Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
İlber Ortaylı İstanbul Sahil

Açıköğretim Sosyoloji 2. Sınıf Nasıl Geçti? ve AÖF Çan Eğrisi Eleştirisi

Tarih: 2014-06-23
Kategori: Eğitim

Açıköğretim Sosyoloji 1. sınıfın hikayesini anlatmıştım. Mücadeleye devam, sıra 2. sınıfta.

Bu sene kitaplar yine çok kaliteliydi ama baskılar hâlâ yetişmiyor, kuyrukta beklemeyen öğrenci kitaplara bir ay geç ulaşıyor (dert değil, zaten son gün çalışıyoruz). Kitapları almaya giderken pusuda bekleyen eğitim tacirleri yolunuzu kesiyor bölümünüzü soruyor. İnsan, kapitalist eğitim sistem için ne durumlara düşüyor. Açıkçası geçen dönem karar verdim, ne kursa gidecek ne de destek kitaplara başvuracaktım. Gerek yok çünkü.

İlk dönemin vizelerine hiç çalışamadım. Çalışırken aynı zamanda DTCF Felsefeye devam edeyim bu arada da çizim kursuna gideyim derken bir de baktım 8 örgün + 8 açık = toplam 16 ders alıyorum. Sonuç olarak bu sene açıköğretim sosyolojiden 8’de 8, örgün felsefeden 8’de 2 yaptım. Neyse ki AÖF finallerine çalışma fırsatı bulmuştum, sonuçlar ise fani hayatıma biraz moral oldu.

Açıköğretim Sosyoloji 2. Sınıf 1. Dönem

Sosyoloji 2.sinif 1.donem

Notlar yukarıda gördüğünüz gibi. 2. sınıf 1. dönemin bela dersi İstatistik! Sınava hesap makinesi götürme hakkımız vardı; tabii ben inat ettim götürmedim. Sonuçta tüm tabloları ve formülleri zaten veriyorlar. Serde de mühendislik de var, inat değil mi, götürmedim. En azından ilk sınavda götürmeyeyim, duruma göre ikinci sınavda düşünürüm dedim. Geçen dönem Sembolik Mantık’ta çan eğrisi ortalaması düşük olduğu gibi burada da yormaz dedim. Tahminim tuttu.

Beni asıl yoran İstatistik değil de Toplumsal Değişme Kuramları oldu. Bana asıl sorun Atatürk İlke ve İnkilapları oldu. Çalışmadan 30 almak kara bir lekeydi çünkü bunları ortaokulda gördük (ortaokuldaki tarih öğretmenim ruh hastasıydı, kaç yaşıma geldim hâlâ travmayı atlatamadım), aynı konuları lisede yine gördük, mühendislikte gördük, felsefede de gördük gına gelmişti fakat her şeye rağmen güncellenmiş AÖF AİİT-1 kitabı okuması keyifli bir kitaptı, okuyunca notum 30’dan 65’e çıktı. Bir de havaya girmek için döneme ait filmler indirdim, vakit yoktu sadece 120‘yi izledim güzel filmdi. Özge Özberk güzel kadın, tarih hocam onun gibi tatlı bir kadın olsaydı cehaletten kurtulup belki İlber Ortaylı gibi bilgili olabilirdim, kısmet.

Felsefe kitabına ayrıca değinmek istiyorum; çünkü DTCF Felsefe eğitimi boyunca sıklıkla kullandığımız Paradigma Felsefe Sözlüğünü yazarı Ahmet Cevizci hocamız yazmıştı. Felsefe giriş kitapları da özel ilgi alanım, haliyle AA geldi ama 72 ile gelen AA’yı ben neyleyeyim, halk olarak felsefe gibi önemli bir konuda nasıl içler acısı durumda olduğumuzun bir kanıtı oluyor. Yani 32 alarak İstatistikten de Felsefeden de geçebiliyorsunuz o derece.

