Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
3D Tasarım Programları

En İyi 3D Tasarım Programları: Yeni Başlayanlar için 2016 Dosyası

Tarih: 2016-03-20
Kategori: Animasyon Günlüğü

2014’te yazdığım “En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları” yazısından sonra geçen 2 yılda dengeler biraz değişti. Bu yazıda 3D tasarım programlarının kendi çalışma düzenime yakın gördüklerimin daha basit, sade ve güncel bir değerlendirmesini yapacağım.

Başlıklar / Contents

  • 1. Google SkechUp Pro
  • 2. Cinema 4D
  • 3. Blender
  • 4. Maya
  • 5. Diğer 3D Tasarım Programları
    • 5.1. 3ds Max
    • 5.2. Vue
    • 5.3. Huodoni
    • 5.4. Poser Pro ve DAZ Studio
    • 5.5. ZBrush
  • 6. Ek Yazılımlar ve Diller
    • 6.1. Python
    • 6.2. vRay
    • 6.3. After Effects
  • Sektöre Göre 3D Öneriler
  • Son Söz

1. Google SkechUp Pro

3D SketchUp Bina ve vRay

Zorluk: Kolay
Kullanım Alanı: Mimari, peyzaj, mobilya ve basit 3D modellemeler

Yukarıdaki tasarımı yine 2010 Bilgeadam 3D kursunda yapmıştım. Işıklandırma vRay o yüzden güzel görünüyor. Google SkecthUp öğrenmek hiçbir şekilde sizde ağırlık yapmayacaktır. Eğer bu işe başlayacaksanız en azından Google SketchUp Make yani ücretsiz sürümünü bir öğrenin rahatlayın derim. Tek eksiği animasyon yapamaması. Bu yüzden mimarlar ve mobilya tasarımcıları için uygun bir öneri.

2. Cinema 4D

Zorluk: Orta
Kullanım Alanı: Sinema, ürün tasarımı, animasyon, görsel efekt

Bu yazılımı özellikle 3D işinde yoğunlaşmayacak kendine kadar tasarım ve animasyon işine girecekler için öneriyorum. Arayüzü sevimli ve diğerlerine göre daha kolaydır. Zorlanırsa Maya kadar sonuç alınabilir. Fakat büyük firmaların pipeline’lerı (çalışma hatları) genelde Autodesk yazılımlarına göre düzenlendiği için yurt dışında sizden “Maya?” Türkiye’de ise “3Ds Max biliyor musun?” diye sorarlar. Bu nedenle C4D’de Mute gibi bir iş çıkartmalısınız ki soramasınlar.

3. Blender

Zorluk: Karışık (Kullandığınız alana ve versiyonu göre sürekli değişen gelişen bir yazılım)
Kullanım Alanı: 3D modelleme, animasyon

En güzel özelliği ücretsiz ve açık kaynak kod olması, bilgisayarı zorlamaması ve gönüllüler tarafından geliştirilmeye devam etmesi. Arka planda doğrudan Python’u desteklemesi de çok önemli bir özellik. Maya’daki MEL gibi ek bir yazılım yok. Modellemesi başarılı fakat hala animasyon ve render işlerinde sektörde adını pek duymuyoruz. Rakipleri güçlü, Maya ve C4D var…

4. Maya

Zorluk: Zor
Kullanım Alanı: 3D anmasyon sektörü

Hiç “çok pahalı nasıl alacaz” diye söylenmeyin. Öğrenci ve öğretmenlere 3 sene ücretsiz ve tam sürüm kullanma yetkisi veriyor. Bu tüm bunlar Design Creation Suit ailesi için geçerli. Eğer yurt dışında 3D tasarım kariyeri hedefliyorsanız bu programı merkeze alıp özümseyin yalayıp yutun derim. Fakat zor ne yalan söyleyeyim.

5. Diğer 3D Tasarım Programları

5.1. 3ds Max

3D Kampüs Tasarım

Zorluk: Orta
Kullanım Alanı: 3D modelleme

Yukarıdaki kampüs görseli 2010 yılında Bilgeadam kursundaki bitirme projemdi. Işıklandırmasında vRay kullanıldı. O günden sonra da 3ds Max Hiç kullanmadım. Daha çok Web-Grafik alanına yöneldim. Sonra After Effects ile animasyona yöneldim. Bu süre zarfında yazılımların popülerliği de değişti. Açıkçası 3ds Max’in de Maya karşısında gerilediğini görmekteyiz. Autodesk yetkilileri bile Maya’ya daha çok özen gösterdiklerini itiraf ediyorlar.

5.2. Vue

Zorluk: ?
Kullanım Alanı: Mekan, arazi modelleme

Hiç kullanmadım. Kullanmak istiyorum. Yukarıdaki sıraladığım 3D tasarım yazılımlarından ve gerçek dünyadaki işlerden dolayı bir türlü fırsatım olmuyor.

5.3. Huodoni

Zorluk: ?
Kullanım Alanı: Sinema sektörü, özel efekt

Kullanacağımı sanmıyorum çünkü bu yazılım ülkemizde popüler değil ve büyük sinema pipeline’larında kullanılmakta. Hollywood’a gidecekseniz öğrenin.

5.4. Poser Pro ve DAZ Studio

Zorluk: Kolay
Kullanım Alanı: Karakter tasarımı

Çizgi romancıların ve bazı karakter tasarımcıların kullandığı bir insan pozlama yazılımı. Ben çizgi romanımda rotoskopi yaparken denedim ancak istediğim verimi alamadım.

https://www.instagram.com/p/BBpZvCQvS4p/

Ev arkadaşımı model olarak kullandım daha doğal oldu. Bu yazılımlar kendilerine has bir görünüm sergiliyorlar; ancak üzerinden hâlâ o yapaylığı atabilmiş değiller. Doğal görünmüyor arkadaş.

5.5. ZBrush

Zorluk: Zor
Kullanım Alanı: Profesyonel anlamda karakter tasarımı

Adobe gibi her işe burnunu sokan Autodesk’in MudBox’undan daha popüler bir yazlım. Karakter tasarımında kullanılıyor. Fakat size tavsiye karakter tasarlayacaksanız önce bir desen eğitimi alın. Anatomi bilgisi olmadan, heykel çamur denemesi yapmadan doğrudan 3D tasarıma girişirseniz çok zorluk çekersiniz. Aman diyeyim!

6. Ek Yazılımlar ve Diller

6.1. Python

3D modellemelerde işinizi kolaylaştırmak için kullanılan bir bilgisayar dili. Excell’deki formüller gibi düşününün. Bir çok 3d tasarım programına entegre olarak kullanılabilir. Özellikle animasyona çok yardımcı olur. Bir programda 3d bir model tasarlarken arka planda sürekli komut işler, python bu dillerden biridir. Bu bakımdan Photoshop’taki actions komutlarına benzetebiliriz.

6.2. vRay

Pixar’ın Renderman’ı gibi bir render yazılımı. Autodesk genelde ücretsiz olan “Mental Ray” render eklentisini kullanır. Vray ücretlidir; ancak aldığı renderlar profesyonel kalitede çıkar. Bakıp hayran kalırsınız. Kendi özel ışıkları vardır. İlk denemede istenilen sonucu vermez, bilgisayar işlemcisini de çok zorlar fakat alışınca bağımlılık yapar. Yukarıda saydığım tüm 3D modelleme programları ile uyumlu bir  ek yazılımdır (plug-in).

6.3. After Effects

Bir video düzenleme yazılımı kullanmadan bir animasyon filmi yapamazsınız. After Effects rakibi Nuke’den farklı olarak katman (layer) bazlı bir programdır. Adobe ailesi ile zaten uyumlu; ancak Cinema 4D ile Cineware bağlantısı kurabilmesi ise dikkate değer bir özellik. Yukarıdaki Küçük Kara Sinek intro’su After Effects’in kendi Ray-Traced 3D özelliği ile üç boyutlu hale getirildi. Fakat işlemci ve grafik kartı çok zorlandı. Eğer bunu C4D veya Maya ile yapsaydım daha rahat bir tasarım olabilirdi fakat görsel efektler ve renk ayarları için yine After Effects’e ihtiyacım olacaktı.

Sektöre Göre 3D Öneriler

Oyun: 3Ds Max, Blender, Maya, Modo…
Animasyon: Maya, ZBrush, 3Ds Max, Cinema 4D, Modo, Houdini…
Sinema TV: Cineware özelliği ile After Effects ile uyumlu olduğu için Cinema 4D, Huodini…
Görsel Efekt: Softimage ICE, Houdini, Modo…
Karakter Tasarım: Özellikle ZBrush, MudBox ve diğerleri…

Son Söz

Daha bir sürü yazılım var ama bunlar benim deneyerek oluşturduğum pipeline’ım. Belki sizin başka yazlım kümeleriniz olur, başka tarzlarda işler yaparsınız, her şey mümkün. Fakat bir stüdyo kuracaksam bu programları bilen elman isterim belirtmiş olayım.

Sonuç olarak 3D motoru olan her yazılımla istenilen sonuca ulaşmak mümkün, önemli olan onu ne derece ustalıkla kullandığınız. 3D yazılımları çeşitli kılıçlar olarak düşünün. Size en uygun kılıcı yine en iyi siz deneyerek bulacaksınız.

Evet sade bir liste oldu. Bir önceki yazımdan sonra geçen iki yıl sonucunda en büyük ilerlemeyi Blender gösterdi ikinci sırada ise sadeleğinden ödün vermeyen SkechUp’a dikkat çekmek istiyorum. Üç boyutlu tasavvur yeteneğinizi geliştirmek için, heykel ve çamur dersinden sonra, iyi bir başlangıç. O yüzden pahalı işlere girişmeyin. İhtiyacınız olanı alın derim.

İyi boyutlamalar.

Not: Bu sizi kesmediyse yazılım ailesi açısından daha detaylı bir bilgilendirme için bir önceki inceleme yazıma bakabilirsiniz.

Other Articles / Diğer Yazılar
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim
    Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim
  • NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
    NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
  • En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
    En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
  • Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
    Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
  • Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
    Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?

Etiketler: 3B animasyon, 3B modelleme, 3Ds Max, After Effects, Cinema 4D, Maya, SketchUP, yazılımlar

Yorumlar

  1. Elçin

    2016-04-04 ile 11:50

    TrueSculpt Virtual Sculpture nasıl bir program ?

    Cevapla
    • Serdar A

      2016-04-04 ile 22:25

      Bilmiyorum, indir dene öğren bir tanıtım yazısı yaz ve bizimle paylaş. Çok seviniriz.

  2. selman

    2016-04-06 ile 23:03

    c4d uzerinde çalişiyorum şu an onu orenip sora diyer programları daha kısa surede ogrenmezmiyim yani bosuna ondan buna atlamayip zaman kaybı yapmama gerek yok diyorum siz ne diyorsunuz ????

    Cevapla
    • Serdar A

      2016-04-07 ile 12:46

      C4D öğren yeter, yani bir programı iyi öğren yeter bence.

