Açıköğretim Sosyoloji 1, 2, 3 derken geldik 4. sınıfa ve şükür bitti. Hiçbir ek kursa, yardımcı test kitabına ve hesap makinesine başvurmadan bitti. AÖF kitapları, sosyal bilim ve felsefe altyapısı yeter diyordum; dört sene sonucunda haklı çıkmış oldum. İşte bu da dört yıllık yazı dizimin son halkası. Sosyal bilimler güzeldir.
Tek kötü yanı karın doyurmada güçlük çıkartması. Zaten ne kolay ki şu hayatta. Merak edenlere hemen söyleyeyim ortalamam 2.83. Mühendisliği de 2.84 ile bitirmiştim o derece eşit ağırlıklıyım yani. Ne biliyim ilerde yüksek lisans başvurusunda ortalamanın etkili olacağını? Neyse bunlar geride kaldı dostlar. Benim animasyon kariyer planlarım var; fakat şunu unutmayın “social science candır!” toplum içinde yaşadığınız sürece katkısını bir yerde mutlaka görürsünüz.
Evet, sosyal bilimler candır.
AÖF Sosyoloji 4. Sınıf 1. Dönem
Bölüme başladığımda bir yayınevinde grafikerdim. Akademiden ayağım kesildiği için boşluk duygusundan açıköğretime sarılmıştım. Aradan dört yıl geçmiş işten çıkmış ve Hacettepe Grafik Tasarım yüksek lisansına başlamıştım. Yine çalışmayı son haftaya bıraktığım ve AÖF ilk vize tarihi ile yüksek lisansın ikinci vizeleri çakıştığı için zorlandım. AÖF de zaten ikinci hayatçılar için değil mi?
Bu dönem (2015-2016 Güz) AÖF’ye bazı yenilikler gelmiş. Mesela geçme notu 35’e sabitlendi, dönem sonu notu 35’in altında kalırsa kalıyorsunuz. Eskiden çan eğrisi ile yirmi sorudan 7 doğru (yani 35/100) bile çıkaramayanlar ortalama düşükse geçebiliyordu. Şimdi durum değişti. (DTCF’de 2007-2009 arası Felsefe okurken geçme notu 60’tı. Yorumu size bırakıyorum. Neyse konumuza dönelim.)
Açıköğretimin kitaplarını ne kadar sevdiğimi daha önceden de belirtmiştim bu sene de aynısını yineliyorum. Çünkü her üniteyi konunu uzmanına yazdırıyorlar. Bu AÖF’nin diğer tüm üniversiteler arasındaki yegane üstünlüğüdür diyebiliriz. Hiç bir okulda bu kadar tertipli ders kitabı bulamazsınız. Mülkiyenin fotokopicisindeki ders notları dahil. Fırsatım olursa ilerde bu kitaplara tekrar göz atmak isterim. Ayrıca AÖF öğrenci sitesinden bu kitapların PDF’lerini indirmek mümkün. Son dönem bir daha erişemem diye hepsinin güncel sürümünü indirip PDF koleksiyonuma kattım.
İlk dönem 7 ders vardı, bunların içinde “Türk Dili 1” ve “Girişimcilik ve İş Kurma” diye bölüm dışı dersler de vardı. Geçen dönem İngilizceyi sular seller gibi öğrettikleri için bu sene ihtiyaç duymamışlar. (Yazar burada üniversitelerin bir iki ders ile İngilizce öğretme çabasının anlamsızlığına dikkat çekmek istiyor.)
Neyse işte yukarıdaki notları aldım ve dersler bitti. Yine her şey son haftaya kaldı eğer ilk iki senedeki gibi çalışmayı üç aya yayabilseydim ortalama 3.0’ın üstü olacaktı, eve onur belgesi postalanacaktı, aileme hava atacaktım; ama yeter yani n’apıcam o kadar notu? Biraz keyif almak lazım ve bu kafanın da bir kapasitesi var.
Kitaplar içinde en çok dikkatimi çeken dersler “Çevre Sosyolojisi” ve “Türkiye’de Sosyoloji” kitaplarıydı. Sosyoloji çalışması yapacak araştırmacılar mutlaka kütüphanelerinde bulundursun. Notlar böyle geçelim ikinci döneme.
