Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Portfolyo
    • Yazılar
    • Hakkımda
  • HİZMETLER
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
Featured Video Play Icon

Müslüm Gürses Animasyon – Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?

Tarih: 2020-08-26
Kategori: Animasyon Günlüğü, Grafik Tasarım

Kişiler nasıl yapmış köşemizde bugün Türkiye’nin incisi göz bebeğimiz Koff Animasyon’un 2017’de yaptığı Müslüm Gürses canlandırma filminin kamera arkasına bakıyoruz. (Filmi hâlâ izlememiş olanlar yukarıda bulabilir.)

Başlıklar / Contents

  • Koffçular
  • Canlı Yayınlar
  • Koff Çelınc Katılım
  • Müslüm Kamera Arkası

Koffçular

Öncelikle Koff kıskançlığımı size anlatayım. Çünkü bir önceki Neden Bizden Disney Çıkmaz yazımda anlattığım gibi, belirlediğim hedefe en yakın animasyon stüdyosu şu an onlar. Bizden Disney çıkmaz; ama işte Koff çıkar. Çıkmış. Hatta yıllardır da piyasadalar. Diğer işleri için Vimeo hesabına bakabilirsiniz. Animasyonu paradan daha çok sevdikleri açık; çünkü sadece sipariş için değil, kendileri için de film yapıyorlar. Koff, Türkiye animasyonuna güzel bir örnek, hatta 2D alanında bildiğim tek örnek, ben de bir gün kuracağım stüdyonun böyle olmasını isterim.

Canlı Yayınlar

Koff’un niyetini diğer eylemlerinden de anlayabilirsiniz. Koff Kaptanı Gökhan ve Mutfak Şefi Alper ile neredeyse her hafta animasyonperver kitlesine Canlı Yayın gerçekleştiriyorlar. Yayında soruları cevaplıyor ve genç sanatçıların portfolyolarını inceleyip tavsiyelerde bulunuyorlar. Sadece bu eylem bile oldukça önemli ve geleceğin animasyon sanatçıları açısından hazine değerinde. Önceki yazıda ne demiştik, kitle önemli. İşte bu gibi eylemler, kitleyi sağlamlaştırmada altın değerinde. Umarım bu eylemleri diğer stüdyolara da örnek olur ve tüm anima tanrıları yoldaşları ve koruyucuları olur.

Canlı yayınlardaki kitle çok yeni ve amatör olduğu için işin teknik boyutuna inilemiyor maalesef. Çünkü hepimizin ilk sorduğu hangi yazılım, hani brush, hangi PC aşamasında sonra, asıl animasyon başlıyor. Benim daha çok ilgilendiğim ise nasıl bir pipeline kurdukları. Daha önceki yazılarda bir çok defa değindim hangi yazılım konusunda biz de kendi şartlarımıza en uygun platformu seçmeliyiz ve sektörün iletişimi açısından da ortak bir yol belirlemeliyiz demiştim. Koff Animasyon da bu bağlamda akıllıca bir seçime gidip Adobe evrenini merkez kabul ederek ilerlemiş. Bunu nasıl mı biliyorum. Benim de katılmış olduğum Koff Animasyon Challenge’ı için paylaştıkları proje dosyasından biliyorum. Projeyi açmak için After Effects ve dolayısıyla onu geliştirmek için kardeşleri Photoshop Illustrator’a ihtiyacınız oluyor.

Koff Çelınc Katılım

Aşağıdaki videoda hem challenge’ı hem de gönderdiğim videonun incelemesini (18.dk sonrası) görebilirsiniz. Eğer katılım süresi (2020 Ağustos sonu) geçmediyse de dosya linki videonun sayfasında var.

Bu etkinlik sayesinde hangi efektleri kullandıkları, katmanları nasıl isimlendirdikleri gibi bir çok detay bilgiyi öğrenme şansı buluyorsunuz. Adamlar resmen tüm çalışma düzenlerini (pipeline’larını) paylaşmışlar. “Bu bizim ticari sırrımızdır, kimse bilmesin” dememişler. Asıl meydan okuma bu aslında. Ya da cömertlik mi desek. Bu ayrıca bir standart belirleme için de önemli. Şimdi anlamasanız da ilerde kıymetini anlayacaksınız. Neyse biz güzide Müslüm Gürses Animasyonun nasıl yaptıklarına bakalım.

Müslüm Kamera Arkası

Koff, filmin yapım aşamaların anlatan kamera arkası videosunu da yayınlamış. (Benim haberim daha yeni oldu, o yüzden şimdi paylaşıyorum.) Kısa ama oldukça temiz bir kurguya sahip. Animasyonla alakadar kavimler için şüphesiz ki ibret alınacak bir çok örnekler mevcut. Türkiye animasyonuna yaptıkları bu katkıdan dolayı teşekkür ediyoruz. İzleyin, sonra üzerine konuşalım.

Saatlerce süren bir tutorial olmasa da yapılan tüm işi çok güzel özetlemişler.

  1. Araştırma (Her işin başı research)
  2. Senaryo (Edebiyat metnin senaryolaştırılması)
  3. Storyboard (Hikaye panosu)
  4. Seslendirme (İmkanı olan seslendirsin tabi)
  5. Animatik (Ses + Storyboard = Timing)
  6. Karakter Tasarım + İskeletleme (Rigging)
  7. Mekan Tasarımı (İstanbul, Urfa)
  8. Kurgu (Compositing) ve Sahneleme (Staging) (Burada benim de tez konum 2.5D devreye girmiş.)
  9. Animasyon (Bu kısım ayrı bir eğitim konusu. Değinselerdi video bitmezdi.)
  10. Ses Tasarımı (Gördüğünüz gibi ses işini profesyonellere bırakmışlar.)
  11. Grafik Tasarım (Title Design, Müslüm tipografi sürecini anlatan bu kısmı çok beğendim. Grafik sanatının da işin albenisi için ne kadar önemli olduğunu görüyoruz burada.)
  12. Sunum (Detayların açıklanması, paylaşılacak hale gelmesi, bu kamera arkası videosunun hazırlanması. vd…)

Görüldüğü üzere aklın yolu birdir. Araçlar (yazılım, brush, donanım, kalem, kağıt, tablet vb.) değişse de hemen hemen herkes aynı aşamaları takip ediyor. Araçlara olan hakimiyet ise bu işin sadece bir kısmı; yani bir şoförün sürücü kursunda harcadığı vakit kadar öneme sahipler. Geri kalan her şey çalışma düzeni, uyum ve hikayenin eldeki olanaklarla en verimli şekilde ifadesi.

Daha önceki yapım aşamaları yazılarımda yabancı ülkelerdeki işleri ve kendi işlerimi yapım aşamalarını (breakdown) paylaşmıştım. Bu sefer Türkiye’den bir animasyon stüdyosunun kamera arkasını paylaşmak çok gurur verici.

Bu yetmediyse daha önceki yazılarıma bakabilir ya da Vimeo’da animasyon kamera arkaları paylaşan sanatçıların videolarından oluşturduğum Breakdowns: How to Make & Animate kanalına, veya YouTube’taki kanalımda oluşturduğum Tutorials listelerime abone olabilirsiniz. Bu tür videolar bakmasını bilene okul gibidir, o yüzden kıymetini bilin, destekleyin, sevin, koruyun.

Şimdilik bu kadar. Yeni projelerde görüşmek üzere hoşçakalın, sağ üstteki sosyal medya bağlantılarına tıklayıp takipte kalın.

Other Articles / Diğer Yazılar
  • Animasyon Filmleri Seyir Notları 2018Animasyon Filmleri Seyir Notları 2018
  • Kitbull - Kedili Köpekli Bu Güzel 2B Canlandırma Kısa Filmi Nasıl YapmışlarKitbull - Kedili Köpekli Bu Güzel 2B Canlandırma Kısa Filmi Nasıl Yapmışlar
  • Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
  • 2019 Oskar Adayı Kısa Animasyonlar ve Türkiye'deki Durum2019 Oskar Adayı Kısa Animasyonlar ve Türkiye'deki Durum
  • VFS - Animation Concept Art 2. ve 3. Dönem Nasıl Geçti?VFS - Animation Concept Art 2. ve 3. Dönem Nasıl Geçti?
  • Hacettepe Grafik Yüksek Lisans Bitti: I am the Master of ArtHacettepe Grafik Yüksek Lisans Bitti: I am the Master of Art

Etiketler: After Effects, yapım aşamaları

Yorumlar

  1. Tuğçe

    2020-08-28 ile 12:24

    Selamlar,
    İşlerimize dair inceleme ve yorumlarınız ekip olarak yüzümüzde gülümsemeyle okuduk.
    Yaratıcı ve insanların ruhuna dokunan işler yapmak bizim için oldukça önemli. Bunun fark ediliyor olması da mutluluk verici.

    Güzel sözleriniz ve zamanınız için çok teşekkür ederiz.

    Sevgiler
    Koff Ailesi

    Cevapla
    • Ozgur Serdar

      2020-08-28 ile 20:04

      İyi ki varsınız Koff Ailesi, ne yapıyorsanız yapmaya devam edin.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (99)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (77)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (57)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (51)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (44)
  • Evde Biyometrik Fotoğraf Nasıl Çekilir (Çözümlü)Evde Biyometrik Fotoğraf Nasıl Çekilir (Çözümlü) (34)
  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (32)
  • Animasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve FelsefesiAnimasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve Felsefesi (30)

Seçme Yazılar

Kitap Kapak Banner

Gerçek mi? Hayal mi? (İlk Kapak Tasarımım ve Onun Bilimkurgu Öyküsü)

Beş yaşımda piyano çalmaya, sekiz yaşımda sakız çalmaya başladım diyemem; ama on yaşımda kitap kapağı tasarlamaya başlamışım. Gerçi bu güne kadar tasarladığım kitap kapağı sayısı bir elin parmakların geçmez ama olsun. Filmlerdeki gibi küçük yaşta yapmaya başladığım havalı bir şey bulmanın sevinci içindeyim. Tasarımı bulur bulmaz hemen afişe dönüştürdüm, afiş istemeden de olsa biraz eskiye özlem ve […]

Ozgur Serdar Altunoglu © 2021

  • Türkçe