Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
  • İngilizce
Featured Video Play Icon

Çalışacak Gücü Kalmayan Bilgisayar Grafiği ve Sanat Öğrencileri İçin Motivasyon

Tarih: 2017-03-31
Kategori: Analog Sanat, Eğitim, Konsept Sanatı

Bu yazıda bilgisayar grafiği (CG: Computer Graphics) sanatçıları için yani bilgisayarla üretim yapan herkes için hazırlanmış ama analog sanat öğrencileri için de geçerli tavsiyeler içeren motivasyon dolu bir video serisini tanıtacağım.

İster hırs diyin, ister azim diyin, ister çalışkanlık… Size çalışma gücü veren şeye her ne isim takıyorsanız ona sıkı sıkı tutunun. Sürekli sızlanan yapamadığı şeylere gerekçe olarak türlü bahaneler uyduran insanlara çevrenizde rastlamışsınızdır. Hatta çevrenize değil de aynaya bakmak bile yeterli olur çoğu zaman. Bu sızlanmalar o kadar vakit alır ve tekrar edilir ki an gelir kişi buna inanmaya başlar. Böyle durumlarda tavsiyem hemen kaçın o ortamdan. Eğer kendinizden kaçamıyorsanız da bu yazıyı okumaya devam edin.

Stop whining, start working. (Sızlanmayı kes, çalışmaya başla.)

Sızlanmayı kesip çalışın: Kendinize küçük ödevler verin. Bir görseli seçip aynısını çizmeye çalışın. Model mi bulamadınız aynada kendinizi çizin. Sanatçılar narsistliklerinden değil pratik yapacak en ucuz model kendileri olduğun için kendilerini çizerler. Yukarıdaki video da zaten bu maddeyi anlatmaktadır. Yani kimse “çizecek obje yok, model yok” bahanesi ile gelmesin.

Zamanınızı planlayın: Zamanınızı işgal eden etkinliklerin bir listesini yapın: Uyku, yemek, okul, iş, sosyal medya, oyun oynamak, TV seyretmek, spor… Buna ek olarak gelecekte yapmak istediklerinizin bir sıralamasını yapın: animatör olmak, astronot olmak, ressam olmak, pilot olmak, vb… Ve son olarak  asıl hedefinize ulaşmada size engel olan uğraşılarını tespit edin ve onları yapmayın. Yani kimse “zaman yok” bahanesi ile gelmesin.

Ustaları ziyaret edin: İster sanatçıları anlatan kitap okuyun, ister müzeye gidin, ister belgesel izleyin. Hatta bu bir portfolyo sitesi veya forum da olabilir. Aşağıdaki liste bu alanda ünlü ünsüz tüm yeteneklerin işlerin sergilediği ve fikir alabileceğiniz siteler: 3DTotal.com, Artstation.com, Behance.net, CGSociety.org, ConceptArt.org, CrimsonDaggers.com , Deviantart.com, Drawcrowd.com, Gameartisans.org, Layerpaint.com, Visualart.me, Zerply.com. En azından hoşunuza giden birine üye olup ortak ilgi alanlarındaki sanatçılarla etkileşime girmek bile size çok şey katacaktır. Yani kimse “çevremde bu konuyu bilen yok” bahanesi ile gelmesin.

Deneysel takılın: Bir çizgi bir, daire üzerine içinizden geldiği gibi boyayın. O kadar çok yeni ürün çıkıyor ki bu arada onları da aradan çıkarma fırsatı bulabilirsiniz. Yeni boyalar aldıysanız onları deneyin. Ya da sadece karalayın bir şeyler.

Olaya ilerlemeci yaklaşın: Harika çizimler çıkartmanız gerekmiyor. Eski çizimlerinizden daha iyisini yapmaya çalışın yeter. Yani kimse “olmuyor yapamıyorum” bahanesi ile gelmesin. Yeterince pratik yapmıyorsundur sadece.

Bir sanat okuluna kaydolun: Fakat sadece okul yeterli değil. Okulu bir fırsat olarak görün, kendinizle ortak ilgi alanlarına sahip insanlarla fiziksel iletişime geçmek için güzel yerlerdir. Sanal ortamlardan daha öğreticidir. Sanat okulları için şu listeme bakabilirsiniz: Türkiye, Dünya. Okulun hocaları da iyiyse, tadından yenmez fakat bu durum nadir rastlanan bir fenomendir. Fiziksel okulun yanında dijital kaynaklarla da beslenmeniz iyi olur. Bu konu hakkında ömrünüz boyunca izlemekle bitiremeyeceğiniz kadar ücretsiz eğitim videosu bulunmaktadır. Tutorial günlüğünde bunları anlattım. Yani kimse “kaynak yok, para yok” bahanesi ile de gelmesin.

https://vimeo.com/58317915

Temel konulara önem verin: Işık, renk kullanımı, perspektif, anatomi gibi konular sadece animasyon değil tüm çizim içeren sanat dalları için çok önemlidir. Bunlara hakim olmadan görsel sanatçı olunmaz. Bunu geliştirmek için büyük sanatçıların eserlerini inceleyin. Yani kimse “nereden başlayacağımı bilmiyorum” bahanesi ile gelmesin. Kendinden öncekiler ne yapmış onları bilsen sen de ne yapacağının az çok sezeceksin.

Yukarıdaki tavsiyeler analog (kağıt üstü, fiziksel) sanatlar için de geçerli. Fakat çağı yakalamak adına dijitalin getirdiklerinden yararlanmanın günümüz sanatçılarının bir ödevi olduğunu düşünüyorum. En basitinden “Word” üzerinde yazı yazarken bile paragrafı taşımak, resim ve link eklemek, yazım hatalarını görüp otomatik düzeltmek eskiye göre hayal bile edilmeyecek avantajlardandır. Aynı durum bilgisayarda resim yapmak için de geçerlidir. Dijitalde resmetmenin yanında yine kağıt üstünde çalışmak sanatsal gelişim açısından çok önemlidir. Sanatçı bu aradaki dengeyi, bünyesine, imkanlarına ve ihtiyaçlarına göre kendisinin ayarlaması gerekir.

Yazıyı dijital boyamanın en keyifli alanlarından bir olan speed painting ile bitirelim. Yuumei, aynı bu yazının en başında videosunu paylaştığım Loish gibi çok sevdiğim bir sanatçıdır. Perspektif, ışık, renk, anatomi kullanımına dikkat. Yani işin özünde temel bilgiler bulunuyor.

Other Articles / Diğer Yazılar
  • NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
    NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
    Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
  • Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
    Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
  • UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
    UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
  • Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim
    Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim

Etiketler: dijital boyama, eğitim felsefesi, eğitim videosu günlüğü, motivasyon

Yorumlar

  1. Vashack

    2017-03-31 ile 15:20

    Serdar Bey merhaba.
    Yazınız sadece animasyon alanındakiler için değil hayalindeki konuyu çalışmak isteyen herkes için ilham verici. Çabanız için çok teşekkür ederim. Bi de bi sorum olacak:

    Size tam olarak hangi bahane ile gelebiliriz?

    Hayırlı işler dilerim.

    Cevapla
  2. Seraiç anlamığıcam

    2017-05-13 ile 19:56

    İnşallah güzeldir ** kesin ilk başlarda hiç bişey anlamığıcam amin ama inşallah olur amin amin amin amin amin amin amin amin

    Cevapla
  3. büşra

    2018-04-05 ile 06:45

    merhaba sizden animasyonum hakkında yardım alabilirmiyim?
    ben profesyonel animatör değilim normalde matematik öğretmeniyim fakat animasyona çok ilgim var bu sebeple kendimce küçük bir proje yapıyorum. hiç bir şekilde eğitim almadım. evde toon boom kullanarak frame by frame animasyon yapıyorum. kahramanım bir fil. filin çocukluktan büyüyüşüne giden kısa bir çizgi film yapmaya çalışıyorum. faka vücut hareketlerini çizmem çok zamanımı alıyor birebir tutmuyor. bunun daha kolay bir yöntemi varmı acaba şimdiden çok teşekkür ederim.

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (23)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (12)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (7)
  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (5)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (7)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (6)
  • Animasyonun 12 Prensibi ve Özeti 3 Temel İlkeAnimasyonun 12 Prensibi ve Özeti 3 Temel İlke (4)
  • Türkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa NotlarTürkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa Notlar (6)

Seçme Yazılar

Grafik Tasarım Kitapları

Türkçe Grafik Tasarım Kitapları İncelemesi

Grafik tasarımı keyiflidir cıvıl cıvıldır ve kitaplarının da öyle olması beklenir.

Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; a Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; ama birilerinin keyfi hiç bozulmuyor. #deprem #yük #yol
Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı y Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı yapay zekaya karşı düzenlenen #NoAI protestolarına bir destek de bizden. 

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence, Episode 2: The Protests

1. So why are artists bothered? You see a striking comparison showing how the appearance differs when artist names are typed into the AI commands.
2. This means that without drawings by human artists, AI cannot produce any stylized output.
3. There are public databases like LAION-5B. Works by popular artists like @Loisvb have been added to this database without their permission. All AIs in the market started to produce works in the style of artists by taking advantage of this data. This is copyright infringement. 
https://laion-aesthetic.datasette.io/laion-aesthetic-6pls/images 
https://twitter.com/megraeart/status/1598806459004985363
4. So what do artists want? The artists rightly want their drawings removed from this database. The number of applications that use this data, such as Midjourney and DALL-E, are increasing.
5. What will they do? The Concept Art Association, led by Karla Ortiz, is preparing for an action. @kortizart @conceptartassociation
6. Their requests are at this link: https://www.gofundme.com/f/protecting-artists-from-ai-technologies
7. I consider these demands justified. It is ethically wrong for them to feed AI with haram data and make money from it. Laws are lagging here too. I hope necessary adjustments are made.
8. Because AI has entered our lives and will not leave. AI can be a useful tool even with just your own images and public domain content. I created the images in this series with ethical AI and old photo editing techniques to try if another way is possible.
9. “ART = IDEA” -Steve Huston There has to be another way. Because art is an idea. The story is king and the stories emerge from life.

 #yapayzeka #yahşizeka #yzroman #fotoroman #fotobashing #stablediffusion #AI #aiart #humanartist #lensa #midjourney #dalle2 #stablediffusion #artistrights
Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fus Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fusun.yaziyor) de dediği gibi “At a timeless zone, the story should start.” O zaman haydi buyurun. Hikayemiz 2009'da başlıyor. 
Hikayede bahsi geçen makale: https://serdara.com/go-oyunu-ve-kaos-teorisi/

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 1: The Go Defeat
1. Years ago, I wrote a passionate article on artificial intelligence (Bibliothec:2009).
2. The artificial intelligence that beat humans at chess had not yet beat humans at Go. In the article, I compared the subject with the popular chaos theory of that period and tried to explain why it could not be defeated.
3. Ten years later, the AI named "Alpha GO" defeated humans in Go as well in 2016.
4. But I took my part. From now on, I would not challenge AIs anymore, I would mind my own business.
5. When I couldn't find what I was looking for in engineering and philosophy, then I chose the digital art career path.
6. A news would wake me up from my peaceful sleep in my comfort zone called “concept art” and “storyboard”. A bloody AI-generated painting would return with an award from a competition in a fair.
7. Prompts are text commands for AI. Below are the pictures received from AI in response to these commands. Until last year, AI who made pictures like children with these commands…
8. By what time had he developed enough to win a competition in a few months? Beautifully drawn by a toast machine.
9. Will they take our jobs?

We will see.

 #ai #aiart #stablediffusion #photobashing #fotomanupulation #fotoroman #yapayzeka #photoshop #yzroman #yahşizeka #go
Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa o Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa olsa yahşi olan bu zekalar hakkında benim de diyeceklerim var. Bir kaç bölümde anlatmayı planlıyorum. Evet tüm görseller yapay zeka, fotoşop, Wacom ve sanatçı işbirliği ile üretildi.

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 0
1. Hello, this isn't me, this is my AI-trained Surrogate (2009). (Cool SciFi Movie: https://www.imdb.com/title/tt0986263/)
2. A great revolution has taken place in the art world.
3. There is total chaos and uncertainty right now.
4. But art history has witnessed many such turning points. *discovery of perspective 15th century.
5. With the invention of the camera, portrait painters were negatively affected. *the first photograph, 1826
6. Digital drawing tablets had forced artists in the industry to break away from paper.
7. And the internet… With an endless number of visual references, artists are now able to educate themselves without going through costly jobs such as visiting museums, working with live models, going to distant schools. Because they had an endless mine of knowledge in front of them.
8. There was another one feeding on this mine of knowledge while we slept. Artificial Intelligence! (AI) It climbed from the bottom of the mass data mines and came to the surface.
9. Now, here in these few series, I want to talk about them with you… To be continued…

 #AI #aiart #comics #çizgiroman #fotoroman #yapayzeka #YZroman #yahşizeka #stablediffusion #photoshop #wacom
Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan bir ceket ve şapka ile bilinmezliğe yürüdüm. #stablediffusion
Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe
  • English