Web site yönetiminin en eziyetli işlerinden biri de bir site taşıma işlemidir, yani bir server’dan (barındırıcıdan) başka bir server’a (barındırıcıya) taşınmaktır. Sebep: Hosting firmanızla aranız bozulur veya firma ekonomik anlamda batar ya da siz batarsınız. Bu yazıdaki senaryomuzda ben batıyorum ve ücretli hosting firmasındaki siteyi ücretsiz blog hizmeti veren Tumblr hesabına taşımaya çalışıyorum. Daha önce okulahayir.net sitesini taşımıştım, site Tumblr cemaatiyle tanışınca biraz kıpırdanmaya başlamıştı, fakat WordPress.org’un tasarım rahatlığı artık yoktu, ama olsun, yönetmesi kolaylaştı.
Dikkat Dikkat! Kaptanınız konuşuyor “Şimdi hep birlikte otobüse atlayıp sitemizi taşıyacağız.”
Not: Bu yazı orta düzey DNS, HTML ve CSS bilgisi gerektirmektedir. Sitenize ait tüm sorumluluk size aittir. (Sorumluluk almayı öğrenin.)
Diyelim ki aksilik oldu para bitti, hosting kirasını ödeyemeyeceksiniz, ne olacak? Uzun zamandır içimi kemiren bir düşünceydi bu. Özellikle gönüllü faaliyetler içeren siteler masrafsız ve uzun erimli tasarlanmalı, bu tür projeleri, Blogspot, Tumblr gibi ücretsiz servis sağlayıcılarına taşımak (ya da orada başlamak), yönetici sayısını arttırmak ve bu servis sağlayıcıların olanaklarını sonuna kadar kullanmak en iyisi.
Bu yazıdaki senaryo: Feministmutfak.com adında sevimli sitemizi ücretli WordPress (wördpres) hesabından alıp, ücretsiz Tumblr (tambılır) hesabına taşıyacağız ki bize bir şey olursa, veriler yok olmasın, emekler uçup gitmesin. Blogger (blogır) ne iş demeyin geçerken ona da uğrayacağız. Aslında adım adım yaptığınız sürece sorun yok; çünkü bu yazıyı yazarken hem taşıdım hem de yazdım göreceksiniz çok basit :P
Not: Eğer, Worpress.com, WordPress.org, Blogger, Blogspot, Tumblr türü ücretsiz blog hizmetleri hakkında detaylı bilginiz yoksa “En iyi blog oluşturma siteleri” başlıklı makalem aydınlatıcı olabilir.
Başlıklar / Contents
1. Ön Bilgi
a. DNS
Taşınma işlem bittikten sonra domain adımızı (feministmutfak.com) Tumblr serverlarını gösterecek şekilde ayarlayacağız. Tumblr içinden de yolladığımız domani adını “feministmutfak.tumblr.com” adresine bağlayacağız.
b. Görseller
Maalesef görselleri taşımanın pratik bir yolu yok. Eğer sitenizdeki tüm görseller harici bir kaynaktan geliyorsa, mesela Google Plus hesabından, o zaman sorun değil. Fakat genelde görseller site içerisinde (feministmutfak.com/wp-content/) bulunur ve bunlar için tek tek uğraşmanız gerekir. Taşınma telaşesinin en yorucu kısımlarından biri de budur.
c. Yorumlar
Yorumlar uçuyor dostlar. Uçmaması için URL’lerin bire bir uyuşması ve Disquis gibi harici yorumlama hizmeti kullanmanız gerekecektir. Eğer Disquis gibi bir yorum hizmeti ile başlamadıysanız unutun eski yorumları.
d. Eski URL’ler
Kopan link çözümünü gavurlar aynı makalede anlatmıyor, bu yazı çoğu yabancı kaynaktan detaylı olacak hadi iyisiniz. Bu yazıdan sonra da bir daha site hakkında yazı yazmam. Normal işimi yapamaz oldum.
e. Yeni URL’ler
Son durağı Tumblr olacak arkadaşlar, şimdiden benzer isimde bir blog hesabı açsınlar. Mesela bu senaryoda ben feministmutfak.tumblr.com adresini hazırladım içine şimdiki tasarıma benzer bir tema yükledim, daha da benzesin diye gerekli HTML ve CSS ayarlarını yaptım ve Sosyal Medya eklentilerini temaya bağladım. Nasıl görünüyor. Benim için göz aşinalığı yapması yeterli. Eğer bambaşka bir tasarımla devam etmek istiyorsanız bu kadar benzetecem diye kasmanıza gerek yok.
