Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
Grafik Tasarım Kitapları

Türkçe Grafik Tasarım Kitapları İncelemesi

Tarih: 2015-08-10
Kategori: Grafik Tasarım, Tipografi

Grafik tasarımı keyiflidir cıvıl cıvıldır ve kitaplarının da öyle olması beklenir.

Grafik Tasarımı Kitapları

1. Grafik Tasarımı Ne İçindir? – Alice Twemlow

Olması gerektiği gibi sayfa tasarımı açısından da çok başarılı bir grafik tasarım kitabı. Metinler yer yer sıkıcı olsa da görseller durumu kurtarıyor. Kitap, “grafik tasarımı ne içindir” sorusuna dünya çapındaki sanatçıların verdiği cevapların derlemesi. Grafik dünyasına giriş için heveslendirici bir kitap.

2. Grafik Tasarım – Alain Weill

YKY Yayınlarından olması gerektiği gibi görsel açıdan zengin, grafik sanatı tarihini özetleyen güzel bir cep kitabı. Metroda okunabilir.

3. Yaratıcı Tasarımın Temel Prensipleri – G. Ambrose, P. Harris

Bu kitabı bulmak biraz zor. Bana web-grafik kursundan vermişlerdi ancak sıradan bir kurs kitabına benzemiyor. İlk iki kitap gibi bu da iç sayfalar güzel tasarlanmış ve kaliteli bir baskıya sahip. Temel Grafik tasarım bilgilerini içeriyor baskısı yok ama NadirKitap’ta bulabilirsiniz.

4. İmgeden Baskıya Grafik Tasarım – Gani Arıkan

Kitap dört bölümden oluşuyor ve kitabın en büyük eksiği 3. bölümü Corel Draw üzerinden anlatması. Adobe kullanıcıları açısından sıkıntılı bir durum. Belki daha evrensel bir dille anlatılsa daha iyi olabilirdi.

5. Sanat, Tasarım ve Görsel Kültür – Malcom Barnard

Bu aslında tam bir grafik tasarım kitabı sayılmaz. Görsel kültür hakkında olmasına rağmen görsellik fakiri teorik bir kitap. Sonsuza kadar yaşayacaksanız fırsat bulup okuyabilirsiniz.

 

tipografi

Tipografi Kitapları

Tipografinin grafik tasarımı içerisinde ne kadar önemi olduğunu belirtmeye gerek duymadan sıralamaya başlıyorum.

1. Tam Benim Tipim – Simon Garfield

Bu belki de Türkçedeki en neşeli font kitabı. Grafik tasarımcının temel ihtiyacı fontlar hakkında detaylı bilgi içeriyor. Canınız sıkılınca siz de font tasarımı yapıyorsanız bu kitap ufkunuzu genişletecektir.

2. Çağdaş Tipografinin Temelleri – Namık Kemal Sarıkavak

Eğer sağlam bir Tipografi kaynağı arıyorsanız bu kitap sizi en temel kavramlardan sayfa düzenine kadar bilgilendiriyor. Grafik tasarım okullarındaki büyük bir ders kitabı eksiğini de kapatıyor. Okuduktan sona mezun olmuş gibi hissediyorsunuz. (Popüler kitap satış sitelerinde bulamazsanız yayınevinin web adresi seckin.com.tr’ye bakın.)

3. Modern Sanat ve Yeni Tipografi – Emre Becer

Prof. Emre Becer’in tipografi hakkında hazırladığı tipografiye dair temel kitap. Bu işle cidden ilgileniyorsanız kitaplığınızda bu da bulunmalı.

 

izimler kitabı

Ek Olarak

1. İzimler – Stephen Little

Yukarıdaki fotoğrafta içindekiler sayfasını gördüğünüz grafik sanata için değil ama genel anlamda dönemleriyle birlikte sanatı anlamak için harika bir kitap. Sanatla ilgili kim varsa hediye ettiğim ama artık baskısına pek rastlamadığım bir sanat kitabı, umarım basmaya devam ederler.

2. Estetik – Christopher Kul-Want, Piero

NTV yayınlarının tüm “Çizgibilim Serisi” kitapları gibi grafik kafasındaki herkese uygun kitaplar çıkartıyorlar. İşte bu da onlardan biri. Bol resimli. Anlayacağınız üzre I love bol resim.

3. Tasarım Felsefesi – İsmail Tunalı

Olaya grafik değil de ‘tasarım’ açısından yaklaşan güzel bir felsefe kitabı. Teorik olmasına rağmen ferah bir tasarımı var. Görselleri bol olmasa da yeterli düzeyde.

4. Bu Bir Pipo Değildir

bu-bir-pipo

Michel Foucault (Fuko)’un mini kitabı. Fuko ne kadar sıkıcı bir yazar olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Kitabın önemli yapan şey ise sürrealist ressam Rene Magritte’in ünlü tablosu “bu bir pipo değildir” üzerine yazılmış olması. Kitap, Magritte’in çalışmaları üzerine kafa yormamızı sağlıyor. Fuko kendi kafasına göre takılıyor ama artık onu çok sevdiğimiz için hoş görüyoruz. Kitabın dizgisel ve editörlük açısından en büyük eksiği Magritte’in eserlerinden bahsettiği paragraflarda görsellerin olmaması. Kitabı okurken aynı zamanda internetten ilgili eseri açıp bakmanız gerekiyor. Bu da minicik kitabı Fuko’nun dili yetmezmiş gibi fazladan yorucu hale getiriyor.

Her zaman dediğim gibi sanata dair kitaplar göze hitap etmeli. Kitap okumak zaten zahmetli bir iş. Bunu zorlaştırmaya gerek yok. Hatta bana kalırsa tüm kitaplar bol görselli olmalı ama neyse.

Not: Sanat kitaplarına girersek işin içinden hiç çıkmayız. Mesela Gombrich’in Sanatın Öyküsü kitabı muhteşem ama çok pahalı.

Other Articles / Diğer Yazılar
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
    NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
  • En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
    En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
  • En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
    En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
  • Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim
    Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim
  • UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
    UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram

Etiketler: kitap

Yorumlar

  1. Gökhan Aykanat

    2015-12-22 ile 19:12

    Selamlar karakter tasarımıyla alakalı kitap öneriniz olur mu acaba?

    Cevapla
    • Serdar A

      2015-12-22 ile 20:47

      Böyle bir kitap ihtiyacı ben de duymuştum fakat türkçe bir kaynak bulamamıştım. Sonra sine-i internete gittim ve bir çok görsel ile karşılaştım. Pinterestte güzel koleksiyonlar var bir bak. Şimdilik internetteki ustaların paylaşımı yeterli oluyor. Daha derinlemesine incelemek istiyorsan lib gen gibi yerlerde Character Design yazdığında harika kitaplar bulabilirsin. Ayrıca heykel çamur vb. konularda eğitim alman 3D bakışını geliştirecektir. Tek önerim bu.

  2. Gökhan Aykanat

    2015-12-22 ile 21:15

    Mobil oyun için oyun karakteri tasarlamak istiyorum.Fakat canlıların anatomileri vücut ölçüleri ve göz burun gibi surattaki yerleri önemli.Tekniğine uygun tasarım yapılırsa daha güzel olur.Elimde almanca bir kitap mevcut.En kötü çeviri yoluyla bu kitabı değerlendirmeye çalışıcam.Teşekkür ederim.

    Cevapla
    • Serdar A

      2015-12-23 ile 02:47

      Bir de şu kitap var. Belki nette bulabilirsin “Creative Character Design, Bryan Tillman” Ayrıca anatomi vs konularına gireceksen çevrende karakalem anatomi derslerini araştırsan çok iyi olur. Bunlar temel konular ve her güzel sanatlar öğrencisi bu dersleri alır, yetenek sınavında da sınanır.

  3. Gökhan Aykanat

    2015-12-23 ile 10:12

    Önerileriniz için teşekkür ederim.Hepsini not alıyorum çalışacağım konulara buna göre devam edeceğim.Anatomi ve kara kalemden başlamak daha mantıklı gibi duruyor.Bilgisayar ortamına son noktada geçeyim.

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (23)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (12)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (7)
  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (5)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (7)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (6)
  • Animasyonun 12 Prensibi ve Özeti 3 Temel İlkeAnimasyonun 12 Prensibi ve Özeti 3 Temel İlke (4)
  • Türkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa NotlarTürkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa Notlar (6)

Seçme Yazılar

Death Note Manga

En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları

Türkçe manga ile ilk karşılaşmam 2011’de iş yerimde gerçekleşti. Editörler dünyaca ünlü bir manga serisinin Death Note‘nun yayın haklarını satın aldığımızı söylemişti. (Bu arada manga: Japon çizgi romanı) Animeleri zaten severdim (Anime: Japon çizgi filmi) Miyazaki filmleri , Ghost in the Shell, Akira favorimdi; ancak 2010’dan önce  raflarda Türkçe Manga görmeye pek alışık değildik.

Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; a Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; ama birilerinin keyfi hiç bozulmuyor. #deprem #yük #yol
Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı y Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı yapay zekaya karşı düzenlenen #NoAI protestolarına bir destek de bizden. 

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence, Episode 2: The Protests

1. So why are artists bothered? You see a striking comparison showing how the appearance differs when artist names are typed into the AI commands.
2. This means that without drawings by human artists, AI cannot produce any stylized output.
3. There are public databases like LAION-5B. Works by popular artists like @Loisvb have been added to this database without their permission. All AIs in the market started to produce works in the style of artists by taking advantage of this data. This is copyright infringement. 
https://laion-aesthetic.datasette.io/laion-aesthetic-6pls/images 
https://twitter.com/megraeart/status/1598806459004985363
4. So what do artists want? The artists rightly want their drawings removed from this database. The number of applications that use this data, such as Midjourney and DALL-E, are increasing.
5. What will they do? The Concept Art Association, led by Karla Ortiz, is preparing for an action. @kortizart @conceptartassociation
6. Their requests are at this link: https://www.gofundme.com/f/protecting-artists-from-ai-technologies
7. I consider these demands justified. It is ethically wrong for them to feed AI with haram data and make money from it. Laws are lagging here too. I hope necessary adjustments are made.
8. Because AI has entered our lives and will not leave. AI can be a useful tool even with just your own images and public domain content. I created the images in this series with ethical AI and old photo editing techniques to try if another way is possible.
9. “ART = IDEA” -Steve Huston There has to be another way. Because art is an idea. The story is king and the stories emerge from life.

 #yapayzeka #yahşizeka #yzroman #fotoroman #fotobashing #stablediffusion #AI #aiart #humanartist #lensa #midjourney #dalle2 #stablediffusion #artistrights
Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fus Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fusun.yaziyor) de dediği gibi “At a timeless zone, the story should start.” O zaman haydi buyurun. Hikayemiz 2009'da başlıyor. 
Hikayede bahsi geçen makale: https://serdara.com/go-oyunu-ve-kaos-teorisi/

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 1: The Go Defeat
1. Years ago, I wrote a passionate article on artificial intelligence (Bibliothec:2009).
2. The artificial intelligence that beat humans at chess had not yet beat humans at Go. In the article, I compared the subject with the popular chaos theory of that period and tried to explain why it could not be defeated.
3. Ten years later, the AI named "Alpha GO" defeated humans in Go as well in 2016.
4. But I took my part. From now on, I would not challenge AIs anymore, I would mind my own business.
5. When I couldn't find what I was looking for in engineering and philosophy, then I chose the digital art career path.
6. A news would wake me up from my peaceful sleep in my comfort zone called “concept art” and “storyboard”. A bloody AI-generated painting would return with an award from a competition in a fair.
7. Prompts are text commands for AI. Below are the pictures received from AI in response to these commands. Until last year, AI who made pictures like children with these commands…
8. By what time had he developed enough to win a competition in a few months? Beautifully drawn by a toast machine.
9. Will they take our jobs?

We will see.

 #ai #aiart #stablediffusion #photobashing #fotomanupulation #fotoroman #yapayzeka #photoshop #yzroman #yahşizeka #go
Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa o Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa olsa yahşi olan bu zekalar hakkında benim de diyeceklerim var. Bir kaç bölümde anlatmayı planlıyorum. Evet tüm görseller yapay zeka, fotoşop, Wacom ve sanatçı işbirliği ile üretildi.

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 0
1. Hello, this isn't me, this is my AI-trained Surrogate (2009). (Cool SciFi Movie: https://www.imdb.com/title/tt0986263/)
2. A great revolution has taken place in the art world.
3. There is total chaos and uncertainty right now.
4. But art history has witnessed many such turning points. *discovery of perspective 15th century.
5. With the invention of the camera, portrait painters were negatively affected. *the first photograph, 1826
6. Digital drawing tablets had forced artists in the industry to break away from paper.
7. And the internet… With an endless number of visual references, artists are now able to educate themselves without going through costly jobs such as visiting museums, working with live models, going to distant schools. Because they had an endless mine of knowledge in front of them.
8. There was another one feeding on this mine of knowledge while we slept. Artificial Intelligence! (AI) It climbed from the bottom of the mass data mines and came to the surface.
9. Now, here in these few series, I want to talk about them with you… To be continued…

 #AI #aiart #comics #çizgiroman #fotoroman #yapayzeka #YZroman #yahşizeka #stablediffusion #photoshop #wacom
Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan bir ceket ve şapka ile bilinmezliğe yürüdüm. #stablediffusion
Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe