Grafik tasarımı keyiflidir cıvıl cıvıldır ve kitaplarının da öyle olması beklenir.
Grafik Tasarımı Kitapları
1. Grafik Tasarımı Ne İçindir? – Alice Twemlow
Olması gerektiği gibi sayfa tasarımı açısından da çok başarılı bir grafik tasarım kitabı. Metinler yer yer sıkıcı olsa da görseller durumu kurtarıyor. Kitap, “grafik tasarımı ne içindir” sorusuna dünya çapındaki sanatçıların verdiği cevapların derlemesi. Grafik dünyasına giriş için heveslendirici bir kitap.
2. Grafik Tasarım – Alain Weill
YKY Yayınlarından olması gerektiği gibi görsel açıdan zengin, grafik sanatı tarihini özetleyen güzel bir cep kitabı. Metroda okunabilir.
3. Yaratıcı Tasarımın Temel Prensipleri – G. Ambrose, P. Harris
Bu kitabı bulmak biraz zor. Bana web-grafik kursundan vermişlerdi ancak sıradan bir kurs kitabına benzemiyor. İlk iki kitap gibi bu da iç sayfalar güzel tasarlanmış ve kaliteli bir baskıya sahip. Temel Grafik tasarım bilgilerini içeriyor baskısı yok ama NadirKitap’ta bulabilirsiniz.
4. İmgeden Baskıya Grafik Tasarım – Gani Arıkan
Kitap dört bölümden oluşuyor ve kitabın en büyük eksiği 3. bölümü Corel Draw üzerinden anlatması. Adobe kullanıcıları açısından sıkıntılı bir durum. Belki daha evrensel bir dille anlatılsa daha iyi olabilirdi.
5. Sanat, Tasarım ve Görsel Kültür – Malcom Barnard
Bu aslında tam bir grafik tasarım kitabı sayılmaz. Görsel kültür hakkında olmasına rağmen görsellik fakiri teorik bir kitap. Sonsuza kadar yaşayacaksanız fırsat bulup okuyabilirsiniz.
Tipografi Kitapları
Tipografinin grafik tasarımı içerisinde ne kadar önemi olduğunu belirtmeye gerek duymadan sıralamaya başlıyorum.
1. Tam Benim Tipim – Simon Garfield
Bu belki de Türkçedeki en neşeli font kitabı. Grafik tasarımcının temel ihtiyacı fontlar hakkında detaylı bilgi içeriyor. Canınız sıkılınca siz de font tasarımı yapıyorsanız bu kitap ufkunuzu genişletecektir.
2. Çağdaş Tipografinin Temelleri – Namık Kemal Sarıkavak
Eğer sağlam bir Tipografi kaynağı arıyorsanız bu kitap sizi en temel kavramlardan sayfa düzenine kadar bilgilendiriyor. Grafik tasarım okullarındaki büyük bir ders kitabı eksiğini de kapatıyor. Okuduktan sona mezun olmuş gibi hissediyorsunuz. (Popüler kitap satış sitelerinde bulamazsanız yayınevinin web adresi seckin.com.tr’ye bakın.)
3. Modern Sanat ve Yeni Tipografi – Emre Becer
Prof. Emre Becer’in tipografi hakkında hazırladığı tipografiye dair temel kitap. Bu işle cidden ilgileniyorsanız kitaplığınızda bu da bulunmalı.
Ek Olarak
1. İzimler – Stephen Little
Yukarıdaki fotoğrafta içindekiler sayfasını gördüğünüz grafik sanata için değil ama genel anlamda dönemleriyle birlikte sanatı anlamak için harika bir kitap. Sanatla ilgili kim varsa hediye ettiğim ama artık baskısına pek rastlamadığım bir sanat kitabı, umarım basmaya devam ederler.
2. Estetik – Christopher Kul-Want, Piero
NTV yayınlarının tüm “Çizgibilim Serisi” kitapları gibi grafik kafasındaki herkese uygun kitaplar çıkartıyorlar. İşte bu da onlardan biri. Bol resimli. Anlayacağınız üzre I love bol resim.
3. Tasarım Felsefesi – İsmail Tunalı
Olaya grafik değil de ‘tasarım’ açısından yaklaşan güzel bir felsefe kitabı. Teorik olmasına rağmen ferah bir tasarımı var. Görselleri bol olmasa da yeterli düzeyde.
4. Bu Bir Pipo Değildir
Michel Foucault (Fuko)’un mini kitabı. Fuko ne kadar sıkıcı bir yazar olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Kitabın önemli yapan şey ise sürrealist ressam Rene Magritte’in ünlü tablosu “bu bir pipo değildir” üzerine yazılmış olması. Kitap, Magritte’in çalışmaları üzerine kafa yormamızı sağlıyor. Fuko kendi kafasına göre takılıyor ama artık onu çok sevdiğimiz için hoş görüyoruz. Kitabın dizgisel ve editörlük açısından en büyük eksiği Magritte’in eserlerinden bahsettiği paragraflarda görsellerin olmaması. Kitabı okurken aynı zamanda internetten ilgili eseri açıp bakmanız gerekiyor. Bu da minicik kitabı Fuko’nun dili yetmezmiş gibi fazladan yorucu hale getiriyor.
Her zaman dediğim gibi sanata dair kitaplar göze hitap etmeli. Kitap okumak zaten zahmetli bir iş. Bunu zorlaştırmaya gerek yok. Hatta bana kalırsa tüm kitaplar bol görselli olmalı ama neyse.
Not: Sanat kitaplarına girersek işin içinden hiç çıkmayız. Mesela Gombrich’in Sanatın Öyküsü kitabı muhteşem ama çok pahalı.
Gökhan Aykanat
Selamlar karakter tasarımıyla alakalı kitap öneriniz olur mu acaba?
Serdar A
Böyle bir kitap ihtiyacı ben de duymuştum fakat türkçe bir kaynak bulamamıştım. Sonra sine-i internete gittim ve bir çok görsel ile karşılaştım. Pinterestte güzel koleksiyonlar var bir bak. Şimdilik internetteki ustaların paylaşımı yeterli oluyor. Daha derinlemesine incelemek istiyorsan lib gen gibi yerlerde Character Design yazdığında harika kitaplar bulabilirsin. Ayrıca heykel çamur vb. konularda eğitim alman 3D bakışını geliştirecektir. Tek önerim bu.
Gökhan Aykanat
Mobil oyun için oyun karakteri tasarlamak istiyorum.Fakat canlıların anatomileri vücut ölçüleri ve göz burun gibi surattaki yerleri önemli.Tekniğine uygun tasarım yapılırsa daha güzel olur.Elimde almanca bir kitap mevcut.En kötü çeviri yoluyla bu kitabı değerlendirmeye çalışıcam.Teşekkür ederim.
Serdar A
Bir de şu kitap var. Belki nette bulabilirsin “Creative Character Design, Bryan Tillman” Ayrıca anatomi vs konularına gireceksen çevrende karakalem anatomi derslerini araştırsan çok iyi olur. Bunlar temel konular ve her güzel sanatlar öğrencisi bu dersleri alır, yetenek sınavında da sınanır.
Gökhan Aykanat
Önerileriniz için teşekkür ederim.Hepsini not alıyorum çalışacağım konulara buna göre devam edeceğim.Anatomi ve kara kalemden başlamak daha mantıklı gibi duruyor.Bilgisayar ortamına son noktada geçeyim.