Logo yapmak keyifli bir iştir. Hem diğer tasarım işlerine göre kısa sürer hem de yaptığımız işin önemi büyüktür; çünkü logo kurumun simgesidir. Şimdi size kısaca kendi logo yapım aşamalarımı gerçek bir örnek üzerinde göstereyim.
Başlıklar / Contents
1. Proje: Sosyolojik Araştırmalar Kulübü
Sizden logo yapmanız istendiğinde eğer şansınız varsa karşınızdakinin aklına hiç bir şey yoktur ve bu da size daha çok yaratıcılık olanağı sağlar. Fakat fikir sıkıntısı çekiyorsanız işverenden başlamak için bir kaç ip ucu istemelisiniz. Bu senaryoda “Sosyolojik Araştırmalar Kulübü” için logo tasarlayacağız. Bu gibi gönüllülüğün veya dostluğun öne çıktığı projelerden para alamam; ama siz profesyonel iş yapıyorsanız harcadığınız gün ve emek kadar tarifeyi açın. 500 ile 3000 TL arası firmanın büyüklüğüne göre bu bedel değişir. Misal CocaCola veya Pepsi logosu yapıyorsanız milyon dolarlar konuşur. Köşedeki market için konuşuyorsanız makarnalar konuşur.
2. Eskiz: Logo Yapım Fikir Üretim
Aklınıza gelen fikirleri kağıda çizmek teknolojini bu kadar ilerlediği bir çağda hâlâ en pratik yöntem. Ben bu sefer elimdeki tek delil olana Sosyolojik Araştırmalar Kulübünün baş harflerini (SAK) kullanarak bir kaç tipografik insan figürü çıkartmaya çalıştım. (Bkz: Tipografi özel ilgi alanım.)
Özellikle harflerden gidiyorum ki çalınması güç olsun. Diyelim ki logo olarak çiçek veya böcek koydum, altındaki yazıyı değiştirip onu her yerde kullanabilirler. Dijital sanatta asıl amaç türetmek. SAK harflerinden yola çıkıp logonun içine küçük sürprizler koyarsak hem özgün hem de doyurucu bir çalışma olur, dedim.
3. Kağıttan Dijitale Geçiş
Kağıttaki etkiyi dijitalde yaratmak çok zordur. Illustrator, Photoshop, SketchBook hiçbiri el çizimi kadar doğal olamaz. Ancak taratıp atarsak belki. (Bu analog-dijital geçiş süreçlerini hızlı geçiyorum.) Dijital düzlemde düşünmek daha farklı ve biraz beceri istiyor.
Kağıttaki taslaklara baka baka Illustrator ile benzer şeyler türetmeye çalıştım ve 12 varyasyon ürettim. Az önce arkadaşlara gönderdim. Korktuğum oldu ve yukarıdaki favorim 2. sıra 2. logo yerine 2. sıra 3. logoyu seçtiler ve çevresine üniversite yazısı istediler. Küçük bir içkriz geçirdim çünkü okulun logosu farklı renklere sahipti ve ben sadelikten yanaydım. Sonra aşağıdaki önerimi yolladım.
Not: İş aldığınız firma büyüdükçe bu aşama en uzun süren aşama olur. Hatta bir çeşit işkenceye dönüşür, bu nedenler paranızın yarısını 3. aşama veya öncesinde alsanız iyi edersiniz. Yoksa size küsüp yüzüstü de bırakabilirler. İşverenler çalıştığınızı (yani bol çeşit) görmek isteyeceklerdir. Büyük bir firmaya yukarıdaki örnekte olduğu gibi tek sayfayla gitmeyin, kapıdan almazlar. Ekmek aslanın ağzında. İşte bu nedenle ekmeksiz işler dünyanın en rahat işleri. Evet, projemize geri dönelim.
Aşağıda gördüğünüz üzre 1. logo benim önerim, 2. logo onların seçtiği, 3. logo şimdi istedikleri, son olan 4. ise benim uzlaşmacı logo önerim. Bu işlerde hiçbir zaman istediğiniz olmaz o yüzden uzlaşmacı tasarımların daha çok şansı vardır. (Oysa ki ilk logo ile ne hayallerim vardı. Birini bu yazının giriş görselinde gerçekleştirdim. Neyse.)
Evet, uzlaşmacı logo yani 4. logoda karar kıldılar. Şimdi logomuzu cilalama zamanı.
4. Son Rötuşlar: Mockup Mucizesi
Logoyu daha albenili göstermek için internette kolayca bulunan Mockup’ları kullanabilirsiniz. Mockup’lar logoları albenili hale sokan çeşitli fotoşop şablonlarıdır. Aşağıdaki etkileri her türlü logoya uygulamak mümkün.
Haydi, sihir başlasın:
Tasarımlarının mockup’lı halleri gerçekten havalı oluyor :)
5. Son Tavsiyeler
Logo dediğin basit olur ve siyah beyaz çalışılır. Mümkün olduğunca az şekil ve az renk kullanın. Kağıda plastiğe vb. yerlere basılacaksa bunlar çok önemli; eğer sanal ortamda kullanılacaksa bu uyarılarımı ikinci plana atabilirsiniz. Logo akılda kalıcı olsun yeter, misal: Nike, Adidas logoları bu minimalist anlayışa en güzel örneklerdir. Bana kalsa logonun çevresindeki çemberi de çıkartırdım ama müşteri ne dediyse odur, logoyu fazla sahiplenmeyin acı çekersiniz, sakin olun ve başka tasarıma geçin.
Herkese hayırlı kutlu mutlu heyecan dolu artı değerler.
Bir cevap yazın