Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
  • İngilizce
Ozgur Digital Painting

VFS – Animation Concept Art 1. Dönem Nasıl Geçti?

Tarih: 2018-01-07
Kategori: Animasyon Günlüğü, Eğitim, Konsept Sanatı

12 aylık, toplamda 6 dönemden oluşan ve her dönemin iki ay sürdüğü VFS’in “Animation Concept Art” eğitim programındaki ilk dönemimi sağ salim tamamlamış bulunmaktayım. Çok yoğun çalıştığımızı için detaylıca yazmaya ancak dönem sonunda fırsat bulabildim. Fakat Instagram’dan imkan buldukça görüntüler paylaşmaya çalıştım. O kadar çok mail aldım ki bu konuda gelen soruları tek tek cevaplamaya çalışacağım. Bakalım nasıl girdim ve ilk iki ay nasıl geçti.

Başlıklar / Contents

  • Seçim, Kabul, Vize ve Masraf
  • VFS’in Statüsü
  • Sınıfın Durumu
  • İngilizce Yeterli Oldu mu?
  • Yolculuk Nasıldı?
  • Vancouver Nasıl Bir Şehir?
  • Vancouver Downtown (Şehir Merkezi)
  • Kampüs – Okul
  • Dersler Nasıl Geçti?
  • Peki, Her Şey Güllük Gülistanlık mı?
  • Gelecek Dönem

Seçim, Kabul, Vize ve Masraf

Neden VFS’i (Vancouver Film School) seçtiğimi şu yazıda, VFS’e kadar gelen maceramı bu yazıda, vize işlemlerini ise başka bir yazıda, anlatmıştım. Başvuru aşamasında da VFS’in Türkiye sorumlusu çok yardımcı oldu. Okulun sitesinde her bölümün ücreti vb. tüm bilgiler yazıyor. Parayı neden buldum? dersek evimi sattım. (Okulda seçtiğim bölüm 33500 CAD + bir o kadar da yıllık ücret ortalama 60000 CAD yani kanada doları ediyor. Ben başvurduğunda CAD 2.4 TL idi.) Burs olanağı var ancak %100 burs imkanı çok nadir. Burslar genelde bilimsel akademik alanlarda verilir. Mesleki alanlarda eğitim veren kişilere zaten ileride para kazanacağı için burs verilmez. Ülkemizdeki tezsiz yüksek lisans bölümleri gibi düşünün. Devlet okulu olmasına rağmen tezsiz yüksek lisans programlarının amacı piyasaya uzman / eleman / iş gücü sağlamaktır.

Bölümün amacı hakkında net bilgisi olmayanları da öncelikle bu konsept sanatı nedir yazısına davet ediyorum.

VFS’in Statüsü

VFS, animasyon endüstrisinde mezunları ile isim yapmış bir okul. İlk bakışta bir sanat okulu veya animasyon üniversitesi gibi görünse de VFS, Kanada’da Post-Education eğitimi veren bir kurum. Bizdeki Bilgeadam’a benzetebilirsiniz. Liseden sonra gelen de var yüksek lisanstan sonra gelen de var.

Sınıfın Durumu

Dünyanın bir çok köşesinden gelen öğrencilerin oluşturduğu, Türkiye’deki sosyal bilimler ve sanat okullarında olduğu gibi, kadın oranının yüksek olduğu bir sınıf. Kadınlara pozitif ayrımcılık çok fazla, ilanlara bakarsanız şehir merkezinde daha ucuza ev bulabiliyorlar. Sınıf 28 kişilik. Şanslıyım ki Türkiye’den iki öğrenci var, biri benim. Kanada’dan gelen 5 öğrenci dışında diğerleri güney Amerika, Asya ve Avrupa kıtalarından birçok öğrenci bulunuyor. Bu nedenle mükemmel İngilizce konuşulan bir sınıfta değil, farklı aksanlarla dolu hoşgörülü çok kültürlü bir sınıfta bulunuyorum. Bu da sizi daha fazla hoşgörülü olmaya yöneltiyor.

İngilizce Yeterli Oldu mu?

Bana göre B2, IELTS 5.5 seviyesini üstündeki herkes hayatta kalabilir. Türkiye’de gramer konusunda kendimiz çok kastığımızı ve telaffuz (pronunciation) gibi konularda da birbirimizin cesaretini çok kırdığımız dalga geçtiğimizi ve bundan dolayı da toplumca komplekse kapıldığımızı düşünüyorum. Sizden daha az İngilizce ile yıllardır orada yaşayan insanları görünce ne boş işlerle vakit harcadığınızı daha iyi görüyorsunuz. (Yapmayın lan kimsenin konuşması ile dalga geçmeyin anlamaya çalışın.)

Yolculuk Nasıldı?

Ortalama 22 saat sürüyor diyebilirim. Benim yolculuk Ankara-İstanbul, İstanbul-Toronto, Toronto-Vancouver şeklinde üç parça halinde gerçekleşti. Yorucu bir süreç “jet lag” tehlikesi var; fakat benim uykum düzensizliğe yatkın olduğu için yolculuk boyunca sürekli film izledim hiç uyumadım ve sonuçta jet-lag olmadım. Onun yerine zombi oldum, bir 12 saat uyuduktan sonra düzeldim. Seçim sizin.

Vancouver Nasıl Bir Şehir?

Kanada’nın üçüncü büyük şehri olan ve (work permit alırsam) yenmeyi planladığım Vancouver beni sağanak yağmur ile karşıladı. Zaten, hep yağmurlu bir şehir. Kar çok nadir yağıyor. Kanada soğuk bir ülke olarak bilinse de Vancouver ülkenin en sıcak şehri. Isı değişimi fazla olmuyor ve Ankara ve Eskişehir ayazının yanında sıcak kalıyor. Sıcaklık 4 derecenin civarında dalgalanıyor diyelim. Bu sebeple Kanada’nın tüm evsizleri Vancouver’da toplanmış durumda. Şehrin belki de tek sorunu evsizlerin çokluğu. Üzücü bir nokta ise uyuşturucu bağımlıların çokluğu. Türkiye’de sokaklarda görmeyeceğiz şekilde garip yürüyen insanlar görebilirsiniz. Fakat saldırgan değiller. Kimse kimseye karışmıyor.

https://www.instagram.com/p/Bdor0jBjbHe/

Toplu taşıma çok gelişmiş durumda. Aylık otobüs kartı (Compass Card) ile her yere gidebilirsiniz. VFS şehir merkezinde olduğu için okul daha ilk tanıtım sunumunda (orientation) araba kullanmayın tavsiyesinde bulunarak gönlümü fethetti. Türkiye’deki özel üniversitelere selam olsun.

Trafik çok ilginç, eğer yaya geçidinde yayalar için lamba yoksa arabalar size yol veriyor. Böyle bir an şoförle bakışıp duruyorsunuz olayı kavramak için!? Meğer koskoca özel araba size yol vermiş. Mahcup bir şekilde karşıya geçiyorsunuz. Aslında normal bir durummuş bu.

Otobüsler ise daha ilginç, binerken şoför size “Hello / Hi / Welcome etc…” diyerek karşılıyor, inerken de yolcular “Thank you driver” diyerek iniyor. “Thank you!” Kanadalıların çok kullandığı bir söz, alayına “Thank you.” Zamanla alışıyorsunuz.

Aşağıda, Vancouver’da ilk dönemde yaşadığım mahalleyi anlattığım fotoğraf serisi var.

https://www.instagram.com/p/BanrXstj0-E/

Görüldüğü üzere yeşillik, iki katlı evlerden oluşan mahalleler. Çince tabelalar sizi şaşırtmasın, Çin mahallesinde yaşamıyorum, Çinli göçmenler şehir nüfusunun %35’ini oluşturuyor. Kanada’nın resmi dili İngilizce ve Fransızca olmasına rağmen “de fakto” olarak Vancouver’da Çince ikinci resmi dil diyebiliriz. Diğer eyaletlerde ise bu oran Fransızcaya doğru kayabiliyor.

Vancouver Downtown (Şehir Merkezi)

VFS, Vancouver şehir merkezinde. Otobüs ile 30dk’da okula gidebiliyorum. Ankaralı ve İstanbullular için kısacık gibi görünse de Vancouverlılar için uzun bir mesafe. Kadir kıymet bilmiyorlar. Şehir merkezini gezdiğinizde çok kültürlülüğün ne demek olduğunu iyi anlıyorsunuz.

https://www.instagram.com/p/Bas5Szzj_Cv/

Kampüs – Okul

Şehir merkezinde bulunan okul gerçekten de işlek bir yerde. Her ne kadar dağ başında romantik dağ kampüslerine hasret olsam da şehir merkezinde olmanın bazı avantajları da var. Mesela yüzlerce market ve kahve dükkanı bulunuyor çevrede. Eğer bürokratik bir işiniz varsa da kolayca halledebiliyorsunuz. Misal ders arasında çıkıp yerel banka ve yerel telefon numarası işlemlerimi kolayca halletim.

https://www.instagram.com/p/Ba0x8YzDaDD/

“Serdar” kesinlikle diyemiyorlar o kesin, ben de Wizard of Oz’dan yola çıkarak “Ozgur” ismimi kullanmaya karar verdim. Kanada’da Ozgur, Türkiye’de Serdar’ım. Kişilik bölünmesi yaşıyorum. Aynı bölünmeyi yeni öğrendiğim dilde de yaşayınca bunu daha da ileri götürüp diğer kolumla da çizmeye başladım. Çizmem gerekti çünkü ilk dönem neredeyse beş kişi saatlerce çizmekten dolayı bileğini incitti. Eski dönemlerden ile bir kızın bileği çıkmış sağlığınıza dikkat etmeniz gerekiyor. Gerçekten de günde 10 saat çizim yapılan bir bölüm burası hazırlıklı olun.

https://www.instagram.com/p/BbfuEcYDsA9/?tagged=vfschronicles

Canlı manken çizimi haftada 3 saat. Ders önce 30 saniyelik çizimlerle başlıyor. Ardından 2 dakika, 5 dakika ve 20 dakika şeklinde ilerliyor. Gerisi bilgisayar başında gerçekleşiyor, aşağıda görüldüğü üzere Wacom Cintiq’te çizmek hem keyifli hem de ciddi performans istiyor.

https://www.instagram.com/p/Bbq0l2yjVa4/?tagged=vfschronicles

Dersler Nasıl Geçti?

Derslerimizin büyük çoğunluğu Cintiq başında geçiyor. Yazılımlar: Photoshop başta olmak üzere, Sketchbook Pro, Google SketchUp, Toonboom, Zbrush kullanacağımız yazılımlar. Maya yüklü olmasına rağmen 3D öğrencilerine ait olduğu için öğretilmiyor. Bence bölümün en büyük eksiği bu. Sektör aşırı uzmanlaştığı için ACA mezunun 3D ile pek işi olmayacağını düşünüyorlar.

İlk dönem zaten Photoshop’a ısınma olarak geçti, renklendirmek yasak, her şey gri (grayscale), renk konusu gelecek döneme. İlk dönemin temel konusu araç tasarımıydı. Tüm dönem boyunca bir aracın nasıl tasarlanacağını adım adım işledik ve dönem sonunda tüm süreçleri anlatan bir sunum hazırladık.

Başka gelişmeler de oldu. Misal “Digital Painting 1” dersinde yaptığım çizim okulun Instagram sayfasında paylaşıldı.

https://www.instagram.com/p/BckqJP0HK2b/?taken-by=vancouverfilmschool

Bir animasyon filminde bir cümlelik bir seslendirme yaptım çünkü stüdyo sınıfın karşısındaydı. Youtube’ta yayınlanırsa paylaşırım.

İlk dönem özetle gayet yoğun ve verimli geçti. İkinci dönem sınıfa girdiğimde araç tasarımımı duvarda görünce mutlu oldum. Aşağıda ise dönem sonu yaptığım araç tasarım aşamaları ve renklendirilmiş hali görülüyor.

https://www.instagram.com/p/BeHBsdSjdp0/?taken-by=serdicim

Peki, Her Şey Güllük Gülistanlık mı?

Hayır, ortadoğu bölgesinden gelen her öğrencinin ortak sorunu çalışma izini almanın gerçekten çok zor olması. Avrupa vatandaşları için zaten Avrupa bölgesinden iş bulma şansı var. Kuzey veya Güney Amerika kıtasından gelenlerinde vize sorunu pek olmuyor. Bunların üzerine yaşınızın da geç olması eklenince şafak gerçekten çok karanlık. Çünkü oturma veya çalışma izini olmayan kişileri firmalar tercih etmiyor, yabancı çalıştırdıkları için devlete ekstra para vermeleri gerekiyor. O da yıllık basit bir ücret değil. Bunun yerine kendi vatandaşlarına öncelik tanıyorlar. Yani rüya bittikten sonra her şey sanki üçüncü dünyanıza geri dönmeniz için hazırlanmış, buna karşı bir plan geliştirmek için bir senem var. Bakalım neler olacak.

Hocalarımızdan Colin Giles’ın bir konuşmasını iliştiriyorum.

Gelecek Dönem

İkinci dönem renk teorisi ile birlikte arka plan tasarımı (environment design) yapacağız. Kendinize iyi bakın.

Thank you.

Other Articles / Diğer Yazılar
  • En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
    En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
    Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
  • Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
    Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
  • UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
    UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
  • En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
    En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020

Etiketler: gezi, VFS ACA

Yorumlar

  1. cansuk

    2018-02-08 ile 11:18

    devamını merakla beklediğim bir yazı dizisi… bence süreç ilerledikçe, çalışma/kalma için çözümler de karşına çıkmaya başlayacak, cesur adımlara devam!..

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (14)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (8)
  • IELTS Hazırlık: İngilizce Sınav TavsiyeleriIELTS Hazırlık: İngilizce Sınav Tavsiyeleri (10)
  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (3)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (4)
  • Animasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve FelsefesiAnimasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve Felsefesi (6)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (0)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (0)

Seçme Yazılar

Animasyon Felsefesi: Canlandırma Belitleri

Animasyon Felsefesi: Canlandırma Belitleri v1.0

Animasyon felsefesi de olur mu? demeyin. Her şeyin felsefesi olur. Felsefe iyi bir şeydir. Aşağıda, animasyon kitaplarından edindiğim bilgilerle oluşturduğum, canlılık ve hareket üzerine geliştirdiğim animasyon belitlerini (postülatlarını) sıraladım. Animasyonun neliği ve canlandırma sanatçısının rolü üzerine içime sinen bir deneme oldu.

Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı y Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı yapay zekaya karşı düzenlenen #NoAI protestolarına bir destek de bizden. 

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence, Episode 2: The Protests

1. So why are artists bothered? You see a striking comparison showing how the appearance differs when artist names are typed into the AI commands.
2. This means that without drawings by human artists, AI cannot produce any stylized output.
3. There are public databases like LAION-5B. Works by popular artists like @Loisvb have been added to this database without their permission. All AIs in the market started to produce works in the style of artists by taking advantage of this data. This is copyright infringement. 
https://laion-aesthetic.datasette.io/laion-aesthetic-6pls/images 
https://twitter.com/megraeart/status/1598806459004985363
4. So what do artists want? The artists rightly want their drawings removed from this database. The number of applications that use this data, such as Midjourney and DALL-E, are increasing.
5. What will they do? The Concept Art Association, led by Karla Ortiz, is preparing for an action. @kortizart @conceptartassociation
6. Their requests are at this link: https://www.gofundme.com/f/protecting-artists-from-ai-technologies
7. I consider these demands justified. It is ethically wrong for them to feed AI with haram data and make money from it. Laws are lagging here too. I hope necessary adjustments are made.
8. Because AI has entered our lives and will not leave. AI can be a useful tool even with just your own images and public domain content. I created the images in this series with ethical AI and old photo editing techniques to try if another way is possible.
9. “ART = IDEA” -Steve Huston There has to be another way. Because art is an idea. The story is king and the stories emerge from life.

 #yapayzeka #yahşizeka #yzroman #fotoroman #fotobashing #stablediffusion #AI #aiart #humanartist #lensa #midjourney #dalle2 #stablediffusion #artistrights
Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fus Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fusun.yaziyor) de dediği gibi “At a timeless zone, the story should start.” O zaman haydi buyurun. Hikayemiz 2009'da başlıyor. 
Hikayede bahsi geçen makale: https://serdara.com/go-oyunu-ve-kaos-teorisi/

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 1: The Go Defeat
1. Years ago, I wrote a passionate article on artificial intelligence (Bibliothec:2009).
2. The artificial intelligence that beat humans at chess had not yet beat humans at Go. In the article, I compared the subject with the popular chaos theory of that period and tried to explain why it could not be defeated.
3. Ten years later, the AI named "Alpha GO" defeated humans in Go as well in 2016.
4. But I took my part. From now on, I would not challenge AIs anymore, I would mind my own business.
5. When I couldn't find what I was looking for in engineering and philosophy, then I chose the digital art career path.
6. A news would wake me up from my peaceful sleep in my comfort zone called “concept art” and “storyboard”. A bloody AI-generated painting would return with an award from a competition in a fair.
7. Prompts are text commands for AI. Below are the pictures received from AI in response to these commands. Until last year, AI who made pictures like children with these commands…
8. By what time had he developed enough to win a competition in a few months? Beautifully drawn by a toast machine.
9. Will they take our jobs?

We will see.

 #ai #aiart #stablediffusion #photobashing #fotomanupulation #fotoroman #yapayzeka #photoshop #yzroman #yahşizeka #go
Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa o Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa olsa yahşi olan bu zekalar hakkında benim de diyeceklerim var. Bir kaç bölümde anlatmayı planlıyorum. Evet tüm görseller yapay zeka, fotoşop, Wacom ve sanatçı işbirliği ile üretildi.

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 0
1. Hello, this isn't me, this is my AI-trained Surrogate (2009). (Cool SciFi Movie: https://www.imdb.com/title/tt0986263/)
2. A great revolution has taken place in the art world.
3. There is total chaos and uncertainty right now.
4. But art history has witnessed many such turning points. *discovery of perspective 15th century.
5. With the invention of the camera, portrait painters were negatively affected. *the first photograph, 1826
6. Digital drawing tablets had forced artists in the industry to break away from paper.
7. And the internet… With an endless number of visual references, artists are now able to educate themselves without going through costly jobs such as visiting museums, working with live models, going to distant schools. Because they had an endless mine of knowledge in front of them.
8. There was another one feeding on this mine of knowledge while we slept. Artificial Intelligence! (AI) It climbed from the bottom of the mass data mines and came to the surface.
9. Now, here in these few series, I want to talk about them with you… To be continued…

 #AI #aiart #comics #çizgiroman #fotoroman #yapayzeka #YZroman #yahşizeka #stablediffusion #photoshop #wacom
Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan bir ceket ve şapka ile bilinmezliğe yürüdüm. #stablediffusion
Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. 2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. Not: Daha eskisini bulamadım. 😅#20yaschallenge / Year 2007 me.
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe
  • English