Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
Space 1999 Hawk Shuttle

Astronot, Uzayadamı, Uzayyolcusu ve Evrenot Kavramları Üzerine

Tarih: 2017-02-26
Kategori: Deneme, Felsefe

Astronotluk neydi, astronotluk emekti. Ekşi’de “Astronot payesini ancak NASA verebilir” diye bir söylem görünce beni düşünceler aldı götürdü. Uzaya kimin neyle, hangi sertifikayla gideceği değil, orada ne yapacağı önemli benim için. Bu yazıda kişilerden arınmış astronotluk kavramına odaklanmaya çalışacağım.

Şimdilerde 30’lu yaşlara gelmiş yetişkinlerin bilinçaltına bakalım. Bu neslin çocukluklarına denk gelen 80’lerin ve 90’ların uzay hakkındaki imgelerini anlamak için o dönem çekilen bilimkurgu dizileri fikir verecektir:

Alf (Alien Life Form 1986-1990), Blake Yedilisi (Blake’s Seven), Captain Power and the Soldiers of the Future (Kaptan Power), Galactica (Battlestar Galactica 1978-1979), Buck Rogers in the 25th Century (25. Yüzyıl 1979-1981), Logan’s Run (Logan’ın Kaçışı 1977-1978), Out of This World (Bu Dünyanın Dışından 1987-1991), Something out There (1988), Space: 1999 (Ay Üssü Alfa 1975-1977), Star Trek (Uzay Yolu 1966-1969, Next Generation 1990-1997), Stargate SG-1 (1997-2007), Thunderbirds (1965-1967), UFO (1970-1971), Visitors (Ziyaretçiler 1984-1986)…

Aşağıdaki listede intro’larını toplamaya çalıştım:

Bu dizilere ek olarak o dönemin uzay konulu çizgi film ve sinema filmlerini de listelesem buraya sığmaz. Görülüyor ki edebiyatın ve ardından sinemanın fantastikleşmeden önceki dönemi olan 80 ve 90’larda bilimkurgu, çağın ruhu (zeitgeist’i) olan uzaya gitme arzusunu karşılıyordu. Sonra kazalar ve dünyanın çekim kuvvetinin yorucu azizliği yüzünden uzaya küstük. Yine gitmek istiyoruz, ama eski merak odaklı “Star Trek türü keşif gitmesi” yerine şimdilerde “Interstellar türü kaçış gitmesi” yerleşti. İklim sorunu o kadar ciddi boyutta ki bizi başka bir ülke de kurtaramaz artık, direkt gezegeni terk etmek gerekiyor.

80’lerin teknolojik gelişmelerine bakarsak soğuk savaş ve uzay yarışının son dönemleri olduğunun görürüz. 80’lerde fırlatma sahnelerini TV’de heyecanla izlerdik. O devirde uzaya gönderilen bizim için Amerikalı, NASA lisanslı bir pilot değildi. İnsandı. Eğer bir insan gidebiliyorsa biz de gidebilirdik. Zeitgeist’e uygun olarak birçok çocuğun hayali de “astronot” olmaktı. Bir çocuğa lisanstan, sınırlardan, olsan olsan ancak uzay turisti olursun, zıplamaya başla demenin faydası olacağını düşünmüyorum. Hayalperestleri soğuk realizmle ıslah edemezsiniz (etmemelisiniz de).

Ekşi bakışın eleştirel özgürlüğe katkısı oldu evet, güldük, deşarj olduk; ancak bu bakış, kendi zaaflarını örtemeyip anonim bağıran klavyetör türünün de doğumuna yol açtı. Bu yaklaşımı o kadar benimsedik ki milli kinimiz oldu. Acemilik de narsisizm de anlam derinliğine bakmadan aynı şiddetle eleştirildi. Yeter ki trollüğün gönüllü gardiyanlığını yaptığı internet tanrıları mutlu, tıktuzakları zengin olsun.

Kavrama dönelim, zihnimdeki astronotluk kavramı “uzaya çıkan, orada araştırmalarda bulunan, hatta fırsatı varsa maceraya atılan kişi” anlamına karşılık geliyordu, Türkçe olarak uzayadamı diyebilirdik. Uzay turisti ise gezdiği bölgeye katkısı olmayan sadece temaşa eden daha dar bir kavram olarak kullanılıyor. Bunu söylerken de sen uzaya gidersin de astronot olamazsın, uzayadamlığını boş ver “adam” olamazsın kalıbı çınlıyor kafamda!? Geldik mi şimdi cinsiyetçilik batağına: Uzaykadını? Uzaykuiri? İlk akla gelen “uzayinsanı” da yeterli değil, kanımca en politik doğrucu aday “uzaykişisi”, çünkü uzaya çıkacak robotlara ve hayvanlara da türcülük yapmamalıyız, fakat dile oturmasını bekleyemeyecek kadar da sabırsızız. (Ya da okuyucu önerisi uzayyolcusu, uzaynot veya evrenot da olabilir.)

Kim bilir belki de tanrıdır ilk astronot?

Arrival filminde bahsedilen Sapir-Whorf‘un “dil zihnimizi biçimlendirir” hipotezinin haklılık payı var. Çünkü internetimize hakim olan “ekşi dil” hepimizi birer “asshole” çok bilmiş, cezalandırmaktan keyif alan ve bunu ülkenin olmayan adalet sancağının haklı uygulayıcılarına dönüştürdü. Yargının bağımsız ve adil olduğu bir coğrafyada zaten bireysel kahramanlıklara ihtiyaç da kalmaz işte bu yüzden de bir sonuca varamıyorum.

Tutkulu bir dünya inşa etmek yerine yaptığımız: kendi narsistliğimizden korkup kendimiz dahil etrafımızdaki her şeyi gömmek, kültürel bölünme pahasına kendimize elit nefes alma alanları açmak, kıskanmak, karşıt düşünen başarılı kişileri hapislerde çürütmek, idealist hocaları kovmak, üstüne de liyakat sahibi olmayanları iş başına geçirmek. Zorbalık el değiştiriyor, güç elimize geçerse kâr sayıyor, elden gidince ağlıyoruz; ama çekilen acı sabit kalıyor. Yeni bir düzen önermiyorum sadece üreteceğimiz şeye odaklanalım diyorum.

Özetle, bu narsistlerin ve onların yargıçlarının savaş alanında vakit öldürmeyi, uzun soluklu bir diziye başlamayı, TV’de saçma sapan programlar izlemeyi, sosyal medyada birilerini gömmeyi, başkalarının cinsel yönelim veya kararlarını yargılamayı, karşıt düşüncedekileri trollemeyi bırakıp, artı değerli bir şeyler üretelim. Üretmeyi bilmiyor musunuz? Mezardan kabul almadığınıza göre öğrenmeye başlamak için hâlâ geç değil.

…

Ek1: Astronot olmak için gerekenler.
Ek2: Online dijital art eğitim siteleri araştırmalarım.
Ek3: Astronotluk ve grafikerlik ilk tercihiniz değilse alternatif çözüm olarak da aşağıdaki kitap.

https://www.instagram.com/p/eC2a8nPS2_/

Other Articles / Diğer Yazılar
  • NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
    NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • En İyi Ücretsiz VR Müzeler: Sanatçılar ve Sanatseverler için Büyük İmkan
    En İyi Ücretsiz VR Müzeler: Sanatçılar ve Sanatseverler için Büyük İmkan
  • Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
    Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
  • UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
    UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
  • En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
    En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020

Etiketler: Ay Öyküleri, bilimkurgu

Yorumlar

  1. Jale

    2021-03-08 ile 18:00

    2005 yılında TDK gökmen sözcüğünü ortaya atmış.
    TDK Gökbilim Terimleri Sözlüğü ile Uygulayım Terimleri Sözlüğünde ise uzaycı sözcüğü astronot karşılığında yer almış.
    Pamukkale Üniversitesi’nin sözlüğünde TUA başkanı tarafından gündeme düşürülmeden önce de fezagir sözcüğü bulunuyordu. Aynı sözlükte uçurcu şeklinde bir karşılık daha yer almaktadır.

    Yani sözlüklerde bulunan çeşitli karşılıklar zaten var. Ancak bunlar gazetelerde, dergilerde, kitaplarda, televizyonlarda, vs. kullanılmaktan sonra dile yerleşemiyor.

    Cevapla
    • Ozgur Serdar

      2021-03-14 ile 00:30

      Gökmen ile Fezagir, açıkçası ikisini de çok beğendim. Fakat oyum hâlâ “evrenot”tan yana.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (16)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (9)
  • IELTS Hazırlık: İngilizce Sınav TavsiyeleriIELTS Hazırlık: İngilizce Sınav Tavsiyeleri (10)
  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (3)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (4)
  • Animasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve FelsefesiAnimasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve Felsefesi (6)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (0)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (0)

Seçme Yazılar

Sosyolog odunadam

Açıköğretim Sosyoloji 4. Sınıf ve Nihayet Mezuniyet

Açıköğretim Sosyoloji 1, 2, 3 derken geldik 4. sınıfa ve şükür bitti. Hiçbir ek kursa, yardımcı test kitabına ve hesap makinesine başvurmadan bitti. AÖF kitapları, sosyal bilim ve felsefe altyapısı yeter diyordum; dört sene sonucunda haklı çıkmış oldum. İşte bu da dört yıllık yazı dizimin son halkası. Sosyal bilimler güzeldir.

Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı y Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı yapay zekaya karşı düzenlenen #NoAI protestolarına bir destek de bizden. 

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence, Episode 2: The Protests

1. So why are artists bothered? You see a striking comparison showing how the appearance differs when artist names are typed into the AI commands.
2. This means that without drawings by human artists, AI cannot produce any stylized output.
3. There are public databases like LAION-5B. Works by popular artists like @Loisvb have been added to this database without their permission. All AIs in the market started to produce works in the style of artists by taking advantage of this data. This is copyright infringement. 
https://laion-aesthetic.datasette.io/laion-aesthetic-6pls/images 
https://twitter.com/megraeart/status/1598806459004985363
4. So what do artists want? The artists rightly want their drawings removed from this database. The number of applications that use this data, such as Midjourney and DALL-E, are increasing.
5. What will they do? The Concept Art Association, led by Karla Ortiz, is preparing for an action. @kortizart @conceptartassociation
6. Their requests are at this link: https://www.gofundme.com/f/protecting-artists-from-ai-technologies
7. I consider these demands justified. It is ethically wrong for them to feed AI with haram data and make money from it. Laws are lagging here too. I hope necessary adjustments are made.
8. Because AI has entered our lives and will not leave. AI can be a useful tool even with just your own images and public domain content. I created the images in this series with ethical AI and old photo editing techniques to try if another way is possible.
9. “ART = IDEA” -Steve Huston There has to be another way. Because art is an idea. The story is king and the stories emerge from life.

 #yapayzeka #yahşizeka #yzroman #fotoroman #fotobashing #stablediffusion #AI #aiart #humanartist #lensa #midjourney #dalle2 #stablediffusion #artistrights
Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fus Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fusun.yaziyor) de dediği gibi “At a timeless zone, the story should start.” O zaman haydi buyurun. Hikayemiz 2009'da başlıyor. 
Hikayede bahsi geçen makale: https://serdara.com/go-oyunu-ve-kaos-teorisi/

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 1: The Go Defeat
1. Years ago, I wrote a passionate article on artificial intelligence (Bibliothec:2009).
2. The artificial intelligence that beat humans at chess had not yet beat humans at Go. In the article, I compared the subject with the popular chaos theory of that period and tried to explain why it could not be defeated.
3. Ten years later, the AI named "Alpha GO" defeated humans in Go as well in 2016.
4. But I took my part. From now on, I would not challenge AIs anymore, I would mind my own business.
5. When I couldn't find what I was looking for in engineering and philosophy, then I chose the digital art career path.
6. A news would wake me up from my peaceful sleep in my comfort zone called “concept art” and “storyboard”. A bloody AI-generated painting would return with an award from a competition in a fair.
7. Prompts are text commands for AI. Below are the pictures received from AI in response to these commands. Until last year, AI who made pictures like children with these commands…
8. By what time had he developed enough to win a competition in a few months? Beautifully drawn by a toast machine.
9. Will they take our jobs?

We will see.

 #ai #aiart #stablediffusion #photobashing #fotomanupulation #fotoroman #yapayzeka #photoshop #yzroman #yahşizeka #go
Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa o Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa olsa yahşi olan bu zekalar hakkında benim de diyeceklerim var. Bir kaç bölümde anlatmayı planlıyorum. Evet tüm görseller yapay zeka, fotoşop, Wacom ve sanatçı işbirliği ile üretildi.

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 0
1. Hello, this isn't me, this is my AI-trained Surrogate (2009). (Cool SciFi Movie: https://www.imdb.com/title/tt0986263/)
2. A great revolution has taken place in the art world.
3. There is total chaos and uncertainty right now.
4. But art history has witnessed many such turning points. *discovery of perspective 15th century.
5. With the invention of the camera, portrait painters were negatively affected. *the first photograph, 1826
6. Digital drawing tablets had forced artists in the industry to break away from paper.
7. And the internet… With an endless number of visual references, artists are now able to educate themselves without going through costly jobs such as visiting museums, working with live models, going to distant schools. Because they had an endless mine of knowledge in front of them.
8. There was another one feeding on this mine of knowledge while we slept. Artificial Intelligence! (AI) It climbed from the bottom of the mass data mines and came to the surface.
9. Now, here in these few series, I want to talk about them with you… To be continued…

 #AI #aiart #comics #çizgiroman #fotoroman #yapayzeka #YZroman #yahşizeka #stablediffusion #photoshop #wacom
Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan bir ceket ve şapka ile bilinmezliğe yürüdüm. #stablediffusion
Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. 2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. Not: Daha eskisini bulamadım. 😅#20yaschallenge / Year 2007 me.
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe