Animasyon eğitimi için Ankara’da ne okunabilir diye araştırırken. Hacettepe Bilişim Enstitüsünün Bilgisayar Animasyonu ve Oyun Teknolojileri’ni keşfettim.
2011’de kurulmuş yeni bir bölümdü; fakat asıl hedefimi daha popüler olan Anadolu Üniversitesi Tezli Çizgi Film’e vermiştim. Eskişehir ilk mülakatımdı ve olmadı, kös kös geri döndüm.
Not: Tezsiz ne demek? Akademi için değil de daha çok özel sektörde çalışanlara yönelik açılan ve tez yerine bitirme projesi verilen 1.5 senelik yüksek lisans programlarına verilen isim. Peki tezli olmanın avantajı nedir? Akademik olarak ilerleyip doktora yapma şansı vardır.
Hacettepe’yi ikinci olarak düşünme sebebim ise tezsiz dolayısıyla 2. öğretim yani akşam ve dolayısıyla paralı olmasıydı. Kredi başına 320 TL. Mezuniyet için en az 10 ders almak gerekiyor, tek ders 3 kredi. 10 ders x 3 kredi x 320 TL = mezuniyet için en az 9600 TL’yi gözden çıkartmak gerekiyor. Tezli durumda ise bu para verilmiyor. Fakat tezli bölümün kontenjanın 10 olduğunu ve Maya derslerinin olmadığını hatırlatırım, onun yerine bol bol teorik ders var. Dolayısıyla yapmak istediklerimle hiç alakası yok.
İstediğim meslek olacaksa borca harca girip ödenir. En olumlu bakış açısı ile 1.5 seneyi aylara bölersek 533 TL, kira gibi. (Evet, yine çok pahalı oldu.) Eğitim ücreti, dersler seçilip danışman onayladıktan sonra dönemlik olarak ödeniyor. Mali açıdan tek dönemi Bilgeadam eğitimine eşdeğer oluyor; fakat üniversite piyasada geçerlilik olarak kursu döver. Tabii özel sektörde diplomaya değil, önce yaptığınız işlere bakılır. Neyse işte seçim sizin. Ben Hacettepe’de Bilgisayar Animasyonu alanında tezsiz yüksek lisans yapmayı seçtim, asıl Hacettepe’nin tezli grafik yüksek lisans programı olursa tadından yenmez ama o başka hikaye. Bu yazıda Bilgisayar Animasyonu ve Oyun Teknolojileri Tezsiz Yüksek Lisansına nasıl girilir ve içinde ne vardır onu konuşacağız.
Kayıt ve araştırma sürecinde anladığım kadarıyla programın en önemli hocası Haşmet Gürçay, hem temel derslere girmekle kalmıyor aynı zamanda ABD başkanı yapıyor. El presidente! Eğer iyi bir çocuk olup kayıt olursanız size de danışmanlık yapacaktır. İlk izlenim olarak gerçekten bende olumlu bir etki yaratan bir hoca oldu. Diğer hocaların da aynı kalitede olacağını umut edip başvuru ve kabul aşamalarına geçiyorum.
Bilgisayar Animasyonu ve Oyun Teknolojileri Yüksek Lisans Mülakat Süreci
Hacettepe Animasyon sadece mülakat yapıyor arkadaşlar, ALES yok, dil sınavı yok, hatta yetenek sınavı da yok, bence olmalı; ama yok. İleride değişir belki. Keşke okullar kendi sınavlarını kendileri yapsa, boşu boşuna sınav sınav koşturup ÖSYM’yi zengin ettik. Sınavın süresi geçti tekrar girdik. Sınav sonucumuz yok diye kayıt olamadık. Puanı elde ettik kayıt zamanını kaçırdık ve yıllar böyle geçip gitti.
Mülakata, ABD başkanı Haşmet Hoca geliyor. Askerlik, evden okula ulaşım, iş durumu hakkında sorular soruyor. Söyledikleriniz tutarlıysa ve eğer güzel bir hedef de ortaya atarsanız geçmemeniz için bir sebep yok. (Mesela asker kaçağısınız ve İzmir’de yaşayıp gel-git yapacaksanız pek şansınız yok.) Görüşme 10 dakika falan sürmüştür. Basılı porfolyo getirenler de oldu, benim PDF’ler yanımdaydı ama hiç sormadı bile. Girdiğim 2015 güz döneminde 68 kişiden 42 kişi seçildi.
Sonuç olarak kaydımı yaptırdım. Derslerde öğrendiklerimi de fırsat buldukça burada yazmayı düşünüyorum. Bakalım neler öğretecekler.
Bölüm Dersleri
Adı üstünde “Bilgisayar Animasyonu ve Oyun Teknolojileri” bölümü iki tür mezun veriyor, çok çalışıp tüm dersleri alıp hem oyun hem animasyon alanında da mezun olabilirsiniz ama bitirme projeniz için birini tercih etmeniz gerekecek.
2015-16 derslerine bakarsak konuları iki temel gruba ayırabiliriz. Gruplandırma tamamen bana aittir. Ders içeriklerini Hacettepe AKTS sayfasından inceleyebilirsiniz. Fikir vermesi açısından aşağıda listeliyorum.
0. Ortak Konular
Ses Tasarımına Giriş
Python Programlama
Bilgisayar Animasyonu ve Oyun Teknolojilerinde Fizik
Görsel Sanatçılar için Programlamaya Giriş
Uygulamalı Hareket Analizi
Uygulamalı Biyomekanik
Sayısal Tasarım ve Sayısal İmge Teknikleri (Photoshop)
1. Animasyon / VFX
Uygulamalı Bilgisayar Animasyonu 1
Uygulamalı Bilgisayar Animasyonu 2
Görsel Efektler
Karakter Modelleme ve Animasyon
İleri Animasyon
Animasyon için Betik Diller
Sayısal Birleştirme (After Effects)
Sinematografinin Temel Öğeleri
Temel Desen
Animasyon için Kil Heykeltraşlığı
2. Oyun Teknolojileri
Bilgisayar Oyunları Tasarımı
Web’de Animasyon
Untiy 3D ile Oyun Geliştirme
Unreal Motoru ile Oyun Geliştirme
Mobil Oyun Geliştirme
Video Oyunları Analizi
Edit, Ocak 2016: Bu konuda sürekli soru geldiği için buraya kısa bir özet geçeceğim. Bildiğiniz gibi aynı dönem Hacettepe Grafik Tasarım YL Bölümünü de kazanmıştım. Geçen dönem ikisine de devam etmeye çalıştım. Bu süreçte Grafik Tasarım ağır bastı. Animasyon ve Oyun Teknolojileri bölümünün animasyon bölümü ise beklediğim gibi çıkmadı. Yalnız oyun teknolojileri bölümünden herkes memnun. Eğer oyun istiyorsanız yine tavsiye ederim; ancak animasyon için internetteki eğitim videolarından daha çok şey öğreneceğinize garanti verebilirim. Tabi bu görüşlerim 2015-2016 dönemi için geçerli. Kaydımı dondurdum eğer şartlar düzelirse belki dönüp devam ederim. Bu arada ciddi olarak Hacettepe Grafik Tasarım bölümünde animasyon konusuna yoğunlaşmayı planlıyorum; çünkü animasyon öncelikle bir sanattır ve sanat yetkinliğine sahip hocalardan öğrenilmelidir diye düşünüyorum. Eğer Türkiye’deki diğer animasyon bölümleri hakkında bilgi isterseniz sizi şu yazıma yönlendiriyorum. Kolay gelsin. Şunu unutmayın Türkiye’de animasyonu, eğitim kurumlarından öğrenmek yerine piyasadan öğrenmek çok daha pratik bir çözümdür. Ben zoru seçtim. Karar sizin.
Derya
Yazınız için çok teşekkür ederim. Fakat kafam iyiden iyiye karışmaya başladı. Anladığım kadarıyla üniversitede sadece puandan veya yetenek sınavından girilen bir yer değilmiş. İçime bir şey oturdu diyebilirim.
Ben kendimi yorarak ve çalışarak bir yere sorunsuz girebileceğimi düşünüyordum. Fakat bunun maddi durumunu hiç düşünmedim. Büyük ihtimal bir devlet üniversitesine gideceğim fakat bu kadar masraflı olduğunu bilmiyordum. Bu bana hayatın paradan ibaret olduğunu ve boş yaşıyormuşum gibi hissettiriyor. Şuan çalışmaktan başka ne yapabileceğimi bilmiyorum.
9bin küsür bir para dediniz… Bu para ne süre ile ödeniyor? Daha doğrusu yıllık mı? Yani vakıf üniversiteleri en aşağı bu kadar para almıyor mu? Ya da ben yanlış biliyorumdur emin değilim.
Ayrıca siz okula devam ediyor musunuz şuan? Gerçekten kafam çok karıştı. Kendi sorunlarımla sizide üzüyorumdur belki. Bunun için kusura bakmayın. Ama ileriye dair bir şeyler düşünürken sormadan edemem değil mi?
Serdar A
Ücreti dönemlik veriyorsunuz. Kaç kredilik ders seçtiyseniz o kadar. Dersler genelde 3 kredilik. Örneğin bir dönemde 2 ders aldınız çarpı 3 kredi = toplam 6 kredi. 6 x 320 TL = 1920 TL o dönem için verilecek miktar. Tezsiz bölümler çağımızda üniversitelerin kazanç kapısı oldu maalesef. Tezliler ücretsiz ama sınavlardan dolayı girmesi daha zor ve istediğiniz konuları anlatmayabiliyor. HÜ 2015-2016 tarifesi de bu linkte: http://www.bilisim.hacettepe.edu.tr/
Tezli bölümlerin mantığı “öğrencimiz mezun olduktan sonra kesin iş bulur ve bundan daha fazlasını kazanır bu az bile” şeklinde olduğu için acımasız bir tarife söz konusu. Derse gelenler de belli bir iş tecrübesi edinmiş hatta kendi işini kurmuş hali vakti yerinde kişiler.
Şimdilik en ucuz çözüm tezli yüksek lisans veya lisans bölümlerinden isteğine en yakın olanları seçmek. Eğer hayaline uzak bir tercih yaparsan dönmek için çok zaman ve para harcaman gerekir. Onları da daha önce bu yazıda incelemiştim bak istersen: https://serdara.com/canlandirma-animasyon-egitimi/
Onur Naci Öztürkler
Serdar abicim merhabalar. Ben üniversite bölümü arıyorum. Sony Vegas’ta tipografiye benzer şeyler yapıyorum. Örnek olarak şunu atayım yaptıklarımdan: youtube.com/watch?v=VbUJ5sFaZ8A Ben böyle animasyon gibi şeylere çok hevesliyim. Video işleri Adobe AE , Cinema4D gibi programları öğrenmek istiyorum bayağı meyilliyim. Şimdi aklımda bir bölüm var söyleyeyim ama daha araştıramadım tam olarak sen belki bilirsin diye yazdım sana abi. Meslek Lisesi mezunuyum. Gazi Üniversitesinde “Grafik Tasarımı (M.T.O.K.)” bölümü var. Girişide basit yani. Geçen sene hiç çalışmadan girdim 17 matematik çıkardım diğerleri çok kötüydü yinede rahatlıkla girerdim yani sıralama olarak. YGS-5 ile alıyor zaten ben bu sene girerim ama istediğim şeyler var mı o konuda tereddütlüyüm. Ben resim çizmek istemiyorum Montaj gibi şeyler yapmak istiyorum. Tavsiyeni bekliyorum abi. Yardımcı olursan çok minnettar olurum. Bana bi yol göster bu yıl gideyim bi yere , çalışıp… Çünkü seneye “ASİZ”ler gelebilir ahahha :)))
Serdar A
Verdiğin örnek kinetik tipografi, Hacettepe Grafik Tasarım bölümünde yüksek lisans seviyesinde anlatılıyor ama diğer okullardaki durumu bilmiyorum bitirme projen olabilir. Bu konuda üniversite bölüm hocaları ile iletişime geçebilirsin. Bölüm sayfalarını tek tek inceleyebilirsin ders programlarına bakabilirsin, böyle etraflıca araştırma yaptıktan sonra aklında ne yapacağına dair bir şeyler belirecektir zaten. Eğer kendini kurtarmayı gerçekten istiyorsan bir şeyler çizmeyi de öğrenmen gerekiyor çünkü sanat bölümleri yetenek sınavı ile alıyor. Düşün hayal kuran yüzlerce hevesli genç var ve bu grubun içinden sıyrılıp kendini göstermen gerekiyor Türkiye şartları böyle maalesef.
Cem erturk
Merhabalar öncelikle yazınız için elinize sağlık benim için çok aydınlatıcı oldu.Bende sizin gibi Bilgisayar Animasyonu ve Oyun Teknolojileri Yüksek Lisans tezsiz programına girmek istiyorum.Benim istediğimde programın oyun bölümden çok animasyon tarafına ağırlık göstermek sormak istediğim şey ben iletişim tasarımı bölümünden iyi bir dereceyle mezun oldum ve photoshoptan illustratore tasarım programlarında hakimim son donemlerde aldığım görüntü ses işleme 1-2 ve multimedya uygulamaları dersleri ile animasyonla kısmen uğraşma şansım oldu after effects ve edge animatede çeşitli projeler yaptım.Yüksek lisans için bu yönde ilerleyip üç boyutlu animasyon/karakter tasarımı vs ile devam etmek istiyorum fakat bu program bilişim enstitüsünde olduğu için ve ben iletişim fakültesinden çıktığımdan sizce bu programa kabul şansım var mıdır? Bana tavsiye edebileceğiniz bir şey var mı?
Şimdeden Teşekkürler.
Serdar A
Programa girmende bir sıkıtı yok asıl sorun Hacettepe’nin animasyon alanının zayıf olması. Oyun kısmı gayet güzel proje üretiyor ama animasyonda ben hayal kırıklığına uğradım. İstanbuldaki okullarda daha çok şansın var. Sektör minicik olduğu için işin içinden çıkmak çok zor ben grafik tasarımdan devam etmeyi düşünüyorum, bir de yurtdışı imkanlarını araştır derim. İnan yurtdışına gidip mutlu olan çok insan var.
Serdar
hocam yazınız için çok teşekkür ederim . size sormak istediğim bazı şeyler var bu bölümle alakalı :) ben 4-5 ay önce iktisat bölümünden mezun oldum .Maalesef ben de lisans zamanında sevdiğim bölüme giremedim bu yüzden bilgisayar alanında eğitim almaya başladım.Şu anda ODTU’de bilişim teknolojileri kursunda eğitim alıyorum.Derslerimiz programlama ağırlıklı ve 4-5 içinde bitecek. Yüksek lisans için bir çok seçenek var önümde fakat ben bu bölüme girmeyi düşünüyorum çünkü animasyon ve bilgisayar oyunları gerçekten sevdiğim alanlardır.Size sormak istediklerim ise , bu bölüme girdikten sonra verdiğiniz paranın karşılığını alıyor musunuz ? Ve bölümdeki öğrenciler mezun olduktan sonra iş bulma sıkıntısı çekiyor mu ? Bir de ben daha çok işin mühendislik , programlama kısımlarında uzmanlaşmak istiyorum çünkü çizim gibi bir yeteneğim yoktur :) o yüzden hangisini seçmemi tercih edersiniz animasyon mu ? oyun mu ? . Çok teşekkürler..
Serdar A
Bu konuda çok soru geliyordu. Yazıyı güncelledim. Yukarıdaki metnin sonuna bölümü neden bıraktığımı anlattım. Benim anlayışıma göre animasyon demek çizim demek, eğer o konuda kendini hiç geliştiremeyeceksen oyun konusuna yönelebilirsin. Oyun için de çizim ve heykel gerekli; ama olmadan da para kazanan olduğu için bir şey diyemiyorum. Seçim senin. Piyasa koşullarına göre animasyon idealistler için diyebiliriz, oyunda ise gerçekten para kazananlar var, gördüm ve inanılmaz kıskanıyorum, onlar da belki yaptığım işleri kıskanıyorlardır ama benim hâlâ bir arabam yok. Yolun açık olsun. Umarım her şey istediğin gibi olur.
Kıvanç
Bende Oyun Yapımcılığı veyahut sizin deyijinizle teknolojileri ile ilgileniyorum Bilgisayar programcılığı okuyorum ve özel üniversitedeyim bölümden nefret ettim çünkü hiç umduğum gibi çıkmadı animasyon ve modelleme ile ilgili hangi bölüm veya programa katılmalıyım ?
bide özel kurslardaki sertifikalar okul diploması görevi görürmü bile agam gibi yerler mikroosft gibi firmalarla anlaşmalıymış sanırım dahada önde oluyormuş bazı okullardan
Serdar A
Okullar hakkındaki önerilerimi buraya yazdım. İyi bir portfolyo ise tüm diplomaların önündedir.
Burak
Merhaba Serdar Bey,
Bilgiler için teşekkürler. Ben de tezsiz bölüme güz dönemi için başvurmayı düşünüyorum. Güz için kayıtlar ne zaman açılıyor bilginiz var mı? Ayrıca bu bölümü 3 dönemde bitirmek şart mı? Yoğun bir çalışma tempom var belki bazı dönemlerde az ders alabilir ya da o dönemi pas geçmeyi düşünebilirim böyle birşey mümkün mü?
Serdar A
Başvuru tarihleri sitelerinde yazar sürekli takip etmek lazım her sene küçük değişmeler oluyor. Katılanlar zaten çalışan olduğu için herkes aynı dertten muzdarip, iki dönem uzatma hakkınız oluyor, fakat bunun için de yine enstitü sekreterliğine sormak en sağlıklısı.
Ayşe
Merhaba, yazı için teşekkürler. Şuan hali hazırda mimarlık okuyorum fakat oyun ve animasyon daha çok ilgimi çekiyor. Geçenlerde bir amcadan oğlunun Hacettepe Grafik okuyup Kanada’ya Playstation’da çalışmaya gittiğini duydum. İstediğimin daha çok böyle bir şey olduğunu düşündüm ama bölümümü komple bırakmak da istemiyorum. Hacettepe tezsiz yüksek lisans programına katılarak da böyle yerlere gelebilir miyim? O programdan mezunlar hakkında bi bilgin var mı?
Serdar A
Şimdilik bir bilgim yok. Bölümü bıraktım, şimdi grafik tasarımdan devam ediyorum. İmkanın varsa Kanada’da okul bulup, okuyup, orada iş ara bence en iyi çözüm ve benim de düşündüğüm bir çözüm.
Akın
Merhaba effect ve 3d modelleme üzerine bir eğitim almak istiyorum üniversite olarak ilerde çalışmak istediğim alanlar. Filmlerde ki effectleri yapmak yada oyun studiolarında 3d modelleme yapmak istanbulda hangi bölümü tercih etmeliyim
Serdar A
Öncelikle “VFX, özel efekt” hakkında bir bölüm Türkiye’de var mı diye sormak gerekiyor. Daha doğrusu o tür filmler Türkiye’de yapılıyor mu diye sormak gerekiyor. Ülkemizdeki durum karışık o konuyu bu yazıda anlatmıştım, ben animasyon alanındaki durumu biliyorum. Ayrıca oyun teknolojileri konusunun soruyorsan o da bambaşka bir iş alanı. Bu alanda özel kurslar üniversitelerin daha önündeler. Üniversite değil de kurslara bir bak istersen. Eğer ciddi anlamda “Star Trek” eketlerini yapmak istiyorsan yurtdışına gitmen gerekiyor.
Tayfun Torunoglu
Tezli yüksek lisans yeterlilik sınavında ne gibi sorular soruyorlar biliyor musunuz?
saygılar
Umut Efiloğlu
Ben özellikle mülakat kısmında verdiğiniz tüyoyu çok faydalı buldum: portfolyo örneği getirmek. Öncelikle bu tavsiye için size çok teşekkür ederim. Çok sağolun. Ben hem tezli hem tezsiz programa başvuracağım. Bölüm Türkçe ders vermekte sanırsam? Peki bunun uluslarlarası iş/eğitim olanaklarına dezavantajı yok mudur?