AÖF Sosyoloji 4. Sınıf 2. Dönem
Hem yüksek lisans hem açıköğretim kolay olmuyormuş arkadaşlar. Grafik yüksek lisansı keyifli olmasını yanında projelerimiz hep çok yoğun çalışma ve zaman isteyen işlerdi, onları da zaman içinde üzerindeki yayın hakları izin verince paylaşacağım. Bu bahanelerden dolayı notlarım düştü. Hatta “Suç Sosyolojisi”nden kalacağım diye korktum. Sonra bir günümü ona ayırıp ancak 55 alabildim, işe yaradı; fakat bu sefer de diğerler notlar düştü. Gerçekten yorgunluk dolu üç gün sonucunda aşağıdaki dönem sonu notlarını aldım. Okuyamadığım kitap bölümleri oldu onları da sonra keyif için bakarım diyorum.
Dersleri yorumlamak gerekirse “Din ve Toplum” kitabı dışında bilimsellikten uzak sığ bir kitaba rastlamadım. AÖF Sosyolojinin de tek kusuru olarak kalmasını umut ediyorum. Sorularda doğru cevap ile kitabın istediği doğru cevap arasında büyük ikilemde kaldım. Sonra basit mantığı çözünce son sınavda en yüksek o dersten almışım. Üzgünüm. Hatta çoğunluk da aynı şeyleri yaşamış ki genel ortalama da yüksek gelmiş ki CC almışım. Neyse bu kadar gıybet yeter. Durkheim’larınden bulsunlar.
Diğer kitaplardan “Etkili İletişim Teknikleri” sürpriz yaptı ve hoşuma gitti. “Türk Sosyologları” da Türkiye’deki durumu anlamak için tanıtıcı güzel bir kitaptı. Öf yeter. Sonuçta bitti.
Cümleten gazamız mübarek olsun.
Sosyoloji için Kaynak Kitap Önerilerim
Yorumlarda sürekli karşıma çıkıyor hangi test kitabını önerirsiniz diye. Ben de en başından beri ünlü sosyolog ve filozofların temel eserlerini okursanız çok rahat edersiniz diyorum. İşte onlardan birkaçı. Eğer öneriniz varsa yorum kısmına ekleyin liste gelişsin:
- Mukaddime – İbn’i Haldun (Tarihteki ilk sosyoloji kitabını yazan bilim insanı.)
- Saint-Simon: İlk Sosyolog, İlk Sosyalist- Cemil Meriç (Temel eser)
- Sosyal Bilmleri Açın – Gulbenkain Komisyonu (Ev arkadaşım ünlü sosyal bilmici Tolga Ulusoy’un önerisi)
- Sosyolojik Çözümlemenin Tarihi – T. Bottomore, R. Nispet (Bu dersi DTCF’de Foucault suretli Kemal İnal hocadan alma şansına sahip olmuştum. Kitap harikadır.)
- Toplum Sözleşmesi – JJ Rousseau (Temel eser)
- Toplumbilmisel Düşün – C.W. Mills (Daha okumadım ama önemli)
- Pozitif Felsefe Kursları – Auguste Comte (Temel eser)
- Prens – Niccolo Machiavelli (kısa ama öz eser gümüz siyasetinin temelleri)
- 1884 El Yazmaları – Karl Marx (zor ama en özet görüşleri burada)
- Toplumbilim Dersleri -Emile Durkheim (Sosyolojinin temel filozofu)
- Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu – Max Weber (Sosyolojinin temel filozofu)
- Tutkulu Sosyoloji – A Game, A Metcalfe (Hepsinin üzerine eleştirel bir kaymak.)
Bunlar sadece sosyoloji alanında sizi bir üst mertebeye taşıyacak kitaplar. (Felsefe, popüler bilim, antropoloji, sanat, edebiyat vb. konularda ayrıca devasa listeler oluşturulabilir.) Bu temel kitaplar olmadan sadece AÖF kitapları ile kendinizi sosyolog gibi hissetmeniz zor. Zaten sosyoloji aynı zamanda bir saha bilimidir.
Dört Yılın Sonucu
Aşağıda görmüş olduğunuz “Bilginin Yokolum Yasası” infografiği, osyoloji eğitiminde satılmaya çalışılan özet yardımcı kitapları görünce aklıma gelen fikirdi sadece. Yani o kadar da şey etmemek lazım diyorum. Sevdiğiniz şeyleri yapın diyorum.
Gerçek anlamda örgün eğitim görmüş, sahada çalışmış, tez yazmış gıpta ettiğim sosyolog arkadaşlarım da var:) Kendimizi kandırmayalım. İtiraf etmek gerekirse anketsiz analizsiz bu bilimi icra edemezsiniz. Örgün eğitim ile aramızdaki en büyük fark bu. Fakat daha büyük bir fark varsa o da bu bölümü hiç okumamış vatandaş ile olan farkımız, etiketleri boş verin bu bence çok daha önemli bir detay. Saha tecrübesi ve diğer yetiler de çabayla kazanılacak şeyler. Fakat zaten çoğunluk askerlikten yırtmak veya dört senelik bir lisans sahibi olmak için bu bölümü okumuyor mu? Açıkçası benim görüşüm çoğunluktan fark yaratacak yollara sapanlar daha değerli işler ortaya koyuyor olması. Bu nedenle mücadele sürüyor.
Herkesin yolu açık olsun. Hayatta başarılar.
mustafa
Serdar bey merhaba.Öncelikle tebrik eder, başarılarınızın devamını dilerim.Açıköğretimde 2.üniversite kapsamında “Yönetim Bilişim Sistemleri” bölümü var.Bu bölüm hakkında ne düşünürsünüz?Selamlar…
Serdar A
Eğer bu alanda çalışacaksanız faydası olur. Sanırım yeni bir bölüm. İş ilanlarına bakın bence, en iyi rotayı onlarla çizerseniz, piyasa ne tür insan istiyor. Olmadı bu alana yakın firmalara başvurun, sorun okusam olur mu diye. Sektör ağırlıklı olduğu için fazla bir şey diyemeyeceğim.
mustafa
8.yarıyıldayım yarım dönemim var inşallah bitiririz sosyolojı 3. sınıf 4 ten kolaydı 4 te daha iyi notlar alıyorum üstelik 4 y 1 d yu göturuyo ve simdiki dönemde de açık uçlu soruları biz sosyolojıcilerden başlattılar.olsun bence yapılanlar iyi
beyza nur
Serdar Bey Merhaba ,
bende bu sene sosyoloji seçmeyi düşünüyorum açıköğretimden dediğiniz gibi tam bir eşit ağırlık öğrencisiyim ama iş alanı için ne düşünüyorsunuz bu bölümü okurken veya bitirdiğim gibi bir iş sahibi olabilir miyim ?
Serdar A
Hayır.
Büşra
Merhaba,ben hukuk fakültesi 2. sınıf öğrencisiyim.Bu yıl AÖF sosyoloji bölümünü de okumayı planlıyorum.Biliyorum ki hukuk ve sosyoloji birbirlerini besleyen bölümler ama ben ileriki yaşantım için sosyolojinin bende bu kadar sınırlı kalmasını istemiyorum.Diploma edinmiş olmamın bana katkısı olsun istiyorum.Bu konudaki bilgi ve görüşlerinizi öğrenmek isterim. Teşekkür ederim.
E
Sayfanizi çok hos buldum verilen değerin her detayını hakediyor.Hayatta başarılar.
Gelgelelim sorum şu olacak felsefe öğrencisiyim.aofden sosyoloji okuyacağım sen bu konu da ne düşünüyorsun? Fayda sağlar mi,is imkanımin önü açılır mi bu sayede? Şimdiden teşekkür ederim.
Serdar A
Felsefeyi zaten bitirdiysen tavsiye etmem. Hangi isi yapmak istiyorsan o isi yapanlar ile konusmak en faydalisi. Belki okula gerek yoktur.
Bertuğ
Merhaba,Serdar Bey,Sosyolojiyi hangi üniversitede okumak (İstanbul,Eskişehir(Anadolu) )daha iyi bu konuda nasıl karar vereceğim? Bilgi ve tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler
Ozgur Serdar
Bence büyük bir fark yok arada. Fakat örgün sosyoloji ile devasa bir fark var, orası kesin. Anket yapmadan, sahaya inmeden, veri analizi yapmadan alınan sosyoloji diploması sadece kağıttan ibaret. Bu açığı kapatacak konularda kendinizi sürekli beslemelisiniz. Yani, okul olarak kendinize yakın ve rahat olanı seçin derim. Eksiğinizi de örgün sosyologlarla iletişime geçerek fikir alarak kapatmaya çabalayın derim. En dürüst önerilerim bu şekilde. Kolay gelsin.
Esra
Ben Şu anda açık liseyi okuyorum acaba hangi alanı seçmeliyim sosyoloji bölümünü seçebilir miyim ileride bana bir getirisi olur mu bana bu konuda yardımcı olur musunuz Ben bir meslek edinmek istiyorum üç tane çocuğum var en azından kimseye muhtaç olmadan kendi ayaklarımın üzerinde çocuklarımla birlikte durmak istiyorum lütfen bana bu konuda yardımcı olun nasıl bir yol izlemeliyim
Ozgur Serdar
Bu kadar ciddi bir meselede tavsiye verecek yetkinlikte değilim. Herkesin ortak sorunu işsizlik herkes iş bulmak için her yere saldırıyor. Bu kadar zorlu bir ortamda farklı şeyler yapanlar daha avantajlı oluyor. Sosyoloji okumak her yıl on binlerce kişinin yaptığı bir şey. Gerçekten ihtiyaç hissettiyseniz yapın. Açıköğretim sosyoloji de örgün sosyolojilere kıyasla avantajlı bir meslek değil maalesef. Zira örgün sosyologlar da işsiz.
Yasemin
Bu işin püf noktasını anladığınızda sınavların daha kolay olduğunu söylemişsiniz bize de anlatır mısınız?
Zehra Toprak
Gercekten sosyoloji bilmin cok ust alaninda bir ilim diyorum.Iyiki sosyolojiyi okumuşum.Benim serüvenim çok farklı ilerledi.Odtu Isletmeden atilip yillar sonra okula donerek bolumumu bitirdim.Fakat farkettim ki ben hiç finansal hizmeti sevmemişim.Kendimi aof sosyoloji okurken buldum.Buraya nasıl sürükledim bilmiyorum.Ama hayata topluma nasıl bakılır çok iyi görebiliyorsunuz.2.sınıfta devam ederken bir yandan Yuksek lisans yapayım dedim.Ve sosyolojinin bir alt dalı olan Göç Politikalarında Yuksek lisans yapıyorum Burada örgün Sosyolog hocalardan sosyoloji kuramlarını da öğreniyorsunuz.Onlardan bir sosyolog, hayatı nasıl inceler gözlemliyorsunuz.Fakat kuramsal eksigim çok fazla var .Goc Sosyolojisi tamamen sahaya bagimli calismalari iceriyor.Şu an sosyolojide 3.sınıf ve yuksek lisansta tez asamasindayim.Konum kimlik.Kimlik ile ilgili okuyabileceğim kitaplar var mıdır sizin önerebileceğiniz.
Nurdan
Zehra merhaba , yorumunu ilgiyle okudum öncelikle paylaşımın için teşekkür ediyorum. Sosyolojiyi aöften okurken yüksek lisansa nasıl başvurdun? Ben örgün okuyamam vakit kısıtından ancak analiz yapıp tez yazmak araştırma yapmak isterim. cevaplarsan çok mutlu olurum.
Mehtap
Merhabalr, ben de aof sosyoloji 3 sınıftayım, yüksek lisans yapmak istiyorum, sizin fikirlerinizi almak isterim, nereye ve hangi alanda yapabilecegim hakkında bilgi verirseniz sevinirim
DİLEK ONAT
iyi günler açıköğretim sosyoloji bölümünde 4.sınıf hangi dersler zor?
Zeynep Özal
merhaba, öncelikle yazınız çok güzel. son sınıfta olan biri olarak yüreğime su serpildi ve bana cesaret verdiniz. merak ettiğim 3. ve 4.sınıftaki en zor dersler. biraz bilgi verebilirseniz çok sevinirim.