Bu yazıda sürekli kurcaladığım, çeşitli sanatçılarda gördüğüm favori çizim ve boyama iPad App’lerinden bahsedeceğim. Neden daha önce değil de şimdi “iPad Pro + Apple Pencil” hakkında bir yazı? Çünkü “Apple Pencil” ile birlikte iPad’e basınç duyarlılığı (pressure sensitivity) özelliği geldi. Bu teknoloji sayesinde dijital tasarımcıların eli ayağı olan Wacom tabletlerin de tahtı sarsılmış oldu. Wacom’da tabletimsi cihazlar çıkartmaya başladı ama hâlâ iPad pratikliğine sahip değiller. Bakalım ilerleyen yıllar bize neler getirecek.
Uygulamaları iki grupta topladım, bitmap (piksel bazlı, jpg, png) ve vektörel (svg, eps) diye. Hep birlikte inceliyoruz.
iPad Bitmap Boyama ve Çizim Uygulamaları
Hani Photoshop’un fırça etkisi var ya işte onun işini gören çizim uygulamalar bunlar. Dijital anlamda drawing ile painting farkını anlatmıştım. Bu işlevleri ayrı düşünmek biraz zor çünkü sanatçı istediği aracı istediği şekil kullanır. Kimse kimsenin uygulamasına karışamaz. Özellikle aşağıdaki ilk üç uygulamayı şiddetle uygulamanızı öneririm.
1. ProCreate
Fiyat: 16 TL + Perspektif gibi ek özellikler + 5,29 TL (Fakat ücretini fazlasıyla hak ediyor.)
Amaç: Karakter Tasarım, Digital Painting.
Tabii ki ilk sıraya SVSLearn’den Will Terry‘nin eğitim videosunda tanıştığım ProCreate geliyor. ProCreate’nin sitesinde verdiği ücretsiz kullanım kılavuzunu tanıtıp bizimle birlikte çizmeye başlıyor. Aşağıdaki asker arkadaşımı Will Terry’nin tutorial’ını izledikten sonra çizdim. Bu çizimi layer’ları ile Photoshop’a aktarabiliyor olmak da çok önemli bir özellik.
https://www.instagram.com/p/BLYkFtHhBhP/?taken-by=serdicim
Son olarak da bu yazını en başında bulunan görselin yapım aşamalarını paylaşıyorum. Programın aşamaları kaydetmesi çok güzel bir şey.
ProCreate’e alıştıktan sonra diğerlerini denemek bile istemiyorsunuz ama sizin için denedim. Dev hizmet.
2. Tayasui Sketches
Fiyat: Free ama asıl toollar 5$
Amaç: Taslak, suluboya etkisi
Dijital boyamadan ziyade çizim için ideal bir uygulama. Suluboya etkisi veren fırçası da watercolor’cuları kendine çekebilir. Çizgileri genelde vektörel bir his yaratıyor. Ayrıca vefalı bir uygulama Pro Tool’larını satın aldıktan sonra yeni bir cihaza geçtiğinizde veya güncelleme geldiğinde, sizi, yani eski müşterisini hatırlıyor. iPad’e özel bir stylus kalem de yapmışlar ama Türkiye’de var mı bilmiyorum.
3. ArtRage
Fiyat: 5$, free’si yok alacaksan al arkadaşım uğraştırma diyorlar.
Amaç: Digital Painting.
Açıkçası masaüstü uygulaması olduğu için sanırım asıl güçlerini masaüstüne harcamışlar, yukarıdaki video da PC versiyonu için zaten. Fakat iPad versiyonu da Procreate’e benzer kalitede, özellikle brush’ları bu listedekilerin en iyisi; ancak mesele fırça değil, iyi gözlem yapmak ve bunu ortama aktarabilmek. Yani en pahalı cihazlarla en pahalı uygulamayı kullanmak sizi usta yapmaz. Kendinizi geliştirmek istiyorsanız önce kağıt hakimiyeti kazanmalısınız.
4. Paper 53
Fiyat: Ücretsiz
Amaç: Not tutmak, Sunum için Taslak
Dijital boyama için değil de işte taslak ciddiyetinde notlar tutmak için. Ücretsiz bir uygulama ve birkaç eksiği var. Basınca duyarlı olmasına rağmen fırça boyunu ayarlayamıyorsunuz, katman desteği yok, export için pek fazla format seçeneği sunmuyor.
5. Adobe Photoshop Sketch etc…
Fiyat: Ücretsiz, belki de ücretli, çok karışık…
Amaç: Karmaşa, her özellik için başka uygulama…
Adobe ise Autodesk’e nazaran daha masum ama garip bir hareket yapmıştı. Adobe Ideas gibi vektörel ve katmanlı bir çizim programı yapıp sonra bu uygulama yerine. Adobe Line ve Adobe Draw gibi PC’ye ancak .png olarak gönderilen iki uygulama geliştirdi. Hâlâ bir umutla vektörel çizimleri desteklemesini bekliyorum. Adobe, güzel uygulamalar yapabilecekken uygulama çöplüğüne doğru hızla ilerliyor. Sırf Adobe ürünleri için ayrı makale yazılır. Biraz daha sadelik istiyoruz çok mu? Ideas, Line, Draw, Sketch, Comp CC, Capture CC ve daha yüzlercesi…
Edit 23.12.2016: Müjde Adobe vektörel çizim için Draw, rasterize çizim için Sketch’i gerekli olgunluğa eriştirdi. Denemeye değer.
6. Moleskine
Fiyat: Ücretsiz (ama defter çeşitlerini ve bazı toolları ücretli)
Amaç: Not almak
Çıkarttığı kağıt defterleri çok popüler diye uygulaması da öyle olacak diye düşünmeyin. Basınca duyarlı Apple Pencil’i desteklemediği için bu listeye almayacaktım bile; fakat aşağıdaki “Smart Writing Set”i enteresan geldi. Kalemiyle deftere çiziyorsunuz aynı görüntü dijital olarak iPad ve iPhone’a aktarılıyor. Ne gerek var diyebilirsiniz ama ilginç geldi.
Teknolojisi gelecek vadettiği için burada bahsettim, akabinde siliyorum iPad’imden.
7. Autodesk Sketchbook
Fiyat: Sözde ücretsiz ama Pro Tool eklentisi 12,99 TL
Amaç: Karakter Tasarım, taslak çizim
Masaüstü bilgisayar devleri tablet bilgisayarlara uygulama ürettiğinde açıkçası çuvallıyor ve müşterisini inanılmaz hayal kırıklığına uğratıyor. Bunlardan iki büyük firma Autodesk ve Adobe beni çok üzdü. Autodesk çıkardığı “Sketchbook Pro for iPad” uygulamasının adını “Autodesk Sketchbook” yapıp tekrar satışa sundu. Ben de hayatımda para verip aldığım ilk iPad uygulaması ile kalakaldım. Resmen kazıklandım. Çünkü diğer duyarlı uygulamalar (ProCreate, ArtRage, Sketches) kullanıcısına ihanet etmiyor ve yeni cihaza geçtiğinizde eski uygulamalarınızdaki satın aldığınız ürünleri yüklemenize izin veriyor.
Sonuç olarak Sketchbook, kullandığım ilk pro çizim ve boyama uygulaması olduğu halde beni küstürdü. Fakat masaüstü uygulaması konsept sanatçıları tarafından sıkça kullanılıyor.
8. Ücretsiz Alternatif: Brushes Redux
Fiyat: 0 TL
Amaç: Dijital Boyama
Sadece fırçalar ile çizilebileceğinin ücretsiz kanıtı. Eğer iPad alacak kadar zengin ama Pro uygulamaları alamayacak kadar fakirseniz, bu uygulama tam size göre.
iPad Vektörel Çizim Uygulamaları
Hani Adobe Illustrator (ya da nur içinde yatsın FreeHand) var ya işte onun işini iPad üzerinde gören uygulamalar.
1. Concepts
Fiyat: Ücretsiz gibi ama Pro Paketi 8$
Amaç: Taslak, tasarım, mimarlık.
Bu gerçekten vektörlüğün hakkın veren bir uygulama. Neredeyse sonsuz büyüklükte bir çizim ekranı var, bu başlı başına müthiş bir şey. Tasarımcıların gerçekten işine yarayabilir. Oldukça detaylı bir eğitim videosu kanalı var. Fiyatını hak ediyor.
2. Assembly
https://www.youtube.com/watch?v=_NUYi0JLuKM
Fiyat: Ücretsiz gibi ama ek paketler 10$
Amaç: İkon seti tasarlama, flat tsarım
Mantıklı bir hareket yapıp tek bir konuda uzmanlaşmaya çalışmışlar bana enteresan geldi bu uygulama. Vekötürel çıktı alabiliyorsun fakat yine de ben masaüstü Adobe Illustrator’ün daha rahat olduğunun iddia ediyorum. İşinizle ilgiliyse iş görebilir. Keyif için gereksiz.
3. Graphic for iPad
Fiyat: 9$
Amaç: Vektörel herşey
Autodeskin Adobe Illustrator’e rakip olarak satın alıp adını değiştirip piyasaya sunduğu uygulama. Gerçekten çok detaylı ama bunu iPad’de çalıştmanın ne anlamı var bilmiyorum. Hareket halindeyken logo tasarlarım diye almıştım ama hiç kullanmadım. Detaylı vektörel uygulamalar bence masaüstünde çalışılmalı.
4. Ücretsiz Karışık Alternatif: InkPad
Fiyat: Cidden ücretsiz
Amaç: Illustrator gibin
Uygulama çok güzel iyi hoş da sonra diyorsun ki bu kadar eziyete ne gerek var. Aç kocaman masaüstü uygulamasında çalış işte.
5. Ücretsiz Basit Alternatif: Adobe Illustrator Draw
Fiyat: Ücretsiz ama belli de olmaz.
Amaç: Taslak
Uygulama çok basit. Concept App kadar aracı yok. Atası “Adobe Ideas”tan aldığı mirası devam ettirmeye çalışıyor. Tek eksiği vektörel dosya çıktısı alamıyorduk. Sonunda o da gelmiş. Ücretsiz Adobe Creative Cloud hesabınız olursa PDF olarak oraya kusursuz bir vektörel çıktı alabiliyorsunuz. Evet, basınca da duyarlı.
Sonuç Olarak
Bitmap için en iyi iPad Uygulaması: ProCreate, vektörel olarak da en iyi iPad uygulaması: Concepts diyorum. Fakat hiç biri masaüstü keyfini vermez diyerek bitiriyorum.
Not: Aşağıdaki amcadan sonra “Apple Pencil” diyince aklıma hep “Pen Pineapple Apple Pen” geliyor maalesef.
https://www.youtube.com/watch?v=4cbx-AazVq0
Işık
Yanlışınız var Illustrator Draw yaptığınız çalışmayı vektörel olarak Illustrator CC ye gönderebiliyorsunuz.
Serdar A
O zaman çok iyi. Mümkünse kaynak bulur musunuz eğitim içeriği falan? Tabi krekli sistemler için de geçerli olması iyi olur.
Havva
Bilgilendirici yazınız için çok teşekkürler. Ben de daha yeni iPad pro aldım. Ve neredeyse bütün çizim uygulamalarının paralı olduğunu görünce çok şaşırdım. Çünkü ben ”Eğer iPad alacak kadar zengin ama Pro uygulamaları alamayacak kadar fakirseniz,” cümlenizin tanımı gibiyim. :’) Görünüşe göre de birkaçını satın almam gerek sanırım. Bir de iOrnament app hakkında görüşleriniz nelerdir? Sosyal medyada bu uygulamayı kullanan çok insan olduğunu gördüm. Güzel bir uygulamaya da benziyor. Ama azıcık da olsa tuzlu gibi. Emin de olamadım satın alıp almamak konusunda.
Serdar A
Böyle bir grafik tasarım ihtiyacı duyuyorsanız alın. https://www.youtube.com/watch?v=yaNXcUreqCA Fakat görüldüğü gibi kısıtlı bir kullanım alanı var sadece simetrik motif çıkarıyor.