Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
  • İngilizce
Digital Painting: My father watching western movie on the sofa

En İyi iPad Pro Çizim ve Boyama Uygulamaları + Apple Pencil

Tarih: 2016-10-26
Kategori: Konsept Sanatı

Bu yazıda sürekli kurcaladığım, çeşitli sanatçılarda gördüğüm favori çizim ve boyama iPad App’lerinden bahsedeceğim. Neden daha önce değil de şimdi “iPad Pro + Apple Pencil” hakkında bir yazı? Çünkü “Apple Pencil” ile birlikte iPad’e basınç duyarlılığı (pressure sensitivity) özelliği geldi. Bu teknoloji sayesinde dijital tasarımcıların eli ayağı olan Wacom tabletlerin de tahtı sarsılmış oldu. Wacom’da tabletimsi cihazlar çıkartmaya başladı ama hâlâ iPad pratikliğine sahip değiller. Bakalım ilerleyen yıllar bize neler getirecek.

Uygulamaları iki grupta topladım, bitmap (piksel bazlı, jpg, png) ve vektörel (svg, eps) diye. Hep birlikte inceliyoruz.

Başlıklar / Contents

  • iPad Bitmap Boyama ve Çizim Uygulamaları
    • 1. ProCreate
    • 2. Tayasui Sketches
    • 3. ArtRage
    • 4. Paper 53
    • 5. Adobe Photoshop Sketch etc…
    • 6. Moleskine
    • 7. Autodesk Sketchbook
    • 8. Ücretsiz Alternatif: Brushes Redux
  • iPad Vektörel Çizim Uygulamaları
    • 1. Concepts
    • 2. Assembly
    • 3. Graphic for iPad
    • 4. Ücretsiz Karışık Alternatif: InkPad
    • 5. Ücretsiz Basit Alternatif: Adobe Illustrator Draw
  • Sonuç Olarak

iPad Bitmap Boyama ve Çizim Uygulamaları

Hani Photoshop’un fırça etkisi var ya işte onun işini gören çizim uygulamalar bunlar. Dijital anlamda drawing ile painting farkını anlatmıştım. Bu işlevleri ayrı düşünmek biraz zor çünkü sanatçı istediği aracı istediği şekil kullanır. Kimse kimsenin uygulamasına karışamaz. Özellikle aşağıdaki ilk üç uygulamayı şiddetle uygulamanızı öneririm.

1. ProCreate

Fiyat: 16 TL + Perspektif gibi ek özellikler + 5,29 TL (Fakat ücretini fazlasıyla hak ediyor.)
Amaç: Karakter Tasarım, Digital Painting.

Tabii ki ilk sıraya SVSLearn’den Will Terry‘nin eğitim videosunda tanıştığım ProCreate geliyor. ProCreate’nin sitesinde verdiği ücretsiz kullanım kılavuzunu tanıtıp bizimle birlikte çizmeye başlıyor. Aşağıdaki asker arkadaşımı Will Terry’nin tutorial’ını izledikten sonra çizdim. Bu çizimi layer’ları ile Photoshop’a aktarabiliyor olmak da çok önemli bir özellik.

https://www.instagram.com/p/BLYkFtHhBhP/?taken-by=serdicim

Son olarak da bu yazını en başında bulunan görselin yapım aşamalarını paylaşıyorum. Programın aşamaları kaydetmesi çok güzel bir şey.

ProCreate’e alıştıktan sonra diğerlerini denemek bile istemiyorsunuz ama sizin için denedim. Dev hizmet.

2. Tayasui Sketches

Fiyat: Free ama asıl toollar 5$
Amaç: Taslak, suluboya etkisi

Dijital boyamadan ziyade çizim için ideal bir uygulama. Suluboya etkisi veren fırçası da watercolor’cuları kendine çekebilir. Çizgileri genelde vektörel bir his yaratıyor. Ayrıca vefalı bir uygulama Pro Tool’larını satın aldıktan sonra yeni bir cihaza geçtiğinizde veya güncelleme geldiğinde, sizi, yani eski müşterisini hatırlıyor. iPad’e özel bir stylus kalem de yapmışlar ama Türkiye’de var mı bilmiyorum.

