve ücretsiz bir çok eklenti imkanı. Her şeyi yapabileceğiniz bir ortam.
– Eksileri: Sürekli bakım istiyor. Güncellemeleri otomatik değil. Kendi haline bırakıldığında çökme imkanı var. Barındırma (hosting) hizmeti ve kiralanmış bir alanadı istiyor. Bu da bu hizmeti ücretli yapıyor. Ek 2016: Para kazandırmadığı sürece büyük bir emek ve zaman sömürücüsüne dönüşebiliyor, bu nedenle bu site hariç hizmet verdiğim diğer tüm amatör amaçlı siteleri, işlevine göre yukarıda saydığım blog servislerine taşıdım. Taşımak zor ama değerli bir içerik varsa katlanıyorsunuz.
* Örnek: En yakın örnek bu site. Ekleyeceğiniz plug-in’ler ile istediğiniz değişikliği yapabiliyorsunuz. Bu sitede kullandığım WordPress çekirdeği ve eklentileri ile ilgili teknik bilgi için WordPress Sırlarım adlı yazıma bakabilirsiniz.
Konuya Göre Çözüm Blogları
5. Scoop.it
Blog piyasasının köşe taşları üç büyükler tarafından tutulmuş. Tüm bunlara rağmen bir hizmet farklı bakış tarzıyla tutunmuş görünüyor. Şahsen ben çok sevdim. Üstelik kullanımı çok kolay arayüzü yok gibi. Sadece paylaş anlamına gelen scoop.it özelliği var. Pinterest’in makaleli olanı diyebiliriz. Aşağıda güzel bir tanıtım videosu var.
Zorluk Seviyesi: 1
? Kimiler için: Genelde yazmaktan çok belirli siteleri videoları yani internette kendinize uygun konularda edindiğiniz tecrübeleri belli başlıklar altında toplayıp paylaşmak için ideal.
+ Artıları: Gördüğüm en kolaya arayüze sahip. Birçok sosyal medya hizmetiyle (tumblr, facebook, twitter…) uyumlu. Dolayısıyla yaptığınız paylaşım kayıtlı tüm sosyal medya hesaplarınıza anında gidiyor bu da başarılı bir indekslenme yani duyurulmayı sağlıyor.
– Eksileri: Tek bir şablona alışmanız gerekiyor. Gelişmiş hizmetleri için abonelik ücreti istiyorlar. Ücretsiz hizmetinde ise en fazla 5 liste oluşturma hakkınızın olması. DNS yönlendirmesi için bile para istiyorlar. Ek 2016: İlk çıktığındaki o popülerliğini yitirmiş durumda.
* Örnek: İsterseniz buradan oluşturduğum başlıkları inceleyebilirsiniz: www.scoop.it/u/serdar
6. ResearchGate
Edit (29.05.2017): Academia.edu’nun paralıya geçmesiyle araştırıcılar büyük hayal kırıklığına uğradılar. CERN server’larının olduğu Zenodo iyi bir alternatif olabilir ama yeni çıktığı için arayüzü sosyal bilimciler için kullanışlı değil. Aşağıdaki örnekler academie.edu linki olsa da şimdilik ResearchGate’i öneriyorum.
Bir çeşit ücretsiz özgür makale deposu, sade ve sabit bir arayüzü var. Dilerseniz makalenizin açıklamasını ve yayınlandığı tarihi veya sadece bulunduğu sitenin bağlantısını verebiliyorsunuz, eğer insaflı bir hocaysanız tüm makalenin pdf’ini buraya yükleyebiliyorsunuz. Sitenin PDF oynatıcı sayesinde okuyucu makaleyi indirmek zorunda kalmadan içine bakabiliyor. Ayrıca hangi makaleniz kaç kere okunmuş ne ilgi çekmiş bir tablo içinde görme şansınız da var.
Zorluk Seviyesi: 1
? Kimiler için: Öncelikle akademisyenler ve akademik makalelerini tüm dünya ile paylaşmak, akademik ve bilimsel konuları birinci elden takip etmek isteyenler için.
+ Artıları: Makalelerin özgürce paylaşılabildiği bir çevre yaratma hedefindeler. Kaliteli arama konuları ve kategori oluşturma şansı. Karmaşık bir makale külliyatınız varsa bile basit ara yüzüyle derli toplu bir sınıflandırma yapmak çok kolay. Mühendislik bitirme projemi koydum ve en çok okunan makalelerden biri oldu. Ta Hindistan’dan teşekkür mesajları aldım. Bu yazının makalesi de orada.
– Eksileri: Tasarım seçeneği hiç yok.
* Örnek: Burada hesap açmak için ille de üniversite vb. kurumlarda çalışıyor olmak gerekli sanıyordum. Bağımsız araştırmacılar bile hesap açabiliyormuş, çok hoş. Akademik bir gönül yarasına sahip olduğum için hemen koşup bir hesap açtım. hacettepe.academia.edu/Serdar
7. Medium
Bu yazıda mümkün olduğunca farklı ve önde gelen güncel servislerden örnek vermeye çalışıyorum. Yukarıda saydıklarımdan dişe dokunur bir farkı olan ve az 2014’te gözüme çarpan bir başka blog servisi ise Medium. 2012’de Twitter’ın kurucularından Evan Williams tarafından açılan, blog ile twitter arası, 140 karakterden daha fazlasını isteyen ama takipçi sayısı gibi egosentirik yaklaşımları körüklemekten kaçınan, konu odaklı bir blog hizmeti.
Zorluk Seviyesi: 1 (gerçekten çok kolay)
? Kimiler için: Twitter sadeliğinde daha uzun cümleler kurmak ve paylaşmak isteyenler için. Markalar ve fenomen olmak isteyenler için pek şart değil. Gözünüz twitter’a alışmışsa yadırgamayacağınıza eminim. Scoop.it gibi sevdiğiniz makaleleri de listeleyebiliyorsunuz ve Medium’un tasarımı daha ferah.
+ Artıları: Okunaklı, minimalist ve sade tasarım. Facebook ve Twitter ile kolay kayıt ve paylaşım olanağı. Yazar değil, konu odaklı yaklaşım; herhangi bir siteden Scoop.it’in yaptığı gibi metni import edebiliyorsunuz, aynı Scoop.it gibi metni nereden alıntıladığınızı gösteriyor. Ayrıca metne not da düşebiliyorsunuz.
– Eksileri: Takipçi kasıp çok okunan bir hesaba sahip olsanız da reklam geliri sağlamanız şimdilik imkansız. Belki en iyi blog sitesi servisi değil ama kaderi ne olacak kimse kestiremiyor. Mesela yukarıda saydıklarımın belli kitleleri var ama medium şimdilik kapalı kutu. Kalıcı olmaları için bir kaç yeniliğe daha ihtiyaçları var.
* Örnek: Şöyle bir tur atın isterseniz: Medium Nedir?
Medium.com, Scoop.it hatta Facebook, Twitter, İnstagram gibi siteler asıl blogunuzu destekleme amaçlı kullanılabilir. Yazılarınızda seçtiğiniz bir kategoriyi bu servislerde sergileyip içeriğinizi değerlendirebilirsiniz. Mesela şiirleriniz veya el çizimleriniz gibi… Çünkü ne var ne yoksa tek bir blogta toplamak siteyi de karmaşık bir hale sokuyor ve tasarımı zorlaştırıyor. Video paylaşılan blog tasarımı ile salt metin paylaşılan blogun tasarım ihtiyaçları farklı olacaktır.
8. Gazete Blogları
Yukarıdakilerin hepsine alternatif olarak gazete bloglarını sayabiliriz. Türkiye’de şu an Milliyet Blog ile Radikal Blog gittikçe popülerleşiyordu, Hürriyet de yazarkafe diye bir şey çıkartmış ama gözüm tutmadı çünkü asıl siteleri çok karışık ve aşırı reklamlı, yazılarınızı haber gibi paylaşmıyor en alta küçük bir iki link veriyor (29.12.2014).
Gazete blogları “kullaniciadi.gazeteadi.com” gibi bir domain altında, basit bir arayüzle ve gazete profilinizle iç içe kullanabileceğiniz, Google tarafından kolayca indekslenebilen bir alternatif. Vatandaş gazeteciliğine ilgi duyan, internet gazetelerini sıklıkla okuyan, yorum yapan kişiler için ideal. Eğer makaleniz beğenilirse gazete ana sayfasında yayınlanma şansı da oluyor. Bu da bu türün en cazip özelliği. Aşağıdaki reklam videosu hemen gidip hesap açmama yetmişti tabi uzun sürmedi etkisi, çünkü ayrı bir emek ve özen istiyor. Yurtdışında tutan bir yöntem, ülkemizin ise henüz bu kadar özgür bir basın hizmetine hazır olmadığını düşünüyorum.
Zorluk Seviyesi: 2
? Kimiler için: İnternet üzerinde gazete okumayı ve yorum yapmayı seven, köşe yazısı gibi yazı yazabilen blog heveslileri için biçilmiş kaftan.
+ Artıları: Eğer iyi bir makale yazabilirseniz yazınız gazetede yayınlanabilir. Radikal’in konu hakkında tanıtım videosu insanı gaza getirmeye yetiyor. Okunabilirlik ve sesinizi duyurma açısından diğer alternatifleri arasında bir adım önde. Radikal gazetesi kağıda veda edip online yayıncılığa geçtikten sonra gazete bloggerlarına daha çok ağrılık verdi. Bu tür içerisinde en başarılısı şimdilik Radikal Blog (29.12.2014).
– Eksileri: Tasarım seçeneği yok. Sadece tek bir formata uyum sağlamak durumundasınız.
Edit 2016: Radikal gazetesi ülkemizdeki zihin ve ifade özgürlüğüne fazla gelmiş olacak ki kapatıldı, dolayısıyla iyi işleyen bir blog uygulaması da kapatılmış oldu. Böyle anlarda aklıma hep devrim arabaları filmi geliyor nedense.
* Örnek: Sizinle tanıştırmak istediğim iyi bir örnek yazarım var: Emek Erez kendisi radikal blog ile başlayıp daha sonra WordPress tabanlı bir Gazete Blogunda yazmaya başladı. Böyle bir alternatif de var. Fakat devasa radikal okurlarını toplaması bu küçük gazeteler için gerçekten zor. Büyüyen kapatılıyor, ilgi gören bertaraf ediliyor. Bu ha özgür basının yetişmesi için uygun bir ortam olmuyor.
9. Soru-Cevap Blogları
Tam olarak blog diyemeyiz; fakat kullanımı basit ve video yüklenebildiğinden vblog (video blog) kategorisinde kabul edebiliriz. Twitter ile Youtube’u birleşimi gibi. İki popüler örnek var Formspring (2013’te kapandı) ve Ask.fm zaten fazlasına gerek yok. (Bu soru-cevap hizmeti Tumblr içinde olsa da o bu siteler kadar popüler değil.) Özetle insanlar geliyor ve anonim soru soruyor. Siz de ister yazılı ister videolu cevaplıyorsunuz. Dünyada soru cevap amacıyla kullanıyor; ancak ülkemizde ergen kesimin tercih ettiği bir sosyal dalaşma yöntemi, inanmıyorsanız buraya tıklayarak ask.fm top 10 listesini görebilirsiniz.
http://youtu.be/1fSXgOgzXZ4
Zorluk Seviyesi: 1
? Kimiler için: Her türlü soruya cevap verebilecek belli bir takipçiye sahip profiller için.
+ Artıları: Yazma yeteneği gerekmiyor. Sosyal olarak birebir diyalog söz konusu, tabi şizofren gibi kendi kendinize soru sormuyorsanız.
– Eksileri: Ergen kullanıcı kitlesi. Tasarım sabit.
