Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
  • İngilizce
Way of Seeings

Görme Biçimleri (Ways of Seeing) Kitap vs. Belgesel – John Berger

Tarih: 2017-01-05
Kategori: Analog Sanat, Eğitim, Grafik Tasarım

Bu yazıda 02.01.2017’de kaybettiğimiz John Berger’ın /con börcır/ 1972’de hazırladığı Görme Biçimleri (Ways of Seeing) belgeseli ile kitabını mukayese ettim. Kitap fetişliği yerine “Görme Biçimleri”nin belgeselini neden izlememiz gerektiğini savunacağım.

Sebebi basit, eser belgesel olarak çıkmış. Fakat kitabının da bu derece özensiz olması gerekmiyordu. Başta grafik tasarım açısından Türkiye baskısına kızacaktım ancak orijinalinin aynısını basmışlar. Kitabın ortalarına doğru “yeniden canlandırma” sözcüğünün aslında reprodüksiyon olduğunu anladığımda geç bir aydınlanma yaşadım. (Yeniden canlandırma bana “reanimation”u çağrıştırıyor.) Eski bir çeviri olduğu için oturmayan sözcükler anlamda aksamalara sebep olabilir; özellikle bilimsel çevirilerde parantez içinde orijinal sözcüğü eklemekte fayda var.

Kitap özellikle grafik tasarım (yani okunaklılık, tipografi, dizgi, baskı) anlamında beni hayal kırklığına uğrattı. Ayrıca başlık büyük bir meydan okumaya sahip: Görme Biçimleri! Sandım ki perspektif çeşitlerinden başlayıp tüm sanatsal yaklaşımlara değinecek, öyle olmuyor. Tek bir kanaldan ilerliyor. Eserin amacı, günümüzdeki reklamcılık yaklaşımını köklerinin yağlı boya geleneğinden geldiğini göstermek. Bu arada kapitalist dünyamızı tüm çıplaklığı ile göstermek. Kitap bunu açıkçası grafiksel zayıflığı yüzünden daraltarak veriyor; fakat belgeseline bakarsak işler değişiyor.

BBC’de 4 bölüm halinde yayınlanan belgeseli ise çok başarılı buldum, 4’ü de aşağıda Türkçe altyazılı izlenmeyi bekliyor:

Kitaptan sonra merak edip eserin asıl versiyonu olan belgeseli izledim ve konuyu belgeseli izleyince anladığımı itiraf etmeliyim. Genel entelektüel inanışta “kitap iyidir, kitap yücedir” gibi bir mit olsa da bu tanımı güncellemekte fayda var. Eserin en uygun gösterildiği ortamın her zaman kitap olmayabileceğini bunu bazen bir şiir, bazen bir film, bazen bir müzik, bazen bir fotoğraf, bazen bir performans, bazen de bir belgesel olabileceğini düşünürsek ufkumuzu daha geniş tutmuş oluruz gibi geliyor.

John Berger’i tanıyıp sevmek için de aşağıdaki videoyu öneriyorum.

Görme Biçimleri Belgeseli

Kitap siyah beyaz resimlerle dolu 7 bölümden oluşuyor, bunların 3 tanesi sadece resim yani geriye dört metinli bölüm kalıyor. BBC Belgeseli de 4 bölümden oluşuyor üstelik renkli çekilmiş, dolayısıyla sanat eserlerini zihninizde daha rahat canlandırabiliyorsunuz.

  1. Psychological Aspects: Bu bölümde Rönesans sonrası Avrupa resim kültürünün reprodüksiyonları sonucu yaşadığı ikileme değiniyor, fotoğraf teknolojisinin bu kültüre etkisini inceliyor. John Breger’in çocuklarla birlikte resim yorumladığı sahne ise çok etkileyiciydi, tabi bu kısım ve daha bir çok kısım da kitapta yer almıyor.
  2. Women in Art: Bu bölümde yağlı boya resimlerindeki kadın imgesinin günümüzdeki kapitalist estetik algıyla olan doğrudan ilişkisinden bahsediyor. Yine bu bölümde Berger’in kadınlarla gerçekleştirdiği ama kitapta olmayan bir söyleşi bulunuyor.
  3. Collectors and Collecting: Bu bölümde belgeselin ana konusu olan Avrupa Yağlı Boya Resimleri’nin (European Oil Panting) nasıl servet göstergesine dönüştüğünden söz ediyor.
  4. Commerical Art: Bu bölümde ise John Berger’in tezini açıkladığı çözüm kısmı diyebiliriz. Kapitalizmin ve reklam dünyasının cesur bir eleştirisini yapıyor. Bu açıdan belgesel aradan geçen 45 seneye rağmen geçerliliğini koruması şaşırtıcı.

Sonuç

Özetle Görme Biçimleri (Ways of Seeing) belgeseli Avrupa yağlı boya resimlerinin çağımızla olan bağlantısını anlatan ufuk açıcı bir belgesel, tabi belgesel 1970’leri kastediyor fakat günümüzle de bağlantısını kurmak izleyici için zor olmasa gerek. Fakat sanatın felsefesine girişmeden önce önerim sanat tarihi hakkında bilgilenmek. Bunu için de Gombrich’in “Sanatın Öyküsü” kitabını tavsiye ediyorum, pahalı fakat fiyatını hak ediyor. Güzel Sanatlar öğrencilerinin zaten okuması gerekiyor ama sanatsevicileri için de önemli bir eser. Grafik tasarım anlamında gözünüzün bayram etmesini istiyorsanız da “…izimler: Sanatı Anlamak” kitabını öneriyorum. Rönesans’tan post-modernizme kadar sanat akımlarını anlatan faydalı bir eser olsa da eksiği yorum yapmaması. Bu durumda tek bir kitaba bağlı kalmadan farklı kaynaklardan beslenmenin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz.

Other Articles / Diğer Yazılar
  • NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
    NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
  • En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
    En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • Albert Einstein'dan İngilizce Konuşma ve Komplekslerimizi Yenme Dersleri
    Albert Einstein'dan İngilizce Konuşma ve Komplekslerimizi Yenme Dersleri
  • UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
    UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
  • Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim
    Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim

Etiketler: belgesel, kitap, sanatçı

Yorumlar

  1. hasan

    2017-03-04 ile 12:32

    çok kaliteli bir site.içerik olarak zengin buluyorum.teşekkür ederim

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (23)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (12)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (7)
  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (5)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (7)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (6)
  • Animasyonun 12 Prensibi ve Özeti 3 Temel İlkeAnimasyonun 12 Prensibi ve Özeti 3 Temel İlke (4)
  • Türkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa NotlarTürkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa Notlar (6)

Seçme Yazılar

en iyi oyun motorları serdara

En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020

Oyun motorları ve oyun geliştirme arayüzleri, oyun sektörünün gelişmesi ile paralele olarak önem kazanıyor. Üretim arttıkça ve yatırım aldıkça da becerileri artıyor; hatta film özel efektleri ve üç boyutlu animasyon üretiminde de kullanılır hale geldiler. Türkiye’deki mobil oyun piyasasının dünya ölçeğinde yatırımlar alması da açık bir göstergedir ki, bu ülkemizi de kapsayan bir büyüme. İnsanlar […]

Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; a Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; ama birilerinin keyfi hiç bozulmuyor. #deprem #yük #yol
Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı y Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı yapay zekaya karşı düzenlenen #NoAI protestolarına bir destek de bizden. 

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence, Episode 2: The Protests

1. So why are artists bothered? You see a striking comparison showing how the appearance differs when artist names are typed into the AI commands.
2. This means that without drawings by human artists, AI cannot produce any stylized output.
3. There are public databases like LAION-5B. Works by popular artists like @Loisvb have been added to this database without their permission. All AIs in the market started to produce works in the style of artists by taking advantage of this data. This is copyright infringement. 
https://laion-aesthetic.datasette.io/laion-aesthetic-6pls/images 
https://twitter.com/megraeart/status/1598806459004985363
4. So what do artists want? The artists rightly want their drawings removed from this database. The number of applications that use this data, such as Midjourney and DALL-E, are increasing.
5. What will they do? The Concept Art Association, led by Karla Ortiz, is preparing for an action. @kortizart @conceptartassociation
6. Their requests are at this link: https://www.gofundme.com/f/protecting-artists-from-ai-technologies
7. I consider these demands justified. It is ethically wrong for them to feed AI with haram data and make money from it. Laws are lagging here too. I hope necessary adjustments are made.
8. Because AI has entered our lives and will not leave. AI can be a useful tool even with just your own images and public domain content. I created the images in this series with ethical AI and old photo editing techniques to try if another way is possible.
9. “ART = IDEA” -Steve Huston There has to be another way. Because art is an idea. The story is king and the stories emerge from life.

 #yapayzeka #yahşizeka #yzroman #fotoroman #fotobashing #stablediffusion #AI #aiart #humanartist #lensa #midjourney #dalle2 #stablediffusion #artistrights
Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fus Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fusun.yaziyor) de dediği gibi “At a timeless zone, the story should start.” O zaman haydi buyurun. Hikayemiz 2009'da başlıyor. 
Hikayede bahsi geçen makale: https://serdara.com/go-oyunu-ve-kaos-teorisi/

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 1: The Go Defeat
1. Years ago, I wrote a passionate article on artificial intelligence (Bibliothec:2009).
2. The artificial intelligence that beat humans at chess had not yet beat humans at Go. In the article, I compared the subject with the popular chaos theory of that period and tried to explain why it could not be defeated.
3. Ten years later, the AI named "Alpha GO" defeated humans in Go as well in 2016.
4. But I took my part. From now on, I would not challenge AIs anymore, I would mind my own business.
5. When I couldn't find what I was looking for in engineering and philosophy, then I chose the digital art career path.
6. A news would wake me up from my peaceful sleep in my comfort zone called “concept art” and “storyboard”. A bloody AI-generated painting would return with an award from a competition in a fair.
7. Prompts are text commands for AI. Below are the pictures received from AI in response to these commands. Until last year, AI who made pictures like children with these commands…
8. By what time had he developed enough to win a competition in a few months? Beautifully drawn by a toast machine.
9. Will they take our jobs?

We will see.

 #ai #aiart #stablediffusion #photobashing #fotomanupulation #fotoroman #yapayzeka #photoshop #yzroman #yahşizeka #go
Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa o Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa olsa yahşi olan bu zekalar hakkında benim de diyeceklerim var. Bir kaç bölümde anlatmayı planlıyorum. Evet tüm görseller yapay zeka, fotoşop, Wacom ve sanatçı işbirliği ile üretildi.

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 0
1. Hello, this isn't me, this is my AI-trained Surrogate (2009). (Cool SciFi Movie: https://www.imdb.com/title/tt0986263/)
2. A great revolution has taken place in the art world.
3. There is total chaos and uncertainty right now.
4. But art history has witnessed many such turning points. *discovery of perspective 15th century.
5. With the invention of the camera, portrait painters were negatively affected. *the first photograph, 1826
6. Digital drawing tablets had forced artists in the industry to break away from paper.
7. And the internet… With an endless number of visual references, artists are now able to educate themselves without going through costly jobs such as visiting museums, working with live models, going to distant schools. Because they had an endless mine of knowledge in front of them.
8. There was another one feeding on this mine of knowledge while we slept. Artificial Intelligence! (AI) It climbed from the bottom of the mass data mines and came to the surface.
9. Now, here in these few series, I want to talk about them with you… To be continued…

 #AI #aiart #comics #çizgiroman #fotoroman #yapayzeka #YZroman #yahşizeka #stablediffusion #photoshop #wacom
Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan bir ceket ve şapka ile bilinmezliğe yürüdüm. #stablediffusion
Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe
  • English