Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Hakkımda
  • PORTFOLYO
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
  • İngilizce

Sektöre Giriş: Storyboard Artist’in İşteki İlk Günleri

Tarih: 2021-02-20
Kategori: Animasyon Günlüğü, Sinematografi

Sanatsal Gelişim

“Storyboard” /storibord/ (diğer isimleri ile hikaye panosu, resimli taslak, görsel senaryo) ve bunun videolaştırılmış hali olan “animatik” konusundan 2016’daki Storyboard ve Animatik yazımda bahsetmiştim. 5 yıl sonunda meyvesini verdi. Profesyonel olarak (annemin babamın da içine sinecek şekilde sigortalı) ISF Studios’ta “storyboard artist” olarak işe başladım. Haydi hayırlısı.


[Okumaya devam et…]

En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020

Tarih: 2020-10-04
Kategori: Oyun Tasarımı

en iyi oyun motorları serdara

Oyun motorları ve oyun geliştirme arayüzleri, oyun sektörünün gelişmesi ile paralele olarak önem kazanıyor. Üretim arttıkça ve yatırım aldıkça da becerileri artıyor; hatta film özel efektleri ve üç boyutlu animasyon üretiminde de kullanılır hale geldiler.

Türkiye’deki mobil oyun piyasasının dünya ölçeğinde yatırımlar alması da açık bir göstergedir ki, bu ülkemizi de kapsayan bir büyüme. İnsanlar eve kapandıkça ve dijitalleşme arttıkça da bu büyüme sürecek.

Bu yazıda en iyi oyun motorlarına dolayısıyla oyun geliştirme editörlerine ve oyun animasyonu için çıktı sağlayan yazılımlara değineceğiz.


[Okumaya devam et…]

Etiketler: yazılımlar

Müslüm Gürses Animasyon – Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?

Tarih: 2020-08-26
Kategori: Animasyon Günlüğü, Grafik Tasarım

Koff Animasyon - Müslüm Gürses

Kişiler nasıl yapmış köşemizde bugün Türkiye’nin incisi göz bebeğimiz Koff Animasyon’un 2017’de yaptığı Müslüm Gürses canlandırma filminin kamera arkasına bakıyoruz. (Filmi hâlâ izlememiş olanlar yukarıda bulabilir.)


[Okumaya devam et…]

Etiketler: After Effects, yapım aşamaları

Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye’de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?

Tarih: 2020-06-29
Kategori: Animasyon Günlüğü

Animasyon Stüdyoları

Disney animasyon üretiminin nerelere gelebileceğini gösteren iyi bir örnek ve neden bizde de böyle bir oluşum olmasın diyor insan? Bu konu üzerine uzun zamandır düşünüyorum, hatta bu konuda dünya çapında kabul görmüş okullardan birinde eğitim de aldım, bu konuda yol katetmiş belli başlı ülkelerde bulundum ve animasyon endüstrisinden insanlarla tanışma fırsatı edindim.

Yapılması gerekeni Özgür Demirtaş hocamız gibi özetlemek gerekirse “yapısal reformlara ihtiyacımız var”. Günü kurtaracak bireysel başarılar bizi gururlandırsa da tabanı sağlamlaştıramadığımız sürece ülkeden bir Disney (Pixar), Ghibli, Cartoon Salon çıkartmamız zor.


[Okumaya devam et…]

Etiketler: ne yapmalı

Albert Einstein’dan İngilizce Konuşma ve Komplekslerimizi Yenme Dersleri

Tarih: 2020-06-11
Kategori: Deneme, Eğitim

Kimse gelmiş geçmiş en iyi fizikçilerden, zeka küpü Albert Einstein’nın (1879-1955) İngilizcesine bakıp şahsiyetine laf etmeye cesaret edemez. Maalesef Türkiye insanları ve anadili İngilizce olmayan birçok insan (ESL / L2 people) kendine o kadar güvenmiyor.
[Okumaya devam et…]

Etiketler: İngilizce öğrenmek

En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları

Tarih: 2020-06-07
Kategori: Sinematografi

Wizard of Oz Remake Storyboard

“Motion picture (film)” ile “animasyon (canlandırma)” eserleri sinemanın doğuşu ile birlikte zaman içinde birbirlerini destekleyip aynı zamanda çatışarak yedinci sanatı günümüze kadar getirmişlerdir. Bu yazıda bu iki dal için de önemli olan “hikaye panosu” yani “resimli taslak” yani “resimli senaryo” yani hepimizin bildiği “storyboard” tekniği için zemin oluşturacak “sinematografi”nizi geliştirecek kaynaklardan bahsedeceğim.

Not: Yukarıdaki görsel “Not Another Wizard of Oz Remake” adlı konsept sanatı projem için hazırladığım storyboard’a aittir.


[Okumaya devam et…]

Etiketler: resimli taslak (storyboard)

En İyi Ücretsiz VR Müzeler: Sanatçılar ve Sanatseverler için Büyük İmkan

Tarih: 2020-02-26
Kategori: Analog Sanat

Sanal Müzeler - Pieta VR

Geçmiş ustalara nazaran günümüz sanatçılarının teknik anlamda birçok eksiği olmasına karşın, eski ustaların aklının ucundan dahi geçemeyecek birçok da avantajımız bulunmakta. Bunların başında bilgisayar ve özellikle de sanal gerçeklik yer alıyor. Bu sayede gidemediğimiz yerlere gidebilir, deneyimleme şansımızın olmadığı yerleri deneyimleme fırsatı bulabiliriz. Tabi gerçeği gibi olmaz ama paramız buna yetiyor n’apalım. Bir uçak parasına SG (VR) teşkilatı kurabiliyoruz.
[Okumaya devam et…]

Etiketler: gezi, sanal gerçeklik

Robotik Sandalye (2006) ve Düşündürdükleri

Tarih: 2020-02-03
Kategori: Deneme, Felsefe, Mühendislik

Robotik Sandalye (Robotic Chair)

Robotik Sandalye (2006), yönetmenliğini Peter Lynch’in yaptığı, sanatçı Max Dean‘ın, endüstriyel tasarımcı Matt Donovan’ın ve Cornell Üniversitesinden Mekatronik Profesörü Raffaello D’Andrea’nın 1984’te düşünüp ancak 2006’da gerçekleştirebildikleri projenin kısa filmi.
[Okumaya devam et…]

Animasyon Felsefesi: Canlandırma Belitleri v1.0

Tarih: 2019-09-12
Kategori: Animasyon Günlüğü, Deneme, Felsefe

Animasyon Felsefesi: Canlandırma Belitleri

Animasyon felsefesi de olur mu? demeyin. Her şeyin felsefesi olur. Felsefe iyi bir şeydir. Aşağıda, animasyon kitaplarından edindiğim bilgilerle oluşturduğum, canlılık ve hareket üzerine geliştirdiğim animasyon belitlerini (postülatlarını) sıraladım. Animasyonun neliği ve canlandırma sanatçısının rolü üzerine içime sinen bir deneme oldu.
[Okumaya devam et…]

Etiketler: 2B animasyon, 3B animasyon, sanat felsefesi

  • Go to page 1
  • Go to page 2
  • Go to page 3
  • Interim pages omitted …
  • Go to page 17
  • >>

Günün En Çok Bakılanları

  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (105)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (81)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (47)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (39)
  • Online Kitap Satış Siteleri Raporu: Okurlar ve Satıcılar içinOnline Kitap Satış Siteleri Raporu: Okurlar ve… (37)
  • IELTS Hazırlık: İngilizce Sınav TavsiyeleriIELTS Hazırlık: İngilizce Sınav Tavsiyeleri (36)
  • Dünyanın En İyi Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren OkullarıDünyanın En İyi Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (31)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (24)

Seçme Yazılar

Animasyon Kitapları

Animasyon Yapımı Hakkında Kaynak Kitaplar

Önceki yazıda adamlar nasıl yapmış diye sormuştuk. Şimdi de biz nasıl yaparız diye soralım. Tabii bu soruyu sorabilmek için bazı hazırlıkları tamamlamamız gerekiyor. Kitaplardan başlayalım. Animasyon hakkında klasikleşmiş üç temel kitap var. Evet, İngilizce ve evet okuduğunu anlayacak kadar İngilizce bu işleri yapmak için gereken en temel ihtiyaç. Yazını sonunda Türkçe kitap listesi de oluşturdum ama hâlâ […]

Ozgur Serdar Altunoglu © 2021

  • Türkçe
  • English