Özet
Özetle, en iyi blog sitesi çözümü diye bir şey yoktur, ihtiyacınıza en uygun blog servisi vardır. İhtiyacınızı iyi belirlemeniz gerekiyor. Yukarıda saydığım tüm hizmetleri deneme fırsatım oldu. Ve 2016 yılına geldiğimizde genel olarak söyle bir sınıflandırmaya gittiğim keşfettim. Çok önemli ve müşteriye her türlü olanağı sağlamak istediğiniz bir site ise WordPress.org, yoğun içerikli ücretsiz ve şık bir site çözümü için Blogspot (fakat çok uğraştırır), kişisel özgür bir blog sitesi için de Tumblr öneriyorum. Diğer blog siteleri ve hizmetler ancak asıl sitenizi desteklemek amaçlı faydalı olabilir kanaatindeyim.
Herkese iyi bloglamalar dilerim. 17.10.2016
Kürşat
10 numara bir yazı ;
Böyle gerekli bir yazı bırakın Türkçe, ingilizce kaynaklarda bile yok ,
Çok yararlandım ,
Sizi yürekten tebrik ediyorum ,
Size şöyle iki sorum olacak ;
Wordpress.org dan blog açarsam ;
1. Sözünü ettiğiniz bakım minumum haftada ne kadar zaman alır. ?
2. Bir de HTTP vb. bilgim yok ama iyi bir bilgisayar kullanıcısıyım ,
yapacağım değişiklikler çok mu sınırlı olur , değişiklikler yapacak kadar
bilgiyi öğrenmek uzun sürer mi ?
Çok teşekkürler
Serdar A
Teşekkürler Kürşat
1. Sitenizin isteyeceği bakım sizin yapacağınız paylaşımlarla doğru orantılı olacaktır. Tabi amacınızın ne olduğu da önemli. Tasarımdan önce hedef, amaç önemli. Mesela bu sitenin kaba tasarımı haftalar detay tasarımı aylar sürdü. Site oturduktan sonra güncellemelerini yapmak, yorumları cevaplamak, yeni yazılar eklemek için haftada bir kaç saat yeterli.
2. HTTP’ye ek olarak DNS, Domain satın almak, FTP hosting ve biraz da PHP konularına aşina olman gerekiyor. Fakat bunlar için wordpress.org dahil bolca kaynak var. Eğer İngilizcen varsa bir dünya kaynak seni bekliyor. Öğrenmek de ilgi ve emekle alakalı bir durum.
Özetle elini korkak alıştırma; ama işi öğrenene kadar site çökmelerine ve bozup yeniden kurmaya hazırlıklı olmalısın derim.
Kolay gelsin.
Serum
PHP nin yerini Android alıyor diyorlar ? Yeni nesil yazılım deselerde kanımca PHP nin bileği bükülmeyecek. işin Zen’i php. Yanılıyormuyum ?
Serdar A
PHP kullanan insan uyanık insandır aynı sizin gibi. Fazla söze gerek yok:) Fakat şahsen yazılım işi bana göre değil. Piyasaya atılacak genç yazılımcı arkadaşlar içinse Android büyük avantaj.
Bu arada Google’a “en iyi blog sitesi” yazıldığında bu yazının ilk sayfalarda çıkması tabii ki bu sitenin en iyi blog sitesi olduğu değil, kritik anahtar sözcük seçiminin etkin uygulandığı, özgün içerik barındırdığı ve temiz kodlandığı anlamına geliyor. Hoşuma gitmedi diyemem=) Boşuna değilmiş emeklerimiz.
Ayrıca diğer güzel yorumlarınız için teşekkürler,
Ben de yorum linkleme konusuna değinmek istiyordum. Ne hoş tesadüf ki bu konu üzerine güzel örnekler vermişsiniz. Yorumlarınızda ustaca verilmiş olduğunuz anahtar sözcük “Serum” ve arkasına bağladığınız firma linki ve title, Google örümceklerinin dikkatini çekmek için. Etik sebeplerden dolayı gömdüğünüz o linkleri ve mesajları kaldırdım. Bazı uzmanlar rel=”nofollow”un bu etkiyi yok ettiğini söylese de Alexa bunu dikkate almıyor. Dolayısıyla Alexa’yı kandırmak daha kolay.
Bazı site arayüzleri yorumlarda web adresi girmeye engel oluyor; fakat engin Internet denizinde o kadar çok site var ki mutlaka yorum linklemesi yaptıracak bir site bulunuyor.
