Biyometrik fotoğrafları ilk duyduğumda bu işe bir standart geldiğini düşünüp sevinmiştim; ancak durum hiç de öyle değil ve bu farkları çoğu fotoğrafçı bilmiyor. Ben köşe başındaki mahalle fotoğrafçımızı bu konuda eğitmeye çalıştım bu yazıdaki bilgilerle siz de onları muasır fotoğrafçılar statüsüne çıkartabilirsiniz. Eğer profesyonel bir kameranız varsa ve sokaktaki yaban fotoğrafçıya güvenmiyorsanız da buyrun.
Tüm fikir o kadar grafik tasarım okudum, profesyonel makinem de var; neden kendi biyometrikimi çekmiyorum düşüncesiyle başladı. Sonra gördüm ki kendi çektiğim fotoğrafın kalitesi piyasanın beklentisinin çok üstündeymiş, hatta imkanı olan bu işi kendi halletsin derim. Hem başka bir mekanda kötü çıkıyoruz hem kalitesiz çekiyorlar hem de bir yazıcı çıktısı için en az 10 TL alıyorlar. Neyse daha fazla sinirimizi bozmamak için kendi (handmade) fotoğrafımız için ne yapmamız gerekiyor ona bakalım.
Biyometrik Fotoğraf Sahnesi
Yukarıdaki sahneden de anlaşıldığı gibi aslında çok basit. Böyle saçmalık mı olur demeyin bu yöntemle ABD’ye ve Kanada’ya gidip geldim, fotoğrafım hiç sorun çıkartmadı. Önemli olan istenen ölçüde fotoğraf vermek.
- Beyaz fon: Beyaz, temiz, kırışıksız bir perde, veya beyaz bir duvar yeterli. Geri kalanı bilgisayarla temizleyeceğiz.
- 55 mm lens: Benim makine 18-55 mm tele lense sahipti.
- Profesyonel fotoğraf makinesi: Canon EOS 600D var. (cep telefonu olmaz merceği küçük.)
- Tripod: Lens yüksekliği yüzünüz ile aynı seviyede olmalı.
- Uygun mesafe: 1 m yeterli.
- Fotoğraf makinesi için uzaktan kumanda: Kablolu, kablosuz fark etmez. Yeter ki kamera önüne geçtiğinizde tetikleyebilsin. Hiç olmadı zamanlayıcı kullanın.
- Bilgisayar ve Photoshop: Her ne kadar üzerinde oynama yapılmasın deseler de arka planı temizlemek, rengini ayarlamak ve fotoğrafı ölçeklendirmek için bir fotoğraf düzenleyici yazılıma ihtiyacınız olacak. Bunlardan en beceriklisi Photoshop olduğu için onu öneriyorum. Çıktıyı almadan önce fotoğraf dosyanızın RGB değil de CMYK olmasına dikkat edin. Yoksa baskıya geçtiğinizde renkler soluk çıkar.
Hepsi tamam da Photoshop veya benzeri bir yazılımı bilmiyorum derseniz işiniz zor. RGB ile CMYK ayrımını bilmeyenlerin bu maceraya hiç girişmemesini öneririm.
Biyometrik Fotoğraf Standartları
Beni en şaşırtan şey uluslararası çapta tek bir standart olmaması. ABD ve Kanada vizeleri için gereken fotoğrafların bile boyutları farklı.
Ortak özellikleri: Beyaz arka fon, eşit dağılmış ışık, doğal renk, düz duruş, ifadesiz bakış, şapkasız.
- Türkiye Pasaportu için: 50×60 mm
- ABD Vize için: 6 ay içinde çekilmiş, 50×50 mm, ve baş fotoğrafın ortasında yer almalıdır. Saçın üst kısmından çenenin alt kısmına kadar olan baş mesafesi/uzunluğu 25 mm – 35 mm olmalıdır. Göz seviyesi de fotoğrafın alt hizasından itibaren 28 – 35 mm olmalıdır. GÖZLÜKSÜZ bunu büyük yazdım. (Benim TR pasaportu gözlüklü ama ABD turist vize fotosu gözlüksüz. Tekrar çektim.)
Kanada Vize için: Yandaki çizenekte gösterdiği gibi. Çerçeve boyutu 35×45 mm, kafa boyutu ise 31 – 36 mm arasında olmalı. (Fransa için de aynı.)
Biyometri ve Biyometrik Pasaport Nedir?
Ülkemizde yasak olduğu için Vikipedi bilgisini buraya iliştiriyorum: Biyometri, yaşayan organizmaların ölçümlerine verilen genel isimdir. Kişiyi otomatik tanıma amacıyla insan gözündeki, parmak izindeki, yüzündeki, sesindeki, yürüyüş stilindeki çeşitli kişisel özelliklerinin türlü uygulamalarla sayısal verilere dönüştürülmesini ifade eder. Biyometrik pasaport, e-pasaport, ePasaport veya çipli pasaport olarak bilinen, seyahat edenlerin kimliğini belgelemesi için biyometri kullanan makinede okunabilen pasaport (MOP) türüdür. Biyometrik pasaport bilgisayar çipi ve bir mikroişlemci çipi dahil temassız akıllı kart teknolojisini kullanır. e-Pasaportlarda eski tip pasaportlarda olduğu gibi uzatma işlemi yapılamamaktadır. Bu sebeple e-pasaportların süresi dolduğunda yeni bir e-pasaport alınması gerekmektedir. Pasaport sahtekarlığını önlemek amacıyla 1999’da Şikago Konvansiyonu’nda uluslararası bir sözleşme imzalandı ve sözleşmeye yaklaşık 180 ülke imza atmıştır.
Sonuç
Ay ben bu kadar uğraşamam diyorsanız gidin çektirin başka yerde alla alla sonra yıllarca şebelek bir suratla dünyayı gezersiniz. Şaka bir yana ben cihazlara bu kadar para vermişken fotoğrafçıya para vermek istemedim.
Herkese kolay gelsin.
Not: Baskı için yine aynı ücreti aldı fotoğrafçı. :)
Ben
Serdar bey meraba. Bi de fotonuzu ilistireydiniz de o gül yüzünüzü goreydik ?
Sevgilerimle…
Serdar A
Merhaba, iyi ki hatırlattınız hemen tepeye ekliyorum. Biraz pop art oldu ama idare ediverin.