Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
Arjantin Eller Mağarası

Renk Teorisi: RGB – CMYK ile Geleneksel Kırmızı Sarı Mavi Renk Sentezi Farkı Nedir?

Tarih: 2015-07-05
Kategori: Grafik Tasarım

Yukarıdaki fotoğrafa bakalım. Kırmızı, siyah, beyaz belki biraz turuncu renkteki bu eller MÖ 7300 senesine ait. Zamanın ötesinden Arjantin’deki bir mağara girişinden bize el sallayan bu insanlar için renk kavramı çok farklıydı.

Antik çağ ve orta çağdaki renk teorisine göre iki eksen vardı. parlaklık ve yoğunluk. Parlaklık siyah ve beyaz ile yoğunluk da kırmızının varlığı ve yokluğu ile ayarlanıyordu. Siyah koyu olan kırmızı da yoğun olandı [1]. Tarihsel açıdan renklere bakarsak boya teknolojisinin renklerin oluşumunda başat role sahip olduğunun görürüz. Mesela antik yunanda mavi boya yoktu. Boya ve resim tekniklerine başka bir yazıda bakacağız. Bu yazıda geleneksel renk kuramı ile dijital devrim sonrası oluşan renk teorisini karşılaştıracağım.

Başlıklar / Contents

  • 1. Klasik (Analog) Kuram
  • 2. Dijital Sentez Kuramları
    • 2.1. RGB: Toplamsal Renk Sentezi
    • 2.2. CMYK: Çıkarımsal Renk Sentezi
  • Sonuç

1. Klasik (Analog) Kuram

“Üç Ana Renk vardır: Sarı Kırmızı ve Mavi” -Goethe

Çizim kurslarında ve akademilerde bize bu öğretilir. Sarı, Kırmızı ve Mavi ile istediğimiz rengi üretebiliriz. Bu önerme bir yere kadar doğrudur ancak başka renkleri karıştırarak sarı mavi veya kırmızı elde edebilir miyiz? Elde edersek o zaman bunlar ne derece anarenk olur? Başka ana renkler mümkün mü? Bu soru renkli yazıcımdaki kartuşu değiştirmeye başladığım günden beri kafamı kurcalıyor.

2. Dijital Sentez Kuramları

RGB-CMYK

Dijital olarak renk elde etmenin iki yolu vardır: 1. Çıkarımsal 2. Toplamsal. Kağıt üzerinde resim/baskı yaparken elinizde beyaz zaten vardır. Tüm renkleri içinde barındıran beyazın içinden boyalar aracılığıyla dalga boylarını kısıtlayıp çıkararak istediğiniz renge ulaşırsınız, buna çıkarımsal model denir. Toplamsal yöntemde ise bilgisayar monitöründe olduğu gibi fonda siyah zemin vardır, rengi ışık kaynaklarından çıkan fotonlar ile oluştururuz. Renklerin tümünü birleştirdiğimizde beyaza ulaşırız, bu senteze de toplamsal renk sentezi denir. [2]

2.1. RGB: Toplamsal Renk Sentezi

Toplamsal renk modeli (Additive color mix), RGB (Red, Green, Blue) sırasıyla kırmızı, yeşil ve mavi renklerden oluşturulan bir modeldir. Eğer kağıtla hiç işiniz olmuyorsa, her şeyi dijital ortamda üretip orada yayınlıyorsanız RGB bilgisi size yetecektir. Dijital video kayıt cihazları, dijital fotoğraf makineleri bu toplamsal renk sentezine göre tasarlanmıştır. Ana renkleri kırmızı, yeşil ve mavidir bu anarenkleri birleştirirsek beyaza ulaşırız.

LCD Detay

LCD ekranınıza beyaz bir görüntü gönderip çok yakından büyüteçle bakarsanız göreceğiniz yukarıdaki gibi aynı anda yanan kırmızı yeşil ve mavi pikseller olacaktır [3]. Dikkatli bakın, anarenk diyip bağrımıza bastığımız “sarı” nerede? Yok. Çünkü sarı, yukarıdaki RGB-CMYK kesişim tablosunda göreceğiniz üzere kırmızı ile yeşil fotonların siyah zemin üstündeki birleşimi ile oluşturuluyor.

– Peki nereden geliyor bu sarı, yeşil ve mavi muhabbeti? Cevap veriyorum göz hücrelerinden. Gözümüzdeki koni hücrelerinin duyarlılık tablosuna bakarsak.

Göz Renk Tablosu

Gözün mavi yeşil ve kırmızı renge tepki verdiğini ara renklerin ise bunların belli oranlarda karışımı ile oluştuğunu görürüz [4].  Bu tablo ile RGB renk teorisi yeni sabitlemiş oluyor.

Ek: Photoshop ile haşır neşir olanlar bilir, RGB renkleri HSB (Hue, saturation, brightness) değerlerine göre düzenleyebiliriz bu kafanızı karıştırmasın, HSB sisteminde renkler sadece Hue ile temsil edilir bu yüzden konumuzla doğrudan alakalı değildir.

2.2. CMYK: Çıkarımsal Renk Sentezi

Çıkarımsal Renk Sentezi (Subtractive Color Mix), CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Key) sırasıyla Cam Göbeği, Mor, Sarı ve Siyah renklerin beyaz zeminde kullanımı ile oluşturulan bir modeldir. Evdeki yazıcılarda ve orta seviye baskı makinelerinde bu sistem kullanılır. Evdeki yazıcıdaki renkli kartuşu çıkarıp bakarsanız aşağıdaki manzaraya benzer bir manzara ile karşılaşacaksınız.

CMYK Kartuş

RGB sisteminde sarı anarenk değil anladık, bilgisayar ekranlarını, toplamsal renk sistemini istisna olarak düşünürsek, bildiğimiz kağıtta durum tam tersi oluyor, bu sefer sarı ana renk oluyor ama kırmızı ve mavi yerine cam göbeği (cyan) ve mor (magenta) geliyor. Buyrun burdan yakın. (Magenta’nın tam karşılığını bulamadığım ve purple ile karışmasını istemediğim için yanına İngilizcelerini yazıyorum.)

Çizim kursunda akrilik boylarla sarı, kırmızı ve mavi ile Goethe gibi gökkuşağındaki tüm renkleri oluşturmasam şüpheye düşmeyeceğim “ama nasıl?” diyor insan.

– Peki, bu geleneksel sarı, kırmızı, mavi sistemi nereden geliyor?

Ünlü edebiyatçı, aynı zamanda meraklı bir insan J.W. von Goethe’nin 1810’da yazdığı “Theory of Colours” makalesinden geliyor. Bakın aşağıdaki renk tekerleğini o çizmiş aynı bizim kursta yaptığımızdan.

Goethe Renkler Kuramı

O güne kadar yapılmış en zarif renk teorilerinden birini ortaya atan Goethe, kendisinden sonra sanatçılar tarafından kolaylıkla sahiplenilecek bir teori oluşturdu. O zamanlarda geçerli olan başka bir kuram Newton’un teorisi 7 anarenk yaklaşımından çok daha basitti.

– Peki, neden kağıt üstünde RGB değil de CMYK?

Çünkü RGB sistemi fotonların karışımı ile oluşur.

– Peki, neden kağıt üstünde KSM (kırmızı sarı mavi) değil de CMYK?

Çünkü RGB’den CMYK’ya renkleri çevirmek çok daha kolaydır. Yukarıka RGB-CMYK görselini tekrar hatırlayın: RGB ara renkeri CMY, CMY ara renkleri ise RGB’dir. Kısaca diyebiliriz ki RGB-CMYK tek bir renk modelinin farklı ortamlardaki uygulanma biçimleridir ve insan gözüne daha uyumludur. “K” ise siyah rengi temsil eder. CMY renkleri karıştırıldığında pis bir kahverengi meydana gelir temiz bir siyah için ayrı bir kartuş kullanılır.

Ayrıca Pantone firması RGB-CMYK ve kendi PMS (Pantone Matching System) sistemini standart haline getirmesiyle kuram daha da sabitlenmiştir. Uzak mesafelerdeki matbaalarda aynı rengi tutturmak için hangi renkten % kaç oranda eklenmesi gerektiğine dair en tercih edilen renk katologunu Pantone firması çıkartmıştır.

Fakat renkleri elde etmek için gelişmiş yazılılarda farklı kartuş sistemleri de vardır.

WG-CMY-R-K-B

Alın size hem CMYK hem KSM (kırmızı sarı mavi) sistemleri bir arada. Ama pahalı ve bakımı daha zor. Küçük ve orta ölçekli baskı ortamları için fazla lüks kaçar.

Sonuç

Özetle diyebiliriz ki üç anarenk: kırmızı, sarı, mavi ve üç ararenk: yeşil, mor, turuncu sistemi analog resim sanatıyla ilgilenen kişiler için geçerlidir. Eğer dijital sanatlarla veya baskı sistemleri ile ilgileniyorsanız, toplamsal ve çıkarımsal renk sentezlerinden haberdar olmanız sizin yararınıza.

İşte bunlar hep renk sentezi için üretilen çözümler. Bir başka araştırmada görüşmek üzere.

Son olarak güzel bir test bırakıyorum buraya: http://color.method.ac/

Kaynakça:
[1] Pastoureau, Michel. Mavi: Bir Rengin Tarihi, Çev: İnci Malak Uysal, İmge 2005, s.18
[2] Canikligil, İlker. Dijital Video Sinema, Alfa Bilim, 2014, s.26
[3] http://www.colorwiki.com/wiki/Monitors_Part_One
[4] How you get Yellow from RGB Video
[5] Why Printing is CMYK: http://www.shutha.org/node/815
[6] Goethe Renkler Kuramı: https://renklisheyler.wordpress.com/2012/08/18/renkler-teorisi-theory-of-colours

Other Articles / Diğer Yazılar
  • NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
    NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
  • En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
    En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
  • Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim
    Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim
  • Albert Einstein'dan İngilizce Konuşma ve Komplekslerimizi Yenme Dersleri
    Albert Einstein'dan İngilizce Konuşma ve Komplekslerimizi Yenme Dersleri
  • UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
    UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
  • Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
    Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri

Etiketler: araştırma

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (12)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (7)
  • IELTS Hazırlık: İngilizce Sınav TavsiyeleriIELTS Hazırlık: İngilizce Sınav Tavsiyeleri (10)
  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (2)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (3)
  • Animasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve FelsefesiAnimasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve Felsefesi (5)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (0)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (0)

Seçme Yazılar

Yürüyen Uçak Çizgi Roman Atölye Sınıfı

Miniklerle Çizgi Roman Atölyesi 2. Hafta: Bakuman, One-Punch Man, Stan Lee…

Muhteşem çizgi roman atölyemizin ikinci haftasına hoş geldiniz. (Geçen haftanın yazısı bu linkte.) Evet minikler, gruplarını adını belirlediler “Yürüyen Uçak Çizgi Roman Grubu” :D

Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı y Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı yapay zekaya karşı düzenlenen #NoAI protestolarına bir destek de bizden. 

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence, Episode 2: The Protests

1. So why are artists bothered? You see a striking comparison showing how the appearance differs when artist names are typed into the AI commands.
2. This means that without drawings by human artists, AI cannot produce any stylized output.
3. There are public databases like LAION-5B. Works by popular artists like @Loisvb have been added to this database without their permission. All AIs in the market started to produce works in the style of artists by taking advantage of this data. This is copyright infringement. 
https://laion-aesthetic.datasette.io/laion-aesthetic-6pls/images 
https://twitter.com/megraeart/status/1598806459004985363
4. So what do artists want? The artists rightly want their drawings removed from this database. The number of applications that use this data, such as Midjourney and DALL-E, are increasing.
5. What will they do? The Concept Art Association, led by Karla Ortiz, is preparing for an action. @kortizart @conceptartassociation
6. Their requests are at this link: https://www.gofundme.com/f/protecting-artists-from-ai-technologies
7. I consider these demands justified. It is ethically wrong for them to feed AI with haram data and make money from it. Laws are lagging here too. I hope necessary adjustments are made.
8. Because AI has entered our lives and will not leave. AI can be a useful tool even with just your own images and public domain content. I created the images in this series with ethical AI and old photo editing techniques to try if another way is possible.
9. “ART = IDEA” -Steve Huston There has to be another way. Because art is an idea. The story is king and the stories emerge from life.

 #yapayzeka #yahşizeka #yzroman #fotoroman #fotobashing #stablediffusion #AI #aiart #humanartist #lensa #midjourney #dalle2 #stablediffusion #artistrights
Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fus Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fusun.yaziyor) de dediği gibi “At a timeless zone, the story should start.” O zaman haydi buyurun. Hikayemiz 2009'da başlıyor. 
Hikayede bahsi geçen makale: https://serdara.com/go-oyunu-ve-kaos-teorisi/

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 1: The Go Defeat
1. Years ago, I wrote a passionate article on artificial intelligence (Bibliothec:2009).
2. The artificial intelligence that beat humans at chess had not yet beat humans at Go. In the article, I compared the subject with the popular chaos theory of that period and tried to explain why it could not be defeated.
3. Ten years later, the AI named "Alpha GO" defeated humans in Go as well in 2016.
4. But I took my part. From now on, I would not challenge AIs anymore, I would mind my own business.
5. When I couldn't find what I was looking for in engineering and philosophy, then I chose the digital art career path.
6. A news would wake me up from my peaceful sleep in my comfort zone called “concept art” and “storyboard”. A bloody AI-generated painting would return with an award from a competition in a fair.
7. Prompts are text commands for AI. Below are the pictures received from AI in response to these commands. Until last year, AI who made pictures like children with these commands…
8. By what time had he developed enough to win a competition in a few months? Beautifully drawn by a toast machine.
9. Will they take our jobs?

We will see.

 #ai #aiart #stablediffusion #photobashing #fotomanupulation #fotoroman #yapayzeka #photoshop #yzroman #yahşizeka #go
Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa o Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa olsa yahşi olan bu zekalar hakkında benim de diyeceklerim var. Bir kaç bölümde anlatmayı planlıyorum. Evet tüm görseller yapay zeka, fotoşop, Wacom ve sanatçı işbirliği ile üretildi.

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 0
1. Hello, this isn't me, this is my AI-trained Surrogate (2009). (Cool SciFi Movie: https://www.imdb.com/title/tt0986263/)
2. A great revolution has taken place in the art world.
3. There is total chaos and uncertainty right now.
4. But art history has witnessed many such turning points. *discovery of perspective 15th century.
5. With the invention of the camera, portrait painters were negatively affected. *the first photograph, 1826
6. Digital drawing tablets had forced artists in the industry to break away from paper.
7. And the internet… With an endless number of visual references, artists are now able to educate themselves without going through costly jobs such as visiting museums, working with live models, going to distant schools. Because they had an endless mine of knowledge in front of them.
8. There was another one feeding on this mine of knowledge while we slept. Artificial Intelligence! (AI) It climbed from the bottom of the mass data mines and came to the surface.
9. Now, here in these few series, I want to talk about them with you… To be continued…

 #AI #aiart #comics #çizgiroman #fotoroman #yapayzeka #YZroman #yahşizeka #stablediffusion #photoshop #wacom
Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan bir ceket ve şapka ile bilinmezliğe yürüdüm. #stablediffusion
Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. 2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. Not: Daha eskisini bulamadım. 😅#20yaschallenge / Year 2007 me.
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe