Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
Üşeniyorum, o halde yarın.

Verimlilik Programları: Bilgisayara karşı yenilmeden bilgisayarda çalışmak.

Tarih: 2015-01-27
Kategori: İş Hayatı

Verimlilik programlarını duymuş muydunuz? Tez aşamasındaki öğrencilerin, bilgisayar başında dikkat toplamak isteyen vatandaşlarımızın veya ekmeğini bilgisayardan kazananların hayatını kolaylaştırabilecek “procrastination” (tr: erteleme) savar bazı yazılımlar var.

Çalışmaya başlamadan önce o çalışma için yaptığınız hazırlığın, yapacağınız işi daha da imkansız hale getirdiği oldu mu? Gavurlar buna “procrastination” diyor. Türkçe karşılığı yok. Procrastination bir bakıma, bu günün işini yarına bırakmak, kaytarma sanatı, üşeniyorum o halde yarın felsefesidir. Sınav günü oturup film izlemek, büyük bir temizliğe kalkışmak gibi. Belki de tembellikte usta bir millet olduğumuz için foyamız meydana çıkmasın diye böyle bir kavramın Türkçe karşılığı yok. Fakat adamlar meselenin adını koymuş ve buna karşı çeşitli yöntemler geliştirmişler.

Evet, en ilkel ve en basit yöntem bilgisayarın fişini çekip kendimizi sokağa atmaktır. Fakat günümüzde bunlar da etkisiz; çünkü bilgisayar her yerde, işimiz gücümüz tüm ekmeğimiz bilgisayar, bu nedenle hem bilgisayarın açık olduğu hem de onu daha verimli kullanmayı sağlayan yöntemler gerekiyor. Ecnebi yazılımcılar bu konuda zayıf irademize yardımcı olacak, bizi bizden koruyacak bazı programlar geliştirmişler. Gelin bakalım:

Başlıklar / Contents

  • 1. İnternet Kısıtlayıcılar
    • 1.1. Cold Turkey
    • 1.2. Freedom & Anti-Social
    • 1.3. Stop Procrastinating
    • 1.4. StopDistractions
    • 1.5. Temptation Blocker
  • 2. Browser Engelleyiciler
  • 3. Zaman Planlayıcılar
    • 3.1. WorkRave
    • 3.2. Instant Boos
    • 3.3. Checker Plus for Google Calendar
  • 4. Odaklayıcılar
    • 4.1. Write or Die (Yaz veya Öl)
    • 4.2. WriteRoom & DarkRoom
    • 4.3. White Noise
  • 5. Denetleyiciler
    • 5.1. RescueTime
    • 5.2. MeeTimer
  • 6. İngilizce Kaynaklar

1. İnternet Kısıtlayıcılar

1.1. Cold Turkey

Listedeki favorim Cold Turkey (Soğuk Hindi),  Türkçe karşılığı betona yatmak. En radikal ve en acı veren bağımlılıktan kurtulma yöntemidir. Bağımlılık yaratan maddeye erişim aniden ve tamamen kesilir. Mesela bir uyuşturucu bağımlısını iki gün bir odaya kapatılır, yalvarıp yakarmasına aldırılmaz.

Program da adını buradan alıyor ve liste yapıp belirlediğiniz program ve sitelere belirlediğiniz zaman aralıklarında erişiminizi engelliyor. Bilgisayar normal haline gelmesi için açıp kapamak yetmiyor, bir hafta geçmesi gerekiyor. Şahsen ben ücretsiz zamanlarında kullandım etkili oldu. Ama şimdi paralı olmuş. Eğer ciddi düşünüyorsanız parasına değer.

Verimlilik Takvimi - Procrastination

Fiyat: Basic Ücretsiz, Pro 14,99 Ücretsiz versiyonun içinde takvim yok, sadece zamanlayıcı var, takvim yoksa pek anlamı da yok zaten. Pro versiyonun yanına bir de ForceDraft diye bir program eklemişler aşağıda bahsettiğim “Write or Die” gibi hedeflediğiniz kadar yazmadan yakanızı bırakmayan bir program. Tez için şimdilik en mantıklı paket bu sanırım.

1.2. Freedom & Anti-Social

Freedom (Özgürlük!?) bilgisayarınızın internetini haftanın belirli saatleri arasında bloklamaya yarıyor. Anti-Social (asosyal) ise yine haftanın belirli zaman aralıklarında ama sadece belirlediğiniz sitelere (Twitter, Facebook vb.) girmenizi engelliyor. İkisi birlikte 20 dolar imiş. Bu liste içinde kullanımı en kolay olan program paketi ve Cold Turkey programına yakın kalitede. Zayıf noktası bilgisayarı açıp kapayınca etkisiz olması.

Apple Mac bilgisayarlarda Freedom için ücretsiz bir alternatifi mevcut: Selfcontrol Apple varsa buna gerek yok yani.

Fiyat: 10$ + 10$

1.3. Stop Procrastinating

Windows ve Mac için versiyonları olan Anti-Social ile aynı işlevi gören ama daha ucuz bir yazılım.

Fiyat: 4,99$

1.4. StopDistractions

Windows için yazılmış basit bir program. Yukarıda tanıttığım Anti-Social’ın muadili.

Fiyat: 9.99$

1.5. Temptation Blocker

Uygulamaları yasaklamaya çalışan program. Mesela mesai saatleri içinde Media Player’ı blokluyor ki film izlemek yerine tezinizi yazın diye. En önemli özelliği ücretsiz olması. En büyük eksiği haftalık bir takvimi yerine zamanlayıcı kullanması mesela 2 saat kapatıyorsunuz sonra yine açık.

Fiyat: Yok.

2. Browser Engelleyiciler

Eğer tek browser (internet tarayıcısı: Chrome, Firefox) kullanıyorsanız bu eklentiler işinize yarabilir. Belirlediğiniz çalışma zamanları içinde zaman hırsızı malum sitelere (Facebook, Twitter, Instagram, Tumblr vb…) girmenizi engelleyen eklentiler. En büyük artıları ücretsiz olmaları. En büyük eksileri başka bir browser’ınız varsa ona etki etmemesi.

  1. Mozilla Firefox için LeechBlock
  2. Google Chrome için Productivity Owl (Özellikleri: Takvim, İzin verilen siteler, Yasalık siteler…)

3. Zaman Planlayıcılar

Pomodoro, maksimum çalışma verimini sağlamak için oluşturulmuş standart bir zamanlama tekniği. Aşağıdaki videoda kısaca anlatıyor.

Kitabın özeti: 25 dk’lık çalışma süresi + 5 dk mola = yani 30 dk’lık paketimizi yapacağımız işin ihtiyacına göre planlıyoruz. Mesela öykü yazacağım diyorum ki 3 domates çalışayım. Sağlam ön hazırlık istiyor. Teknik ilgi görünce internet üzerinden domates şeklindeki dandik zamanlayıcıyı ve kitabı satar oldu pis kapitalistler. Biz çalışmak istiyoruz bunların gözü cebimizde. Almayın hiç bir şeylerini. Zaten kişiye göre de değişir o süre. Bana 35 dk + 5 dk iyi gelmişti, mesela bizim lisede 50 dk + 10 dk yapmışlardı okuldan nefret ederdik. (Zamanla ilgisi yok ama)

3.1. WorkRave

Kaç dakikalık zaman aralıklarıyla çalışacaksınız, ne kadar mola vereceksiniz. Günlük çalışma limitiniz ne olacak bunları planlamanıza yarayan program. İster pomodoro ister commodore süresine göre yapın hepsine uyumlu. Ayrıca günlük çalışma istatistiklerinizi de tutuyor. Çalışmayı da fare ve klavye hareket süresini ölçerek kaydediyor. Artık fare ile neye tıkladığınız size kalmış. Kendinizi çok kaptırırsanız ekranda bir kaç dakikalık mola vermeniz gerektiği ve çeşitli egzersiz önerileri var.

WorkRave - Verimlilik için zamanlayıcı

Uzun süre kullandım hala yüklü ama varlığını hissetmiyorum çünkü belli bir süre sonra eliniz refleks olarak programı kapamaya başlıyor. Bu nedenle uzun süre kullanımda etkisini yitiriyor. Yeni programlara bakmak lazım. Ertele tuşunu kapatırsak da bu sefer önemli bir yazışmanın ortasında kesintiye uğrayabiliyorsunuz. Akıllı adam işi değil yani. Ama duruyor işte alıştık birbirimize.

Fiyat: Ücretsiz

3.2. Instant Boos

Bu da WorkRave’nin biraz daha basit versiyonu. Daha iyisi varken buna gerek yok. Ama WorkRave paralı olursa mecbur buna kalacağız.

Verimlilik Zaman Planlayıcı

3.3. Checker Plus for Google Calendar

Google Takvim kullanıyorsanız, facebook doğumgünü habercisi gibi gelecek etkinliklere ne kadar süre kaldığını yazıyor. Mesela açıköğretim sınav tarihleri, kayıt tarihleri vb. bir sürü şekilde kullanılabilir.

4. Odaklayıcılar

4.1. Write or Die (Yaz veya Öl)

Yazar olmak isteyenler için düşünülmüş. Belirlediğiniz zaman aralıklarında hedeflediğiniz miktarda yazı yazmanızı sağlıyor kotayı doldurmadan yakanızı bırakmıyor.

Fiyat: 20$

4.2. WriteRoom & DarkRoom

Bildiğiniz Word programını sadeleştirmişler. Sadece harfler ve siz… Dikkat dağıtıcı başka hiç bir şeyi yok. WriteRoom, Apple Mac bilgisayarlar için, DarkRoom ise Windows PC için.

Fiyat: Ücretsiz

4.3. White Noise

Bu gerçekten çok ilginç bir yazılım. Bir Chrome eklentisi. Çeşitli renklerde suni gürültü üretiyor. Kalabalık ve gürültülü bir yerde çalışıyorsanız. Şelale benzeri fon sesleriyle odaklanmaya yardımcı oluyor. (Bunu yerine Barok müzik daha iyi bir fikir sanki ama siz bilirsiniz.)

Gürültü Üreteci

5. Denetleyiciler

5.1. RescueTime

Tüm internet trafiğinizi ve kullandığınız yazılımları denetleyip nerede ne kadar vakit harcadığınızı renkli grafiklerle analiz etmenizi sağlayan şizofren hizmet. Paranoyaklara göre değil. Ücretli versiyonu ek olarak Cold Turkey gibi kısıtlama özellikleri de sağlıyor. Şahsen tüm bilgisayarımın kontrolünü bu programa veremem o kadar da değil. Çok aşırı bağımlılar için son çare olarak görüyorum.

Ücret: Aylık 9$, Yıllık 72$

5.2. MeeTimer

Hafta boyunca hangi siteye ne kadar zaman geçirdiğinizin seceresini tutan ücretsiz Firefox eklentisi.

6. İngilizce Kaynaklar

Türkçe ile yetinmeyip başka neler var diyenler Google’a “procrastination” yazıp aratabilirler. (Her şeyi devletten beklemeyin.) Alttaki de “Wait But Why” sitesinin kurucusundan erteleme sanatı hakkında güzel bir Ted konuşması.

Not: Bir dev araştırmanın daha sonuna geldik. Varsa başka önerileriniz listeyi güncelleyelim, ben bunları buldum.

Other Articles / Diğer Yazılar
  • En İyi Ücretsiz VR Müzeler: Sanatçılar ve Sanatseverler için Büyük İmkan
    En İyi Ücretsiz VR Müzeler: Sanatçılar ve Sanatseverler için Büyük İmkan
  • UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
    UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
  • Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim
    Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim
  • Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
    Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
  • En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
    En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
  • Robotik Sandalye (2006) ve Düşündürdükleri
    Robotik Sandalye (2006) ve Düşündürdükleri

Etiketler: araştırma, motivasyon

Yorumlar

  1. İrem

    2021-01-16 ile 17:37

    Çok güzel ve çok faydalı bir derleme olmuş. Ellerinize sağlık.

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (14)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (8)
  • IELTS Hazırlık: İngilizce Sınav TavsiyeleriIELTS Hazırlık: İngilizce Sınav Tavsiyeleri (10)
  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (3)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (4)
  • Animasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve FelsefesiAnimasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve Felsefesi (6)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (0)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (0)

Seçme Yazılar

Lise Eğitimi vs Üniversite Eğitimi

Türkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdeleme

Bu yazı, üniversitede animasyon eğitimi almak isteyenler için faydalı olabilir. Türkiye’de lisans seviyesine animasyon eğitimi veren bulabildiğim şimdilik 7 üniversite var. Ama “okul” ama ekol diyebiliyor muyuz? İnsanlara yeterince ulaştı mı, bir kuşakta iz bıraktı mı? Bunlar için henüz erken ya da artık çok mu geç? Gelin birlikte inceleyelim. Üşenmedim bölümler ve anlatılan derslerin müfredatını […]

Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı y Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı yapay zekaya karşı düzenlenen #NoAI protestolarına bir destek de bizden. 

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence, Episode 2: The Protests

1. So why are artists bothered? You see a striking comparison showing how the appearance differs when artist names are typed into the AI commands.
2. This means that without drawings by human artists, AI cannot produce any stylized output.
3. There are public databases like LAION-5B. Works by popular artists like @Loisvb have been added to this database without their permission. All AIs in the market started to produce works in the style of artists by taking advantage of this data. This is copyright infringement. 
https://laion-aesthetic.datasette.io/laion-aesthetic-6pls/images 
https://twitter.com/megraeart/status/1598806459004985363
4. So what do artists want? The artists rightly want their drawings removed from this database. The number of applications that use this data, such as Midjourney and DALL-E, are increasing.
5. What will they do? The Concept Art Association, led by Karla Ortiz, is preparing for an action. @kortizart @conceptartassociation
6. Their requests are at this link: https://www.gofundme.com/f/protecting-artists-from-ai-technologies
7. I consider these demands justified. It is ethically wrong for them to feed AI with haram data and make money from it. Laws are lagging here too. I hope necessary adjustments are made.
8. Because AI has entered our lives and will not leave. AI can be a useful tool even with just your own images and public domain content. I created the images in this series with ethical AI and old photo editing techniques to try if another way is possible.
9. “ART = IDEA” -Steve Huston There has to be another way. Because art is an idea. The story is king and the stories emerge from life.

 #yapayzeka #yahşizeka #yzroman #fotoroman #fotobashing #stablediffusion #AI #aiart #humanartist #lensa #midjourney #dalle2 #stablediffusion #artistrights
Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fus Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fusun.yaziyor) de dediği gibi “At a timeless zone, the story should start.” O zaman haydi buyurun. Hikayemiz 2009'da başlıyor. 
Hikayede bahsi geçen makale: https://serdara.com/go-oyunu-ve-kaos-teorisi/

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 1: The Go Defeat
1. Years ago, I wrote a passionate article on artificial intelligence (Bibliothec:2009).
2. The artificial intelligence that beat humans at chess had not yet beat humans at Go. In the article, I compared the subject with the popular chaos theory of that period and tried to explain why it could not be defeated.
3. Ten years later, the AI named "Alpha GO" defeated humans in Go as well in 2016.
4. But I took my part. From now on, I would not challenge AIs anymore, I would mind my own business.
5. When I couldn't find what I was looking for in engineering and philosophy, then I chose the digital art career path.
6. A news would wake me up from my peaceful sleep in my comfort zone called “concept art” and “storyboard”. A bloody AI-generated painting would return with an award from a competition in a fair.
7. Prompts are text commands for AI. Below are the pictures received from AI in response to these commands. Until last year, AI who made pictures like children with these commands…
8. By what time had he developed enough to win a competition in a few months? Beautifully drawn by a toast machine.
9. Will they take our jobs?

We will see.

 #ai #aiart #stablediffusion #photobashing #fotomanupulation #fotoroman #yapayzeka #photoshop #yzroman #yahşizeka #go
Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa o Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa olsa yahşi olan bu zekalar hakkında benim de diyeceklerim var. Bir kaç bölümde anlatmayı planlıyorum. Evet tüm görseller yapay zeka, fotoşop, Wacom ve sanatçı işbirliği ile üretildi.

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 0
1. Hello, this isn't me, this is my AI-trained Surrogate (2009). (Cool SciFi Movie: https://www.imdb.com/title/tt0986263/)
2. A great revolution has taken place in the art world.
3. There is total chaos and uncertainty right now.
4. But art history has witnessed many such turning points. *discovery of perspective 15th century.
5. With the invention of the camera, portrait painters were negatively affected. *the first photograph, 1826
6. Digital drawing tablets had forced artists in the industry to break away from paper.
7. And the internet… With an endless number of visual references, artists are now able to educate themselves without going through costly jobs such as visiting museums, working with live models, going to distant schools. Because they had an endless mine of knowledge in front of them.
8. There was another one feeding on this mine of knowledge while we slept. Artificial Intelligence! (AI) It climbed from the bottom of the mass data mines and came to the surface.
9. Now, here in these few series, I want to talk about them with you… To be continued…

 #AI #aiart #comics #çizgiroman #fotoroman #yapayzeka #YZroman #yahşizeka #stablediffusion #photoshop #wacom
Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan bir ceket ve şapka ile bilinmezliğe yürüdüm. #stablediffusion
Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. 2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. Not: Daha eskisini bulamadım. 😅#20yaschallenge / Year 2007 me.
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe