Animasyon ile ilgili kitapları incelemiştik; fakat canlandırma sineması ile ilgileniyorsanız sinematografi kitaplarının da size katacağı şeyler olacaktır. Bu yazıda tanıtım videosu ile dikkatimi çeken bir sinema kitabından bahsedeceğim “Dijital Video ile Sinema”. Yazar aynı zamanda yönetmen olunca kitabın tanıtım videosu da haliyle güzel oluyor.
Sanatsal kitaplar pahalı olur; çünkü içindeki renkli görsellerin kendini gösterebilmesi için kaliteli kağıda ve baskıya ihtiyacı vardır. Düşünsenize renklere dair, boyaya dair kitapların tek renkte ve sarı kağıda basıldığını. Korkunç. Neyse ki yeni baskı teknolojileriyle bu sorun aşıldı. Şimdi cıvıl cıvıl kitaplar rafları ve dijital kitaplıklarımızı süslüyor. Bu güzel kitapların tek dezavantajı pahalı olması; ama başucunuzda duracaksa, sürekli bakacaksak, bilgi eksiklerinizi kapatacaksak ve verdiğimiz paraya değecekse neden almayalım?
Dijital Video ile Sinema, buna değecek bir kitap. Aralık 2014 baskısını yeni aldım ve bu gün bitirdim. Çıkalı beş ay olmuş. Dijital video gibi sürekli güncellenen bir alanda güncel kitap bulmak kolay değil. İşte bu kitap o açığı kapatıyor ve taze teknolojik bilgilerle cehaletimize tokat gibi çarpıyor. Özellikle bizim gibi amatör sinemacılar için başlangıç düzeyinde bir kitap olduğunu söylemeliyim. Benim de sahip olduğum HDSLR fotoğraf makineleri (Bkz: aşağıda hiç yanımdan ayırmadığım Canon EOS 600D) üzerinde durmuş. Bildiğiniz gibi bu kameralar aynı zamanda kaliteli video çekimi yaptıkları için şu dönem amatör sinemanın gözdesi durumunda.
https://instagram.com/p/1zvWgNvSzk/
Genelde bu kalitedeki kitaplar yabancı yazarlar tarafında yazılır, çevrilene kadar da teknoloji otobüsü kalkar giderdi. Bu sefer durum öyle değil. Yazar bu topraklardan, aynı zamanda akademik ve pratik alanlarda çalışmış ve anlaşılır basit bir dil kullanmış. Ayrıca dizgisel olarak, yani görsel tasarım açısından da kitabı başarılı buldum. Yazının başındaki tanıtım videosunda zaten anlaşılıyor.
Kitap sayesinde merceklere ve sinema terimlerine dair bir çok eksiğim olduğunu gördüm. Ayrıca kitapta geçen Kadir Köymen’nin DSLR aparatlarını keşfetmiş oldum. Aparatlar ciddi anlamda pahalı ama röportajı izlerseniz dünyaca isim yapmış bir firmanın CEO’su olan mühendis Kadir’in girişimci cesareti size ilham verecektir. Röportaj gerçekleştiren Kutay Kösem ise yine bu yolda yürüyen başka bir amatör genç sinemacı. Yazıyı bitirmeden Kutay’ın Youtube Kanalını da tavsiye ediyorum.
Anlayacağınız üzere kitap bende yeni kapılar açtı. Temel dijital video ve sinemacılık bilgisi için yararlı olabilir. Bakalım aldığım diğer kitaplarda neler var. Görüşürüz.
Ilker canikligil
tesekkurler ilginize