Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
Adobe Royal Family

Adobe Edge Animate Ailesi ve Creative Cloud İncelemesi

Tarih: 2013-05-24
Kategori: Grafik Tasarım

Adobe firması, 2012’in sonlarına doğru Edge Animate’i kullanıma sundu. Web ortamında animasyonlar yapan bu program pahalı yazılımlarıyla bilinen Adobe firmasından çıktığı halde ücretsizdi! Bu benim hoşuma gitti çünkü Java Script’in gücünü Adobe de kabul etti demekti; şüpheye düşürdü çünkü beleşti? Adobe’nin en modası geçmiş programı bile 1000 TL  civarındayken bu yenilikçi program neden ücretsizdi? Araştırmaya başladım. Önce Adobe Edge Ailesi daha sonra da bulut bilişim türü olan Creative Cloud Sülalesi ile karşılaştım.

%100 bulutlaşmaya hazır mısınız?

Başlıklar / Contents

  • Edge Animate Nedir? Tutar Mı?
  • Flash Professional öldü yaşasın Edge Animate!
  • Başlangıç
  • Adobe Edge Aile Fotoğrafı
    • 1. Edge Animate CC
    • 2. Edge Core CC
    • 3. Edge Reflow CC
    • 4. Edge Inspect CC
    • 5. Edge Web Fonts
    • 6. Typekit
    • 7. PhoneGap Build
  • Creative Cloud (Sanal Bulut) Nedir?
  • Ey Adobe CC Sülalesi Yeter Bu Ayrılık Birleşin!
  • Adobe’nin Geleceği…

Edge Animate Nedir? Tutar Mı?

Araştırmaya Edge Animate ile başlayalım. Flash veya After Effects kullanmışsanız Edge Animate’te alışmakta zorluk çekmezsiniz.

Bildiğiniz gibi Flash Professional kendine has motoruyla bir döneme damgasını vuran bir web animasyon tasarım platformu. Örneğin Web-Grafik Kursu bitirme projem serdisanat.net‘i tamamen Flash kullanarak yapmıştım; fakat Flash’ın Google örümcekleri tarafından indekslenmediğini öğrenince hayal kırklığına uğradım. Güvenlik açıkları ve mobil cihazların desteğini kesmesi ile Flash piyasadaki etkisini hızla kaybediyor.

After Effects ise video işleme, düzenleme, kesme, biçme programı. Örneğin Game of  Thrones grafik (çizgi) roman kitabı için hazırladığımı basit tanıtım videosunu After Effects ile yapmıştım. Flash çaptan düştükten sonra reklam bannerlarını bu programla yapmaya başladım. Benim için yeni kral buydu. Tabi Flash’ın vektörel özellikleri yoktu ama olsun. Video işleyerek de hoş etkiler yapılabilir.

Adobe Edge Animate ise bu bağlamda ikisine de benzeyen bir program. Action Script yerine Java Script’i (jQuery) kullandığınızı düşünün. Arayüz olarak da After Effects’in kullanıcı dostu ekranını. Mantık ve pratiklik olarak beni çok heyecanlandırdı. Çünkü Flash ve AE animasyonu hazırlar gibi bir zaman çizgisi (timeline) kullanıyorsunuz ama arka planda açık kaynak kodu jQuery kütüphanesi işliyor. Harika!

Web ortamında animasyon yapacak, menü veya galerileri HTML5, CSS3 ve jQuery olanaklarıyla tasarlayacaksak Adobe Edge Animator önümüzdeki yıllarda bize çok yardımcı olabilir.

Flash Professional öldü yaşasın Edge Animate!

Flash’ın çürümeye yüz tuttuğu şu günlerde Edge Animate free (ücretsiz) olduğu için ayrıca avantajlı. Hâlâ test aşamasında olmasına rağmen bu haliyle bile gerçekten becerikli bir yazılım. İngilizce biliyorsanız öğrenmekte sıkıntı çekmezsiniz. Korkmayın Türkçe kaynaklar da var.

Başlangıç

Programı bu linkten indirebilirsiniz. Tabi öncelikle Adobe bulutuna üye olmanız gerekiyor. Adobe’nin de planı bu işte. Herkes buluta taşındığında yazılım güncellemek de problem olmayacak ve daha kolay takip edilebileceğiz. Bu sadece korsanı engellemek için değil aynı zamanda merkezi otoriter bir denetim için de kolaylık olacak.

Program yorumuna da anarşist analizler yaptım kusura bakmayın. Ama yaratıcılığınızı özgür bırakın derken bu kapitalist küresel yazılım firmalarına bağımlı kalmak tüyler ürpertici bir durum.

Adobe Edge Aile Fotoğrafı

Edge ücretsiz olduğu kadar kalabalık da bir aile. Yani olay sadece Edge Animate’ten ibaret değil. “Adobe Edge Tools & Services” projesi yedi programdan oluşuyor. Ailenin en popüler üyesi Edge Animate diğerleri ise şu şekilde:

Adobe Edge Ailesi

1. Edge Animate CC

Adobe Edge ailesinin reisi. Gerçekten becerikli ve gelecek vaat eden bir program. Adının sonundaki CC ise buz dağının görünmeyen kısmı. Oraya birazdan ayrıntılı olarak değineceğiz.

2. Edge Core CC

Bu yazıyı yazdığım sırada indirip yükledim ve bir sürü hatayla karşılaştım. Tanıtım videosundaki adam çatır çatır kullanıyor ama ben beceremedim. Program bir web projesindeki HTML ve CSS kodlamalarına online müdahale imkanı sağlıyor ve anında güncelliyor. Mantık olarak güzel ama WordPress gibi karmaşık sistemlere uyum sağlaması için önünde uzun yıllar var.

3. Edge Reflow CC

Web tasarımındaki yeni trend responsive tasarım yapmanızı sağlayan bir program. Örneğin bu bulunduğunuz site (serdara.com) responsive; ama el yapımı. Oturup üç ayrı ekran ölçüsü için tek tek CSS  hazırladım. Browser’ın çerçevesini daraltırsanız ne demek istediğimi anlarsınız. Gelecekte, farklı boylardaki ekranlarda sitelerin güzel görünmesi ihtiyacı doğacağından önemli bir konu. Fakat neden Edge Animate içine gömmemişler onu anlamadım. Kalabalık görünsün diye mi? Bunu da yükledim ve daha ilk dakikada “Edobe Inspect’i yüklemelisin!” diye bir ibare çıktı. Buyrun buradan yakın.

4. Edge Inspect CC

Edge Reflow çalışsın diye bunu da yükledim. Meğer mobil cihazlarınızı PC’nize tanıtmak içinmiş. Tabi sadece bu program yetmiyor, mobil cihazınızın da bu programı tanıması için karşı bir uygulama yüklemeniz gerekiyor. Edge Inspect Android veya iPhone uygulamalarınızı telefonunuza yüklemelisiniz.

Bitmedi! Wi-Fi bağlantısı açık olmalı. Yerel ağdan cep telefonunuzla PC’nizi IP’sini bulup bir şifre alıyorsunuz. Fakat bilgisayarda hala bir hareketlenme yok. Çünkü Bonjour programını yüklemeniz gerekiyor. Fakat yine çalışmıyor neden çünkü Chrome’a Inspect eklentisini yüklemeniz gerekiyor ki PC’nin browser’ını telefonunuza bağlayabilsin.

Peki, ne oluyor? Tüm bunları hallettikten sonra çok acayip bir şey oluyor. Chrome ekranında ne açarsanız cep telefonu ekranında o site açılıyor. Emeğimize değdi mi bilmiyorum. Ama ilerde bu aşamaları daha sadeleştirirlerse iyi olacak. Sanırım neden ücretsiz olduğunu anladınız. Fakat Reflow’a dönüp de telefonu bağlamak istediğinizde 9,99$‘lık sürümüyle karşı karşıya kalıyorsunuz. İnanmayın. Kapatıp devam edin. Neyse ki o programa ihtiyaç duymadan Reflow ile bağlantı kurabiliyor. Nasıl oldu ben de anlamadım ama Reflow’a ne yazsam cep telefonu ekranında da o yazıyı görüyordum. Bu programı Edge’den ayrı olarak düşünürsek tasarımlarınızı cepten görebilme şansını sağladığı için yararlı olabilir. Ama çok zahmetli.

5. Edge Web Fonts

Evet işte bu güzel bir özellik aynı Google Web Fonts gibi ücretsiz olarak sitenize Edge Web Fonts listesinden font bağlayabilirsiniz. 500 küsür font içerisinden bazı fontlarda Türkçe harf desteği de mevcut. Çeşit az ama iş görür. Üyelik istemiyor.

6. Typekit

Alın size 500 000 çeşit font! Tabii, bunlar da CC üyeliği isteyen ücretli fontlar. Ücretsiz gibi görünüyor ama değil inanmayın.

7. PhoneGap Build

Tasarladığınız mobil uygulamalarınızı buluta yüklemeyi sağlıyor. Benim için gereksiz. Mobil yazılımcıların ilgisini çekebilir.

 

Creative Cloud

Creative Cloud (Sanal Bulut) Nedir?

Gelelim Adobe’nin kurnaz planına. Bulut dediğimiz şey aslında internet üzerinde bulunan sanal bir harddisk. Oraya programlarımızı dosyalarımızı koyabiliyoruz. Bir çeşit posta kutusu diyebiliriz. Adobe’nin bu konuya bu kadar yatırım yapmasının sebebi eğer herkes bulutlaşırsa, müşterilerini istediği gibi denetleyip korsanın önüne geçebileceği düşüncesi sanırım. Cemaate üyeliğin cazip olması için de fiyatlar makul. Programı toptan satın almak yerine aylık kiralamaya başlayacağız. Kullanmadığım zamanın parasını vermek zorunda değilsin. Mantıklı.

İşte fiyatlar: Ayda en fazla 129 TL’ye tüm programları kullanma hakkı kazanıyorsun. Öğrenci mantığıyla bakmayın, hakkıyla lisans kullanan şirketler için oldukça hesaplı. Bireysel olarak düşünürsek de yılda 1548 TL gibi bir bedel çıkıyor ki bireysel çoğunluğun hâlâ bunu tercih edeceğini sanmıyorum. Evdeki korsanları da dize getirmek için Adobe firmasının %100 bulutsu bilgisayarları beklemesi gerekiyor ki ona daha var.

Ey Adobe CC Sülalesi Yeter Bu Ayrılık Birleşin!

Adobe nereye gidiyor? Şahsen ekmeğimi Adobe ürünlerinden kazandığım için ona teşekkür borçluyum; ama hepimiz biliyoruz ki  Adobe firması da pek masum değil. Vahşi kapitalist düzen içerisinde kendisine rakip olacak küçük firmaları satın ala ala büyüdü. Bir çeşit yazılım imparatorluğuna dönüşmüştü.

Olaya iyi tarafından bakmaya çalışalım. Öğrenmek için harcadığımız saatleri hesaba katın. Huyu suyu farklı yüzlerce programın hepsinin ortak bir dili ve ortak bir arayüzü olduğunu düşünün. Hoş olmaz mı?

Edge Animate programı, After Effects, Flash, arayüzlerine benzedikçe insan ister istemez soruyor diğerleri de benzeyecek mi diye. Birleşin abi! Bin tane programı var türlü türlü huyu var. Benim yeni bir program daha öğrenmeye mecalim kalmadı. Birini öğreniyorum diğerini unutuyorum. Bağımsız küçük programları saymıyorum bile.

Bence Adobe Sülalesi geçiş döneminde ve en çok çileyi de hep bu dönemdeki müşteriler çeker. Umarım bir yeni bir program daha öğrenmek zorunda kalmayız ve ilerde her şeyi tek bir ara yüzden yapabiliriz.

Herkese tasasız tasarımlar…

Adobe Family

Not: Yukarıdaki sevimli görselin sanatçısını merak ettiyseniz resme tıklayın.

Adobe’nin Geleceği…

Yazıyı Adobe’nin hazırladığı tanıtım filmi ile bitirelim. Eğer gelecek böyle olacaksa, ben heyecanlıyım bu konuda!

 

Other Articles / Diğer Yazılar
  • En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
    En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
    En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
  • Hacettepe Grafik Yüksek Lisans Bitti: I am the Master of Art
    Hacettepe Grafik Yüksek Lisans Bitti: I am the Master of Art
  • NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
    NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
  • Robotik Sandalye (2006) ve Düşündürdükleri
    Robotik Sandalye (2006) ve Düşündürdükleri

Etiketler: Adobe, yazılımlar

Yorumlar

  1. Mustafa

    2013-06-18 ile 12:09

    merhabalar, programı internette dolaşırken farkettim ve sitelerin altını üstüne getirip buralara kadar geldim. Yazınız Türkçe kaynak oluşması açısında oldukça güzel olmuş. Makale içeriğinde de söz etmişsiniz; öğrenciler için miktarın durumu ile ilgili. Bende üniversite öğrencisiyim ve sizin gibi geleceğimi Adobe programları üzerinden kazanıyorum. Yazınızda bahsettiğiniz programlarda oldukça kullanışlı fakat sadece deneme süresi (30 gün) olarak ithaf ediliyor. Ancak benim programa devamlı olarak ihtiyacım var. Nasıl ulaşabilirim acaba?

    Cevapla
    • Serdar A

      2013-06-18 ile 12:44

      Edge Animate programı yazının en başında da belirttiğim gibi ücretsiz. “30 gün” diye belirten yer neresi anlamadım. Link verebilir misiniz? Eğer CC ailesi için söylüyorsanız iş başka. Bu işi çok iyi bilen meslektaşlarımın hala CS3 kullandığını söylemeliyim çünkü temel özelliklerin ve alışkanlıkların değişmediğini söylüyorlar. Bu bir tercih meselesi. Ben CS3 ile eğitim gördüm, CS5 ile işe başladım; ama yeni işe başlayan arkadaşlarımda CS6 var. CS5’ten memnunum işim aksamıyor. CS6 ise kaygılarınızın giderileceği güne kadar sizi idare edebilir. Zaten CC yeni çıktı içinde mutlaka hata bulunuyordur. Bu da işinizi ve yaratıcılığınızı aksatabilir. Tabi karar sizin.

  2. Mustafa

    2013-06-18 ile 13:16

    Alakanız için teşekkür ederim. Programı CC üzerinden kurduktan sonra açarken serial yada 30 gün kullan olarak seçenekler ile karşılaştım. Programa kullanmayı isteme sebebim; WordPress teması yapımı ile uğraştığımdan JS yada CSS3 kodları ihtiyacım. Bu program üzerinden de animasyon vs. tamamlandığından kodu otomatik olarak size veriyor. Ayrıca evet tüm CC ailesinden de bahsediyorum.

    Cevapla
    • Serdar A

      2013-06-18 ile 20:20

      Mustafa Bey, eğer wordpress teması editleyecekseniz size önerim sadece bu iş için hazırlanmış yazılımlar: BitNami veya WAMP bunların son versiyonları istediğiniz kolaylıkları sağlamıyor olabilir. Ancak şöyle düşünün WP teması tasarlayan sanatçıların büyük çoğunluğu CC kullanmıyor. Hatta çoğu uzman sade NotPad++ öneriyor. Aslında demek istediğim marifet bir yerden sonra programda değil kullanıcıda. Tabi bu durum bir kaç ay sonra değişebilir. Bir program çıkar ya da biri şifreyi kırar belli olmaz kesin bir şey diyemeyeceğim.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (4)
  • Dünyanın En İyi Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren OkullarıDünyanın En İyi Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (0)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (0)
  • En İyi Video Paylaşım Siteleri: İnternete Yüklemek ve Sitenize GömmekEn İyi Video Paylaşım Siteleri: İnternete Yüklemek… (1)
  • IELTS Hazırlık: İngilizce Sınav TavsiyeleriIELTS Hazırlık: İngilizce Sınav Tavsiyeleri (2)
  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (1)
  • Animasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve FelsefesiAnimasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve Felsefesi (1)
  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (2)

Seçme Yazılar

Logos Seminerleri Banner: Ses Buluşması

Matematik Köyü Logos Seminerleri: Ses Buluşması Tanıtım Videosu (Kamera Arkası)

Önceki TEDx Tunalı, ODTÜ DAS veya Gümüşlük Akademisi etkinlikleri gibi Matematik Köyünde gerçekleştirilen Logos Seminerleri “Ses Buluşması”nı bu sefer yazarak anlatmayacağım çünkü kimse okumuyor:) Buluşmaya hazırlıklı gittiğim için dönüşte tanıtım videosu hazırlama fırsatım oldu, sadece onu paylaşıyorum (hem istatistiklere göre videolar daha çok ilgi görüyormuş).

Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. 2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. Not: Daha eskisini bulamadım. 😅#20yaschallenge / Year 2007 me.
Possum Play: This time I will discuss about firms Possum Play: This time I will discuss about firms which does not reply to applications. Tool: #StoryboardPro, Music: Scott Joplin - The Entertainer / Sözüm meclisten dışarı. İş bulsam da işsiz geçen (personal project) zamanlarımı unutmadım. Bu sefer, özellikle Türkiyedeki firmalarda gördüğüm “başvurunuz elimize ulaştı teşekkürler bile diyememe” hastalığına dikkat çekmek istedim. İşsizler fazla olunca değerleri de azalıyor. Oysa ki göz ardı edilmemesi gereken büyük bir ordu var dışarda. Paranın değer kaybetmesinden daha kötüsü bu yetenekli insanların zaman kaybetmesidir. Ey firmalar, işe almayacaklarınıza da olumlu veya olumsuz dönüş yapın. Merak ediyoruz mailimizi aldınız mı o pozisyon hala açık mı başka arayışlara geçelim mi? Di mi? #animation #unemployment #possumplay #playingpossum #işsizlik #animasyon #ölütaklidi
Ikınography: 2 days animation challenge. İki gü Ikınography: 2 days animation challenge. İki günlük (haftasonu) animasyon denemesi yaptım. Tool: Storyboard Pro olarak kısıtladım. Yoksa bitmezdi. Müzik malum: Capone - Oh No. Konu ise bendeki değil ekonomideki soyut dışa döküm... neyse açıklamayayım onu da. #storyboard #animation #ohno #economy
Cumartesi’ye olumlu başlamak istemişimdir. 😇🥲 #çayhan #goodvibes
I am not a #morning #teapot. #cartoon I am not a #morning #teapot. #cartoon
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2022

  • Türkçe