Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
Sanatsal Gelişim

Sektöre Giriş: Storyboard Artist’in İşteki İlk Günleri

Tarih: 2021-02-20
Kategori: Animasyon Günlüğü, Sinematografi

“Storyboard” /storibord/ (diğer isimleri ile hikaye panosu, resimli taslak, görsel senaryo) ve bunun videolaştırılmış hali olan “animatik” konusundan 2016’daki Storyboard ve Animatik yazımda bahsetmiştim. 5 yıl sonunda meyvesini verdi. Profesyonel olarak (annemin babamın da içine sinecek şekilde sigortalı) ISF Studios’ta “storyboard artist” olarak işe başladım. Haydi hayırlısı.

Hikaye panosu nakkaşı (diğer adıyla storyboard artist) olarak, animasyon, film, dizi, oyun gibi kısacası hikayesi olan her çeşit yaratı eseri için üretim yapabilirsiniz. Ben bu yeni işimdeki ilk iki haftamda 0-8 yaş arası çocuk televizyon dizi animasyonu “Yade Yade” projesi için pano çizmeye başladım. Acemilik aşamasını çabucak atlatıp Rafadan Tayfa bölümlerine geçmeyi sabırsızlıkla bekliyorum. (Bu arada Yade ise vizyonerimiz İsmail Fidan‘ın kızından ilham alınmış şirin mi şirin bir karakter. Ara sıra stüdyoda koştururken görüyorum.)

Bu yazının tepesine eklediğim 2013, 2018, 2020 çizimlerimden de anlayacağınız üzere azimle ilerleme kaydetmek mümkün. Animasyona karar verdiğimde aslında çok çok daha gençtim. Yıl 2005 idi ve mevcut sistem, mühendisliği tek seçenek göstermişti. Aslında Çayhan’ın 3. bölümünde bu konuya değinmiştim.

Çayhan’dan çaydanlık olduğu için çay dağıtması bekleniyordu; ama Çayhan animasyon filmleri yapmak istiyordu.

https://ozz-art.tumblr.com/post/627356142643888129/cayhan-s01-e03

Yani anlayacağınız insanlık için küçük Çayhan için büyük bir adım oldu bu. Umarım edineceğim tecrübeler ile bu proje hayata geçer ve “Çayhan ile Cezvi” de bir dünya markası olur.

Gelelim buradaki ilk günlerime. Her hikaye panocusunun yapması gerektiği gibi ben de öncelikle karakteri tanımakla başladım. Sonra senaryo -> storyboard -> animatik -> composite sıralamasıyla önceden yapılan bölümleri teker teker inceledim. Sorumlusu olduğum storyboard ve animatik aşamalarında nasıl bir kalite istediklerine baktım. Açıkçası etüt olarak yüksek bir detay hiçbir zaman beklenmez; onun yerine kompozisyon, devamlılık ve akış esastır. Birkaç günlük hazırlıktan sonra S05E01 no’lu bölümün panolarını resimlemeye başladım. Yaptığım bölüm ancak 6 ay sonra TV’de gösterilecekmiş. Anlayacağınız oldukça sıkı bir TRT denetim süreci de var. Stüdyo hakkında internette bir sürü bilgi var, ben burada duygusal ve motivasyonel sürece odaklanmak istiyorum. Şartlar imkanlar beklentiler kişiye göre değişir. Yaptığınız işten alacağınız doyum ise tamamen özneldir. Ama yapılan işlere biraz özet geçeyim ki önemi anlaşılsın.

“Rafadan Tayfa” aslında 80 ve 90’larda İstanbul’da mahalle ortasında hayal güçleri ile kurguladıkları oyunları oynayan bir grup çocuğun hikayesi. Bu bakımdan “aile” kategorisinde her yaşa hitap edebilmesi mümkün olan ve akıllıca tasarlanmış bir televizyon dizisi. Türkiye Animasyon Tarihi yazısında da bahsettiğim üzere “Rafadan Tayfa: Göbeklitepe” sinema filmi gişede bir rekora imza atmış ve yıllardır dile getirdiğim Türkiye’deki animasyonun sektörleşmesinde o büyük adımı atmıştır. (Firmam diye övmeye başlamayayım.) Bundan sonra bu alana gönüllerini ve emeklerini koymaya heves etmiş insanların işlerine yarayacak şeylerden bahsetmeye çalışacağım.

Bugüne kadar olan gelgitler hayatta kalmalar zorluklar başka bir yazının konusu. Bu seferlik sadece güzel haberler vermek istedim. Artık elimden geldiğince yerel animasyoncuları destekleyecek burada bahsettiğim gibi işleri gözeteceğim.

Haydi başlıyoruz.

Not: Aşağıdaki videoda son saniyedeki kişi olarak görülmekteyim. Bu sefer babam gerçekten böyle bir yerde çalıştığıma inanır diye umuyorum.

İçeriklerin yararlı olması, izlenme kaygısından önce geliyor; senaryolar pedagoglar tarafından inceleniyor.

İşte TRT Çocuk’un çizgi filmlerinin hazırlanma süreci…https://t.co/EzGzf3Zefn pic.twitter.com/LlT6RXNkAv

— TRT HABER (@trthaber) February 20, 2021
Other Articles / Diğer Yazılar
  • En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
    En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
  • Hacettepe Grafik Yüksek Lisans Bitti: I am the Master of Art
    Hacettepe Grafik Yüksek Lisans Bitti: I am the Master of Art
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
    UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
  • En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
    En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
  • En İyi VR Sanal Gerçeklik Çizim, Tasarım, Modelleme ve Animasyon Uygulamaları - 2019
    En İyi VR Sanal Gerçeklik Çizim, Tasarım, Modelleme ve Animasyon Uygulamaları - 2019

Yorumlar

  1. Sevim

    2021-08-17 ile 00:18

    Merhaba,
    Bilgisayar destekli tasarım ve animasyon iki yıllık bölümünü tercih edeceğim. Ayvansaray üniversitesi burslu olarak geliyor. Kırk yaşındayım. İyi egitimliyim ancak iş bulamıyorum. Kısa bir eğitimle iş bulabilmek ve hep merak ettiğim bir alanda eğitim almak için böyle bir tercih yapmayı düşünüyorum. Mezun olduktan sonra iş imkanları nasıl önlisans mezunları için? Evden çalışma imkanı var mı, örneğin YouTube da kendi karakterimi yaratip yayınlamak gibi ki bu tek kişinin yapabileceği bir iş mi? Çünkü sanırım ekip yapıyor bir animasyonu.
    En önemlisi ise bu bölümü okuyabilmek için ön şart pahalı bir bilgisayarın olması mı, programları kaldırması için. Benim elimde ikinci el bir PC var. Bankadan çıkma:( Çizim tableti için ne kadar bir bütçe ayarlamak gerekir? Bu sene pandemiye takilmazsak bu bilgisayar olayını okul bilgisayarında halledebilir miyim sizce? Teşekkürler, çok yardımcı oluyorsunuz.

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (4)
  • Dünyanın En İyi Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren OkullarıDünyanın En İyi Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (0)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (0)
  • En İyi Video Paylaşım Siteleri: İnternete Yüklemek ve Sitenize GömmekEn İyi Video Paylaşım Siteleri: İnternete Yüklemek… (1)
  • IELTS Hazırlık: İngilizce Sınav TavsiyeleriIELTS Hazırlık: İngilizce Sınav Tavsiyeleri (2)
  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (1)
  • Animasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve FelsefesiAnimasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve Felsefesi (1)
  • Animasyonun 12 Prensibi ve Özeti 3 Temel İlkeAnimasyonun 12 Prensibi ve Özeti 3 Temel İlke (0)

Seçme Yazılar

Animasyon alanında kendimi geliştirmek

Soru: Animasyon alanında kendimi geliştirmek için yapmam gerekenler nelerdir?

Bu yazıda artık neredeyse her gün mail olarak gelen bir soruyu genel çerçevede cevaplamak istiyorum. Her ne kadar animasyon alanında usta olmasam da öğrendiklerim ve araştırmalarım sonucunda kendimce bir cevabım oluştu.

Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. 2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. Not: Daha eskisini bulamadım. 😅#20yaschallenge / Year 2007 me.
Possum Play: This time I will discuss about firms Possum Play: This time I will discuss about firms which does not reply to applications. Tool: #StoryboardPro, Music: Scott Joplin - The Entertainer / Sözüm meclisten dışarı. İş bulsam da işsiz geçen (personal project) zamanlarımı unutmadım. Bu sefer, özellikle Türkiyedeki firmalarda gördüğüm “başvurunuz elimize ulaştı teşekkürler bile diyememe” hastalığına dikkat çekmek istedim. İşsizler fazla olunca değerleri de azalıyor. Oysa ki göz ardı edilmemesi gereken büyük bir ordu var dışarda. Paranın değer kaybetmesinden daha kötüsü bu yetenekli insanların zaman kaybetmesidir. Ey firmalar, işe almayacaklarınıza da olumlu veya olumsuz dönüş yapın. Merak ediyoruz mailimizi aldınız mı o pozisyon hala açık mı başka arayışlara geçelim mi? Di mi? #animation #unemployment #possumplay #playingpossum #işsizlik #animasyon #ölütaklidi
Ikınography: 2 days animation challenge. İki gü Ikınography: 2 days animation challenge. İki günlük (haftasonu) animasyon denemesi yaptım. Tool: Storyboard Pro olarak kısıtladım. Yoksa bitmezdi. Müzik malum: Capone - Oh No. Konu ise bendeki değil ekonomideki soyut dışa döküm... neyse açıklamayayım onu da. #storyboard #animation #ohno #economy
Cumartesi’ye olumlu başlamak istemişimdir. 😇🥲 #çayhan #goodvibes
I am not a #morning #teapot. #cartoon I am not a #morning #teapot. #cartoon
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2022

  • Türkçe