Bu yazıda bilgisayar grafiği (CG: Computer Graphics) sanatçıları için yani bilgisayarla üretim yapan herkes için hazırlanmış ama analog sanat öğrencileri için de geçerli tavsiyeler içeren motivasyon dolu bir video serisini tanıtacağım.
İster hırs diyin, ister azim diyin, ister çalışkanlık… Size çalışma gücü veren şeye her ne isim takıyorsanız ona sıkı sıkı tutunun. Sürekli sızlanan yapamadığı şeylere gerekçe olarak türlü bahaneler uyduran insanlara çevrenizde rastlamışsınızdır. Hatta çevrenize değil de aynaya bakmak bile yeterli olur çoğu zaman. Bu sızlanmalar o kadar vakit alır ve tekrar edilir ki an gelir kişi buna inanmaya başlar. Böyle durumlarda tavsiyem hemen kaçın o ortamdan. Eğer kendinizden kaçamıyorsanız da bu yazıyı okumaya devam edin.
Stop whining, start working. (Sızlanmayı kes, çalışmaya başla.)
Sızlanmayı kesip çalışın: Kendinize küçük ödevler verin. Bir görseli seçip aynısını çizmeye çalışın. Model mi bulamadınız aynada kendinizi çizin. Sanatçılar narsistliklerinden değil pratik yapacak en ucuz model kendileri olduğun için kendilerini çizerler. Yukarıdaki video da zaten bu maddeyi anlatmaktadır. Yani kimse “çizecek obje yok, model yok” bahanesi ile gelmesin.
Zamanınızı planlayın: Zamanınızı işgal eden etkinliklerin bir listesini yapın: Uyku, yemek, okul, iş, sosyal medya, oyun oynamak, TV seyretmek, spor… Buna ek olarak gelecekte yapmak istediklerinizin bir sıralamasını yapın: animatör olmak, astronot olmak, ressam olmak, pilot olmak, vb… Ve son olarak asıl hedefinize ulaşmada size engel olan uğraşılarını tespit edin ve onları yapmayın. Yani kimse “zaman yok” bahanesi ile gelmesin.
Ustaları ziyaret edin: İster sanatçıları anlatan kitap okuyun, ister müzeye gidin, ister belgesel izleyin. Hatta bu bir portfolyo sitesi veya forum da olabilir. Aşağıdaki liste bu alanda ünlü ünsüz tüm yeteneklerin işlerin sergilediği ve fikir alabileceğiniz siteler: 3DTotal.com, Artstation.com, Behance.net, CGSociety.org, ConceptArt.org, CrimsonDaggers.com , Deviantart.com, Drawcrowd.com, Gameartisans.org, Layerpaint.com, Visualart.me, Zerply.com. En azından hoşunuza giden birine üye olup ortak ilgi alanlarındaki sanatçılarla etkileşime girmek bile size çok şey katacaktır. Yani kimse “çevremde bu konuyu bilen yok” bahanesi ile gelmesin.
Deneysel takılın: Bir çizgi bir, daire üzerine içinizden geldiği gibi boyayın. O kadar çok yeni ürün çıkıyor ki bu arada onları da aradan çıkarma fırsatı bulabilirsiniz. Yeni boyalar aldıysanız onları deneyin. Ya da sadece karalayın bir şeyler.
Olaya ilerlemeci yaklaşın: Harika çizimler çıkartmanız gerekmiyor. Eski çizimlerinizden daha iyisini yapmaya çalışın yeter. Yani kimse “olmuyor yapamıyorum” bahanesi ile gelmesin. Yeterince pratik yapmıyorsundur sadece.
Bir sanat okuluna kaydolun: Fakat sadece okul yeterli değil. Okulu bir fırsat olarak görün, kendinizle ortak ilgi alanlarına sahip insanlarla fiziksel iletişime geçmek için güzel yerlerdir. Sanal ortamlardan daha öğreticidir. Sanat okulları için şu listeme bakabilirsiniz: Türkiye, Dünya. Okulun hocaları da iyiyse, tadından yenmez fakat bu durum nadir rastlanan bir fenomendir. Fiziksel okulun yanında dijital kaynaklarla da beslenmeniz iyi olur. Bu konu hakkında ömrünüz boyunca izlemekle bitiremeyeceğiniz kadar ücretsiz eğitim videosu bulunmaktadır. Tutorial günlüğünde bunları anlattım. Yani kimse “kaynak yok, para yok” bahanesi ile de gelmesin.
https://vimeo.com/58317915
Temel konulara önem verin: Işık, renk kullanımı, perspektif, anatomi gibi konular sadece animasyon değil tüm çizim içeren sanat dalları için çok önemlidir. Bunlara hakim olmadan görsel sanatçı olunmaz. Bunu geliştirmek için büyük sanatçıların eserlerini inceleyin. Yani kimse “nereden başlayacağımı bilmiyorum” bahanesi ile gelmesin. Kendinden öncekiler ne yapmış onları bilsen sen de ne yapacağının az çok sezeceksin.
Yukarıdaki tavsiyeler analog (kağıt üstü, fiziksel) sanatlar için de geçerli. Fakat çağı yakalamak adına dijitalin getirdiklerinden yararlanmanın günümüz sanatçılarının bir ödevi olduğunu düşünüyorum. En basitinden “Word” üzerinde yazı yazarken bile paragrafı taşımak, resim ve link eklemek, yazım hatalarını görüp otomatik düzeltmek eskiye göre hayal bile edilmeyecek avantajlardandır. Aynı durum bilgisayarda resim yapmak için de geçerlidir. Dijitalde resmetmenin yanında yine kağıt üstünde çalışmak sanatsal gelişim açısından çok önemlidir. Sanatçı bu aradaki dengeyi, bünyesine, imkanlarına ve ihtiyaçlarına göre kendisinin ayarlaması gerekir.
Yazıyı dijital boyamanın en keyifli alanlarından bir olan speed painting ile bitirelim. Yuumei, aynı bu yazının en başında videosunu paylaştığım Loish gibi çok sevdiğim bir sanatçıdır. Perspektif, ışık, renk, anatomi kullanımına dikkat. Yani işin özünde temel bilgiler bulunuyor.
Vashack
Serdar Bey merhaba.
Yazınız sadece animasyon alanındakiler için değil hayalindeki konuyu çalışmak isteyen herkes için ilham verici. Çabanız için çok teşekkür ederim. Bi de bi sorum olacak:
Size tam olarak hangi bahane ile gelebiliriz?
Hayırlı işler dilerim.
Seraiç anlamığıcam
İnşallah güzeldir ** kesin ilk başlarda hiç bişey anlamığıcam amin ama inşallah olur amin amin amin amin amin amin amin amin
büşra
merhaba sizden animasyonum hakkında yardım alabilirmiyim?
ben profesyonel animatör değilim normalde matematik öğretmeniyim fakat animasyona çok ilgim var bu sebeple kendimce küçük bir proje yapıyorum. hiç bir şekilde eğitim almadım. evde toon boom kullanarak frame by frame animasyon yapıyorum. kahramanım bir fil. filin çocukluktan büyüyüşüne giden kısa bir çizgi film yapmaya çalışıyorum. faka vücut hareketlerini çizmem çok zamanımı alıyor birebir tutmuyor. bunun daha kolay bir yöntemi varmı acaba şimdiden çok teşekkür ederim.