  3. fahri

    2016-09-01 ile 22:30

    Selamun aleyküm. Öncelikle teşekkür etmek istiyorum deneyimlerinizi bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için. Ben makine mühendisligi 2. sınıf ögrencisiyim solidworks, inventor, spaceclaim gibi cad programlarıyla ugrasıyorum çizimler yapıyorum. bu yaptığım çizimlere görsellik katmak gerçekçi renderler almak ve animasyon yapmak yapmak istiyorum.. bunun için hangi programını önerirsiniz ben maya ve c4d arasında kaldım vaktim var çalışabilririm uzun vadede birisine yoğunlaşmak istiyorum sizce bu hangisi olmalı düşüncelerinizi paylaşır mısınız

    Cevapla
    • Serdar A

      2016-09-01 ile 22:45

      Animasyon için Maya, motion graphics için C4D öneririm.

  4. Ferhat

    2017-01-08 ile 15:01

    acaba sırasına göre yazarmısın ögrenmemız gereken programları ben bılemedımde nerden baslıcama lutfen ?

    Cevapla
    • Serdar A

      2017-01-15 ile 17:29

      0. Her şeyden önce temel sanat (çizim boyama heykel) eğitimi [bu sürekli devam edecek]
      1. İngilizce öğrenmek. [Yabancı kaynaklardan bilgi öğrenebilecek kadar]
      2. Google’da araştırma yapmak bilgi toplamak.
      3. Genişleyen ufkumuz sayesinde hedef belirlemek. [Neci olacaksın]
      4. Hedefe yönelik araştırma yapmak.
      5. Bilgisayar eğitimi

      Not: 5. aşamaya geldiğinde zaten bu soruyu sormana gerek kalmayacak hedefin de ne yapacağın da belli olacak. Bu yazı da 4. aşamadakiler için yazılmıştır.

    • Ferhat

      2017-01-18 ile 18:24

      galiba yanlış anlattım size hangı programları basta ögrenmemız gerektigini sormustum ama bu telkınlerınızıde uyuyorum hocam sizin ıyı yazılarınız oldugunuzu sızın yazılarınızı okumamımızı soyledıgınden berı sızı takıp edıyorum ve tavsıyelerınızı dınlıyorum arastırıyorum ingilizce ögrenmye calısıyorum programları cozmeye calısıorum ama hangısı daha yararlı olur dıye dusunmeden edemıyorum hıc bır sey bosuna deıldır ama en ıyısı ogrenmek her zaman ıyıdır …cok saolun

  5. Eray

    2017-01-28 ile 23:11

    Hocam merhabalar. Blogunu yaklaşık 2 yıl önce keşfettim ve ülkedeki en “kaliteli içeriğe” sahip kişisel blog sanırım. İzin verirsen bir sorum olacak. İnanılmaz bir anime ve animasyon film hayranıyım. İflah olmaz derecede diyelim. Bunlardaki görsel şölenler ve hayal gücünün sınırsız olması aklımı benden alır izlerken. Hele bir de arkasında kaliteli bir hikaye varsa iflah olmaz bir bağımlıya dönüşüyorsun. :) Lisans öğrenimimi tamamen farklı bir bölümde yapmama rağmen (şu an 26 yaşındayım) içimdeki bu animasyon sevgisi bitmiyor ve her geçen yıl artıyor. Artık bu saatten sonra sil baştan okul okuyamam. İşten dolayı zamanım da kısıtlı. Ama hayatım sona ermeden animasyon sevgimi gösterebileceğim şeyler yapmak istiyorum. Pixar’ın hani şu 3-5 dakikalık 3D kısa animasyon filmleri benzeri bir şey yapmaya karar verdim. Çizim yeteneğim kötü 2D için sanırım çizim yeteneği şart. Yaptıklarımı internette paylaşacağım. Ticari bir amacım yok, para kazanma amacım yok. Zaten bir mesleğim var. Şimdi soru bombardımanım başlıyor.

    1- Bu tarz 3D bir proje 3-5 dakikalık bir kısa animasyon filmini tek kişi yapabilir mi? Yoksa bir ekip mi olması gerek illa?

    2- İsteğim çok mu uçuk? Yapılabilitesi yoksa hiç girişmeyeceğim. Hobi olarak yapacağım için zorlukları aşmak sıkıntı değil ama ayağımın yere basmasını da isterim.

    3- Maya öğrenmeye karar verdim. Ama ondan önce illa şunu yap ondan sonra program öğrenmeye başla ya da illa şu programı önce öğren dediğin bir şey var mı? İşin teknik kısmında tamamen sıfırım.

    4- Programı öğrenmek için normal bir notebook yeterli mi yoksa masaüstü bilgisayar şart mı? Programı öğrenmem epey (belki de yıllar) zaman alacağı için şimdi güçlü bir bilgisayar alsam ben öğrenene kadar teknolojisi eskiyecek. O yüzden ne yapmamı önerirsin?

    2. soruma cevabın hayır olursa sonrakileri cevaplamana gerek yok. Çünkü ondan sonrakiler “yapabilirim” senaryosu doğrultusundaki sorular.

    Umarım hedeflediğin Pixar’da hedeflediğin projelerde çalışırsın. Senin kafa yapındaki insanları inanıyorum değerlendireceklerdir.

    Şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

    Cevapla
    • Serdar A

      2017-01-29 ile 01:07

      Cevaplayalım.
      1. Ekip olursa güzel olur tek başına olursa çok vaktini alır 3-4 dk için biri ki aylık yoğun çalışma diyorum. Örnek Projeler: https://serdara.com/tag/yapim-asamalari/ Sana az çok fikir verebilir. Ekip ile bireysel proje farkını.
      2. Çok uçuk değil.
      3. Maya öğrenirsen 3D animasyoncu olursun. 2D için kağıt kalem yeterli fakat After Effects ile tadından yenmez. Gerçi 3D video düzenlemek için yine After Effects gerekecek.
      4. Üç boyut tasarımı için güçlü bir bilgisayar gerekir. Video düzenlemek için de gerekir. Her şekilde gerekir bu laptop veya desktop farketmez. Ama her animasyon türü için güçlü PC şart değil. Fakat stopmotion deneyebilirsin: Tek fotoğraf makinesi ve bir sürü obje ile (hamur, oyuncak, kağıt, kalem…) yapmam mümkün. Örnek: https://serdara.com/animasyon-cesitleri-etimolojisi-felsefesi/#4_Stop-Motion_Anlik_GoruntuAnimasyon Başlamak için iyi bir türdür. TED-Ed videolarını çoğu stopmotion ve çok başarılı.

      https://www.youtube.com/watch?v=OB6WYW6kp2s

      Umarım yardımcı olmuştur kolay gelsin.

  6. Özay

    2017-02-14 ile 22:54

    Merhaba, 3D modelleme uzun zamandır aklımda, üniversitede bir ara 3DSMax başlamıştım yarıda kaldı, Çizgi Tagem videolarıyla başlamıştım. Şu an yine bir çalışma başlatmak istiyorum, elimdeki i5 orta seviye bir Laptop ile Maya veya Smax çalılşabilir miyim? Amacım 3 boyutlu modelleme yaparak hem animasyonlar oluşturmak (eğlence sektörü gibi) hem de 3 boyutlu çizimler ile inşaat sektörü gibi iş bulabilmek.. Hangisini önerirsiniz? (İngilizcem var ve Bilgisayar Öğretmenliği mezunuyum).

    Cevapla
    • Serdar A

      2017-02-16 ile 13:37

      Türkiye’de 3DsMax çok kullanılan bir program, devam edin derim. Fakat tasarım için yereli olan i5 işlemci, tasarımın render’ını almaya geldiğinizde size zorluk çıkaracaktır (yeterli gelmeyebilir).

    • Özay

      2017-02-16 ile 21:22

      Cevabınız için teşekkürler.. O halde 3D sMax ile başlıyorum, bir hevesim var.. Bilgisayarı ileride hallederiz, başlamak bitirmenin yarısıdır demişler :) İyi çalışmalar..

  7. mehmet

    2017-02-20 ile 22:39

    Serdar bey merhaba.küçüklüğümden beri hayatımın bir parçası olan bilgisayara ve bilgisayar oyunlarına epey ilgiliyim.Bu alana olan ilgimi bir adım öteye götürerek ”acaba ben de oyun geliştirip bir şeyler üretebilir miyim?” ve yahut ”bu iş için gerekli olan araçları öğrenip uygulayabilir miyim?” tereddütlerinden sıyrıldıktan ve oyun sektörüyle alakalı derinlemesine araştırma yaptıktan sonra kariyerimi bu doğrultuda şekillendirmeye karar verdim.İlk baktığım yer doğal olarak oyun motorları ve bu motorları destekleyen yazılım dilleri oldu.ama işin içine girdikçe her şeyin o kadar güllük gülistanlık olmadığını, kodlamanın gerçekten çok zor ve uğraş gerektiren bir alan olduğunu fark ettim ve bu alanı 1-2 aylık bir deneme sürecinden sonra eledim.benim daha çok ilgimi çeken hayal gücümüzün sınırsız olduğu 3d ve 2d modelleme,kaplama ve level designe aşamaları oldu.Bu alanlarla ilgili küçüklüğümden beri herhangi bir eğitim almadım.23 yaşındayım ve ingilizce seviyem gayet iyi.Sormak istediğim bu alana tam olarak nerden başlamalı ve sıralamayı nasıl takip etmeliyim.Maya, 3d s max,zbrush photoshop ve örnek verdiğiniz diğer tasarım programları içersinden oyun geliştirme aşamalarında en çok kullanılanları hangisi?.Daha doğrusu oyun sektörün önümüzdeki yıllarda geleceği noktayı düşündüğümüzde, sizin ”şunlara hiç bulaşma , şunlarda uzman olman seni çok daha iyi yerlere getirir” dediğiniz programlar hangileridir?(mezun olmama 2 sene var ve ben bu 2 seneyi tamamen bunlara ayırmayı planlıyorum)

    cevabınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum.iyi çalışmalar

    Cevapla
    • Serdar A

      2017-02-22 ile 01:54

      Benim de oyun bölümü ile bir maceram oldu https://serdara.com/bilgisayar-animasyonu-ve-oyun/ bu bölümde oku demiyorum. Sadece bu gibi bölümlerin eğitim verdiği alanları ders programlarını hocalarını özellikle de yabancı ülkelerdeki muadili bölümlerin sitelerinden ders izleklerini araştırman sana çok faydalı olur. Bu araştırmadan sonra Türkiye’deki oyun firmalarının insan kaynakları sayfalarına bak. Orada hangi programları bilen insan tipini aradıkları yazar yazmıyorsa mail at. Sana çok faydası olacaktır. İki senede bunları halledebilirsin hatta eğer iletişimin güçlü ise kendine staj bile ayarlayabilirsin.

  8. Furkan

    2017-03-29 ile 10:46

    Merhaba

    Mekanik parçalar için animasyon yapmak istiyorum. Morun çalışması, içeriğinin gösterilmesi gibi..
    Malzemelerin modellemiş hali (solidworks te çizildi) mevcut.

    Hangi programı tavsiye edersiniz ?

    Cevapla
    • Serdar A

      2017-03-29 ile 17:26

      Solidworks’ün içinde animasyon modülü var diye biliyordum. Bence bu konuyu araştırın, daha çabuk çözebilirsiniz. Onun dışında Cinema 4D veya Maya önericeğim ama onlar da çok profesyonel yazılımlar.
      https://www.youtube.com/watch?v=wTEhxA1PZ_I

    • Furkan

      2017-03-30 ile 16:07

      Serdar bey Solid Animasyon için çok yetersiz kalıyor.

  9. Mehmet

    2017-05-19 ile 18:47

    Merhaba, tıpta kullanılan ve 3d yazıcılardan çıkartılan organ veya kemik gibi ürünler hangi 3d programında yapılıyor?

    Cevapla
    • Serdar A

      2017-05-22 ile 23:31

      Tam olarak bilmiyorum ama genelde cihazla birlikte verilen 3D yazılımlar olur. Ancak ortak bir 3D formatı da vardır, bu format sayesinde yazılımdan yazılıma tasarımlar aktarılabilir (import). Ama garantisi yok, mutlaka yırtılmalar olacaktır.

    • Carcharhinus

      2018-10-27 ile 13:55

      örneğin “materialise medical”

  10. Miralay

    2017-06-02 ile 01:32

    Merhaba, güzel blog. Araç-makina 3D modellemesi için solidworks yerine bahsettikleriniz içinde kullanımı kolay ve kaliteli yüzeyler çıkartabilen hangi programı tavsiye edersiniz ?

    Bu modelleri çok parçalı yapmak gerekirse montaj dosyası oluşturulabiliyor mu ?

    Solidworks gibi programlar için xt parasolid, Step formatında çıktı dosyası alınabilir mi ? (STL ve Iges formatı işe yaramıyor)

    Teşekkürler.

    Cevapla
    • Serdar A

      2017-06-02 ile 11:37

      Makine mühendisliği yazılımları hakkında hiç bir bilgim yok maalesef.

  11. tuuba

    2017-06-23 ile 01:16

    Merhabalar, 3 boyutlu görselle desteklenmiş bir e ticaret sitesi yapmak istiyorum. 3 boyutlu nesnelere link vermem ve o nesne ilgili yeni bir sayfa açılması gerekiyor. Yeni açılan sayfada filtre sistemi falanda olması lazım. Kısacası link verebileceğim 3d nesneleri kendim tasarlamak istiyorum hangi programları kullanabilirim? Yardımcı olursanız çok sevinirim

    Cevapla
    • Serdar A

      2017-06-23 ile 11:58

      Projenizi anlamadım ancak işinizi en basit 3D yazılımlar da görür: C4D, Blender. Tabii render kalitesine göre durum değişir. 3D yazılıma hakim olmak zaman alan bir iştir. Yazılım üstünde bir kaç ay çalışırsanız basit 3D objeler çizebilirsiniz. Filtre sistemi ise sitenin altyapısı ile alakalı. Yerinizde olsam Envato gibi online marketlerden hazır 3D obje paketleri alırdım, işim daha çabuk hallolurdu. Çünkü site tasarımı ayrı bir meslek 3D tasarımı ayrı bir meslek ikisini de yapabilen pek nadir bulunur.

    • Tuuba

      2017-06-23 ile 22:17

      Ben uzun süre cinema 4d ve 3d s max ile calısmıştım zaten fakat hep jenerik yaptım link verilebilirmi o nesnlere ondan emin olamamıştım:) teşekkur ediyorum o zaman yine o programlarla tasarlamaya başlayım ben devamını yazılımla ugraşanlara devredicem zaten

  12. ilyas

    2017-08-30 ile 15:45

    iyi günler, bir sorum olacakti. yardim ederseniz sevinirim. ileri derecede bilgisayar ve ayrica programlama bilgim ve yabancı dilim var. son zamanlarda 3d animasyon cok ilgimi cekiyor. fakat resim konusunda bir hiçim sıfırım. bu işe yönelsem başarılı olabilir miyim? hiç resim çizemeyen birisi bilgisayarla animasyon yapabilir mi? eğer bu mümkünse en kolay ve ücretsiz hangi programi önerirsiniz? teşekkürler..

    Cevapla
    • Serdar A

      2017-08-30 ile 19:00

      Kısaca şöyle söyleyeyim. Bu soru çok geliyor, demek ki bu durumda çok kişi var. Piyasa küçük, rekabet yüksek. Bilgisayar bilgisi, yabancı dili iyi ama çizimi zayıf çok insan var. Bu rekabet içinde, biri işin en temeli olan güzel çizim işlemini yerine getirsin, ben onu anında işe alırım.

      Ek olarak her türlü animasyon mümkün. Stopmotion yapabilirsin. Fakat bunu satın alacak müşteri bulabilir misin? Piyasayı iyi bilmek ve kendini kabul ettirmek gerekiyor. Ki bu da çizim konusunda yetkin olmaktan çok daha zor.

      Amatör olarak başlayıp geleceği olan bir 3D program öğrenmek istiyorum diyorsan da Blender derim.

  13. ilyas

    2017-08-30 ile 20:12

    cevaniniza teşekkürler. yaklaşık beş yıl evvel bu konuyu araştırmıştım. bana çizim bilmeden olmaz, bilgisayar sadece çizmeni kolaylaştırır. ister elle ister bilgisayarda resim bilgin iyi olmadan olmaz dendi. beni epey ümitlendirdiniz. en iyisi bir deneyip kendim karar vereyim. ama resim hiç çizemem, bakalım nasıl olacak..