Şimdi sırada taşınma işlemi var:
2. Site Taşıma İşlemi
Taşınmadan önce eski sitenizdeki tüm güncellemeleri yapın, hasarlı linkler (varsa) onarın, eksik yazıları tamamlayın, harici bir resim barındırıcı kullanacaksanız resimlerinizi oraya yükleyin, mesela Flickr.
a. Görseller
Sitenizdeki görselleri tek bir klasörde karışmayacak şekilde toplayın, hangi görsel hangi yazınındı kolayca hatırlayabilin.
b. Dışa Aktar
Ecnebicesi “Export”. WordPress menüsünden Araçlar > Dışa Aktar‘ı seçin. Açılan sayfadan tüm içeriği seçin ve dışa aktarın.
Elimize “feministmutfak.wordpress.2014-09-02” adında bir .xml dosyası geçti. İşte her şey bunun içinde. İsterseniz bu dosyayı “İçe Aktar” (Import) diyerek “feministmutfak.wordpress.com” adında ücretsiz WordPress.com blog sitesine yükleyebilirsiniz.
Fakat WP.com hizmetleri kısıtlı, şimdilik Tumblr en iyisi, alışıksanız Blogspot da iyidir. Eğer inatla WordPress.com diyen varsa, bu durakta inebilir biz yolumuza devam ediyoruz.
c. XML Dosyasını Onar
XML dosyamızı bir text editör ile açıyoruz ve içindeki tüm <!—more—> etiketlerini [[MORE]] ile değiştiriyoruz. Bu bildiğimiz “devamını oku” etiketi. Bende çıkmadı çünkü tasarımda “More” etiketi yerine “özet” özelliğini kullanıyordum.
Görsellerin olduğu linkleri burada onarabilirsiniz, tabii Flickr gibi harici bir resim sağlayıcı kullanmıyorsanız. Ben resimleri ayrıca ekleyeceğim için rahatım şimdilik.
d. “Convert” Et, Blogger’a Yükle
Ne alaka demeyin. WordPress’ten Tumblr’a doğrudan patika yok. Bu nedenle Blogger patikasından geçmemiz gerekiyor. Hem belli mi olur, belki burası daha hoşunuza gider.
wordpress2blogger1.appspot.com (taleplerden sürekli çöküp değiştiği için son adresini Google’dan aratın) sitesini açıyorsunuz. “Dosya seç”ten XML dosyamızı seçiyoruz. Convert kısmına basıyoruz. Worpress XML dosyamızı, Blogger XML formatına çeviriyor, sonra “blogger-export.xml” adında bir dosyayı fırlatıyor suratımıza.
Blogger.com‘a giriyoruz ve burada geçici bir blog oluşturuyoruz. Blog sayfaları yönetim panelinde sol yukarıdaki Yeni Blog butonuna basıyoruz. Diğer siteler ile karışmasın diye aynı isimde bir blog adresi açıyorum “feministmutfak.blogspot.com.tr”.
Yeni blogumuzun kontrol paneline geliyoruz: Ayarlar > Diğer > Blog Araçları > Blogu İçe Aktar seçiyoruz. “blogger-export.xml” dosyamızı tüm sayfalar anında yayınlanacak şekilde yüklüyoruz.
Ta taaaa. Sitemizi Blogspot’a başarıyla taşıdık. Google Blogspot durağında ineceklere yol verelim lütfen. Otobüste sadece Tumblr yolcuları kalsın. Eğer gerçekten iniyorsanız 4. bölüm domain taşıma ve link temizleme kısmını da okumanızı öneririm.
