Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
Sosyoloji herkes içindir...

Açıköğretim Sosyoloji 1. Sınıf Nasıl Geçti? ve Ankara Gezi Olayları

Tarih: 2013-07-07
Kategori: Eğitim, Felsefe

Eskiden nasıldı bilmiyorum ama Açıköğretim Sosyoloji beklediğimden kaliteli çıktı. Ne bir kopya olayına rastladım ne de verilen kitaplarda eskimiş içerik vardı. “Temel Bilgi Teknolojileri” ders kitabı bile güncel konular içeriyordu: Mesela Android işletim sisteminden, Word eklentisi EndNote ve Mathtype programlarından bahsediyordu. Web Grafikçisi olduğum halde bilmediğim konulara rastlamak hem şaşırttı hem de hoşuma gitti.

Öncelikle şunu söylemeliyim, kanımca tek başına açıköğretimin (uzaktan eğitimin), örgün (gitmeli-gelmeli) eğitimin eşdeğeri olması zor. Sonuçta hocayla doğrudan bağ kurarak, ödev yazarak, sahaya inerek yapılan eğitimin yerini hiçbir şey tutmaz. Bence açıköğretim, yeni adıyla uzaktan öğretim; ancak bir lisans takviyesi olabilir, tabi bu programdan programa değişir. Açıköğretimden adam çıkmaz diye de düşünmeyin sakın. Açıköğretim öğrencinin daha çok sorumluluk aldığı, daha çok mücadele etmesi gerektiği, içdisiplini isteyen ve sonuçta lisansa diploması aldığı bir eğitimi sistemidir.

Hayatını açıköğretim diploması üzerine kuracakları bilemem. Ben sadece yarım kalan felsefe altyapıma katacağı şeyler ve Alzheimer olmamak için bu yolu seçtim. Sosyal bilim diploması almanın manevi değeri var o ayrı; ancak pratikte bu yaştan sonra diplomanın pek değeri yok. Gel de şimdi sistem karşıtı, sadece entellektüel derinliği, akademik çalışmaları ve bilimsel motivasyonuyla insanları bünyesinde toplayan, diploma kaygısı olmayan bir üniversite kurma. Birkaç trilyonum olsa ilk işim bu olacak. Param yeterse başka bir gezegende okul kuracağım, sitesi bile hazır. Günümüzde üniversitesi olmayan gezegenler varken, her sene her semte ve semt büyüklügündeki kentlere onlarca uyduruk üniversite açılması içimi yakıyor.

Neyse işte, bu hevesle başladığım Açıköğretim Sosyoloji’nin birinci sınıfı kazasız belasız bitti, üstüne onur belgesi bile verdiler. Gelin birlikte ilk senenin bir analizini yapalım. Bu çalışmanın Açıköğretim Sosyoloji okumak isteyen arkadaşlara yardımcı olacağına inanıyorum.

 

Açıköğretim Sosyoloji 1. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Açıköğretim Sosyoloji 1.Sınıf 1. Dönem

Notlardan da belli oluyor. “Sosyal Politika” konusuna ısınamadım bir türlü, ortalamayla geçtim. Yakın zamanda türetilen Sosyal Hizmet gibi yeni kavramları algılamada güçlük çekiyorum. İnatla anlayamama sebebim ise yaşlılıktan değil de bilimdeki sadelik inancımdan kaynaklanıyor olabilir. Aşırı uzmanlaşma ve bir bilimcinin komşu disiplinlere karışı düşmanca tavırları buna en büyük sebep.

Konuya dönelim. Bu dönemin dersleri, sosyolojiye giriş niteliğindeydi ve DTCF beni iyi eğitmiş anlaşılan okuldaki bilgilerim son haftaya bıraktığım çalışma stratejimle birleşince geçer not almaya yetti. AÖF, kitapları gerçekten iyi hazırlamış. Konular güncel ve hocalar kaliteli, içinde tanıdıkları görünce çok sevindim. Mesela, Aile Ataerkillik ve Toplumsal Cinsiyet ünitesini Aksu Bora yazmış. İlk önce orayı okudum. Kadın öyle mütevazı ki hocalığına editörlüğüne bakmadan aynı bir gazeteci edasıyla Amargi Dergi için Feminist Mutfak Röportajı yapmıştı benimle, kadın profesör la ne röportajı?! Yani demek istediğim ders kitaplarında şimdilik devletçi otoriter müfredat yok. Yazarları gayet serbest bırakmışlar, toplumun her alanında baskıya alışmış gözler burada da bir tahakküm arıyor; sanırım bilgi derinlikleri yetmemiş, zaten kim okur ki sosyolojiyi para yoksa denetlemeye gerek de yok, Adam Smith misali “bırakınız okusunlar, bırakınız sürünsünler”.