Linklemeye ben de bir örnek vermek isterim misal SEO Hizmeti. Evet, bu linke tıkladığınızda bu konuyla ilgili Kuantum SEO adlı makalem açılıyor. Google örümcekleri baktığında ise içinde nofollow olsa da SEO Hizmeti ile alakalı bir sayfaya giden bir link görüyor. Eğer bu link başka bir siteye açılsaydı +1 rep değerinde olacaktı.
Umarım yararlı bir cevap olmuştur. Fakat bu yöntemin işe yaraması için daha acemi ve pagerank’i daha yüksek olan backlink sever bloggerlerın sitelerinden başlamanızı öneririm. Alexa site “reputatinon”unuz şimdilik 18 ama bu çalışkanlıkla hızla artacağını ve serum yazınca firmanızın ilk sırada çıkacağına, dünyayı seruma boğacağınıza yürekten inanıyorum.
İyi çalışmalar.
esra
çalıştığım şirket adına blog açmak istiyorum,en uygunu hangisi ve şirket ismini kabul edebilecek olan lütfen yorumlarınızı bekliyorum,teşekkürler.
Serdar A
Şirketler için wordpress.org yöntemini tavsiye ediyorum. Bunu içinse profesyonel destek ve ciddi web eğitimi gerekiyor; eğer Web eğitiminiz yoksa altından kalkmanız zor olabilir. Fakat birkaç çözüm önerim var.
İlk önce güzel bir domain (alanadı) alarak işe başlayabilirsiniz: örneğin firmaadi.com.tr çünkü kullanacağınız kurumsal kartlarda bir web adresi gerekli. Site tasarımı sonra yapılabilir, gerektiğinde ise başka blog ortamlarına taşıyabilirsiniz ama alanadı sizin markanız ona sahip çıkın. Ardından ya blospot.com ya da tumblr.com hesaplarına bağlayarak hosting hizmeti almadan kolayca yönetebilirsiniz. Tabi satın aldığınız alanadını blog sitesine bağlamak için bir kaç DNS işlemi gerçekleştirmeniz gerekiyor. Eğer tasarımda bu site gibi çok özgün değişimler istiyorsanız wordpress.org zamanınız gelmiş demektir. Kolay gelsin.
Derviş
Merhaba Her satırını dikkatle okuduğum yazınızdan iki blog sitesinin arasında kaldım. Blog site olarak blogger kullanıyorum ama tumblr biraz araştırınca ilgimi çekti sosyal medyası çok iyi öncelikle kendimi geliştirmek zorumdayım html bilgisi olarak iyiyim php de yeni öğrenmeye başladım
iki tercih arasında kaldım açıksası ne yapacağımı bilmiyorum
Serdar A
Kendinizi geliştirmek zorundaysanız Google hizmeti olan Blogger diyorum dolayısıyla Analytics Adwords WebMasterTools gibi hizmetlere de yakın olursunuz. Tumblr kod sevmeyen sanatçılara daha çok hitap ediyor. PHP işine girecekseniz de wordpress.org diyorum kendi temanızı editlemek için fakat çöktü mü de kötü çöker, WordPress dikkat ve özen ister, kolay gelsin.
Serdar A
Yorum yapmadan önce lütfen okuyun, özellikle SEO’cu arkadaşlar okumanızı tavsiye derim çok güzel bir makale:
http://etralibela-61.blogspot.com/2014/07/seo-icin-bloglara-yorum-brakmak.html#.Wj7AT9-WaUk
“SEO komünitesindeki insanların artık ziyaretçilerine bloglara yorum bırakarak, link çifliklerine katılarak, PageRank algoritmasını üç-yollu-linkleme yöntemiyle kandırmak, forum imzalarına link eklemek ve sosyal medya profillerini kullanarak link building yöntemlerini tavsiye etmekten vazgeçmelerinin zamanı geldi de geçiyor bile.
Bir parazit gibi başkalarının üzerinden geçinmeye çalışmadan kaliteli link inşası yapabileceğiniz yöntemler elbette mevcut. Sırf SEO uğruna bloglara yorum bırakarak link almanın hiçbir “dürüst” tarafı yoktur.”
Yazının devamını okumanızı da önerim. Bu niyet dışındaki her türlü yoruma da açığım.
Yahya
Bu işlere meraklı ama bir türlü cesareti olmayan ahri olarak gerçekten yazınızı çok begendim. Öncelikle bu işlerden anladığınızı her satırında belli etmişsiniz yazınızin. Ayrıca ‘ en iyi blog servisi ‘ klişesini yıkmak adına kaynak olarak kullanılacak kadar elverişli bilgiler içeriyor. Paylaştığınız tüm servislere olan bilgi birikiminiz gerçekten takdir edilesi.. Tebrik ediyorum sizi.
aysel
merhaba..sayfanızı merakla okudum…zamanının çoğunu evde geçiren bedensel engelli evli 13 yaşında kızı olan emekli bir bayanım.Evde bilgisayarla çalışmak ve kızımın eğitimine katkıda bulunmak istiyorum…malum emekli maaşıyla çocuk okutmak zor….benim ilgi alanım biraz destekle kaliteli ,bağımsız yaşabilecek ,benim gibi engelli arkadaşlar..onlara başvurabilecekleri bir el kitabı, ,destek olmak,hayatımızı kolaylaştıran videoları yayınlamak, çözüm yollarını aktarmak,aktif yaşamın içinde olsamda bunu internettende yaymak pekçok kişiye ulaşmak istiyorum…bana nasıl yardımcı olabilirsiniz…yol haritası çizebilirsiniz…şimdiden teşekkürler….sevgilerimle..
Serdar A
Dünyada aklıma gelen en iyi örnek bu kadın “Teal Sherer” http://www.youtube.com/user/MyGimpyLife Kendisi engelli, olmasına rağmen Hollywood’ta aktiris olmaya çalışıyor. Yaşadığı sorunları bu youtube kanalında paylaşıyor. Çok neşeli hayat dolu bir kadın.
Türkiye’de moral verici bir örnek ararsak “Gizem Girişmen” kendisi okçuluk alanında dünya şampiyonu. http://tr.wikipedia.org/wiki/Gizem_Giri%C5%9Fmen
Bu örnekleri takip etmeye başlayarak aklınızda bir çerçeve oluşturabilirsiniz. Sorunuz için aslında doğru kişi olduğumu düşünmüyorum. Bunun için sizinle yakın sorunları yaşamış kişilerin paylaşımlarının olduğu sitelerdeki forumlar daha çok yol gösterecektir. Örneğin: http://www.engelliler.biz
Son bir seçenek şu an aklıma geldi. Kendinize yatırım yapacak kadar paranız varsa bir bilgisayar kursuna gidin. Aynı şekilde derdinizi onlara anlatın çok farklı kariyer planları kurabilirler size. Örnek: Bilgeadam vs…
Eğer hiç eğitiminiz ve paranız yok, sadece internetim var diyorsanız. O zaman bilgisayar başına geçip online kursları araştıracaksınız. Ve dil öğrenmekle başlayın derim, çoğu online kurs İngilizce ve şahsen çok faydasını gördüm. Seçenekler o kadar fazla ki çeviri yapılır, müzik yapılır, tasarım yapılır, hatta yemek tarifi yapılır bunlar blogda paylaşılır. her gün 1000 ziyaretçi edinirseniz para kazanmaya da reklamlar aracılığı ile başlarsınız. Ama önce bir araştırın karar verin derim. Benden bu kadar.
Turan KAYA
Helal olsun çok güzel yazı ve çok güzel tespitler yapmışsınız blogları karşılaştırmanız ve değişik blog türlerini örnekleri ile göstermenize bayıldım özellikle ergenlere göre olanına :)
Ziyaretçi
Ben kendime ücretsiz blog sitesi açmak istiyorum, yaşam ve teknoloji her alanla ilgili yazılar yazacağım, hangi siteden blogumu kurmalıyım ve blogumu kurduğum zaman kullanmasını nasıl öğreneceğim?
Serdar A
Kısaca cevaplayayım: Tumblr açın, kullanmayı bu linkten öğrenin: http://www.uzmantv.com/tumblr-nasil-kullanilir Kolay gelsin.
Ziyaretçi
Abi Flood yapmış olacağım ama tumblr sitelerine bir göz attım tasarımlar berbat görüntüsünü hiç beğenmedim ayrıca bilgisayarla ilgiliyim PhotoScape öğrendim Photoshop CS4 öğreniyorum şu anda bir aralar site işleriyle de uğraşmıştım tr gg ile her şeyi çözerim ben bu yüzden blogspot açsam daha iyi olur gibime geliyor, bilgisayarla ilgili oldukça şey biliyorum(sitelerle ilgili de) Bu yüzden blogspot bana daha mantıklı geliyor sanki
Serdar A
Hangisinde rahat ediyorsan.
masticmacle
Merhaba…İçeriğinizi çok faydalı buldum ve blogger.com’dan kendime bir blog açtım. Fakat adense’ e kayıt olmayı bir türlü başaramadım…Blogger.com’dan kayıt yapmaya çalışıyorum fakat yine de “Please register for AdSense directly from blogger.com. gibi” bir hata veriyor. Fikir verebilirseniz çok memnun olurum. Teşekkürler.
Serdar A
Blogger, Adsense, Analytics gibi hizmetlerin hepsi ayrı hizmetler. Bu hizmetlerin kendi sayfalarından girip aynı mail adres ile ayrı ayrı kayıt olup aktive etmeniz gerekiyor. Benim bildiğim bu, eğer değişmişse bilmiyorum çünkü ben yıllar önce bu hizmetleri açmıştım. Ayrıntısı için google webmaster forumlarında daha aydınlatıcı ve Türkçe bilgiler bulabilirsiniz.
Barış Tütüncü
Merhaba. Yazılarınız açıklayıcı ve dolu olmuş ancak benim yine de bir sorum var. Ben yazdığım küçük öyküleri, şiirleri vb. edebi anlam taşıyan yazılarımı paylaşabileceğim bir blog sitesi arıyorum. Hangisini önerirsiniz? Dediklerinizi dikkate aldığımda blogger daha üstün gibi duruyor. Şahsen blogger’da hesap açıp bir kısmını aktardım. Bunları başkalarına yayma konusunda hangi blog daha etkili? Bir de telif konusunda blog sitelerinin genel prensibini öğrenebilir miyim? Yani insanlar istediği şeyi hiçbir yasal engel olmaksızın kopyalayabiliyor mu? Bu konularda bilgi verirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Serdar A
Bloggerdan başladıysan devam et. Yaymak için önce kendi sosyal medya hesaplarını kullan ardından bol takipçili arkadaşlarından yardım al. Üç büyük servisten yaralanırsan yazılarını koruman daha olası. Misal biri benim yazıları wordpresss.com da kendi blogunda bana sormadan yayınlamıştı. Önce uyardım haftalarca bir şey yapmadı sonra WordPress yönetimine şikayet ettim bir iki saat içinde kaldırdılar. Her buyuk servisin boyle bir departmanı vardır. Takip edeceksin.
Salih
Merhabalar, ilk kez bir blog açacam da konu olarak edebiyat şiir (kendi şiirlerim değil) ve tarih olarak belirledim. Belki bazen de kendimce bir şeyler yazabilecegim bir blog düşünüyorum.
Bunun için hangisini önerirsiniz?
Ayrıca yeni blog açmak için yapılması gerekenler hakkında yazınız var mı?
Şimdiden teşekkür ederim..
aysel gül
merhaba ben gezi sayfası açmayı düşünüyorum. bunun için hangisini önerirsiniz
özlem
merhaba, benim sorunum var: blogcu.com da 2008-2015 arasında ki yazılarımı wordpress de mevcut bloguma aktarmak istiyorum. ama blogcu.com da dışa aktar diye bir seçenek bulamadım. bir öneriniz olursa minnettar kalırım.
Ozgur Serdar
Site taşımak zahmetli bir iştir, bu konuda bir yazı yazmıştım. https://serdara.com/wordpress-blogspot-tumblr-site-tasima-rehberi/
Belki bir fikri verebilir.