e. Son Durak Tumblr
İşte bizi son durağımıza götürecek site: BloggerToTumblr.com açıyoruz. Açılan sayfadan üst satır “Blogger Feed URL”ye Blogspot adresimizi yazıyoruz “feministmutfak.blogspot.com.tr” alt tarafa da önceden hazırladığımız yeni ve boş Tumblr adresimizi yazıyoruz “feministmutfak.tumblr.com”
Ekstra etiket koyacaksak bu aşamada onları ekliyoruz mesela ben “feminizm” yazdım. (Tumblr’da etiket site içi aramalarda çok önemlidir.) Sayfalar hafızaya alınıyor. Authorize for Tumblr seçiyoruz. Gerekli izinleri veriyoruz . Publish on Tumblr diyoruz ve başlıyor siteye sayfaları yüklemeye. Yükleme bittikten sonra bu taşıyıcıyı geliştiren yazılımcı fakirlere “Donate” yapmak vicdanınız kalmış. En alttaki Download URL Map‘i de eğer Blogger’dan başlayıp taşınma yapacaksanız indirin, linkleri bağlamak için gerekli, fakat bizim senaryomuzda gerekli değil.
İlk bakışta yeni siteniz güzel çalışıyor görünebilir; çünkü resimleri hâlâ eski siteden çekiyor. Eski siteyi kapattığımızda tüm görselleri eğer bir dış hizmetten çağırmıyorsanız hepsi kopacak.
Her neyse, Tumblogs’a hoş geldiniz, taşınma işleminin önemli bir kısmını tamamladınız. Şimdi yeni evimize güzelce dekore edelim.
3. Temizlik
a. Blogspot’u Sil
Önce şu geçici durağımız Blogspot’taki siteyi silelim: Ayarlar > Diğer > Blog Araçları > Blogu Sil
Tumblr’a geçelim ve Pano > Ayarlar > Uygulamalar ve en son kullandığımız converter bağlantısını Move from Blogger to Tumblr da silin.
b. Toplu Gönderi Düzenleyicisi
Eski sitelerle pek işimiz kalmadı şimdi Tumblr arayüzündeyiz. Buraya pano deniyor. Panoda, sağ menüdeki Özelleştir altında Toplu Gönderi Düzenleyici’ye tıklıyoruz. Önümüze tüm post’larımızın kronolojik bir görünümü çıkıyor. İşin en güzel yanı tüm yazılarımız tarihine uygun şekilde kaydedilmiş. Bu arayüz gerekli postları silmenize ve sitedeki etiketleri düzenlemenize yarıyor.
c. İçerikleri Temizleme
Tumblr’da “pano” (Facebooktaki genel akışlar olarak düşünün) paylaşımlarımızı sırayla gösterir. Bu panoda, harici sitelerden çekilen görseller kapalı görünür. Tumblr içinden çekilseydi açık olacaktı. Sıradaki işimiz bu görselleri güncellemek. Metinlerden bazılarını sadece “resim”, sadece “video”, sadece “şarkı” yapmak isteyebilirsiniz. Bu yüzden tüm metinleriniz tek tek elden geçirmeniz görsellerini silip tekrar Tumblr üzerine yüklemeniz gerekiyor. Bu saatler alacak bir uğraşı ama sitenizin selameti açısından önemli. Kolay gelsin.
(İki gün sonra…)
Post sayısı fazlaysa tüm yazıların elden geçmesi de zaman alıyor. Tabii eski postların görseli az ise ve site içinden çekilmiyorsa bu işlem kısa sürebilir. Eğer özel bir domain adresi kullanmıyorsanız ve kırık linklerin yaratacağı SEO kaybı umrunuzda değilse sizle de işimiz bitti, iyi bloglamalar. Yolculuğumuza özel alan adına sahip ve SEO takıntısı olan arkadaşlarla devam ediyoruz.
4. Domain Taşıma
a. Alanadı Yönlendirme
Tumblr’ın üst menüsündeki makine çarkı şeklindeki ayarlar düğmesine tıklıyoruz. Taşınacağımız sitenin yönetim ekranını açıyoruz. Özel bir alanadı (domain) kullan özelliğini açıyoruz. Oraya olması gereken domain adresini yazıyoruz. Siteyi yönlendirmediğimiz için hata veriyor ve DNS ayarlarını hangi Tumblr server’ına yönlendireceğimiz yazıyor.
Sitenizin eski tasarımına son bir kez daha bakın, bu onu son görüşünüz olacak. Ardından alanadı sağlayıcımıza gidiyoruz. DNS ayarlarını istenen şekilde yapıyoruz. Her servis sağlayıcının ayar ekranı aynı olmadığı için burada yardımcı olamayacağım. Eğer işin içinden çıkamazsanız firmanın yardım sayfalarına bakının, bu konuda mutlaka bir yardım sayfası vardır, hiç olmadı teknik servisi arayın, yardım isteyin, onlar nasıl yapılacağını anlatırlar işleri bu. Benim yaptığım işlem ise aşağıdaki gibi görünüyor. Ama sizin arayüz farklı olabilir şaşırmayın.
Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra hemen siteye koştum. Gelmiş mi diye. Yok. Bu işlemin aktif hale gelmesi için normalde 24 ile 72 saatlik bir sürenin geçmesi gerekiyor. Çünkü A kaydınızın adres değişikliği dünyadaki tüm routerler ile paylaşılıyor. Benimki bir gün sürdü. Ertesi akşam Tumblr’a gelip tekrar denediğimde Gayet iyi! cevabını aldım. Fırsattan istifade hemen Kaydet tuşuna basın. Sonunda domainim “tumblr” eklentisinden kurtuldu. Sanki bana eski site. Her şey yolunda görülüyor.
Fakat bir şey unuttuk. Eğer siteniz bir seneden daha yaşlıysa, yıllar boyu biriken o Google indekslenmeleri ne olacak? Sizi Google’da aratan insanlar bağlantılarınız değiştiği için hep yanlış sayfalara yönlenecek. Bunun da çözümü var. Daha önce 2. b. aşamasında indirmiş olduğumuz ilk XML dosyası var ya işte o lazım. Bu dosyayı bir text editörü ile açıyoruz Ctrl+F ile <link> etiketiyle başlayan eski linklerimizi aratıyoruz.
Peki eski linkleri yeni linklere yönlendirme işlemini nasıl yapacağız?
b. Link Yönlendirme
Tumblr içinden Tema Düzenle sayfasına geliyoruz ve Sayfa Ekleyi seçiyoruz. Açılan ekrandan Standart Yerleşim’i tıklıyoruz ve Yönlendir’i seçiyoruz. Aynen aşağıdaki gibi.
Üst satıra gelen (eski) linki, alt satıra da giden (yeni) güncel linki yazıyoruz. Kaydet ve bitti. Çok basit değil mi? Eğer 54 postun 54’ne de yapacaksanız zor. Eğer eski linklerden, Google’ın yıllarca indekslediği sayfa bağlantılarınıza ve SEO işlerine önem vermiyorsanız bu aşamayı da boş verebilirsiniz. Fakat Google 404 hatası veren siteleri sevmez haberiniz olsun. Kolay gelsin.
(Bir gün sonra…)
c. Google’a Haber Vermek
Evet linkleri de teker teker güncelledik. Fakat bu yaptıklarımızdan Google’ın haberi var mı? Yok. Hemen Webmastertools‘a gidiyoruz ve ona bildiriyoruz. Google gibi Getir yazıyor ya önce boş haliyle getir diyoruz ardından önemsediğimiz sayfalarımızı bildiriyoruz ve Google bu sayfalardan başlayarak yeni sitemizi indekslemeye başlıyor. Bir hafta sonra buraya tekrar gelip kırık linkleri de kontrol etmenizde fayda var, gözden kaçanlar olabilir.
Çilemiz bitti mi? Hayır eğer sizin de obsesif kompolsif bozukluğunuz varsa site haritamızı da bildirmemiz gerektiğini fark edeceksiniz.
d. Site Haritası
Yok efendim Tumblr dandikmiş, onda sitemap ne arar demeyin. Adamlar onu da yapmışlar hem de iki tane. Biri postlar için sitemap1.xml diğeri sitemap-pages.xml isterseniz. http://feministmutfak.tumblr.com/sitemap1.xml linkine bakabilirsiniz. Bu site haritalarını da Webmastertools‘tan “Google gibi Getir” sekmesini iki altındaki Site Haritaları kısmından ekliyoruz.
Sitemap-pages hata veriyor, çünkü bu tasarımda hiç page (örn: hakkımızda sayfası) kullanmadım, post üzerinden gittim. O yüzden panik yapmayın, her şey yolunda. Dua edin de kutlu devletimiz eskiden Blogspot’a yaptığı gibi Tumblr’ı da yasaklamasın.
5. Tumblr’dan Blogspot’a, Blogspot’tan WordPress’e Site Taşıma
Yukarıdaki bilgilerden WordPress.org’tan WordPress.com, Blogspot ve Tumblr’a geçmeye dair önemli gördüğüm her şeyi anlattım. Geriye Tumblr’dan Blogspot veya WordPress’e geçiş ayrıntıları kaldı.
a. Herkesi WordPress’e Toplamak
WordPress sitenizin içinde Araçlar > İçe Aktar diye bir kısım var. Burada Blogger’dan tutun da Tumblr’a kadar her türlü ıvır zıvırı siteye taşıyabilirsiniz. Hatta iki WordPress sitesini birleştirebilirsiniz bile. Bunların detayına girmeyeceğim eğer yukarıdakileri anladıysanız bu aşamalar size çocuk oyuncağı gibi gelebilir. Tüm iş XML taşımaktan ibaret.
b. Herkesi Blogger’a Toplamak
Sayfanın başındaki o görseli hatırlayın. Rotamız değişmedi. Tumblr’dan Blogspot’a gitmek için de WordPress kasabasından geçmek gerekiyor. Bunun için ya yukarıda yaptığımız işlemi uygulayacaksınız ya da Tumblr2WordPress adlı export (dışa aktarma) sitesini kullanacaksınız. Sitedeki ayarları şu şekilde yapın.
- Tumblr Account: [sizinblogadresiniz].tumblr.com (örn: feministmutfak.tumblr.com)
- Exported Content Format: HTML
- Permalink Slugs: Tumblr post ID iyi seçenek ama şart değil.
- Export for: Eğer hedef site barındırıcısı harici ise “Self-Hosted WordPress Installation”, eğer wordpress.com kullanacaksanız “WordPress.com Hosted Blog”
- Post Options: Buradan da gönderdiğiniz bilgiler yayınlanmış olsun mu olmasın mı konusunda ayarlama yapabilirsiniz.
- Export‘a basın ve geçin.
Buradan elinize tumblr_sizinsite.xml diye bir dosya geçecek. Bu dosyayı da daha önce bahsettiğimiz WordPress2Blogger sitesinde dönüştüreceksiniz ki Blogspot’un anlayacağı şekle bürünsün. Burdan da XML dosyamızı seçip Convert dediğimizde elimize blogger-export.xml dosyası geçecek. Şimdi bu dosyayı Blogger’da yeni bir blog oluşturup İçe Aktar diyebilirsiniz. Tabi bunları yaptıktan sonra yukarıda anlattığım 3. ve 4. aşamaları da unutmayın. Yeni blogspotunuz hayırlı olsun.
c. WordPress’ten WordPress’e Site Taşımak
Bu aslında diğer taşıma işlerine göre kendince zorluğu olan bir uğraşı. Detaya girmiyorum. Taşıma işinde siteye nüfuz etmiş tüm eski linkleri değiştirmek için güzel bir eklenti var. İşinize yarayacaktır. Velvet Blues Update URLs sayesinde database içindeki tüm oldURL‘leri newURL‘ye çeviriyorsunuz.
6. Tebrik
Nihayetinde site taşıma işlemini başardıysanız tebrikler, gerçekten zor iş ama bir çok şey öğrendiğinize eminim.
Piyasada bu detay ve kapsamda Türkçe bir taşınma rehberi olmadığı gibi İngilizcede de yok. Bu yazıyı da bir kaç İngilizce makaleyi ve tecrübelerimi birleştirerek yazdım. Emeğe saygı, küçüklere ve karikatüristlere sevgi gösterin, büyükler başının çaresine bakar.
Herkese keyifli ve özgür bloglamalar.
Gülin
Merhaba. Okunma sayısı da taşınmış oluyor mu?
Serdar A
Hayır
Frt ymn
Eywallah adamın iç mimarı.. bence senin bu yazın kişinin işine yaramıyor olsada okuması gerekilen bir yazı. Ben bu yazın sayesinde altı aylık bir çalışmamı bloggere yedekledim. Teşekkürler
Serdar A
Rica ederim. Blog taşırken bari bu kadar taşıdım bi işe yarasın demiştim sayende yaradığını anladım :)