3. ArtRage

Fiyat: 5$, free’si yok alacaksan al arkadaşım uğraştırma diyorlar.
Amaç: Digital Painting.

Açıkçası masaüstü uygulaması olduğu için sanırım asıl güçlerini masaüstüne harcamışlar, yukarıdaki video da PC versiyonu için zaten. Fakat iPad versiyonu da Procreate’e benzer kalitede, özellikle brush’ları bu listedekilerin en iyisi; ancak mesele fırça değil, iyi gözlem yapmak ve bunu ortama aktarabilmek. Yani en pahalı cihazlarla en pahalı uygulamayı kullanmak sizi usta yapmaz. Kendinizi geliştirmek istiyorsanız önce kağıt hakimiyeti kazanmalısınız.

4. Paper 53

Fiyat: Ücretsiz
Amaç: Not tutmak, Sunum için Taslak

Dijital boyama için değil de işte taslak ciddiyetinde notlar tutmak için. Ücretsiz bir uygulama ve birkaç eksiği var. Basınca duyarlı olmasına rağmen fırça boyunu ayarlayamıyorsunuz, katman desteği yok, export için pek fazla format seçeneği sunmuyor.

5. Adobe Photoshop Sketch etc…

Fiyat: Ücretsiz, belki de ücretli, çok karışık…
Amaç: Karmaşa, her özellik için başka uygulama…

Adobe ise Autodesk’e nazaran daha masum ama garip bir hareket yapmıştı. Adobe Ideas gibi vektörel ve katmanlı bir çizim programı yapıp sonra bu uygulama yerine. Adobe Line ve Adobe Draw gibi PC’ye ancak .png olarak gönderilen iki uygulama geliştirdi. Hâlâ bir umutla vektörel çizimleri desteklemesini bekliyorum. Adobe, güzel uygulamalar yapabilecekken uygulama çöplüğüne doğru hızla ilerliyor. Sırf Adobe ürünleri için ayrı makale yazılır. Biraz daha sadelik istiyoruz çok mu? Ideas, Line, Draw, Sketch, Comp CC, Capture CC ve daha yüzlercesi…

Edit 23.12.2016: Müjde Adobe vektörel çizim için Draw, rasterize çizim için Sketch’i gerekli olgunluğa eriştirdi. Denemeye değer.

6. Moleskine

Fiyat: Ücretsiz (ama defter çeşitlerini ve bazı toolları ücretli)
Amaç: Not almak

Çıkarttığı kağıt defterleri çok popüler diye uygulaması da öyle olacak diye düşünmeyin. Basınca duyarlı Apple Pencil’i desteklemediği için bu listeye almayacaktım bile; fakat aşağıdaki “Smart Writing Set”i enteresan geldi. Kalemiyle deftere çiziyorsunuz aynı görüntü dijital olarak iPad ve iPhone’a aktarılıyor. Ne gerek var diyebilirsiniz ama ilginç geldi.

Teknolojisi gelecek vadettiği için burada bahsettim, akabinde siliyorum iPad’imden.

7. Autodesk Sketchbook

Fiyat: Sözde ücretsiz ama Pro Tool eklentisi 12,99 TL
Amaç: Karakter Tasarım, taslak çizim

Masaüstü bilgisayar devleri tablet bilgisayarlara uygulama ürettiğinde açıkçası çuvallıyor ve müşterisini inanılmaz hayal kırıklığına uğratıyor. Bunlardan iki büyük firma Autodesk ve Adobe beni çok üzdü. Autodesk çıkardığı “Sketchbook Pro for iPad” uygulamasının adını “Autodesk Sketchbook” yapıp tekrar satışa sundu. Ben de hayatımda para verip aldığım ilk iPad uygulaması ile kalakaldım. Resmen kazıklandım. Çünkü diğer duyarlı uygulamalar (ProCreate, ArtRage, Sketches) kullanıcısına ihanet etmiyor ve yeni cihaza geçtiğinizde eski uygulamalarınızdaki satın aldığınız ürünleri yüklemenize izin veriyor.

Sonuç olarak Sketchbook, kullandığım ilk pro çizim ve boyama uygulaması olduğu halde beni küstürdü. Fakat masaüstü uygulaması konsept sanatçıları tarafından sıkça kullanılıyor.

8. Ücretsiz Alternatif: Brushes Redux

Fiyat: 0 TL
Amaç: Dijital Boyama

Sadece fırçalar ile çizilebileceğinin ücretsiz kanıtı. Eğer iPad alacak kadar zengin ama Pro uygulamaları alamayacak kadar fakirseniz, bu uygulama tam size göre.

iPad Vektörel Çizim Uygulamaları

Hani Adobe Illustrator (ya da nur içinde yatsın FreeHand) var ya işte onun işini iPad üzerinde gören uygulamalar.

1. Concepts

Fiyat: Ücretsiz gibi ama Pro Paketi 8$
Amaç: Taslak, tasarım, mimarlık.

Bu gerçekten vektörlüğün hakkın veren bir uygulama. Neredeyse sonsuz büyüklükte bir çizim ekranı var, bu başlı başına müthiş bir şey. Tasarımcıların gerçekten işine yarayabilir. Oldukça detaylı bir eğitim videosu kanalı var. Fiyatını hak ediyor.

2. Assembly

https://www.youtube.com/watch?v=_NUYi0JLuKM

Fiyat: Ücretsiz gibi ama ek paketler 10$
Amaç: İkon seti tasarlama, flat tsarım

Mantıklı bir hareket yapıp tek bir konuda uzmanlaşmaya çalışmışlar bana enteresan geldi bu uygulama. Vekötürel çıktı alabiliyorsun fakat yine de ben masaüstü Adobe Illustrator’ün daha rahat olduğunun iddia ediyorum. İşinizle ilgiliyse iş görebilir. Keyif için gereksiz.

3. Graphic for iPad

Fiyat: 9$
Amaç: Vektörel herşey

Autodeskin Adobe Illustrator’e rakip olarak satın alıp adını değiştirip piyasaya sunduğu uygulama. Gerçekten çok detaylı ama bunu iPad’de çalıştmanın ne anlamı var bilmiyorum. Hareket halindeyken logo tasarlarım diye almıştım ama hiç kullanmadım. Detaylı vektörel uygulamalar bence masaüstünde çalışılmalı.

4. Ücretsiz Karışık Alternatif: InkPad

Fiyat: Cidden ücretsiz
Amaç: Illustrator gibin

Uygulama çok güzel iyi hoş da sonra diyorsun ki bu kadar eziyete ne gerek var. Aç kocaman masaüstü uygulamasında çalış işte.

5. Ücretsiz Basit Alternatif: Adobe Illustrator Draw

Fiyat: Ücretsiz ama belli de olmaz.
Amaç: Taslak

Uygulama çok basit. Concept App kadar aracı yok. Atası “Adobe Ideas”tan aldığı mirası devam ettirmeye çalışıyor. Tek eksiği vektörel dosya çıktısı alamıyorduk. Sonunda o da gelmiş. Ücretsiz Adobe Creative Cloud hesabınız olursa PDF olarak oraya kusursuz bir vektörel çıktı alabiliyorsunuz. Evet, basınca da duyarlı.

Sonuç Olarak

Bitmap için en iyi iPad Uygulaması: ProCreate, vektörel olarak da en iyi iPad uygulaması: Concepts diyorum. Fakat hiç biri masaüstü keyfini vermez diyerek bitiriyorum.

Not: Aşağıdaki amcadan sonra “Apple Pencil” diyince aklıma hep “Pen Pineapple Apple Pen” geliyor maalesef.

https://www.youtube.com/watch?v=4cbx-AazVq0

Other Articles / Diğer Yazılar
  • En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
    En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
  • Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim
    Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
    NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
  • Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
    Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
  • UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
    UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram

Etiketler: dijital boyama, iPad, yazılımlar

Yorumlar

  1. Işık

    2016-11-20 ile 19:09

    Yanlışınız var Illustrator Draw yaptığınız çalışmayı vektörel olarak Illustrator CC ye gönderebiliyorsunuz.

    Cevapla
    • Serdar A

      2016-11-20 ile 21:00

      O zaman çok iyi. Mümkünse kaynak bulur musunuz eğitim içeriği falan? Tabi krekli sistemler için de geçerli olması iyi olur.

  2. Havva

    2017-02-12 ile 08:16

    Bilgilendirici yazınız için çok teşekkürler. Ben de daha yeni iPad pro aldım. Ve neredeyse bütün çizim uygulamalarının paralı olduğunu görünce çok şaşırdım. Çünkü ben ”Eğer iPad alacak kadar zengin ama Pro uygulamaları alamayacak kadar fakirseniz,” cümlenizin tanımı gibiyim. :’) Görünüşe göre de birkaçını satın almam gerek sanırım. Bir de iOrnament app hakkında görüşleriniz nelerdir? Sosyal medyada bu uygulamayı kullanan çok insan olduğunu gördüm. Güzel bir uygulamaya da benziyor. Ama azıcık da olsa tuzlu gibi. Emin de olamadım satın alıp almamak konusunda.

    Cevapla
    • Serdar A

      2017-02-12 ile 12:49

      Böyle bir grafik tasarım ihtiyacı duyuyorsanız alın. https://www.youtube.com/watch?v=yaNXcUreqCA Fakat görüldüğü gibi kısıtlı bir kullanım alanı var sadece simetrik motif çıkarıyor.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (12)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (7)
  • IELTS Hazırlık: İngilizce Sınav TavsiyeleriIELTS Hazırlık: İngilizce Sınav Tavsiyeleri (10)
  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (3)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (3)
  • Animasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve FelsefesiAnimasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve Felsefesi (6)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (0)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (0)

Seçme Yazılar

DTCF Öğrenci İşleri

İdeal Meslekler: DTCF Öğrenci İşleri veya Muhtarlık

Belli bir süre özel sektör tozu yuttuktan sonra, insan ister istemez bazı mesleklere diş bilemeye başlıyor. Evet memurluğun başkentinde yaşıyorum, evet Ankara’yı seviyorum ama bu sistem zoruma gidiyor! Düşünün işe gitmek için sabah 6:25’te saat çalıyor. Eve döndüğünüzde ise olmuş mu size 20:00 Karatay bile akşam sekizden sonra yemek yemeyin diyor. Hadi sağlıklı yaşamı geçtik peki, idealler hayaller? […]

Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı y Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı yapay zekaya karşı düzenlenen #NoAI protestolarına bir destek de bizden. 

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence, Episode 2: The Protests

1. So why are artists bothered? You see a striking comparison showing how the appearance differs when artist names are typed into the AI commands.
2. This means that without drawings by human artists, AI cannot produce any stylized output.
3. There are public databases like LAION-5B. Works by popular artists like @Loisvb have been added to this database without their permission. All AIs in the market started to produce works in the style of artists by taking advantage of this data. This is copyright infringement. 
https://laion-aesthetic.datasette.io/laion-aesthetic-6pls/images 
https://twitter.com/megraeart/status/1598806459004985363
4. So what do artists want? The artists rightly want their drawings removed from this database. The number of applications that use this data, such as Midjourney and DALL-E, are increasing.
5. What will they do? The Concept Art Association, led by Karla Ortiz, is preparing for an action. @kortizart @conceptartassociation
6. Their requests are at this link: https://www.gofundme.com/f/protecting-artists-from-ai-technologies
7. I consider these demands justified. It is ethically wrong for them to feed AI with haram data and make money from it. Laws are lagging here too. I hope necessary adjustments are made.
8. Because AI has entered our lives and will not leave. AI can be a useful tool even with just your own images and public domain content. I created the images in this series with ethical AI and old photo editing techniques to try if another way is possible.
9. “ART = IDEA” -Steve Huston There has to be another way. Because art is an idea. The story is king and the stories emerge from life.

 #yapayzeka #yahşizeka #yzroman #fotoroman #fotobashing #stablediffusion #AI #aiart #humanartist #lensa #midjourney #dalle2 #stablediffusion #artistrights
Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fus Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fusun.yaziyor) de dediği gibi “At a timeless zone, the story should start.” O zaman haydi buyurun. Hikayemiz 2009'da başlıyor. 
Hikayede bahsi geçen makale: https://serdara.com/go-oyunu-ve-kaos-teorisi/

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 1: The Go Defeat
1. Years ago, I wrote a passionate article on artificial intelligence (Bibliothec:2009).
2. The artificial intelligence that beat humans at chess had not yet beat humans at Go. In the article, I compared the subject with the popular chaos theory of that period and tried to explain why it could not be defeated.
3. Ten years later, the AI named "Alpha GO" defeated humans in Go as well in 2016.
4. But I took my part. From now on, I would not challenge AIs anymore, I would mind my own business.
5. When I couldn't find what I was looking for in engineering and philosophy, then I chose the digital art career path.
6. A news would wake me up from my peaceful sleep in my comfort zone called “concept art” and “storyboard”. A bloody AI-generated painting would return with an award from a competition in a fair.
7. Prompts are text commands for AI. Below are the pictures received from AI in response to these commands. Until last year, AI who made pictures like children with these commands…
8. By what time had he developed enough to win a competition in a few months? Beautifully drawn by a toast machine.
9. Will they take our jobs?

We will see.

 #ai #aiart #stablediffusion #photobashing #fotomanupulation #fotoroman #yapayzeka #photoshop #yzroman #yahşizeka #go
Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa o Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa olsa yahşi olan bu zekalar hakkında benim de diyeceklerim var. Bir kaç bölümde anlatmayı planlıyorum. Evet tüm görseller yapay zeka, fotoşop, Wacom ve sanatçı işbirliği ile üretildi.

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 0
1. Hello, this isn't me, this is my AI-trained Surrogate (2009). (Cool SciFi Movie: https://www.imdb.com/title/tt0986263/)
2. A great revolution has taken place in the art world.
3. There is total chaos and uncertainty right now.
4. But art history has witnessed many such turning points. *discovery of perspective 15th century.
5. With the invention of the camera, portrait painters were negatively affected. *the first photograph, 1826
6. Digital drawing tablets had forced artists in the industry to break away from paper.
7. And the internet… With an endless number of visual references, artists are now able to educate themselves without going through costly jobs such as visiting museums, working with live models, going to distant schools. Because they had an endless mine of knowledge in front of them.
8. There was another one feeding on this mine of knowledge while we slept. Artificial Intelligence! (AI) It climbed from the bottom of the mass data mines and came to the surface.
9. Now, here in these few series, I want to talk about them with you… To be continued…

 #AI #aiart #comics #çizgiroman #fotoroman #yapayzeka #YZroman #yahşizeka #stablediffusion #photoshop #wacom
Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan bir ceket ve şapka ile bilinmezliğe yürüdüm. #stablediffusion
Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. 2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. Not: Daha eskisini bulamadım. 😅#20yaschallenge / Year 2007 me.
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe
  • English