Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
  • İngilizce
storyboard and animatic

Storyboard ve Animatik: Animasyon ve Film Yapımı için Çok Önemli Şeyler

Tarih: 2016-03-25
Kategori: Animasyon Günlüğü, Konsept Sanatı, Sinematografi

Hikaye panosu / tahtası, resimli taslak, görsel senaryo gibi anlamlara gelen storyboard, bir bakıma sahneleme yapılacak her eser için bir rehberdir. Tek başınıza film veya büyük bir animasyon projesi yapamazsınız ama storyboard yapmanız mümkün. Bu yazıda size film yada animasyon yapmayı değil fakat bunları yapmak için gerekli olan storyboard ve animatik yapmanın ne kadar önemli bir şey olduğunu anlatmaya çalışacağım. Takılın peşime.

Storyboard’a Giriş

Storyboard, okunuşu “storibord”, maalesef Türkçede kabul görmüş tam bir karşılığı yok belki de bu yüzden hep göz ardı edildi bilmiyorum, her neyse resimli senaryo için gereken ilk şart sinematografi kafasıdır. Aşağıdaki videoda çok güzel bir giriş yapılmış.

Storyboard’ı hazırlamak kağıt üstünde bir çeşit yönetmenliktir. Bunun çekiminde çözümler üreten görüntü yönetmeni, onu çeken ekip, onu izleyen de siz “seyirci” oluyorsunuz. Tüm bu uğraşılar hep sizin için. Sonra de gidip ekşide filmler hakkında ekşi ekşi yorumlar yaparken utanmıyorsunuz ya, ben daha ne diyim. (Bazılar acı ama haklı eleştiriler oluyor; fakat çoğu değil.)

Storyboard neden önemlidir?

Storyboard, yapım sürecini rahatlatan prodüksiyon masraflarını azaltan bir süreçtir. Senaryo olmadan da film olmaz, storyboard ise senaryonun görselli versiyonu olarak düşünebilirsiniz. Bu bakımdan bira çizgi romana benzer; fakat çizgi romanda görsel kaygı daha ağır basar ve kamera açıları çekim teknikleri hakkında notlar bulunmaz. Çizgi roman grafiğin ve metnin iç içe geçtiği ayrı bir sanat türdür.

Storyboard ise üretilecek film için hazırlanmış görsel bir rehberdir. İçinde senaryo olmaz ancak kameranın nasıl kullanılacağı, sahnelerin nasıl kurgulanacağı hakkında bilgiler vardır. Geçişler (transitions) bilgilerini de barındırır. Aşağıdaki videoda kesim ve geçişler hakkında güzel bir video bulunmaktadır.

Jodorowsky’s Dune

Storyboard ve konsept sanatı hakkında izlediğim en başarılı belgesel 2013 yapımı Jodorowsky’s Dune‘du. Belgeselde sürrealist yönetmen Alejandro Jodorowsky’nin 1973’te giriştiği Dune filminin hikayesini izleriz. Proje bir türlü hayata geçmez, fakat Jodorowsky’nin Dune’u storyboard yapımı ve konsept aşamaları açısından bir başyapıttır.

Jodorowsky resimli taslak sürecinde ekibine bir çok efsane isim katar: H.R. Giger, Chris Foss, Moebius gibi çizerler, oyuncu olarak da Salvador Dali, Orson Welles, Mick Jagger, David Carradine; müzikleri de Pink Floyd yapacaktır…

Evet, inanılmaz isimler. Keşke diyorsunuz proje gerçekleşmiş olsa. Gerçekleşememiş de olsa, ekip üyelerinin kariyerine büyük katkısı olur. Jodorowsky ise çizerleriyle grafik roman kariyerinde harika işler çıkartır.

Örnekler

Storyboard: Dunyanın En Tuhaf Mahluku

Hâlâ çok acemiyim. İlk resimli taslağım Dünyanın En Tuhaf Mahluku animasyonuna aitti. Sonra onu çizgi roman olarak da yayımladım. İkinci resimli taslağım ise Şizoşems, kinetik tipografi çalışmasında hazırladım. (İlgili sayfalarda detaylı bilgiler bulunmakta.) Gelecekte hazırlayacağım storyboardları da buraya eklemeyi düşünüyorum.

Tekrar söyleyeyim. Benimkiler kötü örnekler. Asıl yetenekler genelde Türkiye şartlarında reklamcılık alanında yaşamlarını sürdürüyor. Animasyon sektörünü büyütünce transferler başlayacaktır. (Evet, şizofrenim ve sektörü büyütüp arkadaşları ekibime katacağım.)

Animatik (Animatic) Nedir?

Animatik, canlandırılmış görsel senaryodur. Eski adı “Leica reel“dır. Sahnelerin ve sesleri sürelerini ayarlamada büyük role sahiptir.

Kağıt üzerindeki bir senaryonun süresini tahmin etmek oldukça zor bir iştir. Animatikler bu sorunun cevabını bulmakta bize yardımcı olurlar. Storyboard çizimlerine ek olarak seslendirme müzik ve ses efektlerinin de kullanımı söz konusudur. Yukarıdaki video animatike güzel bir örnektir.

Storyboard ve Animatik için En İyi Programlar

  1. Kalem-Kağıt: Atalarımız böyle başladı ve hâlâ en iyi yöntem bu. Jodorowsky ekibi de kağıt kalemciydi dolayısıyla kısıtlı imkanlar, açık zihin ve yetenekli bir bilek ile her şey mümkün.
  2. Photoshop veya muadili (Gimp vb.): Kağıt kalemin dijital karşılığı. Yukarıdaki beyaz kağıda çizdiğim A4 taslak Photoshop marifeti.
  3. After Effects: Bu da Photoshop ve Illustrator desteği ile animatiklerinizi hazırlamada en bilindik çözüm. Hatta aynı yazılımla animasyonun tamamını da yapabilirsiniz. Nitekim ben bu güne (29.3.2016) kadar hep öyle yaptım.
  4. Stroyboard Pro: En iyisini sona ayırdım. Uzun süre bu yazılımın ne anlama geldiğini kavrayamamıştım. Bir kere doğru dürüst animasyon bile yapılmıyordu ve kamera açıları hakkında bir dolu lüzumsuz araç vardı. Sonra storyboard kavramı ile tanışınca ne kadar eşsiz bir yazılım olduğunu anladım. En eski krekli versiyonu bile iş görür ama siz orijinalini tercih edin.
  5. [Ek 2020.06.06] Autodesk Sketchbook: VFS‘te gördüm ki yazılım aslında hiç bir şey. Harmony’nin destekçisi olan sektörde aynı firmaya ait Storyboard Pro kullanılmıyor bile onun yerine Autodesk’in ücretsiz Sketchbook kullanılıyor. En azından storyboard hocam Mike West onu kullanıyordu ve ekibiyle birlikte Carmen Sandiego ile Emmy kazandılar. Yazılımın değil de el-kafa-göz becerisinin önemini kanıtladı.
  6. [Ek 2020.06.06] Storyboarder: Piyasaya ücretsiz olarak ve beta sürümüyle giriş yapan bu bağımsız yazılım açıkçası VR özelliği ile diğer tüm rakiplerinden üstün. Eğer bug’ları giderir ve ücretsiz olmaya devam ederse geleceğin storyboarçıları için asıl program olabilir. [Ek 2021.02.20, hala bugları devam ediyor. VR var ama bir BG ekleyemiyorsun rahatça karanlık çıkıyor.]

Tabii hayatınızda kağıt üstünde henüz hiç resimli senaryo hazırlamadıysanız yazılım araştırmasına pek girişmeyin derim. Bu işler önce kağıtta başlar. Şimdilik kağıdı aşacak bir yazılım ve teknoloji gelmedi, gelse ilk ben atlayacağım ama yok yani kusura bakmayın.

Son Söz

Storyboard sanatçısı olmak animasyon kariyeri düşünenler için güzel bir hedef. Tabii bunun için öncelikle sinematografik bakış, senaryo okumak ve illüstrasyon tekniği gibi bilgilere hakim olmak gerekiyor.

Tek başınıza animasyon yapamayız, yardıma ihtiyacımız var. Bu yardımı bulmak için de derdimizi anlatmamız gerekiyor. Storyboard derdimiz anlatabilmek için bulabildiğim yegane araç. Bunu düşünün.

Çalışmaya devam.

Other Articles / Diğer Yazılar
  • Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
    Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
  • En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
    En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
    Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
  • En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
    En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
  • NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
    NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak

Etiketler: animatik, resimli taslak (storyboard), yazılımlar

Yorumlar

  1. kyburg

    2016-04-02 ile 17:24

    After Effects / ipad/ipadPro Entegrasyonu icin ilginc bir alternatif:
    http://prolost.com/blog/storyboardingipadpro

    Cevapla
  2. Yardım isteyen bir şahıs

    2016-06-15 ile 17:17

    Merhaba

    Soruyu nereye soracağımı bilemediğim için buraya yazayım dedim bir kusurumuz varsa affola. Wacom’un İntous modelninde kendime bir grafik tablet aldım. Ama çizim yaparken çizgiler şekiller istediğim gibi olmuyor. Kağıt üzerinde rahatlıkla çizdiğim çoğu şey (Karakterler, doğa, araba, bina ve hatta kare) dijital ortamda ilkokul çizimlerinden farksız oluyor :). Bu durum normal midir ? Kendimi geliştirme kaç hafta sürer ve nasıl daha iyi kendimi geliştiririm.

    Teşekkürler

    Cevapla
    • Serdar A

      2016-06-15 ile 17:41

      Wacom’lar dünyadaki en iyi cihazlardır; fakat hala kağıdın verdiği tadın çok gerisindedirler. Bu nedenle çoğu sanatçı “amaan öf” diyip kağıda çizer taratır, taradığı kağıt üzerinden “clean up” yapar. Clean up yani çizgi temizleme işi de maus’la değil, yine wacom ile yapılır. Yani durum normal. En kolay alışma süreci maus’u atıp sadece ve sadece wacom’u kullanmak şeklinde olabilir. Tabii bu sürekli sabit bir yerde çalışanlar için geçerli. Mobil bir sanatçıytsanız her durumda çizmeye alışmanız gerekiyor. Özetle çeşitli durumlarla ve programlarla pratik yaptıkça gelişecektir.

      Örnek: https://www.instagram.com/p/BC00uxivS-H/

  3. RM

    2021-06-18 ile 13:33

    merhaba, internette hiçbir bilgi yok bu konuyla alakalı. öncellikle teşekkürler. bir sorum olacak. eğer animatiği kendimiz yapmak istemiyorsak şirket olarak animasyon şirketi mi tercih ederiz yoksa prodüksiyon şirketleri onu da hallediyor mu? teşekkürler.

    Cevapla
    • Ozgur Serdar

      2021-06-19 ile 12:41

      İkisi de olur, prensip olarak prodüksiyon şirketi de kendine bir animasyon ekibi bulup ona yaptıracaktır. Teorik olarak hepsini ayrı ayrı kişiler de yapabilir ama verim almak zordur. Genelde storyboard (animatik) animasyonu yapanların işidir; çünkü animatör tanıdığı storyboard dilini daha hızlı işler. Ama senaryo size aitse ve ne yapacağınızı biliyorsanız animatik için birini tutup işleyişe çok erken aşamadan müdahale edebilirsiniz.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (8)
  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (4)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (4)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (3)
  • Dünyanın En İyi Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren OkullarıDünyanın En İyi Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (6)
  • Animasyon Yapımı Hakkında Kaynak KitaplarAnimasyon Yapımı Hakkında Kaynak Kitaplar (2)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (2)
  • Türkiye Üniversiteleri Haritası 2016 - Bilgilendirme Grafiği ProjesiTürkiye Üniversiteleri Haritası 2016 –… (2)

Seçme Yazılar

DTCF Öğrenci İşleri

İdeal Meslekler: DTCF Öğrenci İşleri veya Muhtarlık

Belli bir süre özel sektör tozu yuttuktan sonra, insan ister istemez bazı mesleklere diş bilemeye başlıyor. Evet memurluğun başkentinde yaşıyorum, evet Ankara’yı seviyorum ama bu sistem zoruma gidiyor! Düşünün işe gitmek için sabah 6:25’te saat çalıyor. Eve döndüğünüzde ise olmuş mu size 20:00 Karatay bile akşam sekizden sonra yemek yemeyin diyor. Hadi sağlıklı yaşamı geçtik peki, idealler hayaller? […]

#GörselGünlük 018 #Zıpla Nazlı, bugün #Formu #GörselGünlük 018 #Zıpla
Nazlı, bugün #Formula1 sıralama turları var, dedi. Dedim daha geçen hafta yarışmadılar mı? Evet, dedi. 1 hafta oldu. Sonra anladık ki 15 gün geçmiş; ama biz seçim haftasını zihnimizden silmişiz. Sonra aklıma "yaşandı bitti saygısızca" şarkısı geldi, günün çizim konusu belli oldu. Çok da saçma oldu. Bir civciv ne kadar politik olabilir ki çok zorluyorum bence.
#GörselGünlük 016 #Kutuplaşma Menfaatleri uğ #GörselGünlük 016 #Kutuplaşma

Menfaatleri uğruna yüzde ikilik fark ile koca ülkeyi kutuplaştırıp kendini kendine düşman eden politikalara lanet olsun! Bir tarafa yönelik söylemiyorum. Bu kötülüğü zora düşen herkes yapıyor. Biri başlatınca diğeri de kendi payını koruma amacıyla taşlamaya başlıyor. Trollüğü engellemek için karşı tarafın da trolleşmesi gibi. Kutuplaşmayı körüklemek sadece bataklığa davet değil insanlık suçudur. Artık ilk taşı atan vicdansızın kim olduğu değil, bu ayrımlaşmayı kimin sonlandıracağı önemlidir. Madalyon, iki yüzü ile barışmak zorundadır. 
Yurtdışında bulundum ve kendi halkından bu kadar nefret eden başka bir halk görmedim. Bu her gün aynaya bakıp kendi yüzüne tükürmek gibi, beynimin diğer yarısı gerizekalı demek gibi aptalca bir şey. Gelip başkası mı düzeltsin senin kişilik bölünmeni? Herkesin “biz kazandık” demesi, kazanamayınca diplere düşmesi de narsist kişilik bozukluğudur. Siz kazanmadınız yalan beyanlarınızla insanlık bir kez daha kaybetti. 
Hayatımda sadece AKP yönetimini tecrübe etmedim. Önceki dönemdeki yozlaşmanın da pek farklı olduğunu düşünmüyorum. İnanın kendi tarafınızın yozlaşmasını görmek kaybeden olmaktan çok daha beter. İki türlü de her şey çok güzel olamayabilir. Haydi şimdi tüm oylar Nihilist Partiye. Şaka şaka. Ama bugünkü çizim konusu belli oldu.
#narsizim 
#kutuplaşmayahayır
#GörselGünlük 014 Melek Yatırımcı Ortadirenk #GörselGünlük 014 Melek Yatırımcı Ortadirenk

Bugün aşağılık bankaların 1m dolar’ı olan zengin müşterilerine dolar’a %35’e varan özel faiz uyguladığın öğrendim. (Dolara fakir tarifesi %1) Orta sınıf olarak bu ekonomik krizden en çok etkilenecek olanlar bizleriz. Hem sen üretim yap ekonomiye katkıda bulun hem de emeğin vergilerle enflasyonla uçup gitsin. Melek yatırımcı mıyız biz! 
Ya aşırı zenginlere katılıp paraya para demeyeceksin ya da hiç bir krizden etkilenmeyecek kadar fakir olacaksın. Bu yüzden bu pisliği pisleten pisler gitsin istiyorum. Yeni gelenler de pislenene kadar bir süre kalabilir. Pislenme süresi de dünya yozlaşma ortalamasına göre 4 seneye tekabül ediyor. İşte benim seçim sistemim. 

#ortadirek
#ortasınıf
#GörselGünlük 013-2023.05.23 Yük Don Norman’ #GörselGünlük 013-2023.05.23 Yük
Don Norman’ın “Gündelik Şeylerin Tasarımı” kitabına başladım. Tabi önce Etkar Keret’ten bir öykü okuyorum. Keşke bu süreçte zaman dursa da her güzel kitaba, her güzel derse, her heyecan duyduğum fikre vaktim kalsa. Öğrenilmesi gereken şeylerin büyüklüğünü tahmin edebilirsiniz ancak yazmam ve çizmem gerektiğini düşündüğüm şeylerin yükünü ben bilirim. Yük derken acılı biberli şeyler de değil ha, hüznü sevmem. Lakin ne kadar eğlenceli de olsa tek kişinin bildiği şeyler o kişiye yük oluyor.

#tasarım
#kalem
#klavye
#çizim 
#yazı
Görsel Günlük 012 Her gün mutlaka en az iki p Görsel Günlük 012

Her gün mutlaka en az iki paragraf yazmak için gayret ediyorum. Günlüğe yazmadıysam da mutlaka ya öykü düzenlemesi ya da @azizkedi dersleri gibi derslerdeki notlarımı temize çekiyorum. Seçim stresi vb şeylerden dolayı uyku düzenim biraz kaydı, haliyle ağız yaralarım da arttı. Hava da ısındı, gündüz çayı içmez oldum. Sırf bunun için bile serin bir yere taşınılır. Onun yerine su mu? Su hemen çişe dönüşüyor. Vücutta bir tur bile atmıyor. Onun bile beklemeye tahammülü yok. Benim var. Ama yaşlandım. Sadece ben değil X+Y+Z=3 nesil birlikte yaşlandı.

#yaş
#xkuşağı
#ykuşağı
#zkuşağı
Görsel Günlük 011 #nazımhikmet #visualdairy # Görsel Günlük 011
#nazımhikmet 
#visualdairy
#civciv
#ağaç
Görsel Günlük 010 Eternals (2021) #visualdairy Görsel Günlük 010 
Eternals (2021)
#visualdairy 
#civciv
#Eternals
Görsel Günlük 006 🫶 Görsel Günlük 006 🫶
Once upon a time I created an NFT set. / Evet ne m Once upon a time I created an NFT set. / Evet ne modaydı öyle iyi ki de bitti ama çizimler de boşa gitti... 🥲 Bu da onun tanıtım videosu.  #nft #virus #digitalpainting
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe
  • English