Bakalım o fanzin çıkacak mı? Birinci ve ikinci haftaların yazısını okuduysanız atölyemizin üçüncü yani son haftasına hoş geldiniz.
Geçen hafta yapamadığımız dersin telafisini de bu hafta yaptık. Dolayısıyla yoğun bir hafta oldu nasıl geçti anlamadık. Hepimiz çok yorulduk ama değdi.
1. Gün: Fanzin Nedir? Storyboard ne işe yarar?
Fanzin sözcüğü 1940’lı yıllarda “fanzine (İng.) = fanatic (hayran) + magazine (dergi)” sözcüklerinin birleşiminden türetilmiştir, yani hayran dergisi de diyebiliriz. En belirgin özelliği amatör ve bağımsız bir yayın olmasıdır. Genelde fotokopi ile çoğaltılır elle dağıtılır. Müzik, edebiyat, şiir, sinema, çizgi roman, siyaset gibi bazen de karma konularda olabilir. Günümüzde web sitesi olarak da devam eden fanzinler vardır. Bu tür fanzinlere e-fanzin, e-zin veya webzin denilmektedir.
Daha ayrıntılı bilgiyi aşağıdaki linklerden edinebilirsiniz. Özetle fanzin çıkartmak için kimseden icazet almak gerekmez kimse size nasıl yapılacağı hakkında ahkam kesemez. Yayımcılığın ilk ve en özgür basamağıdır fanzin. Ayrıca çocuklara da elle tutulur bir eser çıkartmanın keyfini yaşatmak istiyorum.
Fanzin kaynakları:
http://fanzinavcisi.tumblr.com/
http://www.fanzindb.org
http://dokuzoniki.com/
http://www.sabitfikir.com/soylesi/faruk-emre-ozunlu-ile-soylesi-fanzini-burusturup-atabilirsiniz-ama-ruhunu-asla
http://ofpof.com/merak/dikkat-cekici-bir-fanzin-yaratmanin-yollari
http://adamizah.blogcu.com/yeralti-sanati-ve-fanzin-kulturu/3831866
Bu girişten sonra sinematografik bakışlarını bir nebze genişletmek için storyboard hakkında bir video izlettim. (Storyboard konusunu bu yazıda ayrıntılı olarak anlatmıştım. Merak edenler oraya bakabilir.) Bu bilgilerin çizgi roman ile alakalı olanlarını video eşliğinde anlattım. Çünkü bana göre iyi bir storyboard sanatçısı aynı zamanda iyi bir çizgi roman sanatçısıdır.
Ve yine çizim vakti geldi çattı. Bu sefer tek sayfaya (2-6 kare arası) bir fıkrayı çizgi romana çevirmelerini istedim. Güzel işler çıkarttılar.
Ödev: kendi hikayelerini ve bu fıkraların çinileme dahil tüm detaylarını bitirmek. Yarın geçen hafta yapamadığımız telafi dersi var. Bu arada velilerden el yapımı kek geldi, ders arasında yedik çok lezzetliydi, ellerine sağlık.
2. Gün: Kapak ve Sayfa Düzeni
Fanzinin çıkmasına çok az vakit kalmışken. Bu gün sadece çalıştık ve ortak hikayenin eksiklerini giderdik. Kapak görselimiz hem çizgi roman grubumuzu hem de fanzin adını oluşturduğu için yürüyen uçağı merkeze aldık ve diğer kahramanları da araca bindirdik.
Fanzin ortak hikaye ile başlayacak ardından kişisel öyküler ve fıkralar ile bitecek. Sayfa miktarı fazla olduğu için öncelikle sayfa düzeni belirlemek ve sayfa sayısını hesaplamak için tahtada bir özet çıkarttık.
Soldaki büyük ekranda açtığımız görseller ise öykümüzde gereken referans fotoğrafları. Çekiç ne ara oraya geldi bilmiyorum ama bir macerada kilit role sahip :)
3. Gün: Çinileme Etkinliği
Herkesin hikayesi farklı uzunlukta ve detayda olduğu için herkes aynı anda çizgi romanlarını bitiremedi. Bu gün ve baskıyı yapacağımız son ders son rötuşların yapılacağı gün oldu.
(Zeka fışkıran gözler.)
4. Gün: Baskı ve Velilerle Piknik
Normal şartlarda bir çok sanatsal ve planlı işler belirlenen zamanda bitmez. Fakat bizim bu proje gerçekten zamanında bitti. Arkalı önlü tamı tamına 21 sayfalık bir fanzin ortaya çıktı. Fanzinler normalde daha küçük ve az maliyetli olur. İşte son gün öğrendiğimiz ders ise maliyet hesabıydı. Benim de gözümden kaçmış. 21 sayfalık bir fotokopinin maliyeti 3.1 TL çıktı. Dolayısıyla fiyatın bundan daha fazla olması gerekiyor ki çocukların emeği karşılığını bulsun. Tabi bu arada en büyük kazanç burada para değil. Bir projeye baştan sona katılıp tamamlamak bu yaştaki çocuklar için bence en büyük kazanım.
Aşağıdaki fotoğraf ise baskı işi bittikten sonra gerçekleştirdiğimiz okul bahçesindeki piknik, velilerimiz yine masayı donattı ellerine sağlık.
Son olarak atölyeyi gerçekleştirmemde bana destek olan Ceren Hocama ve minik öğrencilerime çok teşekkür ederim. Çocuklar harika bir başardınız. Hepinizin elinde birer kopya var çoğaltıp satmakta özgürsünüz kolay gelsin.
Umarım bu etkinlik tüm okullarda yaygınlaşır ve bağımsız özgür yayın fanzincilik gençlerimizin bir alışkanlığı haline gelir.
Aşağıda ise bu bıcırıkların ürettiği çizgi romanları okuyabilirsiniz. Keyifli okumalar.
İleri Okumalar ve İzlemeler
Bu başlıkta ise ufuk açıcı birkaç linki paylaştım:
http://www.imdb.com/title/tt0288619/reference
http://www.craveonline.com/site/148854-top-10-comic-book-documentaries
https://ralphdibnytheworld-famouselongatedman.blogspot.lu/2013/12/every-comic-book-documentary-you-must.html
Ceren Demir
Çizgi roman atölyesi, ben ve öğrencilerim için çok güzel bir deneyim oldu. Dolu dolu ve eğlenceli bir üç haftaydı. Çok şey öğrendik, çok çalıştık ve elimizde kişisel tarihimizde somut bir yer tutacak olan kocaman bir fanzinle tamamladık. Her şey için teşekkür ederiz. :)
Serdar A
Rica ederim Ceren Hocam sizin organizasyonunuz olmasaydı bu etkinlik hiç olmazdı asıl ben teşekkür ederim.