Yardımcı kitap olarak Lider Yayınlarının Sosyoloji-Felsefe 1. Sınıf 1. Dönem çözümlü sorularıyla hazırlandım ve bu notları aldım. Anlamadığım konularda ise kitapların ilgili ünitelerini okudum.  Tabi sosyal bilim altyapınız yoksa zorlanabilirsiniz. Açıkçası bu dönem için AÖF kitaplar yetiyor tüm üniteleri okumuş olsaydım o zaman gördünüz siz ortalamayı.

 

Açıkoğretim Sosyoloji 1. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Açıköğretim Sosyoloji 1.Sınıf 2. Dönem

Bu dönemin en bela dersi şüphesiz “Sembolik Mantık”tı. Üstüne üstlük birinci sınıfın müfredatının en kötü kitabına sahipti. Hiçbir faydası olmadı. Hatta zararı oldu konudan soğuttu. Ne öğrenciyi davet ediyor ne de adım adım açıklıyordu. Üstelik eskiden aldığımı felsefedeki mantık eğitimine güvenemeyeceğim kadar da zaman geçtiğinden konuları unutmuştum. Alternatif kaynak araştırdım. Funda Keser hocanın videolarına rastladım. Allah razı olsun, geçecek kadar bir not almayı hedefliyordum. Oturup sadece mantık çalışacak zamanım olmadığı için bu videolar hayat kurtardı 54,50 ortalamayla AA getirmeyi başardım. Çan eğrisi böyle toplu kalmalarda hayat kurtarıyor tabi; ama AA da fazla be, yarım bilgiyle tam not almak şaçma. Gerçi DTCF Felsefe’de çan eğrisi olsaydı lüzumsuz hocalara takılmadan çoktan bitirmiştim. Belki tekrar alınan derslerde ya da soruşturma açılan hocaların dersinde çan eğrisi kullanılabilir. Bu bir dilemma, sıkıntılı bir ikilem; fakat not hiç bir zaman öğrenme duygusunun önüne geçmemeli. Ezberciliğe zorlayan sistemlerin insanlığa büyük zararı oluyor.

Videoyu rahat göremiyorsanız, Funda Hocanın diğer tüm Sembolik Mantık Derslerine bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Eğer durum çok daha vahimse okulda bu konuyu anlamamı sağlayan bir kitap önerisinde bulunabilirim. Çamlışırken bekmedım ama elimin altında olması güven verdi diyebilirim. İçende hem Klasik Mantık hem de Sembolik Mantık konularını anlatıyor: A.Kadir Çüçen – Mantık.

Sosyoloji 1. Sınıf 2. Dönemi için yardımcı kitap olarak geçen dönemki Lider Yayınlarının bu dönem için kitabı henüz çıkmamıştı, haliyle bu işi iyice McDonnalds’laştırmış kapitalist Murat Yayınlarına kalmıştım. Murat Yayınlarının kursunun olması dezavantaj; çünkü kitabına önem vermelerine gerek yok, “olmuyor mu isterseniz bir de kursumuzu deneyin” gibi bir big king menü sunmaları an meselesi. Tahminlerim genelde tutmaz ama bu tuttu, hazırladıkları kitap beklediğim gibi berbattı, boşuna para verdim. Bu dönemin ikinci fiyaskosu onlardı. Özet sayfası hiç bir şeyi özetlememiş, soruların cevapları ise öğretmekten uzak, açıklamalara dolu.

“Temel Bilgi Teknlojileri 2” ise yine güncel konular içeriyordu meslekle alakalı olunca zorlanmadan yaptım. Beni ters köşeye yatıran ders ise “Türk Siyasal Hayatı” oldu. Harika bir kitap yalayıp yuttum. Tamamını okuduğum tek kitaptı; ama ortalamayla zor geçtim. Neden; çünkü Türkiye siyasi hayatını son 11 yılına damgasını vuran AKP’den pek soru çıkmadı. En cesur soru 60 ihtilalinde kimlerin asıldığı oldu. Riske girmemişler. Sanırım devlet, kitapları değil de sadece sorular üzerinde bir denetleme yapıyor. Eğer ki bir gün Sosyoloji, “sosyal bilimler gereksiz,  para da getirmiyor” diye kapitalist ve muhafazakar bahanelerle kapatılırsa işte o zaman bozuşuruz.

