Animasyon tekniğini öğrendikçe geçmişte yazdığım öyküleri canlandırmayı iple çekiyordum. Gaye Dinçel Edebiyat Atölyesinde Küçük Kara Sinek, adında bir öykü yazmıştım. Çizgi film olmak için uygun bir hikayedi. Projeye hafiften başladım ve bir intro (giriş videosu) hazırladım. Filmin 12 saniyelik bu giriş videosu bile 2,5 hafta sürdü. Bu yazıda intro yapım aşamalarını kısaca madde madde anlatmaya çalıştım. Tüm yapım sürecini anlatmamı beklemeyin çiddi bir mesai harcamama gerekecekti o yüzden önemli kilit noktaları özet geçtim; fikir verebilir diye paylaşıyorum.
Kullanılan Program: Adobe Illustrator ve After Effects
Proje Süresi: 2,5 hafta
Font: Bready Regular by Måns Grebäck
Kısaca projenin aşamalarını anlatmak gerekirse:
- Illustrator ile çizim. Tüm öğeler ayrı layer da olacak ki After Effects’e atınca birleşmesin.
- After Effects’e attıktan sonra objeleri vector layer’a çevirmek. Eğer Çevirmez ise bunları bitmap olarak görüyor.
- Her objeye (add) “Trim Paths” eklemek. Bu efekt çizgilere ilerleme özelliği sağlıyor. Ayrıca F9 ile “Easy Ease” eklemek geçişleri yumuşatır.
- Tüm objeleri 3D moduna geçirip ışık ekliyoruz. Bu projede ortaya ve köşelere olmak üzere toplam 3 ışık ekledim.
- Kamera ekliyoruz ve rotasını çiziyoruz. Bu projede tek kamera kullandım.
- Classic 3D modundan Ray-Traced 3D moduna geçiş yapıyoruz ki çizgilerimize hacim kazandıralım. Fakat bu mod ekran kartına çok yükleniyor ve ara ara çökmelere sebep oluyor projeyi sürekli save edin. Ya da hiç olmadı Cinema 4D kullanın ama orada ses senkronize etmek için yine After Effects gerekecek.
- Extruding: Çizgilere hacim kazandırma aşaması. Ray-Traced 3D mod olmazsa bu etki olmaz.
- Gölgeler (Shadows): “Matarial Options”tan “Cast Shadows” modunu “on” yapıyoruz. Bu modu objelere de ışıklara da uyguluyoruz. Haliyle sistem daha da kasılmaya başlıyor.
- İlk render’ımızı .png sequence olarak alıyoruz. Henüz ses için erken. (Not: png, jpg’yi döver ama daha çok yer kaplar.)
- Efektlerden hoşumuza giden “motion blur”, “camera lens blur” ve “lens flare” gibi etkileri uyguluyoruz. Bu kısım size kalmış. En keyifli aşama bu.
- Tüm bu efekleri içeren temiz bir render daha alıyoruz.
- Aldığımız render üzerine artık ses/müzik ekleyebiliriz.
- Seslerle birlikte artık H.264 kodekinden son bir render aldıktan sonra videomuz internette hazır. H.264 kodekini kullanma sebebimiz hem kaliteli hem de dosya boyutunun hafif olması. 500 MB’lık raw render sesle birlikte bu kodek sayesinde 16MB’a düşüyor. Görsel kayıp gözle görülemeyecek kadar az.
Ve bir de bakmışsınız ki iki buçuk hafta su gibi akıp geçmiş. Bende öyle oldu.
Yeni projelerde görüşmek üzere.
Hande
Serdar Bey/Abi/Abla/Dayı -hangisini dilerseniz- bu yazı ya da bir başkası fark etmez, yazılarınızdan birinin altına bunları yazmalıyım çünkü iyi hareketler övgüyü hak eder, etmeli. Yazınızı okuyan herhangi birinin methine ihtiyacınız yok, ya da bunları övgü için yapmıyorsunuz; ama içtenlikle size teşekkür ediyorum. Başta nerede nasıl yeni bilgi edinmişseniz savsaklayarak değil gerçek bir titizlikle başkalarının da anlayacağı şekilde o bilgileri aktarmışsınız, ve dahi gün gelir boynuz kulağı geçer yılanın başını küçükken ezeyim düşüncesinde olmayıp bildiklerinizi kendinizle mezara götürmüyorsunuz. Dilerim ki, kendinizi en iyi ifade ettiğinizi düşündüğünüz statüye mesleğe kavuşursunuz. Teşkürler efenim.
Serdar A
Rica ederim, çok incesiniz. Herkes evinin önün süpürse (bildiklerini anlatsa) sokaklar tertemiz olur. :)
Hasan
Bu animasyonun yapılışını anlatan bir video var mı?
Serdar A
Elimde sadece bu yazdığım yazı var.