Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
Featured Video Play Icon

Şizoşems: 2.5D Kinetik Tipografi Projesi ve Yapım Aşamaları

Tarih: 2016-01-31
Kategori: Animasyon Günlüğü, Grafik Tasarım, Tipografi

Kinetik tipografi ile ilk defa 2010’da, DTCF Felsefe 3. sınıfta, şizofren monolog “Ben Deli Değilim” ile tanıştım. Yıllar geçti, çok şey oldu, kendimi grafik tasarımcı olarak buldum. Şimdi 6 yıl sonra, grafikte yüksek lisans yapıp, benzeri bir projeye girişmek hoş bir duygu. Neyse işte, kısmet bu güneymiş. Siz 2 dakikada izleyip bitireceksiniz ama ben 3 ay uğraştım. Umarım beğenirsiniz. Canavarlarla dolu bu dünyada kendimize küçük şizofreniler kuralım ki hayatta kalalım ;)

İşin tekniğini merak edenler için lafı uzatmadan yapım aşamalarına değinelim. Hızlı geçeyim, bu sene grafik yüksek lisansına başladım dersleri seçtik, çok çalıştık, iyi notlarla ilk dönemi bitirdik. Yukarıda izlediğiniz de “Kinetik Tipografi” dersinin final projesi.

1. Araştırma

Dönemin başında kinetik tipografi hakkında detaylı bir araştırma yaptık. Rapor yazdık, raporun “Ben Deli Değilim” videosu dahil incelemek isterseniz bu linkten bakabilirsiniz.

2. Storyboard (Resimli Taslak)

Türkçeci hocalarım beni dövecekler ama TDK’dan storyboard’a tek kelimelik güzel bir karşılık hâlâ bekliyorum. Zaman geçiyor ve storyboard gittikçe daha çok dile yerleşiyor. Bir de SEO işleri için anahtar sözcük meselesi var ki hantal dil kurumlarının internetin bu hızına erişmesi umutsuz görünüyor. Örneğin “devinimli tipografi” yerine yurtdışı için “kinetic typography” Türkiye için “kinetik tipografi” yazmak işlerinizi daha bulunur hale getiriyor ki kendi Vimeo‘mda öyle yaptım. (ve lafı yine uzattım.)

Storyboard, nasıl olmalı diye bir formül yok. Hele ki kendi projeniz için düşünüyorsanız hiç yok. Ekip çalışmasında ise ekip arkadaşlarınızın anlayacağı şekilde olması yeterli. Storyboard’ı da yine her akademisyene şiddetle önerdiğim academia.edu sitesine koydum. Bu linkten inceleyebilirsiniz. Academia.edu hocaların ders notlarını, öğrencilerine okumalarını salık verdikleri yazıları koymaları için ücretsiz bir ortam. (Bu sefer lafı uzattım ama toplumsal bir sorumluluk için uzattım.)

3. After Effects

Sonra işte After Effects’i açıp yapıyorsunuz, bu kadar basit. Demiyorum. Yukarıdaki hazırlık aşamalarının hiç biri sizi bu uygulama aşaması kadar yormayacaktır. Fakat iyi hazırlık iyi sonuç getirir bundan şüpheniz olmasın.

Bu projede animasyonlar için After Effects CS6 sürümünü kullandım. CC 2015 sürümünü bilerek kullanmadım çünkü CC’nin içinden en sevdiğim ve en çok sıkıştırma yapan h.264 render’ını çıkartıp, gitmişler Adobe Media Encoder CC’nin içine koymuşlar (çünkü deli bunlar). Bu sıkıntı “Dünyanın En Tuhaf Mahluku” animasyonunu festivale hazırlarken başıma gelmişti ve yeni CC 2014 versiyonlarına, forumlarda kullanıcıların tepkisine tanık olmuştum. İnsanlara CS6’yı ne kadar önerseler de herkes CC yükleyip uğraşmaya devam ediyor. Uğraşın, belki ilerde eklerler.

Demek istediğim yazılımların son sürümleri her zaman en iyisi olmuyor, en iyi yazlım işinizi en kısa yoldan halleden yazılımdır. AE yazılımına ek olarak görseller için Illustrator kullandım ve onları .eps formatında parçalara ayırdım. Bu da bana vektörel, yani istediğim gibi büyütebileceğim grafikler sağladı. AE’nin en güzel özelliği PS ve AI çıktılarını tanıması. Eğer katmanları temiz çalışırsanız, sıkıntı çekmeden PS-AI-AE ile etkileşimli çalışabilirsiniz. Bu projeyi de önceki “Tuhaf Mahluk” filmindeki gibi, bu üçlü sayesinde gerçekleştirdim. Fakat animasyon gücünüzü daha ileri taşımak istiyorsanız bu programlar da yeterli olmayacaktır. Hâlâ AE’nin sınırlarına erişemediğim için başka arayışları yine ileriki bir projeye erteledim.

AE ile tekrar çalışmak kötü olmadı, teknik olarak bir gelişme kaydettim. O da AE’nin 3D kamera özelliğine hakimiyet oldu. Bu sayede 2D katmanları 3D uzayda hareketlendirme imkanı buldum. Dolayısıyla projeye teknik anlamda “bu bir 2.5D animasyon çalışmasıdır” diyebiliriz. Özellikle sandalye sahnelerine bakarsanız ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Kinetik Tipografi Sandalye

Marifet mi bunu yapmak, hayır. Ama yurt dışındaki sanatçıların bilgilerini paylaşma cömertliğine karşılık, onlardan nasıl gördüysem ben de gücüm yettiği kadarını anlatmaya çalışıyorum.

After Effects şart mı? Hayır. Aslında bu projeye başlamadan önce projeyi ToonBoom ile yapmayı planlıyordum fakat zaman yetmedi. Ben de en iyi bildiğim programın üstüne gittim. Storyboard’a baktıysanız proje 13 sahneden oluşuyor. Bu kadar sahneyi düzenlemek için de çift monitörlü çalışmam gerekti. Bir ekranda AE’nin ana pencereleri. (Ev şartlarında animasyon için gereken teknik donanımı bu yazıda anlatmıştım.)

after-effects-01

Diğer ekranda ise Timeline anca sığdı.

After Effects Timeline

Sahnelerde kullandığım küçük animasyonların bazılarını AE içinde barındırıyor, bazılarını ise kendim kurguladım. Tıkadığım durumlarda internette gezinip diğer sanatçıların işlerinden ilham aldım. İnanın araştırmanın çok faydası oluyor. Özellikle “After Effects tutorial” diye Youtube’a yazarsanız bir çok faydalı dersle karşılaşırsınız. Misal videonun başındaki zaman sayacının render edilmiş videosu 8$ fakat After Effects ile kendiniz yaparsanız ücretsiz. Bu tür faydalı videoları topladığım bir Youtube Videoları Listem var. Aşağıdaki videonun başlığına tıklarsanız tüm listeyi görebilirsiniz.

4. Ses Efektleri

Sıra geldi son aşamaya. Videolarda çeşitli patlama, geçiş, uçma gibi hareketleri daha güçlü ifade edebilmek için seslere ihtiyaç duyarız. Bu sesler belirli (Warner Bros, Lucas Arts vb.) ses kütüphanelerinden bulunmakta. Bunlar hem paralı hem de ihtiyaç duyduğunuz sesi bulmak zor. Alternatif yöntem: Youtube. Youtube içinde ücretsiz ses efektlerine ulaşmak mümkün. Fakat en iyi ses üretme yöntemi ise “Foley”. İyi bir mikrofonunuz varsa (tamam cep telefonu da olur) bir foley sanatçısı gibi istenen sesleri elde etmek mümkün. Örneğin Şizoşems’teki harflerin mama kabına dökülme sesini bizim evdeki kabuklu fıstıkların kaba dökülme sesinden elde edildi. Çok profesyonel değil, zaten olmamaz. Foley sanatı, Jack Foley‘in geliştirdiği bir sinematik ses üretme mesleğidir. Büyük projelerde ses işlerinden sorumlu bir ses mühendisi vardır. Bir tasarımcı, bir animatör tüm işleri yapamaz. Yapsa da yıllar geçer, kutuplar erir ve sanatçı boğularak ışıklar içindeki uykusuna dalar. Ölümsüzse ayrı tabi. Zaten tanrı da ölümsüz bir animatör değil midir? Neyse felsefe falan başka yazıların konusu. Bu kadar yeter.

Kapanış

O yüzden gerektiğinde yardım alın, ortak projelere girişin, bunu asosyal obsesif kompolsif bir tasarımcı olarak söylemem mantıksız ama öyle.

Bu yazıyı projenin ertesinde sıcağı sıcağına yazdım ki eğer ertelersem tekrar dönmek zor olacaktı. Umarım faydalı ve insanlara fikir veren bir yazı olmuştur. Umarım her sanatçı işlerini paylaşır ki bilgi skolastik hapishanesinden çıkıp özgürlüğe kavuşur ve diğer bilgilerle birleşip çoğalır. Çünkü ben de çoğu şeyi işlerini ve nasıl yaptıklarını paylaşan sanatçılardan öğrendim.

İyi çalışmalar arkadaşlar.

Other Articles / Diğer Yazılar
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
    Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
  • NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
    NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
  • UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
    UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
  • Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim
    Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim
  • Albert Einstein'dan İngilizce Konuşma ve Komplekslerimizi Yenme Dersleri
    Albert Einstein'dan İngilizce Konuşma ve Komplekslerimizi Yenme Dersleri

Etiketler: 2.5B, After Effects, Hacettepe Grafik, tipografik animasyon (kinetik tipografi), vitrin, yapım aşamaları

Yorumlar

  1. Uğur Mert

    2016-02-21 ile 07:31

    Abi bende böyle grafik tasarlamak istiyorum ne yapabilirim bana yardımcı olabilir misin eğer özel değilse Facebook veya WhatsApp ın varmı rica ediyorum lütfen yardımcı ol!

    Cevapla
    • Serdar A

      2016-02-21 ile 17:35

      Yazdıklarımın yeterince yol gösterici olduğunu düşünüyorum. Kolay gelsin.

  2. Mücahit Yılmaz

    2016-03-22 ile 02:34

    Öncelikle merhabalar. Grafik tasarım 3. sınıf öğrecisiyim ve çalışmanızı hayranlıkla izledim sizi tebrik etmek istiyorum. Tipografiye ve gücüne oldum olası inandım ve yapmış olduğunuz çalışma bu inancımın bir kanıtı niteliğinde. Yalnız aklıma takılan bir konu oldu ve size sormak istedim. Video boyunca tipografi doğru oranlarda ve yerlerde kullanılmış iken ‘Geldiler’ bölümünde neden bir figür kullanımına gittiniz acaba? Başarılarınızın devamını diliyorum.

    Cevapla
    • Serdar A

      2016-03-23 ile 13:23

      Teşekkürler. Tipografik dünya = hayal dünyası, figüratif dünya = olgusal dünya diye bir savunma yapabilirim. Yani doktorlar geliyor onlar da sıkıcı gerçek dünyayı temsil ediyor. Mesela :)

  3. Mücahit Yılmaz

    2016-03-23 ile 13:30

    Gerçekten süper bir çözümleme tebrik ediyorum :)

    Cevapla
    • Serdar A

      2016-03-23 ile 16:47

      Teşekkür ederim. Darısı senin çözümlemelerinin başına. :)

  4. Halil Bozkurt

    2021-03-13 ile 15:48

    Üstad bununla ilgili küçük bir eğitim videosu çeksen süper olur.

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (0)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (0)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (1)
  • IELTS Hazırlık: İngilizce Sınav TavsiyeleriIELTS Hazırlık: İngilizce Sınav Tavsiyeleri (2)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (0)
  • Türkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa NotlarTürkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa Notlar (0)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (0)
  • Animasyon Endüstrisi: Dünyanın En Zengin AnimatörleriAnimasyon Endüstrisi: Dünyanın En Zengin Animatörleri (0)

Seçme Yazılar

Grafik Tasarım Kitapları

Türkçe Grafik Tasarım Kitapları İncelemesi

Grafik tasarımı keyiflidir cıvıl cıvıldır ve kitaplarının da öyle olması beklenir.

Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; a Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; ama birilerinin keyfi hiç bozulmuyor. #deprem #yük #yol
Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı y Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı yapay zekaya karşı düzenlenen #NoAI protestolarına bir destek de bizden. 

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence, Episode 2: The Protests

1. So why are artists bothered? You see a striking comparison showing how the appearance differs when artist names are typed into the AI commands.
2. This means that without drawings by human artists, AI cannot produce any stylized output.
3. There are public databases like LAION-5B. Works by popular artists like @Loisvb have been added to this database without their permission. All AIs in the market started to produce works in the style of artists by taking advantage of this data. This is copyright infringement. 
https://laion-aesthetic.datasette.io/laion-aesthetic-6pls/images 
https://twitter.com/megraeart/status/1598806459004985363
4. So what do artists want? The artists rightly want their drawings removed from this database. The number of applications that use this data, such as Midjourney and DALL-E, are increasing.
5. What will they do? The Concept Art Association, led by Karla Ortiz, is preparing for an action. @kortizart @conceptartassociation
6. Their requests are at this link: https://www.gofundme.com/f/protecting-artists-from-ai-technologies
7. I consider these demands justified. It is ethically wrong for them to feed AI with haram data and make money from it. Laws are lagging here too. I hope necessary adjustments are made.
8. Because AI has entered our lives and will not leave. AI can be a useful tool even with just your own images and public domain content. I created the images in this series with ethical AI and old photo editing techniques to try if another way is possible.
9. “ART = IDEA” -Steve Huston There has to be another way. Because art is an idea. The story is king and the stories emerge from life.

 #yapayzeka #yahşizeka #yzroman #fotoroman #fotobashing #stablediffusion #AI #aiart #humanartist #lensa #midjourney #dalle2 #stablediffusion #artistrights
Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fus Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fusun.yaziyor) de dediği gibi “At a timeless zone, the story should start.” O zaman haydi buyurun. Hikayemiz 2009'da başlıyor. 
Hikayede bahsi geçen makale: https://serdara.com/go-oyunu-ve-kaos-teorisi/

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 1: The Go Defeat
1. Years ago, I wrote a passionate article on artificial intelligence (Bibliothec:2009).
2. The artificial intelligence that beat humans at chess had not yet beat humans at Go. In the article, I compared the subject with the popular chaos theory of that period and tried to explain why it could not be defeated.
3. Ten years later, the AI named "Alpha GO" defeated humans in Go as well in 2016.
4. But I took my part. From now on, I would not challenge AIs anymore, I would mind my own business.
5. When I couldn't find what I was looking for in engineering and philosophy, then I chose the digital art career path.
6. A news would wake me up from my peaceful sleep in my comfort zone called “concept art” and “storyboard”. A bloody AI-generated painting would return with an award from a competition in a fair.
7. Prompts are text commands for AI. Below are the pictures received from AI in response to these commands. Until last year, AI who made pictures like children with these commands…
8. By what time had he developed enough to win a competition in a few months? Beautifully drawn by a toast machine.
9. Will they take our jobs?

We will see.

 #ai #aiart #stablediffusion #photobashing #fotomanupulation #fotoroman #yapayzeka #photoshop #yzroman #yahşizeka #go
Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa o Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa olsa yahşi olan bu zekalar hakkında benim de diyeceklerim var. Bir kaç bölümde anlatmayı planlıyorum. Evet tüm görseller yapay zeka, fotoşop, Wacom ve sanatçı işbirliği ile üretildi.

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 0
1. Hello, this isn't me, this is my AI-trained Surrogate (2009). (Cool SciFi Movie: https://www.imdb.com/title/tt0986263/)
2. A great revolution has taken place in the art world.
3. There is total chaos and uncertainty right now.
4. But art history has witnessed many such turning points. *discovery of perspective 15th century.
5. With the invention of the camera, portrait painters were negatively affected. *the first photograph, 1826
6. Digital drawing tablets had forced artists in the industry to break away from paper.
7. And the internet… With an endless number of visual references, artists are now able to educate themselves without going through costly jobs such as visiting museums, working with live models, going to distant schools. Because they had an endless mine of knowledge in front of them.
8. There was another one feeding on this mine of knowledge while we slept. Artificial Intelligence! (AI) It climbed from the bottom of the mass data mines and came to the surface.
9. Now, here in these few series, I want to talk about them with you… To be continued…

 #AI #aiart #comics #çizgiroman #fotoroman #yapayzeka #YZroman #yahşizeka #stablediffusion #photoshop #wacom
Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan bir ceket ve şapka ile bilinmezliğe yürüdüm. #stablediffusion
Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe