Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
En Zengin Animatörler

Animasyon Endüstrisi: Dünyanın En Zengin Animatörleri

Tarih: 2016-09-17
Kategori: Animasyon Günlüğü

Eğer en saygı duyulan animatörler deseydik şüphesiz ilk sıraya Hayao Miyazaki ve Isao Takahata gelirdi. Ancak kapitalist maddiyat dünyasında kişinin duygularına ne kadar dokunduğuna bakılmıyor. Fakat bu listedeki on animatör dünya animasyon endüstrisinin nasıl yürüdüğünü kavramak açısından önemli ipuçları veriyor.

Bu yazıyı hazırlarken yararlandığım “10 Richest Cartoonists” ve “The Richest Animated Sitcom Creators” listelerinde asıl işleri çizgi film yapımcılığı olmayan ama başarılı yönetmenler de vardı, ben bu iki listeyi kendi araştırmalarımla harmanlayıp düzenledim. Bakalım animasyon dünyasının tepesinde kimler var.

10. Scott Adams – $75m

Mühendis Dilbert’in yaratıcısı Scott Adams, zamanında sanat okulundan kabul almamış ve ekonomi okumaya karar vermiş, ardından Kaliforniyaya taşınıp çeşitli işlerde çalışmış. Bu işler içinde yazılımcılık, reklamcılık, üretim müdürlüğü, bütçe analizciliği var. Dilbert çizgi roman bandı’nı (comic strip) üretmeye bu dönemde başlamış okuyucu mektuplarının desteği sayesinde çizmeye devam etmiş. Karakter o kadar tutmuş ki 1996’da 800 gazetede yayınlanır olmuş. 1998’de çizgi filmi TV’de yayınlanmaya başlamış ancak 2000 yılında iptal edilmiş; fakat çizgi roman o sene 2000 gazete, 57 ülke ve 19 dilde yayınlanıyormuş.

Tek bir çizgi roman karakterinden nasıl yürünür güzel bir örnek. Scott, o kadar çok para kazanmış ki 2011’de her şey hakkında yazdığı blog‘unda başkanlığa bağımsız olarak adaylığını koymuş. Blogunda hâlâ politik şeyler yazmaya devam ediyor.

9.  Mike Judge – $75m

1993-1997 arasında MTV’de büyük ilgi gören “Beavis and Butthead”in ve 1997-2010 arasında süren “King of the Hill”in yaratıcısı. King of the Hill, zamanında South Park ve Simpsonlar’dan sonra üçüncü en çok izlenen yapım olmuş. Açıkçası bu listede işlerini en az tanıdığım animatör bu.

8. Tim Burton – $80m

Cal Arts’tan animatör olarak mezun olan Tim Burton hemen gitmiş Disney’e başvurmuş. Fakat gotik tarzı Disney tarafından kabul görmeyince kendi yolunu çizmiş. Tim Burton aynı zamanda çok iyi bir yönetmen. Baskın işi yönetmenlik olduğu için bu listeden dışlamadım çünkü stop-motion animasyon alanında da çok başarılı işler yaptı. Ceset Gelin (Corpse Bride), “Nightmare Before Christmas” bunu en başarılı örnekleri.

Daha sonra gün gelir ve Disney fakir ama gururlu Tim Burton’a der ki “Haydi Tim bizim Alice Harikalar Diyarında’yı yeniden yap.” Yakında Alice’nin ikinci filmi sinemaya gelecek. Bence Tim Burton’un Alice filmleri animasyon ile motion picture’ın en güzel harmanlandığı yapımlardır.

Not: Benim favori Tim Burton filmim ise “Big Fish”. Bu filmde tamamen kendini anlattığını düşünüyorum.

7. Stephen Hillenburg – $90m

https://www.youtube.com/watch?v=D-iZ77YDjJw

İlk çıktığı zamanlarda kardeşimle severek izlediğimiz “Sünger Bob Kare Pantolon” gibi bir şaheser kimin aklına gelir?  Stephen Hillenburg, aslında bir su biyoloğu; fakat master’ını Cal Arts’ta deneysel animasyon üzerine yapıyor. Nikelodeon gibi dev bir çizgi film kanalına işlerini kabul ettikten sonra (1999) olaylar gelişiyor ve çizgi film hâlâ yayında. Anlayacağınız tutan bir seri yapmak sizin de tutunmanızı sağlıyor. Sünger Bob’un iki adet de movie’si var. Filmlerinde (yani movie’lerinde) dizideki 2D tekniğinin aksine daha çok teknoloji isteyen 3D tekniği kullanılmış. Stephen “Rocko’s Modern Life” gibi başka projelerde çalışmış olsa da Sünger Bob asıl geçim kaynağıdır denilebilir. Bu açıdan Dilbert’e de benziyor.

6. John Lasseter – $100m

https://www.youtube.com/watch?v=m5HN3-l_f-U

Birçok ünlü animatör gibi Lasseter de Disney’de çalışmış; fakat bilgisayar animasyonuna olan meyli yüzünden kovulmuş. Sonra Lucasfilm’e gitmiş, özel efektler yapmış. Lucasfilm’in CGI bölümünü Steve Jobs satın alıp, firmayı 1986’da Pixar’a dönüştürmüş. İşte Pixar’la yıldızı parlayan Lasseter burada Toy Story, Cars ve Bug’s Life’ı yapmış. Disney, bu sefer diş geçiremediği Pixar’ın açtığı 3D pazarına göz dikince Jobs’tan firmayı satın almış. Lasseter şimdi kovulduğu Disney’de (ve aynı zamanda Pixar’da) müdür (chief creative officer). Yukarıdaki videoda Lasseter’in Pixar’daki bir günün izliyorsunuz. Lasseter bu günlerde ise Toy Story 4 ile meşgul. 2018’e kadar dolu yani.

5. Seth MacFarlane – $150m

Family Guy, American Dad ve The Cleveland Show’un yaratıcısı. Zaten piyasada eleştirel üç büyük animasyon serisi var: South Park, Simpsons ve Family Guy. Birisi Seth’e ait. Aynı zamanda çok iyi bir seslendirme sanatçısı. Seslendirme yeteneğini tamamını Family Guy’da kullanıyor diyebiliriz: Peter Griffin, Brian Griffin, Stewie Griffin, Glenn Quagmire ve bir kaç karakteri daha kendisi seslendiriyor. Çok da eğlenceli bir tip. Kazandığı para ile “Ted” ve “A Million Ways to Die in the West” gibi komediler de çekti. Çok saygı duyuyorum kazandığını yine bildiği işi büyütmek için harcayanlara ki zaten öyle olmalı.

4. Hanna-Barbera – $300m

William Hanna ve Joseph Barbera’yı eskiler bilir. Tom ve Jerry, Taş Devri, Jetgiller, Scooby Doo gibi 90’lara damgasını vuran serilerin animatörleri. İtiraf etmeliyim ki hiç bir zaman benim ilk tercihim olmadılar. Fakat ilgi-üretim dengesini iyi sağlayıp ciddi paralar kazandıkları ortada.

3. Matt Groening – $500m

Simpsons ve Futurama’nın yaratıcısı. Kafasına hayran olduğum başka bir animatör daha. Simpsons karakterlerini isimleri kendi aile üyelerinden geliyor. Bart ise Matt’in kendisini temsil ediyor. Matt, 25 Emmy adaylığından 12 tanesini kazandı. Simpsonlar, aynı zamanda TV tarihinin en uzun süre (1989’dan beri) devam eden animasyon sitcom serisi. O para işte bu tutarlı çalışma sayesinde birikmiş.

2. Trey Parker & Matt Stone – $600m

https://www.youtube.com/watch?v=p1xiAXMqJIQ

Otoriter bir rejimde büyümüş bir insan ABD’deki eleştirel özgürlüğe insan gerçekten hayret ediyor. South Park, Türkiye’de yapılması teknolojik olarak mümkün, zihniyet olarak imkansız bir yapım. Yukarıdaki sahnenin kendi siyasetçilerimiz için yapıldığını düşünsenize.

Trey Parker ve Matt Stone adlı bu animatörler çizgi film dünyasının en estetik çizerlerinden değiller hatta çizdikleri bile şüpheli; ancak muhalif duruşları, hiciv ve mizahı çok iyi kullandıklarına şüphe yok. Animasyonun görsellikten öte aslında metin yani hikaye ve bunu anlatış tarzı olduğunun gerçek bir kanıtı.

Animatörler ayrıca 90’lı yıllarda “Team America: World Police” diye farklı tarzda yapımlara da imza atıyorlar fakat son yıllarda sadece South Park’a odaklılar. Ayrıca şöyle güzel bir olay var: southpark.cc.com sitesinde tüm South Park serisini ücretsiz izleyebiliyoruz. Simpsonlar ve Family Guy ise bizim gibi ülkelerin olduğu bölgelere internet yayını yok. Bu yüzden South Park 1 numara. (gerçi korsan hepsi izlenir ama yasal yollar varken ne gerek var)

1. Walt Disney – $5b

Listenin bir numarasında tabii ki de Walt Disney var (milyon değil 5 milyar dolarlık servetten söz ediyoruz). Walt Disney ardında büyük stüdyoları yutan kocaman bir dev bıraktı. Disney’in en büyük rakipleri da hemen peşinde, fakat ara çok açık. 22 Oscar kazanmışlığı ile Walt Disney’e kral, Pixar, Marvel ve son olarak da LucasFilm’i bünyesine katmasıyla Disney Co. için imparatorluk diyebiliriz. Her ne kadar gönüllerin sultanı Miyazaki olsa da çizgi filmin endüstrisinin imkan bulduğunda ne kadar büyüyebileceğinin en büyük kanıtıdır Disney. Çok fazla ABD merkezci bir liste ama para bunlarda, n’apalım. Umarım aydınlatıcı bir yazı olmuştur.

Görüşürüz.

Kaynak: therichest.com 1, 2, Wikipedia

Other Articles / Diğer Yazılar
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
    Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
  • En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
    En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
  • En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
    En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
  • Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
    Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
  • Albert Einstein'dan İngilizce Konuşma ve Komplekslerimizi Yenme Dersleri
    Albert Einstein'dan İngilizce Konuşma ve Komplekslerimizi Yenme Dersleri

Etiketler: animatör, araştırma

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (23)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (12)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (7)
  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (5)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (7)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (6)
  • Animasyonun 12 Prensibi ve Özeti 3 Temel İlkeAnimasyonun 12 Prensibi ve Özeti 3 Temel İlke (4)
  • Türkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa NotlarTürkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa Notlar (6)

Seçme Yazılar

Digital Painting: My father watching western movie on the sofa

En İyi iPad Pro Çizim ve Boyama Uygulamaları + Apple Pencil

Bu yazıda sürekli kurcaladığım, çeşitli sanatçılarda gördüğüm favori çizim ve boyama iPad App’lerinden bahsedeceğim. Neden daha önce değil de şimdi “iPad Pro + Apple Pencil” hakkında bir yazı? Çünkü “Apple Pencil” ile birlikte iPad’e basınç duyarlılığı (pressure sensitivity) özelliği geldi. Bu teknoloji sayesinde dijital tasarımcıların eli ayağı olan Wacom tabletlerin de tahtı sarsılmış oldu. Wacom’da tabletimsi […]

Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; a Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; ama birilerinin keyfi hiç bozulmuyor. #deprem #yük #yol
Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı y Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı yapay zekaya karşı düzenlenen #NoAI protestolarına bir destek de bizden. 

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence, Episode 2: The Protests

1. So why are artists bothered? You see a striking comparison showing how the appearance differs when artist names are typed into the AI commands.
2. This means that without drawings by human artists, AI cannot produce any stylized output.
3. There are public databases like LAION-5B. Works by popular artists like @Loisvb have been added to this database without their permission. All AIs in the market started to produce works in the style of artists by taking advantage of this data. This is copyright infringement. 
https://laion-aesthetic.datasette.io/laion-aesthetic-6pls/images 
https://twitter.com/megraeart/status/1598806459004985363
4. So what do artists want? The artists rightly want their drawings removed from this database. The number of applications that use this data, such as Midjourney and DALL-E, are increasing.
5. What will they do? The Concept Art Association, led by Karla Ortiz, is preparing for an action. @kortizart @conceptartassociation
6. Their requests are at this link: https://www.gofundme.com/f/protecting-artists-from-ai-technologies
7. I consider these demands justified. It is ethically wrong for them to feed AI with haram data and make money from it. Laws are lagging here too. I hope necessary adjustments are made.
8. Because AI has entered our lives and will not leave. AI can be a useful tool even with just your own images and public domain content. I created the images in this series with ethical AI and old photo editing techniques to try if another way is possible.
9. “ART = IDEA” -Steve Huston There has to be another way. Because art is an idea. The story is king and the stories emerge from life.

 #yapayzeka #yahşizeka #yzroman #fotoroman #fotobashing #stablediffusion #AI #aiart #humanartist #lensa #midjourney #dalle2 #stablediffusion #artistrights
Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fus Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fusun.yaziyor) de dediği gibi “At a timeless zone, the story should start.” O zaman haydi buyurun. Hikayemiz 2009'da başlıyor. 
Hikayede bahsi geçen makale: https://serdara.com/go-oyunu-ve-kaos-teorisi/

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 1: The Go Defeat
1. Years ago, I wrote a passionate article on artificial intelligence (Bibliothec:2009).
2. The artificial intelligence that beat humans at chess had not yet beat humans at Go. In the article, I compared the subject with the popular chaos theory of that period and tried to explain why it could not be defeated.
3. Ten years later, the AI named "Alpha GO" defeated humans in Go as well in 2016.
4. But I took my part. From now on, I would not challenge AIs anymore, I would mind my own business.
5. When I couldn't find what I was looking for in engineering and philosophy, then I chose the digital art career path.
6. A news would wake me up from my peaceful sleep in my comfort zone called “concept art” and “storyboard”. A bloody AI-generated painting would return with an award from a competition in a fair.
7. Prompts are text commands for AI. Below are the pictures received from AI in response to these commands. Until last year, AI who made pictures like children with these commands…
8. By what time had he developed enough to win a competition in a few months? Beautifully drawn by a toast machine.
9. Will they take our jobs?

We will see.

 #ai #aiart #stablediffusion #photobashing #fotomanupulation #fotoroman #yapayzeka #photoshop #yzroman #yahşizeka #go
Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa o Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa olsa yahşi olan bu zekalar hakkında benim de diyeceklerim var. Bir kaç bölümde anlatmayı planlıyorum. Evet tüm görseller yapay zeka, fotoşop, Wacom ve sanatçı işbirliği ile üretildi.

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 0
1. Hello, this isn't me, this is my AI-trained Surrogate (2009). (Cool SciFi Movie: https://www.imdb.com/title/tt0986263/)
2. A great revolution has taken place in the art world.
3. There is total chaos and uncertainty right now.
4. But art history has witnessed many such turning points. *discovery of perspective 15th century.
5. With the invention of the camera, portrait painters were negatively affected. *the first photograph, 1826
6. Digital drawing tablets had forced artists in the industry to break away from paper.
7. And the internet… With an endless number of visual references, artists are now able to educate themselves without going through costly jobs such as visiting museums, working with live models, going to distant schools. Because they had an endless mine of knowledge in front of them.
8. There was another one feeding on this mine of knowledge while we slept. Artificial Intelligence! (AI) It climbed from the bottom of the mass data mines and came to the surface.
9. Now, here in these few series, I want to talk about them with you… To be continued…

 #AI #aiart #comics #çizgiroman #fotoroman #yapayzeka #YZroman #yahşizeka #stablediffusion #photoshop #wacom
Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan bir ceket ve şapka ile bilinmezliğe yürüdüm. #stablediffusion
Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe