Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
  • İngilizce
storyboard and animatic

Storyboard ve Animatik: Animasyon ve Film Yapımı için Çok Önemli Şeyler

Tarih: 2016-03-25
Kategori: Animasyon Günlüğü, Konsept Sanatı, Sinematografi

Hikaye panosu / tahtası, resimli taslak, görsel senaryo gibi anlamlara gelen storyboard, bir bakıma sahneleme yapılacak her eser için bir rehberdir. Tek başınıza film veya büyük bir animasyon projesi yapamazsınız ama storyboard yapmanız mümkün. Bu yazıda size film yada animasyon yapmayı değil fakat bunları yapmak için gerekli olan storyboard ve animatik yapmanın ne kadar önemli bir şey olduğunu anlatmaya çalışacağım. Takılın peşime.

Başlıklar / Contents

  • Storyboard’a Giriş
  • Storyboard neden önemlidir?
  • Jodorowsky’s Dune
  • Örnekler
  • Animatik (Animatic) Nedir?
  • Storyboard ve Animatik için En İyi Programlar
  • Son Söz

Storyboard’a Giriş

Storyboard, okunuşu “storibord”, maalesef Türkçede kabul görmüş tam bir karşılığı yok belki de bu yüzden hep göz ardı edildi bilmiyorum, her neyse resimli senaryo için gereken ilk şart sinematografi kafasıdır. Aşağıdaki videoda çok güzel bir giriş yapılmış.

Storyboard’ı hazırlamak kağıt üstünde bir çeşit yönetmenliktir. Bunun çekiminde çözümler üreten görüntü yönetmeni, onu çeken ekip, onu izleyen de siz “seyirci” oluyorsunuz. Tüm bu uğraşılar hep sizin için. Sonra de gidip ekşide filmler hakkında ekşi ekşi yorumlar yaparken utanmıyorsunuz ya, ben daha ne diyim. (Bazılar acı ama haklı eleştiriler oluyor; fakat çoğu değil.)

Storyboard neden önemlidir?

Storyboard, yapım sürecini rahatlatan prodüksiyon masraflarını azaltan bir süreçtir. Senaryo olmadan da film olmaz, storyboard ise senaryonun görselli versiyonu olarak düşünebilirsiniz. Bu bakımdan bira çizgi romana benzer; fakat çizgi romanda görsel kaygı daha ağır basar ve kamera açıları çekim teknikleri hakkında notlar bulunmaz. Çizgi roman grafiğin ve metnin iç içe geçtiği ayrı bir sanat türdür.

Storyboard ise üretilecek film için hazırlanmış görsel bir rehberdir. İçinde senaryo olmaz ancak kameranın nasıl kullanılacağı, sahnelerin nasıl kurgulanacağı hakkında bilgiler vardır. Geçişler (transitions) bilgilerini de barındırır. Aşağıdaki videoda kesim ve geçişler hakkında güzel bir video bulunmaktadır.

Jodorowsky’s Dune

Storyboard ve konsept sanatı hakkında izlediğim en başarılı belgesel 2013 yapımı Jodorowsky’s Dune‘du. Belgeselde sürrealist yönetmen Alejandro Jodorowsky’nin 1973’te giriştiği Dune filminin hikayesini izleriz. Proje bir türlü hayata geçmez, fakat Jodorowsky’nin Dune’u storyboard yapımı ve konsept aşamaları açısından bir başyapıttır.

Jodorowsky resimli taslak sürecinde ekibine bir çok efsane isim katar: H.R. Giger, Chris Foss, Moebius gibi çizerler, oyuncu olarak da Salvador Dali, Orson Welles, Mick Jagger, David Carradine; müzikleri de Pink Floyd yapacaktır…

Evet, inanılmaz isimler. Keşke diyorsunuz proje gerçekleşmiş olsa. Gerçekleşememiş de olsa, ekip üyelerinin kariyerine büyük katkısı olur. Jodorowsky ise çizerleriyle grafik roman kariyerinde harika işler çıkartır.

Örnekler

Storyboard: Dunyanın En Tuhaf Mahluku

Hâlâ çok acemiyim. İlk resimli taslağım Dünyanın En Tuhaf Mahluku animasyonuna aitti. Sonra onu çizgi roman olarak da yayımladım. İkinci resimli taslağım ise Şizoşems, kinetik tipografi çalışmasında hazırladım. (İlgili sayfalarda detaylı bilgiler bulunmakta.) Gelecekte hazırlayacağım storyboardları da buraya eklemeyi düşünüyorum.

Tekrar söyleyeyim. Benimkiler kötü örnekler. Asıl yetenekler genelde Türkiye şartlarında reklamcılık alanında yaşamlarını sürdürüyor. Animasyon sektörünü büyütünce transferler başlayacaktır. (Evet, şizofrenim ve sektörü büyütüp arkadaşları ekibime katacağım.)

Animatik (Animatic) Nedir?

Animatik, canlandırılmış görsel senaryodur. Eski adı “Leica reel“dır. Sahnelerin ve sesleri sürelerini ayarlamada büyük role sahiptir.

Kağıt üzerindeki bir senaryonun süresini tahmin etmek oldukça zor bir iştir. Animatikler bu sorunun cevabını bulmakta bize yardımcı olurlar. Storyboard çizimlerine ek olarak seslendirme müzik ve ses efektlerinin de kullanımı söz konusudur. Yukarıdaki video animatike güzel bir örnektir.

Storyboard ve Animatik için En İyi Programlar

  1. Kalem-Kağıt: Atalarımız böyle başladı ve hâlâ en iyi yöntem bu. Jodorowsky ekibi de kağıt kalemciydi dolayısıyla kısıtlı imkanlar, açık zihin ve yetenekli bir bilek ile her şey mümkün.
  2. Photoshop veya muadili (Gimp vb.): Kağıt kalemin dijital karşılığı. Yukarıdaki beyaz kağıda çizdiğim A4 taslak Photoshop marifeti.
  3. After Effects: Bu da Photoshop ve Illustrator desteği ile animatiklerinizi hazırlamada en bilindik çözüm. Hatta aynı yazılımla animasyonun tamamını da yapabilirsiniz. Nitekim ben bu güne (29.3.2016) kadar hep öyle yaptım.
  4. Stroyboard Pro: En iyisini sona ayırdım. Uzun süre bu yazılımın ne anlama geldiğini kavrayamamıştım. Bir kere doğru dürüst animasyon bile yapılmıyordu ve kamera açıları hakkında bir dolu lüzumsuz araç vardı. Sonra storyboard kavramı ile tanışınca ne kadar eşsiz bir yazılım olduğunu anladım. En eski krekli versiyonu bile iş görür ama siz orijinalini tercih edin.
  5. [Ek 2020.06.06] Autodesk Sketchbook: VFS‘te gördüm ki yazılım aslında hiç bir şey. Harmony’nin destekçisi olan sektörde aynı firmaya ait Storyboard Pro kullanılmıyor bile onun yerine Autodesk’in ücretsiz Sketchbook kullanılıyor. En azından storyboard hocam Mike West onu kullanıyordu ve ekibiyle birlikte Carmen Sandiego ile Emmy kazandılar. Yazılımın değil de el-kafa-göz becerisinin önemini kanıtladı.
  6. [Ek 2020.06.06] Storyboarder: Piyasaya ücretsiz olarak ve beta sürümüyle giriş yapan bu bağımsız yazılım açıkçası VR özelliği ile diğer tüm rakiplerinden üstün. Eğer bug’ları giderir ve ücretsiz olmaya devam ederse geleceğin storyboarçıları için asıl program olabilir. [Ek 2021.02.20, hala bugları devam ediyor. VR var ama bir BG ekleyemiyorsun rahatça karanlık çıkıyor.]

Tabii hayatınızda kağıt üstünde henüz hiç resimli senaryo hazırlamadıysanız yazılım araştırmasına pek girişmeyin derim. Bu işler önce kağıtta başlar. Şimdilik kağıdı aşacak bir yazılım ve teknoloji gelmedi, gelse ilk ben atlayacağım ama yok yani kusura bakmayın.

Son Söz

Storyboard sanatçısı olmak animasyon kariyeri düşünenler için güzel bir hedef. Tabii bunun için öncelikle sinematografik bakış, senaryo okumak ve illüstrasyon tekniği gibi bilgilere hakim olmak gerekiyor.

Tek başınıza animasyon yapamayız, yardıma ihtiyacımız var. Bu yardımı bulmak için de derdimizi anlatmamız gerekiyor. Storyboard derdimiz anlatabilmek için bulabildiğim yegane araç. Bunu düşünün.

Çalışmaya devam.

Other Articles / Diğer Yazılar
  • Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
    Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
  • En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
    En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
    Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
  • En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
    En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
  • NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
    NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak

Etiketler: animatik, resimli taslak (storyboard), yazılımlar

Yorumlar

  1. kyburg

    2016-04-02 ile 17:24

    After Effects / ipad/ipadPro Entegrasyonu icin ilginc bir alternatif:
    http://prolost.com/blog/storyboardingipadpro

    Cevapla
  2. Yardım isteyen bir şahıs

    2016-06-15 ile 17:17

    Merhaba

    Soruyu nereye soracağımı bilemediğim için buraya yazayım dedim bir kusurumuz varsa affola. Wacom’un İntous modelninde kendime bir grafik tablet aldım. Ama çizim yaparken çizgiler şekiller istediğim gibi olmuyor. Kağıt üzerinde rahatlıkla çizdiğim çoğu şey (Karakterler, doğa, araba, bina ve hatta kare) dijital ortamda ilkokul çizimlerinden farksız oluyor :). Bu durum normal midir ? Kendimi geliştirme kaç hafta sürer ve nasıl daha iyi kendimi geliştiririm.

    Teşekkürler

    Cevapla
    • Serdar A

      2016-06-15 ile 17:41

      Wacom’lar dünyadaki en iyi cihazlardır; fakat hala kağıdın verdiği tadın çok gerisindedirler. Bu nedenle çoğu sanatçı “amaan öf” diyip kağıda çizer taratır, taradığı kağıt üzerinden “clean up” yapar. Clean up yani çizgi temizleme işi de maus’la değil, yine wacom ile yapılır. Yani durum normal. En kolay alışma süreci maus’u atıp sadece ve sadece wacom’u kullanmak şeklinde olabilir. Tabii bu sürekli sabit bir yerde çalışanlar için geçerli. Mobil bir sanatçıytsanız her durumda çizmeye alışmanız gerekiyor. Özetle çeşitli durumlarla ve programlarla pratik yaptıkça gelişecektir.

      Örnek: https://www.instagram.com/p/BC00uxivS-H/

  3. RM

    2021-06-18 ile 13:33

    merhaba, internette hiçbir bilgi yok bu konuyla alakalı. öncellikle teşekkürler. bir sorum olacak. eğer animatiği kendimiz yapmak istemiyorsak şirket olarak animasyon şirketi mi tercih ederiz yoksa prodüksiyon şirketleri onu da hallediyor mu? teşekkürler.

    Cevapla
    • Ozgur Serdar

      2021-06-19 ile 12:41

      İkisi de olur, prensip olarak prodüksiyon şirketi de kendine bir animasyon ekibi bulup ona yaptıracaktır. Teorik olarak hepsini ayrı ayrı kişiler de yapabilir ama verim almak zordur. Genelde storyboard (animatik) animasyonu yapanların işidir; çünkü animatör tanıdığı storyboard dilini daha hızlı işler. Ama senaryo size aitse ve ne yapacağınızı biliyorsanız animatik için birini tutup işleyişe çok erken aşamadan müdahale edebilirsiniz.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (14)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (8)
  • IELTS Hazırlık: İngilizce Sınav TavsiyeleriIELTS Hazırlık: İngilizce Sınav Tavsiyeleri (10)
  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (3)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (4)
  • Animasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve FelsefesiAnimasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve Felsefesi (6)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (0)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (0)

Seçme Yazılar

Tara'nın Daktilosu

İnternet Yazarlığı: Blog Yazarken Nelere Dikkat Etmeli

Bu yazıda yaratıcı yazarlık hakkında edebi püf noktalarını değil, “İnternet Yazarlığı” (diğer adıyla web yazarlığı) ve bu konuda bilinmesi gereken teknik bilgileri inceleyeceğiz. Bilgisayar ve klavye sayesinde artık teknik açıdan hepimiz yazarlığın temel gereçlerine sahibiz. Kelebeğin Rüyası fimindeki kadar kağıt ve daktilo sıkıntımız yok. Fakat internet yazarı olmak için, daha doğrusu internette yazı yayınlamak için sadece […]

Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı y Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı yapay zekaya karşı düzenlenen #NoAI protestolarına bir destek de bizden. 

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence, Episode 2: The Protests

1. So why are artists bothered? You see a striking comparison showing how the appearance differs when artist names are typed into the AI commands.
2. This means that without drawings by human artists, AI cannot produce any stylized output.
3. There are public databases like LAION-5B. Works by popular artists like @Loisvb have been added to this database without their permission. All AIs in the market started to produce works in the style of artists by taking advantage of this data. This is copyright infringement. 
https://laion-aesthetic.datasette.io/laion-aesthetic-6pls/images 
https://twitter.com/megraeart/status/1598806459004985363
4. So what do artists want? The artists rightly want their drawings removed from this database. The number of applications that use this data, such as Midjourney and DALL-E, are increasing.
5. What will they do? The Concept Art Association, led by Karla Ortiz, is preparing for an action. @kortizart @conceptartassociation
6. Their requests are at this link: https://www.gofundme.com/f/protecting-artists-from-ai-technologies
7. I consider these demands justified. It is ethically wrong for them to feed AI with haram data and make money from it. Laws are lagging here too. I hope necessary adjustments are made.
8. Because AI has entered our lives and will not leave. AI can be a useful tool even with just your own images and public domain content. I created the images in this series with ethical AI and old photo editing techniques to try if another way is possible.
9. “ART = IDEA” -Steve Huston There has to be another way. Because art is an idea. The story is king and the stories emerge from life.

 #yapayzeka #yahşizeka #yzroman #fotoroman #fotobashing #stablediffusion #AI #aiart #humanartist #lensa #midjourney #dalle2 #stablediffusion #artistrights
Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fus Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fusun.yaziyor) de dediği gibi “At a timeless zone, the story should start.” O zaman haydi buyurun. Hikayemiz 2009'da başlıyor. 
Hikayede bahsi geçen makale: https://serdara.com/go-oyunu-ve-kaos-teorisi/

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 1: The Go Defeat
1. Years ago, I wrote a passionate article on artificial intelligence (Bibliothec:2009).
2. The artificial intelligence that beat humans at chess had not yet beat humans at Go. In the article, I compared the subject with the popular chaos theory of that period and tried to explain why it could not be defeated.
3. Ten years later, the AI named "Alpha GO" defeated humans in Go as well in 2016.
4. But I took my part. From now on, I would not challenge AIs anymore, I would mind my own business.
5. When I couldn't find what I was looking for in engineering and philosophy, then I chose the digital art career path.
6. A news would wake me up from my peaceful sleep in my comfort zone called “concept art” and “storyboard”. A bloody AI-generated painting would return with an award from a competition in a fair.
7. Prompts are text commands for AI. Below are the pictures received from AI in response to these commands. Until last year, AI who made pictures like children with these commands…
8. By what time had he developed enough to win a competition in a few months? Beautifully drawn by a toast machine.
9. Will they take our jobs?

We will see.

 #ai #aiart #stablediffusion #photobashing #fotomanupulation #fotoroman #yapayzeka #photoshop #yzroman #yahşizeka #go
Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa o Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa olsa yahşi olan bu zekalar hakkında benim de diyeceklerim var. Bir kaç bölümde anlatmayı planlıyorum. Evet tüm görseller yapay zeka, fotoşop, Wacom ve sanatçı işbirliği ile üretildi.

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 0
1. Hello, this isn't me, this is my AI-trained Surrogate (2009). (Cool SciFi Movie: https://www.imdb.com/title/tt0986263/)
2. A great revolution has taken place in the art world.
3. There is total chaos and uncertainty right now.
4. But art history has witnessed many such turning points. *discovery of perspective 15th century.
5. With the invention of the camera, portrait painters were negatively affected. *the first photograph, 1826
6. Digital drawing tablets had forced artists in the industry to break away from paper.
7. And the internet… With an endless number of visual references, artists are now able to educate themselves without going through costly jobs such as visiting museums, working with live models, going to distant schools. Because they had an endless mine of knowledge in front of them.
8. There was another one feeding on this mine of knowledge while we slept. Artificial Intelligence! (AI) It climbed from the bottom of the mass data mines and came to the surface.
9. Now, here in these few series, I want to talk about them with you… To be continued…

 #AI #aiart #comics #çizgiroman #fotoroman #yapayzeka #YZroman #yahşizeka #stablediffusion #photoshop #wacom
Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan bir ceket ve şapka ile bilinmezliğe yürüdüm. #stablediffusion
Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. 2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. Not: Daha eskisini bulamadım. 😅#20yaschallenge / Year 2007 me.
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe
  • English