    Cevapla
  14. ilyas

    2017-09-03 ile 00:20

    tekrar selamlar. bu arada blender yükledim. ilk dersleri aldim yerli ve yabanci kaynaklardan. gercekten cok güzel ve cok güclü bir program, cok beğendim. program bence hiç zor değil, fakat karışık, işin mantiğini anlamak gerek ve bu konuda visual basic ile bir benzerliği var bence. resim bilgisi olmadan çizimler modeller yapabilmek çok güzel bir şey. ama tabi önümde uzun bir yol var. iyi bayramlar dilerim..

    Cevapla
    • Cengiz

      2017-09-25 ile 17:31

      İlyas Naber solidworks iyidir bu konuda bilgin 0 *

  15. Anıl Hocaoğlu

    2017-10-20 ile 23:28

    Merhaba örneğin bir arabayı koruma amaçlı üzerine branda tasarlamak istiyoruz. Bilgisayar ortamında arabanın katı modelinin üzerine bir brandayı sermek istiyoruz yani branda gerçekteki gibi arabanın üzerinde duracak ve örneğin dikiz aynasından sarkacak, detayları belli edecek gibi görüntü almak istiyoruz yani resmen arabanın örtmüş halinin gerçekçi görüntüsünü almak istiyoruz. Umarım kendimi anlatabilmişimdir. Bu işi yapmak için hangi program daha uygun olur. Şimdiden çok teşekkür ederim.

    Cevapla
    • Serdar A

      2017-10-23 ile 07:59

      Bu iş için en ucuz ve çabuk yol iyi eğitimli bir grafik tasarımcıya yaptırmaktır. O uygun programı kullanıp size gerekli ürünü kolayca sağlar. Bu sayede, programları öğrenmek için gereken seneleri, grafik tasarımı için gereken altyapıyı öğrenmek zorunda kalmazsınız. Benim tavsiyem bu şekilde.

    • Anıl Hocaoğlu

      2017-10-27 ile 18:37

      Anlıyorum muhtemelen dediğiniz uygulayacağız fakat eğer siz biliyorsanız bu işi yapmak için uygun olan birkaç program bende en azından ön bilgi sahip olmuş olurum bu amaçlar sormuştum size sorumu. Verdiğiniz cevap için çok teşekkür ederim vaktinizi çalıyoruz. Eğer biliyorsanız bu iş için uygun olacagını düşündüğünüz program ismi verebilir misiniz? Bir cismin üzerine dümdüz bir çarşafı yukardan serbest bıraktığınızdan cisme düşüp o cismin şeklini alıp detaylarını gösteren tıpkı kıyafet giymiş bir insanda oluşan detaylar gibi detaylar yani insanın göbeği varsa göbeği çıkar gibi. Umarım kendimi anlatabilmişimdir çok teşekkür ederim tekrardan.

    • Serdar A

      2017-11-06 ile 10:13

      Bu konuya özel bir program var mı bilmiyorum fakat araç giydirme işiyle ilgilenen arkadaşlar var. Her aracın yüzeyi farklı olduğundan kalıbın da buna göre daha çok deneme yanılma yoluyla yapılması gerekir. İsteğiniz özel bir istek olduğu için hazır program büyük ihtimalle yoktur.Grafik işinde en çok kullanılan program Photoshop’tur fakat yapacak kişinin baskı teknolojilerini de iyi bilmesi gerekir ki renkleri tutturabilsin.

  16. Hakkı Ada

    2017-12-22 ile 09:22

    Paylaşımınız için teşekkürler. 3d obje modelleme ve 3d yazıcıda basabileceğim açık kaynak kodlu hangi programı kullanayım . Cura da sadce yazdırabiliyorum hazır modellemeleri değiştirme ebat, Tinkercat ilede istediğimi yapamıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim

    Cevapla
  17. Kadir büyükyayla

    2018-01-18 ile 03:09

    Yıllardır blender kullanıyorum pişman değilim. Tavsiye ederim.
    Çünkü arayüz falan herşey farklı ve kullanışlı
    Adını fazla duymamamızın sebebi ücretsiz olduğu için herkes indiriyor ve iyi sonuçlar çıkarmıyor

    Cevapla
  18. ENIS

    2018-06-28 ile 01:59

    SERDARB ABI KOLAY GELSIN BIR CIHAZ PROJEM VAR NASIL BIR ANIMASYON KULLANABILIRIM ORNEK BIR KUP ICERISINDE SANIYEDE 20 30 DEFA ACILIP KAPANAN MAKASLAR OLACAK

    Cevapla
    • Serdar A

      2018-07-21 ile 22:34

      Filmler saniyede 24 kare çizgi filmler ise saniyede 12 kare gösterir. Senin cihaz biraz hızlı önce yavaş hızlarda başla saniyede bir gibi. Sonra başardıkça hızlanırsın.

  19. Oğuzhan Çolak

    2018-08-05 ile 11:45

    Merhaba abi kolay gelsin öncelikle. Bende yakın zamanda 3d karakter tasarlama işine merak sardım senden öneri isteyecektim. Öncelikle ben bu işi hobi olarak yapmak istiyorum ve hiç yazılım dili veya program bilgim yok ama hayal ettiğim şeyleri yapabilirsem ne kadar uğraştığımın bir önemi yok bu yüzden yapmak istediklerimi listeleyeceğim, sende buna uygun bir program önerirsen sevinirim

    1- Önceden olan bir karakterin tıpatıp benzeyen 3d modelini yapabilmek
    Özelliklede gerçekci anime karakteri modellemek istiyorum, şunlar gibi mesala:
    https://img2.cgtrader.com/items/671677/3a2c86fad3/large/vegito-son-goku-3d-model-pbr-realistic-3d-model-low-poly-animated-rigged-fbx-tga.jpg
    http://webneel.com/daily/sites/default/files/images/daily/03-2013/9-3d-anime-character.jpg

    2-Tasarladığım 3d karakterlerden animasyon yapmak istiyorum
    Yani çok zor işler sanırım ama yinede denemek istiyorum.