Lafı da bilim özgürlüğüne bağlayıp bitiriyorum: #direneğitim #direnaçıköğretim

Bu arada sınavların olduğu günler 1-2 Haziran 2013’de çok büyük bir sosyolojik olaya “Ankara Gezi Parkı İsyanları”na denk geldi. “Hocam isyan vardı çalışamadım.” Hepimizin hayatında farklı bir yeri olacak o günün. Sosyolojik etkilerinin ne olacağını ise hepimiz merakla bekliyoruz. O gün aslında açıköğretim öğrencisisin eksik kalan saha araştırması pratiğini kapatması için de önemli bir fırsattı ve ne acı ki televizyonlarda yayınlanmadı. Sadece sosyal medyada gördükleriniz ve Ankara tanık oldu.

Evet, o günün gecesi olaylara tanık olan kimse uyuyamadı. Başka şey düşünemedi. Hafta içi çalıştıklarımla sınava girdim. Herkes dökülmüş olacak ki çan eğrisi destekli 3,02 ortalamayla ikinci sınıfa geçtim, bir de onur belgesi yolladılar sağ olsunlar. Bakalım seneye hangi sosyolojik olaylar meydana gelecek?

 

Açıköğretim Sosyoloji için Bağlantılar:

Açıköğretim Sosyoloji kitaplarının PDF’lerini indirebilirdiniz. (Edit: 2015 Eskiden herkese açıktı şimdi sadece öğrencilerine açık.) Kitap eline geçmediyse veya işyerinde öğle arasında bir iki ünite okumak istiyorsan indir oku, ben öyle yaptım. Eğitim hakkı engellenemez!

AÖF hakkında bilgi almak için: https://ogrenci.anadolu.edu.tr
Kayıt Olmak için: https://kayit.anadolu.edu.tr

Other Articles / Diğer Yazılar
  • NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
    NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
  • UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
    UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
  • Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
    Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
  • En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
    En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
  • Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
    Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
  • Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim
    Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim

Etiketler: açıköğretim, Ankara, eğitim felsefesi, sosyoloji

Yorumlar

  1. sazi

    2013-10-23 ile 20:55

    slmlar ,yazınızı okudum. bende 1. sınıfm artk bi sorum olacak , siz genel olr derslere nasıl calıstınız ,? yani verilen kitaplar yeterli mi , sorular yüzeyel mi cıkıyor ?açıkcası kafam karıstı … :) tesk

    Cevapla
    • Serdar A

      2013-10-23 ile 23:18

      Hayırlı olsun güzel bir bölüm seçmişsin. Evet, kitaplar yeterli oluyor. Murat yayınlarını önermem, eğitim anlayışları beni huzursuz ediyor ama Yargı Yayınevinin 1.Sınıf 1. Dönem Sosyoloji-Felsefe yardımcı kitabından memnun kalmıştım.

      Açıkçası çalışırken sınavdan önceki bir hafta yeterli oldu, tabii sınavdan iki ay öncesinde işe giderken yolda ve evde toplam 1 saat verilen kitapları sevdiğimden başlayarak okumaya çalıştım. Ama birinci sınıfı rahat geçmemde en büyük katkı DTCF Felsefe 4. sınıf öğrencisi olmam diyebiliriz. Bu sayede zaten derslere konu olarak aşinaydım.

      Sizin temeliniz ne durumda bilmiyorum ama kitapları okuyan birinin kötü not alacağını düşünmüyorum. Mesela 1.sınıf 2. dönemde yardımcı kitap kullanmadım ve ortalama yaptım, yardımcı kitap ileride de kullanmayı düşünmüyorum. Başarılar.

  2. Yusuf

    2013-11-24 ile 19:39

    Yazınızı bir solukta okudum çünkü yazınızı” aof sosyoloji sembolik mantık dersi sorunu” diye Google ‘den arattıktan sonra karşıma çıktı, iyikide çıktı.Bende geçen dönem yani 2012-2013 öğretim döneminde aof sosoyoloji bölümüne kaydımı yaptırdım, ders lerin içerikleri ,kitaplar çok güzel en azından toplum ve sosyoloji hakkında bir fikir edinmemizi sağlıyor.Lafı fazla uzatmayayım.Ben böyle seve seve derslerimi çalışıp , AA- AB lerle birinci dönemi 3.93 ortalamayla bitirdim, Lakin 2 . dönemde elime Sembolik mantık dersi kitabı geçince hayal kırıklığı yaşadım, kitabın ilk sayfasının defalarca okumama rağmen ne bir kavram öğrendim ne de bir metot.. vel haslıı 2. dönemde Sembolik mantık dersinden kaldım.
    Ama yazınız bana umut oldu , sizinde yaptığınız gibi bende Funda Hocanın derslerinden çalışırsam bu sembolik mantık mevzusun da geçecek kadar not alırım umuduyla bu yıl tekrardan Sembolik mantık dersi sınavına gireceğim.

    Cevapla
    • Serdar A

      2013-11-25 ile 02:09

      Evet, çan eğrisi kullandıkları için orta bir not alsanız da yani soruların yarısına yakınını doğru yapsanız da başarılı olabilirsiniz, kolay gelsin.

    • Rob

      2017-05-25 ile 16:11

      Merhaba, ortalamaniz dikkatimi cekti bende bu sene yazilicam. Hedefim de ortalama konusunda elimden geldigince yuksek yapmak, aöf nin kendisi kitap veriyor mu? Sosyoloji bolumuyle ilgili ve bu sinavda cikan sorular bu ders kitaplarindan kesin cikar mi? Herhangi ek bir kaynaga gerek var mi? Simdiden tesekkur ederim.

    • Serdar A

      2017-05-25 ile 23:45

      Bu konuda yazdığım yukarıdaki dahil, her seneyi anlatan dört yazı bu sorularını cevaplamak için yazıldı.
      https://serdara.com/tag/acikogretim/

  3. rıfat

    2013-11-25 ile 16:05

    Selamlar,
    Örgün Kamu Yönetimi mezunuyum. Şimdi AÖF Sosyolojiye başladım. Örgün eğitimde öğrenemediğim birçok şeyi şimdi AÖF nedeniyle öğrenmeye başladım. Örgün eğitim kişiye üniversite kültürü, öğrenci beyninin gelişmesi ve düşüncenin özgürleşmesi vb gibi bence çok da maddi olmayan şeyleri kazandırıken; AÖF maddi anlamda adamı bilgiye doyuruyor. Özellikle AÖF nin kitaplarını okursa öğrenci gerçekten birçok bilgiyi yakalamış oluyor. Bence bir örgün yükseköğretim programından sonra bir de açıköğretim programı bitirmek elzem. Özellikle sosyoloji gibi bir programı okumak da ekstrası olur.
    Saygılarımla.

    Cevapla
  4. dada

    2014-01-03 ile 20:31

    Öncelikle deneyimlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim Serdar Bey.Ben de bu sene Sosyoloji’ye başladım.Yazınızı başlamadan da okumuştum vize notları açıklandıktan sonra da okudum.İlk notlarımla sizinkiler neredeyse aynı.Beni de Psikoloji zorladı desem yeridir.Ama hakkını da vereyim fazla inceleyemedim kitabını.Bu arada Aksu Bora’nın Aile Ataerkillik ve Toplumsal Cinsiyet ünitesi dimağımda inanılmaz bir yer etti o ne güzel ifade ediştir.Mükemmeldi kesinlikle.Şimdi finallere yaklaşıyoruz.Evet yeniden öğrenci olmak güzel,garip biraz da.Umarım ikinci sınıf paylaşımlarınızı da paylaşırsınız.Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

    Cevapla
  5. Burak

    2014-02-08 ile 14:54

    Mrb. Bende 1. Sınıfım. Sembolik mantiktan korktum. 20 falan alsam sinavlardan gecer miyim ? Tşkrlr..

    Cevapla
  6. SOSYOlol

    2014-03-15 ile 14:47

    Burak 20-30 hiçbir dersi kurtarmıyor. En az 35-40 arası bir rakam almasın…

    Sembolik mantıktan da korkmayın. Derse önyargılı yaklaşıyorsunuz bu yüzden anlamak problem oluyor. Yaparım bu işi diyerek başlarsanız başlangıç seviyesinde olan ders kitabınızı anlayacağınızı ümit ediyorum. Şanslısınız ki bu sene ders kitabı değişti ve anlatım inanın daha güzel ve adım adım… Ama işaret dilini de değiştirmişler dersi ikinci kez alanlar buna biraz kızacak. Ekstradan 3 işlem daha gelmiş :) ve değil , veya değil , ancak ancak değil gibi

    Cevapla
  7. sese

    2014-04-03 ile 01:33

    sosyoloji okumayı düşünüyorum?sayısalla pek aram olmadığı için.ama bir yandan da çalışmam gereken kafa yorucu bir işim var.mantığıma zekama,olayı kavrama tekniğime kapasiteme güveniyorum,ama başarabilirmiyim hocam?bir deee mezun olduğumda nerde iş fırsatı bulabilirm,saygılar

    Cevapla
    • Serdar A

      2014-04-07 ile 18:08

      Açık konuşayım, açık öğretim sosyoloji için özel bir iş fırsatı yok. Akademisyen olabilirsin ancak onun için de boş zaman ALES, dil ve belli bir gelir gerekiyor, KPSS kasıp devlette atanmayı bekleyebilirsin ama resmi kayıtlara göre 30000 sosyolog atanmayı bekliyor, formasyon alıp felsefe grubu öğretmenliğini deneyebilirsin ki onun da ataması sıkıntılı ya da son olarak aile danışmanlığı için 4000 TL’lik sertifika programına kayıt olabilirsin bu belgeyi alanlar özel sektörde de iş bulabiliyormuş araştırmak gerek. Özetle Sosyoloji keyif ve öğrenmeyi sevenler için uygun bir bölüm. Para istiyorsan kamu yönetimi gibi bölümler daha rasyonel olacaktır ama dünyanın en sıkıcı bölümleri de onlardır.

  8. Gece

    2014-09-05 ile 14:09

    Merhaba… Ben ikinci üniversite olarak uzaktan sosyoloji okumayı planlıyorum. İş amaçlı değil tamamen kendimi geliştirmek ve yeni şeyler öğrenmek amacım. Ama uzaktan eğitimin bu anlamda bir faydası gerçekten olacak mı emin olamıyorum. Bu yaştan sonra ders çalışmak biraz korkutucu gelse de bir yandan da öğrenmek için itici bir güç. Sadece gerçekten değecekse. Mesleki olarak yapmasam da sinema mezunuyum. Siz memnun kaldınız mı? Tavsiye eder misiniz?

    Cevapla
    • Serdar A

      2014-09-05 ile 15:05

      Ben üçüncü sınıfa geçtim. Bitirmeden doyurucu bir cevap vermem, kısaca “şu ana kadar iyi gidiyor, memnunum, Sosyolog olmak niyetiyle değil de konular hoşunuza gidiyorsa okuyun” diyebilirim.

  9. ozlmmm

    2014-09-13 ile 13:42

    Merhabalar. Bende bu sene sosyoloji okumaya başladım ama sosyolog olmak için başlamıştım. Sanırım işim çok zor ve hatta imkansız. Bu bölümü çok seviyorum aslında hemde ilgi alanım. Ama bu yazıları okuyunca büyük hayal kırıklığına uğradım…

    Cevapla
    • Serdar A

      2014-09-14 ile 21:49

      Erken hayal kırıklığına uğrayın ki önlemini erkenden alın.

  10. ayşe ç

    2014-09-18 ile 12:54

    merhaba serdar bey bende bu sene atatürk üniversitesi aöf sosyoloji ye yerleştim evliyim aynı zamanda çalışıyorum güzellik uzmanıyım benim üniversite kitap vermiyor uzaktan eğitim yapmış internet üzerinden anadolu üniversitesi okuyan arkadaşlardan kitapları aldım benide biraz sembolik mantık korkuttu açıkçası bir tanıdığım üçe geçmiş çan eğrisi sayesinde geçtiğini ifade etti arkadaşlar senin zamanın yok sadece çıkmış sorulara çalış yaparsın diyorlar bu iş ve çocukların sorumluluğu var yapabilirmiyim bilmiyorum birde bir kitabı bulamadım temel hukuk kavramları teşekkür ederim uzattım galiba.

    Cevapla
    • Serdar A

      2014-09-18 ile 22:19

      Ayşe Hanım, Anadolu AÖF için konuşuyorum ilk sınıflar için sadece sorulara çalışmak yeterli olabilir; fakat konular ilerledikçe daha çok okuma yapmanız gerekecektir. Eğer çevreniz de size destek olursa başarmamanız için hiç bir sebep yok.

  11. nurhan akliman

    2014-09-26 ile 14:06

    mrb ben ön lisans mezunuyum sosyolojiye devam etmek istiyorum ama 3 den değil 1 den başlamam gerekiyormuş sosyoloji bölümü zor mu aldığım derslerden mu af olacak mıyım yada işletmeye3 ten devam etmelimiyim bilgi verirseniz sevinirim

    Cevapla
    • Serdar A

      2014-09-26 ile 19:38

      hangi bölümün ve okulun önlisansı o önemli, sosyolojiyi sevmiyosanız işletme de bir çözüm olabilir, size en uygun cevabı da AÖF bürosunun arayarak öğrenebilirsiniz. Linki burada: https://www.anadolu.edu.tr/acikogretim/aof-iletisim/buro-adresleri

  12. merve

    2014-10-08 ile 22:40

    merhabalar bende matematik mezunuyum,ezberci eğitimden çoook sıkıldım,artık düşünmek,derine bakmak istiyorum,ama felsefe mi sosyoloji mi karar veremiyorum iki bölümün ders adları kulağa hoş geliyo,siz sanırım ikisinide okuyorsunuz,buarada ben bu bölümü okuyup bu alanda yüksek lisansta düşünüyorum,sanki sosyoloji yüksek lisans tezleri daha gerçek yaşama yakın ne dersiniz?iyi çalışmalar,teşekkürler

    Cevapla
    • Serdar A

      2014-10-11 ile 21:31

      Konu ve konuyu çalışacağınız hoca yüksek lisans tezinde çok önemli. O aşamaya her iki yoldan da gidebilirsiniz. Ben felsefe seçerdim teoriktir perspektifi geniştir. Sosyolojinin ise sosyal hayat konuları ile daha çok ilgilendiği doğrudur. Dediğim gibi iş hocada biter. Umarım başarılı tezleriniz olur.

  13. fatma

    2014-10-17 ile 19:22

    Merhaba ben malzeme bilimi mühendisliği okuyorum 2. Üniversite olarak açıköğretim sosyoloji yazdım. Mühendislik okumak istemiyorum ailem ikisini yürüt sen kendi çalışmalarınla yapamazsın açıköğretim zor en azından mühendislik olur diyor. Ama ben okumak istemiyorum. Açıköğretime sıkı çalışsam o kadar zorluğu olur mu gerçekten? Günde kaç saat çalışmam lazım mesela. Lütfen yardım edin çok kararsızım sınavları zor oluyor mu? Birden iki üniversitesiyi kaybetmeyeyim :(

    Cevapla
    • Serdar A

      2014-10-19 ile 00:29

      Bence dişinizi sıkın ikisini de bitirin. Yani elinizde ne kadar çok diploma olursa belgeler dünyasında daha rahat edersiniz. Önceliği de mühendisliğe verin. Açıköğretimin saygı ile karşılanmadığı yerlerde mühendisliğin faydasını göreceksiniz. Tabii bu benim yorumum.

  14. DİAY

    2014-11-15 ile 15:39

    merhaba ben ankara üniversitesinde okuyorum aynı zamanda aöf sosyolojiye yazıldım sınava çok az kalmasına rağmen daha dün açabildim kitabın yüzünü ve ne yapcağım konusunda bi fikrim yok arkadaşlarım karacanın özet kitaplarını önerdiler internetten de trtokul un Anadolu üni sitesine girdim dersleri izlemek için ama açılmadı ne yapabilirim acaba ? teşekkürler

    Cevapla
    • Serdar A

      2014-11-15 ile 16:08

      Sakin olup kitapları okumaya başlayabilirsin. Kitaplar genelde 8 ünite, ilk 4 üniteyi okusan vize konularına çalışmış olursun. Ben yardımcı kitaplara karşıyım hele ki sosyoloji için gereksiz görüyorum. Kitaplar yeterli olacaktır. Ama sorumluluk kabul etmem çünkü biraz da temel istiyor.

  15. metin

    2015-01-27 ile 08:44

    Can eğrisi hala geçerli mi teşekkürler

    Cevapla
    • Serdar A

      2015-01-28 ile 02:25

      inan hiç bilmiyorum :(

  16. SEBAHATTİN

    2015-03-02 ile 11:53

    54 yaşımda 2. üniversite olarak sosyolojiyi seçtim.2.sınıfa geçtim.çok seviyorum..yalnız şu mantık dersine hiç ısınamadım.evde ufak ufak dalgalarını geçiyorlar.mantık yok gibi……ama başaracağım….herkese selam

    Cevapla
    • hasan

      2015-05-11 ile 10:16

      merhabalar sebehattin bey, uzun zamandır bende bu bölümü okumayı düşünüyordum ama karar verememiştim, takı sizin şuanki mailinizi görene kadar:) inşh pişman olmam.

  17. yaren a

    2015-09-26 ile 22:52

    2. üniversite felsefe okumak istiyorum ama almanca fransızca ve ing istiyo aceba 3 nü birden mi yoksa bir tanemi seçecez bilmiyorum yardımcı olurmusunuz

    Cevapla
    • Serdar A

      2015-09-27 ile 14:34

      Tek bir dil seçiyorsunuz. Aldığınız dil dersinin anlatılan konularla da bir ilgisi yok ve başlangıç seviyesinde veriliyor. Ben kolayıma geldiği için İngilizceyi seçtim çünkü AÖF’den ciddi anlamda bir dil eğitimi beklemek pek rasyonel değil diye düşündüm.

  18. tutku dag

    2016-09-16 ile 00:35

    merhaba ben istanbul bilgi üniversitesi sosyoloji 1. sınıf ögencisi olacagım fakat agır bir dal oldugu söylentileri var ve ayrıca bölüm birincisi olmak hedefim. bana vereceginiz güzel önerileriniz altın degerindedir.

    Cevapla
    • Serdar A

      2016-09-16 ile 14:10

      Öncelikle ağır-hafif ayrımını bir kenara bırakmanı bu dualist zihniyetteki kişilerden de uzak durmanı öneririm. Okuduğun bölüm keyif alacağın ve sevebileceğin bölüm ise zaman su gibi akıp geçecektir. Bu süreçte derste verilenlerle yetinmeyip bahsedilen filozofların eserlerini de okursan senden iyisi olmaz. Eser ve yazar isimleri istiyorsan başlangıç için “Sosyolojik Çözümlemelerin Tarihi” adlı iki ciltlik kitabı öneririm. Onu oku, oradaki isimleri araştır (Weber, Durkheim, İbn Haldun, Marx, Cemil Meriç vs..) ve onların eserlerini de oku. İşte sana bir ömür boyu yetecek kadar ödev. Felsefeyi sakın ihmal etme, sosyal bilimlerin temeli filozoflarla atılmıştır. Kolay gelsin.

  19. Eylül v

    2017-09-22 ile 10:10

    Öncelikle merhaba yazınız gerçekten çok başarılı. Mizah anlayışınız hoş bir sohbet havası katmış. Şu an hukuk fakültesindeyim ve aöf sosyoloji okumak istiyorum. Meslek hayatıma olmasa bile hayata bakış açıma çok artısı olacağını düşünüyorum. Sizce yanılıyor muyum?? Bir de sınavların zorluk seviyesi nedir?? Çıkmış soruları çözmek yeterli olur mu? Şimdiden teşekkürler

    Cevapla
  20. Fatma yavuz

    2017-10-08 ile 06:21

    Öncelikle merhaba yorumlarınız ve anlatımları hakikaten çok güzel , teşekkür ediyorum .benim de birkaç sorum olacak ikinci üniversite olarak İstanbul Üniversitesi Sosyoloji bölümünü tercih ettim önceki okuduğum derslerden muaf olabilecek miyim Sadece yardımcı kitaplar sız başarabilir miyim 3. olarak da bu bölümü okurken yüksek lisans yapabilir miyim rehberlik ve Danışmanlık

    Cevapla
    • Serdar A

      2017-10-09 ile 00:38

      Muaflık durumunu öğrenci işleri bilir. Yardımcı kitapsız başarabilirsiniz size bağlı, ben size güveniyorum. Aynı zamanda yüksek lisans yaparsınız (bu soru da ÖSYM’ye sorulmalıydı).

  21. Saadet

    2018-05-31 ile 16:44

    Slm arkadaşlar ben sembolik mantığı sadece YouTube sen araştırıp Ozan pişkin videolarını dinledim kitaba bakmadım daha doğrusu anlamadım onun sayesinde 72 vizeden bu yıl aldım finalde de ört 80 bekliyorum muhteşem anlatmış

    Cevapla
  22. Saadet

    2018-05-31 ile 16:47

    Sosyoloji bölümü gerçekten okumak istediğim bi bölümdü 5 yıl önce felsefe seti kitapları alıp anlamayıp bırakmıştım bu bölüm birazda bilinçlenerek rahatlıkla okuya bildim geçmek için değil zevk alarak okuyabileceginiz bir bölüm

    Cevapla
  23. ozlem

    2021-06-14 ile 14:35

    Bloğunuzu için çok ama çok teşekkür ederim. Üzerinden baya zaman geçmiş belki artık mezun bile olmuşsunuzdur. Olduysanız tebrikler, olmadıysanız da yolunuz açık olsun. Ben de 1. sınıfı yeni bitirdim. Sembolik mantık gerçekten çok yetersiz bir alt yapıyla eğitim veriyor. O kitabı çalışarak ders geçmeniz imkansız. Youtube destek dersleri tek çare. İleriki sınıfların böyle dert geçmesi zor dersleri var mı? Nedir en kazık dersler bilgisini bizimle paylaşabilir misiniz.Çok teşekkürler. Sevgiler

    Cevapla
    • Ozgur Serdar

      2021-06-17 ile 21:43

      Selamlar, her senenin açıklaması için ayrı ayrı yazı yazmıştım zaten buyrun. https://serdara.com/tag/acikogretim/

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (0)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (0)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (1)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (0)
  • Türkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa NotlarTürkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa Notlar (0)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (0)
  • Animasyon Endüstrisi: Dünyanın En Zengin AnimatörleriAnimasyon Endüstrisi: Dünyanın En Zengin Animatörleri (0)
  • IELTS Hazırlık: İngilizce Sınav TavsiyeleriIELTS Hazırlık: İngilizce Sınav Tavsiyeleri (0)

Seçme Yazılar

Ankara Kaldırımları

Doktor, Ankara ve Kaldırımlar…

Edebiyat atölyemizdeki 7. çalışmamız oldukça zordu. Önceden belirlenmiş cümlelerden biriyle “Kaldırıma ayağı takıldı düştü.” başlayıp devamında da diğerlerini kullanıp tek sayfalık hikaye oluşturmamız gerekiyordu. Alacağın olsun Gaye Hoca. Neyse yine de ortaya anlaşılır metaforik bir çalışma çıktı. Bana ilham kaynağı olan Ankara kaldırımlarına ve doktorlarımıza sevgilerimi sunarım. Haydi bakalım.

Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; a Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; ama birilerinin keyfi hiç bozulmuyor. #deprem #yük #yol
Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı y Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı yapay zekaya karşı düzenlenen #NoAI protestolarına bir destek de bizden. 

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence, Episode 2: The Protests

1. So why are artists bothered? You see a striking comparison showing how the appearance differs when artist names are typed into the AI commands.
2. This means that without drawings by human artists, AI cannot produce any stylized output.
3. There are public databases like LAION-5B. Works by popular artists like @Loisvb have been added to this database without their permission. All AIs in the market started to produce works in the style of artists by taking advantage of this data. This is copyright infringement. 
https://laion-aesthetic.datasette.io/laion-aesthetic-6pls/images 
https://twitter.com/megraeart/status/1598806459004985363
4. So what do artists want? The artists rightly want their drawings removed from this database. The number of applications that use this data, such as Midjourney and DALL-E, are increasing.
5. What will they do? The Concept Art Association, led by Karla Ortiz, is preparing for an action. @kortizart @conceptartassociation
6. Their requests are at this link: https://www.gofundme.com/f/protecting-artists-from-ai-technologies
7. I consider these demands justified. It is ethically wrong for them to feed AI with haram data and make money from it. Laws are lagging here too. I hope necessary adjustments are made.
8. Because AI has entered our lives and will not leave. AI can be a useful tool even with just your own images and public domain content. I created the images in this series with ethical AI and old photo editing techniques to try if another way is possible.
9. “ART = IDEA” -Steve Huston There has to be another way. Because art is an idea. The story is king and the stories emerge from life.

 #yapayzeka #yahşizeka #yzroman #fotoroman #fotobashing #stablediffusion #AI #aiart #humanartist #lensa #midjourney #dalle2 #stablediffusion #artistrights
Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fus Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fusun.yaziyor) de dediği gibi “At a timeless zone, the story should start.” O zaman haydi buyurun. Hikayemiz 2009'da başlıyor. 
Hikayede bahsi geçen makale: https://serdara.com/go-oyunu-ve-kaos-teorisi/

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 1: The Go Defeat
1. Years ago, I wrote a passionate article on artificial intelligence (Bibliothec:2009).
2. The artificial intelligence that beat humans at chess had not yet beat humans at Go. In the article, I compared the subject with the popular chaos theory of that period and tried to explain why it could not be defeated.
3. Ten years later, the AI named "Alpha GO" defeated humans in Go as well in 2016.
4. But I took my part. From now on, I would not challenge AIs anymore, I would mind my own business.
5. When I couldn't find what I was looking for in engineering and philosophy, then I chose the digital art career path.
6. A news would wake me up from my peaceful sleep in my comfort zone called “concept art” and “storyboard”. A bloody AI-generated painting would return with an award from a competition in a fair.
7. Prompts are text commands for AI. Below are the pictures received from AI in response to these commands. Until last year, AI who made pictures like children with these commands…
8. By what time had he developed enough to win a competition in a few months? Beautifully drawn by a toast machine.
9. Will they take our jobs?

We will see.

 #ai #aiart #stablediffusion #photobashing #fotomanupulation #fotoroman #yapayzeka #photoshop #yzroman #yahşizeka #go
Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa o Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa olsa yahşi olan bu zekalar hakkında benim de diyeceklerim var. Bir kaç bölümde anlatmayı planlıyorum. Evet tüm görseller yapay zeka, fotoşop, Wacom ve sanatçı işbirliği ile üretildi.

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 0
1. Hello, this isn't me, this is my AI-trained Surrogate (2009). (Cool SciFi Movie: https://www.imdb.com/title/tt0986263/)
2. A great revolution has taken place in the art world.
3. There is total chaos and uncertainty right now.
4. But art history has witnessed many such turning points. *discovery of perspective 15th century.
5. With the invention of the camera, portrait painters were negatively affected. *the first photograph, 1826
6. Digital drawing tablets had forced artists in the industry to break away from paper.
7. And the internet… With an endless number of visual references, artists are now able to educate themselves without going through costly jobs such as visiting museums, working with live models, going to distant schools. Because they had an endless mine of knowledge in front of them.
8. There was another one feeding on this mine of knowledge while we slept. Artificial Intelligence! (AI) It climbed from the bottom of the mass data mines and came to the surface.
9. Now, here in these few series, I want to talk about them with you… To be continued…

 #AI #aiart #comics #çizgiroman #fotoroman #yapayzeka #YZroman #yahşizeka #stablediffusion #photoshop #wacom
Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan bir ceket ve şapka ile bilinmezliğe yürüdüm. #stablediffusion
Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe