Lise yıllarında pek de başarılı bir öğrenci olduğum söylenemez. Felsefe okumaya başladıktan sonra bunu da sorgulamaya başladım hele kardeşimin de okul sevgisi dibe vurunca canıma tak etti ve evet, yine hiç üşenmedim ve bunun için de bir web sitesi yaptım. Napıyım işim bu. Belki marifet değil ama aklınıza eser de Google’da “okula hayır” diye aratınca ilk bu site çıkıyor. Hatta utanmadan aynı isimde çirkin bir font da yaptım. Site manifestosu da şu şekilde:
Okula Hayır Manifestosu
Okula giderken ağlıyorlar mı, mutsuzlar mı, en başarısız öğrenci sizinki mi? E haklısınız okullar en başından beri yanlış yapılandırıldı…
Özel okul da ne demek? Dershane ne demek? Özel öğretmen ne demek? Bunlar varsa okul ne demek? Yani okul ne işe yarıyor? Fütursuzca ürettiğimiz çocukları başımızdan savmak için bir yöntem mi? Ne münasebet? Bir çok münasebeti var ve değineceğiz.
Bu siteyi yapmada bana ilham veren kardeşim olmuştur. (Kardeşimin okul sevgisini anlatan şiir için tıklayın.) İlk okul 1. sınıftan beri “okul çok zor” diye ağlaya ağlaya gittiği okula şimdi (Lise son oldu) koşa koşa gitmiyor. O mucizevi değişim olmadı. Hep o standart, pek çalışkan, egolarını ödev yaparak doyuran, “örtmenim örtmenim” diye tutuşan çocukları hayretle seyretmişimdir. Çünkü ben de okul sevmiyordum çünkü ben de çalışkan tiplere uyuz oluyordum.
Sonra fark ettim ki benimki bir bozukluk değil. Kardeşiminki hiç değil, adam haklı. Okulun neresi kolay olsun, nesini sevsin de kolay desin, dersini çalışsın, ödev yapsın?
Takdirle, teşekkürle, birincilikle mezun olan çocukları da gördük; ama artık bu takdirsizlerin de hakkını verme zamanı geldi. Bu sitede yerel Eğitim sisteminden başlayıp tüm dünyanın yozlaşmış eğitim sistemine bir bakış atacağız.
Hedefimiz “gerçekten okullar iyileştirilebilir mi, kardeşim gibi tiplerin seveceği türden okullar kurulabilir mı?” sorularını cevaplamak ve daha insancıl bir okula ulaşmak. Belki bu dünya için zor bir hedef seçtik; ama böyle gitmez, (okul zor falan değil kardeş, sana uygun okul bulamadık sadece, kusura bakma). Her neyse dileyen bize katılır, dileyen katılmaz.
Bakalım ne çıkacak ortaya…
Okumaya değil, Okula Hayır! sitesinin son halini görmek için tıklayın…
Ve Ek: Tarih 02 Mart 2013 Cumartesi 10:16, Agos’un Şapgir adlı gençlik ekibince Okula Hayır keşfedildi. Röportaj bile yaptılar kıvanç verici… Ayrıntısı için: Tahta akıllandı biz akıllanamadık!
Serdar A
Şimdi bana okulda kaybolan yıllarımı verseler, şimdi bana akademik bir kariyer vaat etseler, tek bir söz bile söylemeye hakkım yok…