    3-Animasyonun geçeceği yer için güzel bir mekan tasarlamak istiyorum
    Bir tane yapsam tüm animasyonlarda onu kullanırım sanırım :D

    4-Karakterlere ses eklemek istiyorum
    Aslında bu çok önemli bir mesele değil benim için şuan da ama yinede meraktan soruyorum. Dediğim gibi anime karakteri tasarlayıp animasyonlaştıracaktım. O karakterin orjinal japonca sesini program vasıtasıyla kullanabilirmiyim merak ediyorum. Yani ben konuşacağım ama sesim karakterin orjinal ses sanatçısı gibi çıkacak. Dediğim gibi bu maddeyi meraktan soruyorum pekte önemli değil aslında.

    Zaten 1. maddedeki olayı çözmem bir hayli zamanımı alacaktır yani bu işte ustalaşana kadar bu maddede zamanımı harcayacağım, adobe fuse’u deneyim dedim benim ihtiyaçlarımı karşılayacak gibi değildi. Şimdiden çok teşekkür ediyorum kolay gelsin.

    Cevapla
    • Serdar A

      2018-08-07 ile 23:42

      1. Zbrush öğren. Karakter tasarımında en çok o kullanılıyor. Bu başlı başına bir meslek ayrıca. Eğer bunda usta olup bir çok firmadan gelen fırsatı geri çevirip davam etmek istiyorsan sen bilirsin.
      2. 3D karakteri rigleyip Maya’da anime ederler. Bunu için genelde Maya kullanılır. Bu konuda da başlı başına bir meslek eğer bu alanda udstalaştıktan sonra gelecek cazip teklifleri geri çevireceksen devam edelim.
      3. Arkaplan tasarımı / environment design / background design / layout design diye de bilinen bu diğer animasyon mesleği de ciddi bir perspektif bilgisi ve gözlem gücü ister. Bu üçüncü meslek dalını da elde ettikten sonra geriye 4. element ses mühendisliği kalıyor.
      4. Ses mühendisiliği kullanılan yazılımları ve alt yapısı tamamen farklı bir meslek. İlk üçü arasında geçiş yapabilirsin ancak bu alana geçmek cidden daha çok zaman alır.
      Bu kadar emekten, elde edilen yeteneklerden ve animasyon avatarı olduktan sonra kullandığın lisanssız sesler ve müziklerden dolayı başın derde girebilir. Kendi seslendirmeye veya bir ses sanatçısından yardım almanı öneririm. Onlar aynı zamanda free ses dosyalarını nereden bulacağını ve düzenleyeceğini de bilirler.
      Tüm bunları yaptın sonunda tek başına bir stüdyo oldun. Böyle birini bulmak gerçekten dünyada çok zor. Bunun yerine bir animasyon firmasında çırak olarak başlamak en mantıklısı. Türkiye’de bunu bile bulmak gerçekten çok zor ama imkansız değil.

      Şaka bir yana düşük bütçeli animasyon yapmak mümkün. Herkes böyle başlıyor. Flipbook animation, stop motion, whiteboard animation gibi teknikleri araştır. En azından animasyon mantığını öğrenmiş olursun. Yaptıklarını paylaş ve senin gibi hevesli arkadaşlar bul, senin gibi azimli en az dört kişi ile belki bu işin altından kalkabilirsiniz. Ne dersin?

      Kolay gelsin.

      Not: Hobi olarak doktorluk, mühendislik veya hukuk gibi basit meslekler öneririm. Animasyon asıl meslek olmayı hak ediyor ama dünya şartları hiç adil değil.

  20. yavuz selim

    2019-10-03 ile 06:18

    arkadaşlar …..cricket adlı bi program vardı adı neydi tam olarak hatırlamıyorum

    Cevapla
  21. Arzu

    2020-04-22 ile 22:44

    Merhaba, benim merak ettiğim çocuk kitapları çizimleri. Bu çizimlerin hangi programlarda yapıldığını biliyor musunuz? Yalnız ben illustrasyon kastetmiyorum, bazı çocuk kitaplarında el çizimi gibi bazen çok basit görünen çizimler oluyor ya da renkler pastel gibi, kuru boya kalemi ile boyanmış gibi ya da el çiziminde olduğu gibi kalem izleri oluyor. Bakınca ne kadar basit olduğunu düşünüyor insan. Neyse merak ettiğim bu çizimler hangi programlarda hazırlanıyordur bir bilginiz var mı acaba? Şimdiden teşekkür eder, iyi günler dilerim…

    Cevapla
    • Ozgur Serdar

      2020-04-23 ile 23:47

      Eğer çok eskiyse elle çizilmiştir gerçekten. Örneğin “Alice Harikalar Diyarında” veya “Küçük Prens” gibi. Fakat günümüzde Photoshop başta olmak üzere, Corel PaintShop Pro ve Gimp ile istenilen sonuç elde edilebilir. Sadece uygun dijital fırçayı seçiyorsun. Yazılım zaten önemli değil eğer istenilen şeyi kağıt üstünde başarıyorsan tarat veya fotoğrafını çek kullan. Eskiler öyle yapıyordu.

  22. Göktuğ

    2020-07-22 ile 11:24

    Merhabalar,öncelikle nasıl 1 program kullanacağıma karar veremedim şöyle söyleyeyim.
    1 Fabrikanın tüm makineleri,çalışanları ve mimarisi olmak üzeri bir Simülasyon programı araştıyorum.ve görsel kalite olarak iyi bir program olmasını istiyorum.
    NOT:Makineler görsel olarak durucak herhangi 1 kinematik sistemi çalışmasını gerek yoktur yani.
    Önerebileceğiniz program ve programlar varmı
    saygılarımla..

    Cevapla
    • Ozgur Serdar

      2020-07-26 ile 20:27

      “AutoCad Plant 3D” kullanmayı düşündünüz mü? https://www.youtube.com/watch?v=Ha6ReZrWDwY

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (14)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (9)
  • IELTS Hazırlık: İngilizce Sınav TavsiyeleriIELTS Hazırlık: İngilizce Sınav Tavsiyeleri (10)
  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (3)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (4)
  • Animasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve FelsefesiAnimasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve Felsefesi (6)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (0)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (0)

Seçme Yazılar

Yürüyen Uçak Fanzin

Miniklerle Çizgi Roman Atölyesi 3. Hafta: Fanzin, Storyboard ve Baskı

Bakalım o fanzin çıkacak mı? Birinci ve ikinci haftaların yazısını okuduysanız atölyemizin üçüncü yani son haftasına hoş geldiniz. 

Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı y Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı yapay zekaya karşı düzenlenen #NoAI protestolarına bir destek de bizden. 

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence, Episode 2: The Protests

1. So why are artists bothered? You see a striking comparison showing how the appearance differs when artist names are typed into the AI commands.
2. This means that without drawings by human artists, AI cannot produce any stylized output.
3. There are public databases like LAION-5B. Works by popular artists like @Loisvb have been added to this database without their permission. All AIs in the market started to produce works in the style of artists by taking advantage of this data. This is copyright infringement. 
https://laion-aesthetic.datasette.io/laion-aesthetic-6pls/images 
https://twitter.com/megraeart/status/1598806459004985363
4. So what do artists want? The artists rightly want their drawings removed from this database. The number of applications that use this data, such as Midjourney and DALL-E, are increasing.
5. What will they do? The Concept Art Association, led by Karla Ortiz, is preparing for an action. @kortizart @conceptartassociation
6. Their requests are at this link: https://www.gofundme.com/f/protecting-artists-from-ai-technologies
7. I consider these demands justified. It is ethically wrong for them to feed AI with haram data and make money from it. Laws are lagging here too. I hope necessary adjustments are made.
8. Because AI has entered our lives and will not leave. AI can be a useful tool even with just your own images and public domain content. I created the images in this series with ethical AI and old photo editing techniques to try if another way is possible.
9. “ART = IDEA” -Steve Huston There has to be another way. Because art is an idea. The story is king and the stories emerge from life.

 #yapayzeka #yahşizeka #yzroman #fotoroman #fotobashing #stablediffusion #AI #aiart #humanartist #lensa #midjourney #dalle2 #stablediffusion #artistrights
Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fus Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fusun.yaziyor) de dediği gibi “At a timeless zone, the story should start.” O zaman haydi buyurun. Hikayemiz 2009'da başlıyor. 
Hikayede bahsi geçen makale: https://serdara.com/go-oyunu-ve-kaos-teorisi/

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 1: The Go Defeat
1. Years ago, I wrote a passionate article on artificial intelligence (Bibliothec:2009).
2. The artificial intelligence that beat humans at chess had not yet beat humans at Go. In the article, I compared the subject with the popular chaos theory of that period and tried to explain why it could not be defeated.
3. Ten years later, the AI named "Alpha GO" defeated humans in Go as well in 2016.
4. But I took my part. From now on, I would not challenge AIs anymore, I would mind my own business.
5. When I couldn't find what I was looking for in engineering and philosophy, then I chose the digital art career path.
6. A news would wake me up from my peaceful sleep in my comfort zone called “concept art” and “storyboard”. A bloody AI-generated painting would return with an award from a competition in a fair.
7. Prompts are text commands for AI. Below are the pictures received from AI in response to these commands. Until last year, AI who made pictures like children with these commands…
8. By what time had he developed enough to win a competition in a few months? Beautifully drawn by a toast machine.
9. Will they take our jobs?

We will see.

 #ai #aiart #stablediffusion #photobashing #fotomanupulation #fotoroman #yapayzeka #photoshop #yzroman #yahşizeka #go
Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa o Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa olsa yahşi olan bu zekalar hakkında benim de diyeceklerim var. Bir kaç bölümde anlatmayı planlıyorum. Evet tüm görseller yapay zeka, fotoşop, Wacom ve sanatçı işbirliği ile üretildi.

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 0
1. Hello, this isn't me, this is my AI-trained Surrogate (2009). (Cool SciFi Movie: https://www.imdb.com/title/tt0986263/)
2. A great revolution has taken place in the art world.
3. There is total chaos and uncertainty right now.
4. But art history has witnessed many such turning points. *discovery of perspective 15th century.
5. With the invention of the camera, portrait painters were negatively affected. *the first photograph, 1826
6. Digital drawing tablets had forced artists in the industry to break away from paper.
7. And the internet… With an endless number of visual references, artists are now able to educate themselves without going through costly jobs such as visiting museums, working with live models, going to distant schools. Because they had an endless mine of knowledge in front of them.
8. There was another one feeding on this mine of knowledge while we slept. Artificial Intelligence! (AI) It climbed from the bottom of the mass data mines and came to the surface.
9. Now, here in these few series, I want to talk about them with you… To be continued…

 #AI #aiart #comics #çizgiroman #fotoroman #yapayzeka #YZroman #yahşizeka #stablediffusion #photoshop #wacom
Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan bir ceket ve şapka ile bilinmezliğe yürüdüm. #stablediffusion
Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. 2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. Not: Daha eskisini bulamadım. 😅#20yaschallenge / Year 2007 me.
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe