Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
en iyi oyun motorları serdara

En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020

Tarih: 2020-10-04
Kategori: Oyun Tasarımı

Oyun motorları ve oyun geliştirme arayüzleri, oyun sektörünün gelişmesi ile paralele olarak önem kazanıyor. Üretim arttıkça ve yatırım aldıkça da becerileri artıyor; hatta film özel efektleri ve üç boyutlu animasyon üretiminde de kullanılır hale geldiler.

Türkiye’deki mobil oyun piyasasının dünya ölçeğinde yatırımlar alması da açık bir göstergedir ki, bu ülkemizi de kapsayan bir büyüme. İnsanlar eve kapandıkça ve dijitalleşme arttıkça da bu büyüme sürecek.

Bu yazıda en iyi oyun motorlarına dolayısıyla oyun geliştirme editörlerine ve oyun animasyonu için çıktı sağlayan yazılımlara değineceğiz.

Animasyon temelli olduğum için oyun motorlarına kod bariyeri yüzünden mesafeli duruyordum. Ancak oyun motorları ile yapılan animasyon filmlerini ve visual script gibi görsel kutulardan oluşan kodlama biçimlerini görünce yine fikrim değişti. (Eskiden Blender‘a da şüpheyle bakardım; ancak Blender beni Grease Pencil ile kendisine aşık etti. Kendisi başlı başına bir yazıyı hak ediyor artık.) Dilerseniz şimdi zamanla güncelleştireceğim bir başka dev yazılım araştırmama, yani oyun dünyasın belkemiğini oluşturan oyun motorlarına ve oyun geliştirme arayüzlerine bir bakalım.

Not: Ekleme veya önerileriniz için en alttaki yorumlar köşesine beklerim.

Başlıklar / Contents

  • Terminoloji
  • 1. Üst Düzey Film / Oyun Motorları
    • 1.1. Unity 3D
    • 1.2. Unreal Engine
    • 1.3. Diğerler Üst Düzey Motorlar
  • 2. Orta Düzey Oyun Motorları
    • 2.1. Game Maker Studio
    • 2.2. Godot Engine
    • 2.3. Defold
    • 2.4. Buidbox
    • 2.5. Pico-8
    • 2.6. Ren’Py Visual Novel Engine
    • 2.7. Diğer Orta Düzey Motorlar
  • 3. HTML5 Oyun Motorları
  • 4. 2D Oyun Animasyonu Yazılımları
    • 4.1. Spine
    • 4.2. DragonBones
    • 4.3. Aseprite
    • 4.4. Piskel
    • 4.5. Adobe Animate
    • 4.6. Diğer Oyun Animasyonu Yazılımları
  • Sonuç / Tavsiye

Terminoloji

Sektör yeni olduğu ve sürekli geliştiği için terimlerde karmaşalar ve zamanla anlam kaymaları olabiliyor. Anladığım kadarıyla kodlar belli iskelet (framework) grupları oluşturuyor. Bu iskeletler birleşip kütüphanelere (library) dönüşüyor. Kütüphaneler, kodlamada kullanılan kod aileleri ve bu kütüphanelerle yazılan etkileşimli yazılımlar ise “oyun motorları”nı (game engine) oluşturuyor. Oyun motorları tek başına bir anlam ifade etmiyor. Bunları işlemek için de düzenleyici (editor) yazılımlara ihtiyaç var. Editor ile oyun motoru bir araya gelip Yazılım Geliştirme Arayüzlerini (SDK: Software Development Kit) oluşturuyor. Aslında bu araştırma Oyun SDK’larını listeliyor; fakat “oyun motoru” daha yaygın bir söylem. Bu kavramları ve konuyla ilgili bulduğum her şeyi aşağıdaki infografikte de detaylı olarak resmetmeye çalıştım, yoruma açıktır yeni bilgiler ışığında güncelleyeceğim.

en iyi oyun motorları oyun düzenleme arayüzleri

Özetle, hepsini şimdilik (SDK oldukları halde) “oyun motoru” (game engine) olarak isimlendiriyoruz ve büyük ihtimalle de bir gün uzman söylemi ile halk söylemi uzlaşacak ve bu kavramlar yolunu bulacak. Her neyse yazılım listemize başlayalım artık:

1. Üst Düzey Film / Oyun Motorları

PC ve oyun konsollarını destekleyen görsel açıdan zengin, imkanları geniş, kodlama açısından derin; ancak öğrenmesi daha çok emek isteyen oyun motorları bunlar. Hatta o kadar becerikliler ki oyun motoru kavramı da yetersiz kalıyor. Bence “Film Motoru” veya daha genel olarak “Render Motoru” demek daha doğru olabilir; çünkü günümüzde film ve CGI animasyon yapımlarında da belkemiği olarak kullanılıyor. Bu konuda -şimdilik- Unity ve Unreal Engine sancağı elinde tutuyor.

1.1. Unity 3D

Boyut: 2D, 3D, Animasyon, CGI VFX
Kod Bilgisi: Orta, C#, Visual Script (Bolt)
Platform: Desktop, mobile, web, consoles.
Fiyat: Öğrencilere 1 yıl ücretsiz, Gelir kazanmaya başlayınca paralı. Pro $1800.

En geniş eğitim videosu desteğine sahip dolayısıyla en popüler oyun motoru. C++’tan daha kolay olan C# desteği. Zengin yan ürün mağazası (asset store) ve kodlamayı görselleştiren Bolt eklentisi ile tam bir yıldız. Son güncellemeler ile artık animasyon işlerinde de kullanımı yaygın olamaya başladı. Aşağıda portfolyosunu görebilirsiniz.

1.2. Unreal Engine

Firma: Epic Games
Boyut: 3D, Animasyon, CGI
Kod Bilgisi: İleri, C++, VisualScript (BluePrint).
Platform: Desktop, mobile, web consoles…
Fiyat: Oyun Lisansı: ücretsiz + ilk başarılı yayından %5 komisyon. Oyun-dışı lisansı: bağımsızlara ücretsiz; ancak firmalar için kişi başı $1500.

Listedeki en iyi grafik motoru diyebiliriz. Star Wars evreninde geçen Mandolorian dizisini izlerken credits kısmında Epic Games yazısını görünce “bi dakka ya!” dedim. Oyun firması değil miydi bunlar? Sonra Unreal Engine’in dizideki görsel efektlerde kullanıldığını öğrenince işlerin ne kadar ilerlediğini anladım. Aşağıdaki video Game of Thrones özel efektlerini yaparken Unreal Engine’in VR sahnelemesini nasıl kullandıklarını gösteriyor. Bu yüzden şimdilik en elit motor bu arkadaşlar.

1.3. Diğerler Üst Düzey Motorlar

Oyun firmaları büyüdükçe ve ihtiyaçları özelleştikçe kendi motorlarını yazmaya başlıyorlar. Mesela AAA Oyun dünyamızın gururu TaleWorlds, 9 yıllık hasretin ardından çıkardığı dünyaca ünlü Bannerlord için kendi motorunu üretmiş. Bu onları tam bağımsız bir unicorn haline getiriyor. Helal olsun diyoruz. TaleWorlds, Peak Games… yürüyün kardeşim.

Listeye, Almanya’daki Türk kardeşlerin yazdığı CryEngine, 3D MMO’lar için üretilen HeroEngine, GTA’yı yapan Rockstar Games’in geliştirdiği RAGE, Half Life’ı yapan ve Steam’in sahibi Valve’ın ürettiği Source Game Engine, Amazon CryEngine temelli Amazon Lumberyard ve kamuya kapalı olan PS2 için geliştirilen Renderware gibi motorları ekleyebiliriz. Fakat bunların Unity ve Unreal kadar geniş bir eğitim desteği ve kitlesi bulunmuyor. Ancak iyi bir yazılımcının da bu motorlar arasında geçiş sorunu yaşayacağını sanmıyorum. (Yaparsınız siz, kendinize güvenin.)

2. Orta Düzey Oyun Motorları

Cep telefonu, tablet bilgisayar ve internet gezgini (web browser) gibi kısıtlı işlemci kaynaklarında çalışan oyun motorları. Hypercasual oyunların altın çağını yaşadığı bu dönemde incelemeye değer motorlar olduğunu düşünüyorum.

2.1. Game Maker Studio

Firma: Yoyo Games
Boyut: 2D
Kod Bilgisi: C temelli GML dilini kolay olduğunu belirtmişler.
Platform: Desktop, mobile, HTML5
Fiyat: Deneme 1 ay ücretsiz, Windows/Mac yayını yıllık $39, kalıcı lisans $99-$199 arası, konsol yayını için yıllık $799-$1500 arası.

Kodlama bilmeyenler için oldukça kullanıcı dostu bir arayüze sahip. Spine gibi yine başka bir lüks iskeletleme sistemi ile ortak çalışıyor. Oyun portfolyosu da baya zengin. Paralı olmasa diyeceğim ki en iyisi budur; ama işte açık kaynak kodlular da var.

2.2. Godot Engine

Boyut: 2D, 3D.
Kod Bilgisi: Orta C++, C#, GDscript (like python), Visual
Platform: Desktop, mobile, HTML5
Fiyat: Open Source (Yani beleş!)

Bana oyun dünyasının Blender’ı gibi geldi. Heyecanlı bir kitlesi var YouTube’ta kalabalık bir eğitim arşivi var. Ve benim için en önemlisi Visual Script olayı var. Performansını bilmiyorum ama denemek istiyorum.

2.3. Defold

Boyut: 2D
Kod Bilgisi: Orta, JavaScrip’te benzeri Lua dilini kullanıyor.
Platform: Web (HTML5), mobile.
Fiyat: Open Source (Beleş)

Oldukça geniş bir oyun portfolyosu var. Godot’un en büyük rakibi. Geniş bir tutorial desteği var çünkü hypercasual Candy Crush’ı yapanlar üretmiş. Mobil oyunlar için reklam eklemesi ve analitik verilerini çekmek daha kolaymış.

2.4. Buidbox

Boyut: 2D 3D
Kod Bilgisi: Yok, sadece Visual Script!
Platform: Desktop, mobile, HTML5
Fiyat: Kısıtlı versiyonu ücretsiz olsa da limitsiz versiyonu aylık $50.

Listedeki en kolay oyun yapma programı. SDK’nın olanakları dışında düzenleme olanağı sınırlı olsa da hazır asset’leri sayesinde hızlıca bir prototip yapma imkanı sağlayabilir.

2.5. Pico-8

Boyut: 2D (8-bit)
Kod Bilgisi: Orta, Lua
Platform: Desktop, mobile, HTML5

8-bit’in minik ekranlarda harika durduğunu kabul edelim. Pico-8’in online kitlesi çok sağlam, bu sayede doküman bulmak kolay. 80’lerdeki Commodore-64 zamanlarındaki vintage tadını arayanlar için harika.

2.6. Ren’Py Visual Novel Engine

Boyut: 2D, (Ancak 3D animasyonlarla desteklenebilir.)
Kod Bilgisi: (Oldukça kolay) Simple Scripting Language
Platform: Windows XP+ (x86), Mac OS X 10.6+ (x86_64), Linux 

Görsel romanlar için tasarlanmış en popüler motor. Çizgisel hikayeye ek olarak alternatif yollar da seçebiliyoruz. Bu nedenle eskilerin text base adventure oyunlarına benzerlik sergiliyor. Akla gelecek her çizgi romanı ve hikayeyi belli slaytlar aracılığı ile interaktif romana dönüştürme imkanı sunuyor. Ortaya hayli ilginç işler de çıkıyor.

2.7. Diğer Orta Düzey Motorlar

Size 2 adet profosyonel ve 4 tane de orta seviye oyun motoru önerisi sundum. Açıkçası bu liste sonsuza kadar gider. Bir motor ne kadar becerikli ve kolay olursa olsun arkasında bir kitlesi olmadıkça bir hit oyun ile fanları heyecanlandırmadıkça popüler olması çok zor. İhtiyacınıza göre uygun olanı seçin. Bunlara ek olarak kendi siteleri dışında derinlemesine bilgi bulamadığım ama yine de bahsetmek istediğim oyun motorları da var.

  • GameSalad, 2D / 3D, JavaScript, Visual Script, Desktop, mobile, HTML5. Listedeki en ilginç motorlardan biri. Çünkü özellikle okullardaki makine öğrenme, problem çözme gibi dersler için de kullanılıyor. Fiyat: Basic $17/m, öğrenci $8/m, pro $25/m. (Sen ne kadar okullara yönelik çalışırsan çalış işte fiyat olayı kitleyi küstürür. Ben de küstüm buraya koydum.)
  • Cocos, 2D / 3D, JavaScript, Desktop, mobile, HTML5. Çin desteği. Evet arkasında Çin var. Open source, fakat kitlesi kapalı gibi geldi.
  • Construct, 2D, Başlangıç, JavaScript, Visual, Desktop, mobile, HTML5, Aylık Pro $16.49, Yıllık Pro $99. Zynga, Sega kullanmış güle güle kullansınlar.
  • LibGDX, 2D, JavaScript, Desktop, mobile, HTML5, 2D animasyon iskeletleme yazılımı olan Spine desteği. Hakkında fazla eğitim kaynağı ve kitle bulamadım maalesef. 3D yazılımlarda olduğu gibi zamanla tüm liste değişebilir belli olmaz.
  • RPG Maker, 2D, Ruby Game Scripting System (RGSS). Fiyat: Windows $25, Visual Novel Maker $70. Piksel tarzı açık kaynak alternatif oyun motorları varken, RPG Maker’ın karmaşık ürün yelpazesi ve pahalı fiyatları yüzünden popülerliğini yitirmiş bir motor olarak görüyorum.

3. HTML5 Oyun Motorları

Boyut: 2D
Kod Bilgisi: İleri (JavaScript)
Platform: İnternet arayüzü ile açıldığı için platformlardan bağımsız. Sadece internet olması yeterli.

Açık kaynak kodu. Web kodlama dili olan JavaScript kullanıldığı için web yazılımcılarının geçiş yapması kolay olan bu oyun motorları ImpactJS ve Phaser gibi özelleşmiş kütüphaneleri ile meşhur. Web tasarımından gelenler için güzel bir giriş noktası olabilir.

4. 2D Oyun Animasyonu Yazılımları

Oyunlar için gereken animasyon genelde bir kaç karelik animasyonlar olduğu için çok karmaşık olması gerekmiyor. Eğer iskeletleme yoksa Photoshop’la da yapılabilir. Fakat daha yumuşak bir hareket isteniyorsa bunlar gerekecektir.

4.1. Spine

Boyut: 2D
Firma: Esoteric Software
Fiyat: İlk ay ücretsiz, essential $69, pro $69, enterprise $2200.

En popüler animasyon karakteri iskeletleme (rigging) yazılımı. GameStudio ve LibGDX gibi 2D oyun motorları ile uyumlu. Fakat ne bileyim pahalı olması ve Godot gibi motorların kendi rig sistemi olması ekstra iş gibi geldi bana.

4.2. DragonBones

Boyut: 2D
Firma: Esoteric Software
Fiyat: OpenSource (Oley!)

Hem animasyon hem de motion comics yapmayı sağlayan bir açık kaynaklı yazılım. Bu bakımdan MotionArtists yazılımına güzel bir alternatif olabilir. Comics Flash, Cocos2D, Unity ile uyumlu.

[Edit 14.10.2020: 2 senedir güncelleme gelmiyor sitesinden de indirilemiyor. Belki düzelir diye tutuyorum. Spine’ın en büyük rakibiydi çünkü.]

4.3. Aseprite

Boyut: 2D (8-bit)
Firma: Esoteric Software
Fiyat: $20 (tek seferlik)

8-bit’çileri tatmin edecek animated sprite editör ve pixel art aracı. Arayüzü de 8-bit. Photoshop’ta da aynı üretimi yaparsınız ancak bu editörün havası gel sadece 8-bit yap diyor. Bu alandaki sanatçılar için güzel bir deneyim olabilir.

4.4. Piskel

Boyut: 2D (8-bit)
Firma: Adobe
Fiyat: Free

Ücretsiz online sprite hazırlama aracı. Offline kullanım için indirebiliyorsunuz.

4.5. Adobe Animate

Boyut: 2D (vektörel)
Firma: Adobe
Fiyat: Karışık

2000’li “Flash” zamanlarında oldukça popüler bir oyun motoruydu. Fakat güvenlik açıkları, isim değişikliği gibi kötü market politikaları yüzünden Animate kendini vektörel animasyon ile sınırladı. Zaten açık kaynakların koşturduğu bu alanda tutunması da kolay olmazdı. Animasyon için hâlâ tavsiye ederim; Harmony‘den hafif ve kolaydır.

4.6. Diğer Oyun Animasyonu Yazılımları

Eğer iskelet gibi karmaşık işlemler yapılmayacaksa ve hareket bir kaç sprite karesinden oluşacaksa her animasyon yazılımı bu işi görür. OpenToonz, Moho, After Effects, Procreate vd. Ayrıntısı için 2d animasyon yazılımları araştırmalarıma bakabilirsiniz.

Sonuç / Tavsiye

Araştırmam sonucunda edindiğim izlenimi özetlemek gerekirse, hemen iş bulmak isteyen kod temelli arkadaşlara önerim Unity; çünkü her ilanda adı geçiyor. Büyük firmalarda gözü olanlar için Unreal. Uzun vadede sindirerek gelişmek isteyenlere ise açık kaynak kodlu yazılımları, parayı önemsemeden hemen hızlı bir giriş yapmak isteyenler için GameStudio diyorum.

Sanat temelli arkadaşlara önerim ise Spine gibi karakter animasyonu yapan yazılımları incelemeleri eğer oyun yapmak istiyorlarsa da daha çok görsel dili (Visual Script) destekleyen açık kaynak kodlu motorları denemeleri. Bu araştırma sonucunda şahsen gözüme Godot’yu kestirdim. Bakalım nasıl işler çıkacak.

Kolay gelsin herkese.

Other Articles / Diğer Yazılar
  • Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
    Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
  • UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
    UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
    Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
  • NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
    NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
  • En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
    En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları

Etiketler: yazılımlar

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (14)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (8)
  • IELTS Hazırlık: İngilizce Sınav TavsiyeleriIELTS Hazırlık: İngilizce Sınav Tavsiyeleri (10)
  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (3)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (4)
  • Animasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve FelsefesiAnimasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve Felsefesi (6)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (0)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (0)

Seçme Yazılar

Ankara Tarihi Foto

Ankara’da Bir Mekan – Yazı Atölyesi 1: Mekan Anlatmaca

Yazı serüvenim devam ediyor. Müge İplikçi Atölyesinden sonra şimdi de Ankara’da bir atölyede buldum kendimi: Gaye Dinçel Yazı Çizi Atölyesi. Bazı eski kafalı edebiyatçılara bakmayın, atölyeler iyidir. Maskelerle dolu dünyamızda kendimize yakın insanları bulmamızı sağlar. Evet, uzatmıyorum, atölyeye gittim. Tanıştık, çay içtik. Hocamız ilk derste biraz sohbetten sonra bulunduğumuz mekan yani odadan yola çıkarak bir şeyler anlatmamızı […]

Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı y Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı yapay zekaya karşı düzenlenen #NoAI protestolarına bir destek de bizden. 

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence, Episode 2: The Protests

1. So why are artists bothered? You see a striking comparison showing how the appearance differs when artist names are typed into the AI commands.
2. This means that without drawings by human artists, AI cannot produce any stylized output.
3. There are public databases like LAION-5B. Works by popular artists like @Loisvb have been added to this database without their permission. All AIs in the market started to produce works in the style of artists by taking advantage of this data. This is copyright infringement. 
https://laion-aesthetic.datasette.io/laion-aesthetic-6pls/images 
https://twitter.com/megraeart/status/1598806459004985363
4. So what do artists want? The artists rightly want their drawings removed from this database. The number of applications that use this data, such as Midjourney and DALL-E, are increasing.
5. What will they do? The Concept Art Association, led by Karla Ortiz, is preparing for an action. @kortizart @conceptartassociation
6. Their requests are at this link: https://www.gofundme.com/f/protecting-artists-from-ai-technologies
7. I consider these demands justified. It is ethically wrong for them to feed AI with haram data and make money from it. Laws are lagging here too. I hope necessary adjustments are made.
8. Because AI has entered our lives and will not leave. AI can be a useful tool even with just your own images and public domain content. I created the images in this series with ethical AI and old photo editing techniques to try if another way is possible.
9. “ART = IDEA” -Steve Huston There has to be another way. Because art is an idea. The story is king and the stories emerge from life.

 #yapayzeka #yahşizeka #yzroman #fotoroman #fotobashing #stablediffusion #AI #aiart #humanartist #lensa #midjourney #dalle2 #stablediffusion #artistrights
Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fus Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fusun.yaziyor) de dediği gibi “At a timeless zone, the story should start.” O zaman haydi buyurun. Hikayemiz 2009'da başlıyor. 
Hikayede bahsi geçen makale: https://serdara.com/go-oyunu-ve-kaos-teorisi/

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 1: The Go Defeat
1. Years ago, I wrote a passionate article on artificial intelligence (Bibliothec:2009).
2. The artificial intelligence that beat humans at chess had not yet beat humans at Go. In the article, I compared the subject with the popular chaos theory of that period and tried to explain why it could not be defeated.
3. Ten years later, the AI named "Alpha GO" defeated humans in Go as well in 2016.
4. But I took my part. From now on, I would not challenge AIs anymore, I would mind my own business.
5. When I couldn't find what I was looking for in engineering and philosophy, then I chose the digital art career path.
6. A news would wake me up from my peaceful sleep in my comfort zone called “concept art” and “storyboard”. A bloody AI-generated painting would return with an award from a competition in a fair.
7. Prompts are text commands for AI. Below are the pictures received from AI in response to these commands. Until last year, AI who made pictures like children with these commands…
8. By what time had he developed enough to win a competition in a few months? Beautifully drawn by a toast machine.
9. Will they take our jobs?

We will see.

 #ai #aiart #stablediffusion #photobashing #fotomanupulation #fotoroman #yapayzeka #photoshop #yzroman #yahşizeka #go
Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa o Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa olsa yahşi olan bu zekalar hakkında benim de diyeceklerim var. Bir kaç bölümde anlatmayı planlıyorum. Evet tüm görseller yapay zeka, fotoşop, Wacom ve sanatçı işbirliği ile üretildi.

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 0
1. Hello, this isn't me, this is my AI-trained Surrogate (2009). (Cool SciFi Movie: https://www.imdb.com/title/tt0986263/)
2. A great revolution has taken place in the art world.
3. There is total chaos and uncertainty right now.
4. But art history has witnessed many such turning points. *discovery of perspective 15th century.
5. With the invention of the camera, portrait painters were negatively affected. *the first photograph, 1826
6. Digital drawing tablets had forced artists in the industry to break away from paper.
7. And the internet… With an endless number of visual references, artists are now able to educate themselves without going through costly jobs such as visiting museums, working with live models, going to distant schools. Because they had an endless mine of knowledge in front of them.
8. There was another one feeding on this mine of knowledge while we slept. Artificial Intelligence! (AI) It climbed from the bottom of the mass data mines and came to the surface.
9. Now, here in these few series, I want to talk about them with you… To be continued…

 #AI #aiart #comics #çizgiroman #fotoroman #yapayzeka #YZroman #yahşizeka #stablediffusion #photoshop #wacom
Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan bir ceket ve şapka ile bilinmezliğe yürüdüm. #stablediffusion
Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. 2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. Not: Daha eskisini bulamadım. 😅#20yaschallenge / Year 2007 me.
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe