Font Nedir?
Font sözcüğü etimolojik köken olarak İngilizce’deki “fountain” su kaynağı sözcüğünden geliyor. Bir bakıma yazının kaynağı diyebiliriz. Düşünün bir harf çeşmesi var ve oradan kova kova harf doldurup kağıtlara dizerek metinler oluşturuyoruz.
Font font diye Nietzsche’sine sarıldım, benim tipografik yârim, yazıyüzüymüş…
Typeface (Yazıyüzü) ve Font Farkı
Yazıyüzü (typeface) harf tasarımına göndermede bulunur, örneğin yukarıdaki resimlerde harflerin şeklini şemailini yani yazı yüzünü görmektesiniz. Font ise dijital bir dosyadır, Misal okula hayır fontu, okula hayır yazıyüzünü bilgisayarımıza yüklemeye yarayan bir dosyadır. Norbert Florendo’nun da dediği gibi “Typeface gördüğümüz, font ise kullandığımız şeydir.”
Daha detaylı bilgi için tipografi yazıma bakabilirsiniz. Bu ön bilgiden sonra şimdi de yazıyüzlerimizi tanıyalım:
1. Okula Hayır
“Okumaya değil de okula hayır!” sloganıyla kurduğumuz okulahayir.net adlı eğitim eleştirisi sitesinde kullanılan kübik yazıyüzü aslında okulun ezberci ve sınırlayıcı duygusunu anlatmaya çalıştım. Hazırladığım afişte “o” harfini hapishane penceresine benzettim. Konuyla ilgili Pink Floyd’un harika bir şarkısı var, Another brick on the wall afişteki renkler de tuğlayı hatırlatan renkler. Fontu indirip kullanmak için aşağıdaki afişe tıklayın.
Tasarımım dafont sitesinden onay aldıktan sonra sonra çeşitli font sitelerinde de paylaşılmaya başlandı. İlk olarak Kanada’daki bir Luc Devroye adında matematik profesörü sitesinde duyurdu ve olaylar gelişti. En hoşuma gideni ise bir Alman sanatçı saat arayüzünde bu yazıyüzü rakamlarını kullanmış olması adam deviantart‘taki sayfasında sergilemiş. Font yayıldıkça ben daha de gaza geldim ve bir font daha yaptım.
1.2 Okula Hayır Soft
Haklısınız, gerçekten de Okula Hayır fontu birazcık “çirkin” olmuştu, myfont sitesi de kabul etmemişti zaten; fakat amacım da buydu. Daha sonra Okula Hayır’ın kenarlarını törpülersek nasıl olacağına bakayım dedim ve ortaya bu hoş görüntüler çıktı. Evet, yeni yazıyüzümüzü yerinde incelemek için hep birlikte aşağıdaki görsele tıklıyoruz.
Not: Güzel bir haber, bu fontu da başka bir genç arkadaş, Emotional Matter adlı projesindeki logoda kullanmış. E ve M harflerindeki simetri hoşuna gitmiş anlaşılan. Good luck Blake!
2. Elif Sans Herif
Elifin Feminist Mutfağından Anarşist Tarifler sayfasıyla sonunda akademik camianın da ilgisini çekmeyi başlardım. Neyse o ayrı bir hikaye. Buradaki yazıyüzleri da daha doğal ve daha kaotik aynı zamanda kendine has bir düzeni olan bir tasarım olmalı dedim ve üşenmedim el yazımı fonta çevirip siteye yükledim. Sitenin anarşist feminist yapısına da yakıştı. El yazısı olduğu için de en iyi eski bir mektup formatında sergilenir diye düşünüp aşağıdaki afişi hazırladım. Denemek için yine afişe tıklayıp dafont sitesinden indirebilirsiniz.
Bakalım, hayırlısı. Geçen gün Fransız bir tasarımcı web sitesi ve bussines card için kullanabilir miyim dedi. Elin Fransız’ının kartında el yazım duracak acayip bir duygu bu:) Tabi ücretsiz ama olsun. Sonuçta anarşist bir font. Yapılan bir işi dünyayla paylaşmak ve ilgi görmesi harika bir duygu. Ayrıca bu font bir arkadaşımın hazırladığı FishnGeek firmasının iCyrill adlı iOS uygulamasında da kullanıldı.
Yazıyı Aşık Veysel ile kapatalım…
Not: Tasarımların yasal izinleri ise şu şekilde “Özgürce kullan; ama kişisel işler için, tabii kaynak belirtmek şartıyla.” Eğer paralı işlerde kullanacaksanız iletişime geçseniz etik olur.
PS: Okula Hayır and Elif Sans Herif by Serdar A. is licensed under a Creative Commons Attribution-Gayriticari-NoDerivs 3.0 Unported License. Linkteki çalışmalar baz alınarak yapılmıştır http://www.dafont.com/serdar-a.d4257.
Akif
Gardaş yazıyüzü değil yazıtipi
Serdar A
yazı=type, tip=type, yüz=face bu formüle göre sizinki typetype gibi bir anlama geliyor