Mürekkebin kendine has bir büyüsü var. Belki de en eski boyama geleneklerinden biridir mürekkep. İlkokulda mum isine su katarak ürettiğimizi hatırlıyorum. Tasarımcılar olarak tabletlerle o kadar vakit harcar olduk ki analog materyaller ile olan mistik bağımız zayıfladı. İşte belki de bu histen yola çıkarak Inktober etkinliği doğdu.
Mürekkep Eğitimi
Mürekkep konusundaki en doyurucu bilgiyi çevremden değil elin Amerikaya göçmüş Japon hocasından öğrendim. Daha dersin başında Yuko Hoca bizi kırtasiyeye götürüyor ve hangi malzemeleri kullandığını anlatıyor. Ne kadar ince bir davranış.
Sanat malzemesi almak için kırtasiyeye gidersiniz eğer acemiyseniz kaybolursunuz. Paranız az ise durum daha da sıkıntıdır. Belki ucuz bir fırça işinizi görecekken hiç kullanmayacağınız bir fırçaya bir avuç para verip çıkabilme tehlike ile karşılaşırsınız. İnsan o an bilene gerçekten ihtiyaç duyuyor ve bu konuda bana pek yol gösteren olmadı. Neyse ki internet var.
Bu koyu fark etmemi sağlayan Yuko Shimizu hocanın Skillshere dersi. Belki torentini bulursunuz ama Skillshare ilk üç ay üyeliği 0.99$ (04.11.2015) korsanla uğraşmaya değmez.
Önereceğim ikinci güzel mürekkep eğitimi ise Jake Parker’ın eğitim videosu. Bunu satın almaya gerek yok, aslında çok basit bir eğitim. Bilgisayardan veya önceden çalıştığı bir eskizi alıyor ve onun üstünden mürekkeple çiziyor. Altındaki çizim zaten çok güzel olduğu için çinilenmiş hali de şahane oluyor. Zaten Youtube kanalında fazlasıyla güzel anlatmış.
Özetle marifet aslında mürekkepleme işlemi değil, altında yatan desen bilgisi; fakat o da zamanla, çalışarak gelişecek bir beceri. Yazıdaki konumuz bu değil. Eğer bu alandaki eğitim videoları hakkında bilgi arıyorsanız önceden hazırladığım tutorial yazı dizisi işinizi görebilir. Eğer diğer boyalar hakkında bilgi almak istiyorsanız bu boya bilgisi yazısını öneririm.
Inktober 2016
Inktober, her yıl Ekim ayında mürekkepli çizimlerin internet üzerinde paylaşılmasıyla gerçekleştirilen bir etkinlik (diğer bir adıyla challenge). İlk olarak illüstratör Jake Parker’ın öncülüğünde gerçekleştirilen bu etkinlik zamanla diğer çizerler tarafından sahiplenildi ve bağımsız olarak herkes Ekim ayında mürekkeple yaptığı çizimleri sosyal medyada #inktober etiketiyle paylaşmaya başladı.
Kime ne faydası oldu? Eğer çizip yapan biriyseniz böyle etkinliklerin kişini kendini geliştirmesi, başka işleri görerek ilham alması ve kendinin de şaşırtan üretimlerde bulunmasını sağladığını göreceksiniz. Kurallar aşağıda. Etkinliğin sitesinde inktober.com tavsiye edilen kalem ve mürekkep markaları da var ama o kadar ciddiye almayın bu işi rahat olun. Amaç resim yaparak mutlu olmak.
https://www.instagram.com/p/BKrFs5IAIfr/?taken-by=inktober
2016 Inktober’ı da yine Jake Parkerîn öncülüğünde başladı konu bulamayanlar için de her gün için belirli temaların olduğu bir liste de internetten paylaştılar.
https://www.instagram.com/p/BK69wfiBGBH/?taken-by=inktober
Dijital tasarımın baskın olduğu günümüzde biraz da analog çizim materyalleriyle (mürekkep) gerçekleştirilen bu etkinlik, desen algınızın da gelişmesine sağlıyor. Aşağıda Inktober 2016 süresince çizdiğim bir kaç çalışma var. Açıkçası ben keyif aldım.
//ozz-art.tumblr.com/post/152555969884/inktober2016
Hatta matematik köyü ziyaretime denk geldiği için oradaki ortam da bu etkinlikten nasibini aldı.
//ozz-art.tumblr.com/post/152209505924/mat-koyu
Sıradaki Inktober’da görüşmek üzere…
Bir cevap yazın