Özetle, ilk sınava çalışmadım finale ise bir hafta çalıştım ama o son hafta çok sıkı bir çalışma şeklinde geçti. Her zamanki gibi yine günü gününe çalışmaya söz verdim ve bu dönem çan eğrisi sayesinde 3.2 ortalama yaptım.

Açıköğretim Sosyoloji 2. Sınıf 2. Dönem

Sosyoloji 2. Sınıf 2. Dönem

Yine güzel ders kitaplarıyla dolu bir döneme hoşgeldiniz. Notlardan da görüleceği üzere bu dönemin belalı ders bilim felsefeseydi. Ona dikkat edin ama fazla da gözünüzde büyütmeyin. Atatürk İlkeleri kitabı yine beni benden aldı çünkü 2002’ye kadar olanları o kadar güzel anlatmışlar ki kütüphanenizde durmayı hak eden bir kitap olmuş. AÖF’nin teknoloji ve mantık kitapları dışında diğer tüm kitapları saklamayı düşünüyorum. Bu dönem bana en çok keyif veren ders ise Modern Sosyoloji Tarihi, Sosyal Psikoloji, Eğitim Psikolojisi ve Felsefesi gibi bölüm kitaplarıydı. Bu dönem ciddi anlamda çalışmak gerektiğin de görmüş olduk. Ortalama 2.7 ile tarihmin en düşük ortalamasını yaptım, yazıklar olsun bana ve cahilliğime. Seneye çok sevdiğim kitapları okumaya ciddi ciddi başlayayım diyorum.

Neyse bıktım senin kitap sevginden biraz bize sınav hakkında tüyo ver derseniz işte geliyor.

Sınav Tavsiyeleri

  • Soru kitapçığı A grubundan ise şanslısınız çünkü sorular konuya göre diziliyor bazen bir sorunun cevabı bir önceki soruda verilmiş olabiliyor.
  • Cevaplarda eşit bir dağılım söz konusu her bölüm için 20 soru var 4 A, 4 B, 4 C, 4 D, 4 E şeklinde dağılıyor. (Bu kesin bilgi değil ama ben uyguluyorum) mesela boş bıraktığınız sorular var A seçeneğini 1 kere işaretlemişsiniz. Boş bıraktığınız soruların cevabını A olma olasılığı yüksek. Bu bilgiden sonra iş bilgiden çok sudokuya dönüyor zaten. Ama kesin bilgi değil notlarıma bakarsanız işe yaramadığını da görürsünüz. “O zaman niye yazdın” dersen ben de bilmiyorum :/
  • Bu arada yanlışlar doğruları götürmüyor o nedenle boş bırakmayın, emin olmasanız kalan seçenekler arasında sudoku desteği ile işaretleyin.
  • Acı ama gerçek, çalışacağınız konular ne kadar sona bırakırsanız o kadar aklınızda kalıyor. Son iki güne de bırakmayın yetişmez sonra.
  • Acı ama gerçek, çan eğrisi yüzünden bazı derslerden geçmek için 35 bile yeterli oluyor. Yani 20 sorudan 7 doğru yaptınız ve geçme şansınız var. Rezalet!
  • AÖF’nin en büyük avantajı ders notlarının kitaplaşmış şekilde daha en baştan elinize veriliyor olması. Kitapları okuyun. En azından bölüm sonlarındaki 10 soruluk testi çözün durum parlak değilse üniteyi baştan okuyun. Bu model ve son iki gün yoğun çalışma taktiği beni bu güne kadar idare etti, çalışmaya pek zamanınız yoksa geçer bir not almanıza yarayabilir. Fakat içime sindi mi, hayır! (Barbie)
  • YÖK dersleri (Türkçe ve Atatürk İlke İnkılapları) için öneriler, isterseniz bu derslerden muaf olabilirsiniz ancak ben bunları not yükseltmek için kullanmayı seçtim. Notlara bakınca bu kumarımın işe yaramadığı anlaşılıyor. Bakalım seneye aşina olduğum İngilizce dersi not yükseltmemi sağlayacak mı?

Ve Salt AÖF Eleştirisi

Bir dersten 20 de 7 doğruyla geçebiliyor olmak bana makul gelmiyor. Çan eğrisi sadist ve sıfırcı hocaları aşmak için geliştirilmiş bir yöntemdi, sosyoloji gibi önemli bir bölümü bitirmek bu kadar kolay olmamalı.

Ayrıca saha çalışması yapmamak büyük eksiklik. Bir kağıt parçası (diploma) için boşuna paramızı ve zamanımızı alıyorlar gibi hissediyorum. Bu bölümün adı “sosyoloji önlisansı” olsa belki daha adil olabilir. Ama ne adil ki?

Bu bölümü eğer öğrenmeyi seviyorsanız okuyun. İş bulurum, memur olurum diyorsanız hayal kırıklığına uğrama olasılığınız yüksek. Zaten bir mesleğe ne kadar çok talep varsa o şeyin getirisi de o derece düşük rekabeti de o derece büyük olacaktır.

Son Söz

Bol diplomalı ama pratikten uzak, sistem yerine kendini sorgulayan depresif  işsizler ordusunun neferi olarak sözlerime buradan son verirken diyorum ki belki iki sene sonra, (biz mezun olunca) ülkemizde sosyoloji biliminin ne kadar önemli olduğu anlaşılır ve branşı dışında eğitim veren öğretmenleri kovup bizi alırlar. Umarım, yurt çapında peynir ekmek gibi sosyolog ihtiyacı doğar. Gerçi ben animasyon yapmak istiyorum ama bu bölüme ciddi umut bağlayan arkadaşlar içindir dileğim.

Saygılar sevgiler.
Özgür Serdar

AÖF hakkında bilgi almak için: https://ogrenci.anadolu.edu.tr
Kayıt Olmak için: https://kayit.anadolu.edu.tr

Son olarak sürrealist bir bakış için:

 

Other Articles / Diğer Yazılar
  • Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
    Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
  • NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
    NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
  • Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim
    Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim
  • UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
    UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
  • Albert Einstein'dan İngilizce Konuşma ve Komplekslerimizi Yenme Dersleri
    Albert Einstein'dan İngilizce Konuşma ve Komplekslerimizi Yenme Dersleri
  • En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
    En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları

Etiketler: açıköğretim, eğitim felsefesi, sosyoloji

Yorumlar

  1. Kaan Türkaslan

    2014-06-28 ile 13:56

    Birinci sınıf yorumlarıyla aynı iştahla okuduğum bir yazı oldu.Geçen sene yazınızı okuyup uzun zamandır planladığım bu yola çıktım.Paylaşımlarınız çok işe yaradı.Birinci sınıfı bitirdim şimdi sıra ikinci de.Kültür Tarihi,Türk Siyasal Tarihi kitapları kaynak kitap olarak ilgimi çekti birinci sınıf kitaplığından.Açıkcası çan eğrisi olayı ile benzer şeyler düşünüyorum 50 geçme puanı üzerinde çalıştıkları üzerine bir yazı okumuştum ama ne kadar doğru bilemiyorum.Bu yazdıklarınız gelecek sene için ışık olacaktır bana.Başarı dileklerimi sunuyor ve üçüncü sınıfta da paylaşımlarınızı dört gözle bekliyoruz.

    Cevapla
    • Serdar A

      2014-06-28 ile 17:44

      Teşekkür ederim, saatlerimi alan bir yazının işe yaradığını gösterip beni de mutlu ettiniz. Başarılar hepimize :)

  2. deniz

    2014-12-03 ile 09:46

    4 sınıf bittikten sonra altta kalan dersler problem olurmu
    arkadaşlar bu bölüm hakkında ne düşünüyorsunuz dersleri nasıl rahatça geçebilirim.

    Cevapla
    • Yasin

      2015-06-10 ile 22:57

      Ders çalısarak geçersin baska türlü zor benden soylemesi yardımcı kitaplarla çalışman yararına olacaktır ama ders kitabınıda mutlaka okumalı italik yazı karakterli ve koyu renkli yerleri beynine kazımalısın işte en kolay yol

  3. Ayça

    2015-02-10 ile 21:54

    2. sınıf bahar dönemi ders listesini ararken yazınıza rastladım. Ironi, çelişki ve tavsiyelere sonuna kadar katılarak keyifle okudum. Az evvel, gelecek dönemlere bırakmaya karar vererek kitabın kapağını bile açmadan sınavına girdiğim istatistik dersinden, 55 ortalamayla bb ile geçtiğimi öğrendim ve bu başarıya utanarak sırıttım. (Biraz sudoku ve haylice çan eğrisi)
    Değinmeden geçemeyeceğim. Sizden önceki sayfalarda, aöf öğrencilerinin “dersler çok fazla, istatistik çok zor” vs gibi isyanlarına hayret etmekten tansiyonum çıktı. Oturdukları yerden sadece okuma yaparak; ödev hazırlamaksızın, tartışmaksızın, yazılı sınav kasmaksızın lisans diploması alacaklarının zerre farkında değiller sanıyorum. Efendim 7 ders fazla geliyorsa 5’ine odaklanınız. 4 senede bitirmeyiveriniz. Sizin de belirttiğiniz gibi verilen kitaplar ziyadesiyle yeterli ve faydalı. Illa yardımcı bir kitap alınacaksa bu, isimleri 2 paragrafta bir geçen Weberler, Giddenslar, Durkheimler olmalı. Özetin özetleri değil. Ya da insan bir ayna karşısına geçip “sosyoloji benim neyime?” diye sormalı.
    Neyse bu çıkışımı da sonunda bir yere yapmış olmanın huzuruyla yorumumu gönderiyorum. Saygılar.

    Cevapla
    • Serdar A

      2015-02-11 ile 22:40

      Söylediklerinize tamamen katılıyorum. :D Sosyoloji hatta felsefe temel eserleri en iyi yardımcı kitaplar aslında.

  4. sinem

    2015-08-26 ile 08:50

    merhaba,
    2. sınıfta beni neler bekliyor diye gezinirken yazınıza rastladım. Çok güzel ve etkin bir anlatım olmuş. Temelden gelen bilgilerle zaten bir şeyler yapıp geçiyoruz ama önemli olan hakkını vermek. En iyisini yapmaya çalışmak. Ben açık öğretimin kitaplarını severek okuyorum. Arkadaki yardımcı kitap listesi de şahane … Tekrar teşekkürler …

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (23)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (12)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (7)
  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (5)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (7)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (6)
  • Animasyonun 12 Prensibi ve Özeti 3 Temel İlkeAnimasyonun 12 Prensibi ve Özeti 3 Temel İlke (4)
  • Türkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa NotlarTürkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa Notlar (6)

Seçme Yazılar

Türkiye Üniversiteleri Haritası

Türkiye Üniversiteleri Haritası 2016 – Bilgilendirme Grafiği Projesi

Hepsini ziyaret etme şansım olmasa da Türkiye Üniversiteleri ve eğitim sistemi özel ilgi alanım diyebiliriz. Ütopik gelebilir; ama ben üniversitelerin sosyal hayat ile uyum içinde işlediğinde, bulunduğu ortama ve ülkeye olumlu katkıları olacağına tüm kalbimle inanıyorum. Buradan yola çıkarak yüksek lisans GRA669 ders projesi için, Türkiye Üniversiteleri hakkında bir infografik yapmaya karar verdim.

Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; a Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; ama birilerinin keyfi hiç bozulmuyor. #deprem #yük #yol
Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı y Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı yapay zekaya karşı düzenlenen #NoAI protestolarına bir destek de bizden. 

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence, Episode 2: The Protests

1. So why are artists bothered? You see a striking comparison showing how the appearance differs when artist names are typed into the AI commands.
2. This means that without drawings by human artists, AI cannot produce any stylized output.
3. There are public databases like LAION-5B. Works by popular artists like @Loisvb have been added to this database without their permission. All AIs in the market started to produce works in the style of artists by taking advantage of this data. This is copyright infringement. 
https://laion-aesthetic.datasette.io/laion-aesthetic-6pls/images 
https://twitter.com/megraeart/status/1598806459004985363
4. So what do artists want? The artists rightly want their drawings removed from this database. The number of applications that use this data, such as Midjourney and DALL-E, are increasing.
5. What will they do? The Concept Art Association, led by Karla Ortiz, is preparing for an action. @kortizart @conceptartassociation
6. Their requests are at this link: https://www.gofundme.com/f/protecting-artists-from-ai-technologies
7. I consider these demands justified. It is ethically wrong for them to feed AI with haram data and make money from it. Laws are lagging here too. I hope necessary adjustments are made.
8. Because AI has entered our lives and will not leave. AI can be a useful tool even with just your own images and public domain content. I created the images in this series with ethical AI and old photo editing techniques to try if another way is possible.
9. “ART = IDEA” -Steve Huston There has to be another way. Because art is an idea. The story is king and the stories emerge from life.

 #yapayzeka #yahşizeka #yzroman #fotoroman #fotobashing #stablediffusion #AI #aiart #humanartist #lensa #midjourney #dalle2 #stablediffusion #artistrights
Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fus Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fusun.yaziyor) de dediği gibi “At a timeless zone, the story should start.” O zaman haydi buyurun. Hikayemiz 2009'da başlıyor. 
Hikayede bahsi geçen makale: https://serdara.com/go-oyunu-ve-kaos-teorisi/

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 1: The Go Defeat
1. Years ago, I wrote a passionate article on artificial intelligence (Bibliothec:2009).
2. The artificial intelligence that beat humans at chess had not yet beat humans at Go. In the article, I compared the subject with the popular chaos theory of that period and tried to explain why it could not be defeated.
3. Ten years later, the AI named "Alpha GO" defeated humans in Go as well in 2016.
4. But I took my part. From now on, I would not challenge AIs anymore, I would mind my own business.
5. When I couldn't find what I was looking for in engineering and philosophy, then I chose the digital art career path.
6. A news would wake me up from my peaceful sleep in my comfort zone called “concept art” and “storyboard”. A bloody AI-generated painting would return with an award from a competition in a fair.
7. Prompts are text commands for AI. Below are the pictures received from AI in response to these commands. Until last year, AI who made pictures like children with these commands…
8. By what time had he developed enough to win a competition in a few months? Beautifully drawn by a toast machine.
9. Will they take our jobs?

We will see.

 #ai #aiart #stablediffusion #photobashing #fotomanupulation #fotoroman #yapayzeka #photoshop #yzroman #yahşizeka #go
Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa o Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa olsa yahşi olan bu zekalar hakkında benim de diyeceklerim var. Bir kaç bölümde anlatmayı planlıyorum. Evet tüm görseller yapay zeka, fotoşop, Wacom ve sanatçı işbirliği ile üretildi.

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 0
1. Hello, this isn't me, this is my AI-trained Surrogate (2009). (Cool SciFi Movie: https://www.imdb.com/title/tt0986263/)
2. A great revolution has taken place in the art world.
3. There is total chaos and uncertainty right now.
4. But art history has witnessed many such turning points. *discovery of perspective 15th century.
5. With the invention of the camera, portrait painters were negatively affected. *the first photograph, 1826
6. Digital drawing tablets had forced artists in the industry to break away from paper.
7. And the internet… With an endless number of visual references, artists are now able to educate themselves without going through costly jobs such as visiting museums, working with live models, going to distant schools. Because they had an endless mine of knowledge in front of them.
8. There was another one feeding on this mine of knowledge while we slept. Artificial Intelligence! (AI) It climbed from the bottom of the mass data mines and came to the surface.
9. Now, here in these few series, I want to talk about them with you… To be continued…

 #AI #aiart #comics #çizgiroman #fotoroman #yapayzeka #YZroman #yahşizeka #stablediffusion #photoshop #wacom
Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan bir ceket ve şapka ile bilinmezliğe yürüdüm. #stablediffusion
Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe