Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
Featured Video Play Icon

Müslüm Gürses Animasyon – Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?

Tarih: 2020-08-26
Kategori: Animasyon Günlüğü, Grafik Tasarım

Kişiler nasıl yapmış köşemizde bugün Türkiye’nin incisi göz bebeğimiz Koff Animasyon’un 2017’de yaptığı Müslüm Gürses canlandırma filminin kamera arkasına bakıyoruz. (Filmi hâlâ izlememiş olanlar yukarıda bulabilir.)

Başlıklar / Contents

  • Koffçular
  • Canlı Yayınlar
  • Koff Çelınc Katılım
  • Müslüm Kamera Arkası

Koffçular

Öncelikle Koff kıskançlığımı size anlatayım. Çünkü bir önceki Neden Bizden Disney Çıkmaz yazımda anlattığım gibi, belirlediğim hedefe en yakın animasyon stüdyosu şu an onlar. Bizden Disney çıkmaz; ama işte Koff çıkar. Çıkmış. Hatta yıllardır da piyasadalar. Diğer işleri için Vimeo hesabına bakabilirsiniz. Animasyonu paradan daha çok sevdikleri açık; çünkü sadece sipariş için değil, kendileri için de film yapıyorlar. Koff, Türkiye animasyonuna güzel bir örnek, hatta 2D alanında bildiğim tek örnek, ben de bir gün kuracağım stüdyonun böyle olmasını isterim.

Canlı Yayınlar

Koff’un niyetini diğer eylemlerinden de anlayabilirsiniz. Koff Kaptanı Gökhan ve Mutfak Şefi Alper ile neredeyse her hafta animasyonperver kitlesine Canlı Yayın gerçekleştiriyorlar. Yayında soruları cevaplıyor ve genç sanatçıların portfolyolarını inceleyip tavsiyelerde bulunuyorlar. Sadece bu eylem bile oldukça önemli ve geleceğin animasyon sanatçıları açısından hazine değerinde. Önceki yazıda ne demiştik, kitle önemli. İşte bu gibi eylemler, kitleyi sağlamlaştırmada altın değerinde. Umarım bu eylemleri diğer stüdyolara da örnek olur ve tüm anima tanrıları yoldaşları ve koruyucuları olur.

Canlı yayınlardaki kitle çok yeni ve amatör olduğu için işin teknik boyutuna inilemiyor maalesef. Çünkü hepimizin ilk sorduğu hangi yazılım, hani brush, hangi PC aşamasında sonra, asıl animasyon başlıyor. Benim daha çok ilgilendiğim ise nasıl bir pipeline kurdukları. Daha önceki yazılarda bir çok defa değindim hangi yazılım konusunda biz de kendi şartlarımıza en uygun platformu seçmeliyiz ve sektörün iletişimi açısından da ortak bir yol belirlemeliyiz demiştim. Koff Animasyon da bu bağlamda akıllıca bir seçime gidip Adobe evrenini merkez kabul ederek ilerlemiş. Bunu nasıl mı biliyorum. Benim de katılmış olduğum Koff Animasyon Challenge’ı için paylaştıkları proje dosyasından biliyorum. Projeyi açmak için After Effects ve dolayısıyla onu geliştirmek için kardeşleri Photoshop Illustrator’a ihtiyacınız oluyor.

Koff Çelınc Katılım

Aşağıdaki videoda hem challenge’ı hem de gönderdiğim videonun incelemesini (18.dk sonrası) görebilirsiniz. Eğer katılım süresi (2020 Ağustos sonu) geçmediyse de dosya linki videonun sayfasında var.

Bu etkinlik sayesinde hangi efektleri kullandıkları, katmanları nasıl isimlendirdikleri gibi bir çok detay bilgiyi öğrenme şansı buluyorsunuz. Adamlar resmen tüm çalışma düzenlerini (pipeline’larını) paylaşmışlar. “Bu bizim ticari sırrımızdır, kimse bilmesin” dememişler. Asıl meydan okuma bu aslında. Ya da cömertlik mi desek. Bu ayrıca bir standart belirleme için de önemli. Şimdi anlamasanız da ilerde kıymetini anlayacaksınız. Neyse biz güzide Müslüm Gürses Animasyonun nasıl yaptıklarına bakalım.

Müslüm Kamera Arkası

Koff, filmin yapım aşamaların anlatan kamera arkası videosunu da yayınlamış. (Benim haberim daha yeni oldu, o yüzden şimdi paylaşıyorum.) Kısa ama oldukça temiz bir kurguya sahip. Animasyonla alakadar kavimler için şüphesiz ki ibret alınacak bir çok örnekler mevcut. Türkiye animasyonuna yaptıkları bu katkıdan dolayı teşekkür ediyoruz. İzleyin, sonra üzerine konuşalım.

Saatlerce süren bir tutorial olmasa da yapılan tüm işi çok güzel özetlemişler.

  1. Araştırma (Her işin başı research)
  2. Senaryo (Edebiyat metnin senaryolaştırılması)
  3. Storyboard (Hikaye panosu)
  4. Seslendirme (İmkanı olan seslendirsin tabi)
  5. Animatik (Ses + Storyboard = Timing)
  6. Karakter Tasarım + İskeletleme (Rigging)
  7. Mekan Tasarımı (İstanbul, Urfa)
  8. Kurgu (Compositing) ve Sahneleme (Staging) (Burada benim de tez konum 2.5D devreye girmiş.)
  9. Animasyon (Bu kısım ayrı bir eğitim konusu. Değinselerdi video bitmezdi.)
  10. Ses Tasarımı (Gördüğünüz gibi ses işini profesyonellere bırakmışlar.)
  11. Grafik Tasarım (Title Design, Müslüm tipografi sürecini anlatan bu kısmı çok beğendim. Grafik sanatının da işin albenisi için ne kadar önemli olduğunu görüyoruz burada.)
  12. Sunum (Detayların açıklanması, paylaşılacak hale gelmesi, bu kamera arkası videosunun hazırlanması. vd…)

Görüldüğü üzere aklın yolu birdir. Araçlar (yazılım, brush, donanım, kalem, kağıt, tablet vb.) değişse de hemen hemen herkes aynı aşamaları takip ediyor. Araçlara olan hakimiyet ise bu işin sadece bir kısmı; yani bir şoförün sürücü kursunda harcadığı vakit kadar öneme sahipler. Geri kalan her şey çalışma düzeni, uyum ve hikayenin eldeki olanaklarla en verimli şekilde ifadesi.

Daha önceki yapım aşamaları yazılarımda yabancı ülkelerdeki işleri ve kendi işlerimi yapım aşamalarını (breakdown) paylaşmıştım. Bu sefer Türkiye’den bir animasyon stüdyosunun kamera arkasını paylaşmak çok gurur verici.

Bu yetmediyse daha önceki yazılarıma bakabilir ya da Vimeo’da animasyon kamera arkaları paylaşan sanatçıların videolarından oluşturduğum Breakdowns: How to Make & Animate kanalına, veya YouTube’taki kanalımda oluşturduğum Tutorials listelerime abone olabilirsiniz. Bu tür videolar bakmasını bilene okul gibidir, o yüzden kıymetini bilin, destekleyin, sevin, koruyun.

Şimdilik bu kadar. Yeni projelerde görüşmek üzere hoşçakalın, sağ üstteki sosyal medya bağlantılarına tıklayıp takipte kalın.

Other Articles / Diğer Yazılar
  • Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
    Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
  • Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
    Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
  • UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
    UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
  • En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
    En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
  • En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
    En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
  • En İyi Ücretsiz VR Müzeler: Sanatçılar ve Sanatseverler için Büyük İmkan
    En İyi Ücretsiz VR Müzeler: Sanatçılar ve Sanatseverler için Büyük İmkan

Etiketler: After Effects, yapım aşamaları

Yorumlar

  1. Tuğçe

    2020-08-28 ile 12:24

    Selamlar,
    İşlerimize dair inceleme ve yorumlarınız ekip olarak yüzümüzde gülümsemeyle okuduk.
    Yaratıcı ve insanların ruhuna dokunan işler yapmak bizim için oldukça önemli. Bunun fark ediliyor olması da mutluluk verici.

    Güzel sözleriniz ve zamanınız için çok teşekkür ederiz.

    Sevgiler
    Koff Ailesi

    Cevapla
    • Ozgur Serdar

      2020-08-28 ile 20:04

      İyi ki varsınız Koff Ailesi, ne yapıyorsanız yapmaya devam edin.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (16)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (9)
  • IELTS Hazırlık: İngilizce Sınav TavsiyeleriIELTS Hazırlık: İngilizce Sınav Tavsiyeleri (10)
  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (3)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (4)
  • Animasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve FelsefesiAnimasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve Felsefesi (6)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (0)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (0)

Seçme Yazılar

The Book of Life | Official Trailer #2 HD | 2014

The Book of Life (2014) / Hayat Kitabı: Aile Boyu Animasyon Film Önerisi

The Book of Life (2014), Hayat Kitabı, son zamanlarda izlediğim en başarılı üç boyutlu animasyon, annem ve kardeşimle keyifle izledik. Çoluk çocuk arkadaş eş sevgili toplanıp izleyin.

Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı y Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı yapay zekaya karşı düzenlenen #NoAI protestolarına bir destek de bizden. 

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence, Episode 2: The Protests

1. So why are artists bothered? You see a striking comparison showing how the appearance differs when artist names are typed into the AI commands.
2. This means that without drawings by human artists, AI cannot produce any stylized output.
3. There are public databases like LAION-5B. Works by popular artists like @Loisvb have been added to this database without their permission. All AIs in the market started to produce works in the style of artists by taking advantage of this data. This is copyright infringement. 
https://laion-aesthetic.datasette.io/laion-aesthetic-6pls/images 
https://twitter.com/megraeart/status/1598806459004985363
4. So what do artists want? The artists rightly want their drawings removed from this database. The number of applications that use this data, such as Midjourney and DALL-E, are increasing.
5. What will they do? The Concept Art Association, led by Karla Ortiz, is preparing for an action. @kortizart @conceptartassociation
6. Their requests are at this link: https://www.gofundme.com/f/protecting-artists-from-ai-technologies
7. I consider these demands justified. It is ethically wrong for them to feed AI with haram data and make money from it. Laws are lagging here too. I hope necessary adjustments are made.
8. Because AI has entered our lives and will not leave. AI can be a useful tool even with just your own images and public domain content. I created the images in this series with ethical AI and old photo editing techniques to try if another way is possible.
9. “ART = IDEA” -Steve Huston There has to be another way. Because art is an idea. The story is king and the stories emerge from life.

 #yapayzeka #yahşizeka #yzroman #fotoroman #fotobashing #stablediffusion #AI #aiart #humanartist #lensa #midjourney #dalle2 #stablediffusion #artistrights
Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fus Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fusun.yaziyor) de dediği gibi “At a timeless zone, the story should start.” O zaman haydi buyurun. Hikayemiz 2009'da başlıyor. 
Hikayede bahsi geçen makale: https://serdara.com/go-oyunu-ve-kaos-teorisi/

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 1: The Go Defeat
1. Years ago, I wrote a passionate article on artificial intelligence (Bibliothec:2009).
2. The artificial intelligence that beat humans at chess had not yet beat humans at Go. In the article, I compared the subject with the popular chaos theory of that period and tried to explain why it could not be defeated.
3. Ten years later, the AI named "Alpha GO" defeated humans in Go as well in 2016.
4. But I took my part. From now on, I would not challenge AIs anymore, I would mind my own business.
5. When I couldn't find what I was looking for in engineering and philosophy, then I chose the digital art career path.
6. A news would wake me up from my peaceful sleep in my comfort zone called “concept art” and “storyboard”. A bloody AI-generated painting would return with an award from a competition in a fair.
7. Prompts are text commands for AI. Below are the pictures received from AI in response to these commands. Until last year, AI who made pictures like children with these commands…
8. By what time had he developed enough to win a competition in a few months? Beautifully drawn by a toast machine.
9. Will they take our jobs?

We will see.

 #ai #aiart #stablediffusion #photobashing #fotomanupulation #fotoroman #yapayzeka #photoshop #yzroman #yahşizeka #go
Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa o Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa olsa yahşi olan bu zekalar hakkında benim de diyeceklerim var. Bir kaç bölümde anlatmayı planlıyorum. Evet tüm görseller yapay zeka, fotoşop, Wacom ve sanatçı işbirliği ile üretildi.

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 0
1. Hello, this isn't me, this is my AI-trained Surrogate (2009). (Cool SciFi Movie: https://www.imdb.com/title/tt0986263/)
2. A great revolution has taken place in the art world.
3. There is total chaos and uncertainty right now.
4. But art history has witnessed many such turning points. *discovery of perspective 15th century.
5. With the invention of the camera, portrait painters were negatively affected. *the first photograph, 1826
6. Digital drawing tablets had forced artists in the industry to break away from paper.
7. And the internet… With an endless number of visual references, artists are now able to educate themselves without going through costly jobs such as visiting museums, working with live models, going to distant schools. Because they had an endless mine of knowledge in front of them.
8. There was another one feeding on this mine of knowledge while we slept. Artificial Intelligence! (AI) It climbed from the bottom of the mass data mines and came to the surface.
9. Now, here in these few series, I want to talk about them with you… To be continued…

 #AI #aiart #comics #çizgiroman #fotoroman #yapayzeka #YZroman #yahşizeka #stablediffusion #photoshop #wacom
Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan bir ceket ve şapka ile bilinmezliğe yürüdüm. #stablediffusion
Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. 2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. Not: Daha eskisini bulamadım. 😅#20yaschallenge / Year 2007 me.
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe