Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
Death Note Manga

En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları

Tarih: 2013-12-03
Kategori: Deneme

Türkçe manga ile ilk karşılaşmam 2011’de iş yerimde gerçekleşti. Editörler dünyaca ünlü bir manga serisinin Death Note‘nun yayın haklarını satın aldığımızı söylemişti. (Bu arada manga: Japon çizgi romanı) Animeleri zaten severdim (Anime: Japon çizgi filmi) Miyazaki filmleri , Ghost in the Shell, Akira favorimdi; ancak 2010’dan önce  raflarda Türkçe Manga görmeye pek alışık değildik. Akira’nın Türkçe çevirisinin hâlâ olmaması durumun vahametini bir göstergesi bence. Bu üç yıl içinde neler oldu nasıl gelişti, bu konudan haberdar genç bir nesil nasıl ortaya çıktı bilmiyorum; ama Death Note piyasaya çıktığı anda potansiyel okur tarafından yoğun ilgi gördü ve o sene Death Note seçildi. Ardından çorap söküğü gibi diğer seriler geldi: One Piece, Naruto, Bleach, Fullmetal Alchemist, Vampire Knight…

Manga Temizliği

Fullmetal Alchemist’in benim için ayrıca bir anlamı var, 2. cildinin grafik temizliğini (bakınız yukarıdaki resim) yani görseller içine kaynamış Japon harflerini temizlemeyi, ben yapmıştım, bu obsesif ayrıntıya diğer yayınevleri dikkat etmiyor; ama biz o zamanlar bunlar için saatlerimiz harcıyorduk, hâlâ da öyle. Geç oluyordu ama temiz oluyordu.

Ghost in the Shell girişini izlemek bile yetiyor insana. Muhteşem müziği, derin zihin felsefesi, varoluşsal yolculuklar… Açıkçası bu kalitedeki animeler yetişkinlerin de ötesinde yapımlar. ‘Evrensel’ daha doğru bir tanımlama olabilir.

Neyse uzatmayayım, bir şekilde ‘anime’lerden aşina olduğum manga dünyasına olan ilgim son iki senede gittikçe arttı. Sonunda klasik el çiziminin ötesinde endüstriye dönmüş bu alanda “Bu şaheserleri hangi programlarla yapıyorlar?” sorusunu sordum ve araştırmaya giriştim.

Bu yazı manga ve anime üretmeye hevesli arkadaşlara engin program denizinde yollarını bulmada yardımcı olur umuduyla yazıldı. Önerileriniz varsa yorum kısmında tartışalım. Evet, başlıyoruz:

Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları

Anime: Avatar son HavabükücüAnimasyon araştırmalarım sonucunda çeşitli damarlarla karşılaştım: Amerika, Fransa, Japonya… Gerçi hem internet hem de globelleşme sayesinde bu akımlar birbiriyle eklemlendi, sanatçılar ülkeden ülkeye sanatlarıyla taşındı, dağıtımcı firmalar çokuluslu oldu, kültürler iç içe geçti. Örneğin Son Hava Bükücü Avatar, tek bir kültüre ait diyemeyiz, bence ortak dünya mirası.

Tarihte günümüze ulaşabilen ilk uzun metrajlı animasyon filmi 1937 Disney yapımı “Pamuk Prenses” değil, 1926 yapımı “Prens Ahmed’in Maceraları” fakat yaratıcısı Lotte Reiniger bu filme 3 senesini vermiş, tek tek kağıtları kesmiş oya gibi işlemiş. Demem odur ki program, Animasyonun 12 Prensibi falan bahane önemli olan ruh. Sanatsal bir yaratıya hayat veren ilk şart ruhtur. Aşağıdaki filmde bunu anlayacaksınız.

Ruhu anladım, animasyondaki 12 prensibi de kendim hallederim diyorsanız, asıl konumuz programlara geçebiliriz. Aşağıdaki listede, Adobe ve Autodesk yazılımlarını temel programlar başlığı altında topladım. Ek olarak tablet bilgisayarlar da çok gelişti ve çizim işine yardımcı olabilecek üst düzey mobil uygulamaları vektör ve piksel tabanlı olarak iki kategoride ele aldım. Telefon konusunda ‘Android’çiyim ancak çizim ve estetik konusunda iPad ağır basıyordu onu temel aldım, Android tablet çizim uygulamaları  için önerileriniz varsa ekleyin .Tabletler için firmalar eş zamanlı program çıkartıyorlar, hepsini kontrol etmedim ama önerdiğim programın Android versiyonuna rastlama olasılığınız oldukça yüksek.

0. Temel Programlar

Photoshop (veya Gimp), Illustrator (veya Freeworks), After Effects (veya Premier Pro veya Flash) Bu programları bildiğinizi var sayıyorum; çünkü bu programlar özellikle PS ve AI elim ayağım gibi, eyleme geçmeye niyetiniz varsa gif yapmak için tek başına Photoshop bile yeterli olacaktır, video için After Effects ile birleştirmeyi yaptınız mı oh valla. Eğer basılı bir ürün veya pdf olacaksa Acrobat Pro (veya InDesign veya Illustrator) sayfa düzeni için işinizi görecektir. Ayrıca üç boyutun evrensel programı 3Ds Max (veya Maya veya Cinema 4D) bilmek diğer üç boyutlu programları anlamanıza yardımcı olacaktır. Aşağıda sıraladığım programlar manga (çizgi roman) veya anime (çizgi film, animasyon) yapmak için özelleşmiş programlardır, profesyonel olarak bu işe niyetli kişiler için tasarlanmıştır.

(10.3.2014 Ek Bilgi: Yeni çıkan Photoshop CC, “Onion Skin” gibi animasyon özellikleriyle şimdi daha becerikli. Ayrıca üç boyutlu tasarımla ile ilgileniyorsanız 3D Karakter Tasarım ve Animasyon Programları araştırma yazım da ilginizi çekebilir.)

1. Smith Micro Ailesi

Aşağıdakilerin hepsi Amerikalı Smith Micro firmasının, kapitalist Adobe gibi bünyesinde topladığı programlardan oluşan bir aile; firma programların her birini ayrı bir ürün şeklinde çıkarıyor, Creative Suite gibi bir paket uygulama yok. Programların arayüzleri benzer olduğu ve internette en çok eğitim videosuna sahip olan program ailesi olduğu için listemizde ilk sıradalar. Adamlar programı satmak için eğitim videolarının çoğunu kendileri hazırlamış.

Manga Studio: (48$-210$) Adından da anlaşılacağı üzere manga yapmak için hazırlanmış içinde bir yığın ‘tool’ bulunan bir program. Öğrenci ve Profesyonel sürüm fiyatları ayrı ve bence makul fiyatlar. 25$’dan iki tane karakter poz paketi var. Japon efsanesi Celsys firmasının Comic Studio programının Amerika ve Avrupa pazarı için hazırlanmış versiyonu.

Anime Studio: (50$-300$) Manga Studio’nun videolusu. 2D ve 3D ortam efekti (2.5D) ve bir yığın ek özelliği var. Öğren öğren bitmez. Adamlar işlerini biliyor 30$’a karakter ek paketi var. Wacom tabletleriyle uyumlu. Arkasında ustaların olduğu güçlü bir unoffical forum desteği var.

Poser: (130$-500$) Bir mangaya ya da anime hikayesine başlamadan önce karakterleri zihninizde her açıdan kolayca canlandırmanız ve çizebiliyor olmanız gerekmekte. Bu program bunun için. 3Ds Max (veya Cinema 4D) kullananlar kolayca uyum sağlayacaktır, arayüz ve mantık aynı.

https://www.youtube.com/watch?v=M-X11RzjUbY

Motion Artist: (60$) İşte bu program, SmithMicro ailesinin en sıradışı üyesi. Tanıtım videosundan da göreceğiniz üzere çizgi roman karelerini canlandırma efektleriyle animasyon haline getiriyor. Hali hazırda bir görsel çalışmanız varsa bu programla kolayca animasyona dönüştürebilirsiniz gibi geliyor aşağıdaki videoyu izleyince.

2. Toon Boom Ailesi

Kanadalı bir firma ama sitelerinde Fransızca dil seçeneği var. Fransız animasyonlarını incelediğinizde aslında bildiğimiz çoğu çizgi filmin Fransız yapımı olduğunu görünce şaşırabilirsiniz. Vikipedi’deki Fransız çizgi dizi listesine bakmanızı öneririm. Referansları da sağlam: Les Triplettes de Belleville, SpongeBob The Movie (Nickelodeon), Simpsons The Movie (Fox), The Princess and the Frog (Disney). Ayrıca çok fazla program seçeneği var biraz abartıp  bebekler için bile animasyon üretme programı hazırlamışlar. Yuh diyor insan. Ben listeye işimize yarayacakları aldım. Not: Yazılımlar pahalı ama Cyber Monday‘de yazılımlarını %60 indirimle satıyor.

Story Board Pro: (200$-1000$) Animasyonda bir hikaye oluşturacaksanız kurgu için bol kağıda ihtiyaç vardır. Bu program After Effects gibi bir timeline üzerine Photoshop ve Illustrator çizim özelliklerini katan, karma bir yazılım olmuş. Endüstride büyük projeleri kurgulamak için uygun gibi geldi. 2D ve 3D desteği enteresan.

Pencil Check Pro: (200$) Animate Pro’nun bir alt türevi. Özellikle elle çizmeyi sevenler için tasarlanmış. Çizimleri tarayıp frame’lere dizmek isteyen klasik animasyan (Cel Animation) yapmak isteyenler için.

Animate Pro: (1200$) Toonboom Animate sürümü içinde bu en popüler animasyon programı. Öğrenci sürümü ToomBoom Studio 249$. Sitelerine girince kafanız karışacaktır, sinir bozucu derecede çeşitlilik söz konusu. Bunu hedef kitlesi, bireysel kapsamda projeler ile ilgilenen animasyoncular.

Harmony Stand-Alone (Fiyat belirsiz): ToonBoom ailesinin en baba karakteri. Yapabildiğimiz ne varsa bu yazılımda toplayalım demişler. Zor değil, yukarıdaki animasyonu Harmony ile yaptım. Başlangıç için uygun bir program olmasa da profesyonellerin iyi sonuçlar aldığı bir gerçek. Örneğin aşağıdaki animasyon bu programla yapılmış; ama dikkat. Tasarımcısıyla yapılan röportaja göre, 20 yıllık tecrübe + Maya (3 boyut için) + Photoshop (texture için) + Premiere Pro (kurgu için) kullanmış.

ToonBoom Animate Pro ile Harmony farkını tam olarak görmek istiyorsanız da bu link işinizi görecektir. Kazanan ToonBoom Harmony gibi görünse de Animate Pro sürümü de %90 aynı özellikleri içeriyor iş görür.

3. Celsys Ailesi

Sıra geldi Japonlara. Japon kültürünün animasyon, grafik ve çizgi roman dünyasındaki ağırlığı ortada. Onlara özenip mangaka (manga çizeri) olmak isteyenlere hak vermek gerek. Fakat bunun yanında kendi kültürüyle harmanlayıp bir şeyler yapmak isteyenler de var. Ama önce manga nedir kendi kültürümüz nedir ve yeni bir sentez olarak ne yapmalıyız onu sorgulamak gerekli. Japonlar kendi kendilerine yeten bir pazara sahipler. Çizgi filmleri, programları, oyunları dünyada duyulsun herkes okusun diye bir kaygıları yok. Bunu çoğu dijital ürünün İngilizce desteği olmamasından dolayı çıkarabiliriz.

RETAS! Pro HD: Bu anime üretme program paketi ile Naruto, One Piece, Bleach gibi beli başlı mangaların TV serilerini yapmışlar. Korsanı bulmak imkansız olduğu gibi satın alıp kullanmak için de ne yapmamız gerektiği sitelerinde anlatılmamış. İngilizce desteği ve eğitim videolar yok. Fakat çalışma sistemlerini anlatan videoları var ki büyük projelerin nasıl oluştuğu hakkında fikir veriyor. Tanıtım videosunda görüldüğü gibi bu paket dört programdan oluşuyor. Stylos HD (Kağıt yerine doğrudan PC’de çizmek için), Traceman HD (Kağıda çizilmişse bilgisayara aktarmak için), Paintman HD (aktarılan çizimleri boyamak için), CoreRETAS HD (boyanmış çizimleri After Effects tarzı kurgulamak için, yani animasyon üretim hattının son halkası.) (Ek 15.07.2015: Güncellendiğine dair bir kanıt bulmadığım için bu programı rafa kaldırabiliriz.  Firma diğer sürümlere yönelmiş görünüyor. 137 MB’lık bu program paketini bana iletip incelememi sağlayan Alperen Şahin’e teşekkür ederim.)

Comic Studio: Yukarıda tanıttığım Smith Micro ailesine mensup Manga Studio’nun Japon kardeşi; ama insana sanki bunlarınki daha güzelmiş gibi geliyor. Nasıl şartlanmışsak artık…

IllustStudio: Vektörel destekli manga çizim programı. Eğitim videosunu boş ver hakkında bilgi bulmak bile zor.

Clip Sudio Paint: (50$-219$) Ya bu program çok güzel ya da bunu kullanan adamlar çok yetenekli bilmiyorum ama gerçekten başarılı çalışmalar yapılmış. Tanıtım için bu programa özel İngilizce site de yaptıklarına göre Celsys Ailesini en güvendiği yazılım bu olsa gerek. Bulup deneme şansınız olursa haber verin.

Manga: Clip Studio Paint

4. Manga Maker ComiPo!

İşte bunu bu gün keşfettim (Tarih: 19.09.2014) “Manga Maker ComiPo!” bu listedeki en kolay ve en çabuk sonuç alabileceğiniz program. Eğer eski şevkim olsaydı hemen dener ve deneyimlerimi yazardım. İlk önce tanıtım videosunu izleyelim.

Bu programın tanıtımını internet üzerinden oyun satıcısı Steam’de gördüm. Fiyatlar uygun gibi görünse de modüler parçalardan oluşuyor ve her eklenti için ayrı ücret veriliyor. Mesela karaktere elbise için ayrı fiyat, farklı mekan oluşturmak için ayrı fiyat. Hepsini toptan bir yerde bulursanız ne ala. Ama bu programla kendi internet manganızı oluşturmanız mümkün, çünkü çizmiyorsunuz, hazır üç boyutlu tasarlanmış ve riglenmiş karakterleri belli pozlar vererek yerleştiriyorsunuz. Çizmemenin bedeli olarak da diğer tüm aparatları satın alıyorsunuz. Deneyip kullanan haber etsin.

5. Ücretsiz Programlar

İnatla el ile çizmem, bu programların parasını ödeyemem, korsan da bulamam, bulsam da kullanmam diyorsanız yine ücretsiz manga ve animasyon yapmak için program seçenekleri var tabi; ama aynı keyfi vermeyeceğine emin olabilirsiniz. Parantez içindekiler ücretli versiyonları fikir versin diye yazdım. Zamanınız varsa deneyin, beğenirseniz de haber verin.

Pencil (Flash), Synfig Studio (Flash), Tweenmaker (Flash), Inkspace (Illustrator), GIMP (Photoshop), Pixia (Gelişmiş Paint),  Blender (3Ds Max), Open Office (MS Office)  bu sonuncusu şakaydı…

6. iPad ve Android için En İyi Piksel Çizim Uygulamaları

Tablet bilgisayarlar taşınabilirliği bakımından çok pratikler. Sağlam bir PC’nin ve Wacom çizim aparatının teşkilatı yanında mucize gibi kalıyorlar. El becerinize güveniyorsanız işinize yarayacak programlarım var. Buyrun efendim sizi şöyle alalım.

SketchBook Pro for iPad: (5,49TL) Autodesk Ailesinin Photoshop’u. Bunun aynısını ben kullanıyorum ve çok memnunum. Yukarıdaki videoyu izleyince etkilenmemek elde değil. Tablet çiziminde önde gelen programlardan ve marifetlerine göre çok da ucuz. PC ve Android sürümü de var. Özellikle PC sürümündeki fırçaları çok güzel oynamaya doyamıyorsunuz. Bol eğitim videosu olduğunun da altını çizelim. Ücretsiz (Express) sürümüyle de alışma turları yapabilirsiniz.

SketchBook Ink: (8,99TL) Autodesk Ailesinin başka bir becerikli üyesi. Layer özeliği olmadığı için Pro’yu tercih etmiştim.

Photoshop Express: (17,99TL) Becerikli ama iPad için kullanıcı dostu değil öncelikle pratik olması önemli. Adobe’cim bir dahaki sefere, her şeyi de sen yapacaksın diye bir şey yok.

Procreate: (10,99TL) Sketchbook Pro’nun en büyük rakibi, son güncelemeyle daha da güzel olduğunu söylüyorlar. İlk fırsatta denemek lazım, merak ettim.

ZenBrush: (5,49TL) Çin hat sanatındaki etkiyi yaratan bir çizim aracı. Kendine has bir havası var ama tek renk tek fırça.

Brushes 3: (Ücretsiz) Adından da anlaşılacağı üzere güzel fırçaları var, ama başka bir kalemi yok. Layer desteği olan ücretsizler içinde en iyi çizim uygulaması bu gibi göründü gözüme.

7. iPad için En İyi Vektör Çizim Programları

Tablet bilgisayar uygulamaları için pratik kullanım ve sade tasarım, programın becerikli olmasından daha önemli. Vektörel çizim programlarında bunu sağlamak daha zor oluyor. Fakat yine de gerekebilir diye bahsetmekte fayda var.

iDraw: (16,99TL) Tablet dünyasını Illustrator’ü, çok becerikli ama PC rahatlığı yok. Vektörel rakipleri arasında üstünlüğü açık. Aldım duruyor, belki PC’siz uzun bir yolculukta lazım olabilir..

Touch Draw: (16,99TL) iDraw gibi işte.

InkPad: (Ücretsiz) Dikkat ettiyseniz her grup için bir ücretsiz uygulama önerdim bu da vektöreller içerisinde en iyisi olmasa da ücretsiz olarak en iyi vektörel iPad uygulaması bu bence.

Not: iPad Pro + Apple Pencil için En iyi App’leri bu yazıda inceledim.

8. Manga ve Anime Hakkında Türkçe Kitaplar

Tamam çok yetenekli olabilirsiniz ama yetenek bilgi doğurmaz bu nedenle aklımızı konu hakkında bilgilendirici aydınlatıcı kitaplarla da beslemeliyiz. Çizgi roman tükettiğinizi kabul ederek çizgi romanlar ve çizgi filmler hakkında hoşuma giden kitapları da tanıtıp yazıyı bitiriyorum. (Kitap beni bozar diyen gençler için şu tutorial‘ı öneriyorum.)

  • Manga: Bir Kültürel Direniş Aracı – Mehmet Korkut Öztekin: Manganın oluşum süreçlerini ve bağlamını güzel bir dille anlatmış. Konu hakkında derinlik sağlayacaktır. Okudum, beğendim, tavsiye ederim.
  • Çizgili Hayat Kılavuzu – Levent Cantek: Kitap listemizdeki en kapsamlı ve en aydınlatıcı eser. Levent Hoca özellikle Çizgi Roman konusunda bir derya. Ayrıca senaryosunu yazdığı Dumankara küçük hikayelerden oluşan grafik öykü seçkisini okumanızı öneririm. Hocamızın daha bir çok kitabı var ama önce bu diyorum.
  • Anime: Akira’dan Howl’ın Hareketli Şatosuna – Susan Napier: 2002 yılında Miyazaki, Sprited Away (Ruhların Kaçışı) filmi ile Oskarı kapınca anime’nin aslında sadece çocuk filmi değil kültürel bir varoluş olgusu olduğunu da anladılar. Animeler hakkında önemli çözümlemelerin olduğu yer yer sıkıcı; ama önemli bir kitap.
  • Stüdio Ghibli: Hayao Miyazaki ve Isao Takahata Filmleri: Hayao Miyazaki fimleri bir değerdir. Bu filmleri özellikle çocuğu olan insanlara tavsiye ediyorum. Dizney, Nikonedion ve Peppe ile beyinleri sulanmış çocuklar ve kendini büyük zanneden yetişkinler için ilaç gibidir Miyazaki.
  • Çizgilerin Gücü Adına – Kayra Keyri Küpçü: 2000 yılına kadar televizyonlarda yayınlanmış çizgi filmlerin olduğu eşsiz bir bilgi deposu. Kapağını açtığınız anda kayboluyorsunuz. Tabii çocukluğunuz benim gibi 2000’li yılların öncesinde geçtiyse.
  • Yeni Başlayanlar İçin Manga – Christopher Hart: Bu da internette kolayca bulabileceğiniz manga çizim eğitimi kitaplarının Türkçeyi ilk çevrileni. Bende var; ama inanın internette bulacağınız How to Draw Manga serisinden daha geniş bir eğitim kaynağına rastlamadım. İngilizceniz varsa ihtiyaç yok.
  • TASart Dergi: Nisan 2013 “Animasyon Çizgi Film – I ve Ekim 2013 Animasyon ve Çizgi Film -II sayıları çok faydalı olacaktır. (siteleri bakımda)

Sonuç: Umarım bu yazı manga okuyup anime izleyip (Bakuman‘daki gibi) gaza gelen ve çizgi film yapmaya heves eden arkadaşlara yardımcı olur. Haydi gençler göreyim sizi. Aslında keramet programda değil, sıkı çalışmada; ama siz yine de bu programlara bir bakın. Ekleyeceğiniz varsa da yorum kısmında değerlendirelim. Sevgiler…

Other Articles / Diğer Yazılar
  • Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
    Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
  • En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
    En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
    Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
  • En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
    En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
  • NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
    NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak

Etiketler: 2D animation, Adobe, anime, manga, Miyazaki, research, softwares

Yorumlar

  1. teoman oğuz sanver

    2013-12-11 ile 17:20

    Ellerine sağlık çok başarılı bir çalışma olmuş. İncelemekle bitmicek bir çalışma aslında bu ama başarılı bi özet olmuş her ihtiyacım olduğunda faydalanacağıma eminim. Yalnız benm bir sorum var Final Fantasy VII: Advent Children diye bir yapım izledim daha da iyisini henüz ne gördüm ne duydum bu tarzda, izlemiş olduğunu düşünerek soruyorum bu tarz yapımlarda hangi programlar kullanılıyor özel olarak ilgileniorm bu yapımla her neyse kendimi bu işe adamak istiyorum tek kelime ile mükemmel bence… Şimdiden zaman ayırdığın için teşekkürler.

    Cevapla
    • Serdar A

      2013-12-12 ile 00:15

      Final Fantasy VIII oyununu oynamış biri olarak, Final Fantasy evrenlerine bayıldığımı belirtmek isterim. Ayrıca 2001’deki ilk FF filmi olan Final Fantasy: The Spirits Within izlemediysen izlemelisin, 2001’de yapılanı daha çok beğenmiştim.

      Neyse dostum senin merak ettiğin şey CGI Animation. Üç boyutlu bilgisayarlı animasyon işine girmek istiyorsan 3Ds Max iyi bir başlangıç olacaktır. 3D ile yapılan çoğu film 3DsMax ve benzeri yani Autodesk firmasının yaptığı programlarla yapılıyor, mesela Maya. Ayrıca Cinema 4D de çok popüler. Fakat sakın Blender gibi üç boyutlu dandik yazılımları kullanma körelirsin. Eğer hemen 3D dünyasına korsanlık yapmadan girmek istiyorsan Google SketchUp programı ve onun eğitim videoları yardımcı olabilir hele bir 3D alfabesine alış animasyon daha sonra kafanda oturacaktır.

      Ayrıcı bu programlar basit değil. 3D işi bir meslek ve hayatının önemli bir kısmını adaman gerekecektir. En basitinden izlediğin film tek bir program ve tek bir kişi ile yapılmıyor. Müzik ses gibi şeyleri bir yana bırakırsak karakter tasarımı çok önemli. En basitinden filmdeki motosikleti 3D programla tasarlamak çok usta biri için iki hafta sürebilir ve evet onu 3Ds Max ile yapabilirsin. Her obje için detayına göre süre değişecektir. Ama tek o program değil ışık efektleri ve rendering için VRay gibi küçük programlar var. Akışkanlığı su efektini sağlayan ayrı bir program, rüzgarı, buharı, dumanı, ateşi yapan ayrı programlar. Bunları toparlayıp kurguyu sağlamak için After Effects iyi bir çozüm.

      Eğitim durumunu bilmiyorum o yüzden genel konuşuyorum. Dil öğrendikten sonra ‘tutorial’ denen eğitim videolarıyla kendini geliştirebilirsin. 3D Görselleştirme, mimarlık, endüstriyel tasarım gibi bölümlerde okursan üniversite bitmeden piyasaya çıkacak duruma gelebilirsin.Kolay gelsin, zor ama keyifli bir iş.

      Ek: Bahsedilen Final Fantasy VII: Advent Children (2005)
      http://www.youtube.com/watch?v=q7Kup3jp-Ss

  2. teoman oğuz sanver

    2014-01-09 ile 21:50

    Max eğitimim var mimari anlamda tamamım herşeyi modelleyebiliorm kendi çapımda karakter tasarısı dahi yaptım modelleme animasyon ve after effects eğitimim devam edicek. Yabancı dilim konuları kendi kendime çözecek kadar iyi sana yazdıktan sora 3d max ve mayanın yeterli olacağını buldum aslında ama after effectsde lazmmış gördüğümm kadaryla 3dmax de uzmanlaşıp vray vs elimden geldiğince geliştircem kendmi bu işten para kazanmak için mimari olarak başlicam önce çalışmaya mecburen. Tekrar teşekkürler

    Cevapla
  3. Serdar A

    2014-01-28 ile 00:27

    Animasyon İşine Girmek İsteyen Gençler İçin Öneriler

    Çok fazla soru geliyor. Ben de tüm sorulara buradan genel bir cevap vermek istedim:

    Merhaba, ben de bu konu hakkında tavsiye almak isteyen çoğu genç arkadaş gibi bir hayalperestim. Ama şunu söylemeliyim ki normal bir mühendisten normal bir doktordan daha çok çalışıp sonunda mutluluk dışında fazla para kazanamayacağınız bir yola hazırlıklı olmanız gerekli. Doğrudan animasyon yapımcısı olmak için henüz ülkemizde sağlam bir yol yok. Fakat Mimar Sinan’ın şu bölümü hoşunuza gidebilir: http://www.msgsu.edu.tr/faculties/enformatik-bolumu

    Bunun dışındaki grafik ve animasyon lisans programları var, pek güven vermiyor; fakat sürekli gelişiyor, araştırmanız lazım. Eğer varlıklı bir aileniz varsa paralı üniversitelerin bu alanda bölümleri açılmaya başladı. Yüksek puan alırım diyorsanız Mimar Sinan iyi bir hedef, bu gibi bölümlerin bazıları yetenek sınavıyla öğrenci almakta. Hedeflediğiniz okulun nasıl kriterler istediğini iyi araştırmalısınız.

    Tabi yukarıdaki iki olasılık da olmazsa dünyanın sonu değil, ekonomik ve puan anlamındaki yetersizlikler bu alanda çalışmak isteyen insanların sıkça rastladığı bir durum. İşte asıl zorluk bu sefer başlıyor. Zorluk hep olacaktır, ama bu son fakir ama gururlu senaryoya göre sıkıntı daha erken başlıyor. Kendini geçindirecek ve asıl ilgi alanınıza vakit ayıracak bir meslek planı oluşturarak başlayabilirsiniz. Bunun binlerce yolu var. Memur olursun, eczacı olursun, kütüphaneci olursun, yaratıcı birini kimse engelleyemez, illa sınav birincisi olmak gerekmiyor önemli olan tutarlı akıllı bir plan yapmak. Ve hedefe mümkün olduğunca yakın konular seçmek. Mesela “endüstriyel tasarım”, animasyona veterinerlikten daha yakın.

    Tabi bu arada zihninizi de diri tutmanız gerekli. Çeşitli alanlarda kitaplar okuyun. İçinde mutlaka felsefe olsun. Felsefe zihnin gıdasıdır. Çizim yeteneğiniz ne boyutta olursa olsun bir çizim kursuna gidin. Orada kendinize yakın daha çok arkadaş edineceksiniz. Eğer çizimde çok iyiyseniz bu sefer bilgisayarlı çizim eğitimi almanız iyi olur. Yaşadığınız ilde bu düzeyde bir kurs yoksa sıkıntı yapmayın, büyük şehirde okul kazanırsanız bu alanda eğitim almak için daha çok fırsatınız olacaktır.

    Ve en önemli ve benim en çok işime yarayan şeye gelelim: İngilizce. Yabancı eğitim videolarını takip edecek kadar İngilizce işinize çok yarayacaktır. Kurslardan edindiklerimin üstüne İngilizce eğitim videolarını eklemeseydim pek ileri gidemezdim. Şimdi hâlâ o eğitim videolarını takip ediyorum: lynda.com ile başladım digitaltutors.com ile devam ediyorum.

    Aklıma gelenler bu kadar, umarım yardımcı olmuştur. Umarım tüm hevesli gençlerle ilerde en iyi animasyon oskarlarının kökünü kazırız.

    Kendinize iyi bakın derslerinize iyi çalışın;)

    Not: Ben de henüz tam anlamıyla animasyon yapmaya başlamadım tavsiyelerime kapılmayın, bunlar sadece öneri, fikir versin diye. Ülke olarak bu yolda hepimiz yeniyiz.

    Serdar

    Cevapla
    • Muharrem Özmen

      2014-10-15 ile 22:54

      Fikirleriniz, tavsiyeleriniz çok güzel henüz bu yolda yeni olsak ta çok çalışıp herkes yeteneklerini ortaya koyarsa Türk yapımı shrek yada buz devri gibi bir animasyon film yapabiliriz.

  4. Evren İnce

    2014-04-08 ile 12:48

    Android ve win8 işletim sistemi ile gelen Wacom Companionlar bu iş için biçilmiş kaftan.Fiyatı biraz tzlu lakin üzmez…

    Cevapla
  5. Halil

    2014-05-28 ile 12:17

    Serdar abi en iyi ücretsiz program nedir? Yardımcı olur musun? Bu 3d çizim manga felan iyice merak saldım. Boş boş pc’de oturmayayım.

    Cevapla
    • Serdar A

      2014-05-28 ile 16:52

      Sketchup iyi Pro’sunu indir o paralı ama kreği vardır. Öğrenci adamsın zengin olunca lisansını alırsın. İstediğin programdan başla o kadar yazı yazdık, seç beğen hepsinin korsanı var.

  6. Halil

    2014-05-28 ile 20:54

    Biraz daha açıklayıcı yardımcı olurmusun. Web site felan varmı crack açma videosu felan? ben bu işleri pek bilmiyorum yeniyim.

    Cevapla
    • Serdar A

      2014-05-29 ile 11:15

      Halilcim krek işinde yardımcı olamam. Hem uzmanlığım değil hem de yasal değil. Bu işlere başlamadan önce crack nedir, torent nedir, lisans nedir, hangi dosya nerede bulunur, nereden indirilir, kendi çabalarınla öğrenmen gerekiyor. Bunlara temel internet bilgisi diyelim. Bu konulara hakim olduktan sonra program indirip kurup öğrenmeye başlasan daha rahat edersin. Bahsettiğim temel konular hakkında da gerekli bilgiyi zaten internette bulabilirsin. Bu işler aynı zamanda dinamik bir takip ister yani tavsiye edeceğim siteler kapanır açılır belli olmaz. Tabi her şeyden önce İngilizceyi halletmen gerekiyor. Çünkü sana kapı açacak çoğu bilgi İngilizce olacaktır. İngilizce’yi öğrenme özgülüğünün anahtarı olarak düşün. Hadi bir şekilde krek yaptın menüler İngilizce. Menüleri de çözdün eğitim videoları İngilizce. Hepsini Türkçe buldun diyelim, o zaman o kadar sınırlandırılmış oluyorsun ki çeşit kalmıyor.

  7. Halil

    2014-05-31 ile 23:11

    Ya abi ben blender’ı yükledim de 3ds max yazmıssın parantez içinde aynı programmı? onuda yüklicem yoksa?

    Cevapla
    • Serdar A

      2014-06-01 ile 01:11

      Blender ilk başta biraz kullanışsız gelmişti. Ayrıca yazımı dikkatlice okuduğuna emin misin? Yukarıda “Parantez içindekiler ücretli versiyonları fikir versin diye yazdım.” demişim. Yani 3Ds Max ücretli program. Frozen (Karlar Ülkesi) filmi için de temel olarak Maya kullandıklarını düşünüyorum. Ayrıntısı ise burada İngilizce olarak anlatılmış: http://www.fxguide.com/featured/the-tech-of-disneys-frozen-and-get-a-horse/

      Üç boyutlu tasarım programlarından burada bahsetmiştim: https://serdara.com/en-iyi-manga-ve-anime-cizim-programlari/

      Maya ve 3Ds Max aynı firmanın programları birinden birine geçiş yapabilirsin. Ama Blender açık kaynaklı ve ücretsiz bir program. Tabi bu tabirleri öğrenmek için yine temel bir internet bilgisine ihtiyacın var. Youtube’de çok güzel eğitim videoları var. Belki bu Maya dersi işine yarar: http://www.youtube.com/watch?v=B0ISdN3zhUo Diğer merak ettiklerini de youtube ve google amcalara sorabilirsin.

  8. Murat

    2014-06-17 ile 16:08

    Emeğinize sağlık. Gerçekten faydalı bir yazı olmuş. Birde linkte ki programları incelemeniz mümkün mü?

    https://opentoonz.github.io/e/

    Cevapla
    • Serdar A

      2014-07-02 ile 15:45

      Yorumunuza link koyduğunuz için spama düşmüş o yüzden yeni gördüm. İlginç programlara benziyor inceleyeceğim.

  9. gurcan

    2014-08-15 ile 16:32

    Gerçekten çok detaylı çok güzel bir yazı olmuş, elinize sağlık..
    Benim size bir sorum olacaktı. Ben bir oyun yazılımcısıyım. Mesela 2 boyutlu yürüme animasyonu oluşturmak istiyorum ve bu animasyonu video değil de sprite sheet formatında export etmek istiyorum. (Yani her hareket değişimi farklı bir picture) bu konuda kullanabileceğim ücretli veya ücretsit bir program var mıdır?

    Şimdiden teşekkürler..

    Cevapla
    • Serdar A

      2014-08-15 ile 16:50

      Video dediğimiz şey saniyede 24 karenin art arda sıralanmasıdır. Sizin istediğiniz şeyi de bildiğim tüm render alan animasyon ve video edit programları yapabilmekte: Maya, Cinema 4D, After Effects, Premiere, Nuke, Flash… Tek farkı render alırken .avi veya .mov çıktısı yerine .jpg .tiff çıktısı alman gerekiyor. Program bunlara belirli numaralar verip tek bir klasörde topluyor. Hatta Nuke, After Effects gibi kurgu programları bu dosyaları tek bir sekans olarak açıp video gibi oynatıyor. Programların render özelliklerini biraz kurcalarsan keşfedebilirsin.

  10. berasu

    2015-01-06 ile 11:36

    merhaba , sanırım oradaki programları tek tek bulup araştıracak izin günlerinde tabi , açıktan ölsem bile pc yi kucağıma alıp yataktan çıkmadan kurcalayacak tek kişi benim :D sanırım , benim balık burcu hayal dünyam saatlerce kurcalar bunları ^_^
    ne hikmettir ne arkadaşlarımla ne dışarda şunları kurcalığım kadar zevk almıyorum :P kurcalayyım size yazarım , tabi unutmazsam :)

    Cevapla
  11. Hyper nova

    2015-11-11 ile 17:04

    İyi günler,ben amatör bir manga çizeriyim,hatta amatörüm demeye bile utanıyorum,neyse,çizimlerin karakalem ve mürekkepleme aşamasını bitirdikten sonra kağıda öylece bakakalıyorum. Screentone yok çünkü,ve eksikliğini de bayağı hissettiriyor. Şimdi ben bu sayfaları,bir tablet satın alıp,ona yüklesem işimi en iyi hangi programla yapabilirim? Artweaver tablette desteklenir mi ve işime yarar mı?

    Cevapla
    • Serdar A

      2015-11-11 ile 18:04

      Tablet olarak en iyi marka wacom, çizgi roman için en iyi yazılım Manga Studio EX5. Fakat bunlarsız da olur. İşlerini yazıcıda taratıp Photoshop veya benzeri Artweaver, PaintTool SAI, GIMP vb. programlarda düzenleyebilirsin. Deviantart’ta görmüştüm .png formatında hazır screentone’lar var. Her şekilde işini görür. Yani istediğin hedef için bir çok yol mevcut birini seç.

  12. ozlem

    2016-01-05 ile 13:03

    Merhaba Serdar Bey, 10 yaşındaki kızım karakalemle eskizler çiziyor ve dijitale geçmek için de animasyon tableti istiyor. Yorumlarınızı okudum ve Wacom’a baktım. Çok farklı çeşitleri olduğu için sormak istedim. 10 yaşındaki bir çocuğun kendi kendine kullanabileceği basitlikte ve kolaylıkta olan modeli hangisidir? Siz neyi önerirsiniz?
    Cok teşekkürler,

    Cevapla
    • Serdar A

      2016-01-06 ile 01:18

      Animasyon tableti diye bir şey yok, çizim tableti var. Şimdilik en güzel tabletler Intuos modeli. farklı renkleri ve çok küçük farkları var, herhangi bir modeli olur, aynısını biz de kullanıyoruz, küçük boyunu alın. Gerçi kağıt kalemin yerini hiç bir zaman tutmaz onu belirteyim. Çizim tablet o yaş için özenti bir durum. Onun yerine iPad + bluetooth kalem’le çok daha mutlu olabilir.

  13. Elçin

    2016-03-26 ile 18:22

    Önerdiğiniz kitaplardan en sade anlatımı,basit olan ve başlangıç için uygun olan hangisi?

    Cevapla
    • Serdar A

      2016-03-26 ile 19:43

      Bunlardan ilgi alanına en yakını seçebilirsin.
      https://serdara.com/kaynak-animasyon-kitaplari/
      https://serdara.com/grafik-tasarim-kitaplari/

  14. Elçin

    2016-03-27 ile 21:12

    Mark Whitehead ın yazdığı Animasyon filmler kitabı başlangıç için iyi bir kitap mı?

    Cevapla
    • Serdar A

      2016-03-27 ile 22:41

      Animasyon dünyasını tanımak için iyi bir giriş kitabı.

  15. Elçin

    2016-04-04 ile 11:55

    3ds Max Tips&Tricks nasıl bir uygulama? indirmeyi düşünüyorumda

    Cevapla
    • Serdar A

      2016-04-04 ile 22:27

      Bilmiyorum, zaten internette de bulmadım. İsmi eğitim uygulamasına benziyor, eğer indirebiliyorsan indir dene öğren bir tanıtım yazısı yaz ve bizimle paylaş. Çok seviniriz.

  16. Mustafa Işık

    2016-04-20 ile 08:04

    El ile yapılan çizimleri pcde ânimasyon yapmak için hangi programı önerirsiniz?

    Cevapla
    • Serdar A

      2016-04-20 ile 12:02

      Photoshop ve after effects. Not: Bunsuz yapan da var bu bir tarz meselesi, aynı “resim yapmak için hangi kalemi önerirsiniz” gibi bir soru.

  17. Bilal topdagi

    2016-05-30 ile 12:11

    spriter pro hakkında bilginiz varmı acaba? onun hakkında bilgi ariyordumda

    Cevapla
    • Serdar A

      2016-05-30 ile 22:37

      Spriter pro, 2D oyun animasyonları için tasarlanan bir yazılım. Oyunlara 2D animasyon yapmak için AE vb programlar yerine bunu kullanmak daha uygun gibi. Oyun mağazası Steam’da satılıyor ve fiyatı da 60 $ bence marifetine göre iyi fiyat tek can sıkıcı yanı efektlerin ek paketler olarak satılması. Torenti olabilir. Tam teşekküllü bir 2D animasyon filmi beklemek mantıklı olmaz. Bilgim bu kadar.

  18. İnsan yavrusu

    2016-11-06 ile 13:59

    Synfig Studio ilk deneme animasyonları için iyi gibi sanki, bir kaç videosunu izledim ve basit animasyonlar için ideal, aslında elle çizmek daha kaliteli animasyonlar için iyi de Torrent bulmaya üşeniyorum :D. Bakalım onunla başlamamı öneriyor musunuz, sonra ya parasını vercez yada torrentten alıcaz D:

    Cevapla
    • Serdar A

      2016-11-06 ile 18:00

      İlk defa senden duyuyorum, az önce inceledim pek profesyonel değilmiş gibi geldi. Günümüzde en popüler 2D animasyon programı toonboom, enerjini buna harcamanı öneririm. Tabi ileride büyük stüdyoda çalışmayacaksan o başka bu belki işin görür.

    • İnsan yavrusu

      2016-11-06 ile 20:45

      Aslında haklısınız :D, ben direk üşenerek başladığımdan hemen ” hmm çok iyi gibi la bu” gibisinden hemen ona bakayım dedim. Tabi üşengeçlikten hep bunlar. Torrent aramaya bile üşeniyorum demiştim zaten.. Her neyse, o halde toonboom’a bakayım. Bu arada Synfig Studio ile yapılanlar sanki Camtasio studio ile bile yapılabilir gibi geldi şu anda bana. hmm daha öğreneceğim çok şey var.

  19. kimim ki

    2017-04-24 ile 10:28

    Yazınız çok güzel olmuş, çok faydalı, tekrar tekrar okumalık :) Benim genel olarak yaptığım araştırmalarda herkesin tek başına anime, animasyon, çizgi film yapmak istediğini gördüm ve yine tek başıma yapmak istediğimden üzüldüm denebilir. Zaten bu tarz manga animeye ilgisi olan kimleri gördüysem içine kapanık oluyor ki ülkemizde çizgi roman okuyan kişiler bile tek tük. Bence bu tarz insanlar toplanıp birlikte hareket etmeli

    Cevapla
  20. Oğuz takmaz

    2018-02-15 ile 10:51

    Merhaba,
    Yazınız gayet iyi ve bilgili. Bu dalda türkiye’de ekip olmak çok zor. Herkes bireysel hareket etmeye çalışıyor ve fikirler gerçeğe dönüşemiyor. Animasyona ilgi duyan birisi olursa ekip kuruyorum. Animasyon 2d dizi projemiz var. İlgilenenleri beklerim. Instagram:ozztak

    Cevapla
    • Serdar A

      2018-02-17 ile 11:41

      İletişim adresiniz en azından açık profil veya bir web sitesi olmalı ki insanlar işlerini görüp nasıl yardımcı olabileceklerine karar verebilsinler.

  21. Seda İlter

    2018-06-28 ile 11:32

    Merhaba, ben bir çizgi albüm hazırlamak istiyorum. Karakterleri oluşturup onları çeşitli pozisyonlara sokabileceğim, hareketli olmayan 2boyutlu, kolay kullanılabilen bir uygulama var mıdır acaba? Bu programların hiçbirini kullanmayı bilmiyorum, bana çok zor geldiler :(

    Cevapla
    • Serdar A

      2018-07-21 ile 22:29

      Maalesef bildiklerim bunlar. Yeni şeyler öğrendikçe ekleme yapabilirim.

  22. Seda İlter

    2018-06-28 ile 12:25

    Merhaba, ben karakter oluşturup, onu çeşitli pozisyonlarda, iki boyutlu bir halde kullanabileceğim basit bir program arıyorum. Çizim halinde değil de özelliklerine göre seçerek oluşturabileceğim bir karakter uygulaması çok daha işime gelir. Yazınıza baktım fakat bu programlar bana çok zor geldi. Daha basit bir program konusunda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

    Cevapla
    • Serdar A

      2018-07-21 ile 22:30

      Bunun için Poser Pro veya Daz3D kullanılıyor ama onlar da karmaşık gelebilir.

  23. ELÇİN

    2020-05-16 ile 00:57

    Lise öğrencisiyim hobi olarak dijital çizim yapıyorum ve bu işin iki senedir içindeyim.İlk başta az çok hepimizin bildiği sketchbook uygulamasıyla işe başladım.Daha sonra kritaya geçtim ve çok memnunum yani eğer benim gibi olan arkadaşlar varsa öneririm .Bu arada tablet olarak huıon420 benim gibi bir amatörün işini görüyor .Onu da öneririm.

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (23)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (12)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (7)
  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (5)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (7)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (6)
  • Animasyonun 12 Prensibi ve Özeti 3 Temel İlkeAnimasyonun 12 Prensibi ve Özeti 3 Temel İlke (4)
  • Türkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa NotlarTürkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa Notlar (6)

Seçme Yazılar

Postmodern Makale Üreteci ve Akademik Elitist Dilin Sonu (mu?)

“Bir gün herkes akademik makale yazabilecek” demişler miydi bilmiyorum ama, işte gerçek oldu. elsewhere.org/pomo adresindeki Andrew C. Bulhak’ın Dada Engine üzerine geliştirdiği  postmodern makale üreteciyle birbirinden özgün ama aynı zamanda anlamsız, zaten anlaşılırlığın önemli olmadığı sadece puan avcılığın ön planda olduğu bir dünyada kendi makalenizi oluşturabilirsiniz. Aşağıdaki makaleyi okumaya çalışın, hiç bir şekilde sırıtmıyor (sırıtamaz çünkü ortam […]

Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; a Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; ama birilerinin keyfi hiç bozulmuyor. #deprem #yük #yol
Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı y Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı yapay zekaya karşı düzenlenen #NoAI protestolarına bir destek de bizden. 

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence, Episode 2: The Protests

1. So why are artists bothered? You see a striking comparison showing how the appearance differs when artist names are typed into the AI commands.
2. This means that without drawings by human artists, AI cannot produce any stylized output.
3. There are public databases like LAION-5B. Works by popular artists like @Loisvb have been added to this database without their permission. All AIs in the market started to produce works in the style of artists by taking advantage of this data. This is copyright infringement. 
https://laion-aesthetic.datasette.io/laion-aesthetic-6pls/images 
https://twitter.com/megraeart/status/1598806459004985363
4. So what do artists want? The artists rightly want their drawings removed from this database. The number of applications that use this data, such as Midjourney and DALL-E, are increasing.
5. What will they do? The Concept Art Association, led by Karla Ortiz, is preparing for an action. @kortizart @conceptartassociation
6. Their requests are at this link: https://www.gofundme.com/f/protecting-artists-from-ai-technologies
7. I consider these demands justified. It is ethically wrong for them to feed AI with haram data and make money from it. Laws are lagging here too. I hope necessary adjustments are made.
8. Because AI has entered our lives and will not leave. AI can be a useful tool even with just your own images and public domain content. I created the images in this series with ethical AI and old photo editing techniques to try if another way is possible.
9. “ART = IDEA” -Steve Huston There has to be another way. Because art is an idea. The story is king and the stories emerge from life.

 #yapayzeka #yahşizeka #yzroman #fotoroman #fotobashing #stablediffusion #AI #aiart #humanartist #lensa #midjourney #dalle2 #stablediffusion #artistrights
Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fus Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fusun.yaziyor) de dediği gibi “At a timeless zone, the story should start.” O zaman haydi buyurun. Hikayemiz 2009'da başlıyor. 
Hikayede bahsi geçen makale: https://serdara.com/go-oyunu-ve-kaos-teorisi/

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 1: The Go Defeat
1. Years ago, I wrote a passionate article on artificial intelligence (Bibliothec:2009).
2. The artificial intelligence that beat humans at chess had not yet beat humans at Go. In the article, I compared the subject with the popular chaos theory of that period and tried to explain why it could not be defeated.
3. Ten years later, the AI named "Alpha GO" defeated humans in Go as well in 2016.
4. But I took my part. From now on, I would not challenge AIs anymore, I would mind my own business.
5. When I couldn't find what I was looking for in engineering and philosophy, then I chose the digital art career path.
6. A news would wake me up from my peaceful sleep in my comfort zone called “concept art” and “storyboard”. A bloody AI-generated painting would return with an award from a competition in a fair.
7. Prompts are text commands for AI. Below are the pictures received from AI in response to these commands. Until last year, AI who made pictures like children with these commands…
8. By what time had he developed enough to win a competition in a few months? Beautifully drawn by a toast machine.
9. Will they take our jobs?

We will see.

 #ai #aiart #stablediffusion #photobashing #fotomanupulation #fotoroman #yapayzeka #photoshop #yzroman #yahşizeka #go
Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa o Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa olsa yahşi olan bu zekalar hakkında benim de diyeceklerim var. Bir kaç bölümde anlatmayı planlıyorum. Evet tüm görseller yapay zeka, fotoşop, Wacom ve sanatçı işbirliği ile üretildi.

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 0
1. Hello, this isn't me, this is my AI-trained Surrogate (2009). (Cool SciFi Movie: https://www.imdb.com/title/tt0986263/)
2. A great revolution has taken place in the art world.
3. There is total chaos and uncertainty right now.
4. But art history has witnessed many such turning points. *discovery of perspective 15th century.
5. With the invention of the camera, portrait painters were negatively affected. *the first photograph, 1826
6. Digital drawing tablets had forced artists in the industry to break away from paper.
7. And the internet… With an endless number of visual references, artists are now able to educate themselves without going through costly jobs such as visiting museums, working with live models, going to distant schools. Because they had an endless mine of knowledge in front of them.
8. There was another one feeding on this mine of knowledge while we slept. Artificial Intelligence! (AI) It climbed from the bottom of the mass data mines and came to the surface.
9. Now, here in these few series, I want to talk about them with you… To be continued…

 #AI #aiart #comics #çizgiroman #fotoroman #yapayzeka #YZroman #yahşizeka #stablediffusion #photoshop #wacom
Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan bir ceket ve şapka ile bilinmezliğe yürüdüm. #stablediffusion
Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe