Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
Sanatsal Gelişim

Sektöre Giriş: Storyboard Artist’in İşteki İlk Günleri

Tarih: 2021-02-20
Kategori: Animasyon Günlüğü, Sinematografi

“Storyboard” /storibord/ (diğer isimleri ile hikaye panosu, resimli taslak, görsel senaryo) ve bunun videolaştırılmış hali olan “animatik” konusundan 2016’daki Storyboard ve Animatik yazımda bahsetmiştim. 5 yıl sonunda meyvesini verdi. Profesyonel olarak (annemin babamın da içine sinecek şekilde sigortalı) ISF Studios’ta “storyboard artist” olarak işe başladım. Haydi hayırlısı.

Hikaye panosu nakkaşı (diğer adıyla storyboard artist) olarak, animasyon, film, dizi, oyun gibi kısacası hikayesi olan her çeşit yaratı eseri için üretim yapabilirsiniz. Ben bu yeni işimdeki ilk iki haftamda 0-8 yaş arası çocuk televizyon dizi animasyonu “Yade Yade” projesi için pano çizmeye başladım. Acemilik aşamasını çabucak atlatıp Rafadan Tayfa bölümlerine geçmeyi sabırsızlıkla bekliyorum. (Bu arada Yade ise vizyonerimiz İsmail Fidan‘ın kızından ilham alınmış şirin mi şirin bir karakter. Ara sıra stüdyoda koştururken görüyorum.)

Bu yazının tepesine eklediğim 2013, 2018, 2020 çizimlerimden de anlayacağınız üzere azimle ilerleme kaydetmek mümkün. Animasyona karar verdiğimde aslında çok çok daha gençtim. Yıl 2005 idi ve mevcut sistem, mühendisliği tek seçenek göstermişti. Aslında Çayhan’ın 3. bölümünde bu konuya değinmiştim.

Çayhan’dan çaydanlık olduğu için çay dağıtması bekleniyordu; ama Çayhan animasyon filmleri yapmak istiyordu.

https://ozz-art.tumblr.com/post/627356142643888129/cayhan-s01-e03

Yani anlayacağınız insanlık için küçük Çayhan için büyük bir adım oldu bu. Umarım edineceğim tecrübeler ile bu proje hayata geçer ve “Çayhan ile Cezvi” de bir dünya markası olur.

Gelelim buradaki ilk günlerime. Her hikaye panocusunun yapması gerektiği gibi ben de öncelikle karakteri tanımakla başladım. Sonra senaryo -> storyboard -> animatik -> composite sıralamasıyla önceden yapılan bölümleri teker teker inceledim. Sorumlusu olduğum storyboard ve animatik aşamalarında nasıl bir kalite istediklerine baktım. Açıkçası etüt olarak yüksek bir detay hiçbir zaman beklenmez; onun yerine kompozisyon, devamlılık ve akış esastır. Birkaç günlük hazırlıktan sonra S05E01 no’lu bölümün panolarını resimlemeye başladım. Yaptığım bölüm ancak 6 ay sonra TV’de gösterilecekmiş. Anlayacağınız oldukça sıkı bir TRT denetim süreci de var. Stüdyo hakkında internette bir sürü bilgi var, ben burada duygusal ve motivasyonel sürece odaklanmak istiyorum. Şartlar imkanlar beklentiler kişiye göre değişir. Yaptığınız işten alacağınız doyum ise tamamen özneldir. Ama yapılan işlere biraz özet geçeyim ki önemi anlaşılsın.

“Rafadan Tayfa” aslında 80 ve 90’larda İstanbul’da mahalle ortasında hayal güçleri ile kurguladıkları oyunları oynayan bir grup çocuğun hikayesi. Bu bakımdan “aile” kategorisinde her yaşa hitap edebilmesi mümkün olan ve akıllıca tasarlanmış bir televizyon dizisi. Türkiye Animasyon Tarihi yazısında da bahsettiğim üzere “Rafadan Tayfa: Göbeklitepe” sinema filmi gişede bir rekora imza atmış ve yıllardır dile getirdiğim Türkiye’deki animasyonun sektörleşmesinde o büyük adımı atmıştır. (Firmam diye övmeye başlamayayım.) Bundan sonra bu alana gönüllerini ve emeklerini koymaya heves etmiş insanların işlerine yarayacak şeylerden bahsetmeye çalışacağım.

Bugüne kadar olan gelgitler hayatta kalmalar zorluklar başka bir yazının konusu. Bu seferlik sadece güzel haberler vermek istedim. Artık elimden geldiğince yerel animasyoncuları destekleyecek burada bahsettiğim gibi işleri gözeteceğim.

Haydi başlıyoruz.

Not: Aşağıdaki videoda son saniyedeki kişi olarak görülmekteyim. Bu sefer babam gerçekten böyle bir yerde çalıştığıma inanır diye umuyorum.

İçeriklerin yararlı olması, izlenme kaygısından önce geliyor; senaryolar pedagoglar tarafından inceleniyor.

İşte TRT Çocuk’un çizgi filmlerinin hazırlanma süreci…https://t.co/EzGzf3Zefn pic.twitter.com/LlT6RXNkAv

— TRT HABER (@trthaber) February 20, 2021
Other Articles / Diğer Yazılar
  • En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
    En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
    UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
  • En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
    En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
  • Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
    Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
  • Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim
    Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim

Yorumlar

  1. Sevim

    2021-08-17 ile 00:18

    Merhaba,
    Bilgisayar destekli tasarım ve animasyon iki yıllık bölümünü tercih edeceğim. Ayvansaray üniversitesi burslu olarak geliyor. Kırk yaşındayım. İyi egitimliyim ancak iş bulamıyorum. Kısa bir eğitimle iş bulabilmek ve hep merak ettiğim bir alanda eğitim almak için böyle bir tercih yapmayı düşünüyorum. Mezun olduktan sonra iş imkanları nasıl önlisans mezunları için? Evden çalışma imkanı var mı, örneğin YouTube da kendi karakterimi yaratip yayınlamak gibi ki bu tek kişinin yapabileceği bir iş mi? Çünkü sanırım ekip yapıyor bir animasyonu.
    En önemlisi ise bu bölümü okuyabilmek için ön şart pahalı bir bilgisayarın olması mı, programları kaldırması için. Benim elimde ikinci el bir PC var. Bankadan çıkma:( Çizim tableti için ne kadar bir bütçe ayarlamak gerekir? Bu sene pandemiye takilmazsak bu bilgisayar olayını okul bilgisayarında halledebilir miyim sizce? Teşekkürler, çok yardımcı oluyorsunuz.

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (0)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (0)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (0)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (0)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (0)
  • Türkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa NotlarTürkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa Notlar (0)
  • Animasyon Endüstrisi: Dünyanın En Zengin AnimatörleriAnimasyon Endüstrisi: Dünyanın En Zengin Animatörleri (0)
  • IELTS Hazırlık: İngilizce Sınav TavsiyeleriIELTS Hazırlık: İngilizce Sınav Tavsiyeleri (0)

Seçme Yazılar

Inktober 2016

Mürekkep Dosyası: Çinileme eğitim kaynakları ve Inktober etkinliği

Mürekkebin kendine has bir büyüsü var. Belki de en eski boyama geleneklerinden biridir mürekkep. İlkokulda mum isine su katarak ürettiğimizi hatırlıyorum. Tasarımcılar olarak tabletlerle o kadar vakit harcar olduk ki analog materyaller ile olan mistik bağımız zayıfladı. İşte belki de bu histen yola çıkarak Inktober etkinliği doğdu.

Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; a Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; ama birilerinin keyfi hiç bozulmuyor. #deprem #yük #yol
Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı y Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı yapay zekaya karşı düzenlenen #NoAI protestolarına bir destek de bizden. 

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence, Episode 2: The Protests

1. So why are artists bothered? You see a striking comparison showing how the appearance differs when artist names are typed into the AI commands.
2. This means that without drawings by human artists, AI cannot produce any stylized output.
3. There are public databases like LAION-5B. Works by popular artists like @Loisvb have been added to this database without their permission. All AIs in the market started to produce works in the style of artists by taking advantage of this data. This is copyright infringement. 
https://laion-aesthetic.datasette.io/laion-aesthetic-6pls/images 
https://twitter.com/megraeart/status/1598806459004985363
4. So what do artists want? The artists rightly want their drawings removed from this database. The number of applications that use this data, such as Midjourney and DALL-E, are increasing.
5. What will they do? The Concept Art Association, led by Karla Ortiz, is preparing for an action. @kortizart @conceptartassociation
6. Their requests are at this link: https://www.gofundme.com/f/protecting-artists-from-ai-technologies
7. I consider these demands justified. It is ethically wrong for them to feed AI with haram data and make money from it. Laws are lagging here too. I hope necessary adjustments are made.
8. Because AI has entered our lives and will not leave. AI can be a useful tool even with just your own images and public domain content. I created the images in this series with ethical AI and old photo editing techniques to try if another way is possible.
9. “ART = IDEA” -Steve Huston There has to be another way. Because art is an idea. The story is king and the stories emerge from life.

 #yapayzeka #yahşizeka #yzroman #fotoroman #fotobashing #stablediffusion #AI #aiart #humanartist #lensa #midjourney #dalle2 #stablediffusion #artistrights
Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fus Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fusun.yaziyor) de dediği gibi “At a timeless zone, the story should start.” O zaman haydi buyurun. Hikayemiz 2009'da başlıyor. 
Hikayede bahsi geçen makale: https://serdara.com/go-oyunu-ve-kaos-teorisi/

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 1: The Go Defeat
1. Years ago, I wrote a passionate article on artificial intelligence (Bibliothec:2009).
2. The artificial intelligence that beat humans at chess had not yet beat humans at Go. In the article, I compared the subject with the popular chaos theory of that period and tried to explain why it could not be defeated.
3. Ten years later, the AI named "Alpha GO" defeated humans in Go as well in 2016.
4. But I took my part. From now on, I would not challenge AIs anymore, I would mind my own business.
5. When I couldn't find what I was looking for in engineering and philosophy, then I chose the digital art career path.
6. A news would wake me up from my peaceful sleep in my comfort zone called “concept art” and “storyboard”. A bloody AI-generated painting would return with an award from a competition in a fair.
7. Prompts are text commands for AI. Below are the pictures received from AI in response to these commands. Until last year, AI who made pictures like children with these commands…
8. By what time had he developed enough to win a competition in a few months? Beautifully drawn by a toast machine.
9. Will they take our jobs?

We will see.

 #ai #aiart #stablediffusion #photobashing #fotomanupulation #fotoroman #yapayzeka #photoshop #yzroman #yahşizeka #go
Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa o Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa olsa yahşi olan bu zekalar hakkında benim de diyeceklerim var. Bir kaç bölümde anlatmayı planlıyorum. Evet tüm görseller yapay zeka, fotoşop, Wacom ve sanatçı işbirliği ile üretildi.

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 0
1. Hello, this isn't me, this is my AI-trained Surrogate (2009). (Cool SciFi Movie: https://www.imdb.com/title/tt0986263/)
2. A great revolution has taken place in the art world.
3. There is total chaos and uncertainty right now.
4. But art history has witnessed many such turning points. *discovery of perspective 15th century.
5. With the invention of the camera, portrait painters were negatively affected. *the first photograph, 1826
6. Digital drawing tablets had forced artists in the industry to break away from paper.
7. And the internet… With an endless number of visual references, artists are now able to educate themselves without going through costly jobs such as visiting museums, working with live models, going to distant schools. Because they had an endless mine of knowledge in front of them.
8. There was another one feeding on this mine of knowledge while we slept. Artificial Intelligence! (AI) It climbed from the bottom of the mass data mines and came to the surface.
9. Now, here in these few series, I want to talk about them with you… To be continued…

 #AI #aiart #comics #çizgiroman #fotoroman #yapayzeka #YZroman #yahşizeka #stablediffusion #photoshop #wacom
Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan bir ceket ve şapka ile bilinmezliğe yürüdüm. #stablediffusion
Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe