Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
  • İngilizce
en iyi anime serileri

En Favori Anime Dizilerim: Evangelion, Fullmetal Alchemist, Onepunchman

Tarih: 2016-09-28
Kategori: Animasyon Günlüğü, Çizgi Roman, Sinematografi

Senaryo olsun, çizimler olsun, karakterler olsun en etkilendiklerim, bana göre en iyi anime serileri bunlar. Ayrıca yeni başlayanlar için önerebileceğim anime dizileri de yine bunlar olacaktır. Animeler iyidir, hatta duruma göre filmden de iyidir.

Ön Bilgi: Manga: Japon çizgi romanı, Anime: Japon çizgi filmi

Peki, neden animeler iyidir; çünkü animeler, anime olmadan önce sıkı bir elemeden geçerler. Animasyon masraflı ve emek isteyen bir etkinliktir. Bu yüzden yapımcılar tutmayacak işlerin altına imzaların atmazlar. Japonya’da manga-anime endüstrisinin temelini oluşturan “Shonen Manga” adlı bir dergi var. Bu haftalık dergide çıkan manga serilerinin bir kısmı ilk defa okuyucu ile buluşur. Tutan tutar, tutmayan bir daha yayınlanmaz. Bu dergide tutunmayı başaran seriler kendi manga ciltlerini çıkarmaya başlar. Kendi mangalarını çıkaranlar da artık son aşama animeye (Japon animasyonuna) dönüşmeyi hak kazanır. Bakuman manga-animesinde de anlattığı üzere, süreç genelde böyle işler; ancak Miyazaki Sensei’nin senaryosunu yazıp doğrudan animeye geçtiği de oluyor, fakat o Ghibli gibi efsane bir stüdyonun kurucusu usta bir animatör.

Yani doğal seleksiyon süreci: hikaye (fikir), manga (çizgi roman), anime (animasyon) ve film şeklinde gerçekleşir. Fakat bazı yapımlar animasyon olarak kalmalı. Bir çok animenin filme uyarlanırken çuvalladığını görüyoruz. Mesela Death Note harika bir manga-anime serisidir fakat gel gör ki filmi “olmamış” dedirtiyor. Benzer bir durum uluslararası yapım Avatar: The Last Airbender (IMDb: 4.2) filmi için de geçerli.

Mangadan animeye uyarlanma sürecinde serileşmiş yapımlar zaten kitlesi (fanları) hazır halde piyasaya giriyorlar. Japonya’daki anime-manga piyasası dışarıya bağımlı olmayacak kadar gelişmiş olduğu için de dünya ekonomisinden etkilenmeden bu güne kadar gelmiştir.

Başlıklar / Contents

  • En İyi Anime Serileri (Favorilerim)
    • Neon Genesis Evangelion
    • Fullmetal Alchemist (FMA)
    • One-Runch Man (Wanpanman)
  • Nabza Göre Şerbet Animeler
    • Ghost in the Shell (Cyber punk ve felsefe sevenler için)
    • Steins Gate (Zamanda yolculuk bilimkurgu sevenler için)
    • Mushishi (Sakinlik ve Huzur Sevenler için)
    • Death Note (Polisiye sevenler için)
    • Bakuman (Manga yapmak isteyenler için)
  • Gelecek Vadeden Anime Serileri
  • Klasik Anime Serileri
  • Sonuç

En İyi Anime Serileri (Favorilerim)

Eğer animasyona, canlandırma sanatına, animelere, mangalara meyliniz varsa önce bu listedekileri aradan çıkartın derim.

Neon Genesis Evangelion

Çoğu manga-anime yapımda olduğu gibi protagonist bir ergen. Çünkü manga-anime yapımlarının en büyük okuyucu-izleyici kitlesi bu yaşlarda. Seri boyunca kahramanın kişisel ve ailevi ilişkilerinin gelişimini de izliyoruz. Eserin yaratıcısı bunu akıl hastanesindeyken tasarlamaya başlamış. İzleyince de hak vereceksiniz ancak animeler içinde en çılgını bu değil ama en ustaca işlenmişi diyebilirim. Felsefi psikolojik yapımlar sevenler için şiddetler önerilir.

Fullmetal Alchemist (FMA)

https://www.youtube.com/watch?v=BOm_PAI2goo

Türkiye’de “Çelik Simyacı” diye mangası çıksa da fanatikleri onu Metal Simyacı, daha doğrusu Fullmetal Alchemist olarak biliyor. Kardeşlik duygusunu çok derinden işleyen fantastik bir yapım. Simyanın askeri bir güç olarak kullanıldığı evrende iki kardeşin simyayı kullanarak annelerini tekrar diriltmeye çalışması, başaramaması, bu eylemden dolayı büyük zarar görmeleri, sonra orduya katılmaları, bu süreçte kendileri için tedavi araştırmaları. Kötü karakterlerin yavaş yavaş olaya dahil olmaları. Muazzam güçlerin arasına sıkışmaları. İlk üçümü hak ediyor. (Not: Brotherhood versiyonu)

One-Runch Man (Wanpanman)

One-Punch Man Japon mangası (çizgi romanı), 2009 yılında webcomic olarak “One” mahlaslı Japon çizer tarafından ücretsiz (webcomic) olarak yayınlanmaya başladı. Çizim kalitesi yüksek olmasa da aşırı güçlü süper kahraman arketipini mizah diliyle eleştiren konusu sayesinde kısa sürede dikkatleri üzerinde topladı. Asıl ilgiyi, profesyonel mangaka (Japon çizgi roman sanatçısı) Yusuke Murata’nın One ile iletişime geçip 2012 yılında eseri yeniden çizmesi ile gördü. Shonen Jump dergisinde 7.9 milyonluk bir satış rakamı elde etti. Bu başarını ardından 2014 yılında eserin tek başına manga versiyonun ilk cildi yayımlandı. 10 Mart 2015’te ise anime versiyonun yapılacağı duyuruldu. Shingo Natsume tarafından yönetilen ilk sezon 12 bölüm halinde yayınlandı. Mangadaki başarı anime versiyonunda devam edince ikinci sezonun hazırlıklarına başlandı. One-Punch Man büyük bir stüdyonun başarılı bir çalışması olarak görülebilir; ancak tüm bunların eskiz kalitesinde çizimlerden oluşan bir çizgi romandan çıktığını bilmek Türkiye’deki çizgi romanın ve animasyonun geleceği için umut olabilir. (Kaynak: Ö.S. Altunoğlu, Sanat Yazıları: Sayı 35)

Saitama bana biraz da Watchman’deki Dr. Manhattan’ı hatırlatıyor. Hayattaki engeller olmadığında dünyanın gerçekten çok sıkıcı bir yer olacağını aşırı eğlenceli bir şekilde işleyen konusuyla bu anime, ilk üçümde sağlam bir yere sahip.

 

Nabza Göre Şerbet Animeler

En iyiyi seçmek zaten saçma bir girişim. Aslında kim ne sever ona göre bir reçete uygulasak sanki daha iyi olur. Bu aşağıdaki listeyi de bu amaçla hazırladım. Bana göre hepsi güzel; ama huysuz okuyucu-izleyici türü için bile mutlaka sevilecek bir anime bir yerlerde mümkündür.

Ghost in the Shell (Cyber punk ve felsefe sevenler için)

Bu yapımı mangasından anime dizi ve movie’lerine kadar o kadar çok seviyorum ki hakkında ayı bir yazı yazabilirim. Zaten 2D animasyon yazımın girişinde bu yapımdan bahsetmiştim.

Steins Gate (Zamanda yolculuk bilimkurgu sevenler için)

Disney’in Tomorrowland yapımı tarafından resmen çalınan yapım. Bu animeye yapılan haksızlığın sonu yok. Zaman yolculuğu yapımlarındaki mantıksal hatları bu eserde görmüyoruz üstüne felsefe ve o meşhur manga derinliği girince tadından yenmiyor.

Mushishi (Sakinlik ve Huzur Sevenler için)

Bu anime ise biraz daha olgun ve sakin kişiler için. Mushishi bir çeşit cinci hoca. Köy köy dolaşıp ruhsal varlıklarla ilgili problemleri çözüyor.

Death Note (Polisiye sevenler için)

Bu sefer Türkiye’ye mangasını getirip Türkçesini basan yayınevinde çalıştığını söylemeyeceğim.

Bakuman (Manga yapmak isteyenler için)

Manga, anime ve son olarak da film aşamasını çok güzel bir kanıtı Bakuman. Fakat ben Animesinin öneririm, zaten filminin Türkçe altyazısı yok henüz. Animesini çizgi roman atölyesinde çocuklara izletmiştim.

 

Gelecek Vadeden Anime Serileri

Klasik olmaya aday ama üzerinden yeterince vakit geçmediğini düşündüğüm seriler. Misal, Attack on Titan, o kadar hızlı gelişti ki mangası, animesi tamamlanmadan filmin çektiler. Fakat film puanları yine düşük 5,1 ve 4,8. Daha önceden incelediğim Tokyo Ghoul da ilginç bir anime umarım filmini yapmazlar.

Açıkçası çizgi filmden animasyona ve animasyondan filme olan uyarlama süreçleri çok dikkatimi çekiyor. Bir de alternatif olarak bilgisayar oyununa uyarlama süreci var ki bambaşka bir meslek konusu fakat orada da harika hikayeler oluyor. Misal Star Wars: KotOR oynamamış olanların muhteşem bir Star Wars hikayesinden mahrum kaldığını söyleyebilirim. Filmi yapılsa JJ Abrams’ı sürümlerini gölgede bırakır. Belki Dune serisine yaklaşır. Zira Dune eserini de hâlâ hakkıyla filme uyarlayacak bir babayiğit yok, bu konuyu storyboard yazısında anlatmıştım, Judorowski vardı ama fırsat kaçtı.

 

Klasik Anime Serileri

Bu liste bitmez sadece aklıma ilk gelenleri yazıyorum. Fakat klasikler olmasaydı. Devamı da gelmezdi: Astro Boy, Voltron, Dragon Ball, Sailor Moon, One Piece, Naruto, Gundam, Samurai X, Cowboy Bebop… Sonu gelmez bu listeye başka listelerle birleştirebilirsiniz.

http://www.listal.com/list/my-top-10-anime-seriesova
http://www.imdb.com/list/ls057577566

 

Sonuç

Hepsini izlemeye ömrümüz yetmez. En iyisi size en uygun türü seçip keyfini çıkartmak.

 

Not: Diziler hele bir burada dursun anime filmleri için ayrı bir yazı yazmak gerekli.

Other Articles / Diğer Yazılar
  • Robotik Sandalye (2006) ve Düşündürdükleri
    Robotik Sandalye (2006) ve Düşündürdükleri
  • Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
    Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
  • En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
    En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
    Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
  • Animasyon Felsefesi: Canlandırma Belitleri v1.0
    Animasyon Felsefesi: Canlandırma Belitleri v1.0

Etiketler: anime, araştırma, manga

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (0)
  • IELTS Hazırlık: İngilizce Sınav TavsiyeleriIELTS Hazırlık: İngilizce Sınav Tavsiyeleri (0)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (0)
  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (7)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (4)
  • En İyi Video Paylaşım Siteleri: İnternete Yüklemek ve Sitenize GömmekEn İyi Video Paylaşım Siteleri: İnternete Yüklemek… (0)
  • Dünyanın En İyi Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren OkullarıDünyanın En İyi Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (1)
  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (1)

Seçme Yazılar

Lego Film: Sopalıadam ve Çetesi

Kısa Film: İyiadam, Sopalıadam ve Çetesine Karşı (2005)

Yıl 2005, bu bizim ilk ve son filmimiz oldu, ama girişteki koca koca yapımcı, yönetmen, oyuncu takma isimleri o zamanlar bu işe ne kadar hevesli olduğumuz bir göstergesi. Neyse kamera olarak WebCam, program olarak Windows XP MovieMaker, dekor olarak da bilgisayar masamızı kullandık.

Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. 2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. Not: Daha eskisini bulamadım. 😅#20yaschallenge / Year 2007 me.
Possum Play: This time I will discuss about firms Possum Play: This time I will discuss about firms which does not reply to applications. Tool: #StoryboardPro, Music: Scott Joplin - The Entertainer / Sözüm meclisten dışarı. İş bulsam da işsiz geçen (personal project) zamanlarımı unutmadım. Bu sefer, özellikle Türkiyedeki firmalarda gördüğüm “başvurunuz elimize ulaştı teşekkürler bile diyememe” hastalığına dikkat çekmek istedim. İşsizler fazla olunca değerleri de azalıyor. Oysa ki göz ardı edilmemesi gereken büyük bir ordu var dışarda. Paranın değer kaybetmesinden daha kötüsü bu yetenekli insanların zaman kaybetmesidir. Ey firmalar, işe almayacaklarınıza da olumlu veya olumsuz dönüş yapın. Merak ediyoruz mailimizi aldınız mı o pozisyon hala açık mı başka arayışlara geçelim mi? Di mi? #animation #unemployment #possumplay #playingpossum #işsizlik #animasyon #ölütaklidi
Ikınography: 2 days animation challenge. İki gü Ikınography: 2 days animation challenge. İki günlük (haftasonu) animasyon denemesi yaptım. Tool: Storyboard Pro olarak kısıtladım. Yoksa bitmezdi. Müzik malum: Capone - Oh No. Konu ise bendeki değil ekonomideki soyut dışa döküm... neyse açıklamayayım onu da. #storyboard #animation #ohno #economy
Cumartesi’ye olumlu başlamak istemişimdir. 😇🥲 #çayhan #goodvibes
I am not a #morning #teapot. #cartoon I am not a #morning #teapot. #cartoon
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2022

  • Türkçe
  • English