Açıköğretim Sosyoloji 1. sınıf ve 2. sınıf maceralarını konuştuk. Şimdi sıra 3. sınıfta. Bu sene bölüm derslerine kavuşmanın sevincini yaşadım.
Bu sene kitaplar yetişti. Sizin açıköğretim büroları önünde durum nasıl bilmiyorum ama AÖF kitaplarını almaya giderken pusuda bekleyen eğitim tacirleri bıkmadan yol kesmeyi sürdürüyor ve bölümünüzü soruyor. Yardımcı kitap, kurs, diye peşinize takılıyorlar. Kursa vaktim olsa okula giderdim. Söylemiştim: daha birinci sınıfta karar verdim, ne kursa gidecek ne de özetçi o test kitaplarına başvuracaktım, tekrar söylüyorum gerek yok. Kuralla uygun oynadığımda kolaylıkla mezun olacağıma inanıyorum.
Evet, inancım bu sene de doğru çıktı ve kazasız belasız bu seneyi de atlattım ve AÖF sosyoloğu olma yolunda son sınıfa geçtim. Kim ne derse desin AÖF sosyoloğu ile örgün sosyolog farklı şeyler, iki taraf da birbirine saygı göstermeli. Aslında her şey kişinin kendini nasıl geliştirdiği ile alakalı.
Bakın kitaplar kule gibi oldu ne güzeller…
AÖF Sosyoloji 3. Sınıf 1. Dönem
Üçüncü sınıfın en güzel yanı gerçekten sosyoloji ile ilgili bir bölüm okuduğunuzu hissetmeye başlıyorsunuz. Kitaplar çok kaliteli ve titizlikle hazırlandığı için bunlar dışında özet kitap araştırmaya gerek yok; ancak yardımcı kitap olarak. Sosyolojini temel eserlerini önerebilirim. Örneğin: Weber ve Durkheim kitaplarını okumuş olmak tüm dersler için çok faydalı olacaktır. Hatta bu adamları ilk sınıfta anlamış olmak gerekli çünkü bu sene bunların üzerine laf söylemiş günümüz sosyal bilimcileriyle tanışıyoruz.
Aşağıda dersleri ve aldığım notları görmektesiniz. Bu dönemin en bela dersi “Ekonomi Sosyolojisi” (parayla alakalı konularda pek hevesim yok), en keyifli ders ise “Yeni Toplumsal Hareketler”di. İngilizce’ye de muaf olabileceğim halde notlarımı yükseltsin diye aldım, işe yaramış görünüyor.
Sonuç olarak 2.71 ortalama ile geçtim. DD barajı da 35-37 arasında değişiyordu. Bu kadar az çalışmaya yine iyi not geldi diyebilirim.
AÖF Sosyoloji 3. Sınıf 2. Dönem
Üçüncü sınıfın ikinci döneminde ise yine karşımıza bir mantık derdi çıkıyor. “Mantığın Gelişimi” riske girip modern mantık ve işlem konularına çalışmadım sadece tarihçesini anlatan yerlere çalıştım ve CB geldi, bana yetti. Notlardan da anlaşılacağı üzre “Toplumsal Tabakalaşma ve Eşitsizlik” dersinden pek hoşlanmadım ama “Sosyolojide Yakın Dönem Gelişmeler” ders kitabını bayıla bayıla okudum çok keyifliydi müsait bir zamanda tekrar okumayı düşünüyorum.
AÖF Sosyoloji’nin Gözden Kaçan Misyonu: Toplumsal Cinsiyet Bilinçlendirmesi
Bu sene aldığımız ilk dönem “Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisi” ardından ikinci dönem “Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları” adında iki harika ders kitabından da bahsetmek istiyorum. Örgün Sosyoloji bölümlerinde bile bu kadar kaliteli bir feminist perspektif bilinçlendirmesi yapılmamış olabilir. Umarım bu konular okuyan binlerce AÖF sosyoloji öğrencisinde farkındalık oluşuyordur. Açıköğretim Sosyoloji bölümüne toplumsal cinsiyet bilinçlendirmesi açısından baktığımızda Türkiye’de çok önemli ve pek bilinmeyen bir misyonu gerçekleştiriyor. Bunu, Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Bölümünün Prof.’larından Serpil Sancar’ın dışarıya açmış olduğu Erkeklik Çalışmaları derslerine dışarıdan katılmış biri olarak söylüyorum. Serpil Hocanın ve feminist literatüre katkıda bulunmuş bir çok kaliteli hocanın adını AÖF kitaplarında görmek mutluluk vericiydi. Özetle AÖF Sosyoloji kitaplarınızın kıymetini bilin.
Kamu yönetimi veya İşletme ile parasal anlamda daha çok şansınız olabilir belki; ama sosyoloji, bireye ve topluma bakış açınıza çok şey katacak bir bölüm ve açıköğretimi bile bu kadar çok şey kattığına göre gerisin siz düşünün. (Not: İş imkansızlıkları ayrı bir konu.)
Sonuç olarak DD Barajı 25 – 35 arasındaydı ve haliyle tüm derslerden 45 alan birinin bile geçmesi mümkün olan bir dönemdi. AÖF’de okuyan tüm arkadaşlarımıza geçmiş olsun diyorum seneye (umarım bir mezuniyet yazısında) görüşmek üzere.
Not: AÖF kendisini geliştirmeye devam ediyor. Bu sene web sitelerin yenilediler, bu gün de AÖF Youtube Kanalları‘nı keşfettim. Kayıt, harf notları ve benzeri konularda bilgilendirici videolar var. (Edit 2017 nedense tüm videoları kaldırmışlar.) Cep telefonu ile sınava girmek gibi bir hata yaptığım için aşağıdaki videoyu hepimizi için paylaşıyorum (Edit 2017: İçerik kaldırıldığı için eski videoyu ÖSYM videosuyla güncelledim hemen hemen benzer kurallar).
https://www.youtube.com/watch?v=aEpA2U-YIrg
Aslında videoya gerek de yok, cevap basit “Hayır, cep telefonu ile giremezsin!” fakat uğraşmışlar işte, tasarımcı ekmek yemiş bu işten.
gamze
merhaba
işletme mezunuyum ben sosyoloji bölümüne eylüldeki başvurularla 2. üniversite kapsamında başvuru yapıp başlayabilirmiyim acaba yoksa belirli bir kontenjanı mı var cevap verirseniz çok sevinirim:))
Serdar A
Evet, ayrıca okulun kendi sitesinde açıklamış. Başvuru 9 Eylülde.
ümit
Yine doyurucu yine ışık tutan bir yazı.Geçen sene ikinci sınıfta olmama rağmen üstten ders aldım.Bu sene dördüncü sınıfı alabileceğim bu sayede.Deneyimlerinizi okumak keyif düşüncelerimin örtüştüğünü görmek ayrı keyif.Maceranın son yılında da başarılar…
Serdar A
Teşekkürler, umarım hepimiz için iyi sonuçlar olur.
Rüya
merhaba dikey geçiş kapsamında sosyal hizmetlerden sosyolojiye geçeceğim ingilizce gördüğümüz için direk muaf mı oluyoruz ya da diğerlerinden birini seçmemiz gerekiyor mu?Teşekkürler şimdiden
Serdar A
Üzgünüm bilmiyorum. Bu gibi detaylı soruları en iyi AÖF büroları cevaplar. Ben muaf olmayı seçmedim, zaten çok basit olduğu için ortalama yükseltir diye girdim AA geldi, bu da bir çözüm.
Kökmen
Serdar bey, bu sene 2. sınıftayım üstten ders almayı planlıyorum, bu konuda nasıl bir seçim yöntemi izlemeliyim, kaç ders seçmeliyim sizce, bu derslerin hangisi olmasını önerirsiniz?
Serdar A
Ben hiç üstten ders almak için uğraşmadım nasıl alınır araştırmadım bilmiyorum çünkü sınavlar paketler halinde yapılıyor. Eğer farklı bir dönemden ders alacaksanız sınav saati de başka bir seanstan olacaktır. Yani hafta sonun sabahtan sınavlara girip çıkmak varken bir de tek ders için öğlen seansına gireceksiniz bunu fark edince vazgeçtim. Bu tabii benim görüşüm en iyi bilgiyi AÖF bürolarından öğrenirsiniz.
ibrahim
aöf sosyologu ile örgün sosyologu arasındaki farkı nasıl görüyorsunuz?
Serdar A
Mezunların kendini geliştirme çabalarını bir yana bırakırsak ve verilen eğitimi kıyaslayacaksak iyi bir üniversitedeki örgün sosyologu “araştırmacı-yazar”, açıköğretim sosyologu ise “okur” olarak yetişiyor.
Onur
Bu yabancı dil seçimini siz mi yaptınız; yoksa sistem otomatik olarak İNG’yi mi atadı?
Serdar A
Onu okul başında biz seçiyoruz sanırım.
Onur
Serdar bey okul başı derken ilk kayıttan mı bahsediyorsunuz? 1. sınıfa başlarken yani? Yani AÖF otomatik olarak ing yi atıyor anladığım kadarıyla. Bizim internet üzerinden bir işlem yapmamıza gerek yok öyle mi?
Serdar A
Açıkçası 4 sene oldu hiç hatırlamıyorum. En doğru bilgiyi AÖF bürolarından öğrenebilirsiniz.